Kao sto sam i pre pomenuo. Verovatno jedini evropski narod koji je vise ksenofobican od Ceha su Rusi.
Cesi su jos kulturni, pa su taj rasizam i ksenofobija umereni, suptilni. Mogu samo da zamislim kako je doseljenicima po dobroj zemlji Rusiji.
Ne znam da li sam pricao, proslog leta kad je ksn#2 dosla u Prag na par dana (odatle smo posle isli dalje) smestio sam je u hotel gde je na recepciji radio lik koji je imao name tag "Mustafa". Jos je, istina, i izgledao krajnje ne-evropski, kao mesavina Mongola i planinskog Turka recimo.
Kad mu je Ksenia dala pasos, poceo je sa njom da prica ruski. Ja sam je kasnije u liftu pitao da li je to Rus na sta se ona nasmejala i rekla "Ivane, video si da se zove Mustafa. Nijedan Rus se ne zove Mustafa. A video si i kako izgleda..."
Rekao sam da sam u stvari hteo da pitam da li prica ruski kao maternji jezik... "ah, ruski prica, da, ali nije to Rus..."
Slicno i ovde u CZ, jednom u casinu bila pustena TV i neki talent show i pevala jedna crna devojcica i posle nesto pricala. I posto u to vreme jos nisam mogao sasvim sa sigurnoscu da kazem da li neko ima akcenat ili ne pitao sam da li je ona Cehinja. Svi oko mene praskli u smeh "da, da, Cehinja je sigurno". Kad sam pitao da li ima akcentar, rekli su da nema, tj. da ima nekakav moravski akcenat, ali ne strani".
Grozno. U Holandiji je svako ko govori bez akcenta Holandjan. I ako bi neko oko toga pravio pitanje i komentare naisao bi na veliko negodovanje okoline. U CZ i u Rusiji je suprotno.
Verovatno ni Poljska nije mnogo bolja.
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=08&dd=02&nav_id=738592Čega i koga se najviše plaše Rusi?
Svi znamo da se hrabri Gali najviše plaše da im nebo ne padne na glavu. Što s Srba tiče - promaja je oduvek bila najveći neprijatelj našeg naroda. Kakva je situacija sa Rusima i čega se oni najviše plaše?
Prema podacima do kojih je došao tokom istraživanja "Sveruski centra za proučavanje javnog mnjenja"
većina Rusa plaši se doseljavanja pripadnika drugih nacionalnosti.Rusi strahuju i od ekoloških katastrofa, presušivanja zaliha nafte i gasa i izumiranja stanovništva zbog niskog nataliteta.
Čak 28% anketiranih strahuje od napada vanzemaljaca - taj strah je veći i od bojazni da bi teroristi mogli da izvrše napade u Rusiji. Rusi ne strahuju od spoljašnjih pretnji, niti od revolucija unutar zemlje.
Dan Ruske mornarice Foto: BETA/AP Photo/Dmitry Lovetsky