News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

E, ovo je vec zabrinjavajuce...

Started by baggio, January 18, 2010, 11:44:40 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

baggio

Mozak nam "posustaje" vec u 27. godini

Ljudski mozak počinje da "popušta" već u 27. godini, rezultat je istraživanja profesora Timotija Salthausa sa Univerziteta u Virdžiniji, koji je tokom sedam godina pratio 2.000 pacijenata dobrog zdravlja, starosti od 18 do 60 godina, podvrgavši ih testovima za proveru mentalne agilnosti.

Zaključke je objavio u nanovijem broju časopisa "Neurobiologija starenja", i oni su neopozivi: ljudski mozak počinje da popušta već od 27. godine i to nepovratno.

Mentalne sposobnosti kvaliteta i brzine rezonovanja i prostrorne vizualizacije, opadaju mnogo ranije nego što se smatralo.

Druga vrsta testova obavljanih u okviru istraživanja Alchajmerove bolesti dala je iste rezultate kao i studija profesora Salthausa.

Pokušavajući da što ranije otkrije znake demencije, dr Rebeka Vud otkrila je da je čovek u najboljoj intelektualnoj formi u 22. godini, da bi tokom narednih pet godina stagnirao, pre nego što počne intelektualno da "propada".

Pamćenje je dobro u proseku do 37. godine, a sve što je vezano za stečeno znanje odoleva do šezdesete godine. Kognitivni pad, međutim, počinje veoma rano, istakla je dr Vud.

(Tanjug)
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Pijanista

slawen

Кукавче, није ваљда?
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pijanista

Pa stacu, bolovi u krstima ucestali, narocito posle dvosatnog seksa. Trebalo je paralelno sa kama sutrom da upisem casove joge.

Nocobdija

Ja se osećam ko da mi je 27. a taj Timotije, ako će da časti nešto, može i da proveri (misim, ne da časti ko kod Ivana  xrotaeye ).

slawen

Quote from: Pijanista on January 18, 2010, 11:48:51 PM
Pa stacu, bolovi u krstima ucestali, narocito posle dvosatnog seksa. Trebalo je paralelno sa kama sutrom da upisem casove joge.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

baggio

Quote from: Nocobdija on January 18, 2010, 11:49:42 PM
Ja se osećam ko da mi je 27. a taj Timotije, ako će da časti nešto, može i da proveri (misim, ne da časti ko kod Ivana   xrotaeye ).

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

baggio

Ja se osećam ko da mi je 27. ...................

Sta mislis, zasto ja sadim moje ruze? :mrgreen:

Ljudi koji moraju nešto da nauče mogli bi imati bolje rezultate ako naprave pauzu i - pomirišu ružu.

Nemački istraživači zaključili su da izlaganje mirisima tokom spavanja reaktivira nove informacije u mozgu i poboljšava pamćenje, prenosi Rojters.

Studija koja je sprovedena u Nemačkoj nad 74 dobrovoljca pokazala je da izloženost mirisima tokom sna stimuliše moždane funkcije koje su u vezi sa pamćenjem.

Učesnici u eksperimentu imali su zadatak da zapamte parove karata ili nekih drugih objekata, a mogli su naizmenično da vide samo po jednu sliku. Dok su izvršavali zadatak, neki od učesnika bili su izloženi mirisu ruže, a zatim su spavali u komori koja je bila povezana sa magnetnom rezonancom, tako da je bilo moguće pratiti rad njihovog mozga za vreme sna.

U različitim fazama sna, naučnici su ih ponovo izlagali mirisu ruže.

Sledećeg dana izvršeno je testiranje zapamćenog.

"Posle 'mirisne' noći, ispitanici su se sećali 97,2 procenta parova karata koje su pamtili prethodnog dana", rekao je šef istraživačkog tima.

Ispitanici koji nisu bili izloženi mirisu zapamtili su samo 86 procenata parova slika koje su im pokazane.

Dakle, ako treba da zapamtite nešto važno - častite se buketom ruža, popravićete sebi i raspoloženje i rezultate učenja.

(MONDO)

Nocobdija

Quote from: baggio on January 18, 2010, 11:59:28 PM
Ja se osećam ko da mi je 27. ...................

Sta mislis, zasto ja sadim moje ruze? :mrgreen:

Ljudi koji moraju nešto da nauče mogli bi imati bolje rezultate ako naprave pauzu i - pomirišu ružu.

Nemački istraživači zaključili su da izlaganje mirisima tokom spavanja reaktivira nove informacije u mozgu i poboljšava pamćenje, prenosi Rojters.

Studija koja je sprovedena u Nemačkoj nad 74 dobrovoljca pokazala je da izloženost mirisima tokom sna stimuliše moždane funkcije koje su u vezi sa pamćenjem.

Učesnici u eksperimentu imali su zadatak da zapamte parove karata ili nekih drugih objekata, a mogli su naizmenično da vide samo po jednu sliku. Dok su izvršavali zadatak, neki od učesnika bili su izloženi mirisu ruže, a zatim su spavali u komori koja je bila povezana sa magnetnom rezonancom, tako da je bilo moguće pratiti rad njihovog mozga za vreme sna.

U različitim fazama sna, naučnici su ih ponovo izlagali mirisu ruže.

Sledećeg dana izvršeno je testiranje zapamćenog.

"Posle 'mirisne' noći, ispitanici su se sećali 97,2 procenta parova karata koje su pamtili prethodnog dana", rekao je šef istraživačkog tima.

Ispitanici koji nisu bili izloženi mirisu zapamtili su samo 86 procenata parova slika koje su im pokazane.

Dakle, ako treba da zapamtite nešto važno - častite se buketom ruža, popravićete sebi i raspoloženje i rezultate učenja.

(MONDO)

:? Spavaš na terasi!

baggio

Nocobdija

Quote from: baggio on January 19, 2010, 12:14:32 AM
Quote from: Nocobdija on January 19, 2010, 12:11:32 AM

:? Spavaš na terasi!

Zato moja memorija sljaka punom parom. :mrgreen:

Kad smo već kod spavanja, što reko Slawen, došla već ova smena iz Australije (a i Ana Ivanović počela, vidim krajičkom oka).  xyxy

baggio

Sa kime se to Ana sastaje u ovom mechu?

Pijanista

baggio

Pijanista

Ne, nego kad god neki crnac ne uspe u necemu, to je navodno rezultat rasizma. (ovo je otprilike gledista Glasa Razuma)

vbo man

I ovo je zabrinjavajuce:
Australci vishe vole da chitaju knjige nego da imaju sex  :lol: ...Pokazala anketa. Shta bi anketa pokazala u Srbiji ?  :evil:

QuoteSex may not be all that it's cracked up to be, according to some Australians at least, who have revealed in a survey they prefer curling up with a good book rather than their lover.

When quizzed by Swedish furniture giant IKEA, one in three Aussies said that if given an extra hour in the day, they would prefer to read a book than get cosy with their other half.

The results of the online poll show 35 per cent of the 1057 respondents would opt to get stuck into a novel if they had the extra time, while only 20 per cent chose one-on-one time with their partners.

But it's apparently the nation's women who secretly yearn for paperbacks over passion, with 45 per cent saying they would opt for a good book while just 14 per cent would choose private time in the bedroom.
Men were more unlikely to snub their lovers for literature. Twenty six per cent said they would rather an hour of romance, while 25 per cent favoured reading.
The light at the end of the tunnel is the train.

iDemo

Quote from: vbo man on January 19, 2010, 02:45:04 AM
I ovo je zabrinjavajuce:
Australci vishe vole da chitaju knjige nego da imaju sex  :lol: ...Pokazala anketa. Shta bi anketa pokazala u Srbiji ?  :evil:
Citanje nije ni lose - zamisli kako je bilo pre jedno 10 godina kad su Helen Trinca i Catherine Fox stigle da napisu knjigu "Better than Sex" (podnaslov How a whole generation got hooked on work)... Moc navike sto bi rek'o Miki...

Tužni Grad

Ovaj, da.. . mislim u pravu s ...  čekaj bre, o čemu smo to raspravljali ?

Ivan_D

Quote from: Pijanista on January 18, 2010, 11:48:51 PM
narocito posle dvosatnog seksa.

Seks je sport siromasnih. Treba da se rukovodis Slawenovim mottom.

Elem, o sesku i citanju, kao i u svemu drugom ne postoje apsolutne istine. Ja sam sa 15 poceo dosta da citam, recimo 50+ knjiga godisnje. Onda, kad mi je bilo 18 sam provalio da je par lepih sisa daaaaaaaleko bolje nego bilo koja knjiga i bilo koja duboka misao.
Danas, 20 godina i mnogo sisa kasnije, ja se polako, ali sigurno, vracam knjigama.

Znam ljude mojih godina, ili starije, koji se tek sada upustaju u lov na razne sise, ali to su uglavnom ljudi koji su to propustili pre deset-dvadeset godina pa sad imaju osecaj da nesto moraju da nadoknade.

Hocu da kazem nema apsolutnih istina, u nekim periodima zivota je bolji seks, u nekim drugim knjige.

If you dine with the devil bring a long spoon.

tarana

Quote from: Ivan_D on January 19, 2010, 10:00:26 AM
Hocu da kazem nema apsolutnih istina, u nekim periodima zivota je bolji seks, u nekim drugim knjige.

dostojevski?

Ivan_D

Nope. More like Winnie the Pooh   xjap
If you dine with the devil bring a long spoon.

tarana

nije ni knjiga propovednikova?

"Svemu ima vreme i svakom poslu pod nebom ima vreme.
Vreme kad se rusi i vreme kad se gradi.
Vreme placa i vreme smeha.
Vreme za sise i vreme za knjige..."

iDemo

Quote from: tarana on January 19, 2010, 11:26:27 AM
nije ni knjiga propovednikova?

"Svemu ima vreme i svakom poslu pod nebom ima vreme.
Vreme kad se rusi i vreme kad se gradi.
Vreme placa i vreme smeha.
Vreme za sise i vreme za knjige..."
Brine me, tarana, mnogo me brine to sto si nas izgleda izd'o. Pa gde je tu, da prostish, vreme za jedno srpsko pravoslavno dupe? Mis'im - pored toliki' knjiga i sisadi...

tarana

za srbe važi samo pola knjige propovednikove

Vreme kad se ruši ..........
Vreme placa .................
................ i vreme kad se gubi.
Vreme kad se cuti ................
................ i vreme kad se mrzi.
Vreme ratu .............
vreme sisama...