News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Sta se ovo dogadja?

Started by baggio, January 26, 2011, 06:42:18 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

baggio

# 1

Vozim ovoga jutra na posao.
Jutro malo sumorno, ali prilicno blago.  Ulice uglavnom suve, mada tu i tamo klizi (bese mraz pre neku noc).
Idem istim putem kao i obicno i stajem na STOP znaku. U momentu primetim u retrovizoru manijak koji bukvalno leti i u zoni od 50KM ide barem 85-90km.  Zaustavi se u mestu iza mene i taman da me zakuca, ja krenem, ali sam uspela da primetim da pored sofera (neki matorac) sede dvoje dece na prednjem sedistu. Avenija kojom prolazim je prilicno uska zbog sirine nedavno dodatog setackog trotoara i nije dozvoljeno preticanje vozila.  Tip krece kao iz katapulta i odlucno me obilazi. Na dvadesetak metara od mene nailazi na 3 vozila ( jedno za drugim) koja se krecu dozvoljenom brzinom, a to je oko 50km. Manijak u cugu obilazi sva tri i nestaje u vidu lastinog repa.
Ono sto me je uzdrmalo je da je u svom vozilu imao dvoje male dece.

# 2

Pre neko vece izlazim iz atletske hale u koju odlazim 3 X nedeljno.
Pri samom izlasku, maltene zajedno izlazim ja, jedan covek, jedna zena i dvoje omanje dece.  Devojcica, rekla bih da ima jedno 7-8 godina, a decko za dlaku stariji.   Zena ide par koraka ispred njih i franticno se dernja na deckica. Ponavlja 4 puta shut up...shut up...shut up....shut up. Malisa povijene glave cuti ni da bekne.  Ja nastavljam sa svojim hodom, ali me oni polako preticu.  Zena se i dalje dere iz petinih zila, ali sad se okrece prema njima troma, i preteci prstom obraca se deckicu i izmedju ostalog kaze, fucking....u tom momentu ja se okrenem da bi ih bolje pogledala.  Covek sasvim miran ne zbori ni reci, devojcica uvucenih ramena i savijene glave ni oci ne dize, malisan sav utucen cuti i ni reci ne govori.  Zena, razjarena, usta ne zatvara.   :roll:

Nikada do sada nisam dosla u iskusenje nekoga da prijavim, ali ovoga puta sam bila na ivici.
Bilo sta da je ovaj malisan uradio, odnos majke i recnik koji je koristila je bio katastrofalan.
Nije ni cudo sto nam deca danas izrastaju u manijake.  Vaspitanje i kultura sasvim sigurno krecu
iz doma, tj. od roditelja.
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Tromotorac

Da nije u slucaju #2 majka bila Chineese tiger mom?
The bums will always loose.

E

#1 Steta sto nisi zapamtila broj registarske tablice
#2 Katastrofa  :(

AFord

ja tako nekada sedeci po parkovima, igraonicama, setajuci se po ulici i molovima gledam roditelje i svu tu decurliju pa se cesto zapitam u kakve ce se ljudi neki od njih razviti jer od roditelja mislim da mnogo ili nista nece nauciti. Jedni su vidi se neki probisveti, drugi se setaju istetovirani sa pocepanom i dronjavom odecom, trecima deca trckaraju bosonoga i musava okolo, cetvrti psuju kao kocijasi.

Daleko od toga da sam savrsen roditelj ali prosto se trudim da im dam sto bolju osnovu za kasniji zivot.

Hate mail

Pedofil.

Udala se da bi imala decu, posle je provalila da to i nije bog zna sta, te da joj je sloboda otisla u kurac a mozda je trebalo da je zadrzi (mada pojma nema sta bi s njom radila), u snu zove nekog jebaca iz srednje skole - garant, mediokritet, verovatno i neinteligentna, muz isto tako neki hobista a sigurno i na njega tako besni bez razloga i bez prestanka, u medjuvremenu je razvila stotine kompleksa, neuroza (pored tih nekoliko osnovnih)... zemljo, otvori se...
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

E

Ja imam pretenzije da budem helicopter mom, ali se trudim ( ucim) da let go :oops:

Bio je jedno vece dokumentarac na CBC ju o ovome skoro. Nema bas veze sa baggio temom, ali svakako ima veze sa roditeljstvom.

Helicopter Parents Dr Paul Redmond - University of Liverpool

Eye on Parenting: "Helicopter" Parents

baggio

Quote from: Tromotorac on January 26, 2011, 06:53:33 PM
Da nije u slucaju #2 majka bila Chineese tiger mom?

Ne, nije.
Na oko je bila sasvim normalna zena, ali ocito da joj fali neki klinac.  :roll:
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

baggio

Quote from: AFord on January 26, 2011, 06:58:04 PM

Daleko od toga da sam savrsen roditelj ali prosto se trudim da im dam sto bolju osnovu za kasniji zivot.

Mislim da je duznost svakog roditelja da svoju decu uputi na pravi put, barem dok je to moguce, a to znaci dok su sasvim mali.  Kasnije se otmu i sve i svasta deluje na njihov razvitak.  Ostaje nam samo da se nadamo da smo ucinili dobro delo i da se ono sto smo zvocali, ipak ureze negde u njihove male mozgice.

baggio

Ustvari, ponekad se pitam da li su roditelji zaista svesni kako njihove reci (kao i postupci) deluju na decicu u razvitku?

Tromotorac

Pre ili kasnije ponovo i ponovo suocimo se sa tuznom cinjenicom da se svet zapravo nikad ne menja - the more things change, more they stay the same.

Nekad razmisljam, zasto uopste pricamo o drustvu i politici. Bolje da okrenemo na muziku, jelo i putovanja. Nista drugo ...

baggio

Gagi,
ja to praktikujem (to sa muzikom, klopom itd.) , veruj mi.
A onda naletim na ovakve slucajeve koji me jednostavno ne ostavljaju na miru.

Mnogo mi je zao dece.  Oni ipak odrastu u ljude, u ljude koji nose traume i sa kojima se bore celoga zivota.

Tromotorac

Tromotorac

slawen

Немирна савест је такође снажан покретач.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

AFord

mene je strah tih sto nemaju svest pa samim tim im je sve potaman.

E

Milsim da je imperativ u poseti atletskoj sali X3 puta nedeljno ;)

baggio

Quote from: slawen on January 26, 2011, 08:33:52 PM

Ovo je zapravo zastrasujuci podatak.

E

Quote from: baggio on January 26, 2011, 09:52:37 PM
Quote from: slawen on January 26, 2011, 08:33:52 PM

Ovo je zapravo zastrasujuci podatak.
Podatak ili slawenovo subjetivno misljenje?

E

Don't get me wrong. Slazem se da kultura i vaspitanje polaze od kuce  i slazem se da nije u redu da neko vice na dete i da ga psuje, samo sto mi o tome sta je mali od 10 godina ucinio pojma nemamo , kao ni o mami koja je izgubila zivac. Mozemo samo da nagadjamo. Ovako znamo da baggio posecuje atletsku salu x3 puta nedeljno, da redovno sredjuje gel noktice i trci izjutra sto je pretpostavljam cini osobom od kredibiliteta da oceni da necije ponasanje nije u redu. Ali sta mi znamo o onoj nesrecnici koja je vikala na dete? Nista. Da li znamo koje muke nju muce osim hateovih pretpostavki i jeftinih stereotipa ? Ne znamo. Ponekad je bolje ne suditi.

baggio

Sta god dete da je uradilo, roditelj je odrasla osoba i pod nikakvim uslovima ne bi trebao/la da koristi ovu vrstu jezika kao kaznenu meru.  Osim toga, kaznjavanje dece se nikada ne radi na javnom mestu, za to sluzi dom. To je moje misljenje.

A to sta su razlozi koji su naterali majku da reaguje na ovaj nacin, naravno da ne znamo.  Postoji mogucnost da i ona vuce traume iz detinjstva i na taj nacin nazalost nastavlja ono o cemu ja bas pisem.

Hate mail

Nije li Njegos rekao rec-dvije o onome "sacuvati drugoga od sebe"?

Hate mail

Moje su pretpostavke bez ostatka dobro placene. It should be a good indicator.

E

Quote from: Hate mail on January 26, 2011, 11:23:17 PM
Moje su pretpostavke bez ostatka dobro placene. It should be a good indicator.
Not in my world :)

E

Quote from: baggio on January 26, 2011, 10:47:51 PM
Sta god dete da je uradilo, roditelj je odrasla osoba i pod nikakvim uslovima ne bi trebao/la da koristi ovu vrstu jezika kao kaznenu meru.  Osim toga, kaznjavanje dece se nikada ne radi na javnom mestu, za to sluzi dom. To je moje misljenje.

A to sta su razlozi koji su naterali majku da reaguje na ovaj nacin, naravno da ne znamo.  Postoji mogucnost da i ona vuce traume iz detinjstva i na taj nacin nazalost nastavlja ono o cemu ja bas pisem.
Slazem se, ali isto tako mi kao odrasle osobe treba da smo svesni da utopija ne postoji, da to sto majka vice na ulici na svoje dete nije nista novo u ovom svetu. Nikako se ne slazem sa tvojim zakljuckom da
"Nije ni cudo sto nam deca danas izrastaju u manijake."
Kao majka tri decaka, svakog dana susrecem puno dece i nesto nisam stekla utisak da  ima manijaka, niti u svom poslu gde opet radim sa decom od 0-18 godina ne vidim da bas nesto ima nekih manijaka. Delikvenata je uvek bilo i bice, jer je nemoguce ostvariti drustveni sistem gde su svi jednaki i kao roboti. Isto kao sto ne moze i ne treba sve da nas vozi Viktor, mora neko i da bude ulicni svirac. Vazno je da smo srecni i zadovoljni sobom, onda je i svet oko nas lepsi i bolji.

slawen

Па добро, можда би тај улични свирач волео да га до његовог ћошка вози Виктор (Викторија?), то не можемо да знамо.
Нека деца су у стању да прођу кроз таква срања неупрљана, нека се после деру на родитеље насамо, нека буду трајно и видно оштећена, а некима то у неку руку помогне да поломе ону Демијанову љуску.
Тешко је бити дете.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

E

Quote from: slawen on January 26, 2011, 11:52:59 PM
Па добро, можда би тај улични свирач волео да га до његовог ћошка вози Виктор (Викторија?), то не можемо да знамо.
Нека деца су у стању да прођу кроз таква срања неупрљана, нека се после деру на родитеље насамо, нека буду трајно и видно оштећена, а некима то у неку руку помогне да поломе ону Демијанову љуску.
Тешко је бити дете.
Tesko dabome.I dete i covek. I Sidarti je cale bio braman, pa je ovaj jednog dana ipak resio da napusti siguran dom, sigurnu buducnost i sve ugodnosti pa se otisnuo sa svojim drugom Govindom u sumu da sa samanima meditira ne bili spoznao pravi put xnerd. To da iver ne pada daleko od klade moze da bude, ali ne mora da znaci.

slawen

У то шта су Сидарта и Говинда радили по шуми, не бих сад да улазим.
И тачно је да мо'ш да бидне, ал' не мора да значи.

Теже је бити човека, него дете, ако и сам ниси дете.  :mrgreen:
Онда је подједнако тешко.

E

Quote from: slawen on January 27, 2011, 12:11:33 AM
Sto bre, nisi citao NiceTa :)?

indie

Quote from: Hate mail on January 26, 2011, 11:20:43 PM
Nije li Njegos rekao rec-dvije o onome "sacuvati drugoga od sebe"?

nije.

marko miljanov
jeste...
'на љуту рану - љуту траву..!'

Hate mail

slawen

Quote from: E on January 27, 2011, 12:22:20 AM
Quote from: slawen on January 27, 2011, 12:11:33 AM
Sto bre, nisi citao NiceTa :)?
Kaд пођеш жени, понеси бич? Натирлих да јесам.

tarana

laki ste na obaraču.
a na primer se sve to desilo ovako:
žena ustala to jutro ranije jerbo ima intervju za poso.
taman oprala kosu, kad nestalo struje.
s polumokrom kosom krenula na vreme, al' je neki bolid zagradio na parkingu, pa morala busom.
u busu je izdžepare i maznu kartice i lovu al' ona ne primeti.
poso nije dobila.
dok je išla da pokupi klince, autobus je zašljusne vodom.
klinci imaju probu hora posle škole na koju je skroz zaboravila.
posle satipo čekanja ode s decom u nabavku, natrpa korpu pa na kasi vidi da nema buđelara.
vrati robu a mali počne da se dere:
-oću čokoladu! oću čokoladu!
izgubila sam bre novčanik dete...
šta me briga! JA oću čokoladu!!!
....
da nastavim?

slawen

Настави, баш си дошао до дела где их светлосни зрак из самопослуге пребацује у атлетску халу коју Бађолина посећује трипут недељно.

Pijanista

Presla preko sahte, vetar digne suknju a zaboravila da se depilira...

E

Nije Nietzsche nego Hermann Hesse

slawen