News: SMF - Just Installed!

Author Topic: David, BL...  (Read 1525 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline indie

  • 7k
  • Posts: 5516
  • 144/233
David, BL...
« on: December 26, 2018, 09:19:06 PM »
*
MISTERIOZNA SMRT MLADIĆA Ko je bio David Dragičević i kako je njegova tužna sudbina PROMENILA BANJALUČANE

Tanja Vukomanović , VALENTINA MIŠLJENOVIĆ  25.12.2018. 22:38

Današnji događaji u Banjaluci odjeknuli su širom regiona, a hapšenje oca koji traži istinu o smrti svog sina potreslo je mnoge građane koji su danas, gotovo ćitav dan, tražili pravdu u Banjaluci, blokirajući ulice i sukobljavajući se sa policijom.


Ko je bio David?

Mladić zbog kojeg je danas hiljade ljudi na nogama, David Dragičević, bio je 21-godišnji student elektrotehnike iz Banjaluke. Rođen je 31. januara 1997. godine, a nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine, nakon što se udaljio iz porodične kuće prema centru grada.

Roditelji su mu razvedeni. Otac Davor je konobar u Banjaluci, borac Vojske Republike Srpske i ratni vojni invalid, a majka Suzana živi i radi u Austriji. Ima mlađu sestru Teodoru (13), starijeg brata po ocu Denija (26) i mlađeg brata po majci Andreja (3). Davidov nadimak je bio "Đakac". Živeo je sa ocem u porodičnoj kući u Banjalučkom naselju Pobrće.

Osnovno i srednje obrazovanje je završio u Osnovnoj školi "Jovan Cvijić" i Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla". Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, na studijskom programu Elektronika i telekomunikacije. Bio je i polaznik međunarodne obrazovne institucije ITAcademy u Beogradu. David je bio i kantautor pesme Klinac u getu. Govorio je srpski, engleski i nemački jezik.

Zahvaljujući njegovom ocu koji se devet meseci bori da se sazna istina o njegovoj smrti, za Davida je čuo celi svet.

Kobni 18. mart

Nestanak Davida Dragičevića je prijavljen policiji 18. marta 2018. godine. Prema prvim informacijama, David je otišao od kuće u subotu 17. marta oko 19 časova, a poslednji put je viđen u nedelju ujutro oko 3,30 časova, kada je izašao iz noćnog kluba "Fabrika". U trenutku nestanka David je na sebi imao crnu jaknu, tamnoplave farmerke i smeđe cipele.

Bio je prepoznatljiv po svojim dredovima. Dana 22. marta roditelji su ponudili novčanu nagradu od 100.000 KM za informaciju o njemu, a u potragu po banjalučkim naseljima su se uključili i građani.

Roditelji su apelovali da se pažnja obrati na poruku koju je David poslao te noći, a u kojoj se optužuje mladić Filip Ćulum (20), ako se Davidu nešto desi.

Dana 24. marta oko 11,45 časova telo Davida Dragičevića pronađeno je na ušću pritoke Crkvene u reku Vrbas kod tvrđave Kastel u Banjaluci.

Prvobitnom policijskom istragom je utvrđeno da je smrt nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog dela, da bi tužilac nakon tri meseca, 28. juna 2018, doneo naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

Tome je direktno zaslužna istrajnost njegovih roditelja da dokažu da smrt njihovog sina nije slučajna. David je sahranjen 7. aprila 2018. godine u 14 časova na banjalučkom Novom groblju.

Nastavak istrage

Uviđaj na mestu pronalaska tela Davida Dragičevića izvršio je dežurni okružni javni tužilac Biljana Janković zajedno sa pripadnicima Policijske uprave Banjaluka i uz prisustvo lekara sudske medicine doktora Željka Karana koji je dan kasnije izvršio obdukciju tela. Postupajući tužilac je postao Dalibor Vrećo.

Policija je 26. marta saopštila da istraga ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o "zadesu", te da je on verovatno pao u reku Crkvenu koja ga je potom odnela do ušća u Vrbas gde je telo pronađeno.

Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Darko Ilić rekao je da su u džepovima Davida pronađene ukradene stvari iz provalne krađe u jednoj kući u Ulici Velibora Janjetovića Janje br. 11 u banjalučkom naselju Lauš. Naglasio je da je iz te kuće ukraden laptop, oko 200 KM, memorijski stik, švajcarska crvena čakija i ključevi. Tačno 180 KM i sve drugo, osim laptopa, pronađeno je kod Davida. Dan kasnije pronađen je i laptop i to 50-60 metara ispod ulaza Crkvene u tunel kod kružnog toka na Laušu.

Prva verzija

Po verziji događaja u noći kada je nestao David, koju je saopštila policija, David se oko 23,30 sati potukao sa tri osobe (Nikolom Ćulumom, Ognjenom Grujićem i Strahinjom Momićem) ispred kafića "Meta" nakon čega su se razišli. Nakon toga odlazi sam u kafić "Downtown", a oko ponoći u klub "Fabrika". Oko 2,20 sati je otišao u kafe bar "988" gde se kratko zadržao. U 2,50 sati snimljen je video nadzorom u Ulici Velibora Janjetovića Janje dok je jeo pecivo kupljeno u pekari "Zmijanje". Potom je snimljen kamerama apartmana "Vesto", a zatim ponovo u 3,42 kako se kreće nazad prema centru grada.

Tada je, navodno, upao u Crkvenu. Takođe, vidi se da je osoba za koju se sumnja da je David ušla u dvorište jedne kuće tačno u 2,52 sati. Pet minuta nakon te osobe, u 2:57 ulazi jedan od vlasnika, a u 3:09 i brat vlasnika. Punih 50 minuta video nadzor nije ništa snimio, a potom se u 3,42 vidi da iz kuće izlazi mladić koji šepa. Tako šepajući vraća se Ulicom Velibora Janjetovića Janje prema preduzeću "MK" (čijom je kamerama snimljen), a u čijoj se blizini nalazi mostić preko Crkvene. Protiv Davida Dragičevića je 28. februara 2018. bila podignuta optužnica za krivično delo Teška telesna povreda.

Nova obdukcija

Novu obdukciju Davidovog tela 28. marta je obavio pukovnik dr Ivica Milosavljević, načelnik Odeljenja za sudsku medicinu Instituta za patologiju i sudsku medicinu Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Zatim je 10. aprila objavljena zvanična potvrda o smrti koju je izdao Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske u kojoj se navodi da je vreme smrti 18. mart 2018. godine u četiri časa. Kao neposredni uzroci smrti se navode utapanje i krvni podlivi po glavi i telu, a smrt je okarakterisana kao nasilna smrt. Sledećeg dana je objavljen i obdukcioni zapisnik kojeg je sačinio prof. dr Željko Karan.

Nalaz ponovne obdukcije koju je izvršio dr Ivica Milosavljević pokazao je da je David bio živ danima nakon nestanka. U svom mišljenju je istaknuo da je smrt nasilna, te da je nastupila neposredno usled utopljenja u vodi, kao i da je leš pokojnika proveo u vodi od dva do najviše četiri dana. Kod Davida su ustanovljeni tragovi prisustva THC (metabolit marihuane) i LSD sredstava zloupotrebe.

Zadesna smrt postaje ubistvo

Od 19. aprila policijsku istragu vodi Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod načelništvom Siniše Kostreševića, generalnog inspektora policije. Novu istragu je tražio i Davidov otac Davor. Dana 28. juna banjalučko Okružno javno tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje da su lišili života Davida Dragičevića.

U naredbi tužioca Dalibora Vreće se navodi da su nepoznati izvršioci dana 18. marta 2018. godine oko 4 časa, u Banjaluci, u Ulici Velibora Janjetovića Janje, kod br. 27, verbalno, besnim i histeričnim glasom, napali Davida koji je plašeći se za svoj život, bežao od izvršilaca i pao niz strmu obalu reke Crkvene, visine oko 4,5 metra, u nabujalu reku Crkvenu ili su ga izvršioci sa iste obale gurnuli u reku Crkvenu, da bi u kratkom vremenskom periodu nakon dospeća u vodu, kod Davida nastupila smrt usled utopljenja u vodi.

U tužilačkoj naredbi se dalje navodi da je prema nalazima obdukcije dr Željka Karana iz Banjaluke i reobdukcije dr Ivice Milosavljevića iz Beograda, kao i nalaza i mišljenja tima veštaka iz Zagreba, utvrđeno da je uzrok Davidove smrti utapanje u vodi.

Novi detalj istrage, dotada nepoznat javnosti, jeste izjava žene koja je kao svedok rekla da je nju dana 18. marta oko četiri sata ujutru probudila snažna buka, galama i svađa koja je dolazila spolja. Čula je jak muški histeričan glas koji je galamio na nekoga te izgovarao psovke i preteće reči. Pored tog glasa, čuo se glas još dva ili tri muškarca. Zatim je čula dva snažna zvuka treske, odmah jedan iza drugog, zatim zvuk kršenja granja, te da je nešto teško pljusnulo u vodu.

U saopštenju Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koje potpisuje glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir, naglašeno je da je tek nakon pristizanja nalaza veštaka medicinske struke iz Zagreba tužilaštvo došlo u poziciju da donese tužilačku odluku. Tada je rečeno i da je sa sigurnošću utvrđeno: David Dragičević nije otet, zarobljen i zlostavljan kako stalno potencira Davidov otac; nije pretučen šipkama, palicama od veće skupine ljudi; u telu je pronađeno prisustvo alkohola; do utopljenja je došlo upravo 18. marta i leš je proveo u vodi do 24. marta kada je pronađen; u krvi i urinu nije dokazano prisustvo opojnih droga; postoje lake telesne povrede koje su verifikovane na prednjoj strani tela, a nijedne telesne povrede nema na leđima; telo nije palo sa mosta direktno u vodu bez kontakta sa preprekama već upravo padom i klizanjem niz strminu.

Sa velikim stepenom verovatnoće utvrđena je putanja Davidovog kretanja. Sprovođenjem dodatnih istražnih radnji došlo se do osnova sumnje da je do utopljenja i dospeća Davida Dragičevića u rečcu došlo na način kako je definisano u naredbi o sprovođenju istrage.

Krivične prijave protiv policajaca

Protiv dva policijska službenika, Mikice Marijanca (55) i Zorana Bošnjaka (44), podignuta je optužnica za krivično delo Sprečavanje dokazivanja. Inženjer elektrotehnike Alen Kukić (36) pritvoren je za krivično delo Pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Nije mu produžen pritvor zbog nepostojanja osnovane sumnje.

275 dana na Trgu Krajine

Dana 26. marta, nakon što je policija saopštila prve rezultate istrage, formirana je fejsbuk grupa "Pravda za Davida". Istog dana su počeli i istoimeni protestni skupovi na banjalučkom Trgu Krajine. Davidovi roditelji su tvrdili da smrt nije bez elemenata krivičnog dela, već da se radi o ubistvu. Ubrzo su otvorili račune za prikupljanje novčanih sredstava. Pored Davidovog oca Davora jedan od istaknutih učesnika protestnih skupova je i Daniela Ratešić.

Glavna obeležja protestnih skupova su visoko uzdignuta stisnuta pesnica, koju okupljeni drže dok pevaju refren Davidove pesme Klinac u getu, kao i korišćenje naziva "Davidov trg" umesto Trg Krajine. Protesti se održavaju svakim danom sa početkom u 18 časova.

U subotu 21. aprila održan je veliki skup "Pravda za Davida" na kojem je bilo prisutno nekoliko hiljada građana. Skup je protekao mirno i bez incidenata. Drugi veliki skup je održan u subotu 7. jula, a treći u petak 5. oktobra 2018. godine. Svi skupovi okupili su mnogo ljudi na trgu u Banjaluci iz svih krajeva BiH.

Davor Dragičević je neko vreme spavao na banjalučkom trgu na kom je napravio i šator. Jedno vreme na trgu je bio parkiran i njegov automobil, a u posete su mu dolazili i razni pripadnici opozicije.

Okupljanjima na banjalučkom trgu pridruživao se i otac pokojnog mladića Dženana Memića iz Sarajeva, a Davor je nekoliko puta išao i na protestna okupljanja u Sarajevu u kojima se tražila istina o smrti tog mladića. Roditelji su zajedno protestovali pod sloganom "Pravda za svu našu decu".

Otac imenuje krivce

Banjalučki planinar Đorđe Rađen, zajedno sa ostalim ukućanima iz kuće na Laušu, prozivan je od Davidovog oca Davora kao jedan od saučesnika u ubistvu njegovog sina. Osim njega, prozivani su i ministar Dragan Lukač, policijski direktor Darko Ćulum i načelnik Darko Ilić, okružni javni tužioci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo, lekar sudske medicine dr Željko Karan i mladić Filip Ćulum.Kao krivci za smrt Davida označavaju se pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu je podneseno preko 1.000 prijava protiv nepoznatog lica, dok je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) podnesena prijava protiv 13 lica i to uglavnom pripadnika Policije Republike Srpske. S druge strane, neka od prozivanih lica podnela su tužbe za klevetu. Na skupovima "Pravda za Davida" tvrdi se da su pripadnici policije Davida mučili, silovali i masakrirali.

Angažovan je i međunarodni advokatski tim iz komšijskih država koji je kratko radio na strani Davidove porodice. Protestnim skupovima povremeno prisustvuju predsednici opozicionih stranaka. Sa skupova je čak poručivano da oktobarskih opštih izbora neće biti ukoliko se ne reši Davidov slučaj. Najavljivano je i izražavanje građanske neposlušnosti, pa i iskopavanje Davidovog tela i donošenja na Trg Krajine. Nakon oktobarskih izbora protest "Pravda za Davida" objedinjen je sa opozicionim "Narodnim protestom" zbog izbornih rezultata.

Održana posebna sednica Narodne skupštine RS

Dana 10. maja održana je 26. posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske posvećena ovom slučaju. Desetominutno obraćanje imao je Davidov otac Davor. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač je tada izneo podatak da se drugi obducent, dr Ivica Milosavljević, naknadno saglasio da je David mogao provesti u vodi i više od četiri dana. David Dragičević u 2:38 snimljen je kamerama NLB banke koja se nalazi u poslovnoj zgradi „Ekvator”, a u 2:51 kamerama sa preduzeća „MK” u Ulici Velibora Janjetovića Janje na Laušu. Dalje, kamere apartmana „Vesto” ga u 2:52 snimaju kako ulazi u dvorište kuće supružnika Đorđa (Milorad) Rađena i Viktorije (Zdravko) Bande u istoj ulici. Potvrdu da se radi o Davidu je dao slovenački forenzičar. Iz dvorišta kuće izlazi u 3:42, a u 3:43 ponovo ga snima kamera preduzeća „MK” kako prolazi pored mehaničarske radnje i odlazi u pravcu mosta na Crkveni koji je odatle udaljen oko 20 metara. Ministar je naglasio da se ne zna šta se desilo u tih 20 metara, niti kako su predmeti iz kuće u Ulici Velibora Janjetovića Janje br. 11 dospeli kod Davida, te da je istraga povodom toga još u toku.

Posebna skupštinska sednica je okončana donošenjem 13 zaključaka i odluke o formiranju anketnog odbora na čelu sa jednim od lidera opozicije i tada narodnim poslanikom Branislavom Borenovićem.

Tokom rada anketnog odbora saslušani su dr Željko Karan, policijski načelnici Darko Ilić i Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir i postupajući tužilac Dalibor Vrećo. Anketni odbor je 5. juna usvojio izveštaj i zaključke u kojima je konstatovao da postoje „osnovi sumnje” za ubistvo. Međutim, 3. jula održana je 25. redovna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj u konačnici nisu prihvaćeni izveštaj i zaključci anketnog odbora.

Ministar Lukač je i iz skupštinskih klupa najavljivao da će podneti prijave sudu protiv svih koji su ga, smatra, klevatali.

Hapšenje Davora podiglo ljude na noge

Iako se činilo da su skupovi utihnuli, da se na Trgu Krajine svaki dan okuplja sve manje ljudi, hapšenje Davora Dragičevića na ulici u Banjaluci je vratilo sve one koji su možda i odustali. Hapšenje Davora Dragičevića jutros je izazvalo niz nemilih događaja u Banjaluci, tokom kojih su uhapšeni opozicioni političari i još nekoliko osoba, a povređeni su građani i policajac.

Građani u toku dana nisu odustajali od mirnog protesta, a sve je praćeno sukobima sa policijom koja je okružila trg. U jednom od njih uhapšena je Davorova majka Suzana nakon što je policiju upitala zašto trakama ograđuju mesto na kojem se već devet meseci mirno okupljaju građani, te ko je ubio njenog sina. Suzana je kasnije puštena i vratila se među građane na ulice Banjaluke.

Razlog hapšenja

MUP RS je, naime, nekoliko dana pre hapšenja saopštio da su protiv Davora Dragičevića i još 19 osoba podnete krivične prijave zbog okupljanja ispred Narodne skupštine RS 17. decembra, u vreme održavanja posebne sednice na kojoj je izabrana nova Vlada RS.

Tada su se Davor Dragičević i grupa "Pravda za Davida" okupili ispred zgrade Narodne skupštine i prozivali ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i čelne ljude MUP-a RS.

Veče uoči hapšenja Davor je na Trgu rekao da su mu taj dan u dvorište došla tri inspektora kako bi mu uručili poziv za saslušanje u policiji zbog, kako su mu objasnili, ugrožavanja bezbednosti, ali im je on odgovorio da im više neće dozvoliti ulazak u njegovo dvorište.
*

https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/misteriozna-smrt-mladica-ko-je-bio-david-dragicevic-i-kako-je-njegova-tuzna-sudbina/4m30dzr
'на љуту рану - љуту траву..!'