News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

19 godina od...

Started by tempo, July 11, 2014, 04:49:19 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tempo

http://www.6yka.com/novost/59799/boris-dezulovic-ubi-nas-prejak-veznik

"Ubi nas prejaka reč", stajat će jednog dana plural čuvenog Miljkovićevog stiha na velikoj ploči u Memorijalnom centru Potočari, spomeniku nad masovnom grobnicom osam hiljada ubijenih Srebreničana oko kojega će se vrzmati školska djeca iz Banjaluke ili Zvornika, sa učiteljicama srpskog koje će im strogim glasom govoriti o finoj razlici između strašne, rogobatne tuđice "genocid" i tople, domaće riječi "zločin".

Pisat će Miljkovićeve prejake riječi na spomen ploči u Potočarima, kao trajna opomena "da se ne ponovi", ali ne da se nikad više ne ponovi genocid nad ljudima druge vjere i prezimena, već da se nikad više ubijanje ljudi druge vjere ili prezimena ne nazove genocidom, tuđom dakle riječju, reskom, grdom i prejakom.

"Genocid je možda ipak malo prejaka reč", rekao je tako netko, nije više ni bitno tko, poznat netko i nevažno tko, u širokoj javnoj raspravi koja se u Srbiji razvila oko deklaracije o Srebrenici, administrativne potvrde koja Srbiji treba za evropske integracije. Baulja tako Srbija hodnicima briselske birokracije od sobe do sobe, šalju je od šaltera do šaltera, "gdje se vadi ta potvrda?" "u srpskom parlamentu, gospođo", "može li ovo?", "ne može", sumnjičavo vrte činovnici glavama i pitaju gdje je riječ "genocid". Mora, kažu, u potvrdi biti genocid u Srebrenici. "Genocid je možda ipak malo prejaka reč", odgovara Srbija, "može li 'zločin'"?

Osam hiljada Srebreničana glavom je platilo jezičnu nedoumicu oko koje i danas razglabaju najveći srpski lingvistički autoriteti, osam hiljada muškaraca i djece ubila je prejaka reč. "Je l' sad jasno zašto treba da se zna materinji jezik?" pitat će stroga učiteljica iz Zvornika na školskom izletu, a zvornička će djeca s nepojamnom dosadom klimati glavama i fotografirati se u dresovima Fudbalskog kluba Drina i majicama navijačke skupine "Genocid Zvornik", potajno da učiteljica srpskog ne vidi, pa da opet za kaznu moraju na utakmicu noseći transparent sa stotinu puta ispisanim "Zločin Zvornik'.

Velika je, čudesna moć napisane riječi, poznata je stvar, otkako je onaj Sumeranin u granitnu stijenu upisao prve kvrgave, klinaste grafeme, više su ti mali, bezazleni znakovi pobili ljudi nego svi lukovi, strijele, koplja, noževi, mačevi, sjekire, topovi, puške, pištolji, bombe i krstareći projektili, više su virusa i bakterija svijetom proširila napisana slova nego svi komarci i štakori, više je ljudi stradalo od prejake riječi nego od potresa, poplava, požara, vulkana, uragana i tsunamija.

Ima tako nekih riječi, malih a prejakih, što ubijaju precizno poput metka u potiljak. A u hrvatskom, srpskom i bosanskom – kako li se već sve ne nazivaju književni standardi jezika na kojemu se tako nepogrešivo razumijemo, mrzimo i ubijamo – među sve kletve i psovke iz rječnika mržnje, među sve tuđice i domaćice, "genocide", "zločine" i ostale prejake reči, uvukla se jedna, najmanja od svih, od svega tri slova napravljena – pogani i zloćudni suprotni veznik "ali".

Uglavio se taj "ali" u naše rečenice kao berlinski zid, meandrira olovka ispisujući kvrgavo "ali" kao kriva Drina među nama: više je ubojica i silovatelja pomilovalo naše "ali" nego svi zakoni o amnestiji u povijesti, više je taj mali suprotni veznik opravdao zločina nego svi advokati svijeta, više su nevinih leševa ekshumirala, pljunula i spalila ta tri slova nego sve revizionističke biblioteke nacističkih skeptika. Krnja je svaka rečenica naših jezika koja nije objašnjena i opravdana jednim "ali".

Da, bio je to strašan zločin, ALI bio je rat, a u ratu se događaju strašne stvari. Da, jeziv je to i odvratan zločin, ALI zločina je bilo na sve strane. Da, Naši su činili zločine, ALI zločine su činili i Njihovi. Ja sam prvi koji će osuditi i koji je ne jednom osudio taj zločin, ALI valja biti pošten i reći da su zločini počinjeni i nad Našima. "Ubijaju naši, ALI ubijaju i partizani."

Balkanska antiteza postala je službena mantra političara, povjesničara, pravnika, novinara, publicista, analitičara i kafanskih eksperata, efektna završna riječ obrane, svakoj točki optužnice pouzdan alibi.

Albanci su stoka, ALI BI bilo pošteno priznati da ima i poštenih Albanaca. Albanci proganjaju Srbe u enklavama, ALI BI i Srbi činili isto da je Kosovo ostalo u sastavu Srbije. Žao bi mi bilo i jednog srpskog djeteta poginulog u bombardiranju, ALI BI i oni trebali jednom vidjeti kako je to. Nije lijepo ubijati babe i paliti kuće, ALI BI hrvatski Srbi trebali shvatiti da su sami krivi. Moramo govoriti o zločinima Armije BiH, ALI BI morali govoriti i o svemu što je dovelo do toga. U Srebrenici su poubijani muslimanski muškarci, ALI BI valjalo priznati da su i ti muslimani ubijali bratunačke Srbe. "Ubijani su partizani, ALI BI bilo pošteno reći da su ubijani i naši."

Bio je zločin, ALI BI "genocid" možda ipak bio prejaka reč.

Zato bi valjalo jednom staviti točku. Mislim, doslovno – točku. Ukinuti suprotni veznik 'ali' u našim jezicima, i svaki put kad poput štakora izmili na kraju rečenice, staviti točku. Pravi pravcati Zakon o suprotnim veznicima i suprotnim rečenicama, baš poput svih onih silnih amandmana i zakona o izmjenama i dopunama zakona, zakon dakle u kojemu bi u točki 1 stajalo da se "zabranjuje svaka upotreba i sastavljanje suprotnih rečenica", u točki 2 propisuje pravilna upotreba, "na način da se umjesto suprotnih veznika 'ali' i 'no' stavlja interpunkcijski znak točke opisan u točki 3 Zakona", a u točki 3 pravilna upotreba točaka, "tri točke ukoliko nema mjesta za daljnju elaboraciju teze, dvotočka ukoliko mjesta za elaboraciju ima, i jedna točka ukoliko je sve jasno".

Pogledajmo kako bi to izgledalo u pravosudnoj praksi.

"U ime srpstva i srpskih nacionalnih interesa, srpske su snage pod komandom generala Ratka Mladića u Srebrenici likvidirale osam hiljada muslimana."

Zvuči rogobatno, zar ne? Kako, zašto je ubijeno osam hiljada ljudi, neće biti da su zli Srbi sišli s planine i iz čista mira poubijali sve muško u Srebrenici, niti će biti da je svih tih osam hiljada ljudi čistih ruku išlo na strijeljanje, mora biti neko objašnjenje, mora biti neko opravdanje, zašto bih se uostalom ja zbog toga stidio, ja se kao čovjek i kršćanin i Srbin i roditelj stidim svakog zločina i žao mi je svakog ubijenog čovjeka, ne samo muslimana i ne samo u Srebrenici, zar je samo u Srebrenici bio zločin, zar je samo u Srebrenici počinjen genocid, ako je to genocid, onda je i "Oluja" genocid, stide li se Hrvati zbog "Oluje", stide li se Bošnjaci zbog "Kazana", zašto Bošnjaci i Hrvati nisu donijeli deklaracije o zločinima nad Srbima, zašto kosovski Albanci nisu donijeli deklaraciju o zločinima OVK? – hiljade gnjevnih riječi kulja iz one male crne točke na kraju rečenice, vapi rečenica za svojim "ali", pa da vaga opet stoji lijepo poravnata, u kozmičkoj ravnoteži, u kojoj svako "zašto" ima svoje "zato", a svaki ubojica i ratni zločinac svoj "ali bi".

Ovako, nema "ali", ostaje samo: "U ime srpstva i srpskih nacionalnih interesa, srpske su snage pod komandom generala Ratka Mladića u Srebrenici likvidirale osam hiljada muslimana." Nije teško, zar ne?

Dobro, nije, ALI hoću li sada dati primjer hrvatske krnje rečenice, hoću li bez "ali" napisati nešto o genocidu poslije "Oluje"? Neću. Nema "ali'. Govorimo o Srebrenici i govorimo o deklaraciji o Srebrenici. U redu, hoće li onda netko poslije napisati i reći, hoće li netko uobličiti u deklaraciju i zločine nad Srbima? Svejedno, nije važno. To se vas ne tiče. To je njihova stvar, to je između njih i ubijenih Srba. To su njihovi mrtvi. Nisu vaši mrtvi u grobnicama oko Bratunca, vaši su mrtvi u Potočarima. Ovo je sada samo između vas i osam hiljada mrtvih Srebreničana.

"U ime srpstva i srpskih nacionalnih interesa, srpske su snage pod komandom generala Ratka Mladića u Srebrenici likvidirale osam hiljada muslimana."

Točka.

Nema "ali".
kad sam cuo da triglav nije u crnu goru, tri dana sam plako

Ivan_D

Srbi, sudeci po raznim komentarima istih na godisnjicu genocida u Srebrenici, se nista nisu opametili. Ali nista.

A bogami ni neki "Crnogorci".

http://znaksagite.com/7k/index.php?topic=3496.msg79694#msg79694
If you dine with the devil bring a long spoon.

tempo

u svemu tome je samo pogresno biti srbin i imati bilo kakvo opravdanje za ucinjeno u srebrenici, a i na drugim mjestima. niko normalan na drugim stranama zlocin ne povezuje sa casnim srpskim i crnogorskim imenom niti srbima namece kolektivnu krivicu. tu krivicu, a jesu, odmah su krivi cim to rade, namecu sami sebi oni koji imaju bilo kakvu rijec opravdanja, bilo kakvo ali za taj krvolocni olos koji je uradio to sto je uradio. ima takvih na ovom forumu, da ih sad ne imenujem, ali ne mislim da je hate jedan od njih.
inace, ja sam u nekoliko navrata pokusavao da objasnim da je rat u bosni u principu bio organizovani koljacki juris na muslimane, ali nisam bio uspjesan u tome, sto je donekle i razumljivo. ne moze neka sitna osoba reci: jeste, moji su naostrili nozeve i krenuli klati sve sto nije srpsko, udarali su haubicama po gradovima, snajperima ubijali djecu i zapaljivim granatama palili biblioteke.

a ovo, islam kao dusevn bolest, je nesto sa cim se skroro i slazem, mada i njih razumijem. rat je bosanske muslimane u politickom i kulturnom smislu sveo na nivo plemena. ta religija je valjda sve sto im je ostalo i ona nije razlog da ih se ubija.

tempo

eto ivane, vidis da neki crnogorci znaju o cemu se tu radi :mrgreen:

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Hate mail

Pre 4 godine bio sam na odmoru bas u ovo vreme (kraj juna - kraj jula) tamo i zatekao sam se iz nekog razloga u nekakvom mega-shopping centru, ne znam kako to da nazovem, navodno moras da imas clansku kartu nekakvu da bi tamo kupovao, go figure, srBske prodavnice nece tvoje pare bez toga, u Krnjaci i to bas u delu tog hangara gde se valjda na angro prodaju televizori. Televizori koji su ukljuceni i rade, ide program. I ispred jednog televizora stoji lik od mozda 25 godina, u nekakvim kratkim pantalonama sa stampanim dizajnom, vise neke pantljike sa njih, the works, majica sa kratkim rukavima, po njoj isto neki pattern, neki iskezeni buldog (slika) mu na ledjima i on gleda na tom TV-u ispred neku stariju muslimanku u dimijama i umotanu u maramu kako je intervjisu valjda povodom jos jedne obljetnice, zena snuzdena, nije joj ni do cega, ne cujem sta govori ali pretpostavljam i odjednom iz tog lika, cija samo nabildovana ledja i malo teleceg profila vidim, izlece: "Mrsh!!!!", bogami me i prepade malo.

Hate mail

A jebo ti meni majku sto bih ja ucinio bilo sta nekome ko je vezan ili razoruzan ili lezi na zemlji posle tuce ili je pijan ili kako drugacije neuracunljiv ili onesposobljen.

Ivan_D

Quotei odjednom iz tog lika, cija samo nabildovana ledja i malo teleceg profila vidim, izlece: "Mrsh!!!!", bogami me i prepade malo.

Srbi. Broj takvih ljudi tamo 'ladno i lagodno cini kriticnu masu i takvi, iako tehnicki manjina, kroje sudbinu celom narodu.

tempo

e to. i kod nas postoji neki antipod tome. pseudotalibani sa bradicama i druge majmunolike vrste. manjina koja kroji sudbinu cjelom narodu.

Ivan_D

Tempo, don't take this the wrong way, ali to nije bas NIKAKVA uteha sto je kod vas isto tako. Vi ste Bosanci, for God's sake.

tempo

:mrgreen:

znam da ti nije utjeha, samo primjecujem da su oba drustva deformisana na slican nacin, za razliku od hrvatske, gdje postoji ista sorta, ali ih nema toliko da jebu majku svima.

Ivan_D

Hrvatska je Amerika za Srbistan i Bozniu  xjap

tempo

ma da. postoje citave slobodne teritorije u hrvatskoj. zg naprimjer, istra, dubrovacka republika, osjek, varazdin.

Hate mail

Da ali verovatno postoje i brojne i velike "sleeper cells" unutar tih slobodnih teritorija. Takodje, ja ne bih zurio sa krstavanjem bilo koje srbolike teritorije imenom "slobodna"; it's just too much...

Toza

Mi Ugronemci smo lepo počeli da istrebljujemo tu srpsku gamad još pre sto godina i niko to nije nazviao genocidomm, dapače, kakikurac genocid!
Međutim, sjebali smo se kad smo za posao angažovali lokalne kontraktore: jebote kako je to aljkav, lenj i pokvaren soj, gori su bre od tih Srba koje je trebalo pobiti.
Nisu vodili nikakvu evidenciju, brljavili su onako smrdljivi, pijani i prirodno glupi, zasrali su nam rabotu kako samo oni znaju. U pičku materinu, bolje da smo doveli Zulukafere & Gagauze, nego što smoj toj stoci poverili tako značajan zadatak (al' smo naučili znanje, pa su kurac lokalni idioti obnavljali mostarski most).
Na primer, u Kragujevcu, za našu preciznu odmazdu što su se bunili sproću naše kulturne okupacije, streljali smo tačno 2.778 muškarca, o tome uredno vodili knjige i na taj način izbili svaku šansu Srbima da lažu o broju pobijenih i da konsekventno to nazivaju Najvećim zločinom u II svetskom ratu. Najveći zločin my ass. Šta smo mi sve radili...
I tako dalje: Kraljevo, Jajinci, Sajmište, Novi Sad... you name it.
Za sve se tačno zna i nema nikakve rasprave.

Tako i za ta Zrebrenitza: da smo mi dobili taj tender, tačno bi se znalo koliko smo ih utamanili i niko ne bi smeo ni da zucne.

matador

Par godina ranije...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=07&dd=12&nav_category=64&nav_id=875668

Nemoj samo da mi sada neko pada u vatru i krene u zrtvometriju, ovo je dokument o uzasima rata, posebno o zlu koje svoj vrhunac dostize kada su deca i zene u pitanju.
Naravno da pri tome mislim i na Srebrenicu.

Toza

Поготово што је број побијених помало незгодан. Да су убили бар 88 њиха, па да Срби могу оне дрвореде једноставно да прекрсте/покрсте.

Ми Угронемци на ту ствар гледамо крајње практично, јел'те.

matador

Znam za ugao gledanja vas Ugronemaca.
Znam i za ugao gledanja onih pravih Nemaca.
Znam i ko se sve provlacio kroz ugronemacku uniformu, posebno u tamnom vilajetu.

Toza

Сви ћете доћи к'мени.

Toza Szily - Bayerle

matador

Insha'Allah, Tozo, Insha'Allah.

Daisy

Quote from: Toza on July 12, 2014, 06:39:33 AM

Na primer, u Kragujevcu, za našu preciznu odmazdu što su se bunili sproću naše kulturne okupacije, streljali smo tačno 2.778 muškarca, o tome uredno vodili knjige i na taj način izbili svaku šansu Srbima da lažu o broju pobijenih i da konsekventno to nazivaju Najvećim zločinom u II svetskom ratu.

U pravu je dr. Toza... sve je jasno... (plus/minus nekoliko hiljada)

Il a été établi sur le site du massacre par les nazis de 2 300 à 5 000 civils, principalement des Serbes et des Roms, des femmes et des enfants1,2 ; ce massacre, connu sous le nom de massacre de Kragujevac a eu lieu le 21 octobre 1941.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Parc_m%C3%A9moriel_de_%C5%A0umarice

Šumarice Memorial Park (Serbian Cyrillic: Меморијални парк Шумарице) is the site near Kragujevac, Serbia of the execution of an estimated 7,000 men and boys of the town by the German occupation forces on October 21, 1941, during World War II.

http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0umarice_Memorial_Park

Око 3000 његових становника, међу којима око 300 ученика и петнаесторо деце од 8-12 година је стрељано у Шумарицама.

http://http://sr.wikipedia.org/wiki/Спомен-парк_Крагујевачки_октобар
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Toza

Ова деца, то су били цигојнери, тако да се то не рачуна.

Миссим, будимо реални.

Hate mail

Toza

Ma nabijem ih na ovaj moj obrezani pravoslavni.
Trgovinu mrtvacima prezirem još od pre nego što sam umro. Sad pogotovo.

Čoveka treba meriti kad je živ, kad umre, svejedno je kako, on je samo hrana za crve. Pičkin dim i manje od toga. Magla vonja.
Tako da su ovi trgovci mrtvima samo prodavci magle.
A čisto sumnjam da bi neki od ovih pobijenih bosanskih primitivaca što su ratovali za Alaha dao da mu ćerku/sestru kara/ženi neki ciga.

Čovečanstvo je u silnom gubitku tu.

tempo

Quotetu krivicu, a jesu, odmah su krivi cim to rade, namecu sami sebi oni koji imaju bilo kakvu rijec opravdanja, bilo kakvo ali za taj krvolocni olos koji je uradio to sto je uradio. ima takvih na ovom forumu, da ih sad ne imenujem

nema nikakve potrebe za tim jer se oni samo jave i seru bez da su procitali tekst.

iako je to uzaludan posao, ipak:

QuoteOvako, nema "ali", ostaje samo: "U ime srpstva i srpskih nacionalnih interesa, srpske su snage pod komandom generala Ratka Mladića u Srebrenici likvidirale osam hiljada muslimana." Nije teško, zar ne?

Dobro, nije, ALI hoću li sada dati primjer hrvatske krnje rečenice, hoću li bez "ali" napisati nešto o genocidu poslije "Oluje"? Neću. Nema "ali'. Govorimo o Srebrenici i govorimo o deklaraciji o Srebrenici. U redu, hoće li onda netko poslije napisati i reći, hoće li netko uobličiti u deklaraciju i zločine nad Srbima? Svejedno, nije važno. To se vas ne tiče. To je njihova stvar, to je između njih i ubijenih Srba. To su njihovi mrtvi. Nisu vaši mrtvi u grobnicama oko Bratunca, vaši su mrtvi u Potočarima. Ovo je sada samo između vas i osam hiljada mrtvih Srebreničana.

Točka.

Nema "ali".

o ubijenim srbima na kazanima, u bratuncu, jasenovcu, kragujevcu i svim drugim mjestima diskutujmo na nekoj drugoj temi, neki drugi dan. diskutujmo na svakoj temi, svaki drugi dan, osim na ovaj. jer to su vasi mrtvi. njih osam hiljada.
osam puta po hiljadu;
osamdeset puta po stotinu:
osamsto puta po deset.
vezani zicom, ustreljenji, zatpani bagerima.

Toza

Ma da bre, kakve su to ljudske veličine bile, koji gorostasi ljuckih prava i sloboda, demokraciju da ne pominjem... Sve to mudro, obrazovano, prepošteno... Borili se za pravdu i jednakos' a sproću jednoumlja i hegemonije jedne religije/nacije/burazerske plačkaške privatizacije...
Sve do jednog to je bio isti šljam kao i oni koji su ih pobili. Bezvredna topovska hrana.
Sviju 2.5 K... ili 3,5K ili 8K, who cares...

Toza

I sad, što ovi suci, koji udara'u packe, nisu lepo posadili onoga što je lično pucao/klao/maljem u potiljak, i to sve njih, nije to mog'o jedan čo'ek da postigne, pa da ga lepo pitaju alo bre, majstore, a što bre, i da nam taj junak lepo ispriča šta je i kako je, pa ako kaže e rek'o mi taj i taj, onda idemo nagore, pa tog od malo gore pitamo svi mi ispred malih ekrana naših tv prijemnika ko je tebi to naredio, i tako, stepen po stepen, a ne ovako odma' sam i ja tu nešto kriv za te pobijene slobodare Alahove volje...

matador

Quote from: tempo on July 12, 2014, 08:36:50 PM
o ubijenim srbima na kazanima, u bratuncu, jasenovcu, kragujevcu i svim drugim mjestima diskutujmo na nekoj drugoj temi, neki drugi dan.

O ubijenim Srbima u Bratuncu se govori i danas jer se zlocin desio 12.07.1992, na Petrovdan.
Tri godine kasnije, u periodu od 13.07. do 22.07. vrsene su egzekucije Bosnjaka u Srebrenici.
Tako je to, juli je cesto caroban u Republici Tamni vilajet.

tempo

Quoteu svemu tome je samo pogresno biti srbin i imati bilo kakvo opravdanje za ucinjeno u srebrenici, a i na drugim mjestima. niko normalan na drugim stranama zlocin ne povezuje sa casnim srpskim i crnogorskim imenom niti srbima namece kolektivnu krivicu. tu krivicu, a jesu, odmah su krivi cim to rade, namecu sami sebi oni koji imaju bilo kakvu rijec opravdanja, bilo kakvo ali za taj krvolocni olos koji je uradio to sto je uradio. ima takvih na ovom forumu, da ih sad ne imenujem.

tempo

ma missim.. boli me kurac za to sto ste vas dva debila po mentalnom sklupu blize onom hateovom tipu iz mega shoping centra nego neandeartalcima.
pizda vam materina, niste za citav zivot bili 15 minuta u sarajevu niti sreli dva i po bosanca, a hladno ih sve kvalifikujete kao alahove ratnike. stvarno, kakav ste vi to oblik zivota?

tempo

matador

Nadam se da se ne obracas meni jer nigde nisam tvrdio da su svi muslimani iz Tamnog vilajeta - mudzahedini.
U Tamnom vilajetu, je l' te, vlada tama, sva ta legendarna sega, raja, sevdah samo su pokrivalice za mrak, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.
Tim mrakom zracis i ti.

Toza

Debili? E, sad si se sjeb'o. Znaš ka'ćeš ti mujo u Evropu?
Nikad te mi Ugronemci nećemo pustimo.
Ali nikad.

Hate mail

Ova dvojica su staresine, mozda cak i leadership material a lik iz shopping centra je topovsko meso kondicirano sredstvima javnog informisanja a i posvemasnjom bedom i nemanjem perspektiva za drugo (recju, drustva su idealno pozicionirana da optimalno iskoriste komparativne prednosti zaostalosti vecine svojih clanova a na/pri sprovodjenju u delo konkretnih smernica i zadataka du jour koje na dnevni red postavljaju elite du jour).

tempo

veci i manji zupcanici istog mehanizma. nabijem ih na kurac i jedne i druge. i mrtve i zive.

matador

Staresine svesno i sa namerom generisu takvo stanje kod topovskog mesa.
Ja ne razlikujem entitete unutar Tamnog vilajeta, poznajem par dobrih ljudi iz tih vukojebina (tipovanih kao jezgro otpora izmastanoj agresiji na sfrj) raznih konfesija ali svakoga od njih lagano izjeda, 'ajde da se izrazim lirski - karasevdah.
I samo da napomenem, odlazak van Tamnog vilajeta samo odlaze to stanje ali ga nista ne moze spreciti.

Dakle, u te kalupe mozete da smestate saplemenike, komsije, domoroce, te sa kojima vadite oci i prema kojima vekovima podgrejavate mrznju uz kahvu, kafu i kavu.
Ipak ste vi svi raja.
Mandrili.

tempo

na videu se bas cuje tamnovilajetski akcent.

Toza

Kaže mi jedan tu protivnik ovoga koga ja zastupam (ka'sam ga pritis'o) kako mu njegov advokat rek'o da ne mora ni na šta da pristaje što ja tražim, jerbo je sudija njegova (tog kolege advokata) bivša devojka, ergo, ima da radi šta ovaj hoće...
Aha. A jesi li ga ti pitao da li mu je pušila?
????
Šta se čudiš, je si li ga pitao da li mu je pušila? Samo je to pravi dokaz da ima nad njojzi potpunu moć.
Pa kako to da ga pitam? To nije džentlmenski?

Jebote. A džentlmenski je da priča okolo kako ona ima da radi šta god taj hoće samo zato što mu je bila devojka?

Tako i ovi, što se čude i seru okolo kad ih isti takvi poklali k'o bravove, samo zato što su bili jači.

Ali valjda sam ja previše rigidan u tim stvarima.

Toza

Ja zupčanik?
Ugronemac zupčanik?
Pa nećeš ti meni ni prismrdeti Evrope, musavi.

tempo

jah eto.. ti ces prismrditi.

Toza

Jel' ti to i dalje sereš? Balkaniše anti-švajne!
Trebalo vas je još onda, kad smo anektirali to teritorije, sve u Anadoliju...

A ne da vam pravimo pruge, pilane...
Dobar i lud su braća rođena.

tempo

jesi ti dobro? ali ozbiljno?

Toza

Najn, najn, moraš mnogo lepše da se ulaguješ, ako hoćeš da te pustim i blizu Europe.

matador

Quote from: tempo on July 12, 2014, 09:50:25 PM
na videu se bas cuje tamnovilajetski akcent.

Uglavnom da.
A ostatak...export-import, jebiga, nasledje sfrj i cetvrte armije u evropi
Tamnovilajetskog akcenta ima danas u Siriji i Iraku, pa ja ne izvlacim pausalne zakljucke na osnovu ponasanja jedinki mandrila.

tempo

vidi tozo. ja sad u dzepu imam tvoju godisnju platu (pod uslovom da radis), a inace imam para vise nego sva tvoja rodbina do treceg koljena zajedno, imam imovinu u 5 razlicitih drzava i osim tamnovilajetskog imam i pasos evrospke unije.
pricitao sam knjiga, alan fordova, politikinih zabavnika, gledao sam na hiljade filmova, proputovao sam jugoslaviju uzduz i poprijeko, obisao razna inostranstva, igram tenis, odlican sam igrac svih vrsta bilijara, imam rodbinu svih nasih religija i nacionalnosti, prijatelje na sve strane svijeta i mene niko nigdje ne pusta. ja sam idem gdje mi je kurcu ćejf, a nikad trbuhom za kruhom.

matador

Quote from: tempo on July 12, 2014, 10:14:49 PM
vidi tozo. ja sad u dzepu imam tvoju godisnju platu (pod uslovom da radis), a inace imam para vise nego sva tvoja rodbina do treceg koljena zajedno, imam imovinu u 5 razlicitih drzava i osim tamnovilajetskog imam i pasos evrospke unije.
pricitao sam knjiga, alan fordova, politikinih zabavnika, gledao sam na hiljade filmova, proputovao sam jugoslaviju uzduz i poprijeko, obisao razna inostranstva, igram tenis, odlican sam igrac svih vrsta bilijara, imam rodbinu svih nasih religija i nacionalnosti, prijatelje na sve strane svijeta i mene niko nigdje ne pusta. ja sam idem gdje mi je kurcu ćejf, a nikad trbuhom za kruhom.

Jednom recju - hadzija.

Evo manifestacije mraka o kojem govorim.

Pijanista

Quote from: tempo on July 12, 2014, 10:14:49 PM

:|

matador

Hehehe, sfrjotovska aristokratija.

Dok je Alija Sirotanovic prebacivao normu, stvarala se, u socijalizmu omrazena - privatna imovina.

Tako i treba.
A ne kao ovaj Hate, pripadnik iste te aristokratije koji se odlucuje za pecalbu.
Doduse, put mu nije bio trnovit kao vecini jer je imao nesto sitnine stvorene kao visak vrednosti u rudnicima Tamnog vilajeta ali ipak...

Hate mail

Ahhhh... srpska i srBska posla of zavirivati preko plota, u tanjir, u decu (ili nemanje dece), u stan, u sta ti je ko dao, ostavio (ili ne), kako si i gde (ili ko tvoj) sta ulovio, sklonio u se/na se/podase...

Nisi ti prva zadusna baba koja se tim bavi.

Onih 8 hiljada USD (od 9 koje sam poneo) i onih 3 hiljade poslate mi po dolasku zaradili su Crnogorci koji su se naselili pre 200 godina u Zupu.

To su oni mamini (tatini Crnogorci su bili i ostali seljaci; cak i on :mrgreen:. Cak i ja :mrgreen: ).

Sram te bilo sto uopste mislis o tome (baska sto si wrong).

Hate mail

Jedini razlog sto ti opste odgovaram (a ubio me Bog zbog toga i missim sram i mene bilo) je zbog toga sto, iako jesam video Tita, ovo sto ja jesam predates celu tu pricu na kojoj si se zaglavio.