News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

slovenacka posla

Started by amans, January 22, 2010, 03:52:06 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

slawen

УТФ да их такси не када нестане гаса ноћу?
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pareski do

Пази, има пумпи које раде ноћу али неколико  xrotaeye не све  xrofl

slawen

Па то ми звучи О.К.
Додуше, ја сам из времена кад продавнице нису радиле недељом.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pijanista

Ja sam iz vremena kad su prodavnice radile uvek, ali nije bilo nicega.

Hate mail

Ja sam iz grada u kojem su ZX81 od 16KB i 48KB pocetkom osamdesetih stajali u izlozima prema ulici "Trgoproduktove" robne kuce u centru.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

taki

Quote from: Pareski do on January 25, 2010, 08:06:14 PM
Мој утисак је био сличан Истријаниновом. Тј. да је Загреб једно барокно село, као два Нова Сада.

Јесам ли рекао да пумпе не раде ноћу?  :o WTF do them taxis do when they run out of gas at night? А да, такси не можеш да нађеш ни за лек, постоји један број (970) за такси који нико иначе не зна. Ма Панчево је велеград (с обзиром на пумпе и таксије) у односу на Загреб.

a sto nijedna menjacnica u centru Zagreba ne radi nedeljom?

Tromotorac

Quote from: Hate mail on January 25, 2010, 09:53:24 PM
Ja sam iz grada u kojem su ZX81 od 16KB i 48KB pocetkom osamdesetih stajali u izlozima prema ulici "Trgoproduktove" robne kuce u centru.

ZX81 nije nikad imao 48Kb, to je bio Spectrum, sa gumenom tastaturom. ZX81 je bio prethodnik, sa senzorskom.

U Sloveniji, koliko se secam, uvozili su Spectrum od 16k. U ("uzoj") Srbiji, ja se ne secam da se igde bio na prodaji... Mi smo svercovali nas racunar, jer je u to vreme (consumer) uvoz kompjutera bio zabranjen.
The bums will always loose.

Pareski do

Quote from: taki on January 25, 2010, 10:05:08 PM
Quote from: Pareski do on January 25, 2010, 08:06:14 PM
Мој утисак је био сличан Истријаниновом. Тј. да је Загреб једно барокно село, као два Нова Сада.

Јесам ли рекао да пумпе не раде ноћу?  :o WTF do them taxis do when they run out of gas at night? А да, такси не можеш да нађеш ни за лек, постоји један број (970) за такси који нико иначе не зна. Ма Панчево је велеград (с обзиром на пумпе и таксије) у односу на Загреб.

a sto nijedna menjacnica u centru Zagreba ne radi nedeljom?

То је вероватно имало везе са РКЦ која је донедавно спречавала да ико ради недељом.

Није у томе фора, али затварати пумпу ноћи (када ће поред бензина људи да купују храну и пића за два пута малопродајну цену баш зато што ништа друго не ради док су они гладни/жедни/уморни од вожње) је кретенизам у привредном смислу!

Hate mail

Quote from: Tromotorac on January 25, 2010, 10:18:21 PM
Quote from: Hate mail on January 25, 2010, 09:53:24 PM

ZX81 nije nikad imao 48Kb, to je bio Spectrum, sa gumenom tastaturom. ZX81 je bio prethodnik, sa senzorskom.

U Sloveniji, koliko se secam, uvozili su Spectrum od 16k. U ("uzoj") Srbiji, ja se ne secam da se igde bio na prodaji... Mi smo svercovali nas racunar, jer je u to vreme (consumer) uvoz kompjutera bio zabranjen.

I stand corrected.

U izlogu je bio ZX81 od 16KB, sa sivim dugmetima.

Spectrum (48KB), sa crnim dugmicima, je bio najrasireniji medju narodom, a dolazio je iz vana.

Hate mail

Ok, I stand corrected again.

Nakon konsultovanja Googla-a (duh), te moje vizualne memorije (pamcenja) ispricavam se i shvacam da smo "mi deca" tih dana u izlogu robne kuce u "ulici JNA" zapravo videli ZX Spectrum od 16KB (ZX Spectrum je imao i 16KB i 48 KB varijante). Ne ZX81. Been a while. :krez:

Nocobdija

Mene samo zanima sa kojim pasošem idete, odnosno koji pasoš prezentujete vi koji idete u lepu njihovu? Verujem da ima dosta onih koji imaju još neki sem ovog koji daje Dačić. Kad udišete jedinstveni zrak, koga nema nigde na svetu (neko je to gore pisao, kako miriše i ...), šta im pokažete pri čekiranju, odjavljivanju iz hotela, ma bilo gde, koju putovnicu?

taki

Quote from: Nocobdija on January 25, 2010, 11:37:36 PM
           Mene samo zanima sa kojim pasošem idete, odnosno koji pasoš prezentujete vi koji idete u lepu njihovu? Verujem da ima dosta onih koji imaju još neki sem ovog koji daje Dačić. Kad udišete jedinstveni zrak, koga nema nigde na svetu (neko je to gore pisao, kako miriše i ...), šta im pokažete pri čekiranju, odjavljivanju iz hotela, ma bilo gde, koju putovnicu?

ja nas, drugi nemam, sto?
predjoh njihovu granicu nekolicinu puta poslednjih godina, sto u tranzitu, sto kad sam isla tamo, nista neprijatno mi se nije desilo na granici, naprotiv.

Pareski do

Ни моји сапутници који су путовали са српским нису имали проблема.

Слажем се да су били коректни на граници мада су и наши МУП-овци, кудикамо смањили доживљај...

Nocobdija

Quote from: taki on January 25, 2010, 11:43:05 PM

predjoh njihovu granicu nekolicinu puta poslednjih godina, sto u tranzitu, sto kad sam isla tamo, nista neprijatno mi se nije desilo na granici, naprotiv.

Taki, nisam mislio da se obavezno doživljava neprijatnost, ali mogućnost da ćeš sresti osobu koja izgubila nekog dragog rodjaka, poznanika... je velika. Drugo, ti si verovatno jedina (od svih koji su ovde komentarisali) koja nema još jednu sošku. Izvinjavam se ako grešim. Tako da kad sam pitao, pitanje se pre svega odnosilo na ljude sa dva i više pasoša. Moj brat od tetke ima u Vodicama kod Šibenika apartmane, ima i ćagu da je Švajcarac.  ;)  Šta misliš koji pasoš pokazuje?  

Pareski do

Двојни држављани не могу да имају специјални третман јер не постоји датотека помоћу које би утврдили ко јесте а ко није чији држављанин осим путне исправе коју дајеш (а по правилу си дужан само једну).

Евентуално могу трагањем у рачунару да провере да ли си и њихов држављанин мада то не раде осим ако ниси одређене доби па те не траже на списку тајно оптужених/осуђених који је збиља смањен последњих година посредством Пуповца/СДСС.

Не знам да ли ти то помаже са питањем?

Nocobdija

Quote from: Pareski do on January 26, 2010, 12:06:42 AM
Двојни држављани не могу да имају специјални третман јер не постоји датотека помоћу које би утврдили ко јесте а ко није чији држављанин осим путне исправе коју дајеш (а по правилу си дужан само једну).

Евентуално могу трагањем у рачунару да провере да ли си и њихов држављанин мада то не раде осим ако ниси одређене доби па те не траже на списку тајно оптужених/осуђених који је збиља смањен последњих година посредством Пуповца/СДСС.

Не знам да ли ти то помаже са питањем?

Ne znam sa pitanjem da li pomaže, ali sa odgovorom nikako!

Nocobdija

Da ne bude zabune, da imam dva pasoša i idem u Hrvatsku, dileme nema koji bih pokazao.

baggio

Quote from: Nocobdija on January 26, 2010, 12:11:44 AM
Da ne bude zabune, da imam dva pasoša i idem u Hrvatsku, dileme nema koji bih pokazao.

Samo i u tom sto bi ga pokazao pise gde si rodjen.
A to nekome sa dobrim okom, moze da zasmeta.
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Pijanista

Quotemogućnost da ćeš sresti osobu koja izgubila nekog dragog rodjaka, poznanika... je velika. Drugo, ti si verovatno jedina (od svih koji su ovde komentarisali) koja nema još jednu sošku. Izvinjavam se ako grešim. Tako da kad sam pitao, pitanje se pre svega odnosilo na ljude sa dva i više pasoša. Moj brat od tetke ima u Vodicama kod Šibenika apartmane, ima i ćagu da je Švajcarac.    Šta misliš koji pasoš pokazuje?

A onaj koji je u ratu izgubio familiju ce da ustukne i duboko se nakloni pred svajcarskim pasosem, makar ga pokazao neko sa sumadijskim akcentom.

Pareski do

Хајде овако, показао канадски пасош у коме јасно пише Београд СРБ на два места, рођења и издавања.

Нису ни писнули.  xyxy

Nocobdija

Quote from: Pijanista on January 26, 2010, 12:13:27 AM
Quotemogućnost da ćeš sresti osobu koja izgubila nekog dragog rodjaka, poznanika... je velika. Drugo, ti si verovatno jedina (od svih koji su ovde komentarisali) koja nema još jednu sošku. Izvinjavam se ako grešim. Tako da kad sam pitao, pitanje se pre svega odnosilo na ljude sa dva i više pasoša. Moj brat od tetke ima u Vodicama kod Šibenika apartmane, ima i ćagu da je Švajcarac.    Šta misliš koji pasoš pokazuje?

A onaj koji je u ratu izgubio familiju ce da ustukne i duboko se nakloni pred svajcarskim pasosem, makar ga pokazao neko sa sumadijskim akcentom.

Khm... rodjen u Švajcarsku a srce u Srbiju.  :lol:  Nemački im je bazni jezik sporazumevanja kad su u Hrvatskoj, :( zato i pitam kako drugi rade na sličnim teritorijama.

D(z)avid

Onda kada slijecem iz Svedske u Zagreb, pokazujem im jedini pasos koji imam - onaj svedski (sta cu, kud cu - jedini mi je).
Kada iz Cro prelazim u BAsnu, ili kada se iz nje vracam/idem do Zg-a, sa istinskim merakom koristim svoju bosansku LK; u ovim slucajevima, samo su mi jednom naknadno trazili pasos, zbog neceg im moj merak nije bio dovoljan (mada je meni, potvrdjujuci im svoje jastvo svedskom sharom, tada merak bio poduplan).
Ovo sa prelascima na BiH LK ce se, njihovim primicanjem clanstvu u EU, vremenom ukinuti (away, ode mi s tim i ta vrsta meraka)...  

Nocobdija

Quote from: Pareski do on January 26, 2010, 12:14:50 AM
Хајде овако, показао канадски пасош у коме јасно пише Београд СРБ на два места, рођења и издавања.

Нису ни писнули.  xyxy

Pa verovatno znaju da imaš broj ambasade, misim ne ove komšijske.  8-)

Nocobdija

Quote from: D(z)avid on January 26, 2010, 12:17:45 AM
Onda kada slijecem iz Svedske u Zagreb, pokazujem im jedini pasos koji imam - onaj svedski (sta cu, kud cu - jedini mi je).
Kada iz Cro prelazim u BAsnu, ili kada se iz nje vracam/idem do Zg-a, sa istinskim merakom koristim svoju bosansku LK; u ovim slucajevima, samo su mi jednom naknadno trazili pasos, zbog neceg im moj merak nije bio dovoljan (mada je meni, potvrdjujuci im svoje jastvo svedskom sharom, tada merak bio poduplan).
Ovo sa prelascima na BiH LK ce se, njihovim primicanjem clanstvu u EU, vremenom ukinuti (away, ode mi s tim i ta vrsta meraka)... 

Ti si diskvalificiran,  ;)  primećujem - ne pričaš ekavicu, te ti je kretanje olakšano, nema šanse da ti izleti: BRE !  xyxy

Pareski do

Quote from: Nocobdija link=topic=362.msg15129#msg15129
Khm... rodjen u Švajcarsku a srce u Srbiju.  :lol:  Nemački im je bazni jezik sporazumevanja kad su u Hrvatskoj, :( zato i pitam kako drugi rade na sličnim teritorijama.

Беху у срцу Хрватске на позив тамошње Српске заједнице, обилазио српске знаменитости, цркве, зграде (враћене и у процесу враћања српској заједници), упознао њихове лидере, привреднике, политичаре (од Пуповца до заменика начелника општине Грачац), прославио са њима славу (св. Доситеја Загребачког) и Српску нову, мало се дружио са млађом екипом, дочекао Српску нову у поноћ 17. јануара уз своју Загрепчанку, мало иритирао пургере БГ нагласком и аутентичном штокавском екавицом. Сем њеколико пасивно-агресивних реакција није било неких већих турбуленција.

Наравно, у интересној сфери забрдских динароида се не бих провео на исти начин. Из тог разлога не боравим на окупираним територијама италијанске источно-јадранске обале нити то препоручујем било ком ненаоружаном Србину.

baggio

Quote from: Nocobdija on January 26, 2010, 12:21:21 AM

Ti si diskvalificiran,  ;)  primećujem - ne pričaš ekavicu, te ti je kretanje olakšano, nema šanse da ti izleti: BRE !  xyxy

Kaze jednom jedan (cro) tip koji je igrao fudbal u timu protiv moga muza:

" Ma isteracu ja vama to vase BRE"...i opali coveka po sred cevanice.

We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

D(z)avid

OK, OK, sad skontah o cemu vi to...
Kada bi u pricanju na ekavici bilo imalo meraka, vjeruj mi da bih je i pred njima bez ustrucavanja propricao (sve za The Merak!!), ali ga u njoj, jebiga, ja nigdje ne vidim. :mrgreen:  

Pareski do

Quote from: Nocobdija link=topic=362.msg15131#msg15131
Pa verovatno znaju da imaš broj ambasade, misim ne ove komšijske.  8-)

По којој основи и с којим циљем би мене малтретирали када то не раде ни онима који покажу Ивичин пасош? Као што рекох, гранична полиција (с обе стране) је високопрофесионализована и представљају најмањи проблем у целој причи.

Ако возиш пребрзо на аутопуту (са страним таблицама), пази се пресретача, ту ћеш да награбусиш...

Nocobdija

Quote from: Pareski do on January 26, 2010, 12:26:09 AM
Quote from: Nocobdija link=topic=362.msg15129#msg15129

Беху у срцу Хрватске на позив тамошње Српске заједнице, обилазио српске знаменитости, цркве, зграде (враћене и у процесу враћања српској заједници), упознао њихове лидере, привреднике, политичаре (од Пуповца до заменика начелника општине Грачац), прославио са њима славу (св. Доситеја Загребачког) и Српску нову, мало се дружио са млађом екипом, дочекао Српску нову у поноћ 17. јануара уз своју Загрепчанку, мало иритирао пургере БГ нагласком и аутентичном штокавском екавицом. Сем њеколико пасивно-агресивних реакција није било неких већих турбуленција.

Наравно, у интересној сфери забрдских динароида се не бих провео на исти начин. Из тог разлога не боравим на окупираним територијама италијанске источно-јадранске обале нити то препоручујем било ком ненаоружаном Србину.

Al se tamo slaviiii! Srpska se čeka pet dana! 17. ste je dočekali. Leleeeee... :shock:

Pijanista

Kasnila na granici, ne daju vizu

Nocobdija

Quote from: Pareski do on January 26, 2010, 12:29:25 AM
Pa verovatno znaju da imaš broj ambasade, misim ne ove komšijske.  8-)

По којој основи и с којим циљем би мене малтретирали када то не раде ни онима који покажу Ивичин пасош? Као што рекох, гранична полиција (с обе стране) је високопрофесионализована и представљају најмањи проблем у целој причи.

Ако возиш пребрзо на аутопуту (са страним таблицама), пази се пресретача, ту ћеш да награбусиш...

Dobro, da skratimo, mislim da nije bezbedno ići ako nemaš nekog svog tamo, pod tim podrazumevam prijatelje, rodjake, poslovne partnere... Voleo bih da me neko ubedi (stvarno) da mogu da predjem granicu i da mogu mirno bez preteranog opreza da se krećem tamo. Samo to, dakle nemam ništa protiv lijepe njihove, nego gledajući HRT 1 i 2 zaključujem da stalno imaju u prilogu:"dogodilo se na današnji dan" nešto o SrboĆetnicima i nikako da se manu novije istorije, eto.

Tromotorac

Quote from: Hate mail on January 25, 2010, 11:34:39 PM
Ok, I stand corrected again.

Nakon konsultovanja Googla-a (duh), te moje vizualne memorije (pamcenja) ispricavam se i shvacam da smo "mi deca" tih dana u izlogu robne kuce u "ulici JNA" zapravo videli ZX Spectrum od 16KB (ZX Spectrum je imao i 16KB i 48 KB varijante). Ne ZX81. Been a while. :krez:

Dakle, kod vas je bila ta 16k verzija, jer je postojao nekakav deal preko neke Slovenacke firme/"TOZD"-a. Iskra? Emona?

Mi smo jedne godine morali da menjamo integralno kolo na Spectrumu, koje je pregorelo. Isli vozom u Ljubljanu da podignemo cip koji smo preko neke veze kupili, i imali zakazano kod nekog tehnicara koji je  svojoj kuci popravljao racunare. Secam se, pred njegovim vratima bio red. O istom trosku sam zamenili tastaturu, "Ines" , takodje slovenacke proizvodnje.

Cega se jos secam - ulice u Ljubljani ciste, robne kuce pune stvari, u izlozima ploca "Oci boje meda" Ekatarine Velike.

Hate mail

Da ga @#bem odakle je to zavrsilo u ogromnim izlozima "Trgoproduktove" robne kuce u Pancevu cca 1983.-1984.

48-mice su donosili ocevi sa sluzbenih puteva.

Svejedno, to su lepe uspomene.

A 1986.-1987. smo brat i ja dobili ovaj od 128kb:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Spectrum_128-2.png/800px-Spectrum_128-2.png

Pijanista

... A onda se u mom razredu pojavio jedan sa Commodore 64. Bio glavni, najbolje koke odvajao.

Tromotorac

C64 se pojavio u mom komsiluku samo godinu dana nakon sto smo mi pazarili Spectrum 48k. Osecala se razlika. Medjutim, prava faca je bio jedan koji je nekako "uvezao" Schneidera (64 ili 128?).

Mi smo januara '87. (legalno, preko lokalno registrovanog svercera) uvezli PC XT sa 10mb HD, 5.25 flopijem, amber monitorom i Brother matricnim stampacem. Stampac je bio 600dm, a takav isti ovde u USA '91 imao da se kupi za $99.

Hate ovaj vas Spectrum sa kasetofonom lici na Stojadina :) Sve nekako na cosak.

alan ford

Quote from: Nocobdija on January 26, 2010, 12:03:29 AM
Drugo, ti si verovatno jedina (od svih koji su ovde komentarisali) koja nema još jednu sošku. Izvinjavam se ako grešim. Tako da kad sam pitao, pitanje se pre svega odnosilo na ljude sa dva i više pasoša. Moj brat od tetke ima u Vodicama kod Šibenika apartmane, ima i ćagu da je Švajcarac.  ;)  Šta misliš koji pasoš pokazuje?  

ti si covek obuzet nekakvim predrasudama pa te zanima i ko su srbi, ko prvoslavci, ko je strejt, koje pasose imamo,...naravno sve to nema veze ali cisto da se zna.
Ja kada sam isao u novembru sam isao sa americkim, moji su imali srpske one stare SRJ - plave. No i mi sa stranim, pisalo je to vec ovde na nekom topiku, na prvim stranama tamo gde nam pisu imena (koja su u 99.99% slucaju dovoljna da znas sa kim imas posla) pise i gde smo rodjeni i odakle smo tako da za zezanje, nepotrebno trkeljanje i cimanje da hoce ne da samo imaju pravo vec mi 'stranci' ne bi imali ni kome da se zalimo jer je sve po PSu.

Ako neces da ides ne treba. Mi smo imali tamo kucu koju su obili, pokrali i tek pre nekoliko godina na jedvite jade i na divlje uspeli da prodamo komsiji inace glavnom lokalnom ustasi. I mislio sam da necu ici, a onda sam u Novembru bio u BGu, razmisljali smo gde da odemo sa malom decom, negde sa bazenima, i Srbija nista slicno Tuheljskim toplicama nije imala da ponudi. Na TVu se reklamirao neki aqua plus hotel kod Djerdapa gde kada sam nazvao sam cuo da imaju jedan mali bazen od 20 metara. U Hrvatskoj su imali kompleks sa bazenima od 3200m^2...
Bili smo sa malom decom, pravili izlete po nekim selima koja su maksimalno sredjena i cista i ni jednog trenutka se nismo osetili iole neprijatno. A bili smo sa kolima sa BG registracijom, i SRB oznakom kod tablica.

slawen

Quote from: Tromotorac on January 26, 2010, 02:41:57 AM
C64 se pojavio u mom komsiluku samo godinu dana nakon sto smo mi pazarili Spectrum 48k. Osecala se razlika. Medjutim, prava faca je bio jedan koji je nekako "uvezao" Schneidera (64 ili 128?).

Mi smo januara '87. (legalno, preko lokalno registrovanog svercera) uvezli PC XT sa 10mb HD, 5.25 flopijem, amber monitorom i Brother matricnim stampacem. Stampac je bio 600dm, a takav isti ovde u USA '91 imao da se kupi za $99.

Hate ovaj vas Spectrum sa kasetofonom lici na Stojadina :) Sve nekako na cosak.
Ја сам имао Апле 2+Ц.
Пацери.

Nocobdija

Quote from: alan ford on January 26, 2010, 02:46:36 AM
Drugo, ti si verovatno jedina (od svih koji su ovde komentarisali) koja nema još jednu sošku. Izvinjavam se ako grešim. Tako da kad sam pitao, pitanje se pre svega odnosilo na ljude sa dva i više pasoša. Moj brat od tetke ima u Vodicama kod Šibenika apartmane, ima i ćagu da je Švajcarac.  ;)  Šta misliš koji pasoš pokazuje?  

ti si covek obuzet nekakvim predrasudama pa te zanima i ko su srbi, ko prvoslavci, ko je strejt, koje pasose imamo,...naravno sve to nema veze ali cisto da se zna.
Ja kada sam isao u novembru sam isao sa americkim, moji su imali srpske one stare SRJ - plave. No i mi sa stranim, pisalo je to vec ovde na nekom topiku, na prvim stranama tamo gde nam pisu imena (koja su u 99.99% slucaju dovoljna da znas sa kim imas posla) pise i gde smo rodjeni i odakle smo tako da za zezanje, nepotrebno trkeljanje i cimanje da hoce ne da samo imaju pravo vec mi 'stranci' ne bi imali ni kome da se zalimo jer je sve po PSu.

Ako neces da ides ne treba. Mi smo imali tamo kucu koju su obili, pokrali i tek pre nekoliko godina na jedvite jade i na divlje uspeli da prodamo komsiji inace glavnom lokalnom ustasi. I mislio sam da necu ici, a onda sam u Novembru bio u BGu, razmisljali smo gde da odemo sa malom decom, negde sa bazenima, i Srbija nista slicno Tuheljskim toplicama nije imala da ponudi. Na TVu se reklamirao neki aqua plus hotel kod Djerdapa gde kada sam nazvao sam cuo da imaju jedan mali bazen od 20 metara. U Hrvatskoj su imali kompleks sa bazenima od 3200m^2...
Bili smo sa malom decom, pravili izlete po nekim selima koja su maksimalno sredjena i cista i ni jednog trenutka se nismo osetili iole neprijatno. A bili smo sa kolima sa BG registracijom, i SRB oznakom kod tablica.

Predrasude? Možda.
   Mog zubara, koji je redovno, godinama letovao u Hrvatskoj(pre ratova), svi lokalci koje je tamo upoznao zvali Hrvoje. Pravo ime mu je Srboljub, tata,mama i ostatak planete ga zovu Srba.  :lol:

Sa svojih desetak godina je imao interesantnu anegdotu, bio je sa babom na plaži i kada ga je pozvala: "Srbo izlazi iz vode" par mladića joj je prišlo želeći da vidi koje taj Srbin, da ga malo prikolju. Kasne sedamdesete su negde bile u toku. Predrasude? Možda.

alan ford

Quote from: Nocobdija on January 26, 2010, 01:27:45 PM
Sa svojih desetak godina je imao interesantnu anegdotu, bio je sa babom na plaži i kada ga je pozvala: "Srbo izlazi iz vode" par mladića joj je prišlo želeći da vidi koje taj Srbin, da ga malo prikolju. Kasne sedamdesete su negde bile u toku. Predrasude? Možda.

mi smo od ranih 70-tih to '88. svako leto provodili delom u Hrvatskoj. I nikada nam se nista nije desilo. U tom istom razdoblju su milioni srba prosli kroz hrvatsko primorje i neki super mali promil je mozda doziveo nesto lose ali to svakako da nije pravilo. Naravno kada imas ime Srboljub zaista na sve treba biti spreman.

Kao sada kada bi francuzi pricali kako Srbi ubijaju francuze na osnovu onog sranja sa Tatonom? Predrasuda? mozda.

Nocobdija

Quote from: alan ford on January 26, 2010, 02:28:12 PM
Quote from: Nocobdija on January 26, 2010, 01:27:45 PM

mi smo od ranih 70-tih to '88. svako leto provodili delom u Hrvatskoj. I nikada nam se nista nije desilo. U tom istom razdoblju su milioni srba prosli kroz hrvatsko primorje i neki super mali promil je mozda doziveo nesto lose ali to svakako da nije pravilo. Naravno kada imas ime Srboljub zaista na sve treba biti spreman.Kao sada kada bi francuzi pricali kako Srbi ubijaju francuze na osnovu onog sranja sa Tatonom? Predrasuda? mozda.

Ovo boldovano i podvučeno je samo po sebi replika na sve rečeno. Toliko o predrasudama.

taki

Quote from: taki on January 25, 2010, 11:43:05 PM

Taki, nisam mislio da se obavezno doživljava neprijatnost, ali mogućnost da ćeš sresti osobu koja izgubila nekog dragog rodjaka, poznanika... je velika. Drugo, ti si verovatno jedina (od svih koji su ovde komentarisali) koja nema još jednu sošku. Izvinjavam se ako grešim. Tako da kad sam pitao, pitanje se pre svega odnosilo na ljude sa dva i više pasoša. Moj brat od tetke ima u Vodicama kod Šibenika apartmane, ima i ćagu da je Švajcarac.  ;)  Šta misliš koji pasoš pokazuje? 

pa ja rekoh negde gore da sam se srela sa bratom, ustasom, pa preziveh ;)

zezam se, nije to bas tako kako ti zamisljas. zna se sta je granica i tu nema greske. sanse za neprijatnosti su mnogo vece kad udjes dublje u Cro. Mada smo mi uvek isli sa nasim tablicamai nikad nista nismo doziveli. Sto ne znaci da se ne desava, naravno.

alan ford

ajde da probam kao Ivan da crtam procentima: sta mislis koje su bile sanse 70-tih da dva nemca, jedan po imenu Adolf a drugi Hans, da budu pogledani popreko u Francuskoj?

jebiga neki i kada im se otvore vrata ka svetu radije ostaju u svom malom dvoristu bojeci se ko zna cega sto vreba napolju...

taki

Quote from: Pijanista on January 26, 2010, 01:31:18 AM
... A onda se u mom razredu pojavio jedan sa Commodore 64. Bio glavni, najbolje koke odvajao.

ja sam imala '64 negde '85 i nikave koristi od njega osim za igranje.. hehe... doduse, moja najbolja drugarica sa smuvala sa bratovim drugarom, mozda se to broji ;)

Pareski do

Quote from: Nocobdija on January 26, 2010, 12:49:42 AM
Quote from: Pareski do on January 26, 2010, 12:29:25 AM
Pa verovatno znaju da imaš broj ambasade, misim ne ove komšijske.  8-)

Dobro, da skratimo, mislim da nije bezbedno ići ako nemaš nekog svog tamo, pod tim podrazumevam prijatelje, rodjake, poslovne partnere... Voleo bih da me neko ubedi (stvarno) da mogu da predjem granicu i da mogu mirno bez preteranog opreza da se krećem tamo. Samo to, dakle nemam ništa protiv lijepe njihove, nego gledajući HRT 1 i 2 zaključujem da stalno imaju u prilogu:"dogodilo se na današnji dan" nešto o SrboĆetnicima i nikako da se manu novije istorije, eto.

Шта имаш да тражиш тамо ако немаш некога? Сем можда потенцијалних проблема?

Pareski do

Quote from: alan ford on January 26, 2010, 02:46:36 AM
Ako neces da ides ne treba. Mi smo imali tamo kucu koju su obili, pokrali i tek pre nekoliko godina na jedvite jade i na divlje uspeli da prodamo komsiji inace glavnom lokalnom ustasi. I mislio sam da necu ici, a onda sam u Novembru bio u BGu,

[...]

Шта да ти кажем осим да сте се осигурали најбољом полисом?