Kolega Pantić
Pre oko dve godine, umre moj otac, brat ode u opstinu/sud da sredi neku administraciju povodom toga. Odnese umrlicu, ljubazna gospodja kaze da je time sve reseno i da ce ona da ga odjavi iz socijalnog, zdravstvenog, penzionog, saveza pionira, pokreta gorana, SKOJ-a itd. Nedavno ode on drugim povodom i obaveste ga da to nije reseno. Dobro, krene on, napred nazad, nedostaje jos jedan papir/pecat, i na kraju on se umori:
- Nemam vremena da dolazim svako malo, moze li to malo efikasnije.
- Sto ne dodje vas brat?
- On se odjavio pre gotovo 30 godina, odselio u NR Kanadu.
- On je jos prijavljen
- ???
I dobro, samopregornim radom i zalaganjem opstinskih sluzbenika, to se sve sredi. Sledeca scena, ljubazna gospodja:
- Evo, konacno je sve ispravljeno, odjavljeni su.
- Hvala
- Samo da potvrdim, na toj adresi ste prijavljeni sad samo vas troje.
- Koji troje?
- Vi, Vasa majka i gosn Pantić.
- Koji bre sad Pantić?
- Onaj koji se prijavio tog i tog datuma (par nedelja pred prethdone izbore).
- Brisi bre to!!!
I opet, samopregornim radom i zalaganjem opstinskih sluzbenika, to se sve sredi. Boze me oprosti, izgleda da je u slucaju moga oca zelja da se podrzi ispravna politika predsednika Vucica jaca i od smrti.
Moj rodjak sa sela
Pisac ovih redova ima rodjaka iz BeHa koji je vec par decenija na privremenom radu u zemlji sireva i Ivanovih satova. Dok je bio na odmoru u rodnom mestu, zvoni telefon.
- Zvr!
- Alo?
- Dobar dan. Vi znate da je predsednik Vucic uvek podrzavao Srbe u RS.
- Da...???
- Podrska se nastavlja i on bi zeleo da vam dodeli drzavljanstvo Srbije.
- Hvala, ali ja vec imam dvojno, BeHa i Svicarsko.
- Pa dok ste u Svici, moze neko da vam obije kucu, pukne cev, nestane struje......
Vidi rodjo koliko je sati, a i seti se da je u smiraj SFRJ kupio zemlju u opstini u kojoj "zivi" Pantic...:
- Dobro, mogu li a se prijavim u toj i toj opstini, imam plac tamo.
- Mi smo vec sve organizovali da vama bude lakse, ali kad dobijete papirenzi, mozete lako da se prebacijte. Dodjite tad i tad na to i to mesto.
Potrpaju ih (nije jedini izabranik) u bus i pravac Novi BG.
- Dobar dan, dobro dosli, Sveti Sava, cirilica, vostani Serbije, Vuk i Njegos, Tesla, Teodor von Burg, Nole zlatna medalja, izvolite glasacki listic, Boze pravde, Zajednica Srpskih Opstina je Srbija, litijum, hvala dovidjenja.
Ode posle rodjo u nasu opstinu:
- Ja bih hteo da se prijavim ovde.
- A vi ste sad dobili drzavljanstvo. Referent za to je na odmoru, ne znam kad ce se vratiti.
Voda kosta i kad je nema
Fabula radnje se dogadja u Srpskoj Sparti, drugom oku, iliti Crnoj Gori. Negde krajem 80-ih moji roditelji naprave kucicu u CG za penziju. Sve OK, ali od pre 4 godine nema vode. I niko u opstini ne zna zasto. No problem, moj dalekovidi otac je to predvideo i ozidao cisternu za tehnicku vodu, a pijacu kupujemo. Kao u razvijenim, tj normalnim zemljama. Jedan dan dolazi opstinski sluzbenik
- Dobar dan. Molim dvajes evra za prikljucak za vodu.
- Mi vec 4 godine nemamo vodu iz vodovoda.
- A, pumpa i cevi su slabe, cesto crkavaju pa smo mi smanjili pritisak da ne opravljamo svaki cas. Dvajs evra molim.
- Zasto da placamo kad nemamo vodu?
- Placate prikljucak, to imate.
Takvi su oni, eto.