Tomislav Nikolić
Vivaldi me inspirisao da povežem banku i biblioteku
28. 02. 2015. / Tomislav Nikolić
"Ja sam napisao govor, ali kao i sudbina mnogih govora, dok sam sedeo i slušao laureate, a posebno Vivaldija, palo mi je nešto na um što nisam napisao i verovatno bi trebalo češće da slušam muziku dok pišem govore. Bez ikakve veze pale su mi skraćenice dve instutucije na pamet: Narodna banka Srbije i Narodna biblioteka Srbije. Obe su en-be-es (NBS). Samo što u onoj može mnogo toga da se devalvira, a u ovoj sve dobija na vrednosti kako vreme prolazi. I zato vam hvala za priliku da vam se svake godine obratim, dok budem u mogućnosti ja ću da vam se obraćam."
Predsednik Srbije u obraćanju povodom obeležavanja Dana Narodne biblioteke Srbije. (Fonet, 27. 2. 2015. godine)
http://www.istinomer.rs/izjava/vivaldi-me-inspirisao-da-povezem-banku-i-biblioteku/glas razuma 28. 02. 2015. u 14:15h ha ha ... bi-serko, verovatno mu je vivaldi školski drug... u kom svetu ovaj čovek živi… čime se hrani…
Milan Mitrović 28. 02. 2015. u 16:35h Verovatno mu je Vivaldi pevao na svadbi.
Ivan 28. 02. 2015. u 21:14h Jedi leba a ne bunike, predsednik si države…
- Ja sam napisao govor, ali dok sam ovde sedeo i slušao laureate, posebno Vivaldija, palo mi je nešto na um što nisam napisao. Verovatno bi trebalo češće da slušam muziku dok pišem govore... Naime, bez ikakve veze, pale su mi na pamet skraćenice dve institucije - Narodne banke Srbije i Narodne biblioteke Srbije. Obe su NBS - rekao je Nikolić, što je kod gostiju izazvalo smeh.
http://www.kurir.rs/vesti/politika/tomin-novi-biser-biblioteka-i-banka-su-isto-clanak-1692569Analitičar Dušan Janjić ocenjuje da Nikolić pravi greške u nameri da ispadne pametan.
- Moglo bi se razumeti da je Nikolić rekao da je biblioteka trezor znanja, jer bi to indirektno imalo veze s bankom. Međutim, poređenje biblioteke s bankom samo govori da postoji nejasna predstava tog intelektualca o nekim stvarima. U stvari, to onda i nije intelektualac - kaže Janjić.
Ratko Božović, sociolog,
POTPUNO BESMISLENO
- Očigledno da je predsednik Nikolić hteo da bude duhovit, ali duhovitost ne ide na silu, kao ni poređenja. Potpuno je besmisleno ovakvo poređenje.
Nenad Prokić, dramski pisac
ZABORAVIO BUZDOVANE
- Zaboravio je da spomene i narodne buzdovane Srbije, što je ista skraćenica.