BG: Bankrotiraću zbog "švajcarca"IZVOR: TANJUG
Marko Vasić živi sa suprugom i dvoje dece na Zvezdari, u stanu koji je kupio na kredit indeksiran u švajcarskim francima.
Kada se Vasić pre nekoliko godina zadužio, jedan franak je vredeo 50 dinara, a danas je to dva puta toliko.
"Zadužio sam se u francima kad je bio oko 50 dinara, a nakon jučerašnjeg skoka to je ispalo veliko opterećenje. Bankrotiraćemo svi koji imamo ovakve stambene kredite. A kad ne budemo mogli da servisiramo usluge, za nama će ići i banke", rekao je Vasić Tanjugu.
Na stranu to što problem sa ovim kreditima ima odranije, od juče rata mu je, kaže Vasić, preko noći porasla za 90 evra.
"Govoreći u evrima, jer je preglednije, rata mi je od juče sa 460 evra, danas skočila na 550 evra. To je veliki udar na svačiji kućni budžet, verujem da je i država shvatila da mora da reaguje i to brzo", poručio je on.
Vasić je dodao da i on i supruga rade u privatnom sektoru, gde je "gore nego u državnom".
"Državni sektor i prima neke plate, a kod nas su neredovne, smanjene i katastrofalna je situacija. Ako se nešto ne preduzme hitno mi idemo dole, a za nama idu i banke, to je neminovno. Supruga sada zarađuje samo 20.000 dinara, a do skoro je imala platu od 40.000", kazao je Vasić.
On je rekao da se zaduženi u švajcarcima uzdaju u Narodnu banku Srbije (NBS) da će naći neko rešenje i da će im pomoći.
"Ukoliko NBS donese neko rešenje da se krediti indeksiraju u evre, na dan kad smo se zaudužili banke neće imati gubitke. Ako pričamo o pravednosti, to bi bilo jedino rešenje koje bi pomoglo klijentima koji su već u problemu i po starom kursu na kamoli ovom sada", rekao je sagovornik Tanjuga.
Predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva Dejan Gavrilović poručio je građanima da ne paniče i da prate situaciju, jer svejedno za jedan dan ne može ništa da se uradi.
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=947627#ratingImaš platu u dinarima, uzmeš kredit u švajcarcima, pa preračunavaš dug u evrima. Takva logika je stvarno za bankrot, mirne duše.
(Racionalan, 16. januar 2015 18:32)JA ZIVIM SA SUPRUGOM U SVEDSKOJ...ZARADJUJEMO ZAJEDNO NETO 4000 EURA i nismo se usudili da uzmemo kredit na 100 000 eura za stan (nije da nemamo da placamo), a vi u BG sa platom (zajednickom) od 1000 eura neto ste uzeli stan.
Van svake pameti..........
(cickavi01, 16. januar 2015 18:36)Cek, cek, nesto mi nije jasno ako imate toliko niske plate kako ste uspeli da od banke uzmete kredit a da vam rata bude 460 franaka...???
(DejaNO, 16. januar 2015 18:21)Marko, Marko. Seti se sta je tada govorio guverner RADOVAN JELASIC. Covek se nije skidao sa tv ekrana, upozoravao, odvracao, ali ne vredi. Takodje se seti kakvu su tada hajku protiv njega i njegovog upozorenja u skupstini Srbije vodili cuveni tada RADIKALI: JORGOVANKA TABAKOVIC, NIKOLIC, VUCIC I EKIPA. Ocigledno si ih slusao a nisi hteo da poslusas prvog coveka banke u Srbiji. Ne kukaj sada nama.
(Radovan, 16. januar 2015 20:57)U koju se to NBS uzdate? Je l' u onu u kojij guvernerka traži po podrumu sobu sa deviznim rezervama?
(John Munch, 16. januar 2015 18:18)Druze, zaduzio si se u Francima da bi bolje prošao, rizikovao si i izgubio!
Meni je zao, ali sta je predlog!? Da gradjani daju tebi pare... Pa mi nemamo pare ni za sebe, a ne za tebe!!!
(Nikola Zlatibor, 16. januar 2015 18:38)Da i ja sam uzeo stambeni kredit indeksiran u CHF. Niko srecniji od mene (ne zbog CHF nego sto sam dosao do svog stana u 40 godini te 2007. godine)
Da skratim:
1. Upitali su me da li hoces u EUR ili CHF. Odgovor koji sam dobio u banci je da bolje uzmem u CHF jer to ti je sigurnija valuta, manja kamata i od nas zaposlenih u banci od 10 kredita, 9 nas je uzelo u CHF. Drugim recima bio sam lakoveran odnosno dokaz da svi ti savetnici u bankama nemaju pojma. Napominjem da kredit u dinarima nije bio moguc. Tako mi je saopsteno.
2. Kad se prvi put desilo to sto se desilo otisao sam u banku i trazio da konvertujem dug u EUR. Ne nemoj to da radis, to ti nije dobar potez itd. Opet nemaju pojma a i ja sa njima kad im verujem.
3. Ponovo sok (2015). Verovatno necu ni otici u banku. Dva prethodna saveta su mi i vise nego dovoljna.
Hoce li neko pomoci, drzava, banka, rodbina... naravno da nece. Zato pustite nas obicne da se sami izborimo sa svojom mukom.
(Zoran, 16. januar 2015 20:37)nije mi jasno samo kako je neko mogao da uzme kredit sa ratom od 460 evra? Nek je bila i 350 pre svih skokova franka. Imam ratu 150 evra i jedva plaćam a imamo mnogo veće plate od ovih što on navodi. Ne razumem ništa...
(zaki, 16. januar 2015 19:58)B92 02.03.2007
"Beograd -- Guverner NBS Radovan Jelašić je upozorio na rizik subvencionisanja stambenih kredita koji su vezani za švajcarski franak.
Jelašić je rekao da je "neodgovornost države" odluka Vlada Srbije da se omoguće subvencije iz budžeta za stambene kredite koji su vezani za švajcarski franak jer se na taj način "građani izlažu većem riziku".
Kretanje odnosa valuta je nepredvidivo, a niža kamata na krediti znači veći rizik, objasnio je on navodeći da je za poslednjih 16 godina najbolje prošao onaj ko se zaduživao u dolarima."
(Srbija, 16. januar 2015 18:49)Mi imamo ukupno 1300 evra i ne zivimo u preskupom beogradu, pa se opet ne usudjujemo da uzimamo takav kredit. Kako se ovaj covek usudio, ja ne znam.
(arhivatorsko, 16. januar 2015 20:42)sine, jeste situacija teška ali misliš smo svi manje više u istom. Čekaj da euribor skoči i onda ćemo mi u evrima da padnemo. sami smo krivi za poreze. prodaj stan, vrati kredit i kreni iz početka
(bole, 16. januar 2015 18:31)moj prijatelju, drzava ce ponuditi bankama policijski aparat da ti naplate kredit!
(sasa, 16. januar 2015 18:41)Kad smo uzimali kredite, mi koji smo indeksirali u eure bili smo debili. Nasa kamata 9-11%. Lukavi svajcarci 3-4%.
Sad se situacija promenila i to je sasvim normalno.
Ne razumem sta trazite od Drzave?
Nama nisu nikad pomogli.....
(Sasa, 16. januar 2015 20:15)Какав глуп начин размишљања.. Ако не будемо вратили кредит пропашће и банке! Свашта.. Банка ће узети стан и крај приче. А ја заиста не бих да плаћам туђу глупост.
(Сава Мандић, 16. januar 2015 19:52)a mi koji smo kupovali franke za stednju sta mislite kako je nama.
20 posto preko noci sam dobar.
skacem do neba.
takve kamate nigde nema
(vlada, 16. januar 2015 21:18)I kad bankrotiras bices bogatiji od mene! A verujem i pola Srbije!
Misli o tome.
Mislim stvarno, rata 460 evra!?!? Odakle ti bre...
(Stexman, 16. januar 2015 23:27)pa samo podignete ratu podstanarima i opet ste na svom!
(ja, 16. januar 2015 20:07)