https://www.danas.rs/kolumna/aleksej-kisjuhas/smrt-vojvodine/
ma ja, jebote, brena je brena, al' dvaput je dvaput...
nego
moji roditelji su svakoga leta svojem malograđanskom sadizmu kojim su pod okriljem vaspitanja tretirali sestru i mene davali dodatnu dimenziju
tako što bi nas slali u progonstvo kod strica milorada, u selendru, na planinu
"da popravimo krvnu sliku"
"da jedemo zdravo"
"da dišemo"
i tako neki kurac
ne bih sada da iznosim sve aspekte te grozote
od neuslova, nehigijene
preko neverovatnih, ali stvarno neverovatnih karaktera koji bi se tamo našli, da bi se i dejvid linč postideo
do zlostavljanja, iskorištavanja, poniženja itd. kojima smo bili izloženi
ono zbog čega sad pričam ovo je svetosavsko zvonce
časopis za decu srpske pravoslavne crkve
stric milorad, extrapravoslavac, išao je pešice preko brda i dolina na hadžiluk u studenicu za svaku malu gospojinu
i tamo bi mu valjda davali to
to je bilo retko štivo u toj zabiti
pored nekog poljoprivrednog kalendara, knjige za seljake koju sam naučio napamet
uputstva za održavanje zastavine dvocevke (položare) i punjenje patrona
i proloma branka ćopića koji je neko maznuo iz lokalne biblioteke
tada tamo nije bilo ni struje, ni vode
zaboravih da natuknem da sam sam (dugačko "a) naučio da čitam oba pisma sa četiri godine, gledajući tv reklame (kojih skoro nije ni bilo na crnobelom programu) i najave emisija
tako da sam "zvonce" video kao pojas za spasavanje
i tamo sam pročitao nekolike priče o svetom savi
kako je prevario đavola, ovde, te kako je zajebao đavola onde, te kako je sa đavolom sadio tikve, a onda su se te tikve đavolu o glavu obile
tako da sam zaključio da je taj sveti sava neki veoma opasan, podm,ukao i pokvaren čovek, koga se treba paziti više nego samog đavola
naravno da nije bilo tako
on je bio samo batin potrčko, verovatno gej primoran da skriva svoju orijentaciju, nesposobni i bolešljivi balavko koji je imao sreću da se ne rodi kao dete nekih kmetova...