http://www.danas.rs/vesti/drustvo/kriminalci_prazne_dzepove_mobilnih_pretplatnika_.55.html?news_id=178781NAŠA PRIČA - Operateri nemoćni da zaštite korisnike od prevara
Kriminalci prazne džepove mobilnih pretplatnika
Autor: Bojan Cvejić
Beograd - Prevare preko mobilnih telefona, koje počinju sa porukom o propuštenom pozivu iz inostranstva, poznate su već godinama u svetu, a sve više su zastupljene i u Srbiji. Suština prevare se sastoji u tome da na mobilni telefon postpejd pretplatnika, odnosno korisnika koji telefonski račun plaća preko računa, stigne
SMS poruka iz inostranstva, uglavnom iz Italije, Nemačke, Španije, ali i iz Rusije,
o propuštenom pozivu.Kada mobilni pretplatnik pozove taj broj, sa računa mu se skida i do 100 evra po pozivu. Od ovakve prevare ređe stradaju pripejd korisnici, jer se ne dešava često da na računu imaju više od 300 dinara.
Mobilni operateri iz naše zemlje kažu da ne postoji mogućnost da spreče ove prevare.
- Dobila sam poruku putem mobilnog telefona o propuštenom pozivu sa nepoznatog broja iz inostranstva. Okrenula sam da proverim ko me je zvao i javio mi se govorni automat na stranom jeziku. Kada mi je stigao račun za telefon, zaključila sam da je poziv koštao znatno više nego što je to uobičajeno. Ponovo sam dobijala iste poruke, ali se nisam javljala - kaže Marija iz Beograda, jedna od „žrtava“ ove prevare.
Saša Pribićević iz Društva za borbu protiv prevara, kaže za Danas da pozivanje ovih brojeva može koštati i više od 100 evra. Kako objašnjava, reč je o brojevima iz različitih zemalja, a često su to bili pozivi iz Italije, Španije i Nemačke. Pribićević dodaje da veće materijalne štete mogu imati postpejd korisnici, jer poziv kod pripejd korisnika ne može koštati više nego što imaju kredita.
- Brojevi se registruju u drugim zemljama kao komercijalni brojevi, kao kod nas brojevi koji počinju sa 0900. Često se registracija obavlja i u Južnoj Americi, gde prevaranti mogu da naplaćuju pozive koliko žele - objašnjava Pribićević. On dodaje da po tom pitanju prevareni ne mogu nikog da tuže, jer su sami nazvali određeni broj.
Sva tri operatera mobilne telefonije u Srbiji - Telenoru, Telekomu i Vipu, navode da nisu primali žalbe korisnika po tom pitanju, ali da su upoznati sa takvim prevarama.
Prema njihovim rečima, ne postoji mogućnost operatera da blokira takve pozive i spreči ovakve prevare. Mobilni operateri savetuju svoje korisnike da budu oprezni i da ne uzvraćaju pozive na nepoznate međunarodne brojeve, pogotovo ukoliko nemaju nikoga u tim zemljama odakle dolaze pozivi.
Kako za Danas navode u Telenoru, sumnjivi pozivi se šalju nasumično sa opreme nepoznatog operatera, najčešće iznajmljene, u razne fiksne i mobilne mreže i identifikuju se kao propušteni. Iz ove kompanije dodaju da veza može biti i satelitska, a uvek je reč o skupim međunarodnim pozivima iz udaljenih zemalja.
- Sam opis „problema“ upućuje na tehnički nemoguć slučaj. Korisnici su upoznati da pomoću svog mobilnog telefona mogu da iniciraju, ali i prekinu poziv, tako da je malo verovatno da se ovako nešto dogodilo u mreži bilo kog mobilnog operatera - ističu u Telekomu.
Kada je reč o tarifiranju odlaznih poziva, u Telekomu kažu da se svi pozivi koji se registruju sa dodeljenog broja i SIM kartice naplaćuju prema cenovniku koji je javno dostupan.
Međutim, iskustva „prevarenih“ govore da je bilo i slučajeva kada nisu mogli da prekinu vezu.
- Kada korisnik uzvrati poziv, sistem je podešen tako da ga zadrži određeno vreme, odnosno razgovor se ne prekida dok ne potroši određenu sumu novca, koja se posebnim sistemom naplate prebacuje na račun osobe koja obavlja prevaru - napominju u Vipu.
SMS poruke
Korisnici u Srbiji često dobijaju i razne informativne poruke, koje se i naplaćuju od šest do 25 dinara. Saša Pribićević iz Društva za borbu protiv prevare, kaže za Danas da sami korisnici nesvesno pristaju na to. „Ljudi retko čitaju do kraja ugovore koje potpisuju, pa im promakne pominjanje ovakve vrste ’usluge’“, navodi Pribićević.