News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Medicare vs Privatno osiguranje

Started by Jelence, January 03, 2010, 04:24:34 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

vbo man

Ma imamo se chega secati mi malo stariji :mrgreen: a kakve su prilike imacete i vi mladji i to onako shirom planete :cry: ... samo sachekajte...bice...
The light at the end of the tunnel is the train.

E

Nego Jelence hesi li isto ovako razmisljala kada si tek stigla u Australiju? Cisto sumljam.
Znas sta i sada kada se ti kupas u djakuziju pa ne znas gde te udara lepo bi bilo da se setis da ima ljudi koji ne mogu da priuste da plate osiguranje, ne zato sto ne zele ili sto su lenji, vec zato sto nisu u situaciji. Zbog takvih ljudi je universal health care neophodan.

Jelence

Quote from: E
Nego Jelence hesi li isto ovako razmisljala kada si tek stigla u Australiju?

Ne znam na sta mislis, konkretno?
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Jelence

PS.

... je universal health care neophodan.

Jesam negde rekla da nije??

iDemo

Quote from: Jelence on January 06, 2010, 02:01:30 AM
Nego Jelence hesi li isto ovako razmisljala kada si tek stigla u Australiju?

Ne znam na sta mislis, konkretno?

Verovatno na ovaj deo
Quote from: E on January 06, 2010, 12:55:22 AM
...kada se ti kupas u djakuziju pa ne znas gde te udara...

Jelence

Jelence

Nego Dzeki, dal si ti ikada bio Deda Mraz u dzakuziju?

iDemo

Quote from: Jelence on January 06, 2010, 02:24:27 AM
Nego Dzeki, dal si ti ikada bio Deda Mraz u dzakuziju?
Nisam, ja sam seljak a kod seljaka - zna se - samo opanci vire...

Jelence

Pa sto ne probas, mozda ti se svidi. Usput se jos onako kolateralno i okupas. Sta covek vise da pozeli.  :mrgreen:

Hate mail

To "imas kucu - vrati stan" je bio hit hitova, setio sam se toga sinoc nakon prvog posta ali sidjoh u subway.

Koja je to paljevina bila.

A kadrovi se rotirali svake 4 godine od banke do rafinerije i svugde dobiju po stan: za dete, za zenu, za oca, majku, za ljubavnicu #1, #2... neopisivo. Realno, SFRJ nije mogla da oposli ni prostu "sistematizaciju radnih mesta" (tj. da se vidi ko mora da ide "na farmu u Dobricu, da 'rani kokoske", sto bi rekao moj cale) a niti da odluci ko je tu zapravo i vishak (tek to je bio BIG no-no; kako ti radnik u vlastitoj radnickoj drzavi/firmi mores bit vishkom??) a kamoli nekome sad da tu nesto oduzima (sto je vec jednom kako-tako "dala"), jer bi svi tuzili, pa bi tu se izneo masivan prljavi ves oko "bodovanja", "dodele" itd. sto bi dodatno otkrilo prljavstinu i masivnu laz celog tog sistema pa je to prosto odumrlo. Da ne pominjem srBski specijalitet fiktivnih ugovora, "prepisivanja" i raznih slicnih "ugovora" a sve u ozracju nemanja Zakona o obligacijama (thanks, Slanjen).... Svejedno, dok je to tutnjalo, cca 1982., moja majka odluci da malo saceka sa kupnjom jedne sjajne kuce u centru, 1/2 coska od pesacke zone u starom jezgru sa 200 kafica i butika, galerijama i parkom, pa je tu kucu kupio neki dziber i tu otvorio kafanu sa rostiljem... posle sam njegovog (usvojenog) sina jednom uhvatio u kradji pa je prelazio decko na drugu stranu ulice kad me vidi...
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Hate mail

A, da: taj neobrijani debeljko, nikad zaposleni ex-sportas itd. i njegova (then) MILF zena su pocetkom devedesetih (a kad drugo?) tu kafanu "krstili" (prigodno) "Kod djenerala", sa sve onom crkvenom tzv. cirilicom na drvenoj tabli i raznjem na cumur na sred trotoara...

alan ford

Quote from: Hate mail on January 06, 2010, 05:08:58 PM
A kadrovi se rotirali svake 4 godine od banke do rafinerije i svugde dobiju po stan: za dete, za zenu, za oca, majku, za ljubavnicu #1, #2... neopisivo.

neke stvari se nikada ne menjaju. Neki dan vidim popis stvari koje neki od nasih politicara imaju, mislim da je bio Cvetkovic, Dinkic i par njih. Niko nema nista na svom imenu, jedan ima auto na zeninom, kucu na cerkinom, drugi sve na zeninom, treci malo na zeninom, malo na sinovljevom...

Mozda uproscujem stvari, ali recimo pocinjem od sebe, ja sve sto imam je na mom i supruginom imenu, a da sam hteo samo njeno ime da stavim to bi iziskivalo malo truda i planiranja za sta ja do sada nisam imao potrebe. Ocigledno ovi se spremaju jer valjda postoji mogucnost da nekada nekako 'padnes' pa da ako do toga dodju mogu za tuki da te povuku.

Hate mail

Ne verujem da se tu pada. Pao je samo onaj ko je nesto bas zglajzao ili mu je spremljen svilen gajtan (pa se neka takva imovinska operacija izvuce iz fascikle da se to ekspeditivno obavi ako se opire) ili ako treba neko da se provuce kroz novine i/ili cuveno srBsko suCtvo onako revijalno, za bazu i/ili u reklamne ili public opinion-creating/character assassination svrhe. To je prosto datost satrapija. Kao ius primae noctis. Sve moze ali pazi i gledaj u tepsiju svako malo. Jer kad padas, onda padas i kroz zenu, decu itd. Eno vidi onog Kostica iz Elektrodistribucije. Covek "prepisao" 16 kuca, stanova na zenu, decu pa ga ni to nije spaslo.

Hate mail

Kad odluce da padas pasces i da si na oko ispao.

alan ford

slazem se da se ne pada, ali ocigledno da su svi oni spremni za odstrel jer nikada ne znas kada mozes da se nadjes na necijem puskometu. Prosto je neobicno da svu imovinu imaju prepisanu deci, suprugama, majkama, ocevima...
Kako je drugacije moguce da neko kupi stan sa zenom a onda samo zenu zavede kao vlasnika, pa kola i opet zena vlasnik, pa vikendicu ciji je vlasnik dete...?

Pijanista

QuoteKako je drugacije moguce da neko kupi stan sa zenom a onda samo zenu zavede kao vlasnika, pa kola i opet zena vlasnik, pa vikendicu ciji je vlasnik dete...?

Moderni, emancipovani ljudi.

Hate mail

Pa ono, burden of proof nije na njemu (ili zeni i detetu) da dokazuje ikome da je nesto sto on radi kosher nego je za dokazivati da nesto nije kosher zapravo na tuziocu a na osnovu saznanja tj. investigative rada nadleznih sluzbi (evo neka Slanjen doda, sigurno bi bolje znao).

U slucaju kada izostanu ti elementi (dal' sto ih nema, dal' sto ih se turi u fioku do daljnjeg), zivot je lep i sve je prividno legalno (a to znamo da je fuzzy area).

Hate mail

A tako se zivi u satrapijama. Ima to i u Zlim Imperijama ponegde, evo da kazem i to (samo za ekipu iz coska).

Pijanista

Nije vam dosta sto mucite crnce, jos i od belaca otimate?

Hate mail

ABsolutno. Ja sam ceo zivot zudeo za mucenjem crnaca i izivljavanjem po Wall Streetu. I san mi se ispunio. Zar nije bolje to nego otic preko 7 mora, dobit 2 pasosa (oba nekih beznacajnih drzava koje nije uzeo samo ko nije hteo; izgleda i da nema guzve oko istih kao sto ima navale po malo opakijim Imperijama) i sedet ispred TV-a ili staklovizora na doom & gloom "zla imperija this, zla imperija that" sajtovima ne radeci nista nezaposlen po ceo dan? Pa to se moglo i u tzv. Srbiji, bez da se bije toliki put. Baska sto cerCi "ni dinar nije uzelO" za neku uslugu oko marketinga or whateverthefuck (ovaj put). Cist racun duga ljubaF, or some such... Now, pass that noose, willya please?...

Pijanista

(skoro) off topic, nisam bio u NYC, a od onijh koje znam i koji su bili turisticki reakcije su uglavnom negativne. S druge strane ljudi koji provedu neko duze vreme imaju uglavnom pozitivan stav. U cemu je kvaka? Radi li se tu o mogucnostima koje se pruzaju kad si duze a ne radis kao konobar, i treba vremena da se otkriju? Meni sa strtane deluje relativno neprivlacno, aklo nista drugo ono zbog dimenzija (sve tri, x,y,z)

---------------
NYC - Njujork (prim. prev.)

Hate mail

I can't afford to get all teary-eyed or write at any length about it tonight, but for me it'd been brewing for quite some time.

Sting - Englishman In New York

iDemo

Quote from: Hate mail on January 06, 2010, 10:45:30 PM
A tako se zivi u satrapijama. Ima to i u Zlim Imperijama ponegde, evo da kazem i to (samo za ekipu iz coska).
E nek' si i nas isposhtov'o, brate...

Pijanista

WOW, vot a koinsidens!!!
Upravo slusam to, zajedno sa Fragile, Roxane, Wrapped around your finger and Mad about You.

Hate mail

Quote from: iDemo on January 06, 2010, 11:07:01 PM
E nek' si i nas isposhtov'o, brate...

Ni po babu ni po stricevima vec for all constituencies...

Hate mail

Sad ce jedan od onih "This user is currently ignored" da veleumno pita "sta ti je ono it'd"?...

D(z)avid

O ovom pricate, bar jednim dijelom, jel' tako?

QuoteImovinsku kartu, molim

Do kraja januara svi podaci o imovini funkcionera biće dostupni celokupnoj javnosti. Za neprijavljivanje imovine sledi zatvorska kazna

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=906236

I to tek sada, kada ne samo da je kajmak s vrha skinut, nego ni mlijeka vise u loncu nema (otislo za shlag)... :roll:

slawen

А лонац однео од шурњаје мали.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Jelence

Quote from: Pijanista on January 06, 2010, 11:02:29 PM
(skoro) off topic, nisam bio u NYC, a od onijh koje znam i koji su bili turisticki reakcije su uglavnom negativne. S druge strane ljudi koji provedu neko duze vreme imaju uglavnom pozitivan stav. U cemu je kvaka? Radi li se tu o mogucnostima koje se pruzaju kad si duze a ne radis kao konobar, i treba vremena da se otkriju? Meni sa strtane deluje relativno neprivlacno, aklo nista drugo ono zbog dimenzija (sve tri, x,y,z)

---------------
NYC - Njujork (prim. prev.)

Nisam bila u NYC ali verujem da bih se da mi je tako nesto pasovalo usrala od srece na sred Menhentna. Piskala sam firnajz u LAu, nesto mi govori da sam pravi sucker za usu.

Muzu se SF nije dopao, ne znam koji mu je bio moj.

E

E

amans

Quote from: Jelence on January 03, 2010, 04:28:52 PM
PS. Jedini razlog sto ovde postavljam topik je jer se secam da smo ovde, a ne na Ostalo-me pricali o tome (to ako neko oce da se kurobreca zar je ovo politika).

hint, hint   xyxy
We're lost, but we're making good time.

amans

Quote from: vbo man on January 04, 2010, 03:08:39 PM
Nisam upucena u "tajne" privatnog osiguranja...Chula sam od ljudi koji su imali neka ( ne znam tachno chija) osiguranja da si podobro doplacivali posebno za hirushke intervencije.Chitala sam da se porodilje koje imaju privatno chesto prijavljuju kao public jer se boje rachuna ukoliko shta podje po zlu pa im beba ostane mesecima u bolnici...mnogo se kazu doplacuje. Chula sam takodje da mnoga ne pokrivaju ili pokrivaju jako malo zubara. No izgleda da ih ima raznih i da se razlikuju poprilichno.
Ne tvrdim ni da se ne isplati privatno osiguranje...ili bar da se u jednoj fazi nije isplatilo...jednostavno ne znam mnogo o tome a kako me za sada zadovoljava Medicare ne razmishljam o privatnom do daljnjeg...Naravno problem sa privatnim je kad si star i bolestan...premije su mnogo vece...najvoliju mlade i zdrave :mrgreen:

jebemli onaj socijalizam gde sam samo imala zdravstvenu knjizicu i isla kod lekara kad sam bila bolesna, a da mi novac i koliko to sve kosta i ko to sve placa nikada nije pao ni na pamet. Vazno da je imam freedom of speech. Ziveo kapitalizam hehe  :evil:

amans

Quote from: Jelence on January 05, 2010, 06:17:31 AM
Porodjaj je specifican jer koje god osiguranje da imas moraju te poroditi. Cak i da nisi odavde, bez pasosa i bez icega - kad trudovi krenu ne verujem da se zena ostavlja ispred vrata porodilista.

Moj otac je bio bolestan i umirao u bolnici u Novom Sadu mesecima (  :cry: ) pre nekoliko godina, a ja bolje i neznije i osecajnije medicinsko osoblje nikada nisam videla ni srela kao tada. Bilo je to u vreme najteze nemastine, bolnica, sobe, posteljina i sve je bilo u ocajnom stanju. Medicinske sestre i braca, lekari, ama svi, su bili predivni, pazljivi, obzirni, nemam dovoljno reci pohvale i zahvalnosti za njih sve. I jos su se stalno izvinjavali za nemastinu, kao da su oni bili krivi za to. Divni ljudi.

Ja sam nabavljala lekove iz Bosne (sic) preko autobuskih veza i dobronamernih sofera koji su se primali da donesu lekove iz neke apoteke u nedodjiji u Novi Sad za mog oca, a da nisu ni zagundjali. Naprotiv.
------

Elem, u SAD, po zakonu, bolnica mora da primi svakoga ko im zakuca na vrata. Bez obzira na imanje ili nemanje zdravstvenog osiguranja. Mora!

amans

Quote from: vbo man on January 05, 2010, 12:10:46 PM
Ko je rekao da je ISHTA na ovoj planeti besplatno? :roll:
Nema govora...Ja te razumem Slawene ali i mi ovde u Australiji PLACAMO to "besplatno" drzavno osiguranje ( kao procenat od plate) i za te pare imamo samo hitne intervencije u bolnici bez doplate i ako nadjemo doktora opshte prakse koji pristaje na drzavnu cenu pregleda. Ostalo se naplacuje ili doplacuje u svakom sluchaju...

Ja sam prosle godine imala jednu zescu operaciju uha koja je kostala oko $50,000.00. Radim u prosveti, skida mi se neka nevelika kinta za zdravstveno. Sem toga, platila sam $0.00.

amans

Quote from: Jelence on January 05, 2010, 02:01:51 PM

ZASTO odabrati sarkazam i negativizam? Ne mogu da vidim ni jedan benefit od toga.

Jelka, lele, benefit???
a moze li: ne vidim nikakvu korist od toga

amans

Quote from: vbo man on January 05, 2010, 02:23:33 PM
Zato shto takoooo vOlem :evil:
Shto bre Jelence ti sve svatash tako lichno...aman chim neko dirne u ovaj sistem ti se oma brecash...
Pusti da uzivamo u "kritikovanju"...svako svoje domovine :mrgreen:

:mrgreen:

amans

Quote from: Jelence on January 05, 2010, 03:14:26 PM
Quote from: vbo man
Bogami bila je jednom jako tachna...bojim se da opet moze da bude...

Ta politika bila je za sve ista u celoj drzavi. Na neke je uticala, na neke nije. Koliko je pustis toliko ce da ti utice.

"Men make their own history but not in circumstances of their own choosing." my man Karl  :twisted:

amans

Quote from: Pareski do on January 05, 2010, 03:53:05 PM
Quote from: vbo man on January 05, 2010, 03:42:57 PM
dok nisu pochele nestashice prashka i kafe, nestashice i iskljuchenja struje

Занимљиво је како се једино моја породица присећа несташица током  80-их и при крају 70-их. То је ваљда осталим била нормална појава у комотном животу у напредној држави јер им се путем Телевизије (једног па и другог програма) и новина сервирало како жаримо и палимо по Кубама и Анголама.

Касније више нису хтели да верују у то што им се сервира да тако треба, највероватније зато што више нису могли да се проведу у Варшави, накупују у Трсту и штипкају конобарице по Прагу. Како је просто манипулисати људским умовима, односно како је моћ опажања плебса поприлично лако уоквирити...

hehe pareski, bas ga pretera...pa gde samo tvoja porodica....par nepar  xyxy ja sam tada, osamdesetih, dva puta izgubila glas (crkle glasne zice) zbog nestasice cigara. Pusila sam vecneznamnijasta recimo Astor, pa one nestanu, pa predjem na HB, pa one nestanu, pa 57 pa one nestanu, pa Drinu bez filtera  :twisted: i onda izgubim dobar glas  :lol: i tako dva puta.

I onda resih da ostavim duvan skroznaskroz.
I onda resih da ostavim drzavu skroznaskroz (iz politickih razloga, c kao cuza).

A samo se tvoja porodica seca. hehe
:evil:

amans

Quote from: Pareski do on January 05, 2010, 04:03:34 PM
Quote from: slawen on January 05, 2010, 03:54:16 PM
Пар-непар, Парешки?

Ја сам био мали/нерођен мада ми је мајка причала догађај када је нека банана република платила услугу / добра истоваром у натури. Београд је преко ноћи преплављен гроздовима банана који су се фактички поклањали у свакој бакалници...

Каже да није било београдских уста којима се банане нису смучиле до краја године након недељу-две баханалисања...

bananalisanja  :lol:

amans

Quote from: slawen on January 05, 2010, 04:07:00 PM
Quote from: Pareski do on January 05, 2010, 04:03:34 PM

Каже да није било београдских уста којима се банане нису смучиле до краја године након недељу-две баханалисања...
Ви'ш какве су предности живота у престоници.
Нас у провинцији запале свињске полутке, сви смо холестерол нагурали до пубертета....

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

slawene, ako ti nisi Podbarac, ja se besim  :?:

amans

Quote from: Hate mail on January 05, 2010, 10:05:05 PM
O da, to sa srafcigerima zabodenim za stakla u kolima mi nikad nije bilo jasno - do sada. Znaci ljudi to rade da staklo ne bi sislo negde dole? Wow. Ja sam to vidjao po kolima (tudjim, moram reci, buduci da je porodica strogo pazila da se vozi iskljucivo u zapadnoevropskim i americkim kolima) sve do prelaska na slobodnu teritoriju /quote]

xejt, ti si toliko mlad, prosto boli  :cry:

amans

Quote from: Ivan_D on January 05, 2010, 10:29:02 PM
To sa par nepar se secam i ja. Moj otac je govorio "tako nam i treba, a smejali smo se Rumunima" Negde u isto vreme je bilo i restrikcija struje par puta.

restrikcije struje.....ahhhhh drma nostalgija  :roll:

amans

Quote from: Tata Mirche on January 05, 2010, 10:49:47 PM

A nestasice kafe?
Pa nestasice licencnih cigareta?
Pa nestasice svih iole pristojnih cokolada?
Pa famozno pravilo da se iz inostranstva moze uneti (uz placanje carine) milion stvari pojedinacne vrednosti do 200 maraka, ali nijedna jedina skuplja od toga?

moja se cerka tada nekako bila rodila, pa mi LA porodicni ogranak poceo da salje poklone i kojesta, a ja ih preklinjala da prestanu jer sam za svaki paketic morala da placam basnoslovnu carinu  :x

amans

e vala topika, procitala sam tek prvu stranu i ne mogu vise, odoh da spavam....adio  xyxy

slawen

Quote from: amans on January 09, 2010, 06:20:55 AM
Quote from: vbo man on January 05, 2010, 12:10:46 PM
Ko je rekao da je ISHTA na ovoj planeti besplatno? :roll:
Nema govora...Ja te razumem Slawene ali i mi ovde u Australiji PLACAMO to "besplatno" drzavno osiguranje ( kao procenat od plate) i za te pare imamo samo hitne intervencije u bolnici bez doplate i ako nadjemo doktora opshte prakse koji pristaje na drzavnu cenu pregleda. Ostalo se naplacuje ili doplacuje u svakom sluchaju...

Ja sam prosle godine imala jednu zescu operaciju uha koja je kostala oko $50,000.00. Radim u prosveti, skida mi se neka nevelika kinta za zdravstveno. Sem toga, platila sam $0.00.
У, 'леба ти кис'о, каква ти то операција ува од $50.000? Шта су ти радили за те паре, вадили Еустахијеву трубу?
Код нас се тако скупе операције уопште не врше. Чим некоме операција прегура цену новог заставиног пунта, тај се одма' расходује.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Hate mail

amans

amans

slawene, neka haj tek operacija.

A sto je najblesavije: prvo sam nasla lekara koji je specijalista (medju najboljima u zemlji za to sranje), radi na dve klinike. Na jednoj, koja je na medicinskom fakultetu--ivy league, dali su mi cenu od $70,000.00.  Onda sam se prosetala do drugog Medicinskog faksa--ovog puta drzavni univerzitet, gde isti lekar radi. Ovde su mi dali cenu od $50,000.00.

Ista meta, isto rastojanje, go figure...