News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Mlinci (M L I N C I)

Started by Jelence, August 07, 2013, 01:56:35 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jelence

Narode sta su to mlinci?

Imala sam neki curetinu i odem na net da vidim koji cemo recept da primenimo, te nadjoh recept za curetinu sa mlincima. Prste smo polizali, mada sam resila da recept drzim u "gotovo nikada" folderu jerbo ima pavlake, budjavog sira, milerama, kackavalja...

Sve u svemu, danas sam prvi put cula za mlince. Kazu da je to slavonsko jelo, koristi se za mocu od pecenja.

Jel ima neki laloski nazov za mlince?
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Ivan_D

Ne znam, ali mogu a ti kazem sta su zganjci. To je kacamak.
Zapamptio sam to jer su mi jedna hrvatska budala i njen beloruski muz predstavali to kao glavni dokaz da srpski i hrvatski nisu isti jezici.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Jelence

Zganjce sam jela kod jedne cure u Hrvatskoj... Boze kako su bili odvratni. I nisu bili od kukuruznog nego od belog brasna. Mislim da su bili skuvani kao gusti, gusti sos a onda przeni na ulju. I to su jeli sa mlekom.
Evo i dan danas se secam kako su bili odvratni.

Ivan_D

Hm, ja mislio da je kamacak uvek od kukuruznog brasna. Ali sta ja znam.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Jelence

Quote from: Ivan_D on August 07, 2013, 02:13:35 PM

Kamacak je verovatno od macka  :mrgreen:

Kacamak jeste od kukuruznog brasna, ali ja nisam pricala o kacamaku.

matador

Quote from: Jelence on August 07, 2013, 01:56:35 PM
Narode sta su to mlinci?
Imala sam neki curetinu i odem na net da vidim koji cemo recept da primenimo, te nadjoh recept za curetinu sa mlincima. Prste smo polizali, mada sam resila da recept drzim u "gotovo nikada" folderu jerbo ima pavlake, budjavog sira, milerama, kackavalja...
Sve u svemu, danas sam prvi put cula za mlince. Kazu da je to slavonsko jelo, koristi se za mocu od pecenja.
Jel ima neki laloski nazov za mlince?
Prvo jedes pa onda pitas sta je to?
Izvorno poticu sa hrvatsko-slovenacke granice (deo slovenacke Stajerske i hrvatskog Zagorja) ali su se vremenom rasirili i po Slavoniji, Baniji itd.
Dunav u proslosti nisu presli, tako da u Vojvodini nema posebnog naziva za njih pa ih isto zovu i u Srbiji gde su postali cesto jelo na menijima restorana.
Mislim da se u Bosni nisu nikada primili.

Mlinci

Da, nikada ne potcenjuj ovu adresu, svasta tamo moze da se ukuca
http://www.google.com/

tempo

mlinci su neke jufke (you know what jufka is, right) koje se nesto potapaju u "juhu". sve u svemu, nedojebani burek.
kad sam cuo da triglav nije u crnu goru, tri dana sam plako

tempo

pa sta se moze. i u bosnu su nahrupila turska jela kad i u srbiju. jebi ga, geni traze domacu kuhinju.

Daisy

Quote from: matador on August 07, 2013, 02:19:08 PM
Da, nikada ne potcenjuj ovu adresu, svasta tamo moze da se ukuca
http://www.google.com/
Ej, zanimljiv sajt, svašta ima...

Mlinci, izgleda neka vrsta paste, ispečeš palačinke, isečeš na komade otprilike 5 cm x 5 cm i ostaviš da se osuše

Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

matador

Meni sve to djuture deluje sasvim solidno.

tempo

Jelence

Mlinci se prave od vode, brasna i soli. Ulje se ne koristi ni za testo ni kada se peku. (Poredjenja radi za ovoga sa "nedoxebanom gibanicom": u testo za kore za gibanicu ide ulja da bi se posle mogle razvlaciti).
Testo se zamesi i onda se razvuce na "palacinke". Palacinke se stave u rernu na 230 stepeni, gotove su za manje od 10 minuta.

Ovakvi mlinci su prilicno tvrdi da ne kazem uskurceni i ne jedu se kad su samo ispeceni. Ono sto su nasi stari radili (ako smo iz Slavonije, je li) to je da su mlince stavljali u mocu od pecenja.

Ovaj recept koji je apsolutno fenomenalan nije isao uz mocu od pecenja nego sam potopila ispecene mlince u jagnjecu supu (naslo se  :mrgreen: ). Onda sam ih tako nakvasene redjala u vatrostalnu posudu. Jedan red natopljenih mlinaca pa meso, budjavi sir i pavlaka + mileram, sledeci red natopljenih mlinaca pa pavlaka + mileram i onda kackavalj odgore.

Koristila sam sage (zalfiju) kao zacin, ide odlicno uz perad.

Bem mu sunce sad cu da ogladnim.

Pijanista

Mirabella

Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Mirabella

Quote from: Jelence on August 07, 2013, 02:15:47 PM
Quote from: Ivan_D on August 07, 2013, 02:13:35 PM

Kamacak je verovatno od macka  :mrgreen:

Ludaku jedan!  :mrgreen:
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Jelence

Jeste, a nisu brownies, zamisli!

Ej, a jel volis cheese cake?

Jelence

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

baggio

Mlinci su prilog uz mesno jelo koje se obicno pravi uz pecenu curku ili tako nesto.
Izuzetno je bilo popularno u Zagorju, medjutim secam se da je to i moja pokojna mati spremala, a ona je bila Sosa. Moja mama je to pravila otprilike kao kada se pravi testo za rezance, ali sa manje jaja. Onda se to susi u rerni, ili cak na plotnii sporeta na drva tako da cak malo i porumeni. Nakon toga se izlomi i kratko prokuva u slanoj vodi, iscedi i prelije onim sto je ostalo u tepsiji od neke dobre pecenke (onako socno i lepljivo).
Bas mi ovo nije trebalo jutros.

Idi Jelo u persun. Sad sam ogladnela.
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Jelence

Kako je tvoja mama, sosa, to zvala?

Jelence

Quote from: Hate mail on August 07, 2013, 04:58:45 PM
Volim.

E, da se ozenis da ima ko da ti pravi.

I pare da potrosis na sastojke, dosta je bilo i tvog solo-zulma.

Mirabella

Meni je od svih tih egzoticnih jela iz bratskih nam republika najbolja bila "sirotinjska pita".  RIP strina mog exa, Maglajka, bi nas pitala pre svake posete "sta cete djeco da vam pravi strina" a mi bi "sirotinjsku pitu, cina".  To je u stvari bila razljevusa.

Ode cina a s njom i recept, cerka joj nikad nije naucila da pravi.  Kasnije sam saznala da svako selo u Bosni to pravi na razlicit nacin, cinina je bila savrsena.  Oduvek stedljiva (jedna plata, cetvoroclana porodica), cina bi uvek pitala - umesto "hocete li jos?" - "jel' necete vise?".  :mrgreen:  Sama pita je bila prilicno klot (brasno, voda, jaja) i tanka ali preliv od kiselog mleka i belog luka je piti davao savrsen ukus.

Pijanista

hehehe, bas nesto razmisljam, kako li cemo izgledati kad ostarimo:

Hate Mail se skrasio:

Ivan i dalje po svome:

baggio

Quote from: Jelence on August 07, 2013, 05:15:32 PM
Kako je tvoja mama, sosa, to zvala?

Jelice,

sad da me ubijes ne mogu da se setim. Bilo je tu svega, nasuvo svakakve vrste, tasci, tarana, rezanci sa makom..
uuuuuu bokte, al' se nekad dobro jelo. :!:
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Pijanista

A  evo i mene:

Tromotorac

Jelence:

Pera Detlic:

Mirabella

Jelence

Quote from: baggio on August 07, 2013, 05:33:11 PM
Jelice,

sad da me ubijes ne mogu da se setim. Bilo je tu svega, nasuvo svakakve vrste, tasci, tarana, rezanci sa makom..
uuuuuu bokte, al' se nekad dobro jelo. :!:

Da si se setila iz ovih stopa!

Jelence

U jebemu Pijani al si nas uramio!

Pijanista

Jelence

Hahahahaha sve bolje od boljeg!

A di je Mirabella? Ona nije ostarila?

Pijanista

Pijanista

Mirabella

Aaaaa, mashala, mashala, kume!  :mrgreen:

Pijanista

Zagor (Strip junaci ne stare):

baggio

Hahahhahhaaa...ovo zahteva posebnu temu. :|

Pijanista

Jelence

Nije fer, ocu ja da budem Helen Mirren!!!

ximaa

Mirabella

Pijanista

Hocu i ja da budem k'o Zagor, al' ne ide.

Pijanista

Quote from: Mirabella on August 07, 2013, 06:02:33 PM
Evo budi!  xremyb

Sad ce Jelence da odgovori u svom stilu "E necu!"

Jelence

Quote from: Mirabella on August 07, 2013, 06:02:33 PM
Evo budi!  xremyb

xremyb

Mozemo ti i ja ko bliznakinje Helen i Helen  :!:

slawen

Quote from: Jelence on August 07, 2013, 03:11:24 PM
u testo za kore za gibanicu ide ulja da bi se posle mogle razvlaciti
Koliko su mene informisali, nene su u tu svrhu testo za one njihove pite podmazivale pljuvachkom.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

slawen

A što se tiče razljevuše, mislim da joj je u Srbiji pandam pazarska "obaruša".
Missim, u Srbiji.... :mrgreen:
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

slawen

Neka se sam prepozna u diskusiji.
Sliku izbacio Google na pitanje "Old fart".
Izbacilo i onu damu sa extended middle finger.

Pijanista

E

48 sati i 25 minuta svog zivota ostavim ovde + 5228 postova a pijanista ni sliku da mi postavi  

tugica

Jelence

Evo i ti budi Helen pa nek ide zivot  :!: