Author Topic: Oliver Ivanović...  (Read 1229 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline indie

 • 7k
 • Posts: 4555
 • 144/233
Oliver Ivanović...
« on: January 16, 2018, 10:52:12 AM »
*
Slučaj Olivera Ivanovića, od suđenja do ubistva

Beograd -- Oliver Ivanović je od januara 2014. zajedno sa još četvoricom Srba bio u pritvoru u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici zbog navodnog ratnog zločina.

IZVOR: B92 UTORAK, 16.01.2018. | 10:30

Njega je kosovsko tužilaštvo teretilo za navodne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji počinjene 1999. i 2000. godine.

Optužnica je podignuta u novembru 2014. godine, napisana je na preko 50 strana. Ivanović i ostala četvorica Srba, koji su s njim pritvoreni na početku suđenja kategorično su odbacili sve navode optužnice.

"Apsolutno nisam kriv", kazao je tada Ivanović, na početku suđenja 18. decembra 2014.

Tužilaštvo je predložilo veliki broj svedoka, navedena su bila i imena žrtava i mesta na kojima su okrivljeni Srbi navodno počinili krivična dela. Optužnica, između ostalog navodi da je Ivanović izdavao naredbe paravojnim formacijama i predvodio čuvare mosta u Kosovskoj Mitrovici, kao i da je tom prilikom nosio automatsko oružje, pištolje i dva velika noža.

Odbrana Ivanovićeva je naglasila da optužnica nema nikakvih osnova i da su ljudska prava Olivera Ivanovića teško prekršena. "Ovde je reč o događajima od pre 15 godina, istraga se sprovodila tek sada, a za to vreme optuženi Srbi su u pritvoru godinu dana i njihova prava su ugrožena", rečeno je tada.

I ostali branioci optuženih Srba ističu da je dokazni materijal optužnice razočoravajući, jer se iskazi zasnivaju na izjavama iz novina i da su bez konkretnih dokaza.

Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode Oliver Ivanović je 7. avgusta 2015. počeo štrajk glađu, dok je 14. avgusta zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

U februaru 2017. mu je ukinuta prvostepena presuda i naloženo je novo suđenje. Potom je bio u kućnom pritvoru, a od aprila 2017. je određeno da se brani sa slobode.

Tokom kampanje za lokalne izbore na Kosovu, zapaljen mu je automobil, a četiri člana njegove inicijative povuklo se iz kampanje zbog, kako su tada rekli, zastrašivanja.

Ivanović je danas preminuo, nakon što je na njega nepoznati napadač ispalio nekoliko hitaca ispred kancelarije njegove stranke.

Rođen 1. aprila 1953. godine u porodici crnogorskog porekla, u selu Rznić kod Dečana, a osnovnu školu i srednju mašinsko-tehničkog smera završio je tadašnjoj Titovoj Mitrovici.

Zbog želje da postane pilot upisao je Vojnu akademiju u Zagrebu, gde je počeo ozbiljno da trenira karate, da bi vrlo brzo stekao međunarodni ugled, te postao velemajstor, trener, a zatim i međunarodni sudija.

Nakon tri godine studija napustio je vojnu akademiju jer je ustanovljeno da ima urođeni oštećeni vid, vraća se na Kosovo gde je završio Mašinski fakultet. Naknadno je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu u Prištini. Bavljenje karateom uticalo je da usavrši znanje stranih jezika,te je Ivanović govorio engleski, albanski i italijanski.

Bio je predsednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", državni sekretar za Kosovo i Metohiju u nekadašnjem Ministarstvu za KiM. Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće Ivanović je bio predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo, odakle je smenjen 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju. Od 2008. nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Živeo je u Kosovskoj Mitrovici sa suprugom i trojicom sinova.
*https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=01&dd=16&nav_category=640&nav_id=1347536
'на љуту рану - љуту траву..!'

Offline Ivan_D

 • 7k
 • Posts: 8683
Re: Oliver Ivanović...
« Reply #1 on: January 16, 2018, 03:13:02 PM »
Neverovatno, a bio sam stekao utisak da su tamo prestali sa politickim ubistvima.

Nego kako je bavljenje karateom uticalo da nauci strane jezike? Ne kazem da je nemoguce, mozda je cesto putovao na turnire u strane zemlje, imao strane trenere itd., ali sama konstrukcija recenice cudna u najmanju ruku.

Quote
Bavljenje karateom uticalo je da usavrši znanje stranih jezika,te je Ivanović govorio engleski, albanski i italijanski.

Se zna ko ga je ubio? Albanci, Srbi, neko treci?
If you dine with the devil bring a long spoon.

Offline Pijanista

 • 7k
 • Posts: 11732
  • hahahaha
Re: Oliver Ivanović...
« Reply #2 on: January 16, 2018, 05:03:11 PM »
+

Offline Pijanista

 • 7k
 • Posts: 11732
  • hahahaha
Re: Oliver Ivanović...
« Reply #3 on: January 16, 2018, 08:19:57 PM »
Na vlasti seseljevci i slobini, politicka ubistva, reket... Dakle 90-te se vratile