Nothing is set in stone. Takodjer, desperate times call for desperate measures.
Ti nasi zapadni zakoni nisu uvek bili tu, niti su tu da ostanu. Dobri su, izvrsni cak, za vreme u kom zivimo i opsti nivo drustveno-sociolosko-ekonomskog blagostanja; u mirnim vremenima, bez prirodnih katastrofa itd.
Ti zakoni nisu idealni (ni jedan skup zakona nije univerzalan i uvek primenljiv - niti postoje apsolutne istine) za druga podneblja, druga vremena, drugi nivo ekonomske razvijenosti (i sve sta ide sa tim). Samo do pre 100 godina zene nisu mogle da glasaju u Evropi, predpostavljam da su se glave redovno sekle sirom Evrope pre manje od 200 godina itd. Pa i dan-danas (sto je normalno), u vanrednim situacijama (bilo da je poplava, rat, zemljotres, epidemija) vaze sasvim drugi zakoni od tih u koje se kunemo i smatramo univerzalnim i najboljim.
E, neke zemlje bliskog Istoka a i drugde treba posmatrati kao zemlje sa trajnim vanrednim stanjem - sto sa stanovista nazeg nacina zivota, razmisljanja, obicaja, ekonomske razvijenosti i what not, one jesu.
Da li bih bio za to da se tom Englezu sto je zapalio zeni lice benzinom uradi to isto od strane drzave? Pa ne bih, jer sam u stanju da njega posmatram kao individualnu ljigu, koji je iz ko zna kojih razloga govno i nitkov. Dakle ne bih ga posmatrao kao produkt njegovog okruzenja i njegove kulture. Takodje, takve stvari se ne desavaju cesto u UK, te kazna ne bi imala neku preventivnu ulogu.
Sa ovim Irancem je druga stvar.
Iranian officials have endorsed the sentence in the hope of halting an increase in the rate of acid attacks. But human rights activists have warned against an "inhumane" sentence.
Sto zbog predrasuda, sto zbog iskreno oskudnog znanja o islamu altogether, sto zbog stereotipa, pa na kraju i nekih potvrdjenih cinjenica, ja ovog Iranca ne posmatram cisto kao individuu, nezavisno od njegovom porekla, okruzenja, obicaja i kulture. Posmatram ga velikim delom kao produkt njegovog okruzenja, vere, kulture, obicaja itd.
Ocigledno je da u tim zemljama postoji
kriticna masa koja je spremna da zenama baci kiselinu u lice, dok u vecini drugih kultura ne postoji. E, a da bi se taj
trend suzbio, kao i da bi se ovaj adekvatno kaznio, ne mislim da bi svet u ovom specificnom slucaju trebao da vrsi pritisak na Iran.
Pre par meseci, cini mi se isto neko postirao ovde, posvadjala se dva Iranca i potukla, jedan od njih izvadio noz, nezgodno uboo drugog u ledja i ovaj ostao nepokretan. Sud zatrazio misljenje hirurga da li mogu da "operisu" ovog prvog, pa da i on bude sasvim nepokretan.
Nad tim sam se recimo zgrozio, ali to je naravno sasvim druga prica od ove gore.