News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Krstenje

Started by Pijanista, August 25, 2010, 08:21:08 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pijanista

Odmah da se ogradim, pobornik sam prava da svako sa svojim zaradjenim parama sme da radi sta hoce i da nije to poenta ovog posta. Vec kiceraj.

http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Nemacka/Moj-zivot/73160/Potrosili-trosoban-stan-za-slavlje

Potrošili trosoban stan za slavlje 
U Dušanovcu, vlaškom selu nedaleko od Negotina, nedavno je priređeno "dijasporsko" krštenje za pamćenje! Čak 550 zvanica zabavljalo se u Domu kulture, čiji su zidovi obavijeni belom i roze svilom, a na 10 gostiju je išla jedna torta.

U Dušanovcu, vlaškom selu smeštenom nedaleko od Negotina, na dva-tri kilometra od hidroelektrane "Đerdap 2", meštani su većinom na privremenom radu rasuti po celoj Evropi, a ima i onih koji su sreću pokušali i preko okeana. Dušica i Siniša Krčetić, koji žive i rade u Bad Homburgu u Nemačkoj, sa sinom Danijelom i ćerkom Đesikom nedavno su stigli u otadžbinu da dočekaju goste. Jer, svako slavlje u istočnoj Srbiji mora da se podeli sa familijom i komšijama, a najmanje se štedi na parama i trudu.

Okićena porodična kuća kao da nadgleda dve fontane i kameni most ispod koga žubori potočić. Sve je spremno da se njihova 12-godišnja ćerka Đesika krsti u pravoslavnoj crkvi. Gosti dolaze sa svih strana sveta, neki čak i iz Australije, gde živi Sinišina majka. Mnogobrojne goste dočekuje i najpoznatiji orkestar u ovom delu Srbije - "Čarobnjaci" sa dve pevačice. Kao specijalni gost dugo je najavljivan i Dragan Kojić Keba.

Običaj je da dete koje se krsti pođe od kuće ka crkvi kroz selo. Đesiku je ispred kuće čekala kočija sa upregnutim vrancem, a za njom je išla pleh-muzika, porodica i stotinak najbližih prijatelja familije Krčetić i Rašić. Na kapijama kuća, koje svojim izgledom i veličinom više podsećaju na vile, meštani su pozdravljali slavljenicu. Većina s flašom vina ili rakije, a za slučajne prolaznike bilo je rezervisano nekoliko gajbi piva.

Po obavljenom krštenju slavljenica je izašla iz crkve preko crvenog tepiha i povela kolo u dvorištu crkve. Crveni tepih je dočekao i kod kuće, ali i ogledalo - da devojka bude lepa, knjiga - da bude obrazovana, zlatnik - da bude bogata i još nekoliko detalja koje su garancija devojačke sreće.

Salu Doma kulture u Dušanovcu tri prethodna dana ukrašavalo je pet žena. Za 550 zvanica Dom kulture je pretvoren u ukrasnu kutiju.

Zidovi sale su prekriveni belom i roze svilom, a nekoliko stotina balona spuštalo se sa plafona. Ispred ulaza u salu na ogromnom stolu najbolja krajinska vina i raznovrsni kokteli, a jelovnik je začinilo čak 50 torti.

Dok su "Čarobnjaci", pevačice Tina, Olgica i, naravno, Keba zabavljali goste i uz njih i celo selo, slavljenicu Đesiku su obasipali poklonima. Uglavnom su to bile koverte raznih boja, veličina i debljina.

Negde oko ponoći poslužen je sir i kačamak ili kako se u ovom kraju kaže brnza i mamaljiga, nekada hrana siromašnih, a danas pravi specijalitet, a onda ponovo pečenje i slavlje se nastavilo do jutarnjih sati.

Dušica i Siniša Krčetić nisu krili da je za novac koji su potrošili za krštenje svoje mezimice mogao da se kupi komforan trosoban stan u Negotinu.

zagor te nej

Provali samo na sta lichi Djesika.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Jelence

Gde ima tu se i proliva...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Hate mail

Ja nisam toliko pobornik koliko me bas briga.

Djesika je bila i na moru, izgleda; bas je fino pocrvenela...

A sto se krsti sa 12 godina? Jel' to nesto znaci u Vlaha ili njeni samo sporo kace neke stvari?
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Jelence

Koliko vidim mahom je okicena nasim novcanicama od $100.

urbana

o tempora o mores...

slawen

Quote from: Pijanista on August 25, 2010, 08:21:08 PM

Crveni tepih je dočekao i kod kuće, ali i ogledalo - da devojka bude lepa, knjiga - da bude obrazovana, zlatnik - da bude bogata i još nekoliko detalja koje su garancija devojačke sreće.

xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Mirabella

Ovo je i meni (sto i Slawenu) upalo u oci.  Sta bi to moglo da bude?  Hmmmmm, dildo?  :mrgreen:

Dok Zagor nije primetio, ja sam mislila da je ovo Djesikina majka.  :idea:
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Mirabella

Sunce ti!  Ne videh sledecu Djesikinu sliku!  :shock: (Djesika levo u very shocking pink haljini i sesiru)

Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Jelence

Sta je tu shoking? Bas lepo izgleda... Da je vidU i iz satelita :)

Hate mail

Iza svakog ugla vreba - Dragan Kojic Keba...

Jelence

Vidis da je ziva istina.
Ovde vreba iza pink damasta :)

Pijanista

Quote from: Hate mail on August 26, 2010, 02:54:45 PM
Iza svakog ugla vreba - Dragan Kojic Keba...

Jbt, toliko sam bio obuzet (overvelmljen) dugovnom stranom cele price da nisam ni prepoznao Keeeeebu!

zagor te nej

"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Daisy

Quote from: Jelence on August 26, 2010, 12:21:59 AM
Koliko vidim mahom je okicena nasim novcanicama od $100.

Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Ivan_D

Quote from: Hate mail on August 25, 2010, 11:31:37 PM
A sto se krsti sa 12 godina? Jel' to nesto znaci u Vlaha ili njeni samo sporo kace neke stvari?

Pa Bat Mitzvah je valjda sa 12-13 godina, pa mozda ljudi pomesali    :roll:
If you dine with the devil bring a long spoon.

slawen

We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

E

Ijaooo ime Djesika  :)

Hate mail

Ne znam gde bih ovoga pa rek'o ajd' ovde:

RIM, 29. 08. 2010.
Libijski lider Moamer Gadafi doputovao je u Italiju na proslavu godišnjice potpisivanja imigracionog sporazuma sa italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem o isplati pet milijardi evra odštete Libiji zbog kolonijalne vlasti Italije (FoNet)

:?

slawen

Quote from: E on August 31, 2010, 06:00:26 PM
Quote from: slawen on August 28, 2010, 04:09:18 PM

:roll:. Egzibicionisti
Јок, православна браћа Руси. Онај што са лева држи проштац, ваљда кум (или први сведок, што би код нас рекли) је исти Путин, видиш ваљда.

slawen

А посебна атракција је поп обмотан рефлектујућом траком, к'о пандур, путар или ћубретар. Претпостављам да кршава и по аутопутевима (кад може у рупи у леду).

Hate mail

To sam i ja hteo da pitam, to sa duct-tejpom, ali mi bese nekako neprijatno (mada ne znam sto).

Tromotorac

Panslovenska homoerotika. Ovde izgleda imamo "pojedince" iz patrJotskog bloka sa ozbiljnim id- problemima.
The bums will always loose.

Hate mail

Primetite da se u uvodnoj recenici pominje "stan". Missim, kako niko nije ranije primetio (hvala "Gostima" na browsingu po starijim temama, treba im dati pistolj sa posvetom o nastupajucem prazniku...).

Pijanista

EX, TAJ CTAH...

Nego, sto se krsti sa 12 godina? Pa valjda treba da se uda, a gde ce nekrstena...

Hate mail

Ono, jes'. Al' taj STAN...

Jelence

Quote from: slawen on August 28, 2010, 04:09:18 PM

Ja sam ceo Feb svaki dan plivala u bazenu (dosadio mi tredmil pa reko da promenim). Voda je bila tu negde oko 24-26 stepeni i to je bilo OK. Cak i kada bi padla kisa ako je bilo 24 bilo je OK. Medjutim, poslednje dve nedelje je bilo puno kise i temperatura se spustila na 22. Plivala sam u helankama i dugim rukavima. Na kraju mi ni helanke nisu pomogle, na temperaturi 20-21.

Stavise, od tih dan-dva sto sam se smrzavala na 20-21 prilicno sam nagraisala. Grlo, kasalj, glavobolja. Stalno mi je hladno ne mogu da se ugrejem. Ukratko: smrzla sam se ko ...

Pitam se koje posledice ima ovaj nekrsteni, voda u koju su njega zagnjurili garantovano je ispod 21.

Pareski do

Преосетљива си, нама је доња граница за купање у базену била 20-21... додуше зима дуже траје него у Аустралији.

Претпрошлог маја сам форе ради ускочио у Средоземно море (вероватно испод сезоналних 16C због вансезонски хладног и кишног времена), првих 30 секунди сам се осећао као да ми је неко свезао плућа.

Јавићу ти ако икада будем ускакао у зимску воду...

Mirabella

Quote from: Jelence on March 09, 2012, 06:34:30 AM

Plivala sam u helankama i dugim rukavima.

:mrgreen:

Jelence

Quote from: Pareski do
Претпрошлог маја сам форе ради ускочио у Средоземно море (вероватно испод сезоналних 16C због вансезонски хладног и кишног времена), првих 30 секунди сам се осећао као да ми је неко свезао плућа.

16C spada pod "smrzlo mi se g'no u dupetu". 16C, dal si ti normalan...   xfoht

Quote from: Mirabella on March 09, 2012, 01:52:01 PM
Quote from: Jelence on March 09, 2012, 06:34:30 AM

Plivala sam u helankama i dugim rukavima.

:mrgreen:

Verovatno ti je smesno jer ne znas u cemu sam se kupala na 24C  :!:

Pijanista

A u cemu se kupas kad je 32C?

Jelence

Ni u cemu :)
Imam visoku zelenu ogradu oko dvorista. Kad mi je dete u skoli nema potrebe da se zamaram trivijalijama kao sto je kupaci.

Pareski do

Не верујем ни да је било 16C у води тада (тек сам то видео да је просек мора за то место у том периоду). Чуј, вансезонски хладан мај месец (можда чак и нека олуја беше у том делу Европе), Средоземно море, никога на плажи, каквих купача...

Hate mail

Pistolj sa posvetom; za hrabrost.

Pijanista

16C? To nije dovoljno ni za pricest a kamoli krstenje.

Hate mail

Hate mail

Parezo, sta si uradio sa (damskim) pistoljem?

Znam da ti je dodeljen pa si se posle nesto zatrcavao na ratiste cim odneses tetki lek ali si seo u pogresan avion i probudio se, potpuno tronut, u Kvebeku i sve tako nesto.

Molio bih za update.