News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

knedle sa sljivama

Started by AFord, September 20, 2010, 01:40:21 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AFord

Pravio preko vikenda punu vanglu cirka 40-ak knedli. Ja se odvalio od knedli dok je ostatak familije nesto brljao.
supruga koja inace sve voli i sve jede gundja da ne moze da jede slatko za veceru. Kad kazem neka jede kao slatko ni to ne moze jer su teske za slatko. Deca nesto brljaju, nece sljive.

Neka, vise ostaje meni, ali ne kapiram kako neko moze da ne voli knedle sa sljivama pa jos posecerene? Kao da neko kaze da ne voli palacinke sa dzemom?

Mirabella

Moj muz ne voli palacinke sa dzemom.  Ne voli palacinke, period.
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Ivan_D

Ja ih pravio predprosle nedelje, ali sam se zeznuo, prvo sam pravio kuglice od testa pa tek onda gurao sljive unutra, tako da je bilo nesrazmerno mnogo testa a malo sljiva.

Evo ga recept sto mi mama diktirala preko telefona   :mrgreen:

kg krompira skuvati kao za pire. procediti, izgnjeciti, ostro brasno (soljica), 2 jaja, mesati, posoliti i 2 kasike ulja, kad bude fino mekano testo, napraviti kuglu na dlanu, staviti sljivi (u sljivu malo secera i cimeta) i zatvoriti.
staviti u prokuvanu vodu, kad isplivaju kuvati jos 10 min. prezlu proprziti na ulju i kad su knedle gotove uvaljati (izvaditi rupicastom kasikom) u prezlu i poseceriti.
If you dine with the devil bring a long spoon.

AFord

ja sam ranije pravio tako sa krompirom. Od prosle godine ih pravim drugacije u pola litre vrijuceg mleka stavis 10-12 kasika brasna i 8 ravnih kasika griza dobro promesas pa kada se ohladi dodas 2 jajeta i napravis 'kobasicu' jedno 5-6 cm u precniku pa seces na recimo 2 cm debljine spljostis tako testo i umotas sljivu. A sljivama prethodno izvadis kosticu i poserecris ako hoces.
Za cimet nisam cuo da se stavlja, a licno ga ne volim ni u kolacima ni u kafama sto ovde vole da ubace.

Superhik

Imam ja neku rodbinu u Sremu, e, tamo kad se prave knedle merka nije nikad ispod 150 komada.
Onih, k'o omanja pesnica.

Cisto da znas, Alane, ako nekad naletis..  xyxy

AFord

Moji su iz Banata pa su se kod nas sljive jele u vecim kolicinama. A mislim da je u opticaju i bio recepat sa svapskim sirom (tzv. sremski).
Volim da nalecem ako znam da su knedle na meniju.

baggio

Alane,

otvori mi apetit. ;)
Nema druge, veceras moram da spremim knedle.
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Mirabella

Baggio, kako ti pravis knedle (hvala AF-u sto me seti knedli, ja ih skroz i zaboravila)?  Ja ih pravim sa krompirom, al' mi testo uvek nekako ispadne gnjecavo.  xwink2
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Pijanista

Knedle... ah!
Juce sam bas jeo kolach sa sljivama (nesto kao planarna varijanta knedlil). Ja sam u stilu:

- Sta voilis da jedes?
- Da!

Ivan_D

Quote from: AFord on September 20, 2010, 03:34:26 PM
Moji su iz Banata

Gde iz Banata, ako nije tajna?

Izgleda da je dobrih 25% aktivnih clanova ovog foruma iz Banata   :|

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

AFord

Quote from: Ivan_D on September 20, 2010, 06:24:45 PM
Gde iz Banata, ako nije tajna?

Izgleda da je dobrih 25% aktivnih clanova ovog foruma iz Banata   :|

pa dobro, mozda sam malo i slagao. Tata i njegovi su iz Banata. Baka je iz Velikog Beckereka a Dedini iz Knjazevca. Onda su neko vreme ziveli u Novom Sadu pa dosli za Beograd. Mamini su iz Srpskih Moravica u Hrvatskoj - to su sada samo Moravice. Sredinom rata su presli u Suboticu i tu ostali neko vreme a onda i oni dosli za BG.

Po Vojvodini vise skoro da i nemamo porodice. Samo je jos par njih ostalo u Subotici. Ja sam iz Srbije a Vojvodinu i uopste Banat sam najvise doziveo kroz bakinu kujnu i obicaje...

Mirabella

Jelence

Quote from: Mirabella on September 20, 2010, 02:01:51 PM
Moj muz ne voli palacinke sa dzemom.  Ne voli palacinke, period.

Pa kad mislis da ga se odreknes preko novina? :)

Moj sin najvise voli da jede palacinke, one su mu #1 vec godinama. Svaki put navali da me cmace kad vidi da sam izvadila opremu za palacinke. Cak je i u skoli kao nacionalo jelo pravio palacinke.

Ja obozavam palacinke sa sirom zapecene u rerni al nikako da ih pretekne. Covek bi pomislio da pecem dve-tri palacinke kad ih ne pretekne za zapicanje  :mrgreen: ... Aha... Pravim ih sa 6 jaja (SHEST jaja) mislim da ima najmanje 4 litre te smese i pecem ih u tri tiganja odjednom nesto malo manje od sat vremena.

To se vecera, pa se budi i nocu :), nosi u skolu i deli sa drugarima, i gricne kad se dodje iz skole, pa onda ako jos neka pretekne ono tamo jutro za dorucak... I kako sad ja detetu od usta da odvojim...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Jelence

Quote from: Mirabella on September 20, 2010, 07:28:01 PM
Ovo je recept samo za Jelenceta!  8-)

http://www.coolinarika.com/recept/najlakse-knedle-sa-sljivama

E bas ti hvala  :|

Nisam ni znala da znam da ih pravim dok mi se ovaj moj namcor nije nakacio na grbacu i nije se smirio dok ih nisam napravila. Najvece otkrovenje je bilo da se testo moze mutiti u "pekari" (bez obzira sto je sa krompirom), posle toga sve je bilo laganica.

Vadila sam se da nemam recept, pa je on zvao svoju kevu da je pita. A ona kuva sve na "otprilike" tako da je recept bio ono... udri me do zore. Ali eto, preziveli smo i te knedle, znaci znam da ih pravim.

Ovo sa turanjem cimeta u sljivu je odlicna ideja, buduci da on voli cimet zamalo i u pasulju :)

AFord

Quote from: Jelence on September 21, 2010, 12:21:31 AM
To se vecera, pa se budi i nocu :), nosi u skolu i deli sa drugarima, i gricne kad se dodje iz skole, pa onda ako jos neka pretekne ono tamo jutro za dorucak...

jedina moguca reakcija, zato rekoh kako neko moze da ne mari za palacinke, knedle i sl.?

Jelence

Normalno :)

A mali je vid'o od matere da namaze palacinke sa Nutelom pa ih ostavi u frizideru da se Nutela stegne :)

Che2

ovo je pravi antiserBski forum... muskarci se bave knedlama.   :roll:
Srbija - SampiJon Galaksije u Tenisu 2010!

AFord

Quote from: Jelence on September 21, 2010, 03:09:28 AM
Normalno :)

A mali je vid'o od matere da namaze palacinke sa Nutelom pa ih ostavi u frizideru da se Nutela stegne :)

nema nista gore nego palacinke sa nutelom. ja ih volim onako izvorne sa secerom ili dzemom (od kajsija).

Jelence

Ja zapravo najvise volim palacinke sa ajvarom.
OndaK sa senfom.
Sa Nutelom je tek #3.

miskop

Koga bre zabole kurac sta volis ili ne volis da zderes ??

Znas li, cuku jedan da ima okolo ljudi koji jedu i po 90 ili 100
godina pa se ne postiraju oko toga ??

Neverovatno !

Ljudi bre jedu po 3 ili vise puta dnevno i ne smatraju to vrednim
da se ispostira !

Ima i onih debelih koji ne prestaju, pa se ni oni ne hvale.

Ovo je neverovatno, koliko ...ja ovo ...ja ono...ja to ...uvek
nesto "ja".

Ja primijo platu.
Ja imam ovo.
Ja pijo.
Ja jeo.
Ja primijo visak.
Ja ga drko....

Jebtese bre !!

miskop

Jedete govna, eto sta jedete.

AFord

ovo covek pri zdravom razumu ne cini.
Dodje nepozvan, sve ispljuje, posalje u majcinu, ispovraca se i ode...

Hate mail

...sve uzvikujuci: "Zivela Srbija!".
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Tromotorac

miskop je sklon mnogo zescim perverzijama, ovo nije nista za njega.
The bums will always loose.

tarana

te knedle nisam košto.
ste vi jeli nekad gomboce?
to tek valja!
-----------------
glede recepata, pominj'o sam onaj di pise
"2 jaja brasna"?
kad je testo u pitanju, nije neuobicajeno da naidjes i na "brasna kol'ko trazi"
drugarca moja pitala kevu za neki recept,
a ova deklamuje sve tako neke odokativne formulacije...
-jaja kol'ko imas
-dobro mama, kol'ko je to?
-pa kol'ko imas
-imam 50 komada! kol'ko da stavim?!  :x :x
-pa, 2-3...

slawen

We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Jelence

Quote from: miskop on September 21, 2010, 10:36:51 AM
Koga bre zabole kurac sta volis ili ne volis da zderes ??

Znas li, cuku jedan da ima okolo ljudi koji jedu i po 90 ili 100
godina pa se ne postiraju oko toga ??

Neverovatno !

Ljudi bre jedu po 3 ili vise puta dnevno i ne smatraju to vrednim
da se ispostira !

Ima i onih debelih koji ne prestaju, pa se ni oni ne hvale.

Ovo je neverovatno, koliko ...ja ovo ...ja ono...ja to ...uvek
nesto "ja".

Ja primijo platu.
Ja imam ovo.
Ja pijo.
Ja jeo.
Ja primijo visak.
Ja ga drko....

Jebtese bre !!

Imas pravo misko, sta ja jedem ne mora da bude interesantno nikome.

Kao sto moze da bude totalno nebitno cerez cega tebe zabole kurac.

Che2

muskarci se bave spremanjem knedla i ostalih peciva su za gadjenje... picqe feminizirane, za slanje u gulag dusu dalo.    xspin3

Ivan_D

Che, kako ces da izdrziz jos 10 dana do mamine penzije. Vidim da si vec sad mnogo nervozan...

Che2

E

knedle sa sljivama mmmm njam njam
nisam to pravila ko zna od kada
dobra ideja
kad ih budem napravila postiracu vam slicicu
znate sta je jos dobro ( a isto nisam odavno spremala) ne znam kako se tacno bese zove, one jabuke izdubljene i punjene secerom i orasima pa tako pecene, i pita od tikve takodje

E

AFord

te punjene jabuke se zovu tufahije.

zasto sa decom pricas engleski?

E

Pricam i na srpskom i na engleskom, ali oni vise govore engleski. Zasto pitas?

AFord

onako. ja sa mojima pricam samo srpski. video sam kod drugih koji mesaju da deca vrlo brzo batale srpski jer im teze ide. neki treci nisu ni pocinjali na srpskom misle da bi bunili decu.

E

Dobro svako vaspitava svoju decu kako najbolje zna i ume. Nasi su stariji znali odlicno srpski, citali i pisali , isli i u srpsku skolu ali sada retko govore srpski osim sa nama u kuci ponekad i kada pricaju sa rodjacima iz Srbije. Mali bolje prica engleski nego srpski. Zivimo u sredini gde gotovo da nema naseg sveta a kada radim ide u obdaniste gde svi pricaju engleski, tako da engleski dominira. 

Jelence

Quote from: AFord on September 22, 2010, 07:32:50 PM
onako. ja sa mojima pricam samo srpski. video sam kod drugih koji mesaju da deca vrlo brzo batale srpski jer im teze ide. neki treci nisu ni pocinjali na srpskom misle da bi bunili decu.

Koliko su ti stara deca?

Ivan_D

Alan ima malu decu pa se ne razume u problematiku. Kad deca napune 7-8 godine, pa dalje, ne vole mnogo pred drugima, pogotovo pred drugovima, da govore lesser jezike.
Negde u tom uzrastu  pocinju da shvataju kako ih okolina percieve i kako okolina reaguje na njih same, njihove roditelje itd.
Naravno, ne radi se o blizoj okolini - bliskim prijateljima, kolegama s posla itd. - sa njima nema problema; radi se o slucajnim prolaznicima, prodavacicama u prodavnici, drugovima iz skole itd.
Ja se secam kao mali NIKAKO nisam voleo da baka prica sa komsinicom i zenom sto nas je cuvala na madjarskom kad bi dosli moji drugovi. Strasno mi je to smetalo. Iz istog razloga sam odbijao i da naucim madjarski (sto mi je sad strasno zao).
Imam i prijateljicu ovde, udatu za Amerikanca imaju troje dece. Ziveli su do pretprosle godine u Americi i kaze da su je deca napolju stalno ucutkivala kad bi pricala ceski. Sad zive ovde u Pragu, i nikad im ne smeta kad otac napolju prica engleski.
Jednostavno, provalili su reakciju okoline koja reaguje "negativno" kad u Americi pricas "ruski", a reaguje pozitivno kad u Ceskoj pricas engleski.
Imam i par prijatelja Amerikanaca koji kad idu da pokupe decu iz ceskih skola normalno pricaju sa njima engleski i deca odgovaraju engleski. Zena ima par prijateljica Ruskinja / Ukrajinki, i njihova deca nikako ne vole da im se pred drugovima obracaju na ruskom/ukrajinskom.

Videces Alane, za par godina, koliko ce tvoja deca pred drugovima voleti da pricaju sa tobom na "ruskom".

Naravno to ne znaci da ne treba da ih ucis srpski, samo tvrdim da postoji problematika u tome koju (jos) ne razumes.

Jelence

moj najveci strah bio je da se necu razumeti sa detetom. posto sam svojevremeno bolje pricala srpski a losije engleski logicno je bilo da ucim dete mom jeziku da bismo se sporazumevali.

however...

u medjuvremenu sam ukapirala da ako zelim da se sporazumevam sa detetom ja moram da naucim njegov jezik.

on najveci deo dana provodi u engleskoj zoni, njegov engleski recnik se obogacuje daleko vise nego srpski. zakljucak: njegov jezik je engleski.

i kao sto ja neke najtananije stvari mogu da kazem daleko bolje na srpskom, tako se i on sluzi engleskim.

ako tvoja deca budu tako rado govorila srpski (pohadjajuci skolu u USA) i to jos bez naglaska kada budu zavrsavali osnovnu skolu, ja cu ovde da postiram svoju sliku gola ko od majke rodjena.

znam ljude cija deca nisu rec znala engleskog do polaska u skolu, a danas medjusobno samo engleski i sa roditeljima samo na insistiranje pricaju srpski.

mislim da je dobro sto se sve to odvija postepeno jer smo svi mi na pocetku puta pametni i kurceviti. na pocetku smo puni elana i gnusamo se neodgovornih ljudi koji tako zapuste svoju decu, svoj jezik i kulturu, izgube identitet u dalekom svetu. pa jos ako babe i dede iz srpske pizdematerine potprcavaju "jaaaaaaaaao pa dete ti ne prica srpski" ili kad dodju u posetu "jaaaaaaaao pa vi to na engleskom pricate" (a jebiga deda/babo kako da ucim dete vektore ili englesku gramatiku na srpskom samo da bi ti znao/la o cemu pricamo) - tu se kunemo u sve sto nam je sveto da cemo mi to da uradimo drugacije. MOJE dete nece meni da odgovara na engleskom kad ga ja nesto pitam na srpskom. aaa - ne!

ne, qrac. jos kako biva.

realnost svakodnevice ima najjace argumente...

Superhik

Sta su to 'lesser jezici'?
I koji su?
Ok, srpski i madjarski sam iz teksta identifikovao, jel' ima jos koji?

Jelence

Jao, cuti, sad sam se setila... Nije u vezi "lesser jezika" ali jeste u vezi toga kako ih drustvo vidi.
Spremamo se na kraci odmor i ja kazem detetu da povede nekog drugara sa nama (ovo je uobicajena stvar - BILA, koliko sam ukapirala). Ispade panika nece da zove nikoga jer ce ispasti smesan. A koliko prosle godine njegovi drugari su isli sa nama (i on sa drugarima).

Bice weird, kaze. ZASTO pobogu dete? Nema objasnjenja, tako je.

I jos kaze "necu da pricam o tome jer koja je svrha da pricamo kad ces uvek svoje da isteras".

Eto. Na nista me napravi. Weird. Ajd, nece ni njegov pubertet doveka...

AFord

ne znam kako ste u pitanju procitali osudu, savet za odgajanje dece...
Ja sa decom pricam srpski, nisam mislio da cu ali sam tako nekako krenuo oni lako ucili i sada je tako. Istina je da su mali, cerka je krenula u skolu i povremeno pita zasto im kazem da kod kuce pricaju srpski ili koreanski kada ja sa mamom pricam engleski. No ne buni se, mada je primetno da u srpskom pocinje da zaostaje jer u skoli uce razne stvari i tesko joj je da mi sve to isprica na srpskom jer ne zna pojmove i reci.
Konkretno ja pricam i srpski i engleski dobro pa nemam strahove da me 'dete nece razumeti'. Konkretno ni ne znam sta to znaci? Nerazumevanje moje kulture, obicaja, zemlje i kraja gde sam odrastao shvatam no tu nostalgiju imaju i moji koji su rodjeni u istoj drzavi.

Ja sa mojima pricam srpski a simpaticno je jer je to neki nas tajni jezik pa kada odemo negde i nesto nam se ne dopada oni meni to kazu ili ja njima bez da iho razume pa se uvredi. Dokle ce tako pricati je najvecim delom na njima i shvatam da je tesko odrzati jezik u ovoj sredini plus kada u porodici samo ja pricam srpski.

AFord

Quote from: Jelence on September 23, 2010, 01:47:00 PM
I jos kaze "necu da pricam o tome jer koja je svrha da pricamo kad ces uvek svoje da isteras".

tako malo a vec te tako dobro zna?

Jelence

Quote from: AFord
Quote from: Jelence

tako malo a vec te tako dobro zna?

Ah, zna me ko staru paru, oca mu mangupskog...
I to je od skora poceo, gadja ko snajperom.

AFord

hmm, a 'el ti mozda palo na pamet... ne, ne, nema veze.

Tromotorac

Ivane, slazem se sa tvojim opisom, iako nemam licnog iskustva, mislim da si opisao fenomen tacno kako jeste.

Kako se to uklapa u tvoju teoriju pripadanja narodu/etnickoj grupi i 'prvog' jezika? Npr. deca koja odrastaju u Ceskoj od roditelja stranaca, ce biti Cesi jer im je to bio primarni (iako ne maternji) jezik?

Tromotorac

Quote from: AFord on September 23, 2010, 01:54:36 PM
ne znam kako ste u pitanju procitali osudu, savet za odgajanje dece...
Ja sa decom pricam srpski, nisam mislio da cu ali sam tako nekako krenuo oni lako ucili i sada je tako. Istina je da su mali, cerka je krenula u skolu i povremeno pita zasto im kazem da kod kuce pricaju srpski ili koreanski kada ja sa mamom pricam engleski. No ne buni se, mada je primetno da u srpskom pocinje da zaostaje jer u skoli uce razne stvari i tesko joj je da mi sve to isprica na srpskom jer ne zna pojmove i reci.
Konkretno ja pricam i srpski i engleski dobro pa nemam strahove da me 'dete nece razumeti'. Konkretno ni ne znam sta to znaci? Nerazumevanje moje kulture, obicaja, zemlje i kraja gde sam odrastao shvatam no tu nostalgiju imaju i moji koji su rodjeni u istoj drzavi.

Ja sa mojima pricam srpski a simpaticno je jer je to neki nas tajni jezik pa kada odemo negde i nesto nam se ne dopada oni meni to kazu ili ja njima bez da iho razume pa se uvredi. Dokle ce tako pricati je najvecim delom na njima i shvatam da je tesko odrzati jezik u ovoj sredini plus kada u porodici samo ja pricam srpski.

Srpski kao tajni jezik je super stvar; nemogu da nabrojim koliko puta smo se posluzili nasim 'enigma' jezikom prilikom kupovine automobila, kuca, etc.: samo navuces ozbiljan izgled lica i krenes na srpskom, izbegavajuci univerzalne/reci sa latinskim korenom.

Sto su deca proficient u vise jezika, to bolje za njih.

Che2

Quote from: Ivan_D on September 23, 2010, 12:10:52 PM
Alan ima malu decu pa se ne razume u problematiku. Kad deca napune 7-8 godine, pa dalje, ne vole mnogo pred drugima, pogotovo pred drugovima, da govore lesser jezike.
Negde u tom uzrastu  pocinju da shvataju kako ih okolina percieve i kako okolina reaguje na njih same, njihove roditelje itd.
Naravno, ne radi se o blizoj okolini - bliskim prijateljima, kolegama s posla itd. - sa njima nema problema; radi se o slucajnim prolaznicima, prodavacicama u prodavnici, drugovima iz skole itd.
Ja se secam kao mali NIKAKO nisam voleo da baka prica sa komsinicom i zenom sto nas je cuvala na madjarskom kad bi dosli moji drugovi. Strasno mi je to smetalo. Iz istog razloga sam odbijao i da naucim madjarski (sto mi je sad strasno zao).
Imam i prijateljicu ovde, udatu za Amerikanca imaju troje dece. Ziveli su do pretprosle godine u Americi i kaze da su je deca napolju stalno ucutkivala kad bi pricala ceski. Sad zive ovde u Pragu, i nikad im ne smeta kad otac napolju prica engleski.
Jednostavno, provalili su reakciju okoline koja reaguje "negativno" kad u Americi pricas "ruski", a reaguje pozitivno kad u Ceskoj pricas engleski.
Imam i par prijatelja Amerikanaca koji kad idu da pokupe decu iz ceskih skola normalno pricaju sa njima engleski i deca odgovaraju engleski. Zena ima par prijateljica Ruskinja / Ukrajinki, i njihova deca nikako ne vole da im se pred drugovima obracaju na ruskom/ukrajinskom.

Videces Alane, za par godina, koliko ce tvoja deca pred drugovima voleti da pricaju sa tobom na "ruskom".

Naravno to ne znaci da ne treba da ih ucis srpski, samo tvrdim da postoji problematika u tome koju (jos) ne razumes.

"lesser" jezici su ti mozda taj tvoj tatarsko-madjaronski ili mozda ceski... srbi imali kralja i jeli viljuskom prije nego sto je radoznali kolumbo otkriJo tzv. ameriku.    xjap

p.s. "lesser" ti je inace kada napises percIEve umjesto perceive....     :roll:

Ivan_D

QuoteKako se to uklapa u tvoju teoriju pripadanja narodu/etnickoj grupi i 'prvog' jezika? Npr. deca koja odrastaju u Ceskoj od roditelja stranaca, ce biti Cesi jer im je to bio primarni (iako ne maternji) jezik?

Za mene je primarni jezik uvek i maternji jezik. Tj. jezik koji govoris najbolje. Hocu da kazem da "maternji" nema veze sa jezikom roditelja u generalnom smislu reci, to je jezik koji govoris najbolje. Tebi je to srpski, tvom detetu je to engleski.

Sto se tice tvog pitanja ne znam, jos nije odrasla prva generacija imigranata. Predpostavljam da ce ukrajinska deca koja su se ovde rodila biti pravi Cesi kad odrastu, dok ne mogu da tvrdim isto za kinesku i vijetnamsku decu - Cesi su dosta ksenofobican narod.