U Rusiji ljudski zivot malo vredi.
Sad kad sam bio na Tajlandu sa Tanjom, ona mi posle par dana rekla na svom izlomljenom engleskom "I see people live much better in Thailand than in Ukraine".
Naravno BKK nije reprezentativan pokazatelj zivotnog standarda, ali nije u tome stvar. Vise mi se svidjalo kako je to rekla, matter-of-factly, bez trunke zavisti, zaljenja ili gorcine.
Slicno kao kad mi je jos par nedelja pred put voluntirala informaciju da nikad nije bila u inostranstvu i nikad nije letela avionom (nesto sto je ja inace ne bih pitao).
Strasno mi se svidja te nezakompleksiranost.
Secam se mojih prvih par godina u NL, ja sam se skoro nasao uvredjen kad bi nas ljudi svrstavali u Istocnu Evropu i pitali da li sam putovao. Missim putovao sam ja bio u Madjarsku redovno kod Madjarice, a osim toga sam bio jednom sa mojima na desetodnevnom obilasku 6-7 Zapadnih zemalja, ali tada mi je bilo 11 godina i pola vremena smo proveli u kolima - dakle nisam preterano bio video. Ali ja bih uvek pazljivo nabrojao sve te zemlje u koje sam bio krocio, kad bi me neko pitao, cisto da ljudi znaju da sam ja eto putovao i da su Jugosloveni mogli da putuju i da su putovali, te da nemamo veze sa Istocnom Evropom.

Imao priliku kad sam pre bio na Tajlandu da vidim tamo i jednu bratovu (on tamo zivi) drugaricu koja je dosla u posetu. I nasi ljudi naravno umesto da budu puni utisaka, oni su puni nekakvih zakljucaka. Sve je ona nama lepo objasnila i kako se Tajlandjani mozda smeše u restoranima kad ti donose jelo, ali te u stvari mrze (jer si beo) i kako lose zive i kako je infrastruktura razvijena iskljucivo zbog jeftine radne snage i kako su shopping malls sa luksuznom robom kojih ima na svakom koraku samo za one najbogatije...
Neverovatan svet ti neki nasi ljudi. To se drugde ne vidi.