News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Serbia: A Weimar Republic?

Started by zagor te nej, October 15, 2010, 06:58:01 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

slawen

Па то и кажем - на немачком је именица (Србија у генитиву) у својству присвојног придева, на нашем придев (српска) који је консензусом постануо лично име Српска.

Quote from: slawen on October 19, 2010, 05:09:20 PM
Quote from: INI on October 19, 2010, 02:10:21 PM
imam utisak da Pareza pokusava da objasni da Srpska nije pridev vec imenica poput slicnih: Hrvatska, Bugarska, Turska, Madjarska, Danska, Francuska, Finska, Svajcarska ...
То је именица само у тзв. србском и још по неком срболиком језику (нпр. тзв. рвацки). А мора да буде именица јер понекад ваља да стоји и само, без именице (држава, република, краљевина...) уз коју би као придев тек имало смисла. Па су надлежни одлучили....
Ниједна од поменутих држава на неком крштеном језику нема име које је у ствари присвојни придев, изузев чешке (Chzcechtrmrt republic).
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

indie

polska..?
(al dobro, braca славени, tako da se oprasta...)

znaci: pridevna imenica
i dosta vise...
'на љуту рану - љуту траву..!'

slawen

We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

indie

na polskom, valda...

'.. Polska), officially the Republic of Poland (Rzeczpospolita Polska)...

http://en.wikipedia.org/wiki/Poland

slawen

Quote from: slawen on October 21, 2010, 08:24:59 PM
Па то и кажем - на немачком је именица (Србија у генитиву) у својству присвојног придева, на нашем придев (српска) који је консензусом постануо лично име Српска.

Quote from: slawen on October 19, 2010, 05:09:20 PM
Quote from: INI on October 19, 2010, 02:10:21 PM
imam utisak da Pareza pokusava da objasni da Srpska nije pridev vec imenica poput slicnih: Hrvatska, Bugarska, Turska, Madjarska, Danska, Francuska, Finska, Svajcarska ...
То је именица само у тзв. србском и још по неком срболиком језику (нпр. тзв. рвацки). А мора да буде именица јер понекад ваља да стоји и само, без именице (држава, република, краљевина...) уз коју би као придев тек имало смисла. Па су надлежни одлучили....
Ниједна од поменутих држава на неком крштеном језику нема име које је у ствари присвојни придев, изузев чешке (Chzcechtrmrt republic).

indie

ma opusteno
sace ceca za 5 minuta...

u to ime...

Pareski do

Quote from: slawen on October 21, 2010, 08:24:59 PM
Па то и кажем - на немачком је именица (Србија у генитиву) у својству присвојног придева,

О немачком имам само површна знања али зар не би онда требало да буде Woiwodschaft der Serbien?

Све у свему, очеви-оснивачи Републике Српске су прибегли уметничкој слободи - Српска као придев (тако се и користи, данас у Српској, за љепшу Српску) што није противно духу српске ономастике. У Зети наиме постоји село Српска. На послу немам Ономастику Зете (Стаматовић 1994) али ћу проверити да ли је етник Српшчанин како пише у чланку или Српштанин/Српштанка (?)

Словенски језици заиста имају ту версатилност што се тиче имена држава - Словенија (Словеначка, архаично), Чешка (Čechy, Czechy на пољском), Хрватска (Хорватия, руски), Шлезија (Шлеска), Моравска (Моравија), Словачка (Slovensko), Бугарска (Б'лгарија)... Пре бих рекао да су облици на и(ј)а латински варваризми а облици на ки/ко изворне словенске етимологије

slawen

Quote from: Pareski do on October 22, 2010, 08:11:02 AM
Словенски језици заиста имају ту версатилност што се тиче имена држава - Словенија (Словеначка, архаично), Мађарска, Чешка, Хрватска, Шлезија (Шлеска), Моравска, Пољска, Словачка (Slovensko), Бугарска (Б'лгарија), Грчка...
Ето, најзад.

slawen

... и Дер Зербиа, не Дер Зербиен, мислим.

indie

Che2

vi drugovi se igrate tzv. gluvih telefona sto bi rekao moj drug hatemi... vidim da ni jedan njemacki ne poznajete, a ipak raspravljate sta je pravilno.    :roll:
Srbija - SampiJon Galaksije u Tenisu 2010!