News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Srpski Bozic na americki nacin

Started by taki, January 19, 2010, 01:42:03 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Deda

xdrinka
najbolja je snaša sa keceljom od trobojke, koja je krenula da posluži rakijicu.  xfrog

taki

Quote from: Deda on January 19, 2010, 01:57:27 PM
xdrinka
najbolja je snaša sa keceljom od trobojke, koja je krenula da posluži rakijicu.  xfrog

jos se smejem... i posle mi odavde agresivni... oni tamo ni srpski vise ne znaju, al' se strogo drze folklora  :mrgreen:

iDemo

To je sifra - jel' si mu/joj rekao i na engleskom. Ako nisi postoji latentna opasnost da to sto si se dogovorio na srpskom ostane tako - 'dogovoreno'...

Ivan_D

If you dine with the devil bring a long spoon.

zagor te nej

Tamo organizuju letnji kamp za decu iz CA...valjda vam je jasno da moj sin tamo nikad nije bio, niti ce biti.
Divljach.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

slawen

Што?
Мени баш симпатичан онај попа који хтео да користи дугачке речи.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pijanista

Kako ovo dozvole? Sloboda veroispovesti?
Mogli bi mi u vankuveru jedan BST ili bar neku tromblonsku kumulativnu

Pijanista

Ajde Zagore, sta se foliras, koji si to od onih?  :twisted:

slawen

Quote from: Pijanista on January 19, 2010, 05:41:22 PM
Kako ovo dozvole? Sloboda veroispovesti?
Mogli bi mi u vankuveru jedan BST ili bar neku tromblonsku kumulativnu
Чек док вам ја тамо дођем, за сваки Божић ћемо да испаљујемо по једну Двину на Општину.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

baggio

Drago mi je da ste naceli ovu temu.

Kao prvo, ne shvatam ovaj stos sa pucanjem  :roll:( u Kanadi bi ih ucorkirali vec u toku prvih 5 minuta)

Drugo,
Po cemu vi zakljucujete da oni ne govore svoj (srpski) jezik?
Ovo je ocito TV intervju/reportaza i s'obzirom da se ovo desava
u severnoj Kaliforniji, prirodno je da ljudi daju izjavu na engleskom.
Hvala Bogu da nemiju akcenat, posto bi tada sigurno bila sprdacina na racun toga.

Pre nekoliko dana citam Nocobdijino pitanje na jednoj od tema, zasto mi (rasuti po svetu)
dolazimo na ovakve forume?  To me je navelo na razmisljanje i "studiranje" svakog od vas. Ja vrlo cesto ne shvatam stavove vas koji ste u Srbiji i poglede na ljude koji se nalaze i zive u emigraciji.  Ovo ovde je konkretan primer.

Ja sam recimo u Kanadi 35 godina.  U svojoj kuci iskljucivo govorim srpski jezik
(olaksavajuci faktor je sto mi je muz Srbin), a engleski govorim bas kao i Amans, bez akcenta.  Kcerka isto govori nas jezik sa nama roditeljima, kao i sa nasim ljudima, ali na ulici tj. u poslovnom zivotu govori engleski i niko joj ne zna poreklo do momenta dok ne izgovori svoje prezime.

Hocu da se zna, ne pripadam ni jednoj nasoj crkvi, niti organizaciji, ali kao dobra vecina naseg sveta, drzim do svoga porekla i nase tradicije iako sam se ovde u potpunosti asimilirala. Sta je u tome lose?  Sta je lose u tome da nas narod po svetu odrzava svoje obicaje i svoju tradiciju?  Ono sto je lose, nadam se da se slozite samnom je, nacin na koji se to cini.  Cinejnica je da nas u javnosti zastupa velika vecina seljacina , ali je isto  cinjenica da je u poslednjem talasu emigracije pristiglo jako mnogo obrazovanih ljudi. 
Ti i takvi su jednostavno ne primetni u masi primitivaca koji verovatno vama zapadaju za oko.

Ne vidim nista strasno kod ovog mladog sveta koji su prikazani na Youtub-u, ne vidim nista strasno u komentarima svestenika, ne vidim nista strasno u cinjenici da narod u Jackson-u ima svoju crkvu i svoje groblje.  Nista od toga nije strasno niti uzasavajuce.

Ono sto je strasno i sto mi smeta je kritika ljudi koji ne zive u emigraciji.
Sta su to vas vasi roditelji ucili?
Nasi eto, da cuvamo do svoga korena i svoga porekla, ma gde bili.
Da, po mogustvu, podelimo to sa svojim komsijama.
Da koliko je to moguce, ukazemo svojoj deci da nikada ne idu protiv svoga (cuvaj svoju La familiju).

Da li ste nekada razmislili kako bi se vi u datom momentu ponasali, a da pri tome niste na svom tlu?  Ne, ne govorim o turistickim putovanjima i mangupiranjima po svetu, govorim o realnom zivotu u nekoj drugoj sredini.  Da li bi zaista zaboravili na svoj identitet, ili bi ga cuvali, ako ne zbog iceg drugog, a ono iz postovanja prema svojim roditeljima?

We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

slawen

Quote from: baggio on January 19, 2010, 05:50:42 PM
Da li bi zaista zaboravili na svoj identitet, ili bi ga cuvali, ako ne zbog iceg drugog, a ono iz postovanja prema svojim roditeljima?

Дефиниши идентитет.

baggio

Quote from: slawen on January 19, 2010, 05:53:33 PM
Da li bi zaista zaboravili na svoj identitet, ili bi ga cuvali, ako ne zbog iceg drugog, a ono iz postovanja prema svojim roditeljima?

Дефиниши идентитет.

Kada jednom dodjes u Kanadu, samo ce ti se kasti.
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Pijanista

Polako, zastalo je negde od Budimpeste.

slawen

Можда ме тај МОЈ идентитет зеза, па још нисам пошао.

baggio

Quote from: slawen on January 19, 2010, 06:02:36 PM
Можда ме тај МОЈ идентитет зеза, па још нисам пошао.

'ajd' sad ti objasni to MOJ?

slawen

Мислиш, који ми је мој?

alan ford

Hocu da se zna, ne pripadam ni jednoj nasoj crkvi, niti organizaciji, ali kao dobra vecina naseg sveta, drzim do svoga porekla i nase tradicije iako sam se ovde u potpunosti asimilirala. Sta je u tome lose?  Sta je lose u tome da nas narod po svetu odrzava svoje obicaje i svoju tradiciju?  Ono sto je lose, nadam se da se slozite samnom je, nacin na koji se to cini. 

Video nisam video, ali eto imam komentar. To je zanimljiva stvar. Kada sam dosao u Ameriku '93. otisao sam u nasu crkvu i zgrozio se shvativsi da je sluzba na engleskom a  onda sam valjda kroz pricu sa ljudima shvatio da su to ljudi ciji su roditelji, babe i dede i pra babe i dede stigli u Ameriku, mnogi govore a mnogi i ne govore ali se svi deklarisu kao Srbi te srpski pravoslavci i bilo mi je cak i OK da je sve na engleskom.

baggio

Nocobdija

Baggio, meni je  smešan taj kontrast, ona zaprepašćena faca žene koja drži ruke na ušima, ovi što pucaju su zabavni i baš volilim što ih u beju u vugla.  :|    Smešni su bre nekako.  :lol: Volem njih take, pa taman i da nemaju pojma našega jezika. Smejemo se mi i domaćim, mi se svemu smejemo i nemamo ništa protiv vas koji ste tamo (pa kad god dodjete neko vam valjda ispeče prase).   Mnogo ste bre osetljivi.  xyxy

baggio

Quote from: Nocobdija on January 19, 2010, 06:41:51 PM
   Mnogo ste bre osetljivi.  xyxy

Pa, znas kako?
Isto se to desava i sa vama tamo.
Malo, malo pa neko drekne:

" Sta vi tamo kritikujete nas ovde sedeci u toplim stanovima i foteljama, sta vi znate kako je nama?"

Ne verujem da se radi o osetljivosti.
Svi mi na zivot gledamo drugacijim ocima.

Nego, osh ti da okrenes prasence kad ja dodjem? :mrgreen:

zagor te nej

Quote from: alan ford on January 19, 2010, 06:29:32 PM

Hocu da se zna, ne pripadam ni jednoj nasoj crkvi, niti organizaciji, ali kao dobra vecina naseg sveta, drzim do svoga porekla i nase tradicije iako sam se ovde u potpunosti asimilirala. Sta je u tome lose?  Sta je lose u tome da nas narod po svetu odrzava svoje obicaje i svoju tradiciju?  Ono sto je lose, nadam se da se slozite samnom je, nacin na koji se to cini.  

Video nisam video, ali eto imam komentar. To je zanimljiva stvar. Kada sam dosao u Ameriku '93. otisao sam u nasu crkvu i zgrozio se shvativsi da je sluzba na engleskom a  onda sam valjda kroz pricu sa ljudima shvatio da su to ljudi ciji su roditelji, babe i dede i pra babe i dede stigli u Ameriku, mnogi govore a mnogi i ne govore ali se svi deklarisu kao Srbi te srpski pravoslavci i bilo mi je cak i OK da je sve na engleskom.

meni nije smetalo sto je na engleskom, objektivno, to je jedini nacin da zadrzis drugu ili trecu generaciju u crkvi, sa sve mesanim brakovima etc. Stvar okolnosti, pre nego nekog izbora.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Pijanista

QuoteNego, osh ti da okrenes prasence kad ja dodjem?

U Vakuferskoj crkvi ("cetnickoj") se pekao vo na raznju kad je Sloba pao.

Pijanista

Kod nas je na crkvenoslovenskom. A moze i na engleskom, gomila sveta ne razume nijedan od ova dva.

baggio

Quote from: Pijanista on January 19, 2010, 07:03:51 PM
QuoteNego, osh ti da okrenes prasence kad ja dodjem?

U Vakuferskoj crkvi ("cetnickoj") se pekao vo na raznju kad je Sloba pao.

xrofl

Pijanista, posebno mi se dopada ovo CETNICKA. xrofl xrofl

Pijanista

Bez zezanja, posle 1945 se crkvena opstina podelila na crvenu i cetnicku. Jedna je bila pod SPC a druga nezavisna. Ujedinile su se kao dosta kasnije, tako da sad imamo dve opstine na istoj teritoriji  xrotaeye .

alan ford

Quote from: zagor te nej on January 19, 2010, 06:58:05 PM

meni nije smetalo sto je na engleskom, objektivno, to je jedini nacin da zadrzis drugu ili trecu generaciju u crkvi, sa sve mesanim brakovima etc. Stvar okolnosti, pre nego nekog izbora.

ja sam tada bio FOB (fresh off the boat).

baggio

Pijanista:

Bez zezanja, posle 1945 se crkvena opstina podelila na crvenu i cetnicku. Jedna je bila pod SPC a druga nezavisna. Ujedinile su se kao dosta kasnije, tako da sad imamo dve opstine na istoj teritoriji   .

xrotaeye xrotaeye xrofl

Hate mail

Ne vidim, sjebaT sam...

Rade kalibri za Bozic u Narodnoj Republici?
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

neprijateljska emigracija

Quote from: baggio on January 19, 2010, 07:18:07 PM

Pijanista:

Bez zezanja, posle 1945 se crkvena opstina podelila na crvenu i cetnicku. Jedna je bila pod SPC a druga nezavisna. Ujedinile su se kao dosta kasnije, tako da sad imamo dve opstine na istoj teritoriji   .

xrotaeye xrotaeye xrofl

Da, podjela na "cetnicku" odnosno raskolnicku Slobodnu SPC i SPC iz Beograda, koja je ujedinjem sa SPC 1991. preimenovana u mitropoliju Novogracanicku.

Ta je podjela neformalno prisutna i danas, mada sto vise umire poslijeratne emigracije, tako i to blijedi. Tako je recimo pokojnog mitroplita Irineja Kovacevica, zamijenio kadar delegiran iz BG, vladika Longin ( rodom iz Dalmacije, okacio sam tamo na nekom drugom topiku, onu bozicnu cestitku/ uplatnicu koju je on potpisao)

Sto sve ne znaci da se otimanje oko imovine i uticaja ne nastavlja, samo je to sada manje otvoreno.
sweetness, sweetness I was only joking
when I said by rights you should be bludgeoned in your bed

neprijateljska emigracija

Quote from: zagor te nej on January 19, 2010, 06:58:05 PM
Quote from: alan ford on January 19, 2010, 06:29:32 PM

Hocu da se zna, ne pripadam ni jednoj nasoj crkvi, niti organizaciji, ali kao dobra vecina naseg sveta, drzim do svoga porekla i nase tradicije iako sam se ovde u potpunosti asimilirala. Sta je u tome lose?  Sta je lose u tome da nas narod po svetu odrzava svoje obicaje i svoju tradiciju?  Ono sto je lose, nadam se da se slozite samnom je, nacin na koji se to cini. 

Video nisam video, ali eto imam komentar. To je zanimljiva stvar. Kada sam dosao u Ameriku '93. otisao sam u nasu crkvu i zgrozio se shvativsi da je sluzba na engleskom a  onda sam valjda kroz pricu sa ljudima shvatio da su to ljudi ciji su roditelji, babe i dede i pra babe i dede stigli u Ameriku, mnogi govore a mnogi i ne govore ali se svi deklarisu kao Srbi te srpski pravoslavci i bilo mi je cak i OK da je sve na engleskom.

To je trzisno ponasanje, odnosno orijentacija na tzv. "trzisni model".

Koga u potpunosti podrzavam, btw.
sweetness, sweetness I was only joking
when I said by rights you should be bludgeoned in your bed

Ivan_D

Quote from: neprijateljska emigracija on January 19, 2010, 07:39:05 PM
date=1263923442]
To je trzisno ponasanje, odnosno orijentacija na tzv. "trzisni model".

Koga u potpunosti podrzavam, btw.

Hteo si reci 'koje', ili nisi mislio na ponasanje?

Daisy

da li neko zna u kom kontekstu je zvezda na crkvi?

Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

alan ford

Quote from: INI on January 19, 2010, 08:26:40 PM
da li neko zna u kom kontekstu je zvezda na crkvi?

ne, ali znam da je srpska crkva u Bafalu pripadala poljacima, pa su se oni iselili a mi uselili. Naravno oltar je ostao okrenut ka Zapadu. Jednako je neku nasu bivsu crkvu u Bafalu kada smo je mi ostavili preuzela neka muslimanska zajednica...

Ko zna cija je to crkva nekada bila.

baggio

I ja se secam kad sam bila u Meksiku, pa u jednoj veoma staroj katolickoj katedrali, primetim Jevrejsku sestokraku uradjenu u predivom crvenom staklu, odmah iznad ogromnih vrata na ulazu.  Saznala sam kasnije, da je ta crkva bila zaduzbina jednog Jevrejskog bracnog para, te je jedan od uslova bio da istaknu svoju zvezdu.

Mozda se tako nesto i ovde desilo? ( mada je ovde u pitanju petokraka.......pratizanka :mrgreen:)

Nocobdija

Quote from: baggio on January 19, 2010, 06:55:43 PM
Quote from: Nocobdija on January 19, 2010, 06:41:51 PM
   Mnogo ste bre osetljivi.  xyxy

Pa, znas kako?
Isto se to desava i sa vama tamo.
Malo, malo pa neko drekne:

" Sta vi tamo kritikujete nas ovde sedeci u toplim stanovima i foteljama, sta vi znate kako je nama?"

Ne verujem da se radi o osetljivosti.
Svi mi na zivot gledamo drugacijim ocima.

Nego, osh ti da okrenes prasence kad ja dodjem? :mrgreen:

baggio

Opaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......
ne jedno, nego 5 komaTa...... :!:...Fala....fala..... xjap

Pijanista

Pijanista

Erudita. A imam i dobru memoriju pamcenja

slawen

И аутомацки ражањ са погоном мотором за брисаче....

Мени најинтересантније ту да гледам како су обувени ови што пеку прасиће. Види га овај у собним папучама и плавим најлонским чарапама...
Ко се сећа са старог Ацетовог 7К где је неко окачио слику свог таста ваљда у плавим Зико папучама поред неког тристаћа, док пек'о прагње? Неко војно лице, био обучен у маскирну униформу М77...

alan ford

baggio

Quote from: slawen on January 19, 2010, 09:48:12 PM

Мени најинтересантније ту да гледам како су обувени ови што пеку прасиће. Види га овај у собним папучама и плавим најлонским чарапама...
Ко се сећа са старог Ацетовог 7К где је неко окачио слику свог таста ваљда у плавим Зико папучама поред неког тристаћа, док пек'о прагње?

Breeeee, al' si ti sitnicar. :mrgreen:
Ja ne gledim u carape, ja se fokusirala na praCe. :mrgreen: xrofl

slawen

Па шта ћу док чекам да се испече, морам нечим да се занимам.

Pijanista

Ко се сећа са старог Ацетовог 7К где је неко окачио слику свог таста ваљда у плавим Зико папучама поред неког тристаћа, док пек'о прагње? Неко војно лице, био обучен у маскирну униформу М77...

Tast je vec izmontiran negde u nekom kanadskom podrumu. Pa kad mu takvu sliku podredjeni dostave direktno njemu na sto bice belaja. Cuvaj se. Pracen si.

vbo man

Ma jeste cirkus smo (onako generalno ko nacija ) pochesto...Al to smo shto smo. Ostaje nam da se "organizujemo" po "grupama" kao uostalom i oni u Srbiji.Pa svako tamo gde mu je mesto. Mi ovde ponekad nemamo izbora nego da se povremeno nadjemo u nekim grupama kojima ne pripadamo. Crkva u koju mi idemo je OK za otici na liturgiju (koja nije na engleskom). Ono druzenje sa raznim "grupama" unutar crkvenog bifea ( sale) izbegavamo u velikom luku...ponekad ostanemo za Vidovdan na ruchku...ako smo bash jako dobro raspolozeni.Kod nas nikakve pucnjave nema...niti ja pamtim pucnjavu u Beogradu za Bozic ( ne znam kako je sda). Za Novu godinu se jeste pucalo po Beogradu ( i petarde ali i svashta drugo) i to opet u ovim godinama od Miloshevica pa do danas. Ranije i nije bilo oruzja. A shto se tiche oruzja i pucnjave tu su se barem Srbi u USA dobro uklopili pa uopshte ne shtrche xrofl .Pa ti Ameru pre mozesh da donesesh zakon da mu uzmesh kucu nego gun.
Al nisu ni drugi mnogo bolji kad ih pogledash onako generalno...svuda ima svachega.
Baggio delim tvoje poglede na te stvari...Chovek koji ne zna odakle dolazi ne moze da zna ni kuda ide...ili tako nekako beshe izreka...
The light at the end of the tunnel is the train.

Ivan_D

Je l' ima neko onaj clanak kad je ono prase eksplodiralo, posto su hteli da ga omame plinom pre nego sto ce da ga zakolju?

Hate mail

Nije to niko od nas "okacio tasta" nego smo ih nasli na WWW-u.

Plastikaje su "Jugoplastikine" SSNO issue cca 1979., a uniforma je cuvena M93-ka, pola populacije tzv. Srbije je nosi svakodnevno. Primetite da g. general nosi i prsluk, tj M93 gunj preko iste (u, jasno, drugacijem hue-u; standardno nemoguce je naci 2 komada M93 opreme u istom hue-u). Tu su i zet, drugi zet, ljuta, cigareta, noksir, prase, pola bureta od 200 litara D-2, "tristac", mercedes, flasa piva, vangla...

"At Helena's Father House in Rasovaca (near Nis), Serbia. Helena's Father (in Yugolsavian Army Uniform - he's a retired Yugoslav Army General), her brother-in-law, and I....roasting the pig....while drinking Slivovitz (homemade plum brandy). Old Zastava (car) behind us. Good times!"

http://www.flickr.com/photos/9605368@N03/899490568/#

Hate mail

Quote from: Ivan_D on January 19, 2010, 10:59:00 PM
Je l' ima neko onaj clanak kad je ono prase eksplodiralo, posto su hteli da ga omame plinom pre nego sto ce da ga zakolju?

To je ziva istina iz sela Jagnjila kod Mladenovca, cca 1992-1993., preneo ja davno, 1999. jos a ispricao mi bratov kolega sa fakulteta cca 1995. Omamili, obesili na chengele iznad vatre da ga osmude i boom. Kad su se malo pribrali (na zemlji) pa videli creva i krv po sebi poceli da vriste jer su mislili da su tesko povredjeni, ali su ubrzo ukapirali da je to od svinje.