News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Oktobarski salon

Started by alan ford, November 25, 2009, 02:21:17 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

alan ford

Ove godine sam par puta bio u Beogradu, ovaj poslednji put tri nedelje pa sam imao i malo vremena da razgledam Srbiju i okolinu. Uglavnom utisaka je mnogo i razlicitih ali su me sledeca dva nekako najvise dojmila:

1) po dolasku sam sa mojima otisao na Trg u jedan od onih spoljnih kafica na kafu - deca su trcala oko fontana i delovalo je kao idealno mesto da sednemo i na miru popijemo kafu. Par minuta kasnije ored nas je sela dosta zgodna crnkinja... Kada smo popili kafu prosetao sam do Beo Izloga da vidim sta imaju jer obicno tu kupimo nekakve suvenire i slizne dzida-bidze. U izlogu je bila crna majca (imam i sliku ali nemam je na web-u pa cu je okaciti kada se vratim) sa nekakvim tekstom Rase Todosijevica inace umetnika koji je dobio Oktobarsku nagradu a tekst je glasio:"Moja Marinela, ne znam zasto, dole u Becinoj bakalnici i po komsiluku stalno klepece da su Hrvati zapravo cistokrvni Srbi. Ona je sebi uvrtela u glavu da su Srbi Kelti. Za Kelte veruje da su Indusi i da su pomenuti Indijski Indusi nekad davno, recimo pre sto hiljada godina, onako djuture doputovali na Dekan ravno iz istocne Afrike. Po njenoj teoriji ispada da smo svi mi smrdljive crncuge ili, politicki prihvatljivo receno AfroEvropljani

Rasa Todosijevic, 2006".

Moram reci da sam se zgrozio da je neko ko je dobio jednu takvu nagradu tako nesto mogao da napise, ali to je recimo licna stvar, ali me je mnogo vise razocaralo da je BeoIzlog smatrao to zanimljivim te je odstampao tekst po majcama koje su prodavali. Usao sam, rekao da mislim da tako sta nije korektno oni me pogledali i odgovorili da je to deo Oktobarskog salona...
Cudi me da takve stvari kod nas prolaze, i prolaze nekaznjeno jer sve to na kraju rezultira nasiljem, ubistvima navijaca, itd.

2) Posto nismo nasli neki odgovarajuci aranzman za Egipat odlucili smo se da vidimo i odemo negde na neke bazene. Culi smo da u Hrvatskoj ima neko mesto Tuheljske Toplice sa silnim unutrasnjim i spoljasnjim bazenima pa smo otisli na nedelju dana. Isli smo kolima, autoputem do Zagreba (zapravo Krapine) i tu na 10-ak kilometara odatle. Autoput do granice (Sida) solidan, ali sa strane puta kese, plasticne flase, i razno djubre. Kako se predje granica nigde ni najmanjeg papirica. Verujem da su sve to istio vozaci, ali pretpostavljam da od nas to nikome nije posao da cisti dok tamo ocigledno neko cisti. Tamo oko Tuhelja smo isli u izlete po nekim selima, ne vecim od Mionice mada ni toliko, i sva su imala neke lepe, crkvice, ciste, sa prelepim fasadama. Po selima sve cisto, nismo videli kola parkirana po livadama, djubre kraj puta, propalim fasadama...

Od raznih sam cuo da je razlika izmedju Slovenije i Hrvatske ogromna, a secam se da nisam primecivao neku razliku do 90-ih izmedju nas i Hrvata ali razlika zaista ovakva kakvu sam je ja doziveo posetivsi Medju Zagorje, kakva li je izmedju nas i Slovenaca?

taki

Velika, al' ja za razliku od tebe nisam sigurna u ciju korist :)

Jel' ima pod tri neki utisak afirmativan za nas, cisto da bude zanimljivije? ;)

alan ford

pa recimo da cu i sledeci put kada budem dolazio doci ovde a ne tamo.

ovaj put nisam video neke vece razlike, mozda sam i cesce dolazio pa su razlike manje, ali vecina mojih preostalih prijatelja radi u solidnim firmama, za solidne pare i nekako zive sasvim pristojno...Mada to je vise observacija koja moze da bude al' ne mora da znaci.

iDemo

kako je u zavicaju? Ako si postigao i tamo da navratish.

alan ford

zavicaj, zavicaj...? U Beogradu sam gde sam i rodjen. Bili smo u Valjevu, na Divcibarama, u Hrvatskoj i to je bilo to u ovoj turi.

zagor te nej

Ja sam poslednji put bio u martu. Vecina prijatelja radi za relativno pristojan novac u relativno pristojnim okolnostima. Zene, muzevi, deca, sve se to izdogadjalo svakom ko je hteo. Beogradu treba onako obeshrabrujuca kolicina para da ne bude, sem koliko toliko sredjenog centra, ogromna kasaba. Saobracaj je katastrofalan, tamo ce se svi podaviti bez metroa. Zanimljivo da nove i demokraCke vlasti nisu smogle snage da za deset godina podignu barem jedan most i malo obeshrabre svakog za volanom da se doveze u centar ne bi li presao reku. Manja mesta poput onog u kom sam ja odrastao su bia jezivo zapustena, ali ih je moguce upristojiti za relativno malo novca - i to se vidi. U Beograd treba da se slupa nekoliko milijardi dolara da se vidi ikakva razlika. Mozda najruzniija slika Srbije su grafiti kojekakvih gluposti -  svuda...po bolnicama, sveze okrecenim bibliotekama, onim lepim fasadama po beogradu. Katastrofa na sta to lici. Narodu treba edukacija, a medijska trovacina polugolim kujetinama sa mikrofonom, vrachevima i slicnim teche li teche.
E da... B92 je postao muchena rezimska televizija....onako, neprikiriveno. Sve u svemu, sve to bolje izgleda nego nekada, ali je moralo da bude mnogo, mnogo bolje i brze.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Jelence

Mislim da bi pored vasih izjava trebali da stavite nekakav disklajmer da se radi samo o licnom dozivljaju starog kraja, jer ljudi koji zive u Srbiji dosta licno shvataju negativne komentare.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Jelence

Inace, kad smo vec kod toga, letos su i moji bili u SER. Ne znam dal sam ovo ispricala pre nego sto nam se srusila poslednja cyber kuca.
Muz se kod nekog advokata raspitivao u vezi kupoprodaje nekretnina i zakljucak je bio da bi u nasem slucaju bilo previse rizicno da bilo sta preduzimamo (ovo je bio disklajmer, za one koji ga nisu osetili  ;D). Prosto receno ne postoje zakonski sistemi da se zastite obe strane u toj transakciji.
Recimo, ljudi pokusavaju da plate manji porez pa na papiru pokazu jednu cifru a u stvarnosti je neka druga. Ako dodje do bilo kakvog spora postoji napisani i nenapisani dogovor (kojem je naravno tesko uci u trag, narocito sto se radi o kesu ispod zita). Takodje citava naselja nisu katastarski zavedena, pa onaj ko kupuje kucu za kes recimo moze da kupi kucu od "vlasnika" i da se nada da je pare dao pravom vlasniku i da nema jos kupaca...

Ma prica je bila sasvim neverovatna.

Ako je za utehu ni Engleska nije donedavno bila zanimljiva za investiranje jer su stanari imali prava da ostanu u kuci dozivotno, tj nije bilo nacina da se izbace stanari koji ne zele da odu.

zagor te nej

Ja se nadam da se niko nece uvrediti - uostalom, svi se ovde znamo godinama, sve sto tamo ne valja nema ama bas nikakve veze sa ovom ekipom ljudi ovde.
Niels Bohr

taki

Ja necu, samo sto necu ni da odobravam da ovde nista ne valja.

zagor te nej

Pa nisam to ni rekao.
Eh, i jos sam nesto pirmetio - do skoro je san vecine bio da radi za drzavu, valjda su se osecali zasticenije ako rade za neku agenciju/javno preduzece/vladu/sta god nego za privatne firme. Cini mi  se da se to menja, posebno kod  ambicioznije ekipe?
Niels Bohr

taki

Quote from: zagor te nej on November 25, 2009, 04:55:59 PM
Pa nisam to ni rekao.
Eh, i jos sam nesto pirmetio - do skoro je san vecine bio da radi za drzavu, valjda su se osecali zasticenije ako rade za neku agenciju/javno preduzece/vladu/sta god nego za privatne firme. Cini mi  se da se to menja, posebno kod  ambicioznije ekipe?

Mislim da je opsta pomama za stranim firmama... privatne zavisi kako koja... ovde ti je zakonodavstvo jos uvek na jezivom nivou, i radni sporovi se ponekada vode godinama. Valjda se zato ljudi i dalje bolje osecaju u drzavnim firmama jer su pravila ipak jasnija, a krsenje zakona mnogo redje.

tarana

Quote from: zagor te nej on November 25, 2009, 03:34:50 PM
ali je moralo da bude mnogo, mnogo bolje i brze.

mislim da nije moglo brze.
ne mozes da zamislis sta sve i koliko nije valjalo.
lako je reagovati u slucaju pozara ako znas proceduru, ko je za sta zaduzen, imas plan evakuacije, dobro opremljene i obucene medicinske i vatrogasne ekipe a evakuaciju si vezbo bar 3x.
kad sve to nemas a pride si finansijski gologuz, ne moze brze.

zagor te nej

Moglo je brze da je vlast na svim nivoima bila manje opterecena otimanjem, a malo vise razvojem drzave.
Tu se, uveren sam, godisnje ukrade jedno par procenata bruto nacionalnog proizvoda.
Niels Bohr

tarana

aj da preformulisem...
s ovom ekipom, nije moglo brze...
al' ne formira se ekipa preko noci...

E

Meni Evropa generalno izgleda prljavija i neogranizovanija od severno americkog kontinenta. Neki u tom spontanom, neplaniranom zivljenju vide draz, neku nazovi dushu starog kontinenta i to poistovecuju sa slobodom. Ne kazem da nisu u pravu, ali meni vishe odgovaraju red i stabilna struktura drustva.

Pijanista

"Ljudi, mnogo kradete" 8)

Meni je sve izgledalo mnogo bolje (bijo pre 1.5god) nego ranije. Standard vidno bolji, cak i panduri ljubazniji. Provincija je sacuvaj boze, ali toga ima svugde. Mislim, Detroit, i taj rad.

Jelence

Quote from: zagor te nej on November 25, 2009, 04:18:20 PM
Ja se nadam da se niko nece uvrediti - uostalom, svi se ovde znamo godinama, sve sto tamo ne valja nema ama bas nikakve veze sa ovom ekipom ljudi ovde.

Ne radi se o ekipi, nego o drugim stvarima.
Prvo, da li ti volis da neko kaze da Amerika ne valja? A fakat je da ne valja, ako gledas iz "prave" perspektive.

Druga stvar, te prepirke gde je bolje - braco i sestre maturanti, dal smo nesto naucili po tom pitanju? Svuda je dobro, zavisi ko bira. Ne postoji univerzalni odgovor na pitanje "gde je najbolje". Na to pitanje svako od nas odgovora svojom adresom stanovanja.

Nema tih para koje bi mene vratile u Srbiju, kao sto nema para koje bi taranu pomerile iz njegovi' kukuruza. Ko je u pravu? Oboje.

I na kraju, te price kako je na zapadu lepse idu na zivac podjednako kao i one kako samo Srbi imaju dusu i kako je samo u Srbiji ne znam sta. Zavisi koje usi slusaju.

Paramecijum

Vidim da vi još uvek dokazujete da je tamo negde bolje nego ovde... Sama vaša potreba da decenijama dokazujete istu stvar ipak nešto govori.

Jelence

Kako pravis razliku izmedju "dokazivanja", "diskutovanja" i "iznosenja cinjenica" (oooooo, veliki manitu  ;D )
Kako si bas siguran da je "dokazivanje a ne nesto od druga dva?

Paramecijum

pa vidiš da je svako odmah zauzeo busiju gde je svikao i nema nameru da mrdne.

Jelence

Pa vidis tu ti je zackoljica... SVI su zauzeli busiju, znaci sta god da rade ovi jedni to rade i ovi drugi. Zato te i pitam kako znas koji su koji.

Tromotorac

E zato, na pitanje "kako vam Srbija izgleda danas?", ispravan odgovor jeste: "Ljudi su veoma gostoprimljivi, hrana je ukusna i priroda u prolece je divna."  ;)
The bums will always loose.

Deda

božeee, kako ste mi nedostajaliiiii (pa makar i 2 meseca)  8) 8) 8)

Obi Wan Kenobi

U Srbiji je bolje, ali gore nije moglo. Tako da je ovaj napredak mahom po inerciji nema tu neke sustinske resenosti da stvari budu drugacije.

Wiz

Quote from: taki on November 25, 2009, 02:25:24 PM

Takvi utisci u Srbiji nastaju samo pod uticajem teških droga.

Tu, razume se, ne računam one liste za turiste koje se svode na to da u Beogradu: možete da se olešite od pića i droge za 50 evra, možete da kresnete u PM zgodnu ribu za 20 evra itd.

E ti olešeni od kreka i heroina posle pričaju da je u Beogradu super. Pošto ja ne koristim narkotike, onda...

Paramecijum

Quote from: Wiz on November 26, 2009, 03:44:50 AM
Pošto ja ne koristim narkotike, onda...

Gotovo da je opipljiva žal u ovom vapaju...

Wiz

Ne znam ja koliko se ti zezaš, ali jedna stvar me je navela da počnem ozbiljno i ja to da se pitam.

Naime, imao sam jednu prilično komplikovanu oralno-hiruršku intervenciju zbog koje sam primio injekciju steroida, a potom još jednu. Pošto sam bio sav izušivan i isečen trebalo je da se osećam kao govno, a ja sam se osećao WOW, 10 godina se nisam bolje osećao. Moguće da si me baš tada video u Knezu kako pijem pivo.

Onda sam sam sebi rekao: "Čoveče, pa da imaš te steroide ti bi sam sebi udarao injekciju svaki dan, ti si in nuce narkoman!"

taki

Quote from: Wiz on November 26, 2009, 03:44:50 AM
Quote from: taki on November 25, 2009, 02:25:24 PM

Takvi utisci u Srbiji nastaju samo pod uticajem teških droga.

Tu, razume se, ne računam one liste za turiste koje se svode na to da u Beogradu: možete da se olešite od pića i droge za 50 evra, možete da kresnete u PM zgodnu ribu za 20 evra itd.

E ti olešeni od kreka i heroina posle pričaju da je u Beogradu super. Pošto ja ne koristim narkotike, onda...

Ma i malo ljubavi je sasvim dovoljno, beliv mi  ;)

miskop

Dodjoh za stalno (pre jedno 6 meseci) u Srbiju.

Uopste mi ne smeta to sto Srbija ne lici na Kanadu ili Njemacku.

Ni najmanje.

taki

Quote from: miskop on November 26, 2009, 08:35:55 AM
Dodjoh za stalno (pre jedno 6 meseci) u Srbiju.

Uopste mi ne smeta to sto Srbija ne lici na Kanadu ili Njemacku.

Ni najmanje.

O maj gad  ;D

Mislim da smo sad svi na broju, ili skoro svi :)

miskop

Sto rece Ivo Andric..."Tu sam, ali samo zbog toga sto ce kad odem da bude
jedan manje".

taki

Quote from: alan ford on November 25, 2009, 02:21:17 PM
Ove godine sam par puta bio u Beogradu, ovaj poslednji put tri nedelje pa sam imao i malo vremena da razgledam Srbiju i okolinu. Uglavnom utisaka je mnogo i razlicitih ali su me sledeca dva nekako najvise dojmila:

1) po dolasku sam sa mojima otisao na Trg u jedan od onih spoljnih kafica na kafu - deca su trcala oko fontana i delovalo je kao idealno mesto da sednemo i na miru popijemo kafu. Par minuta kasnije ored nas je sela dosta zgodna crnkinja... Kada smo popili kafu prosetao sam do Beo Izloga da vidim sta imaju jer obicno tu kupimo nekakve suvenire i slizne dzida-bidze. U izlogu je bila crna majca (imam i sliku ali nemam je na web-u pa cu je okaciti kada se vratim) sa nekakvim tekstom Rase Todosijevica inace umetnika koji je dobio Oktobarsku nagradu a tekst je glasio:"Moja Marinela, ne znam zasto, dole u Becinoj bakalnici i po komsiluku stalno klepece da su Hrvati zapravo cistokrvni Srbi. Ona je sebi uvrtela u glavu da su Srbi Kelti. Za Kelte veruje da su Indusi i da su pomenuti Indijski Indusi nekad davno, recimo pre sto hiljada godina, onako djuture doputovali na Dekan ravno iz istocne Afrike. Po njenoj teoriji ispada da smo svi mi smrdljive crncuge ili, politicki prihvatljivo receno AfroEvropljani

Rasa Todosijevic, 2006".

Moram reci da sam se zgrozio da je neko ko je dobio jednu takvu nagradu tako nesto mogao da napise, ali to je recimo licna stvar, ali me je mnogo vise razocaralo da je BeoIzlog smatrao to zanimljivim te je odstampao tekst po majcama koje su prodavali. Usao sam, rekao da mislim da tako sta nije korektno oni me pogledali i odgovorili da je to deo Oktobarskog salona...
Cudi me da takve stvari kod nas prolaze, i prolaze nekaznjeno jer sve to na kraju rezultira nasiljem, ubistvima navijaca, itd.

2) Posto nismo nasli neki odgovarajuci aranzman za Egipat odlucili smo se da vidimo i odemo negde na neke bazene. Culi smo da u Hrvatskoj ima neko mesto Tuheljske Toplice sa silnim unutrasnjim i spoljasnjim bazenima pa smo otisli na nedelju dana. Isli smo kolima, autoputem do Zagreba (zapravo Krapine) i tu na 10-ak kilometara odatle. Autoput do granice (Sida) solidan, ali sa strane puta kese, plasticne flase, i razno djubre. Kako se predje granica nigde ni najmanjeg papirica. Verujem da su sve to istio vozaci, ali pretpostavljam da od nas to nikome nije posao da cisti dok tamo ocigledno neko cisti. Tamo oko Tuhelja smo isli u izlete po nekim selima, ne vecim od Mionice mada ni toliko, i sva su imala neke lepe, crkvice, ciste, sa prelepim fasadama. Po selima sve cisto, nismo videli kola parkirana po livadama, djubre kraj puta, propalim fasadama...

Od raznih sam cuo da je razlika izmedju Slovenije i Hrvatske ogromna, a secam se da nisam primecivao neku razliku do 90-ih izmedju nas i Hrvata ali razlika zaista ovakva kakvu sam je ja doziveo posetivsi Medju Zagorje, kakva li je izmedju nas i Slovenaca?

Ajd' sad malo ozbiljno da prokomentarisem ovo sta si napisao.

Slozicu se da su obe stvari koje si naveo porazavajuce, nisam videla tu majicu, a da jesam, imala bih slicnu reakciju i potrebu da reagujem. Mislim da ovde treba voditi racuna o svakoj reci bas zato sto su neke rane jako sveze, duhovi jos uvek lete oko nas, i ne treba potpirivati i druge. Sasvim je dovoljno sto nas deca stalno pitaju 'zasto su nas Amerikanci bombardovali ako smo prijatelji' i slicne stvari, koje su neizbezne jer rusevine i dalje stoje po gradu, ne treba im jos davati materijala da krenu da razmisljaju da li nekog treba odbaciti samo zbog boje koze. Mada, sad kad ovo pisem pade mi na pamet da mozda i nije lose. Eto prilike da obajsnis kolika je to budalastina.

Sto se druge price tice i ona je tacna. I tuzna. Mada, meni je veci sok bio prelazak u Bugarsku nego u Hrvatsku. Od njih sam ocekivala da su gori od nas po pitanju cistoce, a onda su me predrasude prilicno snazno udarile u glavu jer je Bugarska super cista zemlja.  

E, i jos da ti kazem otkud onakav prvi post na ovoj temi. Ne volim to isticanje Hrvatske i Slovenije kao modela po kojima bi mi uvek trebali da izgledamo gore i losije jer to nije tacno. Da si se prosetao centrom Zagreba, usao u njihovu prodavnicu suvenira veruj mi da bi naisao na mnogo gore stvari od ovog nesretnog Rase Todosijevica. Ja jesam pa znam.

miskop

Hehe...iso zbog bazena ...cak u Rvacku !??
Posto nije naso angazman u Etiopiji ??

A ni blize ??

Rvatu 1 !

Wiz

Quote from: taki on November 26, 2009, 08:01:35 AM

Ne preterujmo... Malo možda, ali pošto je lično miskop došao da je voli, kad bih još i ja voleo Srbiju (makar malo) bilo bi to stvarno previše ljubavi.

taki

Quote from: Wiz on November 26, 2009, 01:26:54 PM
Quote from: taki on November 26, 2009, 08:01:35 AM

Ne preterujmo... Malo možda, ali pošto je lično miskop došao da je voli, kad bih još i ja voleo Srbiju (makar malo) bilo bi to stvarno previše ljubavi.

Nisi me razumeo... ne govorim o ljubavi prema Srbiji, mada ne negiram da kod mene i toga ne fali, govorim o ljubavi uopste... prema bliznjima, prema lepom danu, pozitivan stav i tako to...

Wiz

Kakve veze ima lep dan sa Srbijom, nije ga Sloba napravio?! Ti ko gradska skupština, Ivo Andrić se bukvalno posrao na Beograd, veli samo nebo nad Beogradom valja, a oni to s ponosom stavili na sajt Skupštine Grada. Kanda je Đilas lično zaslužan za to nebo.

A pozitivan stav... Moj stav je izuzetno pozitivan, mislim da će Srbija propasti mnogo brže no što se većina nada. Gde ćeš pozitivnije? Što bi Hate rekao: živeo NATO!

E

taki

Quote from: Wiz on November 26, 2009, 03:26:01 PM
Kakve veze ima lep dan sa Srbijom, nije ga Sloba napravio?! Ti ko gradska skupština, Ivo Andrić se bukvalno posrao na Beograd, veli samo nebo nad Beogradom valja, a oni to s ponosom stavili na sajt Skupštine Grada. Kanda je Đilas lično zaslužan za to nebo.

A pozitivan stav... Moj stav je izuzetno pozitivan, mislim da će Srbija propasti mnogo brže no što se većina nada. Gde ćeš pozitivnije? Što bi Hate rekao: živeo NATO!

Hm, ako se dobro secam, a secam se, ti vec deset godina najavljujes skorasnju propast Srbije, a ona nikako da se desi...

I lep dan nema veze sa bilo kim i bilo cim osim sa onim sto nosis u sebi. Moze biti lep i kad pada kisa i kad je bljuzga, i kad je Djilas na TV-u... samo ako umes da prepoznas. I Ivo Andric nije pljuvao po Beogradu, naprotiv, izabrao ga je da u njemu zivi.

D(z)avid

Ova Teodosijeviceva logo-recenica, sa T-shirta, moze da se konotira i kao sarkasticna, u odnosu na ksenofobiju; prije ce biti da je to u pitanju. Ovisi ko nesto takvo kaze, i u kom kontekstu ("Moja Marinela... po komsiluku prica...").

Ivan_D

Sta kazes, zacudili te rasisticki napisi na majicama po Srbiji? Mora da su te gledali ko poslednjeg kretena u prodavnici kad si usao unutra da poprotestvujes.
Tako je mene jednom gledala autostoperka koju sam povezao, kad sam je zamolio da ne pusi u mom autu. Uz obavezno "a stoooo?"

A to jos u celom Beogradu nema vise od desetak srpskih crnaca / polucrnaca. Snimi tek ovo, u sred zemlje Vojvodine:  
http://www.slobodnavojvodina.org/index.php?option=com_content&view=article&id=130:prebijen-jer-je-priao-maarski&catid=36:drustvo&Itemid=56

Srbija je daleko primitivnija i civilizacijski dosta zaostala cak i za zemljama kao sto su Rumunija, Bugarska i Albanija. Problem sa Srbima u odnosu na gore pomenute narode je da su strasno glupi, a misle o sebi da su strasno pametni, da sve najbolje znaju i da se u sve najbolje razumeju.

Primitivnost i teatralnost su vrline u zemlju Svrbiji.

Inace Jelence, je u pravu kad kaze da se mnogi koji jos zive u Srbiji osete licno uvredjenim na skoro svaku kritiku upucenu Srbiji. To je naravno pogresno, od stoke se treba distancirati u svakom trenutku, na svim poljima, a ne imati razumevanja za nju jer eto govorimo isti jezik. A ja osim jezika, primetio sam, imam straaaasno malo toga zajednickog vecinom ljudi dole.

Sto se tice ubistava navijaca, mislim da za to nisu bas majice krive. To je verovatno organizovalo ratoborno-huscasko krilo SPC i ine uprave Sluzbe.
If you dine with the devil bring a long spoon.

tarana

au brate..i tebi duva na sve strane..

taki

Quote from: Ivan_D on November 26, 2009, 04:56:57 PM
Sta kazes, zacudili te rasisticki napisi na majicama po Srbiji? Mora da su te gledali ko poslednjeg kretena u prodavnici kad si usao unutra da poprotestvujes.
Tako je mene jednom gledala autostoperka koju sam povezao, kad sam je zamolio da ne pusi u mom autu. Uz obavezno "a stoooo?"

A to jos u celom Beogradu nema vise od desetak srpskih crnaca / polucrnaca. Snimi tek ovo, u sred zemlje Vojvodine:  
http://www.slobodnavojvodina.org/index.php?option=com_content&view=article&id=130:prebijen-jer-je-priao-maarski&catid=36:drustvo&Itemid=56

Srbija je daleko primitivnija i civilizacijski dosta zaostala cak i za zemljama kao sto su Rumunija, Bugarska i Albanija. Problem sa Srbima u odnosu na gore pomenute narode je da su strasno glupi, a misle o sebi da su strasno pametni, da sve najbolje znaju i da se u sve najbolje razumeju.

Primitivnost i teatralnost su vrline u zemlju Svrbiji.

Inace Jelence, je u pravu kad kaze da se mnogi koji jos zive u Srbiji osete licno uvredjenim na skoro svaku kritiku upucenu Srbiji. To je naravno pogresno, od stoke se treba distancirati u svakom trenutku, na svim poljima, a ne imati razumevanja za nju jer eto govorimo isti jezik. A ja osim jezika, primetio sam, imam straaaasno malo toga zajednickog vecinom ljudi dole.

Sto se tice ubistava navijaca, mislim da za to nisu bas majice krive. To je verovatno organizovalo ratoborno-huscasko krilo SPC i ine uprave Sluzbe.

:o    

Cenim da je boldovano uglavnom uzajamno ...

Ivan_D

Quote from: Obi Wan Kenobi on November 25, 2009, 11:12:57 PM
U Srbiji je bolje, ali gore nije moglo. Tako da je ovaj napredak mahom po inerciji nema tu neke sustinske resenosti da stvari budu drugacije.

Ej, pozdrav covek. Nisam te video online jaaaaako dugo. Kako si, sta radis?  :)

I nemoj ti mnogo da se zalis na Srbiju, ti tamo nisi morao da budes. Seti se naseg razgovora od pre desetak godina. Dang.

Paramecijum

Ivan_D, da li si ti bio u Rumuniji skoro?
Ako nisi, onda nemoj da pričaš i našem primitivizmu u odnosu na njih?
Jesi li bio skoro recimo u Osijeku?
Ako nisi, onda nemoj da pričaš o njihovoj civilizacijskoj prednosti u odnosu na Suboticu npr.
Upoređuješ neuporedivo, kako kada Amerikanci iz nacionalne geografije dođu da snime repotražu o nekoj zemlji, pa pohvataju sve prosjake, jadnike, bedu i govna po ulici da bi tako njihova zemlja ispala bolja. Prva fotka kojom predstavljaju Crnu goru sadrži dvoje u planini, gde momak ljulja devojku na traktorskoj gumi, obučeni su kao u XVII veku i izgledaju tako kao da njihova koža nikada nije videla kremu ili vitamin. Nije sporno da je u Americi bolje, ali ta ista Amerika krade i otima naše ljude i resurse, ne samo naše, nego iz celog sveta, napravili su nagradnu igru koju igraju desetina miliona a dobitaj je srećan životu u blagostanju. Iz beograda je za 20 godina otišlo 250000 obrazovanih ljudi a saterano je 700000 izbeglica, bednika, nepismenih i jadnih. I tako se sa Breogradom radi već stotinama godina, kako ko dođe na vlast razjuri trgovce i pametne i učene i dovede gologuziju s planine. Pa naravno da će da bude primitivno, kada u gradu od 2 miliona stanovnika imaš manje od 10% onih kojima su oba roditelja rođena u tom istom gradu.

Ivan_D

Ma ne govorim o standardu, GDP, putevima itd. Govorim o cinjenici da Srbi NE ZNAJU gde im je mesto u svetu, dok Rumuni, Bugari, Albanci (a o ostalima da ni ne govorim) znaju.
Prosecnom Srbinu izgleda sasvim OK da budu ruska gubernija, da se ponovo uclanimo u nesvrstane, prosecan Srbin misli da je provalio ceo svet i da sve zna.
Nikad, nikad neces cuti jednog Rumuna sa srednjoskolskim obrazovanjem kako ce da ti drzi polucasovno predavanje o tome kako ce Kina da unisti Ameriku (jer Rusima, eto to nije proslo za rukom), Kako su Milosevic, Clinton i Holbrook sve jedna ista ekipa i kako su ceo rat dogovorili unapred, kako su poplave u Srbiji posledice americkog bombardovanja pre 10 godina, a poplave u Americi kazna bozija itd. itd.
Zvuci poznato?
I gomilu drugih nebuloznih srpskih prica.

D(z)avid

Quote from: Paramecijum on November 26, 2009, 05:30:23 PM
Nije sporno da je u Americi bolje, ali ta ista Amerika krade i otima naše ljude i resurse, ne samo naše, nego iz celog sveta, napravili su nagradnu igru koju igraju desetina miliona a dobitaj je srećan životu u blagostanju. Iz beograda je za 20 godina otišlo 250000 obrazovanih ljudi a saterano je ...

Pa nije USA "ukrala" tih 250 000 Beogradjana, nego su ljudi, vecina njih, u ono vrijeme (1990-...) odlazili zato sto su morali zbog tadasnje situacije da odu, ponudjena im je alternativa za iole normalan zivot, koga na Balkanu tada nije bilo. Vecinu nas, sa ovog foruma, nije ni jedna zemlja u kojoj sada zivimo "ukrala", nego smo bili prinudjeni da dodjemo ovdje gdje smo sada...

Paramecijum

Ali gde ti nalaziš te prosečne Srbe.
Ako su pametni otišli, a ostala gologuzija, onda to prosečno što je ostalo je mnogo ispod stvarnog proseka jedne nacije.
To se zove NEGATIVNA SELEKCIJA - viševekovna negativna selekcija; neki narodi pribegavaju češće tome, neki ređe. Rusi su tu takođe u vrhu.
Zatim imamo CRNOGORSKI PRINCIP "Naš je, zaposli ga"... koji je potpuno urušio evolutivna dostignuća na ovim prostorima.
Jedna velika i sada propala privatna banka prvi put se poljuljala kada je gazda zaposlio sve svoje rođake na odgovarajuće funkcije (kafekuvarice, ložači, kamionidžije, baba-sere, čuvari...) ali onda je počeo da donosi odluke o budućnosti kompanija na rođačkim okupljanjima... većina zaposlenih je tako htela, ali ta većina je merodavna kao što je i ona koja sada vodi Srbiju merodavna.

Pijanista

Ivane, ne seri.

Ako hoces da vidis primitivne ljude, mozes svugde. Eno u sred SAD onaj (sad pokojni) Falwell sere na TV da je 9/11 bozja kazna za homoseksualnost. I narod to masovno kupuje. Pola stanovnika SAD veruje da ce Isus da se vrati za vreme njihovog zivota.
U Nemackoj pre par godina dosao u bolnicu par koji 7 godina ne moze da dobije decu. Ispostavilo se da ne znaju kako se prave deca. Lekar im pustao pornice da nauce.
Pogledaj kako se u tvojoj civilizovanoj i ljubljenoj Ceskoj tretiraju Romi.
Meni se prijateljica (Cehinja, pobegla iz CSSR) posle 17 godina u Kanadi odseli u Cesku, kad je pao komunizam. Vrnula se posle 3 godine. Nije to to sto je zamisljala.

Itd itd.

Ljudi pokazuju prostotu na razne nacine, ti tako sto uporno pokusavas da od sebe napravis nesto sto nisi.

Wiz

Quote from: taki on November 26, 2009, 04:23:01 PMHm, ako se dobro secam, a secam se, ti vec deset godina najavljujes skorasnju propast Srbije, a ona nikako da se desi...

Čudo jedno kako ovdašnji mediokriteti liče jedan na drugog, kao klonirani. I uvek ponavljaju iste rečenice. Ovo me neodoljivo podseti na jednog na Sezamu, koji mi, pred sam vrhunac svetske ekonomske krize, reče da ja stalno prgnoziram veliku ekonomsku krizu, a ono nikad nije išlo bolje.

Quote from: taki on November 26, 2009, 04:23:01 PMI Ivo Andric nije pljuvao po Beogradu, naprotiv, izabrao ga je da u njemu zivi.

Ama da, Andrić nije umeo da piše pa ćeš zato ti da nam "pojasniš" šta je pisac hteo da kaže. Ili, može biti, on nije mislio ono što je pisao, ali zato ti znaš šta je on mislio?