Author Topic: Duzan k'o Grcka  (Read 70509 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tromotorac

 • 7k
 • Posts: 2856
 • a.k.a. GET, Gagarin
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #100 on: October 25, 2011, 10:00:21 PM »
The bums will always loose.

Offline Hate mail

 • 7k
 • Posts: 20195
  • http://www.fas.org/irp/program/process/echelon.htm
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #101 on: October 25, 2011, 10:21:23 PM »
Eurozone looks like it may fail. Not European Union.

European Union failing would be further down the line, relating and not to the Eurozone failing.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Offline Tromotorac

 • 7k
 • Posts: 2856
 • a.k.a. GET, Gagarin
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #102 on: October 26, 2011, 06:36:56 PM »
The bums will always loose.

Offline Superhik

 • 7k
 • Posts: 3073
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #103 on: October 27, 2011, 11:48:43 AM »

Offline Pijanista

 • 7k
 • Posts: 12171
  • hahahaha
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #104 on: October 27, 2011, 03:53:25 PM »

Offline Superhik

 • 7k
 • Posts: 3073
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #105 on: October 27, 2011, 03:59:04 PM »
...od `37 do `45 - 8 godina.

Pa ko prezivi..   xwink2

Offline Hate mail

 • 7k
 • Posts: 20195
  • http://www.fas.org/irp/program/process/echelon.htm
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Offline Tromotorac

 • 7k
 • Posts: 2856
 • a.k.a. GET, Gagarin
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #107 on: November 01, 2011, 10:54:42 PM »
The bums will always loose.

Offline Pijanista

 • 7k
 • Posts: 12171
  • hahahaha
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #108 on: November 02, 2011, 09:03:39 PM »
http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ianmcowie/100012894/fast-cars-and-loose-fiscal-morals-there-are-more-porsches-in-greece-than-taxpayers-declaring-50000-euro-incomes/


There are more Porsche Cayennes registered in Greece than taxpayers declaring an income of 50,000 euros (£43,800) or more, according to research by Professor Herakles Polemarchakis, former head of the Greek prime minister’s economic department.

http://www.thestar.com/business/article/802042


Tens of thousands of unmarried or divorced daughters of civil servants collect their dead parents’ pensions, weighing on a social security system that experts say will collapse in 15 years unless it is overhauled.

About 40,000 women benefit from the allowance at an annual cost of around 550 million euros ($731.5 million Cdn.), according to economic website capital.gr.

While the law protects civil servants from dismissal, it allows them to retire with a pension in their 40s.

Greek pension spending is expected to rise by 12 per cent of gross domestic product by 2050, according to European Union data. That compares with an EU average of less than 3 per cent of GDP.

......

In a system where bonuses can add 5 to 1,300 euros to a monthly paycheck, some civil servants are paid extra for using a computer. Some get a bonus for speaking a foreign language and others for arriving at work on time, while many foresters get a bonus for working outdoors. All Greek public and private sector workers get 14 monthly salary payments a year, a structure aimed at keeping basic monthly salaries, and the pensions that are based on them, low.

......

Hundreds of state-appointed committees employ staff though it is not clear what they all do. Greece has a committee to manage Lake Kopais, which dried out in the 1930s.

Offline Hate mail

 • 7k
 • Posts: 20195
  • http://www.fas.org/irp/program/process/echelon.htm
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #109 on: November 02, 2011, 09:53:14 PM »
Una faccia...
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #110 on: November 03, 2011, 07:15:25 AM »
четвртак, 03. нов 2011, 07:15 -> 07:56

Зашто је Папандреу у праву

In English, Papandreou Is Right to Let the Greeks Decide

Sven Böll | Spiegel Online

Европа је пренеражена. Грчки премијер жели да омогући народу да гласа о европском плану за спас њихове земље. Јоргос Папандреу је "ставио сва јаја у једну корпу", али је донео праву одлуку, пише "Шпигл" у тексту "Браво господине Папандреу".

Треба рећи одмах на почетку: Грци ће, за промену, сами одлучивати о томе како ће се они и њихова земља даље кретати напред.Већ извесно време нису имали прилику да ураде тако нешто. Током последњих годину и по дана, ова некада поносна земља је, практично, под међународном управом. Грчка де факто више није суверена земља.

Најважнији задатак владе био је да програме штедње и структурних реформи провлачи кроз парламент и да их потом спроводи. То је била веома строга директива Тројке - Европске комисије, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда. Да то није урађено, помоћ би била ускраћена, а земља би банкротирала.

Чињеница да више нисте господар сопствених финансија, да морате да молите за новац и да сте спремни да учините готово било шта да бисте га добили - веома је понижавајућа за земље које су остале без новца и за њихов осиромашени народ. То рањава душу, подгрева гнев и ствара очај. Свест о томе да сте у великој мери сами криви за насталу кризу, само погоршава ситуацију.

То што грчки премијер Јоргос Папандреу жели да народ пита за мишљење пре доношења одлуке о финансијском реструктурирању земље изгледа као очајнички потез, у складу са драматичним принципом "починити самоубиство у страху од смрти". Гласачи ће одлучити да ли треба подржати одлуку донету у Бриселу или не.

На последњем у, чини се бесконачном, низу европских самита о спасавању Грчке одлучено је да приватни инвеститори отпишу половину грчког дуга. Наиме, од 300 милијарди евра државног дуга, око 200 милијарди су потраживања банака, осигуравајућих компанија и фондова, па ће Грчка бити растерећена доброг дела кредитног бремена.

Три добра разлога за Папандреуову одлуку

Без обзира на то како ће референдумско питање на крају бити срочено, Грци ће заправо одлучивати о томе да ли ће њихова земља остати у еврозони или ће се одрећи заједничке валуте. Влада би грађанима могла да постави врло директно питање:

"Да ли желите да наставите да користите евро или да се вратите на употребу драхме?"


Како је Папандреу могао то да учини? Жели да пита за мишљење исти онај народ који се побунио против његове политике! Сасвим је извесно какав ће исход бити! То су биле прве реакције када је грчки премијер објавио одлуку о расписивању референдума.

Реакције су сасвим разумљиве, јер је до сада највећи страх осталих чланица еврозоне био да ће Грчка рећи збогом заједничкој валути. Формула за европску апокалипсу изгледа отприлике овако: прво Грчка одустаје, затим "падају" Португал и Шпанија, а онда Италија заједничку валуту гура преко ивице у провалију. Уколико буду имали среће, опстаће мини-еврозона на северу континента.

Без сумње, то је сасвим реална опасност, уколико Грци кажу "не" одлуци која је донета у Бриселу. Папандреу игра на све или ништа. Ипак, његова одлука је исправна због неколико разлога.

Прво, премијеру је потребно непосредно одобрење грађана за даље поступке. Изабран је пре него што је дужничка криза ескалирала и његова влада сада мора да предузме драстичне кораке. У Грчкој се, за разлику од Немачке, политичке партије не споре око неочекиваног вишка у државној каси, висине путарина или затварања неколико војних база. Не, реч је о бруталној сечи јавне потрошње, до сада невиђеној у развијеним земљама. Када би немачки министар финансија морао да среже буџет тако немилосрдно као његов грчки колега, морао би, пропорционално гледано, да смањи трошкове за чак 100 милијарди евра за само једну годину.

Друго, у Грчкој је "опозиција" једнако "опструкција". Ни после годину и по дана, партије нису успеле да схвате да земља не може себи да приушти никакве политичке лакрдије. Међутим, уз директну подршку народа, постоји нада да ће опозиција да се призове памети. У најмању руку, мораће да се изјасне о томе како замишљају будућност земље.

Треће, у Грчкој се ствари крећу низбрдо. Готово сви грађани су жртве мера штедње, многи су очајни и због тога штрајкују. Али, када и они који сада раде остану без посла, економија ће бити још жешће погођена. Циклус пропадања се наставља. Тада ће бити потребне нове, још строже мере, и тако у недоглед. Међутим, уколико већина грађана на референдуму призна да им је понуђен пут за излазак из кризе, ова ужасна ситуација биће највероватније окончана. Не би више постојали легитимни разлози за штрајкове.

Охрабрујућа искуства

Постоје наговештаји да ће Грци подржати свог лидера кад све карте буду на столу и да неће одбацити директиве из Брисела. Већина народа у Грчкој верује да мора да постоји излаз из ове збрке која траје читаву деценију. Многи су опхрвани ритмом промена, али већина њих заправо није вољна да им се супротстави.

Искуства из других земаља еврозоне су охрабрујућа. Дужничка криза већ је срушила неке владе - на пример у Португалу и Ирској. Али, неке од партија које су потом дошле на власт, освојиле су већину на изборима иако су најављивале још оштрије мере штедње.

До одржавања референдума у Грчкој водиће се жестока дебата о две опције:
- сурова рехабилитација у оквиру еврозоне или
- банкрот државе уз поновно увођење драхме.

То ће показати да Грци, заправо, не бирају између раја и пакла. Оба пута биће тешка и исцрпљујућа. Сваки грађанин за себе мораће да одлучи у шта верује, који је од два пута бољи. Мораће да размотре и могућност да би, одрицањем од заједничке валуте, ризиковали да изгубе новац којим располажу - њихова уштеђевина неће вредети ништа, уколико се врате на драхму.

Али, барем ће сваки Грк добити прилику да одлучује и неће моћи више да се жали на то што влада попушта пред захтевима из иностранства. И, чак и ако Грци на крају кажу „не", па се оствари најгори сценарио и земља напусти еврозону, могуће последице сада се чине мање опасним него што је то изгледало пре годину дана.

Основни проблем у вези са повратком на националну валуту је то што би драхма била драстично девалвирана. С обзиром на то да би државни дуг и даље био у еврима, влада би морала да потроши још више драхми да би сервисирала обавезе према повериоцима. Држава би убрзо банкротирала.

Због тога би, вероватно, кредитори морали да се одрекну још већег дела потраживања. Коначно, већи део грчког дуга контролисале би Европска централна банка и друге земље еврозоне. Чак и ако Грчка остане у еврозони, постоји могућност да кредитори буду на још већем губитку - али то би се десило знатно касније.

Чини се да ризик да се "зараза" прошири на друге европске земље више није тако висок. Ниједна земља еврозоне није у тако лошем стању као Грчка. Изгледа да су тога сада свесни сви играчи на финансијском тржишту.
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #111 on: November 03, 2011, 07:31:59 AM »
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #112 on: November 03, 2011, 07:47:34 AM »
Вацлав Клаус у једном разговору за новине почетком септембра:

„Не кривим Грке. Свака земља би могла сама да изабере да ли ће живети на пола гаса, четврт гаса или на пуном гасу својих могућности. Сама би могла да каже: ми ћемо више седети у хладу чемпреса и пити узо или ћемо више радити.

Ако Грчка одлучи да ће се више посветити узу или чемпресима, то је просто у реду. Али онда не може да уђе у валутну унију с Немачком”hm, pivo i čempresi?
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Pijanista

 • 7k
 • Posts: 12171
  • hahahaha
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #113 on: November 03, 2011, 03:41:52 PM »
I zlatno penkalo.

Offline Pijanista

 • 7k
 • Posts: 12171
  • hahahaha
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #114 on: November 03, 2011, 04:19:49 PM »
...nema referenduma

Offline Hate mail

 • 7k
 • Posts: 20195
  • http://www.fas.org/irp/program/process/echelon.htm
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #115 on: November 03, 2011, 04:20:53 PM »
I zlatno penkalo.

"Imma steal dis muhfucka!"  :mrgreen: :mrgreen:
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Offline Ivan_D

 • 7k
 • Posts: 8762
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #116 on: November 03, 2011, 09:59:10 PM »
 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
If you dine with the devil bring a long spoon.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #117 on: November 05, 2011, 11:34:47 PM »
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #118 on: November 09, 2011, 07:15:36 PM »
SREDA 9.11.2011 | 18:44

Italija prešla "tačku bez povratka"

IZVOR: B92, DOJČE VELE, BUSINESS.HR

Kamate na italijanske obveznice skočile su iznad praga od sedam odsto posle kojeg su druge članice evrozone bile primorane da traže pomoć iz inostranstva.


Granica od sedam odsto smatra se nepodnošljivom i to je tačka na kojoj su Portugal, Grčka i Irska bile primorane da zatraže finansijsku pomoć.

Nakon toga, analitičari Barkliz banke su poslali svojim klijetima upozorenje da je Italija upravo i matematički prešla tačku s koje nema povratka. Italija mora da vrati više od 360 milijardi evra duga u 2012. godini.

Barkliz upozorava da, iako su reforme nužne, one više same po sebi nisu dovoljne da zaustave krizu. Ni optimistična kombinacija rasta ekonomije i štednje više nije dovoljna da pokrije trošak duga.

Prema proceni analitičara već je prinos od 5,5 posto na državne obveznice tačka u kojoj dolazi do kraja igre. Države tada ulaze u začarani krug u kom visoke kamate uvere sve ostale poverioce da je stabilnost narušena, što dovodi do novog rasta kamata i logične posledice otpisa dela duga i proglašenja nesolventnosti. Radi poređenja, kamata na naplatu nemačkih obveznica je 1,73 odsto.

“Niko ne želi da pozajmi novac državi kada će ona iskoristiti ta sredstva za plaćanje kamata na stare zajmove. To je trošenje dobrog novca na loš novac”, ocenio je urednik ekonomskog servisa BBC-a Robert Preston. On je dodao da investitori znaju da država sa velikim dugovima više ne može da ih vraća onda kada kamata dostigne ovaj nivo.

Jedino moguće rešenje za Italiju, kažu analitičari, u ovom trenutku je da ECB stupi na scenu i počne da štampa evre i kupuje italijanske obveznice.


Italijanski premijer, medijski car i milijarder – zaista odustaje

"Da čovek ne poveruje. Silvio Berluskoni – italijanski premijer, medijski car i milijarder – zaista odustaje. Barem tako kaže. Da li će Italiji time krenuti na bolje", pita se nemačka štampa.

Berluskoni će se povući tek kada parlament usvoji nov paket mera štednji, možda već sledeće sedmice. Nove izbore Italija trenutno ne može sebi da priušti. Za to nema vremena.

Finansijska tržišta i Evropska unija traže vladu koja će biti u stanju da brzo sprovede neophodne mere štednje i strukturne reforme. Zemlji verovatno preostaje isto što i Grčkoj: da se formira prelazna vlada sa manje ili više politički neutralnim tehnokratom na čelu.

Posle skoro decenije stagnacije, visoke nezaposlenosti i velikog državnog zaduženja sve manje investitora kupuje italijanske državne obveznice. Troškovi novih zaduženja dostižu rekordan nivo. Evropska unija i Međunarodni monetarni fond ne veruju da je Berluskoni u stanju da sprovede neophodne reforme. Oni u Rim šalju svoje kontrolore.

U Briselu procenjuju da bi Berluskonijev ostanak na vlasti italijanske poreske obveznike koštao oko 26 milijardi evra. Ostanak bi i za druge Evropljane bio sve skuplji, jer Evropska centralna banka naveliko kupuje italijanske državne obveznice kako bi se kriza suzbila.

Jedno je sigurno: Italija mora sama sebi da pomogne. Dugovanje treće najveće ekonomije u evrozoni je toliko veliko, da tu ni postojeći finansijski štit ne može ništa. Italijanska privreda je ipak dovoljno solidna da se zemlja sopstvenim snagama oporavi, samo da je vodi razumna politika.


Tri moguća scenarija za Italiju

Nakon što je italijanski premijer Silvio Berluskoni obećao da će podneti ostavku nakon što parlament usvoji hitne budžetske mere i ključne ekonomske reforme, Goldman Saks objavio je da za Italiju predviđa tri scenarija.


Prema prvom scenariju koalicija sastavljena od Berluskonijeve bivše koalicije ući će u savez sa strankama koje su je podržavale. Ako dođe do tog scenarija, predviđa se da će prinosi na italijanske obveznice ostati na trenutnim nivoima.

Drugi scenario je da će tehničku vladu formirati centralni članovi parlamenta. To bi moglo značiti da će vlada biti sklonija da sprovede reforme koje će podstaći rast i poboljšati upravljanje državom, pa će se i smanjiti pritisak na obveznice.

Treći scenario kaže da će biti održani opšti izbori, što bi za tržišta bio najgori mogući scenario.
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Pijanista

 • 7k
 • Posts: 12171
  • hahahaha
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #119 on: November 09, 2011, 07:31:01 PM »
Italijani bar imaju iskustva sa smenama vlade.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #120 on: December 13, 2011, 02:27:47 AM »
strašno

Grčki mediji navode da će provere, koje će izvršiti predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, dovesti do ukidanja još jedne plate, budući da “trojka” nastoji da se ukine planirano uvećanje plata za 1,6 odsto od jula naredne godine predviđeno nacionalnim kolektivnim ugovorom.

Oni pišu i da će predstavnici “trojke” tražiti i ukidanje 13. i 14. plate.
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #121 on: December 26, 2011, 08:44:38 AM »
NEDELJA 25.12.2011 | 23:46

Grčku bogati ojadili utajama poreza

IZVOR: NOVOSTI

Atina -- I površna provera nekoliko stotina službenika na raznim pozicijama u grčkom javnom sektoru otkrila je šokantna saznanja.

Visoki funkcioner jednog okružnog suda na nekoliko računa uspeo je da uštedi više od sedam miliona evra, a da pritom nije prijavio nikakvo dodatno zanimanje.

Bivši generalni direktor Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i javnih poslova poseduje skromniji depozit u banci od 1,2 miliona evra.

U gradu Kilkisu šef odeljenja za tehničke poslove inkasirao je milion evra, koliko i kolega na istom poslu u regionalnoj upravi grupe ostrva Kiklada.

Nešto skromnije iznose imaju glavne birokrate u odeljenjima za dodelu zemljišta na ostrvu Siros (600.000) i u atinskoj opštini Kifisija (500.000), dok direktor opštih poslova u istoj elitnoj atinskoj opštini ima ušteđenih 900.000 evra.

Među lekarima u državnim bolnicama zasad je pronađeno deset milionera, koji na računima imaju između jedan i 2,5 miliona evra, a prijavljivali su minimalne iznose za oporezivanje.

Ispostavilo se da su veoma dobre štediše i univerzitetski profesori sa medicinskog fakulteta, specijalno ginekolozi i fizijatri. Popriličan broj akademskih imena poseduje račune između tri i četiri miliona evra.

Kako je do dva miliona stigao jedan provincijski policajac, utvrdiće istražni organi, a njegovi sugrađani tvrde da se ničim nije moglo naslutiti da taj skromni čovek poseduje bogatstvo.

Većina evidentiranih milionera pravdala se na najneverovatnije načine - od toga da su nasledili bogatstva, do toga da su deca primala izdašne rođendanske poklone od bogatih rođaka iz Amerike i Australije.


Šema 40-40-20

Ovo je početak akcije Ministarstva ekonomije Grčke u borbi protiv utaje poreza, koja decenijama funkcioniše po principu 40-40-20!
- Korumpirani poreski inspektori odobravaju popust od 40 odsto onima koje oporezuju,
- sledećih 40 odsto trpaju u sopstveni džep, a tek
- 20 odsto ide u državnu blagajnu.

Takva politika dovela je državu do prosjačkog štapa. Iako su svi očekivali nepravilnosti i masovne utaje poreza, ova otkrića su prevazišla sve crne slutnje o beskrupuloznosti poreskih obveznika i o stepenu korupcije državnih službenika.
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Pareski do

 • 7k
 • Posts: 2505
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #122 on: December 27, 2011, 12:06:19 PM »
"Они су крали али су макар давали народу да крадуцне"

Offline zagor te nej

 • 7k
 • Posts: 955
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #123 on: December 27, 2011, 01:18:08 PM »
Treci svet koji se 10 godina pretvarao da to nije.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Offline tempo

 • 7k
 • Posts: 3512
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #124 on: February 11, 2012, 11:54:23 PM »
ja ovo ne raumijem... hoce da im pozajme novih 135 milijardi dolara... pa picka mu materina, nas 20 miliona je bilo duzno 20 milijardi, a deset miliona grka je duzno sedamstohiljadatrilijardibiliona.
kad bi npr. bosni dali, da budem bezobrazan, 20 milijardi... mi bi za 20 minuta postali funkcionalna drzava sa standardom boljim od svajcarske, figurativno govoreci. za tri godine bi bili vodeci izvoznik struje i aluminija u evropi.
kad sam cuo da triglav nije u crnu goru, tri dana sam plako

Offline Ivan_D

 • 7k
 • Posts: 8762
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #125 on: February 16, 2012, 12:12:56 PM »
Nema nista gore nego kad glupa zgadija postane drcna. To mi najvise i kod Srba ide na kur@c. Umesto da cute pognute glave i pushe, oni jos seru okolo. Sto se ne ugledaju na Irce kojima je neprijatno zbog situacije u kojoj se nalaze i nerado primaju pomoc.

I kakav je ovaj ratni veteran koji se borio protiv nacista kad je imao 10 godina kad je rat poceo.


"Ko je Šojbl da vređa Grčku"
Izvor: business.hr

Atina -- Grčki predsednik Karolos Papuljas optužio je nemačkog ministra finansija Volfganga Šojbla da je uvredio grčki narod.

Papuljas je ukazao i na rastući bes javnosti gotovo svakodnevnim lekcijama Berlina oko teškog stanja grčke privrede.

Vidno ljutiti Papuljas osudio je Šojblovu izjavu da bi Grčka mogla bankrotirati, a napao je i kritičare u Holandiji i Finskoj.

"Ne mogu prihvatiti da gospodin Šojbl vređa moju zemlju", rekao je Papuljas, 82-godišnji veteran grčke borbe protiv nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata.

"Ko je gospodin Šojbl da vređa Grčku? Ko su Holanđani? Ko su Finci? Mi smo uvek imali ponosa da branimo, ne samo našu slobodu, ne samo svoju zemlju, već slobodu cele Evrope", rekao je predsednik u govoru u ministarstvu obrane.

Ti su komentari neuobičajeni oštri za Paouljasa koji se obično ne uključuje u dnevne političke rasprave.

Gnev zbog oštrog nemačkog stava što Grčka nije uspela ispuniti ciljeve za dobijanje pomoći EU-a i MMF-a proteklih je meseci poprimio široke razmere.

Demonstranti su prošle nedelje zapalili nemačku zastavu, a jedne desničarske novine objavile montiranu fotografiju njmačke kancelarke Angele Merkel u nacističkoj uniformi uz naslov "Memorandum macht frei".

Inače, predsednik Grčke odlučio je da se zbog krize odrekne svoje predsedničke plate od 300.000 evra godišnje.

Kako se strpljenje EU-a prema grčkim političarima bliži kritičnoj tački, Šojbl je poslednjih dana izneo niz kritičkih primedbi na račun Atine.

On je Grčku uporedio s "rupom bez dna", a u ponedeljak je rekao da je evrozona danas pripremljenija za prevladavanje grčke krize nego pre dve godine. Optužio je konzervativnu stranku Nova demokratija Antonisa Samarasa da blokira dogovor, dok se sam Samaras požalio da se Grčkoj preti pištoljem pritisnutim na glavu.

Šojbl je takođe izjavio da će evrozona učiniti sve da spreči bankrot Grčke koji preti potpunim haosom, ako Atina ne osigura pomoć EU-a i MMF-a pre otplate 14,5 milijardi evra duga idućega meseca.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #126 on: February 16, 2012, 03:54:30 PM »
meni ovo boldovano teško za čitanje ko caps lock ...

enivej ... д коментс


Pa ako ste ljuti odbijte pare koje nemci, finci i drugi odvajaju za vas i počnite da živite od onoga što sami zaradite.
(Radnik, 16. februar 2012 11:35)

Jedna nemačka kancelarka zaradjuje 190,000 evra, a
britanski premijer 175,000 evra godišnje.
Grčki predsednik 300,000?!?

To samo po sebi govori o razmerama grčke nepovezanosti sa realnošću. I naravno svi drugi su krivi, svi se zaverili protiv njih, a oni jadni su u pravu, ali eto ne vole ih. Oni su oslobodili Evropu, a osim toga prvo su nastali oni na planeti Zemlji, pa onda amebe. Gde li sam to već čuo, nešto mi zvuči poznato ? ... Dobrodošli na Balkan.
(Velja, 16. februar 2012 12:38)

Kakav je on veteran borbe protiv nacizma? Imao je 11 kad je počeo rat, a 15 kad se završio.
(Branka, 16. februar 2012 12:07)
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Ivan_D

 • 7k
 • Posts: 8762
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #127 on: February 16, 2012, 04:41:41 PM »
dobro je sto, makar sudeci po komentarima, ima sve vise Srba koji trezveno razmisljaju.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Offline Pijanista

 • 7k
 • Posts: 12171
  • hahahaha
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #128 on: February 21, 2012, 05:24:58 PM »

Offline tempo

 • 7k
 • Posts: 3512
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #129 on: February 21, 2012, 07:58:43 PM »
hehehehehe, jest, jest...

ni slavnijih predaka ni glupljih potomaka
kad sam cuo da triglav nije u crnu goru, tri dana sam plako

Offline Pareski do

 • 7k
 • Posts: 2505
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #130 on: February 22, 2012, 12:17:01 AM »
нико као Босанац високи КИ нема...

Offline Pijanista

 • 7k
 • Posts: 12171
  • hahahaha

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #132 on: April 25, 2012, 04:15:31 PM »
SREDA 25.04.2012 | 17:15

Grčka: Na lažne penzije 800 mil.€

IZVOR: TANJUG

Atina -- Grčke vlasti su otkrile 200.000 slučajeva krivotvorenih penzija i socijalnih davanja, zbog kojih je država godišnje trpela štetu od 800 miliona evra.


Tokom dve godine borbe protiv korupcije, koju je Grčka započela sa ciljem da se popravi katastrofalna ekonomska situaciji, nastala zbog prevelikih dugova, otkriveno je više od 200.000 slučajeva malverzacija kao što su isplata penzija preminulih osoba i isplaćivanje potpuno zdravim osobama socijalnih dodataka predvidjenih za hendikepirane.

U ovoj akciji, koju je grčko Ministarstvo za rad sprovelo uz pomoć policije, otkriveno je da je više od 4.000 preduzeća prijavljivalo fiktivno zaposlene da bi osobama koje rade na crno prodavali pravo na ostvarivanje socijalnog i penzionog osiguranja, uz ogromne naknade.

Krivični postupak je u toku protiv više od 60 preduzeća koja su se time bavila.

Grčka godišnje potroši na socijalna davanja više od sedam milijardi evra, od čega dve milijarde idu na nezaposlene. To je, međutim, još nedovoljno da bi se suzbilo siromaštvo koje je, bez obzira na velika izdvajanja države, rasprostranjenije nego u većini ostalih zemalja članica EU.

Tokom poslednje akcije borbe protiv korupcije, na ostrvu Kalimnosu otkriven je začudjujući broj osoba koje se vode kao mentalno obolele.
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Pareski do

 • 7k
 • Posts: 2505
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #133 on: April 30, 2012, 01:17:01 PM »
Шпанија...

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #134 on: June 04, 2012, 11:45:13 PM »
Betting Odds

Greece To Leave Euro By End Of 2012

0.67 Greece To Continue To Use The Euro
1.10 Greece To Stop Using The Euro

http://www.oddschecker.com/specials/politics-and-election/european-politics/greece-to-leave-euro-by-end-of-2012First to Leave the Euro


.125   Greece
  8   Spain
12   Italy
16   Portugal
20   Cyprus
20   France
20   Ireland
33   Belgium
40   Germany

http://www.oddschecker.com/specials/politics-and-election/european-politics/first-to-leave-the-euro
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.


Offline Hate mail

 • 7k
 • Posts: 20195
  • http://www.fas.org/irp/program/process/echelon.htm
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #136 on: June 05, 2012, 07:43:59 PM »
Govna, sva i svuda...
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Offline ace

 • 7k
 • Posts: 84
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #137 on: June 06, 2012, 05:16:25 AM »
i ako grcka napusti euro zonu i/ili evropu problem koji se zove 31.8% radne snage od celokupne radene snage se nalazi u  administraciji i on time nece biti resen. problem grcke a i drugih zemalja kojima se forsira nemacka ekonomska politka stednje je da stednja iako neophodna ne resava nista ako je samo starvation (bukvalno i preneseno). mora postojati plan rasta a austerity program to nije. uzmimo primer spanije, koja je skoro u istoj situaciji kao i grcka ili se kreca prema njoj a nije uradila nista pogresno. ono sto je pogodilo nju je nekompetentnost radne snage pod kapom evra. ili ce se euro zona raspasti ili ce se u plan smanjenja potrosnje raznih administracionih sluzbi sirom evrope sprovesti zajedno sa planom rasta u realnom sektoru.

Offline Pareski do

 • 7k
 • Posts: 2505
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #138 on: June 06, 2012, 11:30:07 AM »
Смањење јавног сектора само по себи доводи до раста реалног сектора.

Offline ace

 • 7k
 • Posts: 84
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #139 on: June 06, 2012, 01:56:56 PM »
pravo ne znam sta da ti odgovorim na ovo. ja kazem da bez plana rasta u realnom sektoru samo smanjenje potrosnje u budzetskog sektora nije dovoljno itd... a ti ovo. hoces da kazes da sam ja napisao nesto glupo pisuci glupost?

Offline Pareski do

 • 7k
 • Posts: 2505
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #140 on: June 06, 2012, 03:01:39 PM »
Нема потребе да одговораш, ја нисам написао глупост.

"План раста", "повећање агрегатне потражње", "стимулус" су део опуса човека који је смислио "пуну запосленост" само што ово последње нико не подржава након стагфлације.

А оно прво је суштински раскринкао један Француз средином 19. века и чак парадигматски оверио, док је деда Лорда Кејнза заскакао бабу му...

http://en.wikipedia.org/wiki/Broken_window_fallacy

Offline Pijanista

 • 7k
 • Posts: 12171
  • hahahaha
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #141 on: June 06, 2012, 03:37:35 PM »
Quote
uzmimo primer spanije, koja je skoro u istoj situaciji kao i grcka ili se kreca prema njoj a nije uradila nista pogresno. ono sto je pogodilo nju je nekompetentnost radne snage pod kapom evra.

Uradila je, nije smanjila plate i omogucila povoljniju klimu za otvaranje radnih mesta.

http://mises.org/daily/6052/The-Systemic-Siesta

P.S. Hteo si reci nekonkurentnost.

Offline ace

 • 7k
 • Posts: 84
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #142 on: June 06, 2012, 07:14:33 PM »
kao da pricam sa wikipediom. get real or in real time.
Нема потребе да одговораш, ја нисам написао глупост.

"План раста", "повећање агрегатне потражње", "стимулус" су део опуса човека који је смислио "пуну запосленост" само што ово последње нико не подржава након стагфлације.

А оно прво је суштински раскринкао један Француз средином 19. века и чак парадигматски оверио, док је деда Лорда Кејнза заскакао бабу му...

http://en.wikipedia.org/wiki/Broken_window_fallacy

Offline ace

 • 7k
 • Posts: 84
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #143 on: June 06, 2012, 07:17:53 PM »
nema veze sve su to price. bilo je i it mesta i izgradnje i slicno. ta markelina prica puca po savovima. i italija ima jaku proizvodnju pa opet problemi. jednostavno ta objasnjenja ne piju vodu. nemacka je najveci izvoznik u evropu a i ona se ponasala cak gore od spanije. jedan zatvoren krug u kojem zemlje pozajmljuju u krajnjoj liniji od nemacke da bi mogli da kupe od nje njene proizvode. ta stvar ce morati da se regionalizuje tako da se izrazim.
p.s. da  :mrgreen:
Quote
uzmimo primer spanije, koja je skoro u istoj situaciji kao i grcka ili se kreca prema njoj a nije uradila nista pogresno. ono sto je pogodilo nju je nekompetentnost radne snage pod kapom evra.

Uradila je, nije smanjila plate i omogucila povoljniju klimu za otvaranje radnih mesta.

http://mises.org/daily/6052/The-Systemic-Siesta

P.S. Hteo si reci nekonkurentnost.

Offline Hate mail

 • 7k
 • Posts: 20195
  • http://www.fas.org/irp/program/process/echelon.htm
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #144 on: June 06, 2012, 07:20:16 PM »
U medjuvremenu sve je to potrebno ispuniti prigodnim sadrzajima...  :mrgreen:
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #145 on: June 07, 2012, 10:10:41 AM »
Greek Galden Dawn MP Attacks Another MP Live: Kasidiaris Slaps Kanelli

Atina -- Poslanik grčke neonacističke partije fizički je jutros pred TV-kamerama napao dve poslanice levice u televizijskoj debati pred parlamentarne izbore 17.juna.

On je nakon incidenta pobegao iz zgrade privatne Televizije Antena. Policija je već izdala nalog za njegovo hapšenje, prenose svetske agencije.

Ilijas Kasidijaris, portparol stranke "Hrisi Avgi" (Zlatna zora / Golden Dawn) koja je na izborima 6. maja sa 6,9 odsto glasova prešla cenzus za ulazak u parlament, izgubio je živce kada je poslanica radikalne levičarske stranke Siriza Rena Duru pomenula optužnicu podignutu protiv njega zbog oružane pljačke 2007.

Suđenje po toj tužbi počelo je u sredu, ali je odloženo za 11. jun.

Kasidijaris je bacio času sa vodom na Renu Duru i uputio joj uvrede, a potom se okrenuo prema poslanici komunista Lijani Kaneli koja je ustala protestujući zbog njegovog ponašanja.

Najpre ju je gurnuo, potom tri puta ošmario, a onda napustio studio.

Novinari i radnici televizije pokušali su da ga zaustave, ali nisu uspeli i Kasidijaris je pobegao.

Incident je smesta izazvao oštre reakcije u Grčkoj gde će "Hrisi avgi", po anketama, ostati u parlamentu sa oko četiri odsto glasova i posle novih vanrednih poslaničkih izbora 17. juna.
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Pareski do

 • 7k
 • Posts: 2505
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #146 on: June 07, 2012, 03:55:30 PM »
kao da pricam sa wikipediom. get real or in real time.

Да погађам, теби је око пола-века што се година тиче?

http://www.thedailybeast.com/articles/2012/06/04/it-can-happen-here-europe-s-screwed-generation-and-america-s.html?obref=obinsite
Offline ace

 • 7k
 • Posts: 84
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #147 on: June 07, 2012, 11:36:06 PM »
as i said. get real.
kao da pricam sa wikipediom. get real or in real time.

Да погађам, теби је око пола-века што се година тиче?

http://www.thedailybeast.com/articles/2012/06/04/it-can-happen-here-europe-s-screwed-generation-and-america-s.html?obref=obinsite

Offline Pareski do

 • 7k
 • Posts: 2505
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #148 on: June 08, 2012, 01:51:46 PM »
и тако

Offline ace

 • 7k
 • Posts: 84
Re: Duzan k'o Grcka
« Reply #149 on: June 09, 2012, 08:01:47 AM »
jebote pa dal si ti normalan. sta smo poceli pricati. gde si usao u pricu. koje linkove dajes kad ne citiras wikipediu. da li je moguce sa tobom inteligentno razgovarati (dobijati interakciju u realnom vremenu). kojim egom se hranis i tako...