News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Voivodina

Started by miskop, December 08, 2009, 07:01:27 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Hate mail

Ma da, daj mu ga jos po tim stejtmentima...
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Hate mail

King George kolonistima pre "revolutionary" rata: "Ta Amerika koju vi sanjate ne postoji. A i gadna je".

Pijanista

Ja sam mrtav ozbiljan i realan. Vojvodinu sad naseljavaju ljudi od kojih vi hocete da je otcepite. Jebiga, vi Vojvodjani ispaljuete ona burad od karbida, to se ne dogadja u Sumadiji. Mi smo fin svet.

Pijanista

Quote from: Hate mail on December 11, 2009, 12:10:20 AM
King George kolonistima pre "revolutionary" rata: "Ta Amerika koju vi sanjate ne postoji. A i gadna je".

Ne , to je govorio indijancima. Vi ste sad u Vojvodini indijanci.  :)

Hate mail

U Trsteniku je od paljbe iz raznog oruzja na nekoj svadbi 2003. oboren mali avion, 2 coveka su tesko povredjena. Vest je bila na BBC-u, lepio sam ovuda. Na stranu sto su ti povredjeni, kako je ustanovila istraga, taj avion neovlasceno terali po nebu... Only in Serbia south of the border.

Hate mail

Gde je onaj biser onomad bacio kasikaru na muziku? Rodilo mu se dete ili tako nesto.

Pijanista

Pa jebote, treba li ovde da postavljam kojekakve bizarnosti is SAD? Evo juce nadjem, zena seckala trudnu beskucnicu da ukrade bebu, tri dana je drzala poluotvorenu. Amerikanci avionima i helikopterima kradom dolaze u BC (nasa zapadna provincija) po marihuanu, vole ljudi organic.

taki

Quote from: Ivan_D on December 10, 2009, 09:29:54 PM
Ja bih te, Taki, posavetovao, ako te vec zanima ta problematika, da pogledas clanke na www.slobodnavojvodina.org. Tamo mozes da vidis mnogo toga sta Vojvodjane tisti.

Ovo sto ti govoris podseca neodoljivo na ono sto su mnogi Srbi govorili/radili krajem osamdesetih kad su Slovenci pricali o otcepljenju. Od bojkota robe (cist debilizam) preko izjava punih emotivnih naboja, ogorcenosti, pa do izjava da ce Slovenci pocrkati od gladi bez nas je svoju inferiornu robu nece moci nikome da prodaju.

Vidim da verovatno nista o Vojvodini ne znas; sto je naravno ok, ne znam ni ja preterano puno o Makedoniji, Crnoj Gori ili Kosovu.
Medjutim cini mi se, da kao i vecina Srbijanaca, neke stvari nisi ni u stanju da primetis. Da jesi, znala bi da je Novi Sad, u koji ponekad ides, mnogo cistiji od Beograda, da su ljudi smireniji, da ne psuju toliko, da ne pricaju toliko glasno, da ne pljuju toliko...
Medjutim ljudi u Bgd su toliko navikli na prljavstinu po ulicama, psovke, agresivnost, glasno pricanje, popljuvane trotoare da na to jednostavno vise ne reaguju.
Moji su meni najbolji primer. Poslednjih 20 godina su u Zemunu. Kad ih je (moja) supruga pitala zasto ovde svi nose trenerke, oni su najiskrenije odgovorili "pa nismo primetili". Isto kad je pitala "zasto svi tako glasno pricaju". Jednostavno su ljudi oguglali na to i takve stvari ne primecuju.

U Srbiji, gledano sa strane, ima toliko toga nenormalnog, da su neke nenormalne stvari tamo vec postale uobicajne, ako ne i normalne. Poslednji slucaj kolektivnog ludila je bila smrt patrijarha Pavla i sve sto je potom sledilo. I sa kim god sam tamo pricao o tome nije mogao da razume tu opstu nenormalnost vlasti i gradjana. Oni najkriticniji su imali stav "pa jeste, malo su preterali..."

U Srbiji je tesko bilo ostati normalan poslednjih 20 godina (sem ako nisi super-prevejana/psihopata/cinik (vidi pod Slawen)).

Meni je strasno drago sto su ukinuli vize. Nadam se da ce ljudi da putuju sto vise i cesce i da putuju da upoznaju druge kultrue i narode i vide kako ti drugi narodi zive, koje obicaje imaju, koje norme vaze, upoznaju medjuljudske odnose u raznim situacijama itd, a ne samo u shopping kao nekad (za sta nema objektivno razloga jer u Srbiji moze da se kupi uglavnom sve).

Nego da se vratim na Tvoju ogorcenost. Ne trebas da budes ogorcena na ljude koji bi zeleli da se Vojvodina otcepi. Naprotiv, trebas da budes ogorcena na ljude u Srbiji zbog kojih neki u Vojvodini zele da se otcepe. Zbog istih takvih ljudi su se otcepile i ostale republike. Nerealno je ocekivati od ostalih da dobrovoljno dele tvoje zlo sa tobom.

Mene, u Srbiji, najvise fascinira pitanje Kosova. Kako je moguce da 99% Srba ne moze da stavi sebe u kozu kosovskih Albanaca i da vide da ti Albanci nisu hteli nista drugo nego sto bi i oni (Srbi) sami hteli da su na njihovom mestu. I kako onda mozes da mrzis nekog ko se sustinski ne razlikuje od tebe, vec naprotiv, zeli samo ono sto bi zeleo i ti u istoj situaciji.
I kako uopste Srbi misle (pitanje je da li o tome uopste razmisljaju, naravno) da ti sami Albanci vide celu stvari. Verovatno, svako ko i malo razmisli o tome dolazi do zakljucka da ti Albanic verovatno ne razmisljaju "otecemo zemlju koja nije nasa" - kako ih Srbiji predstavljaju. Albanci najverovatnije razmisljaju "ovo je nasa zemlja i mi smo je konacno oslobodili".
I kako je moguce da Srbi ti stvar vide iz jednog ugla, a skoro svi ostali iz drugog ugla? (ako ne racunamo politicke razloge recimo Slovaka).
Tu onda definitivno nesto ne valja ako 99% stanovnika Srbije vidi stvari sasvim drugacije nego ostale zemlje okruzenja i Evrope.
Tu se i najvise ogleda totalni nedostatak pragmatizma, nemogucnosti da se stavis u polozaj neprijatelja, neracionalnosti i uopste vrlo nemogucnosti normalnog pristupa zivotu (slozices se da spremnost zrtvovati 40% GDP-a za sledecih 10 godina samo da bi Kosovo na papiru ostalu u Srbiji nije bas normalno).

Ni meni nije normalno pola od ovoga sto ti pises pa opet pricam sa tobom.

Toliko si razlicitih tema nabacao da ne znam odakle da pocnem, ni da li uopste da pocnem.

Patrijarh i njegova smrt? U cemu je problem? Secam se mase ljudi koja je dosla da isprati Papu, iz celog sveta. U Rimu je bilo proglaseno 4 dana zalosti. Ovde su isto tako ljudi u savrsenom miru dosli da isprate coveka koji im je nesto znacio. Igrom slucaja sam svaki dan prolazila pored tog reda i nisam primetila ni djubre, ni agresiju, nista osim potrebe da odaju pocast nekome ko ih je necim zaduzio. Jesi isti prezir osecao prema hiljadama onih koji su dosli da odaju pocast Papi? Cemu to, takvo gnusanje? Ja nisam iz te price, nisam stala u taj red, nisam osecala ni neku posebnu tugu, za mene je umro covek od 95 godina koji ima svoje mesto u istoriji ovog naroda i to je to. Ja sam bila jedan od onih par desetina hiljada studenata koji su za njim prosli iz Kolarceve kroz kordon. Takodje sam bila od onih koji su u Kolarcevoj spavali nocima pre toga... to je ono sto mu ja nikada necu zaboravii, ostale duhovno-crkvene stvari me ne doticu previse. Da li su mi se dopali ti paganski obicaji ljubljenja ruke i ostalo sta se desavalo? Nisu. Pa sta, ko sam ja da postavljam norme sta jeste prihvatljivo, a sta nije u takvoj situaciji? Mislis da dve trecine onih koji su dosli da isprate Papu ne bi srecni uradili isto da im je dopusteno?

Prljavstina u Bgd via prljavstina u NS... da, Bgd je prljaviji, dinamicniji, glasniji... i neuporedivo veci grad. Grad u koji se slilo oko 700-800 hiljada ljudi sa svih strana u samo par godina. Sta mislis koliki budzet je trebalo da ima Bgd da bi se svi oni prihvatili a da grad to ne oseti. Ono sto ti nisi stigao da primetis jer si koncentrisano gledao ispljuvke i trenetke je nesto mnogo tragicnije, nesto sto niko nikad nece ispraviti, dok pljuvanje hoce, cim ih rebnu po dzepu, bas kao i svuda u belom svetu. Nisi primetio urbanisticki haos, sirenje grada bez ikakvog plana, nastajanje novih predgradja koja izgledaju gore od siromasnih cetvrti u Laosu. Al' sta je trebalo da se uradi sa tim ljudima koji su proterivani iz sopstvenih kuca? Da ih posaljemo u koncentracione logore da bi Beograd bio lepsi i cistiji i mogao da konkurise Novom Sadu? Haos koji je ovde stigao, kulturoloski pre svega, ne moze tebe da zaboli vise nego mene jer je ovo moj grad, al' ne mogu da se pravim da se nista nije desavalo najmanje petnaest godina unazad. Treba da mrzim, prezirem i budem ogorcena kao ti da bi po tvojim kriterijumima bila normalna? Ne, borim se nametanjem svojih vrednosti, a ne mrznjom. Ucim svoju decu, drugu decu, studente... da ne bacaju, da ne pljuju, da prelaze ulicu na pesackom, da se ne parkiraju na mesta predvidjena za invalide... Novi Sad to nije prosao i na srecu pa je tako. A opet, u Novom Sadu, mirnom i cistom, godinama radikali na vlasti, bujaju fasisticke organizacije, ima ih vise nego bilo gde u Srbiji, sa druge strane ljudi kao ti kojima su Srbijanci kako kazes krivi za sve... u Novom Sadu je gorela pekara nekog Siptara ciji je deda jos tu prodavao hleb... u Beogradu nije... u Novom Sadu srpski ultranacionalisti upadose na univerzitet, da prekinu predavanje o antifasizmu, u Beogradu nisu... u Subotici se rusi spomenik antifasistickoj borbi, podize Madjarskim fasistima koji su klali i fine vojvodjanske Srbe i 'Srbijance', ko im je prvi dopao pod noz... u Beogradu jos uvek nemamo spomenik adekvatan tome... i da ti ne nabrajam dalje, al' i to ima veze sa kulturnom podlogom, nije da nema, samo sto ti to neces da vidis, gledas samo ono sta se tebi svidja.

I sta kazes, samo mi imamo problem pa se od nas bezi, a Slovacka negde baulja u mraku... bilo bi zanimljivo videti kako bi se odvajale razne oblasti po Evropi i sta bi ostalo posle toga, al' se to nece destiti jer nije u interesu onih koji o tome odlucuju. Al' o tome necu, provlaci se i provlacice se na jos sto tema, al' bih te zamolila da nam u svetlu tih visoko moralnih i kulturnih naroda, objasnih zasto je i kako gospodin Ceski predsednik odbijao da potpise Lisabonski sporazum dok ga nisu naterali? Mozda sam opet na nizem nivou, al' cini mi se da je glavni problem bila cinjenica da sada ogorman broj Nemaca proteranih iz Ceske (ili treba da kazem 'nemaca kulturno zamoljenih da napuste Cesku'?) ima prava da trazi svoju imovinu nazad? Nesto sto im ta fina Ceska, savrsen sused, nije omogucila sve ovo vreme? Kako to objasnjavas? Losim istorijskim trenutkom?

Kosovo, oh Kosovo... gledaj, ja prva ne znam sta bi mi sa njima da nam ih vrate, hipoteticki, naravno. Cak ne bih ni zelela da nam ih vrate, da budem precizna. Al' ja nisam drzavnik, nisam ni ministar, ni predsednik...Njihovo jeste da rade ovo sto rade. Da dokazuju da to sto se desilo nije nista drugo nego primena sile, dobar deo tih drzava koje su pohrlile da priznaju Kosovo su ucenjene i naterane da to urade, neki drugi smatraju da je to prava stvar... kao sto vidis vecina u drzava clanica UN je smatrala da je to stvar koja treba da se najde pred medjunarodnim sudom. I po kom pravu ti osporavas pravo ove drzave da pokusa da dokaze da je na njenoj teritoriji prekrseno medjunarodno pravo? Pravu jaceg? To nije demokratija. Demokratija je da svako ko je hteo izadje tamo i kaze sta ima. Da li ce nam odluka odgovarati ili nece videcemo. Da li ce se nesto posle toga promeniti? I to cemo videti. Mene je izludjivalo Kostunicino nametanje Kosovoa kao pitanje opstanka naroda, kao pitanje zivota i smrti, to je nedostatak pragmatizma i pameti, ovo sto sada rade mi je sasvim prihvatljivo. Bore se pravnim sredstvima, ali nemaju problem da potpisu SSP koji je za ostatak Srbije dobar, a u kome nema Kosova. Nemaju rpoblem da liberalizuju vizni rezim iako to iskljucuje Kosovo i da ne nabrajam dalje... Za to su placeni.

I na kraju bojkot proizvoda, Slovenija... vidis, ja vrlo rado kupujem srpske proizvode cak iako su losiji od odgovarajucih hrvatskih, nemackih, italijanskih... ucim od onih koji su tako svoje poljuljane privrede uspeli da povrate, Nemaca na primer. Jel' to iracionalan bojkot strane robe? Ne bih rekla, pre briga za nekog tamo Kikindjanina koji nece moci da dobije platu ako je krenem da kupujem Krasove kekse. I kad smo vec kod Krasa, Podravke etc... potpuno je smesno sto ti i iz toga zakljucujes koliko su Srbi mizerni u odnosu na okolne narode, kad u sred Srbije imas Ideju, hrvatski lanac, Merkator, slovenacki lanac, Big Bang, slovenacki lanac... i ne samo njih, ima toga jos. Oni ovde normalno posluju, reklamiraju se, prodaju... ima li srpskih lanaca po Hrvatskoj, Sloveniji...? Pokusao Miskovic pa ne ide. Ima li reklama srpskih proizvoda na hrvatskoj televiziji? Nema. O cemu onda pricamo, ko je netrpeljiv, a ko nije?

...

I za tvoju info, ja sam Srpkinja, Srbijanka nikako.
I gradjanka Evrope, pa onda i sire.
I potpuno mi je svejedno sto ti smatras da samo postojanje ljudi kao sto sam ja kvari sliku idealne Evrope, pa onda i sire.

Deda

Khm, pomenuti hrvatski lanac (lanac.hr) piše se IDEA (onako, bez jotovanja).  :|

taki

Quote from: Deda on December 11, 2009, 12:55:03 AM
Khm, pomenuti hrvatski lanac (lanac.hr) piše se IDEA (onako, bez jotovanja).  :|

Kako god ;)
Samo si to zapazio j a pisala pola sata  :x

:)

Deda

Pa kad si samo to pogrešila.  xnerd
Kako kaže mali Crnogorac iz vica: "Nijesam imao primjedbe"

Pijanista

vbo man

Na zalost Ivana sam morala da stavim na Ignore...to jednostavno ne moze da se chita... :x Morala sam , da ne bih pochela da koristim mnogo ruzne rechi i da vredjam...
Sorry Ivane xyxy
The light at the end of the tunnel is the train.

vbo man

Taki hvala ti shto si imala zivaca da sve ovo napishesh xremyb .Jako mi se dopalo 8-)
Mada mislim da nece imati efekta na Ivana , Hatea ... :x

slawen

Quote from: Deda on December 11, 2009, 01:01:01 AM
Pa kad si samo to pogrešila.  xnerd
Хм, а "Крашове кексе", а зарез испред "па" још у првој реченици, а...
Да иступиш црвену оловку.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

amans

Quote from: vbo man on December 11, 2009, 04:08:57 AM
Na zalost Ivana sam morala da stavim na Ignore...to jednostavno ne moze da se chita... :x Morala sam , da ne bih pochela da koristim mnogo ruzne rechi i da vredjam...
Sorry Ivane xyxy
ajdebre vbo, nemoj da si takva...pa razgovaramo, kakve bre ruzne reci i ignore.... :shock:

Inace, ja se za Novi Sad i Novosadjane uopste ne brinem. Oni su kao Indija. Novopridoslice (citaj osvajaci se prilagodjavaju Novom Sadu i postaju Novosadjani i lalosi (s kao stuka).

Secam se, devedesetih kako su Novosadjani ocajavali, jadni, sto im se cuje ijekavica po gradu, kao pregazise nas "dodjosi" (odvratne li reci), pa sve ono po spisku, od vaspitanja, pranja i nekulture dodjoske....i lepo sam im govorila da se ne sekiraju, da ce to proci, a oni, bas su bili ruzni (sve sa Balasevicem, secate li se, pisala sam o onom njegovom koncertu...gde je pljuvao po dodjosima a Novosadjani tapsali, fuj).

Elem, sad kad odem u NS, od ijekavice nije ostalo ama IC (c kao cukundeda). Sve same lale :mrgreen: prilagodio se narod samtako. Nije prvi put u istoriji.

Za Taki i Vbo (bez crossdressing-a  :mrgreen:)

Đorđe Marjanović - Beograde

We're lost, but we're making good time.

slawen

Quote from: vbo man on December 11, 2009, 04:23:25 AM
Taki hvala ti shto si imala zivaca da sve ovo napishesh xremyb .Jako mi se dopalo 8-)
А богами ни на мене.
Сотим што сам ја далеко интелигентнији од поменуте двојице, па ми много звижде јаја да било кога убеђујем у своје ставове, од којих је један Самостална Војводина.
Једноставно, радим на томе, а шта ви мислите о томе, баш ме брига.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

amans

E, a sad, jos malo starih slagera.

Ovaj je iz daleke nam 1978. od ganc originalnog Novosadjanina (i ovo sam postirala negde u pluskvamperfektu, ali ajd, nebilo mi tesko) i novosadskog pesnika i kantautora  :mrgreen:

Novi Sad

Novi sad je sterilan grad
Ali o tome ne govore podaci
Novi Sad je sterilan grad
Sterilni studenti kastrirani djaci
U njega nikad ne dolaze vidici
Kad guse carapom ne cuju se krici
Novi Sad je Predivan grad
licemerno tvrdi tv komentar

Kulturne ustanove stampaju plakate
na kojima pise veliko
INVENTAR
Invenatr zlobe podlosti tastine
Praznoce gluposti i metri prasine
Sterilno belo novosadsko mleko
Od lepote cistoce zelim da bezim
Daleko daleko
Pa idi bezi gomila vice
Kamenice lete lome transparente
Ti si obicna romanticna budala
Sta ce nam takvi truli elementi
Tu cu da jedem da jebem i spavam
I nista vise do kraja zivota
Novi Sad spavaonica trpezarija kupleraj
O beskrajna sreco to je divota
Trazicu drugo mesto i ljude da pevam tracam ... i glumim
Tu cu da jedem da jebem i spavam da skupljam snagu
I ljubim dragu o jeaaaaaaaa

----------------
back to me:

Ja volim svoj grad i nikom ga ne dam  :?:
(btw. pesnik zaista nikada nije napustio NS--i dan danas se svadja sa Novosadjanima i pise o njima, sad cekam roman da mi stigne--jedva cetkam hehe)

vbo man

Slawen ne treba nikoga u ishta da ubedjujesh...i radi na onome u shta verujesh...to je legitimno :mrgreen:
samo se kloni fashizma ...ako mozesh xfrog

slawen

vbo man

Amans it's OK. Taki je rekla shta je trebalo xyxy
Hvala milom Bogu pa smo svi razlichiti.Novi Sad ima svoj sharm dok je Beograd sexy :mrgreen: .Melburn se jako razlikuje od Sidneja ( i oni imaju nekakav komplex vishe vrednosti jer je (skoro) sva kultura skoncentrisana tamo. I jedni i drugi nas u Brizbiju smatraju seljacima xtwak .Mogu samo da zamislim koliko se NY razlikuje od LA ( i tamo ima animoziteta sudeci po onome shto gledamo od njihove TV).
Sve to nije dovoljno da se raspada drzava xuss. A tek da se vredjaju oni drugachiji od nas.

Hate mail

Tzv. Srbija je failed state, hands down.

Neovisna Vojvodina ima kapacitet da bude mozda jedina uspela drzava Srba.

Tacka...

vbo man

QuoteTzv. Srbija je failed state

vbo man

QuoteTzv. Srbija je failed state

I California is failed state xfrog shto je ne otcepite jednostrano xrofl

Hate mail

Znam da nije ti lako, al' danas nemoj biti glup...

;D

vbo man

tarana

za ivana:
ne kontam tu opsesiju u vezi pranja zuba i korišćenja dezodoransa...
aj da je fusnotica u argumentaciji pa u redu..ali da politički stav neko BAZIRA na triviji - nimije blisko.
za sve ostale:
ono o čemu ja pričam su pare. i vezano je više za beograd nego za vojvodinu.
dakle, ako neko misli da je priča sa trudnicama u redu, slobodno neka kaže.
posle će mi objasniti, zašto ja u kikindi i onaj u šapcu, plaćamo gas (grejanje) 20 godina duplo skuplje nego onaj u beogradu? (u poslednjih godinu dana to se dovodi LAGANO u red)
koji princi termodinamike tu važe?
ista priča je u pitanju. grad beograd je godinama subvencionisao svoje građane.
pazi! za godinu dana meni na grejanje ode hiljadu evra.puta 20 godina?

jebi ga taki...to "brojanje" koje si pomenula se svodi na sledeće.
ti i ja smo dobri drugari...i baš se lepo slažemo...al' kad odemo u kafanu, svaki put ja platim ceh. i plaćam ja...ne bi ni da načinjem temu i kvarim drugarstvo..al' malo me žifciraš već...pa posle 15-og puta kažem..alo bre!
a ti onda kažeš
a kad smo kod mene slušali ploče? pa i moj gramofon košta!

vbo man

Tarano chini mi se da koljesh vola ( srbijanskog?) za dva kila mesa :mrgreen:

vbo man

Ne znam zashto su cene gasa vece u Vojvodini ali mozda zato shto u Vojvodini ljudi imaju vece prihode? Trzishte  :evil: .Secam se da je Vojvodina uvek nekako ishla uz Sloveniju ( po nekim merilima standarda) chak su se i drugachije reklame pravile za vas...i Slovence xjap
Takodje se secam u davna vremena da je severna Nemachka uvek bila skuplja od juzne...

taki

Quote from: slawen on December 11, 2009, 04:33:47 AM
Quote from: Deda on December 11, 2009, 01:01:01 AM
Pa kad si samo to pogrešila.  xnerd
Хм, а "Крашове кексе", а зарез испред "па" још у првој реченици, а...
Да иступиш црвену оловку.

Ima pravopisnih gresaka, ima... al' sam bila nadahnuta, to mi je najduzi post od 2001  :mrgreen:, a bilo je i prilicno kasno ;)

vbo man

Pitash me Jelence dal se pirkam...pa pirkam se ali nisam vishe bila sigurna dal je to dovoljno posle tolikih postova nasheg " higijenichara"  :mrgreen:

taki

Quote from: tarana on December 11, 2009, 08:46:36 AM

jebi ga taki...to "brojanje" koje si pomenula se svodi na sledeće.
ti i ja smo dobri drugari...i baš se lepo slažemo...al' kad odemo u kafanu, svaki put ja platim ceh. i plaćam ja...ne bi ni da načinjem temu i kvarim drugarstvo..al' malo me žifciraš već...pa posle 15-og puta kažem..alo bre!
a ti onda kažeš
a kad smo kod mene slušali ploče? pa i moj gramofon košta!

Ja godisnje za daljinsko grejanje stana od 65 m2 placam oko 600 evra. Greju nas do 10 uvece, posle palim klimu i trosim struju, a najcesce se dogrevamo klimom i preko dana jer nam toplane kazu da je sve iznad 19C za njih ok, a mojoj deci bude hladno... sto znaci da na onih 600 eura treba uvecati za struju koju platim, ali to ne mogu da sracunam ovako, iz ruke. Jel' ti i dalje skup tvoj gas? Pretpostavljam da imas vecu povrsinu i da ti je toplije.

Kad dodjes u Bgd nex time, evo obecavam da cu ja da ti platim pice, i rucak ako treba ;)

Salim se malo, ali ne znam previse o ciframa koje ti pominjes pa ne mogu nista pametno da ti odgovorim. Ali kapiram da moze da iritira. Moracu malo da guglam kako po svetu funkcionise finansiranje glavnih gradova pa cu formirati stav o svemu. Zainteresovao si me.

tarana

Quote from: vbo man on December 11, 2009, 09:51:23 AM
Ne znam zashto su cene gasa vece u Vojvodini ali mozda zato shto u Vojvodini ljudi imaju vece prihode? Trzishte  :evil:
ej! vbo! aj se malko prisaberi!
kad uđeš u radnu da kupiš cipele, el te onaj pita kol'ka ti je plata?
a-ha! sto iljada?
pa viš, za tebe su cipele 50 iljade.
a za onog tamo gologuzana, su 3 iljade.

miskop

U Kanadi, Ontario je najbogatija SR.
Godinama daju (oko) 4 milijarde dolara VISE u drzavnu kasu
nego sto iz te kase uzmu nazad.

Sa tim parama se guraju one slabije razvijene SR napred.

U Ontariju niko neece da se cijepa jer racunaju da im to ne bi
bilo dobro za biznis.

Zbog biznisa se onomad nije ni Kvebek ocijepio.

taki

Quote from: amans on December 11, 2009, 04:34:09 AM
Quote from: vbo man on December 11, 2009, 04:08:57 AM
Sorry Ivane xyxy
ajdebre vbo, nemoj da si takva...pa razgovaramo, kakve bre ruzne reci i ignore.... :shock:

Inace, ja se za Novi Sad i Novosadjane uopste ne brinem. Oni su kao Indija. Novopridoslice (citaj osvajaci se prilagodjavaju Novom Sadu i postaju Novosadjani i lalosi (s kao stuka).

Secam se, devedesetih kako su Novosadjani ocajavali, jadni, sto im se cuje ijekavica po gradu, kao pregazise nas "dodjosi" (odvratne li reci), pa sve ono po spisku, od vaspitanja, pranja i nekulture dodjoske....i lepo sam im govorila da se ne sekiraju, da ce to proci, a oni, bas su bili ruzni (sve sa Balasevicem, secate li se, pisala sam o onom njegovom koncertu...gde je pljuvao po dodjosima a Novosadjani tapsali, fuj).

Elem, sad kad odem u NS, od ijekavice nije ostalo ama IC (c kao cukundeda). Sve same lale :mrgreen: prilagodio se narod samtako. Nije prvi put u istoriji.

Za Taki i Vbo (bez crossdressing-a  :mrgreen:)

Đorđe Marjanović - Beograde

Hvala :)

Inace, mm i ja smo pre par godina dosli na ideju da sebi kupimo stan u NS, neki manji, pa da kad odemo u penziju dodjemo tu da zivimo mirnu starost... jos to nismo realizovali, al' mozda cete imati jos dodjosa sa ove strane reke ;)

taki

Quote from: miskop on December 11, 2009, 10:01:12 AM
U Kanadi, Ontario je najbogatija SR.
Godinama daju (oko) 4 milijarde dolara VISE u drzavnu kasu
nego sto iz te kase uzmu nazad.

Sa tim parama se guraju one slabije razvijene SR napred.

U Ontariju niko neece da se cijepa jer racunaju da im to ne bi
bilo dobro za biznis.

Zbog biznisa se onomad nije ni Kvebek ocijepio.

Hvala miskop, takve stvari sam htela da guglam, al' eto neocekivano dobih pomoc prijatelja ;)

tarana

Quote from: taki on December 11, 2009, 09:58:53 AM
Ja godisnje za daljinsko grejanje stana od 65 m2 placam oko 600 evra. Greju nas do 10 uvece, posle palim klimu i trosim struju, a najcesce se dogrevamo klimom i preko dana jer nam toplane kazu da je sve iznad 19C za njih ok, a mojoj deci bude hladno... sto znaci da na onih 600 eura treba uvecati za struju koju platim, ali to ne mogu da sracunam ovako, iz ruke. Jel' ti i dalje skup tvoj gas? Pretpostavljam da imas vecu povrsinu i da ti je toplije.

obrati pažnju..rekoh "polako se to dovodi u red".
pre recimo 5-6 godina, za istu kvadraturu, bg je plaćao 3x manje po kvadratu od mene.to mogu napismeno da ti dam.

taki

Quote from: vbo man on December 11, 2009, 04:23:25 AM

Sama se sebi cudim :)
Zakljucila sam da sam ipak malo pomerena u prostoru i vremenu. Sve ove godine bez 7K nisam napisala ukupno ovoliko postova na drugim ugodnim forumima, a kamoli nesto ovako dugacko... definitivno mi neka daska fali ;)

taki

Quote from: tarana on December 11, 2009, 10:04:07 AM
Quote from: taki on December 11, 2009, 09:58:53 AM

obrati pažnju..rekoh "polako se to dovodi u red".
pre recimo 5-6 godina, za istu kvadraturu, bg je plaćao 3x manje po kvadratu od mene.to mogu napismeno da ti dam.

A koliko na pr. placate vrtic?

miskop

Ne vidi Tarana veliku sliku.

Naso je da su mu cigare skuplje u N.S. nego u BG, nazicviro
se i oce da se cijepa !

Ono sto mu je jeftinije u N.S. nego u BG, to nije vido pa onda
zbog toga sto nije vido ni nece da se cijepa...ali zbog ovoga
sto je vido....e, zbog toga oce !

tarana

ne bi znao kasti..al' raspitaću se.
malo sam dosadan što se tog grejanja tiče, al' jel' kapirate da ovde ljudi zebu?
recimo da je prosečan januarski račun 15.000. a gde je struja, telefon komunalije...a prosečna plata 30.000.
i pazi sad! teško da će neko ovo što pišem ispratiti do kraja, al' moram da kažem.
cena gasa je otišla gore prošle jeseni.
formirana je na osnovu kursa dolara od 58 din.
prva 3-4 meseca uvoznik je imao gubitke u visini od 10-ak % zbog kursnih razlika.
a onda je gas u dolarima na berzama pao bar 40%. (grubo)
ali kod nas NIJE pojeftinio! da bi uvoznik kompenzovao gubitak u prva 3 meseca.
9 meseci plaćam više 40%, zarad kompenzacije gubitka od 10% u tri meseca.
i saće od januara da pojefitni 12%.
nagradno pitanje je: u kom našem regionu je najviše korisnika gasa?
ko pogodi, novo pitanje je: gde idu pare?

tarana

Quote from: miskop on December 11, 2009, 10:22:36 AM
Ne vidi Tarana veliku sliku.
pokazaćeš mi jedared...
život se sastoji iz gomile malih slika...
a velike su izmislili ovi što lapaju...

slawen

vbo man

Ih Tarano kad oil padne na svetskom trzishtu nama ovde ne smanje cenu benzina skoro nikad :evil:
Kako znam chije su firme koje nam prodaju benzin evo ja ih mrzim onoliko :evil:...i ja bi da se otcepim od USA al ko ce onda da nas brani od ovih Indonezana  :mrgreen: . Shalim se malo...

tarana

Quote from: vbo man on December 11, 2009, 11:24:11 AM
Ih Tarano kad oil padne na svetskom trzishtu nama ovde ne smanje cenu benzina skoro nikad :evil:

bori se.

vbo man

Quotebori se.
8-) :mrgreen:
Ma borim se samo na pogreshnom mestu...na srpskim diskusijama ( i malo na Evropskim).
Razumem ja tebe ;)

tarana

inače, da ponovim još jednom, zarad ovi što vataju dijagonalu
ja neću da se ocepim
                ja neću da se ocepim
                             ja neću da se ocepim
                                           ja neću da se ocepim

slawen

e oћеш
        е оћеш
                е оћеш
                        е оћеш
и још ћеш да певаш.

е баш нећу да певам
                    е баш нећу да певам
                                         е баш нећу да певам....

amans

Quote from: Hate mail on December 11, 2009, 05:34:17 AM
Tzv. Srbija je failed state, hands down.

Neovisna Vojvodina ima kapacitet da bude mozda jedina uspela drzava Srba.

Tacka...

Srba????

slawen

Прич'о сам ја лепо...