News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Jelence, znas ovog?

Started by Ivan_D, April 18, 2011, 05:38:13 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jelence

Gazda Cvetko :)

Ne znam coveka, bas me cudi  :!:

Nego nije mi jasno kako se peru pare kroz poker web sajtove - od cega se peru? Od poreza?

On se siroma napro pesto mEleona.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Ivan_D

Pre jedno 5-6 godina su zabranili online poker i ostalim gamble sajtovima u Americi da clear money kroz banke, kreditne kartice itd.
Onda su dovitljivi ljudi poput ovog Cvetka napravili razne sajtove gde mozes naprimer da kupis telephone calling-cards online od recimo 50$ do 500$. Onda das broj te "telefonske karte" online gamble sajtu i oni ti daju 500$ kredit da mozes da se kockas a plate Cvetku recimo 40$ za uslugu.
Cvetko plati kreditnoj kompaniji njihovu normalnu proviziju oko 2-4% i ostane mu 40-60$ cisto. I mic po mic covek ustedeo za kucu od 40M$.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Jelence

Koja fantasticna ideja!!
Steta sto je protiv zakona  :cry:

Ivan_D

Protiv zakona je nesto sto se moze jako relativizovati u vecini slucajeva.
Americka vlada nije zabranila online gambling, vec je samo zabranila payment processorima da rade sa online kockarnicama. Da li je protiv zakona kupiti telefonsku kartu (koja je btw bas to - funkcionalna telefonska karta) za koju je online kockarnica spremna da ti da credit za kockanje i posle vrati tu istu kartu prodavnici od koje si je kupila za 92% cene karte je vrlo, vrlo diskutabilno.

Mene ovo pomalo podseca na onog nesretnika sto je odneo nekoliko stanova i nekoliko automobila igrajuci neku srbijanksu lutriju po njihovima pravilima, pa ga posle uhapsilo jer je mnogo dobijao.

E

Lenjivci, dzabalebarosi, mrsomudi, prevaranti... sorta koju prezirem.

Jelence

Quote from: Ivan_D on April 19, 2011, 12:39:33 PM
Protiv zakona je nesto sto se moze jako relativizovati u vecini slucajeva.

Apsolutli

BTW, a u cemu je problem sad ne kapiram uopste? Sto su te kartice protiv zakona na kraju? Sta se tu pere i ispira???

Koliko sam ukapirala kockanje je bilo zabranjeno da se nebi presisalo preko VISA a gazda Srecko je samo kocoshima omogucio da nastave gde su stali. Jel tako bilo?

Ivan_D

Quote from: E on April 19, 2011, 03:58:59 PM

definisi svaku od tih sorti. taj iz clanka ne spada ni u jednu od tih kategorija (mada, istina, ne znam tacno sta je mrsomud)

E

Quote from: Ivan_D on April 19, 2011, 06:14:08 PM
Quote from: E on April 19, 2011, 03:58:59 PM

definisi svaku od tih sorti. taj iz clanka ne spada ni u jednu od tih kategorija (mada, istina, ne znam tacno sta je mrsomud)
Prevaranti ...sorta koju prezirem. Sta ti tu nije jasno? I gde sam ja pomenula tog iz clanka?

http://vukajlija.com/mudroser-i-mrsomud

Ivan_D

Quote from: E on April 19, 2011, 06:25:57 PM
Prevaranti ...sorta koju prezirem. Sta ti tu nije jasno? I gde sam ja pomenula tog iz clanka?

Pa dobro, ceo post se zasnivao na tom coveku iz clanka, pa sam eto pogresno predpostavio da ti mislis na njega.

Inace ni ja ne volim lenjivce, dzabalebarose, mudrosere i prevarante. Sumnjam da ih iko voli. Nego, na koga se odnosio tvoj komentar ako nije vezan za ovaj post. Random act of kindness?

E

AFord

Quote from: Ivan_D on April 19, 2011, 12:39:33 PM

Americka vlada nije zabranila online gambling, vec je samo zabranila payment processorima da rade sa online kockarnicama.
Izuzev u Las Vegasu, indijanskim rezervatima i mozda jos nekim izuzetcima kockanje je u americi zabranjeno. Zato je americka vlada zabranila placanje karticama on-line kockanje.

Znao sam coveka koji se hvalio da godisnje zaradi oko 50-60k dolara na on-line pokeru. On je besneo sto je i to zabranjeno pa je morao da krsi zakon.

Jelence

Quote from: AFord on April 20, 2011, 02:18:04 AM
Izuzev u Las Vegasu, indijanskim rezervatima i mozda jos nekim izuzetcima kockanje je u americi zabranjeno. Zato je americka vlada zabranila placanje karticama on-line kockanje.

Blago Las Vegasu. Zato im tako i ide sto imaju monopol nad kockanjem.

Tromotorac

Nemaju monopol. Gde god imas indijanski rezervat, imas kockarnice. Medjutim one su local based, mahom orijentisane ka penzionerima.  Las Vegas je theme-park city, poput Orlanda.
The bums will always loose.

slawen

Novi napad molotovljevim koktelom na kuću srpskog para u Australiji

Stanari kuće u naselju Vudvil, koje australijski novinari predstavljaju kao srpski par u šezdestim godinama, sa imenima Jelena i Džon, izjavili su da je Džon video muškarca kako baca zapaljeni molotovljev koktel kroz prozor njihove kuće oko 2.30 sati ujutru po lokalnom vremenu.
- Da je moj muž spavao u toj sobi, on bi izgoreo - rekla je Jelena jecajući.
Par je odmah izašao iz zapaljene kuće u baštu, odakle su pokušali da ugase vatru kofama vode i baštenskim crevom, ali su uskoro morali da pozovu vatrogasce. Požar je načinio štetu koja je procenjena na 150.000 autsralijskih dolara (oko 110.000 evra).
To je drugi put u nedelju dana da je na kuću Jelene i Džona bačen molotovljev koktel. Prvi se, srećom, odbio o gredu i završio je u dvorištu. Jelena kaže da je na njihov dom pucano u martu, a da su meci pogodili saksije na prozorima. Ona tvrdi da ne zna razlog napada na njihovu kuću, u kojoj stanuju od 1984. godine.

Иншјуранс?
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Jelence

150K?? Gimmie a break... Pa cela kuca ne vredi vise od 200.000. Sto se osiguranja tice bas radim knjige i primecujem koje smo pare spalil na osiguranje... Uzas jedan. Ovo je najbolji trenutak da shvatim zasto ga neki ljudi ne placaju. D-r-a-nj-e. Obican svet kao sto su Jelena i Dzon mogece je i da ga nisu placali.

Sa druge strane kad se setim mog prijatelja kako je nayebao u QLD sa ovim poslednjim poplavama... Eto, on nije "obican svet" (jebeni advokat, pa to nije normalno ni po jednom kriterijumu  :mrgreen:). Anyway, nije placao osiguranje, nakvasila mu poplava lokale, zayebo se ko nista bez osiguranja.

Inace, interesantni su mi komentari na sajtu Blica... Koji fenomenalan primer kako se manipulise ljdudima! Vest kaze da su napadnuti Srbi i to je bilo dovoljno da se povede polemika KO TO MRZI SRBE u Australiji. Haos!!! Buduci da se radi o Australiji, moguce je da ih mrze ko Srbe ali zato sto su ko zna kakve poslove imali sa bacacima koktela ili jednostavno zive u oblasti u kojoj se bacaju molotovljevi kokteli.

I normalno, ko prosecnom Srbinu prvo padne naum kad se pomenje "mrznja"? Hrvat... Kako se rasprava dalje odvija dovodi se u vezu Australia Open gde su Hrvati jasno pokazali koliko mrze Srbe potukavsi se sa njima. Srbi inace nisu planirali da se tuku.

Ljudi su bas smesni.

Ivan_D

QuoteИншјуранс?

Vrlo malo verovatno. Osiguranje obicno ne placa kad je u pitanju vandalizam i sl. Dalje, osiguranje obicno placa daleko manje nego sto je stvarna vrednost osiguranog objekta (stvarna vrednost za osiguranika).
To su najveci lopovi na planeti zemlji. Ja mrzim ceo koncept iz dna duse i mnogo vise postujem ulicne pljackase nego osiguravajuce agente.
Primera radi, ko osigura domacinstvo ne moze da ocekuje da na duge staze dobije vise od 15-20% svog novca nazad.

Inace fascinira me koliko malo ljudi razume ceo koncept, ne samo medju obicnim ljudima nego cesto i sami zaposleni u osiguravajucim kompanijama.
Spremam se da napisem kurs o tome i ponudim da ga predajem u nekoj skoli.

slawen

Добра идеја то са курсом. Осврни се малко и на примену принципа дисперзије ризика на остале аспекте живота. Мада бих ти саветовао да избегаваш тај непродуктивни емотивни однос "мрзим их из дна душе...", већ пре да нађеш неког спонзора пројекта као што је Lloyd. И ја сам својевремено размишљао о таквом неком издаваштву, нпр. књига "хиљаду "како" да вас не преваре", где бих на најјевтинијем папиру одштампао књижицу најмањег могућег формата у којој би 1000 пута била најситнијим словима написана реч "како", па бих то продавао поузећем или преко интернета, са фотографијом (али без оног Хатеовог референтног плајвеза поред) и под рекламом "гарантовано ће вам помоћи да вас убудуће много теже преваре". Сигуран сам да би било сомина које би књигу купили два пута, први пут себи, други пут као поклон неком, као "добра фора"...

Штостиче осигураног покрића, мени је, рецимо, криво што овај ауто нисам био "каско" осигурао и запалио одмах после уплате премије, чим сам га био купио. Наиме, висина накнаде за тоталну штету је била 20% већа од цене по којој сам га купио (био такав тренутак). Башка што сам могао оно што остане да продам циганима.

Иначе, имао сам (и имам) солидан број случајева са осигурањима, није ми се десило да изгубим. Додуше, ја ни иначе немам тај обичај....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Jelence

Hm...
Ja vidis imam sasvim drugacije iskustvo, Ivane. Verujem da ima puno veze sto ne zivimo na istom kontinentu, a i ne koristimo iste osiguravajuce kompanije.

Mi smo do sada koristili osiguranje za provalu u kucu (zadovoljni), za stetu koju je grad naneo kuci (prezadovoljni - ovde smo cak i pare naparavili), za stetu nacinjenu od vetra (zadovoljni).

Najvaznija stvar i ono sto je ESENCIJALNO bilo za nase ocigledno zadovoljstvo osiguranjem je da smo proucili pravila igre pre nego sto smo okrenuli telefon osiguranja... Learn the rules of the game and play by the rules.

Fakat je da nam nisu sva potrazivanja prosla... Eh, da, jedino kad nismo bas bili zadovoljni je bio landlord insurance sa very nasty tenants. Ne zato sto nam nisu dali sta nije bilo osigurano (to smo dobili), nego sto nam nisu dali sta smo trazili. I'll say no more :)

Verujem da su osiguranja u delu sveta gde ti zivis immigrant-proof  :|

Ivan_D

Ja imam u glavi manje vise ideju za citav kurs za srednju skolu, nadao sam se da cu sad tokom boravka u Ukrajini prevazici lenjost i napraviti syllabus, ali jos nisam, opet su inercija i lenjost pobedili.
Kurs bi pokrio izmedju ostalog:

- zasto i kako izbegavati osiguranja (osim onih najnuznijih koja su uglavnom i obavezna)
- zasto i kako ne zavrsiti u firmi gde se radi 10+ sati dnevno iako je ponuda naizgled privlacna.
- da li je bolje potrositi vise novca u mladosti ili stedeti za starost (ovde uzeti u obzir naravno licne preferences, mindset, biti svestan da postoji realna sansa od 10%+ da neko kome je 15 ne mora da dozivi 55, sanse ratova, super-inflacija, prirodnih nepogoda i ostalog sto moze da unisti nas ustedjen novac/assets koji smo namenili za starije dane)
- how to avoid, but not evase taxes
- kako mala spremnost da se rizikuje moze da donese ogromne nagrade, bas zato sto puno ljudi nije spremno skoro ni malo da rizikuje (u profesionalnom smislu)
- zasto ne valja ljudima oprgavati pravo na autoritet ma kako mali bio.
- zasto ne valja igrati lotto, ali ako vec dobijes besplatan ticket, zasto je bolje izabrati brojeve: 28, 32, 46, 63, i 78 umesto: 1, 3, 5, 7 i 9

i jos puno slicnih tema.

Jelence, nadam se da razumes da to "nama se isplatilo" nije neki paznje vredan argument (E, bi se zbog ovog vec uvredila i zalila bi se muzu  :mrgreen: )

Osiguranje je lose po defaultu. Ne postoji matematicki dobro osiguranje. No such thing. Osim ako ne planiras prevaru, u tom slucaju je ok.
Postoje osiguranja koja su nuzno zlo - zdravstveno osiguranje, obavezno osiguranje auta (nikako kasko, dakle) i to je manje vise to. Ta dva osiguranja su ok, jer u slucaju velike tragedije vecina ljudi nema 100K$ za neki ozbiljniji medicinski tretman ili ako udaris necija kola koja vrede 100k$, sto moze da se desi.
To sto si ti uspela da naplatis par dolara osiguranju za stetu u domacinstvu, vise bi ti se isplatilo kroz godine, da si sama platila stetu a ustedela novac na primiji.

slawen

Quote from: Ivan_D on April 25, 2011, 08:59:07 AM
zasto je bolje izabrati brojeve: 28, 32, 46, 63, i 78 umesto: 1, 3, 5, 7 i 9
I'm all ears.

P.S. Try in 1 - 39 span.

Ivan_D

kombinacija 1, 3, 5, 7, 9 je equally likely da bude izvucena kao 28, 32, 46, 63, 78 (ili bilo kojih 5 drugih brojeva for that matter), medjutim ako vec tvoja kombinacija bude izvucena manja je sansa da ces nagradu sa 28, 32, 46, 63, 78 morati da delis sa nekim. Ljudi kad ispunjavaju lotto listice ne ispunjavaju ih sasvim randomly. Cesto koriste neke paterne, koriste razne datume itd, sve u svemu koriste cesce manje brojeve nego vece, prave razne figure (u slucaju gore brojevi 1, 3, 5, 7, 9 formiraju 'X' na regularnom lotto listicu itd.

slawen

Хмммм.... когод је у Србији добио неку награду, морао је да је подели с неким или би завршио у јарку/бајбоку.
То не зависи баш од извучених бројева.

Иначе, колико сам ја упућен, грдно грешиш у погледу тврдње да "kombinacija 1, 3, 5, 7, 9 je equally likely da bude izvucena kao 28, 32, 46, 63, 78 (ili bilo kojih 5 drugih brojeva for that matter)".
Лоптице имају у себе уграђен један мали РФИД чип, које очитава једноставан читач и на основу којих их машина "разликује", па се горе на дисплеју показује који су бројеви извучени инстантиоусли (уместо да неко то као гледа, па онда учукава у компјутер).
Што ће рећи....
Гледао сам у Соко Штарку још пре двадесет година како машина брзином митраљеске паљбе (уопште не претерујем) пакује оне малецке "Најлепше жеље" чоколадице и све изгледају савршено. А прво их је умотавала у алу-фолију, па после у оно папирче. Човече, каква магија. Тада још нисам био ни изблиза овакав интелектуални горостас, па сам свет мерио својим очима, а успешност нечега према својим способностима (да урадим то исто). Нисам схватао да свет машина функционише по другим, њиховим правилима. Тако да је та машина за мене била недокучиво и недостижно савршенство.
У међувремену сам малко порастао, па су многе ствари изгубиле своју мистичност. Једном сам имао прилику да посматрам како Pringles oбавља контролу квалитета, то јест како су сви чипсићи исти и без и једне црне тачкице: док иду низ траку, све их снимају ултрабрзе камере, компјутер прегледа и ако уочи неки неисправан, у тренутку кад пролазе преко млазница инсталираних испод траке, снажан и прецизно одмерен удар ваздуха у савршеном тајмингу просто одува "шкарт", док остали пролазе даље, на паковање.
Сад ти мени реци, шта је лакше: камером и рачунаром тражити у милијардама комадића чипса онај са црном тачком, или међу 39 куглица које имају уграђене РФИД чипове ону која ти треба? Обрати пажњу, куглице у бубњевима за Лото се иначе извлаче коришћењем струје ваздуха...

Ако те више занима тај бизнис, мој добар пријатељ увози, продаје и уграђује опрему за томболе, а уз то зна потребне људе по Лутрији Србије.... :mrgreen:

Jelence

Quote from: Ivan_D
- how to avoid, but not evase taxes

Iako je ovo "first draft" ja bih da predlozim da ovo zoves "tax effective" jer je "avoid" gotovo pojednako lose kao i "evase".

Niko nece da AVOID da plati taksu, nego da je plati sto manje. Odgore gledano, normalno, ne sta misle u sebi.

Jelence, nadam se da razumes da to "nama se isplatilo" nije neki paznje vredan argument (E, bi se zbog ovog vec uvredila i zalila bi se muzu  :mrgreen: )

Ne, ne razumem. Ako objasnis necu se zaliti muzu  :mrgreen:

Osiguranje je lose po defaultu. Ne postoji matematicki dobro osiguranje.

E i ovo ako bi mi objasnio sa kojih pozicija si zakljucio.

To sto si ti uspela da naplatis par dolara osiguranju za stetu u domacinstvu, vise bi ti se isplatilo kroz godine, da si sama platila stetu a ustedela novac na primiji.

#1: kako znas koliko sam placala premiju?
#2: kako znas sta je i koliko moje osiguranje pokrilo?

Ivan_D

@Slawen:

da, ovo moje je bilo pod predpostavkom da je igra postena. Inace pricao sam sa bratom nedavno o tome da covek vise ne moze da se zastiti pred novom tehnologijom i to ovom za koju znamo, a kamoli pred tehnologijom koja postoji a za koju jos ne znamo. Ubedjen sam da i u obicne karte (playing cards) mogu da ubace te chipove kako hoce bez da obican covek to moze da provali, verovatno sve i da pocepa kartu.

@Jelence
Pa osiguravajuca drustva uzmu novac od premija (ne znam zasto ovo moram da ti objasnjavam ( xtwak)  pa onda sebi podele plate, podignu zgrade, daju bonuse od tih para naravno a ostatak, vrlo mali deo, zavisno od toga sta si osigurala recimo od 10% do 20% vrate nazad ljudima u vidu claims.
Dakle koliku god da si premiju platila, ako nisi umislila da ih prevaris, nece ti se isplatiti finansijski kroz duze vreme. Tj. platices mnooooogo vise kroz premije nego sto ces primiti nazad u vidu claims.
Kao sto rekoh u nekim slucajevima nemamo izbora jer je rizik isuvise veliki a premija sasvim podnosljiva (u slucaju zdravlja) pa ima smisla upustiti se u nepovoljnu finansijsku transakciju radi vece sigurnosti. Ali u vecini slucajeva je bolje rizik snositi sam, a tu spada kasko osiguranje, osiguranje domacinstva i sl.

AFord

Osiguranje na kucu je odlicna investicija. Ja konkretno nemam pola miliona da sagradim novu kucu u slucaju pozara/uragana/poplave.
Ovako platim 1000 dolara godisnje i mrian sam.
I naravno da osiguravajuca drustva uzmu premije i deo isplate a drugi podele kroz plate, bonuse, nove zgrade. Zar je cudno da ljudi koji rade u tim firmama ocekuju platu?!
U Spaniji postoje veoma lokalne, neprofitne banke, nesto slicno credit union-ima koje skupljaju pare poverilaca pa ulazu u razne kredite i slicne stvari opet u lokalu opet sa super niskim kamatama tek da se pokrije poslovanje. I to je tako trajalo do pre neku godinu kada se ispostavilo da su sve mahom izdavale kredite na lepe oci i sada niko nije u stanju kredite da vraca i odjednom je drzava uvucena u izbavljivanje svih tih lokalnih banaka.
Mozda da su razmisljali o profitu ne bi delili i sakom i kapom?!

slawen

Quote from: AFord on April 25, 2011, 03:23:07 PM

U Spaniji postoje veoma lokalne, neprofitne banke, nesto slicno credit union-ima koje skupljaju pare poverilaca pa ulazu u razne kredite i slicne stvari opet u lokalu opet sa super niskim kamatama tek da se pokrije poslovanje. I to je tako trajalo do pre neku godinu kada se ispostavilo da su sve mahom izdavale kredite na lepe oci i sada niko nije u stanju kredite da vraca i odjednom je drzava uvucena u izbavljivanje svih tih lokalnih banaka.
Mozda da su razmisljali o profitu ne bi delili i sakom i kapom?!

Jел' био неко од вас у Србији 1989 - 91. (па богами и добар део 1992.) и сећа се оних "група за кола"?
Кад се као договоре самоуправљачи да њих 36 купују кола на кредит без камате, па сваког месеца свако од њих да 1/36 цене новог аута и тај ауто припадне неком од њих. Коме?
Па први ауто иде, разуме се, организатору групе, ономе ко их је саставио (ЈОКС), а следећи и тако редом се добија лутријом, тако што су исписивали имена и убацивали у празне љуске од Киндерјаја, па као извлачили Сузана Манчић style.
Наравно, они који су међу првима добили кола убрзо су престали да плаћају свој део и .... тзв. србски тзв. судови су имали веома богату и шаролику праксу ових случајева, а ни хиперинфлација није била наодмет....

Иване, то са картама ти је генијално!
Јеботе, човече, па ти си за Нобела!
Колико сутра крећем да испитујем могућности, већ имам неке идеје!

Ivan_D

osiguranje kuce (konstrukcije) je jedna stvar, osiguranje domacinstva (stvari u kuci) sasvim druga.
1000$ godisnje mi izgleda jako puno, mada pitanje je sta sve pokriva. Ja kad sam uzimao stan na kredit uslov je bio da osiguram stan (poplave, zemljotresi itd) i to me kosta 40 eura godisnje za stan koji vredi, tj. kosta 120K eura.

Pitanje je opet ko bi mi to i kada isplatio. Ako se srusi jedna zgrada/kuca, sanse su da ce se srusiti i stotine drugih u isto vreme, tu onda osiguravajuca drustva bankrotiraju i mozes da poljubis svoj novac goodbye.

Ivan_D

Ja se secam tih kola na 24 i 36 rate, hehe. Znam da su kupovali cesto one mazde sto joj se dizu farovi. Nisam bio upucen da je bilo muvanja kod izvlacenja, ali in retrospect izgleda ne samo moguce vec i verovatno.

slawen

Штостиче осигурања, учили смо нешто мало о томе на факултету (миссим, како шема функционише) и ово што Иван прича је у добром делу тачно. Пошто су осигурања финансијске институције (као и банке) за њих важе посебни прописи, али кога интересује колико се новца од премија одваја у резервисане штете, колико у фонд ризика, како се обезбеђује сигурност и очување реалне вредности прикупљеног новца и сл. може да проба на сајту Народне банке Србије, која НЕ гарантује за тачност информација.  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Еве линак:

Напомена : Подаци су добијени од друштава за осигурање при редовном извештавању по члану 160 Закона о осигурању (,,Службени гласник Републике Србије", бр. 55/04, 70/04, 61/05, 101/07 и 107/09) и Народна банка Србије не одговара за њихову тачност.

Jelence

Pa osiguravajuca drustva uzmu novac od premija (ne znam zasto ovo moram da ti objasnjavam ( xtwak)  pa onda sebi podele plate, podignu zgrade, daju bonuse od tih para naravno a ostatak, vrlo mali deo, zavisno od toga sta si osigurala recimo od 10% do 20% vrate nazad ljudima u vidu claims.

Dobro, i?
Sta ti zapravo ocekujes od osiguranja? Eto to kao prvo ne uspevam da ukapiram.

Znaci, za sta bi osiguranje trebalo da sluzi i sta ti ocekujes od njega?

I pod #2: a odakle bi trebalo da se dele plate za sluzbenike osiguranja? Da sade paradajz i prodaju ga na kvantaskoj pijaci?

Dakle koliku god da si premiju platila, ako nisi umislila da ih prevaris, nece ti se isplatiti finansijski kroz duze vreme. Tj. platices mnooooogo vise kroz premije nego sto ces primiti nazad u vidu claims.

E da ga jebes sad. U ovoj recenici kazes da ne mozes da zaradis na osiguranju a kad ti ja kazem da ima neki kojima je to poslo za rukom (istina, sasvim slucajno) onda ni to ne valja.

Kao sto rekoh u nekim slucajevima nemamo izbora jer je rizik isuvise veliki a premija sasvim podnosljiva (u slucaju zdravlja) pa ima smisla upustiti se u nepovoljnu finansijsku transakciju radi vece sigurnosti. Ali u vecini slucajeva je bolje rizik snositi sam, a tu spada kasko osiguranje, osiguranje domacinstva i sl.

Eto ti ga sad. Oces jare ili pare? Opet se vracamo na prvo i najosnovnije pitanje: sta ti ocekujes od osiguranja? Zasto ono sluzi, po tvom misljenju?

slawen

Ivan_D

QuoteEto ti ga sad. Oces jare ili pare? Opet se vracamo na prvo i najosnovnije pitanje: sta ti ocekujes od osiguranja? Zasto ono sluzi, po tvom misljenju?

Pa mozes da smatras da je to servis kao i svaki drugi - ja licno ne vidim to bas tako. Ono sto meni smeta je hidden cost i nedostatak bilo kog podatka sta stvarno dobijas za to sto placas. Da isplacuju 80% premija ne bih nista rekao. Ali oni isplacuju 10%-20% novca sto uzmu. A i za to trebas da se potrudis, retko kad je to smooth.

Jelence

QuoteEto ti ga sad. Oces jare ili pare? Opet se vracamo na prvo i najosnovnije pitanje: sta ti ocekujes od osiguranja? Zasto ono sluzi, po tvom misljenju?

Pa mozes da smatras da je to servis kao i svaki drugi - ja licno ne vidim to bas tako.

Ok, nije servis. Sta je?

Jelence

Ono sto meni smeta je hidden cost i nedostatak bilo kog podatka sta stvarno dobijas za to sto placas. Da isplacuju 80% premija ne bih nista rekao. Ali oni isplacuju 10%-20% novca sto uzmu. A i za to trebas da se potrudis, retko kad je to smooth.

Ne razumem ovo 80%-20%-10%?

Meni se cini da mi totalno pricamo o drugim stvarima. Osiguranje o kojem ja govorim je - well, bas to - servis. Osiguras kucu od:
- bla
- bla
- bla
- bla
- bla
- bla
i kad se desi "bla" ti dobijes ono sto stoji da ces dobiti. Na primer, kad ti vetar oduva solarno grejanje za bazen sa krova, dodju majstori i stave novi. To se zove "replacement value". A moguce je i da stoji fiksna suma od sta znam $5.000. Ako je fiksna suma dobijes $5.000 pa zamenjuj sam.

Za home & contest imaju limiti. Recimo za kes, ne mozes reci da si imao 5 miliona u kuci ili nakit vredan gomilu para. Limit za kes je nesto kao $500 a za nakit je slicno. Takodje po nekad traze dokaze da si imao ono sto tvrdis da si imao, ali da li je zaista tesko imati dokaze... Missim, o cemu mi ovde pricamo, je li... Gimmie a break...

Za pominjane limite znas kad potpisujes ugovor.

Ivan_D

Ufffff.
'ajmo ovako, solarno grejanje na krovu kuce kosta 5000$ i ako ti ga vetar oduva dobices od osiguranja 5000$ ako si osigurana. U medjuvremenu ti placas 50$ mesecno premiju.
E, sad dolazi zanimljiviji deo: sansa da ti vetar oduva solarne ploce sa krova je oko 1/700 mesecno.
Sta to znaci prostim jezikom? Da ces u proseku platiti 700 x 50$ = 35,000$, a da ces onda kad ti vetar konacno oduva ploce dobiti 5,000$.
Dakle da bi to matematicki za tebe bila opravdana transakcija premija ne bi trebala da ti bude vise od 7$ mesecno, nikako 50$.

slawen

Quote from: Ivan_D on April 25, 2011, 06:27:13 PM

E, sad dolazi zanimljiviji deo: sansa da ti vetar oduva solarne ploce sa krova je oko 1/700 mesecno.

Kako si do ovoga došao?

E

Quote from: slawen on April 25, 2011, 07:52:02 PM

Kako si do ovoga došao?
IzmislEo :mrgreen:

slawen

Немој тако. Човек карикира да би било јасније ("истину треба сликати јарким бојама"); та статистика коју он описује јесте део приче (уз урачунавање још неких ситница, као што је број осигураника нпр.), али само део. И то мањи.

E

Quote from: slawen on April 25, 2011, 08:21:48 PM
Немој тако. Човек карикира да би било јасније ("истину треба сликати јарким бојама"); та статистика коју он описује јесте део приче (уз урачунавање још неких ситница, као што је број осигураника нпр.), али само део. И то мањи.

Dobro, na cijoj si ti strani

slawen

Jelence

Ufffff.
'ajmo ovako, solarno grejanje na krovu kuce kosta 5000$ i ako ti ga vetar oduva dobices od osiguranja 5000$ ako si osigurana. U medjuvremenu ti placas 50$ mesecno premiju.
Sta to znaci prostim jezikom? Da ces u proseku platiti 700 x 50$ = 35,000$, a da ces onda kad ti vetar konacno oduva ploce dobiti 5,000$.
Dakle da bi to matematicki za tebe bila opravdana transakcija premija ne bi trebala da ti bude vise od 7$ mesecno, nikako 50$.

Odlican racun. Jedino mi nije jasno na osnovu cega si dosao do sanse od 1/700.

A moze i ovako: krov na jednoj drugoj kuci je grad tako razjebao da je popravka bila $30.000. Osiguranje za tu kucu je manje nego $1000 godisnje. Znaci isplatilo je samo sebe u narednih 30 godina. Kako ti se dopada ovaj racun? (u mom slucaju cifre su jos i bolje ali da ne ulazimo u detalje  :mrgreen: )

A sto se verovatnoce tice - jebes ga, to i jeste nenadjebiv selling point za sva osiguranja: sta ako... Da realnost radi na matematickim principima precizno i bez greske, potreba za osiguranjima nebi ni postojala. Digne mi se kosa na glavi pri samoj pomisli da ne osiguram kuce, pogotovu one u kojima imam stanare. Ima gadnog sveta...

AFord

Quote from: slawen on April 25, 2011, 03:37:39 PM
Jел' био неко од вас у Србији 1989 - 91. (па богами и добар део 1992.) и сећа се оних "група за кола"?
Кад се као договоре самоуправљачи да њих 36 купују кола на кредит без камате, па сваког месеца свако од њих да 1/36 цене новог аута и тај ауто припадне неком од њих. Коме?
Па први ауто иде, разуме се, организатору групе, ономе ко их је саставио (ЈОКС), а следећи и тако редом се добија лутријом, тако што су исписивали имена и убацивали у празне љуске од Киндерјаја, па као извлачили Сузана Манчић style.
Наравно, они који су међу првима добили кола убрзо су престали да плаћају свој део и .... тзв. србски тзв. судови су имали веома богату и шаролику праксу ових случајева, а ни хиперинфлација није била наодмет....

odmah da se pohvalim da sam imao tu srecu, ili nesrecu - kako za koga - da dozivim 91-93. u Srbiji pa znam dosta toga.
Tih dilova se secam, najcesce su se prodavale Toyote Samare (ako se ne varam) a secam se da je bilo i frke bas oko toga da par njih sa pocetka prestane da placaju kada dobiju kola.
Bio je i onaj lizing popularan a secam se indeksovaca koji su ga preimenovali u 'liznig' pa su nudili auto ljudima 'preko lizniga'.

E

slawen

Оно што Иван овде није напоменуо је чињеница да осигурања оперишу са оооогромним сумама новца.
Нпр, ако у граду Х (ко зна неки град на "х" у Србији?) 1000 ликова мора да осигура своја аута просечне јединачне цене од $2000, а уназад милион година је статистички веома прецизно утврђено да се годишње дешавају 2 штете од по $1000, 4 од по $500 и 10 од по $100, онда би та штеднокредитна задруга (о којој говори АланФ) која би глумила осигуравајуће друштво требало да на старту покупи од сваког члана-осигураника по (2х1000 + 4х500 + 10х100)/1000 = $5.
Рајт?
Ноу!
Јер у случају (зипа реч: случај, од случајно, ненамерно, случило се, десило се само од себе - shit happens) да неко скрља кола дибидус, неће моћи да га исплате. Такође, баратамо са $2000 као са просечном ценом, што значи да ту можда има кола од по $3,999, а према њима не можемо формирати цену премије за све остале (у стварности, цена премије се у највећем броју случајева и одређује према вредности осигураног добра, али ми овде пролазимо кроз школски пример тзв. обавезног ауто-осигурања од одговорности, где су све премије исте). Зато се оно прво ($5000) зову резервисане штете, а још толико се ставља у тзв, фонд сигурности. За сваки случај. О.К. Значи, свако даје по $10 годишње, што је 1/20 цене аута. Још увек није лоше. Где су ту огромне паре? Искрено, $10,000 и није нешто. Није у апсолутним износима, али опазите да је то 2000 пута веће од оне нужне годишње премије коју свако плаћа, па преведитE то на сопствено искуство, и све то за само 1000 осигураника!
Хммм.
Али, аута годинама не поскупљавају, већ губе на вредности (тако да се удео цене осигурања повећава). Као и паре које леже. Е, на том месту ортаклук поради осигурања прераста у осигуравајуће друштво - компанију. Даклем, Иван маши само око есенцијалног елемента, за све друго је у праву.

Пошто паре за резервисане штете морају да буду у највећем делу стално доступне, оне се позајмљују трећим лицима краткорочно и са паметно дефинисаним роковима доспећа, дочим је фонд сигурности нешто што мош' да затреба, ал' не мора да значи, па може да се пласира другачије, нпр. у хартије од вредности (где је кинта боља), а ако недајбоже зафали, само осигуравајуће друштво може да се узајми негде другде, а да гарантује тим хартијама од вредности (што значи да ће вероватно да зајми по камати нижој од приноса који му хартије од вредности одбацују, па неће млого да калира).
Овде треба имати нарочито у виду чињеницу да све штете не доспевају за наплату истовремено, нити се све премије не уплаћују 01. јануара, већ у неким временским секвенцама током целе године, па је то варијабла коју уводимо - прикупљање премија и исплата штета је континуиран посао, а све се опет дешава по неким законитостима које су статистички одредљиве (више крљања зими и по врућинчини, него у пролеће; највише људи купује и осигурава кола око Нове Године итд.), тако да је све веома, веома предвидљиво.

Новац зарађен на овај начин се распоређује као што се то ради у нормалним компанијама - део на повећање трошкова пословања које не би морали да плаћају, али се надају да ће да им повећају и зараду у будућности (маркетинг, довлачење скупљих службеника за које се верује да би могли бити паметнији & способнији...), део на луксуз власника осигуравајућег друштва (фараонско извлачење дела профита ради одржања или повећања ефикасности преосталог дела инвестиције), а ресто се поново баца у игру.

Ту је, затим, реосигурање: пошто је онај фонд сигурности у ствари терет свима, и осигуравачима и осигураницима, а стварна потреба је реално мала, онда се осигуравајућа друштва "удружују" да расподеле међу собом одговорност ако до такве епске катастрофе ипак дође, а да за сво остало време не морају да држе $5000 "заробљено". То раде тако што осигурање А уместо $5000 за те евентуалије остави $1000, а за ресто се осигура код осигуравајућих друштава Б,В,Г и Д, плаћајући им по оних $5 годишње. Наравно, и друштва Б,В,Г и Д ураде то исто свако за себе, а у односу на остала друштва, тако да свако сваком гарантује за штету, а нико ником (у том кругу) не плаћа ништа.
Супер! Човек би помислио да ће због тога премије осигурања да буду ниже, а осигураници срећнији.
Неће.
А) зато што је то немогуће математички; постоји укупна маса возила у граду Х, па или А1) сва осигурања послују у истом месту понашајући се заједно као једно осигурање, или А2) осигурања Б,В,Д и Г су из других градова, па не утичу на стање у граду Х; дакле, потребе за осигурањем од ризика у граду Х остају непромењене
Б) олигополски положај осигурања гарантује им одсуство конкуренције, па нема ничега што би их натерало да снизе цене премија; уместо тога, осигуравачи настављају да убиру несмањене приходе од осигураника, а увећану масу слободног новца пласирају у рискантније, али уносније послове. Откуда ту олигопол? Па створа им га или Б1) држава (као што је Србија) прописујући лиценце за осигураваче и услове које не може баш свако да испуни, или Б2) само тржиште, које неминовно води укрупњавању осигуравача, све да их је на почетку било и милион, док их не остане свега неколико.

И тако... ово ја онако, из главе, колико се сећам. Значи, више "како ја то замишљам да би требало да буде", него ex catedra.

Ivan_D

Dobro Jelence, ocigledno se ne razumes u problematiku, a covek bi ocekivao / nadao se da ne smatras da su tvoja licna iskustva merodavna when it comes to large numbers. Posto to ocigledno smatras iako znas vrlo malo/nista o osiguravajucim kompanijama i koji im je generalno modus operandi moracu da se povucem iz ove diskusije sa tobom.

Slawene, da svestan sam svega toga, mada do saznanja da je ceo sistem velika prevara moze da se dodje i precicom - jednostavno se zapitati koji procenat novca oni isplacuju. Rulet u casinu isplacuje 97.6% svakog uloga, vecina automata za kockanje isplacuje 90-95%, lotto ispalcuje oko 65%, dok osiguranje domacinstva isplacuje manje od 20%. Go figure.

Ceo sistem funkcionise dugorocno i bez sumnje uspesno jer ljudi nemaju najosnovnije predstave o teoriji verovatnoce i riziku - pogledaj gore out of the month of a realtor "kosa mi se digne na glavi na pomisao da ne bih osigurala kucu"   :roll:

A i ostalo sto si pomenuo: oligopolski polozaj osiguravajucih kompanija, barrier to entry, kao i averzija prema bilo kakvom riziku u prirodi mnogih ljudi.

AFord

cak i kada znas koliko osiguravajuci zavodi isplacuju ne znaci ti nista jer stan/auto i sl. moras da osiguras. Sva osiguranja su ista.
Osiguravanje masine za ves, ili mobilnog ili slicne gluposti su nepotrebne.
Inace zanimljivo je da sam zimus isao kod advokata da mi ispuni neke formulare za sud i naplatio je par stotina evra. Mogao sam i sam ali nisam imao vremena niti me je zanimalo da se udubljujem u problematiku. Iz ovog pisanja o osiguranjima mi se cini da je zakljucak da bi i taj advokat bas trebao da nam odradi stvari za 10-ak evra obzirom da je samo popunjavao formulare koje zna napamet?!
A sto da ne naplati svoje znanje, skolovanje, nasu lenjost i neznanje?

Jelence

Dobro Jelence, ocigledno se ne razumes u problematiku, a covek bi ocekivao / nadao se da ne smatras da su tvoja licna iskustva merodavna when it comes to large numbers. Posto to ocigledno smatras iako znas vrlo malo/nista o osiguravajucim kompanijama i koji im je generalno modus operandi moracu da se povucem iz ove diskusije sa tobom.

Vidi ovako, Ivane, tvoja ocekivanja su tvoj rodjeni usud. To kao prvo.

Ja ti svo vreme govorim da mi pricamo o drugim stvarima. Naravno da govorim sa stanovista potrosaca, jer ja I JESAM potrosac. A sta si ti? Vlasnik osiguravajuceg drustva ocigledno nisi jer ne bi imao nista protiv sto ceo sistem radi u tvoju korist.

Ono sto pokusavam da skontam je da li je ovo jos jedna od "jebem im mater zaradjuju na meni" bullcrap prica, i sve do sada mi nisi dao ni pola argumenta da nije. Tvojim recnikom receno covek bi ocekivao da uz svo zgrazavanje nad mentalitetom podneblja iz kojeg poticemo BAS TI imas drugaciji pogled od klasike da je uvek neko "out to get you".

And btw, na osnovu cijih iskustava ti zasnivas svoje stavove?

Jelence

Slawene, da svestan sam svega toga, mada do saznanja da je ceo sistem velika prevara moze da se dodje i precicom - jednostavno se zapitati koji procenat novca oni isplacuju. Rulet u casinu isplacuje 97.6% svakog uloga, vecina automata za kockanje isplacuje 90-95%, lotto ispalcuje oko 65%, dok osiguranje domacinstva isplacuje manje od 20%. Go figure.

#1: sta znaci "prevara"?
#2: manje od 20% od cega? izvini molim te ja se stvarno ne kockam i ne baratam terminologijom. 20% od ukupnog prihoda po finansijskoj godini (recimo) ili ukupnog prihoda po svakoj polisi osiguranja?

Ceo sistem funkcionise dugorocno i bez sumnje uspesno jer ljudi nemaju najosnovnije predstave o teoriji verovatnoce i riziku - pogledaj gore out of the month of a realtor "kosa mi se digne na glavi na pomisao da ne bih osigurala kucu"   :roll:

Kazi mi Ivane da li i ja prema tebi nastupam sa nipodastavanjem?

Ivan_D

Podelice (tj. vratice kroz razne claims) manje od 20% ukupnog novca sto uzmu kroz premije.
Opet, ne govorim o obaveznom zdravstvenom osiguranju niti obaveznom osiguranju protiv trecih osoba za auto. Govorim o osiguranju domacinstva, extended warranties, osiguranju protiv kradezi, protiv lomnjenja ruke i slicnih gluposti.

Ne obracam se ni ja tebi sa nipodstavanjem, samo me cudi da si tako opinionated iskljucivo na osnovu licnog iskustva.

Alane, kod advokata naplata iako mozda preterana nije skrivena.  Slicno i kod banaka, ti ljudi su lopovi, ali nista tamo nije skriveno - znas lepo koliko te okradaju. Pozajmis novac od njih naplate ti 5% kamate godisnje ako imas srece. Pozajmis novac ti njima, oni ti daju 1% ako imas srece. To je sve ok. E, kod osiguranja je to drugacije. Ono sto meni najvise smeta je da gomila ljudi ne razume osiguranje i associated risk, a spremni su da brane svoje odluke i da ih "logicki" opravdavaju.