News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Ivane, ovo si mogao da budes ti

Started by Hate mail, August 21, 2013, 01:55:31 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Ivan_D

The horrors, the horrors.

Imam ja jednog mladog prijatelja, znam ga od kad je bio mali, odrastao je bez oca, brace i sestara, pa je cesto tokom odrastanja pitao mene za razne savete, uglavnom oko devojaka itd., tako da smo se tokom godina dosta zblizili.  

Zavrsio fakultet u BP gde je i odrastao, pa se vratio za BG gde radi u jednoj od onih poznatih svetskih audit firmi. Rastura se od posla, znaci 60-80 sati nedeljno, a sve to za 450 eura mesecno. I tako vec drugu godinu. (u medjuvremenu su mu valjda podigli platu sa 400 na 450).
Rekao sam mu jos pre godinu dana da da otkaz i da cu ga ja uzeti pod svoje krilo, ali nisam bio izneo precizne detalje, pa je rekao da mu je to rizicno i bla, bla, bla.
Opet mi se nedavno zalio kako ce tamo da poludi i da ne zna sta da radi, i ja, ne budi lenj, napravim work-plan za njega i posaljem mu proposal (see below).
I surprise, surprise, 15-tog mi rekao da je odlucio da ne prihvati moju poruku. Opet iz slicnih razloga kao i prosle godine.  :shock: :x :shock:
Some people will never learn.

Ovo sam mu poslao pre 2 nedelje:

Ponuda Mileniuma:

pozdrav covek, procitaj dobro ovu ponudu. Ovako nesto se nudi samo najvecim prijateljima.

Ovako: daj otkaz od 1. Septembra i ja cu ti garantovati 300 eura mesecno najmanje 6 meseci. Ne samo to, vec cu ici i korak dalje i spreman sam da ti odmah posaljem 1800 eura. A ako se posle nekog vremena predomislis samo mi vratis razliku. Npr, ako se posle 2 meseca predomislis i krenes da radis negde drugde vratis mi 900 eura.
Ali, pozor, to nije sve. Ako izdrzis 6 meseci sa mnom, poklonicu ti 7. mesec moj macbook pro. Takav sam ja. Eto.

Sta treba da radis? razne sitne stvari i uglavnom da razmisljas i dolazis sa novim idejama. E, da, neces zaradjivati manje od 10 eura na sat. Dakle, svaki mesec, da bi zaradio vise od tih 300 eura, moras da odradis 30 sati. Ako odradis 40 sati, dobijes znaci 300 + 100 = 400 eura. Ako odradis 60 sati dobijes 600 eura. Ako odradis samo 10 sati, ostaje ti 300 eura u svakom slucaju.

Pokrecem nekoliko web sajtova, pa bi tvoj posao, izmedju ostalog bio se brines o novim clancima, dolazis sa novim idejama, trazis dobar materijal, radis na marketingu, updateujes FB i Twitter profile doticnih sajtova, budes u kontaktu sa web dizajnerima itd. itd. itd.

Sto se tice radnog vremena ostavljam to na tebi. Takodje ako mi kazes da si na neki projekt potrosio 10 sati, tako cemo i da pisemo. Necu ja sad da proveravam da li si 10 sati radio, koliko ti je vremena trebalo itd. Kako mi kazes tako pisemo. Ako razmisljas o projektu 2 sata na putu za BP, onda to pisemo kao da si radio 2 sata. Ako 2 sata trazis neki clanak na internetu i nista ne nadjes prigodno - opet pisemo da si radio 2 sata. Znaci imam puno poverenje u tebe i kako mi kazes tako ce da bude. Posle 6 meseci mozemo da reviziramo ako treba.

Takodje, na nekim projektima ako hoces, mozes za vreme dok radis sa mnom, da uzmes odredjen broj procenta umesto 10 eura na sat. O tome bi smo se dogovorili posebno u detalje.

Uglavnom nista heavy. Meni neko kao ti odgovara je te znam, verujem ti i mislim da si jako pouzdan. a i gotivim te.

Jedna stvar, ako prihvatis, nemoj na pamet Loli [njegova majka, prim. autora], ili nekom drugom, da padne da me zove i prebacuje mi ili me ispituje. Moracu da ih otkacim i odbijem da im bilo sta objasnjavam, cak i po cenu da se malo uvrede. Vecina ljudi koji rade 9 to 5 razmisljaju drugacije i ovakav nacin funkcionisanja im je neprihvatljiv, boje se nesigurnosti itd. Dovoljno si odrastao da mene niko kasnije ne opterecuje zbog tvojih odluka.

Objektivno da ti kazem, mislim da ces zaradjivati prvih 6 meseci preko 500 eura mesecno (mada kazem, garantujem ti samo 300), uz nesto srece i vise. Bez stresa, uz puno slobodnog vremena za sebe i svoj privatan zivot.

Razmisli DOBRO pa mi javi do 15. Avgusta da bogu da te inkomponujem u razne projekte.

Uslov je da das otkaz tamo i da do 1. Septembra prestanes tamo da radis. Takodje, dok si sa mnom, ne mozes da se zaposlis negde drugde jer bi to uticalo na kvalitet rada.

To je u principu sve za sada. Detalje cemo da razradimo kad prihvatis ponudu.

Pozdrav
If you dine with the devil bring a long spoon.

Ivan_D

Poslao sam mu taj clanak... Kaze covek da ce ga primiti k znanju...

QuoteZnam. Prestao sam preterano da se nerviram. Imao sam neke zdravstvene probleme prosle nedelje pa pokusavam da filtriram stres.

On 21 August 2013 08:43, I. D.  wrote:

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/slavery-in-the-city-death-of-21yearold-intern-moritz-erhardt-at-merrill-lynch-sparks-furore-over-long-hours-and-macho-culture-at-banks-8775917.html

Mirabella

Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Pijanista

Quotedaj otkaz od 1. Septembra i ja cu ti garantovati 300 eura mesecno najmanje 6 meseci. Ne samo to, vec cu ici i korak dalje i spreman sam da ti odmah posaljem 1800 eura. A ako se posle nekog vremena predomislis samo mi vratis razliku. Npr, ako se posle 2 meseca predomislis i krenes da radis negde drugde vratis mi 900 eura

Treba da ti vrati 1200.

Nego sad ozbiljno, stvarno je mantov sto to nije prihvatio. A i u toj firmi izgleda stvarno znaju kakav je, cim ga cede.

BP=Budimpesta ili Bijelo Polje?

Ivan_D

Da, 1200. Primetio sam bio to cim sam mu poslao, a nisam hteo ovde da menjam zbog autenticnosti   8-)

Ma cede tamo sve, on jos ume pomalo da se brani. Ali vrlo malo.
Trebao je to da prihvati jos pre godinu dana. Za mnoge je to tezak korak.

Budimpesta.

Pijanista

Neverovatno. Da meni neko u BG utrci sa takvom ponudom, to bi bio no brainer. Lud covek. A jos mi se cini mlad, bez porodice. U sta on trosi mladost, jebote.

Ivan_D

Pa tacno to sam mu rekao i ja. Mlad momak, da, 24.
Steta.

slawen

Chekaj, chekaj, za 1800 eura ne mora nishta da uradi sledecih 6 meseci, osim da da otkaz?
Taj sigurno nije iz Bijelog Polja, tako da je ono pitanje suvisno. Mogla je josh samo da bude Backa Palanka.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Daisy

Fakultet u Bačkoj Palanci jeste respektabilan, ali ne manje respektabilni su i u Beloj Palanci i u Bačkom Petrovcu.
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

slawen

Aj' se kladimo da ima tamo neki fakultet?
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Daisy

Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Ivan_D

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2013&mm=08&dd=26&nav_id=746527

Novi trend - nula dana odmora?

Sve više poslodavaca u svetu se odlučuje da svojim radnicima ponudi "savršene uslove", odnosno da im dozvoli praktično neograničen broj slobodnih dana.

Takav odnos se uglavnom sreće u modernim kompanijama iz "SIlicijumske doline", ali se politika "odmaraj se kad hoćeš" polako širi i van IT industrije.

Ipak, skeptici kažu da praksa da se slobodni dani troše proizvoljno, umesto da se akumuliraju i troše kao odmor zvuči dobro samo na papiru.

Neki idu tako daleko da ocenjuju da je posredi perfidna taktika poslodavaca da radnici umesto više, imaju što manje odmora.

Kako se navodi, radnici se zbog toga što ne postoje jasno definisane smernice, teže odlučuju da uzimaju slobodno vreme, a za mnoge to znači i da imaju vrlo malo odmora tokom godine.

Prema nekim istraživanjima, trenutno čak 57 odsto Amerikanaca ne iskoristi ni dan odmora u godini.

Međutim, ima poslodavaca koji se bore i protiv toga - kompanija "Evernote", koja stoji iza istoimene popularne aplikacije, plaća radnicima 1.000 dolara bonusa za uzimanje bar jedne slobodne nedelje tokom godine.