News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Ima se može se

Started by Nocobdija, February 11, 2010, 04:06:05 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nocobdija

Srbija plaća 84.000 evra za godišnji zakup rezidencije ambasadorke Zorice Tomić

Vlada Srbije za zakup stana i rezidenciju našeg ambasadora pri Unesku u Parizu Zorice Tomić svakog meseca plaća 7.000 evra!

Na godišnjem nivou zakup ovog stana, koji ima 200 kvadrata, iznosi 84.000 evra, a do kraja mandata Zorice Tomić Vlada će na zakup potrošiti ukupno više od 300.000 evra! A za taj novac Srbija sigurno može da kupi jedan vrlo pristojan stan u Parizu!

U Ministarstvu spoljnih poslova tvrde da suma od 7.000 evra za zakup stana u centru Pariza nije velika! Na pitanje da li je u redu da se za zakup stana našeg ambasadora pri Unesku u Parizu troši ovoliki novac, MSP odgovara da je ,,visina zakupnine rezidencijalnog objekta određena tržišnim uslovima i ponudom u datim uslovima u Parizu".

- Cena zakupa, koja mesečno iznosi 7.000 evra, pokriva opremu, nameštaj, kao i troškove u vezi sa uslugama za sve stanare zgrade, održavanje lifta, zajedničke troškove, troškove vode, centralnog grejanja i slično. U pitanju je službena rezidencija, koja je u celosti opremljena i ne zahteva dodatno ulaganje, a koristi se u svrhe redovnih diplomatskih aktivnosti koje podrazumevaju prijeme, organizaciju različitih skupova, večera i slično - navode u MSP-u.

U Vladi Srbije kažu su imali tri ponude za zakup stana, odnosno rezidencije ambasadorke Zorice Tomić u Parizu i da su izabrali najbolju.

- Jedna ponuda iznosila je 8.000 evra mesečno, a druga je bila 7.800 evra, i to za prostor koji ima 180 kvadrata. Prihvaćena je treća ponuda po ceni od 7.000 evra za stan u centru Pariza koji ima 200 kvadrata. U njemu ambasadorka Tomić živi i on joj služi i kao rezidencija - kažu u Vladi.

Na pitanje zašto nije iznajmljen neki manji stan za ambasadorku Tomić, a da ona svoj posao obavlja u zgradi Ambasade Srbije u Parizu, u Vladi kažu da naša ,,ambasada nema uslove za to" i da nijedan ambasador pri Unesku ne radi u svojoj ambasadi, već ima posebnu rezidenciju. Tako danas Srbija u Parizu, pored zgrade ambasade, ima i dve rezidencije: jednu za ambasadora Srbije i drugu za ambasadorku pri Unesku.

Međutim, bivši ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić kaže za Press da je naša zemlja pre desetak godina plaćala 3.870 evra za stan od 100 kvadrata blizu Ajfelove kule u kome je bila smeštena rezidenciju ambasadora pri Unesku.

- Zakup jednosobnog stana u elitnim delovima u Parizu plaća se 1.800 evra, a dvosobnih 2.500 evra - kaže Simić.

Pre postavljenja Tomićeve, Srbija nije plaćala zakup rezidencije, pošto je pokojni ambasador Dragoljub Najman imao svoj stan u Parizu.    

Ambasadorka... Zorica Tomić

Nocobdija

Da je reč o veoma luksuznom stanu govori i istraživanje koje je sprovela redakcija nedeljnika NIN na uzorku od 120 stanova objavljenih na sajtu www.paristay.com prema kojem se može zaključiti da se cene luksuznih stanova u centru Pariza kreću od 2.200 do 3.000 eura. Stvar postaje još bizarnija ako se zna da se u centru Pariza nalazi rezidencija ambasadora Srbije koja zahvata čitavu stranu uličnog bloka u blizini Ajfelovog tornja na površini od 4.000 kvadratnih metara i da bi se u nju moglo smestiti 50% Srba koji žive u francuskom glavnom gradu a ne jedna Zorica Tomić...

zagor te nej

Pazi ala je ambasadorka siva pa otekla od cigareta...gre'ota, nije losa.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Hate mail

To je sestra one novinarke...
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

alan ford

ja cenim da je tih 84k Evra godisnje daleko bolji ulog od 900k dolara za onog bilmeza...

Kao frka je, nemate vise krimosa da im se oduzme/oporezuje imovina i isplati tih 84k.

Ivan_D

Sta ce uopste Srbiji ambasador pri Unescu u Parizu? Kakva je njena funkcija, sta radi i da li opravdava bilo kako svoju egzistenciju? Da li druge male, a mnogo bogatije zemlje, imaju slicne ispostave u Parizu i placaju slicne troskove? Zemlje kao Ceska, Svedska, Portugal itd.?

To su pitanja koja su novine trebale da postave a ne proveravati koliko zaista kosta ogroman luksuzan stan u centru Pariza.

Posrana glupa zemlja, posrani novinari, posrani ljudi. Nema tamo skoro vise nista sto valja.
If you dine with the devil bring a long spoon.

alan ford

Quote from: Ivan_D on February 11, 2010, 06:07:10 PM
Da li druge male, a mnogo bogatije zemlje, imaju slicne ispostave u Parizu i placaju slicne troskove? Zemlje kao Ceska, Svedska, Portugal itd.?

ne znam za Cesku, Portugal itd. ali recimo pre nekoliko godina smo supruga i ja isli na Tajland na odmor i trebala mi viza. Odem u njihov konzulat kad ono to je neka advokatska kancelarija koju je Tajlandska vlada unajmila da se bavi tim poslovima u Americi. Verujem da negde u Washington DCju imaju i predstavnika ali taj svakako ne zivi u stancugi koja gleda ka Smithsonianu ili Beloj kuci.

E

Rucni sat Dolce I Gabana  8-)
I nji' cemo da uhapsimo  ;)

Pijanista

Dolce i Gabana
Nije za shabana

Tromotorac

The bums will always loose.

slawen

Отима од деце.
Или манастирима, ху керс.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Nocobdija

Quote from: slawen on February 11, 2010, 11:15:51 PM
Отима од деце.
E, nisam se skoro sladje nasmejao na keca  xrofl   xrofl  xrofl

nobody_

Quote from: slawen on February 11, 2010, 11:15:51 PM
Отима од деце.

Ima se, moze se (za Zoricu Tomic)...  xnerd

Za sve ostale, debelo zaostale: nema se, mora se!  xdrinka

_nobody_

vbo man

Stvarno ste seljaci :mrgreen:
I vi hocete u Evropu...da budete deo sveta...
Hocete da imate drzavu? E to koshta...vi bi ako moze za dzabaka , a ? Tek kad udjete u EU ima da placate...valja bre onoliki aparat podmirivati...A da vi biste sve da ih smestite u jednosobne stanove na periferiji...a kamo prijemi ...ajde bre, nece se brukamo...kod nas je uvek bilo ili sve ( najbolji smo) ili nishta ( nema nas)...
Pustite zenu ( ambasadorku) da radi svoj posao. 200 m2 nije nishta...evo chak i ja to imam ( i guzva opet) ...shto se lokacije tiche ne moze bilo shta, kud svi Turci tu i Zorica. Ako Srbija nema para , nek zatvori radnju...ili nek locira pare jer neko ih ima u Srbiji. Nije chudo shto su svi zbrisali od vas...ocete da prostite da se .... a da vam ne ...
Jajare.
A komentar o satu je skroz bezvezan... :roll:
The light at the end of the tunnel is the train.

vbo man

Inache da...rekla bih da je to sestra bliznakinja one Mojsilovicke...novinarke.

Jelence

Sta ce uopste Srbiji ambasador pri Unescu u Parizu? Kakva je njena funkcija, sta radi i da li opravdava bilo kako svoju egzistenciju? Da li druge male, a mnogo bogatije zemlje, imaju slicne ispostave u Parizu i placaju slicne troskove? Zemlje kao Ceska, Svedska, Portugal itd.?

To su pitanja koja su novine trebale da postave a ne proveravati koliko zaista kosta ogroman luksuzan stan u centru Pariza.

Zaboravio si glavno pitanje: ko ovo krese?

To bi bio starting point...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

tarana

mene više zanima ko kreše maršićanina.
mada vidim da su opozvali mučenika iz švice.
kako stvari stoje, vratiće se u bazu da bidne referent za brašno u PP složna braća.

nobody_

Quote from: Jelence on February 12, 2010, 10:37:30 AM

Neko ko moze da da za zakup 200 kvadrata u centru Pariza 7000 jevreja narodnih para mesecno... A sto pitas? Da ne bi i ti?  xrofl

_nobody_

Nocobdija

Quote from: Jelence on February 12, 2010, 10:37:30 AM

Pa bila je devojaka  gospodinu predsedniku, kad su bili mladi, xremyb , izvor informaciju su neke  "pouzdane" novine, ali kad već pitaš...

Nocobdija

Evo našao sam tekst i linkić je tu:

Tadićeva ljubav iz studentskih dana?Zorica Tomić je na mesto ambasadora Srbije pri Unesku postavljenja u septembru prošle godine ukazom predsednika Tadića. Sa njim je, prema pisanju nekih medija, bila i u ljubavnoj vezi tokom davnih, studentskih dana. Govorilo se i da je svojevremeno bila zainteresovana za funkciju ministra kulture, ali DS u podeli resora nije želeo ovo ministarstvo. Tomićeva je doktorirala na Filozofskom fakultetu, a predaje kulturologiju i komunikologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu i na Fakultetu za kulturu i medije Univerziteta ,,Megatrend". Sestra je poznate novinarke i spisateljice Mirjane Bobić-Mojsilović.

http://www.alo.rs/vesti/24210/Ambasadorka_u_stanu_od_7000_evra

vbo man

Njih dve su bile nekad glavne ribe u Beogradu...ishle su sa mojim bratom u razred u osnovnoj...
A nisu ni glupe...zashto da ne budu uspeshne, molim lepo?
Svakojaku kurtu i murtu je dovlachila svaka seljachina iz svog sela i postavljala ga na funkciju u Beograd.Vazda.
Neka Zorice...

E

xrofl
vbo bas ne kapirash sarkazam ni malo, a izgleda da slabo gledash domace filmove , odatle i tvoje nerazumevanje opaske u vezi rucnog sata
Btw sat je totalno bezveze/ruzan, vidi se uostalom da ga je mEtila samo zbog onog DG  xnerd

tarana

ovo je već vrlo degutantno...
bila mu devojka...
možda..
da je možda nije zaposlio i na fax? il ga završio umesto nje?

miskop

Kad se samo setim ONE Markove vile u Grckoj od 75.000 kvadrata...

Pa ONOLIKIH pekara po Pozarevcu..

Pa ferarija, lamborghinija, ONOLIKIH porshea...

Ovi sada su po skromnosti Patrijarh Pavle za one Slobine.

E

xrofl
vbo daj nam neki primer te kurte i murte. Koji seljak je konkretno doveo koji seljanku na koju funkciju u Beograd?

E

Niko ne prica o tome sta ta zena tamo radi konkretno. Ljude to slabo zanima, ali ce ocas da saznaju cija je devojka bila i tome slicno.
Pariz je sigurno skup grad za zivot.uopste me ne iznenadjuje cifra stana, niti imam sta protiv da neko ko predstavlja zemlju  u takvom jednom stanu zivi. Ali sat , sat ne mogu da joj oprostim. Moze to i bolje.

vbo man

Hih...primera koliko 'ocesh...Samo uzmi imena direktora firmi po Beogradu...prokopaj malo ko su i odakle su ...kad nadjesh Beogradjanina uvati se za dugme...zbog malera :mrgreen:
Zensko mushko ne menja stvar , mada je vazda bilo neuporedivo manje zena na funkcijama...Vecinom je to po burazerskoj i kumovskoj liniji...a shvalerkama se kupovali stanovi i sl. Shta da se pate po nekim funkcijama. Bar je tako bilo pre...sad moz da bude da se i promenilo po neshto...

Nocobdija

Predsednik ipak ne misli kao VBO

Jeremić dozvolio papreni zakup stana u Parizu
Tadić traži da se smanji kirija za stan ambasadorke pri Unesku A. Isaković | 12. 02. 2010. - 00:02h | Komentara: 311

Predsednik Srbije Boris Tadić ne odobrava iznajmljivanje stana i rezidencije ambasadora Srbije pri Unesku po ceni od 7.000 evra ako je cena nerealna i očekuje da se ugovor o zakupu uskoro revidira, rečeno je "Blicu" u kabinetu predsednika Srbije...

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/176306/Tadic-trazi-da-se-smanji-kirija-za-stan-ambasadorke-pri-Unesku

E

Sta bi vbo? Ne znas? Samo onako si lupila tek nesto da kazes. Daj imena prvo pa da onda dalje razvezemo. Dakle koji direktor xrofl, cega direktor, iz kog sela je doshao, koju svalerku iz kog selana koju funkciju je doveo.
Daj nemoj da se brukas. Odakle toliko podcenjivanje ljudi koji su sa sela dosli u grad i odakle tako ruzna stigma? I ti si u taj NZ dosla iz Srbije, to mu dodje osto? Ili ne?

vbo man

QuoteAli sat , sat ne mogu da joj oprostim. Moze to i bolje.

To je vec njihova bolest , tamo balkanska...mora sve "markirano" da se nosi...i zna se koje marke su za koga...ja to ludilo nikad nisam kapirala...Kad su onomad u mladosti svi kupovali Levy Shtraus farmerke ja sam kupovala Lee ili neke bez marke al koje mi se dopale...I sad...retko potegnem za markom...ako mi se bash mnogo svidi.
Al i ovde ima bolesnika...placaju hiljadama dolara svoju glupost ali uglavnom oni koji time moraju da dokazuju status...Kaze jedna bizMismenka ovde ( teshka milione) " Morala sam da pored dva Rols Rojsa kupim sad i neki novi model nekog Mercedesa. a ne treba mi...no ako ne kupim reci ce svi odma - ne ide joj bizMis"...

miskop

Nema kod Tadica trte-mrte !

Uhvacena je kako se kara sa chamugama pa je zarazila Tadica sa suvim
azijskim...

Takodje je debiloid skapirao da za 7000eu moze da kundaci barem 3 komada
a ona cetvrta da mu pusi.

E

Jos mi nisi odgovorila na gornje pitanje. Jako me zanima da cujem pravo cinjenicnostanje ne neka naklapanja. Dakle cekam. Mozes i da googlash ako bas ne znash iz rukava imena i podatke. Provericu kasnije kako ti ide research.
Sto se tice sata i brendova, ja bemam nishta protivbrendova i mode. Uglavnom su brend i skupe stvari kvalitetnije i radije kupujem nestosto jebrand nego no name. Ali ovajsat mi bas bode oci. Verovatno je opet sve to stvar ukusa.

E

vbo man

QuoteSta bi vbo? Ne znas? Samo onako si lupila tek nesto da kazes. Daj imena prvo pa da onda dalje razvezemo. Dakle koji direktor ROFL, cega direktor, iz kog sela je doshao, koju svalerku iz kog selana koju funkciju je doveo.
Daj nemoj da se brukas. Odakle toliko podcenjivanje ljudi koji su sa sela dosli u grad i odakle tako ruzna stigma? I ti si u taj NZ dosla iz Srbije, to mu dodje osto? Ili ne?

Ja nisam tamo vec skoro 20 godina , draga moja, i mogu da pricham samo o onim vremenima. U mojoj firmi i direktor i svi shefovi su bili iz nekakvog sela kod Kurshumlije...teshko nepismen , prost ali zato ZAO svet...Shvalerke su voleli da budu iz Beograda...tako su najbolje lechili svoje komplekse.
U industriji u kojoj sam radila bilo je samo josh gore nego u ovoj mojoj firmi. Slovenci su se sablaznjavali kad dodju. Kralo se da se to ne da opisati...Kad sam malo dublje zagrebala ( i najebala) doshlo mi je pred ochi da su otprilike svi oni koji su trebali da shtite sistem od ovih lopina u mojoj firmi ( direktor SDK, Javni pravobranilac i sve ostale izmishljotine) bili takodje iz nekakvih sela iz Pichkovca na Mlavi i odlichno su se drzali zajedno.
Nemam nishta protiv ljudi iz unutrashnjosti...imam puno pametnih i chestitih ljudi medju prijateljima iz unutrashnjosti i ne generalishem Ti generalishesh moju poruku E. Ja govorim o shloserima. Moj shef je bio smejurija...imao je bisere ... nepismen siroma, stalno je pishuci brkao cirilicu i latinicu i voleo da koristi rechi koje ne razume na neadekvatnim mestima...to je bilo da se naduvash od smeha.

alan ford

Quote from: Nocobdija on February 12, 2010, 12:25:09 PM
Predsednik ipak ne misli kao VBO

Jeremić dozvolio papreni zakup stana u Parizu
Tadić traži da se smanji kirija za stan ambasadorke pri Unesku A. Isaković | 12. 02. 2010. - 00:02h | Komentara: 311

Predsednik Srbije Boris Tadić ne odobrava iznajmljivanje stana i rezidencije ambasadora Srbije pri Unesku po ceni od 7.000 evra ako je cena nerealna i očekuje da se ugovor o zakupu uskoro revidira, rečeno je "Blicu" u kabinetu predsednika Srbije...

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/176306/Tadic-trazi-da-se-smanji-kirija-za-stan-ambasadorke-pri-Unesku

cekaj je'l to posao predsednika ili premijera? da se taj predsednik malo ne mesa u tudja posla?
sta bi sa onom predsednikovom pretnjom da neki ministru ne rade dobro, on zna da oni znaju koji su... nece sada javno da ih bruka, plus im daje for da se upristoje ali od januara/februara ako se ne srede ce im reci? Em mu nije to posao ne kazuje je'l se upristojise...

vbo man

PreCednik mora malo da se rita sad kad je ovo izahlo u javnost.
A opet kaze " ako je nerealno". Ja pojma nemam dal je realno. Znam samo da su te rezidencije obichno locirane u najboljem delu grada ( svuda) i da je to obichno papreno skupo. Locirane su vecinom zajedno u istom kraju tako je besmisleno reci " ima u suvom centru jeftinije"...Nece i ne ide to da sa Dedinja recimo idu u centar...

E

xrofl
Znaci vbo neko tvoje licno iskustvo od pre 20 godina je tebi dovoljan razlog da Tadic uposli svoju mozda bivshu devojku kao ambasadora u Paridjiju xnerd? Zezash se?
Ja pojma nemam kao prvo sta je Unesko i cime se bavi. Pojma nemam kakva je Zorica u svom poslu. Nikada nisam procitala ni jedan njen intervju.
Cenim da ostali ukljucujuci i tebe vbo koji ste komentarisali znate nesto vishe o tome ili ste se zalepili ko pijan plota na to ko je koga karao nekad, da li gospodja pushi cigare pa otud ima podocnjake ( mozda ima bubrezno oboljenje? ).
Mozda neko postira inesto konkretno i verododtojno o gospodji ambasadorki pa da raspravljamo ko zreli ljudi da li je ok da placa stan 7000 evra ili ne. Do tada ja mogu da komentarishem samo njen sat  :mrgreen:

vbo man

QuoteZnaci vbo neko tvoje licno iskustvo od pre 20 godina je tebi dovoljan razlog da Tadic uposli svoju mozda bivshu devojku kao ambasadora u Paridjiju štreber? Zezash se?
Ma nije mi razlog, samo kazem da sestre nisu glupe , da su obe napravile neke pristojne karijere i da ne vidim kao smetnju to shto se nekad MOZDA zabavljala sa PreCednikom kako kaze shtampa.
Inache UNESCO je :

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

Googlaj malo...sramota da bash nisi chula za UNESCO.
Ili i ti kao Slawen mislish da to nije potrebno svetu...jebesh kulturu , manastire i te gluposti :evil:

miskop

Sta, jao ??!

Mislis da je IDEOLOGIJA u pitanju a ne picka ??

Mislis da ona nesto radi u Parizu ??

Radi ?

tarana

Quotesta bi sa onom predsednikovom pretnjom da neki ministru ne rade dobro, on zna da oni znaju koji su...

nema se vremena za "šta bi?"
juče velja, danas zorica, sutra tomica, prekosutra deltisavljević, pa bajatović...
ko će se osvrtati na ono pre nedelju dana..

E

Quote from: vbo man on February 12, 2010, 01:00:31 PM
QuoteZnaci vbo neko tvoje licno iskustvo od pre 20 godina je tebi dovoljan razlog da Tadic uposli svoju mozda bivshu devojku kao ambasadora u Paridjiju štreber? Zezash se?
Ma nije mi razlog, samo kazem da sestre nisu glupe , da su obe napravile neke pristojne karijere i da ne vidim kao smetnju to shto se nekad MOZDA zabavljala sa PreCednikom kako kaze shtampa.
Inache UNESCO je :

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

Googlaj malo...sramota da bash nisi chula za UNESCO.
Ili i ti kao Slawen mislish da to nije potrebno svetu...jebesh kulturu , manastire i te gluposti :evil:
E ako si mi rekla , tako mi i treba kad ne znam da googlam. Vish kako si ti visperna u tome.
Slawena ti slabo kapirash , isto kao i mene  xrotaeye. Nema veze , samo ti uzivaj  ;)

E

Quote from: miskop on February 12, 2010, 01:01:14 PM
Sta, jao ??!

Radi ?

Jao, like you're so bold

alan ford

Quote from: tarana on February 12, 2010, 01:01:57 PM
Quotesta bi sa onom predsednikovom pretnjom da neki ministru ne rade dobro, on zna da oni znaju koji su...

nema se vremena za "šta bi?"
juče velja, danas zorica, sutra tomica, prekosutra deltisavljević, pa bajatović...
ko će se osvrtati na ono pre nedelju dana..

missis prekjuce Velja, juce platani, danas ambasadorka...?
'leba i igara

Jelence

Quote from: miskop on February 12, 2010, 01:01:14 PM
Sta, jao ??!

Radi ?

Nema nista dok ga misko ne kaze...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Ivan_D

eh moja vbo. ne postaje se ozbiljna drzava od gore, vec od dole. Srbija treba da sredi zilion drugih stvari pre nego sto stvori luksuznu poziciju u Parizu za partijskog druga vladajuce stranke.
Ta pozicija je stvorena, najverovatnije, da bi doticna zena provela par lepih, skupih godina na skupom mestu, u prestiznom gradu. Srbiji ta ispostava treba kao sto tebi treba rupa u glavi.
Verujem da je ta zena pametna, uspesna, obrazovana i nadasve complacent. Ali Srbiji na tom polozaju vrlo verovatno ne treba. Kazem, nek neko nadje par manjih (a uz to mnogo bogatijih zemalja nego sto je svrbija), pa da vidimo da li imaju slicne ispostave uz iste troskove. cisto sumnjam.
Ona verovatno za sebe misli da je sve to zasluzila svojim radom i da je sasvim opravdano na tom mestu. Kao sto svaka zgadija u Srbiji koja se docepa nekog mesta misli da je bas zasluzila/zasluzio to mesto. Smradovi otporni. Ne treba covek dugo ni da bude u Srbiji da to primeti. Vec ce se na aerodromu naci neko iz DS koji se vraca odnekud gde je bio poslovno za drzavne pare i nece izdrzati a da ne ide preko reda na pasoskoj kontroli, govoreci carinicima "pa ja moram ovako kad niste otvorili diplomatski salter", zgadija jedna super-primitivna.
Ozbiljna drzava se postaje tako sto takve neces primati u drzavni aparat, vec ces primati ljude koji su svesni polozaja svoje zemlje u svetu i nece kreirati sebi mesta, bezpotrebna drzavi, da bi sami imali lep zivot.

I kakvi prijemi u stanu od 200 kvadrata? To je glupost. To je prostor dovoljno veliki da u njemu vrlo lepo zivi porodica; ali tu nema mesta za prijem za 30-40 ljudi.

SMRT toj nakaradnoj drzavi!!!
If you dine with the devil bring a long spoon.

alan ford

prijemi se uvek drze u zgradama ambasade, specijalnim prostorijama itd. ne po kuhinjama i dnevnim sobama ambasadora. Missim nije sto zurka starih skolskih poznanika pa malo se mezne i popije dok zena nesto brzo ne spremi za pod zub...

E

Quote from: Ivan_D on February 12, 2010, 04:23:36 PM
Srbiji ta ispostava treba kao sto tebi treba rupa u glavi.

Hmmm, a da pocnemo od toga sta je u Srbiji pod zastitom Uneska ?

E

ja bih rekla da vredi

"Srpska baština pod zaštitom Uneska
U perspektivi se očekuje da pod svetsku zaštitu budu uvršćene Manasija i Smederevska tvrđava

Freska iz Manastira Sopoćani
U Narodnom muzeju u Beogradu juče je predstavljena knjiga ,,Svetska baština Srbija" u kojoj su sakupljeni podaci o spomenicima kulture u Srbiji koji se nalaze na listi zaštićene svetske baštine. Knjiga je štampana dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku, kao deo projekata ,,Srbija u svetu" i ,,Svet u Srbiji " u izdanju Ministarstva kulture i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, a autori knjige su eksperti ovog zavoda.
Direktorka Zavoda Vera Pavlović Lončarski juče je podsetila na to koji su naši spomenici zaštićeni kao dobra svetske baštine: Stari Ras sa Sopoćanima, Petrova crkva kod Novog Pazara, Studenica, Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica, Pećka patrijaršija (poslednja tri su i na listi spomenika u opasnosti), kao i arheološko nalazište Gamzigrad.
Da su spomenici svetske baštine ponos i priznanje za Srbiju, ali i obaveza za državu i stručnjake, podsetio je predsednik Komisije u oblasti zaštite kulturnih dobara srpskog porekla u inostranstvu Marko Popović, objasnivši da je za skoro svaki od ovih spomenika urađena monografija, a da se u perspektivi očekuje da na listu Uneska budu uvršćene Manasija i Smederevska tvrđava. "
M.S
Politika 5/01/2010

E

i nastavak

"Radovan Bigović, profesor Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta, podsetio je da je 2005. godine u Parizu održana donatorska konferencija gde je prikupljeno deset miliona dolara za manastire na Kosovu i Metohiji, o kojima, kako kaže, brigu vode država i Unesko.
– Te svetinje su gradili Srbi, zaveštali su ih bogu, i ko ih nacionalizuje, vrši nasilje nad njima, pa makar to činio pod izgovorom njihove zaštite – rekao je Bigović.
Knjigu ,,Svetska baština Srbija", ambasadorka Srbije pri Unesku Zorica Tomić je ocenila kao važnu stavku za pitanje kulturnog i nacionalnog identiteta, a šef diplomatije Vuk Jeremić kulturu jedne zemlje je nazvao ,,pametnim oružjem" jer je upravo kultura, kako smatra, najmoćnije oružje u spoljnoj politici jedne države.
Jeremić je dodao da se u našoj diplomatiji vodi velika borba zbog opasnosti da se srpska kulturna dobra preimenuju u kulturno nasleđe Kosova. Očuvanje i obnova naših svetinja jedan je od najvažnijih zadataka vlade u kojem učestvuju Ministarstvo vera, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture i Ministarstvo spoljnih poslova – rekao je Jeremić. Prema najavi ministra kulture Nebojše Bradića, knjiga o našim zaštićenim spomenicima biće uskoro predstavljena u regionu kao i na internacionalnim forumima."

E

Mozda da pocnemo od Gamzigrada za one koji su gadljivi na crkve i sve u vezi s njima
http://en.wikipedia.org/wiki/Gamzigrad