News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

I dok Srbi

Started by Ivan_D, March 05, 2012, 05:30:20 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ivan_D

najvise poverenja imaju u vojsku i crkvu ('bem ti budale)

Hrvati me sve cesce i sve vise prijatno iznenadjuju.

If you dine with the devil bring a long spoon.

tempo

hrvati su skroz ok. otvoreno jebu crkvu, hdz, ustase, seljake, desnicare. dobronamjerni, sa osmjehom, svi govore neki strani jezik, osjecaju se i ponasaju evropski, sta god to znacilo.
ima kod njih i stoke, ali ni blizu kao kod npr. bosanaca.
kad sam cuo da triglav nije u crnu goru, tri dana sam plako

Hate mail

Uvek imati na umu da je uzorak za ova ispitivanja populacija koja ima i koristi racunar + internet.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

tempo

jeste, jedno 60% ukupne populacije

QuotePrema istraživanju GfK priključak na internet ima 62% kućanstava u Hrvatskoj, a u Zagrebu čak 75%. Od oko milijun kućanstava koja posjeduju računalo, neka imaju i više računala pa je prosjek računala 1,2 po kućanstvu u Hrvatskoj.

Hate mail

Zatim treba uzeti u obzir venue koji radi ispitivanje: koji on-line list i, k tomu, koja publika to posecuje i cita.

Ivan_D

Quote from: Hate mail on March 05, 2012, 06:12:10 PM
Uvek imati na umu da je uzorak za ova ispitivanja populacija koja ima i koristi racunar + internet.

To je istina, ali pogledaj recimo samo komentare na B92, kad su u pitanju osetljive teme, pa ces videti da dobrih 50%+ uzorka te elitne srpske populacije (dakle racunar + internet + cetkica za zube) u najmanju ruku razmislja vrlo netrezveno.

Meni je odmah bilo jasno koliko su svetlosnih godina Hrvati ispred Srbije kad sam slusao njihovu ministarku spoljnih poslova a sve vreme mi u glavi stojala slika onog kretenoida Vuka Jeremica.  :(

If you dine with the devil bring a long spoon.

Hate mail

tempo

ne znam nista o tome, a ovo gore sam napisao na osnovu svojih iskustava u kontaktima sa stanovnicima hrvatske, u stvari zagrebcanima i juznim dalmatincima.

E

Quote from: Ivan_D on March 05, 2012, 06:25:11 PM
Quote from: Hate mail on March 05, 2012, 06:12:10 PM

To je istina, ali pogledaj recimo samo komentare na B92, kad su u pitanju osetljive teme, pa ces videti da dobrih 50%+ uzorka te elitne srpske populacije (dakle racunar + internet + cetkica za zube) u najmanju ruku razmislja vrlo netrezveno.

Meni je odmah bilo jasno koliko su svetlosnih godina Hrvati ispred Srbije kad sam slusao njihovu ministarku spoljnih poslova a sve vreme mi u glavi stojala slika onog kretenoida Vuka Jeremica.  :(

Znaci brate ti si elita  :mrgreen:?

tempo

Pareski do

Међународни пакт о грађанским и политичким правима (1966.) и завршни документ састанка Конференције о људској димензији КЕБС (касније ОЕБС) у Копенхагену (1990.) наводе веронауку у школи као државно гарантовање права на исповедање вере (опет гарантовано низом конвенција о људским или тачније грађанским правима).

С изузетком четири пет држава, лаичке Француске и бивших комунистичких (Словенија, Мађарска, БЈРМ и мислим још једне), веронаука или некакав облик образовања о религији постоји у свим земљама Европе.

Pijanista

Pravo na slobodno ispovedanje religije ne znaci obavezu drzave da isto pravo finansira.
Imas pravo i da kupis kola, ali drzava nema obavezu da ti za to da lovu.

Pareski do

Quote from: Pijanista on March 06, 2012, 08:22:01 PM
Pravo na slobodno ispovedanje religije ne znaci obavezu drzave da isto pravo finansira.

У начелу истинито али све док постоји институт јавног школства тај либертаријански принцип не важи...

Pijanista

Ama hteo sam da kazem da postoje da je neke usluge (sta kontkretno se propisuje zakonom) drzava je duzna da obezbedi, kao sto su sigurnost i osnovna skola i srednja skola itd. A mnoge druge, koji nisu zabranjeni drzava nije duzna da finansira.

Pareski do

То је све, у друштвеним наукама, ствар конвенције, односно договора народа и власти.

У Немачкој (која служи као узор иако овај наш модел има континуитет с предратним стеченим правима верских заједница) се вера/духовност сматра јавним добром.

У Србији, РХ или Немачкој, у школи деца бирају између веронауке (више традиционалних/најбројнијих верских заједница) и етике/грађанског/моралног васпитања (арелигиозног разуме се) чиме се тежи маскимализацији задовољења потреба што шире народне масе...

Pareski do

Кад већ имају спортске тимове, КУД, хор и музичко, драмску секцију, екскурзије и друге парашколске активности, зашто не би имали и веронауку односно етику?

Pijanista

A zasto ne bi imali "Osnovi vesticarenja"?

Pareski do

Quote from: Pijanista on March 06, 2012, 08:59:18 PM
A zasto ne bi imali "Osnovi vesticarenja"?

Тамо где је "Wicka" призната религија и број деце довољан за оформљење одељења имају, мислим да је то случају у америчким казненим установама. Сатанисти и вештичари имају одвојене молитвене проторе од хришћана, из очигледних разлога  8-)

Уосталом, када им се укину све горе наведене ствари, када неко каже како није дужност државне школе да пружа глумачко/спортско/музичко усмерење, нека укину и веронауку.

Pijanista

QuoteУосталом, када им се укину све горе наведене ствари, када неко каже како није дужност државне школе да пружа глумачко/спортско/музичко усмерење, нека укину и веронауку.

Crkva je odvojena od drzave umetnost nije.

Pareski do

Quote from: Pijanista on March 06, 2012, 09:11:16 PM
QuoteУосталом, када им се укину све горе наведене ствари, када неко каже како није дужност државне школе да пружа глумачко/спортско/музичко усмерење, нека укину и веронауку.

Crkva je odvojena od drzave umetnost nije.

Ово је обично последњи трзај пред матирањем.

Одвојеност Цркве од државе је традиција западног стварања суверених држава због папоцезаризма (Римски понтиф је био суверен над суверенима због моћи да одбије њихово крунисање и чињенице да му је немали број био вазално подређен) чега никако није било у православном свету (где је било супротно, цезаропапизам или подређеност духовне власти световној). Наравно, како би обесмислили претензију Источног римског царства на титулу прве суверене државе (много пре оних немачких кнежевина које су подржале Реформацију) западна политикологија је убацила и постојање цивилног друштва као услов у дефиницији суверености.

Одвојеност Цркве од Државе се осигурава немешањем државе у аутономију верских заједница и постојањем световне власти која није подређена духовној. То не значи да између та два не сме бити сарадње, напротив, има је баш као између три одвојене гране власти, између приватног и државног сектора, између невладиних организација и државе, између државе и било ког грађанина (који на микро нивоу чине верске заједнице). Веронаука је главно и најуспешније поље сарадње између Државе и Цркве.

Секуларност (изузеће државне власти од духовних питања) је управо та која не дозвољава изопштење Цркве и верских заједница односно њихово третирање као губавог члана друштва (за кога не важе општеприхваћена правила за сва друга недржавна грађанска удружења) услед чега обавеза државе да обезбеди веронауку и арелигиозно образовање управо по принципу секуларности.

Pijanista

bla bla bla bla bla bla

Ja nemam nista protiv ucenja o religiji: Ali, neka se ima predmet koji prvo nece imati vise od 2 casa nedeljno jednu skolsku godinu (vise je nepotrebno). I da se na tom predmetu uci o svim vaznijim religijama, dakle ne predaju se dogme kao istine vec se predaje o tome sta su osnove hriscanstva islama dzudajizma budizma hinduizma animizma itd.
A to bi izgledalo kao da dovedes sve verske vodje i oni skinu gace. Oni to ne zele, jer svoju religiju mogu siriti samo u neznanju i nekritickom misljenju, pa bi se u ovom scenariju video sav besmisao religije i "svetih knjiga".

A to sto ti i tebi slicni smatras da treba predavati veronauku kao ravnopravan predmet bi bilo isto kao i kad bi se predavao geocentricni sistem u astronomiji ali ne kao faza u razvoju pogleda na svet, vec kao istina.

Over and Aut. Ne vredi dalje sa tobom, nit gluvom saputati nit coravom namigivati

Pareski do

Quote from: Pijanista on March 06, 2012, 09:46:18 PM
bla bla bla bla bla bla

[...]

Ne vredi dalje sa tobom, nit gluvom saputati nit coravom namigivati

Слабе су ти биле шансе од почетка. Навукох те на танак лед.  :mrgreen:

Pijanista

Covece, ja i ne citam tvoje postove, eventualno prvu-drugu recenicu.

Pareski do

Опуштенција човече, не рачуна се   xfrog

Pijanista

Ma idi bre u manastir. Negde u Drvengrad, ako ima tamo

tempo

Quote from: Pijanista on March 06, 2012, 10:09:26 PM

ni ja, ali ipak odmah dobijem nagn da ga zatjeram u tri materine..

elem, vidim da slini nesto o vjeronauci, pa nadjoh odgovarajuci citat:

QuoteTakođe, nijedna evropska zemlja ne poznaje veronauku u školama u obliku gole indoktrinacije, kakav je slučaj u domaćem pastirskom odgoju. Neke je potpuno zabranjuju u državnim obrazovnim ustanovama, dok je u ostalima najčešće fakultativna i u formi upoznavanja sa svim tradicionalnim religijama, kao sociološkim i kulturološkim fenomenima

tempo

Quote from: Pareski do on March 06, 2012, 08:14:46 PM
Међународни пакт о грађанским и политичким правима (1966.) и завршни документ састанка Конференције о људској димензији КЕБС (касније ОЕБС) у Копенхагену (1990.) наводе веронауку у школи као државно гарантовање права на исповедање вере (опет гарантовано низом конвенција о људским или тачније грађанским правима).

С изузетком четири пет држава, лаичке Француске и бивших комунистичких (Словенија, Мађарска, БЈРМ и мислим још једне), веронаука или некакав облик образовања о религији постоји у свим земљама Европе.

QuoteTakođe, nijedna evropska zemlja ne poznaje veronauku u školama u obliku gole indoktrinacije, kakav je slučaj u domaćem pastirskom odgoju. Neke je potpuno zabranjuju u državnim obrazovnim ustanovama, dok je u ostalima najčešće fakultativna i u formi upoznavanja sa svim tradicionalnim religijama, kao sociološkim i kulturološkim fenomenima

oj klintone...

Pareski do

Quote from: Pijanista on March 06, 2012, 10:29:24 PM
Ma idi bre u manastir. Negde u Drvengrad, ako ima tamo

Или Оксфорд, то беше манастир? :)

Pareski do

Quote from: tempo on March 06, 2012, 10:37:29 PM
Quote from: Pijanista on March 06, 2012, 10:09:26 PM

ni ja, ali ipak odmah dobijem nagn da ga zatjeram u tri materine..

elem, vidim da slini nesto o vjeronauci, pa nadjoh odgovarajuci citat:

svjetlana rašić, aforističar, beograd

каква невиђена девалвација античких појмова...

Pijanista

da, kao recimo arhijerej

Hate mail

Quote from: Pareski do on March 06, 2012, 09:01:28 PM
Тамо где је "Wicka" призната религија

Wicca.