Author Topic: Devet koraka  (Read 60173 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #100 on: January 22, 2010, 09:05:30 AM »
pre ce biti lost in translation B92/Fonet ...

evo izvora (Novosti)

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=168719&title_add=Kandidat%20do%20kraja%20godine&kword_add=bozidar%20djelic

Quote
Kandidat do kraja godine

D. MILINKOVIĆ, 21.01.2010 20:59:30    Ocena: 1.95 (Glasova: 27)

U BRISELU će 26. januara biti nastavljen redovan politički dijalog između Srbije i EU, teme će biti situacija u regionu i pitanje naše kandidature. A, 29. januara predstavićemo naše prioritete u sklopu buduće dunavske strategije EU, poručuje u intervjuu za ”Novosti” potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar nauke Božidar Đelić.

* Može li da se dogodi da se već tada naš zahtev za dobijanje statusa kandidata uputi ministrima EU, a zatim i Evropskoj komisiji?

- Ne, a to nije realno ni tokom februara, jer je Bugarska povukla svog kandidata za komesara, što će za nekoliko nedelja produžiti i formalno konstituisanje EK. Očekujem da naš zahtev bude prosleđen EK na proleće.

* Jesmo li spremni da odgovorimo na upitnik Evropske komisije, i koliko ta procedura može da potraje?

- Uveliko se spremamo, ubeđen sam da ćemo taj posao završiti u rekordnom roku. U ”rukama” već imamo upitnike koje su pre nas dobili naši susedi. Ministarstvima smo pre Nove godine podelili crnogorski upitnik i trenutno ga analiziraju i pripremaju neophodne podatke.

* Verujete li da ćemo 2010. godinu okončati sa statusom kandidata za EU?

- Ako dobijemo upitnik na proleće, popunićemo ga i vratiti do leta. U tom slučaju, ubeđen sam da Srbija završava godinu sa statusom kandidata.

* Koji je, po vašem mišljenju, realan datum za početak pregovora o članstvu?

- Malo je verovatno da će se to dogoditi pre nego što u potpunosti zaokružimo saradnju sa Hagom. Tako je bilo i u slučaju Hrvatske. Svakako bi trebalo da izbegnemo sudbinu Makedonije, koja od 2005. ima status kandidata, a još nije započela pregovore.

* Koliko je izvesna agenda grčkog premijera Papandreua o Srbiji u EU 2014?

- Značajno je što je grčki predlog podržala Italija, a to je donekle najavila i Austrija. Ali, ta satnica je na ivici tehničkih mogućnosti, a umnogome će zavisiti i od ekonomskih prilika u zemljama EU. Ukoliko nezaposlenost u zapadnoj Evropi bude opadala, ideja o daljem proširenju biće prihvatljivija. Procene Žaka Baroa, potpredsednika EK, su da će nam biti potrebno od pet do sedam godina.

* Da li je realno da ceo zapadni Balkan uđe u EU ”u paketu”?

- Iako se zemlje sagledavaju pojedinačno, kao što je to bio slučaj sa viznom liberalizacijom, verujem da će biti dva ili tri talasa proširenja. Mislim da će u EU najpre ući Hrvatska i Island, a da će Srbija postati članica pod rednim brojem 30, sa još nekoliko suseda.

* Hoće li trenutno pogoršanje odnosa u regionu usporiti proces evropskih integracija?

- Sigurno je da ratnohuškačke izjave, poput one koju je dao Stipe Mesić, štete ne samo Hrvatskoj nego celom regionu.
S druge strane, inicijativa predsednika Tadića o usvajanju deklaracije o Srebrenici naišla je na izuzetno pozitivne reakcije u Evropi. Takvi iskoraci su ono što doprinosi liderstvu Srbije.

* Da li će nam Brisel ispostaviti ”nove uslove”, poput priznavanja nezavisnog Kosova i članstva u NATO?

- Potpredsednik SAD Džozef Bajden jasno je rekao da Alijansa nije uslov, a to je potvrdio i francuski predsednik Sarkozi. A oko Kosova ni sama Evropa nema jedinstven stav. U interesu i Srbije i Evrope je da proces ulaska u EU i rešavanje statusa Kosova, kao i do sada, budu dva odvojena koloseka.

* Koliko stranih investicija očekujete ove godine?

- Od 2001. dobili smo najveći iznos stranih investicija u regionu, oko 18 milijardi dolara. U ovom momentu sve zemlje vode ogorčenu borbu da privuku svaki evro. Prošle godine imali smo dve milijarde dolara investicija, a ove godine ”ciljamo” na tri milijarde. Ništa ne čekamo ili očekujemo, moraćemo da se borimo za svaku investiciju.

* Šta će Vlada uraditi kako bi privukla nove ulagače?

- ”Identifikovaćemo” velika svetska preduzeća kojima bi bilo od interesa da ovde lociraju svoje proizvodne programe i ponuditi im dobre uslove. Već ima zainteresovanih. A naša najbolja preporuka su iskustva onih koji već posluju u Srbiji.

* Razmišlja li se o prodaji nekog velikog javnog preduzeća?

- ”Galenika” je ušla u proceduru traženja strateškog partnera. Partneri su svuda dobrodošli, ali je čvrsta odluka da Srbija neće prodavati većinski paket u EPS-u.

* Da li će se povećati iznosi pomoći iz evropskog budžeta u narednom periodu?

- Mi dobijamo oko 200 miliona evra godišnje. Početkom decembra razgovarali smo sa Olijem Renom, koji je sada evropski ministar finansija, da se ti iznosi povećaju, jer se svi slažu da zemlje koje se spremaju za ulazak u Evropu, ne dobijaju dovoljno. Kad uđu u Uniju, paradoksalno, dobijaju više nego što mogu da upotrebe.

* Kakav je vaš stav u vezi sa serijom zahteva za povećanje plata u javnom sektoru?

- To je neprihvatljivo pod ovim okolnostima. Nedopustivo je da oni koji rade u firmama koje raspolažu monopolskom pozicijom i upravljaju resursima Srbije, ucenjuju ostatak zemlje koji teže živi i izložen je međunarodnoj konkurenciji.

* Znači li to da nećete tražiti skok zarada za zaposlene u naučnim institucijama?

- U ovoj godini, tako smo se dogovrili sa MMF, plate i penzije u javnom sektoru ostaju zamrznute, pa će tako biti i u nauci.

MOJA ULOGA U STRANCI TEK ĆE BITI DEFINISANA

* HOĆETE li se pridružiti pozivima nekih vaših stranačkih kolega da se pristupi ”dubinskim reformama” u DS?

- Potrebne su nam određene reforme u funkcionisanju stranke, to je najavio i predsednik Tadić. Na Političkom savetu i na Predsedništvu, čiji sam član, već smo otpočeli neke diskusije u vezi sa tim, ali o detaljima je još rano govoriti.

* Imate li ambicije da se kandidujete za potpredsedničku funkciju?

- Moj glavni cilj za 2010. je dobijanje statusa kandidata za EU i početak investicija od 200 miliona evra za naučnu infrastrukturu Srbije iz sredstava Evropske investicione banke, a za ulogu u stranci ćemo tek videti.

NE KRIJEM IMOVINU

* ZAŠTO još niste predali imovinsku kartu?

- Dostaviću je Agenciji u zakonskom roku. Naši građani imaju pravo da znaju odakle pare političarima. Ja nemam šta da krijem, radio sam 15 godina za svetske firme, prošle godine sam već sve obelodanio bez zakonske obaveze i moja imovina se nije značajnije promenila u odnosu na prošlu godinu.

Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #101 on: January 26, 2010, 09:12:21 AM »
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=01&dd=26&nav_id=406672

Quote

   
B92 Biz Vesti Srbija    

Prelazni sporazum od 1. februara
26. januar 2010. | 09:19 | Izvor: Beta

Beograd -- Srbija je za deset meseci primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom (EU) 2009. imala 78 miliona evra manje carinskih prihoda.

Istovremeno, domaći izvoznici su uštedeli 310 miliona evra, objavila je Kancelarija za evropske integracije. "Ono čega su se privrednici pribojavali početkom primene Sporazuma i carinske liberalizacije, nije se desilo, jer je izostao nekontrolisani uvoz proizvoda", kazao je zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović.

Prema njegovim rečima, uvoz je za deset meseci prošle godine pao za 28 odsto, a izvoz za 24 procenta, dok je trgovinski deficit smanjen za 31 odsto. U oblasti poljoprivrede Srbija je za deset meseci lane imala suficit u trgovinskoj razmeni sa EU od 200 miliona evra, dodao je on.

Majstorović je kazao da je primena Sporazuma unapredila regulatorni okvir za sve učesnike na tržištu, a doneti su i novi zakoni poput Zakona o kontroli državne pomoći i Zakon o konkurenciji.

Podsetio je da je Srbija jednostranu primenu šestogodišnjeg prelaznog sporazuma, odnosno liberalizacije carina, počela 29. jaunara 2009. godine, da je Savet ministara EU odmrzao taj sporazum 7. decembra 2009, da je njegova primena počela 8. decembra, a da zvanično stupa na snagu 1. februara ove godine.

Srbija se, kako je naveo, već priprema za naredne korake u procesu pristupanja, a nakon podnošenja kandidature za članstvo u EU. Majstorović je kazao da se intenzivno radi na upitniku EU koji bi Srbija trebalo da ispuni nakon što se prihvati njena kandidatura za članstvo. Kako je objasnio, trenutno se analiziraju odgovori na upitnike koje su dale Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Majstorović je dodao i da je Uprava carina objavila Pravilnik o dijagonalnoj kumulaciji porekla robe čime su se stekli uslovi da se ta povoljnost koristi u trgovini ne samo sa članiocama EU, već i sa članicama CEFTE, a biće prmenjena i na države EFTE, kao i u trgovini sa Turskom.

Šef odseka za evropske integracije i ekonomiju u delegaciji Evropske komisije u Srbiji Alberto Kamarata kazao je da je Prelazni trgovinski sporazum važan, jer privrednici mogu da se oslone na regulativu koja je predvidiva.

To znači da strani investitori znaju šta mogu da očekuju kada ulažu u Srbiju, dok srpski proizvodjači mogu da računaju da će tržište EU ostati otvoreno, naveo je Kamarata i istakao da je Sporazum predstavlja osnovu na putu Srbije ka EU.


Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Opet šargarepa
« Reply #102 on: February 09, 2010, 05:03:38 AM »

http://www.danas.rs/vesti/politika/brzina_je_velika_srpska_iluzija.56.html?news_id=18320908/02/2010 19:33 | Brisel, Beograd

ŠTA ĆE SE DEŠAVATI SA KANDIDATUROM SRBIJE ZA ČLANSTVO U EVROPSKOJ UNIJI: UPOZORENJA I OČEKIVANJA

Brzina je velika srpska iluzija

ANALIZA

Autor: N. T.

Brisel, Beograd - Nerealistična očekivanja o brzini srpske integracije u Evropsku uniju i dalje su aktuelna. Prema istraživanju Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), gotovo polovina građana Srbije veruje da će njihova zemlja postati članica EU za manje od pet godina. Međutim, suočiće se sa razočaranjem - navodi se u tekstu objavljenom na sajtu WAZ.EUobserver, zajedničkom izdanju nemačke medijske kompanije WAZ i uticajnog briselskog magazina EUobserver.

Kako se ističe u analizi objavljenoj pod naslovom „Velike iluzija Srbije o pristupanju“,
- u najboljem slučaju
- bez političkih faktora koji bi mogli da uspore ceo proces
- Srbija ne može postati kandidat za članstvo u EU pre 2011. godine.
- Pregovori o pristupanju bi, po tom scenariju, mogli da počnu 2012. i da se završe 2016,
- sa ulaskom Srbije u Uniju 2018. godine.
- Ipak, kada se uzmu u obzir očekivane komplikacije u budućnosti, 2020. je mnogo realističnija prognoza, ocenjuje se u tekstu.

WAZ.EUobserver podseća da je Beograd predao svoju kandidaturu decembra prošle godine, i navodi da ona neće biti razmatrana sve dok zemlja ne bude u potpunosti sarađivala s Haškim tribunalom. U praksi, ovo pre svega znači dok se u haškoj ćeliji ne nađe Ratko Mladić, nekadašnji vojni vođa bosanskih Srba, optužen za srebrenički masakr.

Onog trenutka kada Beograd izruči Mladića, državama članicama EU biće potrebno nekoliko nedelja da ovlaste Evropsku komisiju da pripremi zvanično „mišljenje“ o srpskoj aplikaciji. Završna ocena spremnosti Srbije moći će da bude doneta posle najmanje godinu dana, smatra WAZ.EUobserver.

Kako se upozorava, „do sada“ nijedna država članica nije uslovila kandidaturu Srbije priznanjem nezavisnosti Kosova. Ipak, „jasno je da će Srbija, ako želi da postane kandidat za EU, morati da bude konstruktivnija kada je reč o Kosovu, s obzirom na to da se sve odluke o proširenje Unije donose konsenzusom“.

Pre nego što pregovori o članstvu otpočnu, mora da stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što znači da će SSP morati da ratifikuje svih 27 zemalja članica. Na osnovu ranijih iskustava, taj proces će trajati najmanje dve godine.

Tokom ove faze, navodi se u analizi, pitanje Kosova moglo bi da dobije na ubrzanju. Države članice koje su priznale kosovsku nezavisnost mogle bi da iskoriste ratifikaciju SSP kao sredstvo pritiska na Srbiju da omekša svoje stavove prema toj pokrajini. Ipak, ovo ne bi moralo da znači usporavanje procesa integracije - „ako se Srbija saglasi s rešenjem prihvatljivim za EU i Prištinu, Brisel bi mogao da je nagradi brzim početkom pregovora o članstvu. Ipak, čak ni tada, oni ne bi mogli da počnu pre 2012“, upozoravaju WAZ i EUobserver.

Kako se ocenjuje, Srbija ima bolje administrativne kapacitete nego njeni susedi, a tokom pristupnih pregovora koji će trajati najmanje četiri godine, biće dodatnih prilika da oni budu podignuti na nivo evropskih standarda. Za razliku od prethodnih proširenja, izvestan broj kriterijuma moraće da bude ispunjen čak i pre otvaranja pregovora o pojedinim poglavljima. Osim toga, mnoge zemlje EU uvele su pravila po kojima otvaranje i zatvaranje poglavlja moraju da prouče i odobre spoljnopolitički odbori parlamenata tih zemalja, a primena kriterijuma iz Kopenhagena je rigoroznija nego ikada zbog problema s Bugarskom i Rumunijom.

Prema pre dve godine usvojenoj Strategiji proširenja, EU neće izneti datume za pristup sve do pred kraj pregovora. U najboljem slučaju, razgovori sa Srbijom bi mogli da budu okončani i pristupni sporazum potpisan 2017. Nakon toga, bilo bi potrebno godinu i po dana za ratifikaciju u parlamentima svih zemalja članica i u Evropskom parlamentu, sa zvaničnim ulaskom 2018. godine.

„Čak i ako Srbija uspe da ide kroz pregovore i bez konačnog rešenja za status Kosova, nema sumnje da države Unije koje priznaju kosovsku nezavisnost neće dati zeleno svetlo za pristupanje sve dok se ne postigne dogovor o Kosovu. Niko u EU nije spreman da prizna drugi Kipar“, zaključuje se u analizi WAZ.EUobservera.ne izgleda loše, izručenje Bin Ladena za sada nije uslov
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline tarana

 • 7k
 • Posts: 1407
Re: Devet koraka
« Reply #103 on: February 09, 2010, 07:59:07 AM »
Quote
U oblasti poljoprivrede Srbija je za deset meseci lane imala suficit u trgovinskoj razmeni sa EU od 200 miliona evra, dodao je on.
suficit je 650-700 miliona $ za celu godinu.
oko 500 mil evra.

alan ford

 • Guest
Re: Devet koraka
« Reply #104 on: February 09, 2010, 03:09:24 PM »
ne izgleda loše, izručenje Bin Ladena za sada nije uslov

ne razumem tvoj komentar? Kao toliko od nas vec zahtevaju, mi samo ispunjavamo zahtev po zahtev i tek sto jedan ispunimo smisle nesto novo? Sta smo od svega dobrovoljno ispunili pa da bi trebali da nam skinu Mladica sa glave? Vise ni ne lazemo da je do 2002. bio slobodan gradjanin, isao po tekmama, slavama, svadbama...Osim karadzica koga smo donekle samostalno uhvatili i sproveli, (mada smo palili i zarili po mitinzima u znak protesta) ni jednog nismo sami corkiral.

Nego te lazne nade i optimizam sire sitni politicari, koji su kod nas nazalost u velikoj vecini, pa licitiraju kada ce nas staviti na beli sengen, trgovinski sporazum, primiti. I naravno ovi idiotski clanci koji proces koji traje godinama a negde i decenijama svedu na nekoliko tacaka.

Offline D(z)avid

 • 7k
 • Posts: 255
Re: Devet koraka
« Reply #105 on: February 09, 2010, 03:45:11 PM »
Nego te lazne nade i optimizam sire sitni politicari, koji su kod nas nazalost u velikoj vecini, pa licitiraju kada ce nas staviti na beli sengen, trgovinski sporazum, primiti.

Mladic je konstanta, i bez njenog rijesavanja mogu Tadic&Jeremic 5 puta godisnje - ako bi to dopustala proceduralnost - da predaju zahtijeve EU, nista od njih nece biti ("Mi dosli, evo, izvolite zahtev...", "Dobro, hvala, a sada mozete kuci.", i tako do u besvijest). B&J to znaju, naravno, ali i dalje to rade radi "pranja" pred nacijom.

Da, obmanjuju ih laznim obecanjima... U BAsni, npr, Silajdzicev i "drzavni" ministar im obecava "za 3-4 mjeseca" bezvizni rezim poput onog u Srbiji (koliko je Cro ispred Srbije po tim pitanjima, Srbija je isto toliko ispred BAsne), Dodik ovima u RS da niko nece reagovati bude li on raspisao referendum-dum za odvajanje iz BiH, itd.
A tzv. "narod" i dalje nesmanjeno gleda dnevnike i pushi njihovu pricu za gotovo...  

alan ford

 • Guest
Re: Devet koraka
« Reply #106 on: February 09, 2010, 03:55:46 PM »

Mladic je konstanta, i bez njenog rijesavanja mogu Tadic&Jeremic 5 puta godisnje - ako bi to dopustala proceduralnost - da predaju zahtijeve EU, nista od njih nece biti ("Mi dosli, evo, izvolite zahtev...", "Dobro, hvala, a sada mozete kuci.", i tako do u besvijest).

ja sam pricajuci sa mojim drustvom, manje vise sve normalni ljudi, cuo komentare tipa "dokle ce bre da nam vise uslovljavaju", "zar nije vec dosta" itd. Neverovatno kako eto i normalan svet slusajuci srpske medije polako pocinje da veruje kako eto mi ispunjavamo sve te uslove jedan po jedan, a oni na svaki nas jedan ispunjen dodaju dva nova. Niko da se zapita a sta smo mi od svega trazenog uradili? Za sve do sada smo imali previranja u narodu i vladi, mitinge, lupanje izloga i grada, prevrtanje i paljenje automobila, ...da ne pominjem kako su porodice zlikovaca "nagradjivane" kolima, docekuju se pusteni na slobodu, objasnjava da su priznali ne sto su zhvatili da su gresili vec da bi im kazna bila kraca i sl. Sve sto radimo prosto jasno daje svima do znanja da prvo ne radimo to dobrovoljno i drugo da se ne slazemo sa presudama i cinimo sve da na drugoj strani izbalansiramo stvari.

Offline Hate mail

 • 7k
 • Posts: 20195
  • http://www.fas.org/irp/program/process/echelon.htm
Re: Devet koraka
« Reply #107 on: February 09, 2010, 04:08:25 PM »
Jeste li se zagledali nekad u facu onog Lazarevica, cijem je sinu tzv. Vlada tzv. Srbije poklonila "Skodu"?

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Offline Deda

 • 7k
 • Posts: 514
Re: Devet koraka
« Reply #108 on: February 10, 2010, 10:03:22 AM »
Nisam. A šta ima na tzv. faci?

P.S. za tvoj info:
poklonli mu "sponzori", a Peconi dodao u kešu.  :twisted:

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #109 on: February 10, 2010, 10:24:09 AM »
Vlada Koštunice (i Selje), dali škodu iz Čačanskog dileršipa ...
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline miskop

 • 7k
 • Posts: 405
Re: Devet koraka
« Reply #110 on: February 10, 2010, 10:38:10 AM »
Sve tacno znadete kad je Voja K., Marko, Mira, kad su oni pokrali milijarde,ali
ni slucajno ne znadete kad su izdajnici pokrali.

Pa vi ste bre totalno selektivni.

Kad je Cedo pokro pare ?
Veljo ?
Kad je pokro pare Dinkic ?
Kad je Djelic ?

Dal znadete ko je pokro KOMPLETNU SRBIJU ?
Ko ju je prodo ?
Ko je pokro sve melearde koje je Srbija zaduzila ?

Kako je mogo sloba da ukrade celu Srbiju i da ona stane na groblju oko kuce
u Pozarevcu ?

Zasto kad to znadete ne organizujete ekskomunikaciju te imovine pomocu
iskopavanja groba ?

Znadete kad je Marko peko lebac (preko milijardu vekni na dan) u onoj pekari
sto imala 15 spratova ispod zemlje a ne znadete nista kad vi (jos ste i izdaj-
nici) pokradete sve zivo ???

Jebtese bre, ne moze nista od vas covek ni da nacuje...

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #111 on: February 10, 2010, 10:44:45 AM »

Kako je mogo sloba da ukrade celu Srbiju i da ona stane na groblju oko kuce
u Pozarevcu ?


pa nije baš sve tamo ... ima nešto i na Kipru, i u Moskvi ....
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline miskop

 • 7k
 • Posts: 405
Re: Devet koraka
« Reply #112 on: February 10, 2010, 10:47:10 AM »
Sta ima na Cipru i u Moskvi ?


Offline Deda

 • 7k
 • Posts: 514
Re: Devet koraka
« Reply #113 on: February 10, 2010, 12:14:45 PM »
Vlada Koštunice (i Selje), dali škodu iz Čačanskog dileršipa ...

tačno tako, ali sam "cenio" da nije popularno da se,kao, sad vadim na to bila ona(DSS/G17) a ne ova(DS/SPS/G17/...) vlada  xyxy

Offline Deda

 • 7k
 • Posts: 514
Re: Devet koraka
« Reply #114 on: February 10, 2010, 12:16:13 PM »
Pa vi ste bre totalno selektivni.

Kad je Cedo pokro pare ?
Veljo ?
Kad je pokro pare Dinkic ?
Kad je Djelic ?


važno da si ti vrlo neselektivan.  :mrgreen:
a to ćeš ti da nam kažeš.  8-)

Offline slawen

 • 7k
 • Posts: 5281
 • Ja se nechavam vykourit
Re: Devet koraka
« Reply #115 on: February 10, 2010, 12:27:50 PM »
Ма нисмо ми, то ови пре нас, ми смо му на Шкоди испустили гуме, бре!
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Offline miskop

 • 7k
 • Posts: 405
Re: Devet koraka
« Reply #116 on: February 10, 2010, 12:41:06 PM »
Mene ne mozete da zajebete.
Ja sam znao i onda i sada da ste dosli na vlast da kradete.

Prodali ste znaci celu drzavu i zaduzili je (i te ste pare pokrali) i vadite se na
neku pekaru u Pozarevcu ??

Milo mi je jedino to sto znam da ce opet neka ekipa to vama da pokrade.
(Tako to funkcionise u Srbiji....od vajkada.)

Kada sledeci lopovi dodju na vlast....a znaju da ste vi pokrali to sto imate...
sta ce da ih spreci da i oni vama pokradu ??

Stoko lopovska !

Karakusljiva.

alan ford

 • Guest
Re: Devet koraka
« Reply #117 on: February 10, 2010, 02:10:46 PM »
[tačno tako, ali sam "cenio" da nije popularno da se,kao, sad vadim na to bila ona(DSS/G17) a ne ova(DS/SPS/G17/...) vlada  xyxy

Jebes ti opoziciju bez cije podrske vlada ne bi opstala.

takvo ponasalje se ovde zove saucesnistvo. ali to su valjda neke pravne zajebancije...

Offline Hate mail

 • 7k
 • Posts: 20195
  • http://www.fas.org/irp/program/process/echelon.htm
Re: Devet koraka
« Reply #118 on: February 10, 2010, 03:23:45 PM »
E bre deda na sta si se srozao pa uzvikujes iz partera "nismo mi, nismo mi, samo da se zna!". Pa kad ste sad "vi" glavni u selu sto Lazarevicu junioru ne oduzmete tu jebenu "Skodu"? Jedna tzv. Vlada izmuljala da je po zakonu da se da? OK. Druga tzv. Vlada moze isto tako po zakonu da oduzme. A sto to ne radite? Ne bi bilo popularno? Bad publicity? Nije zgodno? Ili bi da "tu pricu" komplet ostavite iza sebe (bas zato sto je "nezgodno")?

A taj Lazarevic ima facu teze retardirane osobe.

Nije ni cudo da su retardi tzv. Srbije u milosti svake srbijanske tzv. Vlade.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Offline Deda

 • 7k
 • Posts: 514
Re: Devet koraka
« Reply #119 on: February 10, 2010, 03:45:15 PM »
E bre deda na sta si se srozao pa uzvikujes iz partera "nismo mi, nismo mi, samo da se zna!". Pa kad ste sad "vi" glavni u selu sto Lazarevicu junioru ne oduzmete tu jebenu "Skodu"? Jedna tzv. Vlada izmuljala da je po zakonu da se da? OK. Druga tzv. Vlada moze isto tako po zakonu da oduzme. A sto to ne radite? Ne bi bilo popularno? Bad publicity? Nije zgodno? Ili bi da "tu pricu" komplet ostavite iza sebe (bas zato sto je "nezgodno")?

A taj Lazarevic ima facu teze retardirane osobe.

Nije ni cudo da su retardi tzv. Srbije u milosti svake srbijanske tzv. Vlade.

Ništa ti ne razumeš.... i svee si tuplji i zakovaniji u svoje koještarije i imalin.
 A ti bi da oduzimaš k'o '45?

Offline Deda

 • 7k
 • Posts: 514
Re: Devet koraka
« Reply #120 on: February 10, 2010, 03:46:08 PM »
[tačno tako, ali sam "cenio" da nije popularno da se,kao, sad vadim na to bila ona(DSS/G17) a ne ova(DS/SPS/G17/...) vlada  xyxy

Jebes ti opoziciju bez cije podrske vlada ne bi opstala.

takvo ponasalje se ovde zove saucesnistvo. ali to su valjda neke pravne zajebancije...


ni ti ne kapiraš zezanje.
 :(

Offline Hate mail

 • 7k
 • Posts: 20195
  • http://www.fas.org/irp/program/process/echelon.htm
Re: Devet koraka
« Reply #121 on: February 10, 2010, 04:11:43 PM »
Dobar si parolas. I odbranas. Ali cipele ne bi mogao da mi cistis. Let's face it.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Offline miskop

 • 7k
 • Posts: 405
Re: Devet koraka
« Reply #122 on: February 10, 2010, 04:40:28 PM »
Sto bi ti cistio cipele kad moz da i ukrade ?


Offline vbo man

 • 7k
 • Posts: 2038
Re: Devet koraka
« Reply #123 on: February 12, 2010, 11:06:05 AM »
Quote
EUobserver

    Sixty two percent of Serbians would back EU entry if asked to in a referendum according to a poll by TNS Medium Gallup, AFP reports. Sixty one percent would vote against Nato, however, with memories still raw of when the alliance bombed Belgrade in 1999.

The light at the end of the tunnel is the train.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #124 on: June 09, 2011, 07:52:44 AM »
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Mirabella

 • 7k
 • Posts: 2994
Re: Devet koraka
« Reply #125 on: June 09, 2011, 12:11:31 PM »
Dobar!
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #126 on: August 13, 2011, 06:05:32 PM »
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #127 on: March 02, 2012, 02:18:12 AM »

Devet koraka do Unije

- Podnošenje kandidature
- Odluka Saveta ministara EU da od Evropske komisije zatraži mišljenje o kandidatu (dva-tri meseca)
- Mišljenje Evropske komisije (od šest meseci do godinu dana)
- Zemlja dobija status kandidata ako je mišljenje pozitivno
- Savet ministara konsenzusom donosi odluku o početku pregovora o članstvu
- Pregovori sa svim članicama EU o 34 oblasti (dve-tri godine, zavisi od usklađenosti domaćeg zakonodavstva)
- Potpisivanje sporazuma o članstvu između Srbije i EU
- Ratifikacija sporazuma o članstvu
- Odluka o članstvu u EU


ovih (2-3 meseca) + (6-12 meseci) = 8-15 meseci, ... trajali 26 meseci
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline tempo

 • 7k
 • Posts: 3512
Re: Devet koraka
« Reply #128 on: March 02, 2012, 11:35:36 AM »
dvije-tri godine su realno 12 godina.
kad sam cuo da triglav nije u crnu goru, tri dana sam plako

Offline tempo

 • 7k
 • Posts: 3512
Re: Devet koraka
« Reply #129 on: March 02, 2012, 11:37:12 AM »
normalno ako npr. hrvatska ne bude insistirala... na bilo cemu. to je jos dvije-tri-osam godina.
kad sam cuo da triglav nije u crnu goru, tri dana sam plako

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #130 on: December 10, 2012, 02:21:05 PM »
понедељак, 10. дец 2012, 12:30 -> 13:05

Дачић: У марту датум, у јуну преговори

Министри иностраних послова Европске уније
данас би требало да закључе да ће
у марту бити донета одлука да Србија
у јуну почне преговоре о чланству у Унији,

рекао председник Владе Србије Ивица Дачић. Србија никада није била ближа добијању датума за почетак преговора, истиче Дачић.
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #131 on: December 11, 2012, 10:17:32 PM »
EVROPSKA UNIJA    | UTORAK 11.12.2012 | 00:19 -> 22:38

EU: Srbiji datum do kraja juna

IZVOR: B92, BETA, TANJUG

Beograd/Brisel -- Savet šefova diplomatije EU odlučio je da Srbiji dodeli datum za početak pregovora do kraja juna, ukoliko načini napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom.
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Jelence

 • 7k
 • Posts: 5767
 • always B +
Re: Devet koraka
« Reply #132 on: December 12, 2012, 02:50:50 AM »
понедељак, 10. дец 2012, 12:30 -> 13:05

Дачић: У марту датум, у јуну преговори

Министри иностраних послова Европске уније
данас би требало да закључе да ће
у марту бити донета одлука да Србија
у јуну почне преговоре о чланству у Унији,

рекао председник Владе Србије Ивица Дачић. Србија никада није била ближа добијању датума за почетак преговора, истиче Дачић.

Podsetio si me na moje studentske dane. 'vako su se u moje vreme spremali ispiti  :mrgreen:
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #133 on: August 20, 2013, 12:05:13 PM »
EVROPSKA UNIJA    | UTORAK 20.08.2013 | 13:39

1. septembra na snagu stupa SSP

IZVOR: TANJUG

Beograd -- Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU stupiće na snagu 1. septembra, čime proces pridruživanja naše zemlje Uniji prerasta u proces pristupanja.

Bivša direktorka Kancelarije za evrointegracije Tanja Miščević, koja je 2008. parafirala taj sporazum, ukazala je na, pre svega, simbolički značaj stupanja na snagu SSP, jer je time zadovoljen formalni preduslov za početak pregovora o članstvu, a Srbija dobija status države pridružene EU.

"Ovim je naš proces pridruživanja prerastao u proces pristupanja EU", rekla je Miščević Tanjugu. Ona je, međutim, istakla da se u već uspostavljenim ekonomskim odnosima Srbije sa EU neće mnogo toga promeniti: "Nema novih rokova i novih para, odnosno fondova koji nam stupanjem na snagu SSP postaju dostupni, već se radi o zaokruživanju prethodnog procesa".

Podsećajući da Srbija i EU već godinama primenjuju Prelazni trgovinski sporazum, a to znači trgovinski deo SSP-a, Miščević je izjavila da je novina to što sada na snagu stupa i politički deo sporazuma.

"U političkom delu su definisani principi pridruživanja koje se zasniva na evropskim vrednostima, njima se država priprema za eventualno buduće članstvo, formiraju se institucije koje se bave primenom sporazuma i praćenjem njegovog ostvarivanja i koje eventualno rešavaju sporove izmedju dva ugovorna partnera", navela je Miščević.

Stupanjem na snagu SSP-a biće, naime, formirana zajednička tela za njegovo sprovođenje: pored već postojećeg Odbora za praćenje sprovođenja Prelaznog trgovinskog sporazuma, koji će biti preimenovan u Odbor za stabilizaciju i pridruživanje, biće formiran Savet za stabilizaciju i pridruživanje i Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

Kao najzanimljiviju novinu koja proističe iz stupanja na snagu SSP, Miščević izdvaja obavezu da Srbija uloži trud da uskladi stavove u spoljnoj politici sa zajedničkim stavovima EU, ukoliko oni postoje.

"Spoljna i bezbednosna politika EU je različita od trgovinske politike gde se članice i oni koji su u ugovornom odnosu sa EU moraju usklađivati. U tom segmentu postoji samo poziv da države zauzmu isti stav, ali ni same države članice EU to nisu uspevale u mnogim slučajevima, kao na primer u slučaju Libije", rekla je Miščević, i dodala da u poslednjih godinu i po dana, kada je reč o spoljnoj politici, Srbija nije imala neslaganja sa stavovima EU.

Kada je reč o trgovinskim odnosima, biće nastavljen proces liberalizacije započet primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma, što znači da će 1. januara 2014. godine biti završena liberalizacija za sve industrijske proizvode poreklom iz EU i za najveći broj poljoprivrednih proizvoda.

Za određeni broj poljoprivrednih proizvoda će, naime, kako bi bili zaštićeni domaći proizvođači, Srbija zadržati određene carinske stope za proizvode pobrojane u aneksima 3b i 3g sporazuma.

"Ne bi bilo zgoreg podsetiti da poljoprivredna roba u Srbiji nije ostavljena bez zaštite, jer smo u toku pregovora o sporazumu uspeli da liberalizujemo oko 80 odsto tržišta poljoprivrednim proizvodima, a 20 odsto proizvodnje, u šta spadaju pšenica i kukuruz, jeste zaštićeno, i ono čak ni stupanjem na snagu sporazuma neće biti potpuno liberalizovano", rekla je Miščević.

Trgovinska liberalizacija sa EU je proteklih godina nailazila na oštre kritike evroskeptika, koji su uvereni da Srbija, kao nedovoljno razvijena država, gubi ukidanjem carina na evropske proizvode.

Zvanične statistike, u koje je Tanjug imao uvid, govore upravo suprotno, jer je oko 82 odsto srpskog izvoza u EU u 2012. godini bio preferencijalni izvoz, dok je udeo preferencijalnog izvoza iz EU u Srbiju oko 60 odsto.

Analiza troškova i koristi pokazuje da je Srbija tkom 2012. godina imala više koristi (692 miliona evra) u odnosu na troškove (312 miliona evra) od implementacije Prelaznog trgovinskog sporazuma, kao i u prvih pet meseci 2013. kada koristi iznose 222 milina evra, a troškovi oko 88 miliona evra.

Takođe, indirektne koristi od primene Prelaznog trgovinskog sporazuma su povećanje investicija, zapošljavanje, rast bruto domaćeg proizvoda, porast izvoza, budući da je EU, ne samo najveći trgovinski partner, već i najveći investitor u Srbiju.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=08&dd=20&nav_category=1262&nav_id=744583
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline slawen

 • 7k
 • Posts: 5281
 • Ja se nechavam vykourit
Re: Devet koraka
« Reply #134 on: October 21, 2013, 09:10:32 PM »
Ne mogu da trazim ono oko vracanja viza i laznih azilanata, pa k'o velim, moze i ovde.
Ponukalo me sto bosanske televizije (verovatno i srbske, nisam upratio) izgibose izvestavajuci o nekim ciganima, laznim azilantima koje Francuska katapultirala nazaj u rodnu Kosovsku Pichkovicu.
I seru ti cigani kako je to nepravda, kako je to sramota, kako oni ne mogu bre da zive tu, jerbo su ugrozeni od strane mrzitelja cigana.
Kao dokaz - evo odma' ih prvi dan fizicki napali u prodavnici. How convenient.

Jedini problem sa celom pricom je u sitnici da su ih napali isto neki mandovi, napad verovatno insceniran u dogovoru sa readmitovanim satro azilantima, da bi im obezbedili dokaze o ugrozenosti, ali ih sjeb'o video nadzor u prodavnici gde se incident odigrao. Lepo se vidi kako jedni nagaravljeni skacu na druge kalajisane. Cirkus.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #135 on: January 21, 2014, 06:55:07 PM »
уторак, 21. јан 2014, Почели преговори Србије и ЕУ


Devet koraka do Unije

1. Podnošenje kandidature
2. Odluka Saveta ministara EU da od Evropske komisije zatraži mišljenje o kandidatu (dva-tri meseca) ✔
3. Mišljenje Evropske komisije (od šest meseci do godinu dana) ✔
4. Zemlja dobija status kandidata ako je mišljenje pozitivno
5. Savet ministara konsenzusom donosi odluku o početku pregovora o članstvu
- Pregovori sa svim članicama EU o 34+1 oblasti (dve-tri godine, zavisi od usklađenosti domaćeg zakonodavstva)
- Potpisivanje sporazuma o članstvu između Srbije i EU
- Ratifikacija sporazuma o članstvu
- Odluka o članstvu u EU

Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline tempo

 • 7k
 • Posts: 3512
Re: Devet koraka
« Reply #136 on: January 21, 2014, 08:02:45 PM »
cc 20 godina
kad sam cuo da triglav nije u crnu goru, tri dana sam plako

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #137 on: January 29, 2014, 05:53:33 AM »
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #138 on: November 13, 2014, 06:03:23 PM »
уторак, 21. јан 2014, Почели преговори Србије и ЕУ


Devet koraka do Unije

1. Podnošenje kandidature
2. Odluka Saveta ministara EU da od Evropske komisije zatraži mišljenje o kandidatu (dva-tri meseca) ✔
3. Mišljenje Evropske komisije (od šest meseci do godinu dana) ✔
4. Zemlja dobija status kandidata ako je mišljenje pozitivno
5. Savet ministara konsenzusom donosi odluku o početku pregovora o članstvu
- Pregovori sa svim članicama EU o 34+1 oblasti (dve-tri godine, zavisi od usklađenosti domaćeg zakonodavstva)
- Potpisivanje sporazuma o članstvu između Srbije i EU
- Ratifikacija sporazuma o članstvu
- Odluka o članstvu u EU"Mi smo završili sve tehničke pripreme za poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, ali Nemačka još nije odobrila da se ono otvori", rekla je Miščevićeva novinarima u Briselu nakon uspešno okončane runde skrininga o zaštiti intelektualne svojine.

Ona je ukazala da Nemačku obavezuje stav Bundestaga, koji traži da se najpre otvori poglavlje 35, koje je vezano za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, i poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, za čije su otvaranje pripreme još u toku.

Miščevićeva je izrazila zadovoljstvo zato što je danas završen skrining za poglavlje 7 o zaštiti intelektualne svojine, čime je Srbija okončala ovaj proces za 20 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, a do kraja sledeće nedelje skrining će biti završen i za poglavlja o ribarstvu i životnoj okolini.

"U oblasti zaštite intelektualne svojine imamo vrlo dobro uređeno zakonodavstvo, ali važna je i primena", rekla je Miščevićeva i dodala da je ova oblast značajna i zbog prijema u Svetsku trgovinsku organizaciju, u koju Srbija mora da se učlani pre pristupanja EU.

Direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić, koja je predvodila radnu grupu za ovo poglavlje, rekla je da su eksperti Evropske komisije zatražili da im se dostave sudske odluke o procesima u vezi sa kršenjem autorskih prava u Srbiji.

"Oni hoće da vide kako se zakoni primenjuju u praksi i kolike su kazne za njihovo nepoštovanje", rekla je ona.
Proces skrininga, kojim se utvrđuje usklađenost zakonodavstva zemlje kandidata sa evropskim standardima, sprovodi se posebno za svako poglavlje i predstavlja neophodnu fazu regovaračkog procesa.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=11&dd=13&nav_category=1262&nav_id=923539
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Pijanista

 • 7k
 • Posts: 12171
  • hahahaha
Re: Devet koraka
« Reply #139 on: November 13, 2014, 06:13:30 PM »
A evroazijska unija?

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #140 on: November 13, 2014, 11:46:58 PM »
Srbija je već teritorijalno u Evropi, a duhovno/mentalitet/standard u Aziji.
Prava evroazijska...
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Hate mail

 • 7k
 • Posts: 20195
  • http://www.fas.org/irp/program/process/echelon.htm
Re: Devet koraka
« Reply #141 on: November 14, 2014, 01:57:09 AM »
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #142 on: October 13, 2015, 01:46:00 AM »
уторак, 21. јан 2014, Почели преговори Србије и ЕУ


Devet koraka do Unije

1. Podnošenje kandidature
2. Odluka Saveta ministara EU da od Evropske komisije zatraži mišljenje o kandidatu (dva-tri meseca) ✔
3. Mišljenje Evropske komisije (od šest meseci do godinu dana) ✔
4. Zemlja dobija status kandidata ako je mišljenje pozitivno
5. Savet ministara konsenzusom donosi odluku o početku pregovora o članstvu
- Pregovori sa svim članicama EU o 34+1 oblasti (dve-tri godine, zavisi od usklađenosti domaćeg zakonodavstva)
- Potpisivanje sporazuma o članstvu između Srbije i EU
- Ratifikacija sporazuma o članstvu
- Odluka o članstvu u EUČlanicam EU preporučeno otvaranje poglavlja 35

Evropska komisija i Evropski savet za spolje poslove dostavili su Savetu ministara i članicama EU preporuku za otvaranje poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom.

IZVOR: TANJUG PONEDELJAK, 12.10.2015. | 23:56
    
Ovo je izjavila Maja Kocijančič, portparolka Federike Mogerini, visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU.

Poglavlje 35 se bavi pitanjem Kosova.

Na pitanje kako komentariše izjave srpskih zvaničnika da se poglavljen 35 od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova, Kocijančičeva kaže da je na državama članicama da razmotre učinak Srbije i odluče o otvaranju poglavlja.

"U skladu sa okvirom za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Evropska komisija i EEAS su pripremili i dostavili Savetu ministar svoju ocenu o napretku dijaloga i predložili državama čalnicama otvaranje poglavlja 35", rekla je ona za "Danas".

Prema njenim rečima, procena se odnosi na razmatraenje sporazuma postignutih u dijalogu, odnosno otvorena pitanja u primeni.

"Sada je na državama članicama da razmotre učinak Srbije i odluže o otvaranju novog poglavlja", istakla je portparolka Federike Mogerini.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=10&dd=12&nav_category=11&nav_id=1050557
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Hate mail

 • 7k
 • Posts: 20195
  • http://www.fas.org/irp/program/process/echelon.htm
Re: Devet koraka
« Reply #143 on: October 13, 2015, 02:41:42 AM »
Te idiote i zidovsko self-hating roblje tzv. EU-evropljane bi najbolje bilo da okupira/oslobodi (jos uvek) bela i hriscanska Rusija i spasi/popravi im rasu.

Smrt tzv. EU i zidovskom olosu iza cele te white-replacement ideje.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Offline Toza

 • 7k
 • Posts: 6565
 • Найдём и покараем
Re: Devet koraka
« Reply #144 on: October 19, 2015, 08:38:57 PM »


Peti-i-po korak.

Offline Pijanista

 • 7k
 • Posts: 12171
  • hahahaha
Re: Devet koraka
« Reply #145 on: October 19, 2015, 08:42:00 PM »
To je prvi (iliti nulti) korak

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #146 on: November 11, 2015, 02:58:58 PM »
Serbia’s EU progress report: no progress for press freedom

The European Commission published its annual ‘Progress Reports’ on candidate and potential candidate states on 10 November. In the report on Serbia, one of the issues in which no progress was deemed to be made over the last year was media freedom. Marko Kmezić writes that discussions over freedom of the press in Serbia have recently been raised by the country’s media itself, following the owner of a powerful media group publicly apologising for a lack of independent reporting in a corruption case involving the mayor of Belgrade. He argues that Serbia’s lack of media freedom raising some fundamental questions about the country’s democracy.

On 8 November Andrija Rodić, the owner of the Adria Media Group – which publishes 18 magazines including the daily tabloid Kurir – came out with a public apology to Serbian citizens for his role in producing overly favourable coverage of the situation in the country, alongside 80 per cent of Serbia’s other local media owners.

Until that point he and his associated media outlets had been faithful supporters of Serbia’s Prime Minister, Aleksandar Vučić, and his policies. In a blunt admission of the extent of political censorship in the Serbian media, Rodić described how threats to weaken his company financially or create fabricated legal cases led to the development of self-censorship among journalists.

While the official reason for this sudden confession is an alleged request by political decision-makers not to go public with stories of corruption involving the Belgrade Mayor Siniša Mali, the real reasons for breaking the story probably lay elsewhere in the ongoing scramble for money and political influence of the country’s leading media tycoons. Nevertheless, the response from pro-government media sources, which included the publication of Rodić’s home address, and the silence of state institutions on the matter raise some important questions about the nature of democracy in Serbia.

Media censorship in Serbia is no longer news. Freedom House’s annual index on Freedom of the Press ranks Serbia as 74th out of the 196 countries considered in its latest 2015 report, with the Serbian media considered only ‘partly free’. It is interesting to observe that Serbian media freedom has, according to Freedom House, declined for six years in a row, with setbacks registered in the legal, political and economic environment. In its previous Progress Reports, the European Commission stated that threats and violence against journalists continue to be a significant factor affecting the existence of self-censorship, which must be addressed during Serbia’s accession talks.

In the 2015 Progress Report on Serbia, released on 10 November, the Commission was clear in stating that while Serbia has achieved some level of preparation concerning the right to freedom of expression, no coherent progress has been made overall in the last year. It is worth noting that just over a year ago, Johannes Hahn, the Commissioner for European Neighbourhood and Enlargement, stated that he needed proof, not rumours, in order to react to alleged media freedom violations in Serbia. Over the course of the year evidence has piled up.

Freedom of the media is protected by Serbia’s constitution and legal system; however, state control and ownership of public media, government ownership of a crucial part of the marketing sector, somewhat dubious ownership structures, the strong economic dependence of independent media, and soft pressure coming from both political and non-political elites, has led to the creation of a creeping form of self-censorship.

Moreover, there are journalists who continue to face physical and verbal attacks, while some live under 24-hour police protection as they face threats due to the results of their investigative work. The economic vulnerability of independent journalists also provides an opportunity for business interference in the media, including the influence exercised by the representatives of foreign capital.

This has made it more difficult to clearly point to examples of political influence. Veran Matić, former director of the B92 media organisation, has previously commented that there are numerous ways to apply pressure, and the more sophisticated they become, the more difficult they are to recognise.

This is why the first ever testimony of an ‘insider’ in the shape of Rodić may create a turning point in understanding the mechanisms of media control in the country. It could also open up the question of the degree to which crucial constitutional institutions in Serbia are consolidated. If Rodić’s claims turn out to be true, or state institutions fail to address his allegations in an impartial and transparent manner, the issue will inevitably raise questions over the level of democratic consolidation in Serbia.

But how did we get to this point? Prime Minister Vučić’s government is not the first to develop mechanisms of media control. It has merely perfected the practice developed by its predecessors, led by the Democratic Party under Boris Tadić. Ultimately the main weakness in Serbia’s democracy is a legal failure: namely, the defective system for ensuring the rule of law, which lacks checks and balances, while the prominent role of the executive branch threatens to undermine the entire democratic system. Long term, this deficiency may even discredit attempts to hold fair elections as part of a meaningful democratic process.

http://blogs.lse.ac.uk/europpblog/2015/11/11/serbias-eu-progress-report-no-progress-for-press-freedom/
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline Daisy

 • 7k
 • Posts: 8111
Re: Devet koraka
« Reply #147 on: November 27, 2015, 09:29:30 PM »
... 6 godina sa ovim topicom na 7k...

уторак, 21. јан 2014, Почели преговори Србије и ЕУ


Devet koraka do Unije

1. Podnošenje kandidature
2. Odluka Saveta ministara EU da od Evropske komisije zatraži mišljenje o kandidatu (dva-tri meseca) ✔
3. Mišljenje Evropske komisije (od šest meseci do godinu dana) ✔
4. Zemlja dobija status kandidata ako je mišljenje pozitivno
5. Savet ministara konsenzusom donosi odluku o početku pregovora o članstvu
- Pregovori sa svim članicama EU o 34+1 oblasti (dve-tri godine, zavisi od usklađenosti domaćeg zakonodavstva)
- Potpisivanje sporazuma o članstvu između Srbije i EU
- Ratifikacija sporazuma o članstvu
- Odluka o članstvu u EUNemačka dala zeleno svetlo za poglavlja

Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga dao je zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

IZVOR: TANJUG PETAK, 27.11.2015. | 15:45 -> 21:50

Prema ranijim najavama, prvo će biti otvorena poglavlja 32 i 35, koja se tiču finansijske kontrole i Kosova.

Predsednik Odbora Gunter Krihbaum kancelarki Angeli Merkel u pismu je saopštio da Odbor preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru, čime je, po tom pitanju, okončan parlamentarni postupak u Nemačkoj.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=11&dd=27&nav_category=1262&nav_id=1068067

min. 5 g. do realizacije, realno. iz HR iskustva
(učitelj, 27. novembar 2015 15:51)

U jeeeeee hahahahah odoh da pustim Bekija Bekica i da se usljokam.
(SupersonicnaSargarepa, 27. novembar 2015 16:02)

Uzivajte dok traje jer najbolje je dok cekate. Onda bar imate iluziju. I onda kad jednog dana udete nema vise ocekivanja i iluzija. Imate samo golu cinjenicu da se nista nije promijenilo.
Pozdrav iz EU!
(grga cakovec, 27. novembar 2015 15:57)

Ne znam sta ocekujete od ulaska u EU. Evo ja iz Amerike ne bih vam dao nikad istu platu kao ovde u Americi. Ovi ovde i ako nisu mozda toliko dobri za neki posao ono sto kazu to i urade, tako da mogu da se organizujem. Sta meni vredi sto vi znate nesto bolje od ovih kad vam rec ne vredi dve pare. Plus ja da otvaram neku fabriku po Srbiji, samo ako mi se isplati, jefina radna snaga, mali porez. U suprotnom ovde otvaram. Dzaba vama prirodne lepote kad ja nemam koga tamo da dovedem i ako napravim neko ZDANJE od milion evra. Siromasni ste, ovi sa Zapada pitanjeje koliko im sve to inetresantno. Eno vam Bugari. Njima jeftinije da idu na grcko more jer im obalu kupili Nemci i tu letuju. I pored svog mora oni idu u Grcku. pricao mi Bugarin koji radi u hotelu u Atlanti, stalno ga vidjam tamo, godinama.

Uskladjuete propise koji odgovaraju Zapadu za njihovu robu, tako da svoju necete ni da imate, a vec sada je takoreci nemate. Da bi vi postigli standard poljoprivrednih proizvoda i konkuristete Holandiji i Nemackoj, vi treba da imate 3 zivota. Poljoprivredu ce oni da drze, vi nesto sitno juzno od BG jer je toliko brdovito i raspacano da i kad vam se ipsrazne sela pitanje je da li ce to neko da uzme i dzabe.
(Zoran, 27. novembar 2015 17:36)

Hrvatska je već duže vreme u eu, a mi ne možemo tačno da navedemo ni deceniju u kojoj ćemo ući (ako uopšte) u eu. Ali nismo bolje ni zasluzili, evo pun net botova, nego misli da je to posten posao za sendvič, belo misli da time radi dobru stvar za ličnu korist, a najgore je što ima par glupana koji se prime. Jad i čemer od drzave, glasača zakona...
(objektivan, 27. novembar 2015 16:26)

Plaćam pivo ispred prodavnice.
(RUGOVSKA KLISURA, 27. novembar 2015 17:26)

E sad ja NECU !!!
(Tosa, 27. novembar 2015 16:33)

ne moras, niko te ne tera.
(neutralni felsh, 27. novembar 2015 17:22)
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Offline indie

 • 7k
 • Posts: 5516
 • 144/233
Re: Devet koraka
« Reply #148 on: November 27, 2015, 11:10:26 PM »

*
Potvrđeno:Teroristi koristili 'kalašnjikove' iz KG
Više komada oružja koje su koristili islamisti u napadima na Pariz proizvedeno je u kragujevačkoj fabrici "Zastava oružje" pre raspada bivše Jugoslavije.

IZVOR: TANJUG PETAK, 27.11.2015. | 23:26

To je potvrdio direktor fabrike "Zastava oružje" Milojko Brzaković.

Brzaković je agenciji AP rekao da mu je srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova dva dana posle teorističkih napada u Parizu, u kojima je ubijeno 130 ljudi, poslalo serijske brojeve oružja pronađenog u francuskoj prestonici tokom i posle napada.

"Mislim da ih je bilo sedam ili osam, sve su bile automatske puške, 'kalašnjikovi'", rekao je Brzaković.

Kako navodi AP, u pitanju je jugoslovenska verzija sovjetske automatske puške AK-47.

To oružje koristila je JNA, kasnije i Vojska SRJ.

Brzaković je u telefonskoj izjavi za američku agenciju rekao da su posle raspada bivše SFRJ sve zaraćene strane mogle da prodaju preostalo oružje.

"Oružje je isporučivano vojnim subjektima u Sloveniji, Bosni i Makedoniji za potrebe JNA", napomenuo je on.

Brzaković je još istakao da sada u Srbiji nijedan proizvod fabrike "Zastava oružje" ne može biti isporučen "bez dozvole države Srbije".

Politički analitičar Zoran Dragišić izjavio je ranije danas da ukoliko je i tačno da su teroristi koji su izveli napad u Parizu koristili puške kragujevačke "Zastave", to ni na koji način ne može "okriviti" Srbiju za veze sa teroristima i Islamskom državom.

Dragišić, koji je profesor na Fakultetu za odbranu u Beogradu, za Tanjug je objasnio da su "Zastavinim" oružjem bile naoružane teritorijalne odbrane svih bivših jugoslovenskih republika, te da je to oružje bilo izvoženo u zemlje Bliskog istoka i da ga i sada može biti bar u pedesetak zemalja.

"Ono je iz Srbije legalnim kanalima moglo otići u neku zemlju Bliskog istoka ili je moglo otići švercom, što se događalo 1990-ih godina, kada je mnogo tog oružja švercovano. Ono je moglo otići iz Bosne, sa Kosova, bilo odakle, i onda doći u ruke terorista", objasnio je Dragišić.

Ranije danas, beogadski mediji preneli su da su napadaci iz Pariza navodno preko interneta naručili od švercera oružje iz Nemacke pocetkom novembra.

U porudžbini su bila dva AK-47, odnosno "kalašnjikovi" napravljeni u Kini, kao i dve Zastavine puške M70 napravljene za vreme bivše Jugoslavije.
*
'на љуту рану - љуту траву..!'

Offline Toza

 • 7k
 • Posts: 6565
 • Найдём и покараем
Re: Devet koraka
« Reply #149 on: November 29, 2015, 07:15:17 AM »
Da, brate, pazi koja "poglavlja": prvo, pa muško.

Požurili su da im onaj potpiše šta već treba za Kosovo, jer im je jasno da će kol'ko sutra već možda da visi o nekoj grani, pa k'o računaju da im ne propadne investicija.... A s tim u vezi je i ono o finansijskoj kontroli (što naravno ne znači da ko je dosad ukrao - ukrao je, nema više, taman posla!)