News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Jezda i Dafina

Started by alan ford, November 25, 2009, 02:31:50 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nocobdija

Quote from: Paramecijum on November 28, 2009, 04:35:27 PM
policajaca na autoputevima nema, a oni iz rovinja mogu u grčku bez srbije... uz primorje, pa kroz Crnu Goru i Albaniju, direkt u Grčku.
Albanija! Put?  :o

Paramecijum

Albanija je divna zemlja za proći kroz nju, posebno ako si fotograf...

alan ford

ne znam za Australiju, ali u Americi su sada kamate na orocenu lovu na 12 meseci ne vise od 0.2% u Chase banci, za druge ne znam ali cenim da nema nista vise od 1.5-2%.
U Srbiji su barem ovog meseca bile izmedju 7 i 9% s tim sto se kamata upisuje momentalno kako bi se zajebala drzava te se ne bi platio porez na kamatu koji treba da se uvede uskoro.

Ono sto sam ja rekao je da me zanima koje su to investicije u koje banke ulazu lovu a donose takav profit da mogu da isplacuju toliko na uloge. Za potrosacke kredite znam(o). Ima'l sta jos?

Kako bilo, slazem se sa Taranom da su sanse da ce neka od tih banaka vrisnuti minimalne tako da mislim da ko god ima lovu to je sigurana i relativno dobra investicija.

Paramecijum

Quote from: alan ford on November 28, 2009, 07:07:54 PM
ne znam za Australiju, ali u Americi su sada kamate na orocenu lovu na 12 meseci ne vise od 0.2% u Chase banci, za druge ne znam ali cenim da nema nista vise od 1.5-2%.

E bre, AF, živiš sto godina u Americi i još nisi shvatio zašto je prosta kamata tako mala; država te stimuliše da se kockaš na berzi sa svojim novcem i tako pojedinci steknu dobit, ali većina prođe gore nego da je držala pare u slamarici. Tako je sada i u Evropi, ako hoćeš samo da štediš, ne kroz razne socijalne programe, nego prosto da držiš lovu u banci, stalno se smanjuje kamata i na kraju će ispasti da gubiš novac ako ga držiš u banci... teraju te da investiraš jer je to kolo sreće u kome oni dobijaju. Kazino uvek dobija. Ta jebena zelena nula ruši svaku verovatnoću. Država uvek propada na kraju, pa ako u nekoj sredini naglo mnogo ljudi počne da propada, sva je prilika da će i država biti uzdrmana, ali možda neće propasti.
No, da je igra poštena, država bi propala, Amerika je trebalo pre godinu dana da ode u dužničko ropstvo jer duguje više nego što je stvorila para u svojoj istoriji, ali nije... propali su mnogi drugi i veliki i gotovo najveći, ali je država opstala... jebena zelena nula verovatnoće koja pomaže onom čije su kockice.

alan ford

pogledaj vrednosti berzanskih indeksa i videces da se vrednost konstantno uvecava (poslednjih 100-nak godina koliko berze postoje). Drugim recima ako nisi totalni som ili se bas kockas ulazuci na pojedine kompanije prosto da ne mozes a da ne dobijes na duze staze.
Zar bas sve mora da je nekakva zavera?

Wiz

Nije ista priča, ali kad su se razradili investicioni fondovi u Hrvatskoj ljudi su bukvalno duplirali uloge za godinu dana (ne znam kako je sad, ima li neko info?). Ovde, u Srbiji, su ljudi dobili manje od bankarske kamate, ako su išta dobili. To je potpuno nerazumljivo jer su investicioni fondovi mahom ulagali u izgradnju stanova i nadziđivanje zgrada, gde su profiti u Srbiji ogromni. Neko je tu nekoga debelo opljačkao.

vbo man

Mi nismo sreli ni jednog policajca na auto putu (dal je to dobro?).
Sam auto put je OK a ona nova odmorishta su super.Nema tako lepih ovde.
Jedino shto mi se ovi iz Evrope zale da Srbi deru strance sa putarinom.Kazu nije fer...ako Srbi hoce u Evropu...
Ko im je kriv kad nisu Srbi...haha
The light at the end of the tunnel is the train.

neprijateljska emigracija

Quote from: alan ford on November 28, 2009, 07:54:21 PM
pogledaj vrednosti berzanskih indeksa i videces da se vrednost konstantno uvecava (poslednjih 100-nak godina koliko berze postoje). Drugim recima ako nisi totalni som ili se bas kockas ulazuci na pojedine kompanije prosto da ne mozes a da ne dobijes na duze staze.
Quote from: alan ford on November 28, 2009, 07:54:21 PM

Ne, to nije zavjera. To je drumska pljacka.

Nagradno pitanje: ako si prije 10 godina stavio pare u fond koji je recimo bio vezan za S&P 500, ili DJI, kolika bi ti bila danas zarada?
Nagradno pitanje dva: kolika ti je razlika u kupovnoj moci u tom intervalu?
sweetness, sweetness I was only joking
when I said by rights you should be bludgeoned in your bed

Pogledaj obrnutu proporcionalnost:

iDemo

Quote from: neprijateljska emigracija on November 29, 2009, 06:13:39 AMNagradno pitanje: ako si prije 10 godina stavio pare u fond koji je recimo bio vezan za S&P 500, ili DJI, kolika bi ti bila danas zarada?
Nagradno pitanje dva: kolika ti je razlika u kupovnoj moci u tom intervalu?

Muka. Istina, ako se pogleda long-term... Mozda, mozda...  ;D

iDemo

Quote from: neprijateljska emigracija on November 29, 2009, 06:13:39 AMNagradno pitanje dva: kolika ti je razlika u kupovnoj moci u tom intervalu?
Koliko je realno CPI zamena za kupovnu moc i bakaluk?

tarana

Quote from: Wiz on November 28, 2009, 08:00:46 PM
Nije ista priča, ali kad su se razradili investicioni fondovi u Hrvatskoj ljudi su bukvalno duplirali uloge za godinu dana (ne znam kako je sad, ima li neko info?). Ovde, u Srbiji, su ljudi dobili manje od bankarske kamate, ako su išta dobili. To je potpuno nerazumljivo jer su investicioni fondovi mahom ulagali u izgradnju stanova i nadziđivanje zgrada, gde su profiti u Srbiji ogromni. Neko je tu nekoga debelo opljačkao.
delta je prvi investicioni fond u srbiji. posle 15-ak meseci, na ulozen dinar mogo si da maznes oko  1.35 po odbitku poreza. a onda su stvari krenule nizbrdo proslog proleca. treba pogledati index crobexa u istom periodu, ali mislim da ce brojke biti vrlo slicne.
ovo za stanove i nadgradnju nije tacno.
p.s. oguglo sam..nije me mrzelo.evo vesti od 27 listopada.
QuoteIzmeđu svjetskih trendova i Crobexa nalazi se pak Beogradska burza na kojoj je Belex nakon godinu dana velike volatilnosti povratio svoju vrijednost iz listopada prošle godine i danas je tek neznatnih 1,8 posto viši nego tada. Crobex bi, da je dosljedno pratio Belex, danas bio na 2550 bodova.

Wiz

Pa pisali su ljudi o tome nadugačko & naširoko po Netu, sa detaljnim pričama o tome koliko (ni)su dobili. E, sad, ako je neko platio 100 ljudi da lažu da bi zajebao Čika Miška & ostale majstore, može da bidne.

tarana

dal su neki izgubili?
jesu!
dal su neki dobili?
jesu!
dal su investicioni fondovi ulagali u stanogradnju?
nisu!

istini za volju pre par meseci je osnovan jedan, koji se ISKLJUCIVO bavi investiranjem u nekretnine. ali taj fond ne trguje na bg berzi.

Wiz

Quote from: tarana on November 29, 2009, 09:50:12 AM
dal su investicioni fondovi ulagali u stanogradnju?
nisu!

istini za volju pre par meseci je osnovan jedan, koji se ISKLJUCIVO bavi investiranjem u nekretnine. ali taj fond ne trguje na bg berzi.
Ne mora investicioni fond da investira u nekretnine da bi profitirao od stanogradnje, sasvim je dovoljno da investira u akcije preduzeća koje se bavi stanogradnjom. Ako je istina da investicioni fondovi u Srbiji to nisu radili onda je to, u najmanju ruku, čudno. Po čemu je bolja poslovna odluka da se kupe akcije npr. Zorke Šabac od kupovine akcija nekog preduzeća koje gradi stanove?

Pareski do

Quote from: Wiz on November 28, 2009, 08:00:46 PM

Инвестициони фондови у Србији су пукли (тј. нису одржали ни почетну вредност) све до једног, и то мислим чак и пре званичног доласка СЕКе у Србију, негде средином или крајем 2008.

Quote from: iDemo on November 29, 2009, 06:29:46 AM
Quote from: neprijateljska emigracija on November 29, 2009, 06:13:39 AMNagradno pitanje dva: kolika ti je razlika u kupovnoj moci u tom intervalu?
Koliko je realno CPI zamena za kupovnu moc i bakaluk?

Zvanicna je nekih -0.20% YTD. Ali treba znati da je Bubba 1995-te promijenio model po kom se to racuna, jer je, pogodices: prethodni model precjenjivao inflaciju. Hau jes nou. Missim, kad nam ne odgovarju podaci, mi promjenimo nacin na koji ih interpetiramo i problem rijesen.

Po tom modelu od prije 1995-te, CPI je otrpilike 6% ove godine.

A najveca fora je kad se i to, zavisno od prilika, dodatno dijeli i jos na tzv. Core CPI koji isljucuje hranu i energiju . A Core CPI nam je naravski onda uvijek malo vise od 1%. Znaci, ako ove godine nisi morao da jedes, da se grijes  ili pak vozis auto, you are doing just fine. Pa ko onda da kaze da se ne vodi odgovorna monetarna politika? Pa nije ovo neka banana drzava, vec the beacon of democracy and the leader of the free world.

tarana

Quote from: Wiz on November 29, 2009, 10:15:14 AM

Ne mora investicioni fond da investira u nekretnine da bi profitirao od stanogradnje, sasvim je dovoljno da investira u akcije preduzeća koje se bavi stanogradnjom. Ako je istina da investicioni fondovi u Srbiji to nisu radili onda je to, u najmanju ruku, čudno. Po čemu je bolja poslovna odluka da se kupe akcije npr. Zorke Šabac od kupovine akcija nekog preduzeća koje gradi stanove?
berza i investicioni fondovi? tema je siroka i komplikovana.nemam volje da tipkam tolko.uostalom, ja sam mali deca za zagora sto se tice ove teme, jer se posle 5-6 godina citanja i pracenja produktnih berzi i dalje osecam kao u zabavistu.
rekao bih, bez uvrede, da to nije teme "gde si kod kuce".
ali dacu ti jedan info. po nekim procenama, zatvoreni investicioni fondovi raspolazu sa oko 3000 milijardi dolara love. gde god da grunu to raste a kad ga nadignu, pa pocnu da prodaju, spasavaj se ko moze!
varijabli u berzanskom poslovanju ima mali milion. proceniti "tezinu" svake je umetnost.uz inteligenciju i talenat, naravno - potrebna je i sreca.

alan ford

Quote from: neprijateljska emigracija on November 29, 2009, 06:13:39 AMNagradno
A najveca fora je kad se i to, zavisno od prilika, dodatno dijeli i jos na tzv. Core CPI koji isljucuje hranu i energiju . A Core CPI nam je naravski onda uvijek malo vise od 1%. Znaci, ako ove godine nisi morao da jedes, da se grijes  ili pak vozis auto, you are doing just fine. Pa ko onda da kaze da se ne vodi odgovorna monetarna politika? Pa nije ovo neka banana drzava, vec the beacon of democracy and the leader of the free world.

to sa ne acunanjem energenta je nevidjena sharada. Otprilike kao kada je Sloba zamrzavao cene svega i svacega a dizao cene benzina pa se svi cude tkd dileri po ulicama...

iDemo

Quote from: alan ford on November 29, 2009, 08:35:20 PMto sa ne acunanjem energenta je nevidjena sharada. Otprilike kao kada je Sloba zamrzavao cene svega i svacega a dizao cene benzina pa se svi cude tkd dileri po ulicama...
Je@i ga, lako je njemu bilo - on se baktao sa 10-12 meleona ljudi max. Kod vas je to mnogo ozbiljnije.

Tužni Grad

Ček, a mogu li ja nešto da pitam ?

Zadnji put kad sam bio u ovdašnjoj ambasadi "SFRJ" (iliti SCG minus CG) da sredim neke bahanalije, na oglasnoj tabli je bilo obaveštenje oko upisivanja akcija, besplatna dodela, privatizacija, štajaznam bla truć ... Uglavnom, ispunih ja neki tamo formular, uzeše oni podatke, adresu boravka, itd. i rekoše kako će se javiti čim bude krenulo.

Ne da mi se sad da tražim po brlogu šta su oni tamo obećavali, jer i nemam baš puno poverenja u "high yield" finansijske produkte, al' rek'o - džaba je, pa što da ne. Osim toga, mislim se, uramljen certifikat tipa "Easy Smooth CrackDeal 300 WTF" neke tamo Užarije u Čičovima je sigurno vredan zajebancije .

I beše muk. Niko se od dotičnih javio nije. Doduše, to je bilo nešto pre nego što je svetski bankovski sistem malo zglajznuo, i Ruja po Srbiji harač pokupio.

Elem, zna li ko šta to beše, o čemu se zapravo radilo ? Ne znam da li je postava konzulata ponovo izmenjena, pa otišlo pod led, ili je promenjemna vlada u Srbiji (ne pratim već duže vremena ko tu koga jaši) pa opet pod led, ili je famozna Užarija, umesto da pređe sa kanapa i špage na profitabilnije proizvode tipa Joint, Weed, Gras, etc. u međuvremenu jednostavno propala ...

iDemo

Quote from: Tužni Grad on November 29, 2009, 10:40:09 PMElem, zna li ko šta to beše, o čemu se zapravo radilo ? Ne znam da li je postava konzulata ponovo izmenjena, pa otišlo pod led, ili je promenjemna vlada u Srbiji (ne pratim već duže vremena ko tu koga jaši) pa opet pod led, ili je famozna Užarija, umesto da pređe sa kanapa i špage na profitabilnije proizvode tipa Joint, Weed, Gras, etc. u međuvremenu jednostavno propala ...

To je, koliko se secam, long term projekAt koji jedino prisajedinjenje Srbije Rusiji (u svojstvu punopravne kolonije) moze da zaustavi. Treba se samo naoruzati strpljenjem. I mene su naterali da to uradim mada se nesto nisam preterano gurao...

Pareski do

Quote from: Tužni Grad on November 29, 2009, 10:40:09 PM
Zadnji put kad sam bio u ovdašnjoj ambasadi "SFRJ"
[...]
Elem, zna li ko šta to beše, o čemu se zapravo radilo ? Ne znam da li je postava konzulata ponovo izmenjena, pa otišlo pod led, ili je promenjemna vlada

догодило се све то и више...

Tužni Grad

Quote from: Pareski do on November 29, 2009, 10:53:51 PM
догодило се све то и више...

E jebi ga sad. Nisam baš hteo toliko detaljno obrazloženo, al' šta je tu je - ipak 'fala ;)

Pareski do

Па сад, све зависи да ли си био у амбасади пре или после Титове смрти. Има ту доста да се прича  ;D

Овај баш су споменули акције у новинама пре који дан, било је речи о некој тривијалној своти номиналне вредности (од по 30$ ако не грешим), ако буде јавићемо ти  ::)

tarana

Quote from: Pareski do on November 29, 2009, 11:13:03 PM
(од по 30$ ако не грешим), ако буде јавићемо ти  ::)

to je keš. pride idu akcije. mislim da ce NIS da se podeli u prvoj polovini naredne godine. koliko će vredeti - sam bog zna.

Paramecijum

Pre 30 godina cena džepnih knjiga u Americi probila je 1$ i to je bio strašan šok.
Danas džepnjaci koštaju u proseku 5x više.
Najnoviji golf u Nemačkoj pre 20 godina koštao je 17000 DEM, danas 27000 €, što je više nego tri puta više...
I tako u beskraj.
Štednja ne donosi zaradu jer najveću zaradu donosi dobro plasiran novac... i gomila sitnih stvari; recimo, kada odeš u minus i hoćeš da pokriješ to banka neće automatski da ti skine sa uplaćene plate, već traži od tebe da podigneš novac i namenski uplatiš... i na to ti naplati proviziju od 2%. Pa zamisli sa da milion ljudi koji treba da uplate sami sebi po 30€ tako što će napraviti promet od 60€ na svom računu i udeliti banci po 1.2€... to su brojni mehanizmi krađe.
Svojevremeno sam oročio nekih 1000€ na tri godine (7.5% kamate). Odem da podignem posle tri godine svojih 240€ i onda mi u banci objasne da je to zapravo 170€ kada se oduzmu svi troškovi, porezi......

Tata Mirche

Nema nikakvih provizija ako prebacivanje para sa racuna na racun obavis online.

Barem u Intesa banci.

Paramecijum

pa da... a koliki promilić ljudi radi online od kuće?
Sem toga, online je besplatno za onog ko daje pare, ali ne i za onoga koji prima.
Ja imam intesa račun i svakog meseca mi uzimaju 700-1700 dinara da uopšte nisam svestan za šta. Čim im se pojaviš na šalteru, oni ti otmu neke pare, a od prošlog meseca naplaćuju proviziju i za podizanje para na svojim sopstvenim bankomatima. Šta je sledeće?

Postoje pripremljeni postupci koji te postupno uvlače sve dublje u sistem jer prava lova leži u tome da svakom građaninu uzmeš 10-20 evra mesečno, a ne da pojedince odereš, a druge pustiš.
Pa mi bre i nismo svesni koliko zapravo dajemo za usluge banaka. Moj auto košta 14000€, a banka koja ga je platila za mene ukupno će mi uzeti 21500€ kroz godine otplate. A pre 25 godina kuće od 100 kvadrata u zemunskom delu Tošinog bunara (4 km od centra grada) mogle su se dobiti za 10-15000 DEM. Život na kredit je najstrašnije ropstvo modernog doba.

Pareski do

Quote from: Paramecijum on November 29, 2009, 11:52:10 PM
Svojevremeno sam oročio nekih 1000€ na tri godine (7.5% kamate). Odem da podignem posle tri godine svojih 240€ i onda mi u banci objasne da je to zapravo 170€ kada se oduzmu svi troškovi, porezi......

праваправцата истинита прича или само фигуративна илустрација?

iDemo

Quote from: Paramecijum on November 30, 2009, 01:26:28 AMŽivot na kredit je najstrašnije ropstvo modernog doba.
Zato je gotovina zakona. Ne Gotovina nego gotovina...  ;D

Tata Mirche

Cekaj bre Para, kakva sad provizija na bankomatima?

Postojala je oduvek za koriscenje Master Card, Visa, AE...

A za podizanje sa sopstvenog racuna (vezanog naprimer na Maestro) nema nikakve provizije. Pre par dana podigoh tako pare za kupovinu skenera (Hellas Computers ne prima nikakve kartice) i nisu mi uzeli ni dinara...

Slazem se da je zivot na kredit uvod u smrt bez rata, ali cini mi se da si u onim pricama malo udario po hiperboli...

Wiz

Quote from: Paramecijum on November 30, 2009, 01:26:28 AM
Čim im se pojaviš na šalteru, oni ti otmu neke pare

Ponekad je to totalno somnambulno. Otvorio ja račun, još ništa nije prošlo preko računa, prazan. Kad mi stiže dramatično upozorenje, ušli ste u minus, trt-mrt, hitno izmirite, kamata neka ludačka. Kakav minus, jebote, nisam uzeo karticu u ruku. Šta je bilo? Poslali mi izvod (sa obaveštenjem da nema promene na računu), pa mi poslali poruku kojom potvrđuju aktiviranje SMS obaveštenja, to je opteretilo račun, pošto je račun bio na 0 – voila.

Tražio sam da mi obustave slanje tih fuckin' izvoda poštom (to je bilo nekih 600 din mesečno, znači izađe oko 100 evra godišnje, nešto što mi uopšte ne treba, više služi mojim komšijama za zabavu). Ostalo to obaveštavanje SMS-om, i tu me deru (mislim da je jedan SMS oko 35 din, kao da ga šalju posredstvom heralda na konjaniku), a rekli su mi da to košta "neki sitan i simboličan iznos" kad su pitali da li da aktiviraju tu uslugu.

alan ford

neki dan bio u toj istoj Intesi, orocio neke pare na godinu dana, oni mi odmah u keshu isplatili svu kamatu i rekli da po glavnicu dodjem za 12 meseci. A kamatu isplaacuju unapred da zajebu drzavu te da nema 'dobitka' koji bi drzava oporezovala...

tarana

što u intezu?
unikredit je bila bolja varijanta.
vi nemate internet?
http://www.kamatica.com/

alan ford

Quote from: tarana on November 30, 2009, 10:47:21 AM
što u intezu?
vi nemate internet?

od nekoliko koje sam guglao Inteza je davala najvecu kamatu. Vrlo je moguce da mi je neka promakla...

hvala na sajtu. nisam ni znao da tako sta postoji.

tarana

fin sajt s prilično ažurnim podacima.
ako nešto i nije ažurirano, bar imaš hint koga prvo da zoveš i proveriš šta te zanima.
obrati pažnju da kolone s kamatama možeš da sortiraš.

Paramecijum

Quote from: Tata Mirche on November 30, 2009, 01:40:01 AM

Cekaj bre Para, kakva sad provizija na bankomatima?

E, pa od prošlog meseca ima.
Pogledaj malo specifikaciju svog računa na kraju meseca.

I, da, onaj primer sa oročenjem je stvaran zaista; lova je oročena 2002, a podizanje i zatvaranje računa 2005.

Paramecijum

Quote from: alan ford on November 30, 2009, 10:28:19 AM
neki dan bio u toj istoj Intesi, orocio neke pare na godinu dana, oni mi odmah u keshu isplatili svu kamatu i rekli da po glavnicu dodjem za 12 meseci. A kamatu isplaacuju unapred da zajebu drzavu te da nema 'dobitka' koji bi drzava oporezovala...

samo se ti nadaj da se neće pojaviti razni troškovi kada dođeš po pare.
živi bili pa videli...
doduše, možda će da sačekaju da se dovoljan broj ljudi upeca pa da se naglo promeni zakon... pa to viđamo stalno ovde.

alan ford

pa valjda nece, mada nemam ama ni jednog razloga da u to verujem. Al' sta da radim tamo imam neku lovu, ovde mi ne treba, da pretvaram u dolare pa izgubim na promeni i kroz pad dolara mi takodje ne treba, tamo u nesto ozbiljnije da ulazem necu pa je ovo ne jedino ali verovatno najoptimalnije resenje.

tarana

Odem da podignem posle tri godine svojih 240€ i onda mi u banci objasne da je to zapravo 170€ kada se oduzmu svi troškovi, porezi......
prvo, 240 nije ni trebalo da dobiješ, nego 225.
ako je pisalo 7.5%, podrazumeva se da je to na godišnjem nivou i da nema kamate na kamatu.
drugo, na 225 evra plaćaš 45 evra poreza na kapitalnu dobit (20%). tako da je trebalo da dobiješ 180.
nikad, ali NIKAD, ne bih oročio pare na 3 godine. hiljadu stvari može da pođe naopako a u slučaju razročenja dobijaš kamatu poviđenju ( u 99% slučajeva). u nekim bankama je čak i problem razročiti (pročitati ugovor dobro!).

negde septembra, na početku ovog seka sranja, odem da raročim ugovor od 3 meseca.
ova sa šaltera mi cvrkuće
- jeste čuli da smo juče izvršili dokapitalizaciju od 500 miliona evra?!
*to valjda da me impresionira?!*
- jesam. a jeste vi čuli da su vam deonice pale 30% u poslednjih 10 dana?
*muk*
- koji je razlog razročenja?
- neću da ti kažem
- ali moram nešto da napišem...
- razlog je to - što kad sledeći put uđem u banku - nisam siguran da ćete moje pare imati.

iDemo

Quote from: alan ford on November 30, 2009, 12:19:21 PM
pa valjda nece, mada nemam ama ni jednog razloga da u to verujem. Al' sta da radim tamo imam neku lovu, ovde mi ne treba, da pretvaram u dolare pa izgubim na promeni i kroz pad dolara mi takodje ne treba, tamo u nesto ozbiljnije da ulazem necu pa je ovo ne jedino ali verovatno najoptimalnije resenje.
Jel' nisi imao nekoga da to ljuCki potrosi on-site??
Bez zezanja, to na kraju ispadne najsigurnija opcija.

slawen

Quote from: tarana on November 30, 2009, 12:20:56 PM

ako je pisalo 7.5%, podrazumeva se da je to na godišnjem nivou i da nema kamate na kamatu.

Јеси ли сигуран у то?
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

iDemo

Quote from: slawen on November 30, 2009, 12:38:09 PMЈеси ли сигуран у то?
I meni je to malo trulo al' nisam hteo da se naglas zalim. Zar nije sama sushtina orocavanja kamata-na-kamatu?

tarana

ti ne praviš 3 ugovora po 7.5%, nego jedan na tri godine po 7.5% godišnje.kamata se ne pripisuje godišnje, nego po isteku ugovora.

iDemo

Quote from: tarana on November 30, 2009, 12:44:18 PM
ti ne praviš 3 ugovora po 7.5%, nego jedan na tri godine po 7.5% godišnje.kamata se ne pripisuje godišnje, nego po isteku ugovora.
Je@i ga, onda je samo moje nerazumevanje srpskog jezika u pitanju.

tarana

nerazumevanje "bankarskog" a ne srpskog. tim lopovima moraš prvo da uđeš u terminologiju.inače - pušenje!
i svo to čupanje na sitno je negde navedeno i zapisano. samo treba pročitati.
a u slučaju promene "u skladu s poslovnom politikom banke", koja mi se ne dopada zatvaram sve što imam u toj banci i selim se u drugu.

p.s. sad sam zvao kontakt za pritužbe od jedne banke.
pre sat vremena sam u lokalnoj filijali tražio da mi ukinu slanje stanja na računu poštom (i naplaćivanje te usluge naravno)
kažu da ne može.
logično?
nije!
ova na žalbama je najnormalnije rekla da je to izvodljivo i da će proveriti zašto nije urađeno.
ko ima živaca i zna šta da isteruje, sve može da istera. samo treba biti uporan.

vbo man

QuoteŽivot na kredit je najstrašnije ropstvo modernog doba.
Tell me about it!Ovde je sav svet dubke u dugovima.Za kuce za kola, za plazmu TV za belu tehniku i nameshtaj...viza kartice koje im dele ko salatu da i ne pominjem.Pa josh kad ih GE *General Electric iz prestonice nam* navuche na beskamatne kredite pa kad ih nisu isplatili u roku razreze onako nehumanu kamatu...Na sve to naravno padaju mladi najvishe koji uopshte ne razumeju koncept novca.Vidim neku parodiju valjda crtani na TV kao u nekoj radnji prodavachica kaze mladoj zeni " Ne mozete da kupite ovo istekao vam je limit na Viza kartici" i vraca joj je a ova odgovara : "Zar Viza kartice imaju limit?".Jednom davno mi je Ibi rekao " Pokazi mi toga ko je otplatio Viza karticu".Moze ali samo trenutachno ako ga strefilo na loto ili dobio otpremninu kao tehnoloshki vishak.Onda se rinta po dva tri posla da se servisiraju dugovi ( uglavnom kamate) ili se krpe od meseca do meseca uplacujuci celu platu i onda opet zive na Vizu i chekaju loto il da dobiju otkaz.Pravo duznichko ropstvo. Tako zivi po mojoj proceni bar 80 % populacije.I oni koji imaju utukli su pare u neke investicije pa im ga dodje na isto...al oni bar sutra imaju chemu da se nadaju.
The light at the end of the tunnel is the train.

Pareski do

Quote from: alan ford on November 30, 2009, 10:55:41 AM
Quote from: tarana on November 30, 2009, 10:47:21 AM
što u intezu?
vi nemate internet?

od nekoliko koje sam guglao Inteza je davala najvecu kamatu. Vrlo je moguce da mi je neka promakla...

hvala na sajtu. nisam ni znao da tako sta postoji.

Још један али са другачијим информацијама

http://banke.online.rs/

Quote from: alan ford on November 30, 2009, 12:19:21 PM
pa valjda nece, mada nemam ama ni jednog razloga da u to verujem.

Sta te boli briga, pa valjda znas da za sve uloge garantira Federacija.  ;)

Doduse, vjerovatno se sjecas kako je to proslo zadnji put...

Uloge u Srbiji mislim da garantuje drzava, ali - u dinarskoj protivvrednosti. Tako da..

A ovo inace, frisko sa Citibak sajta jutros ( ovo nije bilo prije praznika):

Citibank Checking Accounts will have full FDIC Coverage. Citibank is participating in the FDIC's Transaction Account Guarantee Program. Under that program, through December 31, 2009, all non-interest and interest-bearing1 Citibank checking accounts are fully guaranteed by the FDIC for the entire amount in the account.2

* For consumers, this program covers your non-interest or interest-bearing checking accounts in a Citibank Access Account, Basic Checking, Citibank® EZ Checking, The Citibank Account, Citibank Everything Counts® Account, The Citigold® Account, and Student Checking.
    * For business customers, all CitiBusiness Checking accounts are fully guaranteed through December 31, 2009. CitiBusiness interest checking accounts include accounts held by sole proprietors; not-for-profit corporations; the Interest on Lawyers' Trust Accounts (IOLTA); Interest on Trust Accounts (IOTA); and Interest on Lawyer Accounts (IOLA).

Note: Beginning January 1, 2010, Citibank will no longer participate in the FDIC's Transaction Account Guarantee Program. Thus, after December 31, 2009, funds held in noninterest-bearing transaction accounts (non-interest and interest-bearing checking accounts) will no longer be guaranteed in full under the Transaction Account Guarantee Program, but will be insured up to $250,000 under the FDIC's general deposit insurance rules.

Moram da procitam sav fine print da vidim o cemu se tacno radi.