News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

dragi moji baštovani i baštovanke

Started by amans, February 12, 2010, 07:40:06 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

amans

Od svih saksija, najvise volim one od obicnog cerpica, one crvene, najjeftinije. Volim i jednobojne, bele, al to nema veze.

elem, kad posadim nesto u te od cerpica, vrlo brzo pocne da probija vlaga, pozelene, pocnu kojekakve mahovine da se primaju na njih, pa ruzno izgledaju.

Kako to u svim zurnalima i po svim cvecarama te crvene saksije izgledaju lepo?
Sta im rade?
We're lost, but we're making good time.

alan ford

ne znam za saksije ali kada kupis zemljanu ciniju za sarme, pasulj i slicno (ili zemljane cinije za pecenja) prvo pre bilo kakvog kuvanja moras da je napunis vodom, ubacis saku kukuruznog brasna i pustis da se malo prokuva. Kukuruzno zrno udje u te pore i cinija je 'zapusena' (leak proof) za vjek i vjekov.

baggio

AF,
hvala ti na ovom savetu.  Ja dosta koristim zemljane cinije, iz razloga sto one najbolje zadrzavaju aromu kuvanog jela, ali ovaj detalj nisam znala.  To je barem jednostavan postupak.

Inace, sto se tice saksija i ja sam uvek volela bas te , proste i jednostavne, ali sam se presaltovala na one polirane (spoljna strana im je premazana nekom vrstom polira) jer su pored toga sto su estetski lepse, u isto vreme i prakticnije.  Uvek izgledaju ciste i uredne.

Evo, to su te, sto ih ja zovem polirane:

Nego, imam ja "svoj" rasadnik koji redovno obilazim.  Bas cu da im postavim ovo tvoje pitanje Amans.  I mene sad interesuje kako oni uspevaju da ih odrze i pored toga sto ih do besevsti zalivaju.
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

baggio

I jos malkice :lol:

ovo su sve snimci iz tog rasadnika...obozavam ga.

We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

alan ford

nema na cemu, zaboravih da kazem da ciniju sa unutrasnje strane taj prvi put treba namazati mascu sto ja zamenim sa uljem. ne znam tacno zasto a ne znam ni da je ulje odgovarajuca zamena ali radi posao.

I naravno kada se kuva u zemljanim cinijama nikada se ne sme koristiti sapun vec se sve kao pere sa sundjerom i vodom. Ja ipak malko nasapunjam ali super ovlas da ipak koliko toliko operem ciniju a opet da mi se sapun ne uvuce u pore.

Pijanista

Za cvece su najbolje metalne kantice od marmelade  8-)

amans

hvala AF, probacu prvom prilikom....gledam sad neku knjigu, Gardens of Mexico... sto je to lepa zemlja, a sto ima lepih vrtova....vec odavno mastam da kolima prokrstarim Meksikom uzduz i popreko. Valjda ce se srediti vec jednom, pa da krenem.

baggio, ima jedno fraj mesto u kolima  ;)   (mada bi mogli i biciklom  :mrgreen: )

fin rasadnik, ima zanimljivog bilja i lepih saksija....

Da li je terakota isto sto i cerpic, ili je cerpic termin samo za krovnu ciglu?

baggio

Quote from: amans on February 12, 2010, 08:35:13 PM

Koliko je meni poznato, cerpic se odnosi samo na krovnu ciglu.

A sto se tice MeHika, ja sam k'o zapeta puska.  Ako osh, moze i pesaka. :mrgreen:

MalaKoala

sto ne pitas one sto rade po tim rasadnicima?
sigurno znaju za cake ;)

MalaKoala

amans, btw...je l' znas neko lepo mesto u gradu nam gde mogu da kupim bonsai?

cini mi se da je Home Depot imao, ali nesto ne videh skoro tamo.

baggio

Quote from: MalaKoala on February 12, 2010, 09:20:31 PM
sto ne pitas one sto rade po tim rasadnicima?
sigurno znaju za cake ;)

Naravno da znaju, zato njihovi aranzmani onako dobro izgledaju.

amans

Kod mene (Ogden), s proleca, imaju ta drvca, javicu ti kad dignu satru.

Jelence

Quote from: amans on February 12, 2010, 07:40:06 PM

elem, kad posadim nesto u te od cerpica, vrlo brzo pocne da probija vlaga, pozelene, pocnu kojekakve mahovine da se primaju na njih, pa ruzno izgledaju.

Kako to u svim zurnalima i po svim cvecarama te crvene saksije izgledaju lepo?
Sta im rade?

Photoshop, draga moja, photoshop.

Dosao mi prosle nedelje fotograf da slika neku kucu. Vadi kameru iz torbe kad ono dva blica. Sta ce ti dva blica pitam ja njega. Kaze za svetlo, lepse su fotografije i bla bla bla...

I tako uz rec pitam ja njega kako su profesionalne fotke tako dobre, pa moracu i ja da kupim kameru sa dva blica jer se ne mogu porediti fotke koje ja napravim i one koje oni naprave.

Kaze on nije samo kamera... Najlaksi deo je fotografisanje, ono posle je mnogo vaznije. Sta, rekoh, proberes najbolje, sta uradis? Kaze on - fotoshop. Ma nemoj da kazes da koristis fotosop? Jel hoces da ti sobe izgledaju mrsavo? Istezes im vratove - ne mogu da zamislim sta moze fotoshop da uradi sa slikom sobe?!

Kaze on - sve se radi u fotosopu. On pobeli zidove i izbrise fleke sa tepiha, a kaze ima nekih fotografa koji nisu bas optereceni etikom pa stave travu gde je gola zemlja, vrata gde ih nema i tako...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

alan ford

photoshop zaista svasta moze da uradi. Moja supruga se time bavi ali i fotografijom kao hobi i imamo razne aparate. Mogu ti reci da ii bez photoshopa sve slike toliko bolje ispadaju sa tim vecim i skupljim kamerama da se ne mze uporediti.

Nas malo-malo neko pita ko je to slikao i da li su slike iz studija toliko su boje bolje, fokus bolji, efekti cistiji itd. bez da se ista prepravlja ili dopravlja.

Jelence

Ah pa naravno da i foto aparat znaci.

Ne bas kad treba ispadne trava gde je gola zemlja, ali u svim drugim prilikama jos kako znaci :)
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

mercedes

Quote from: Pijanista on February 12, 2010, 08:31:48 PM

I crvene serpe na tufnice, ova je iz Drvengrada :!:
Einstein said that: Imagination is more important than
knowledge.

Tužni Grad

Quote from: mercedes on February 14, 2010, 06:06:29 PM
Quote from: Pijanista on February 12, 2010, 08:31:48 PM

I crvene serpe na tufnice, ova je iz Drvengrada :!:
Te kantice su super i za čuvanje i transport glista za pecanje.

slawen

Све је то фенси...

"... а уз најдаљи зид те просторије налазио се црни гвоздени шпорет на коме се у свако доба налазило бар десет конзерви разних величина у којима је кувала вода...."
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

tarana

Quote from: amans on February 12, 2010, 08:35:13 PM

čerpić je nepečena cigla.
mešavina slame i gline koja se suši na suncu.

baggio

Quote from: Tužni Grad on February 14, 2010, 06:09:24 PM

Te kantice su super i za čuvanje i transport glista za pecanje.

Samo sam cekala kad ce neko ovde da zucne ovo o glistama. xrofl
Eeeeeee, pecarosi.... ;)

Daisy

Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

slawen

Екстра. Хоћу и ја једну такву башту у Ванкуверу!
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

baggio

Polako.

Cek' prvo da se spustis na ovo tlo, onda se baci na poljoprivredu, bre! xrofl

amans

baggio, jesi li ikad saznala zasto se one saksije ne kvare? Konacno stigoh u bastu, kad ono..... i sad jovonanovo

Tromotorac

Quote from: slawen on February 20, 2010, 08:05:39 AM
Екстра.

Ovo je primecujem neka nova gradacija.  Gde se na skali nalazi "ekstra"?

Izmedju "dobro" i "nije lose"? Hmm, mozda pre iznad "odlicno" a ispod "turbo"?
The bums will always loose.

Tromotorac

Quote from: baggio on February 12, 2010, 08:17:17 PM

Evo, to su te, sto ih ja zovem polirane:

Nego, imam ja "svoj" rasadnik koji redovno obilazim.  Bas cu da im postavim ovo tvoje pitanje Amans.  I mene sad interesuje kako oni uspevaju da ih odrze i pored toga sto ih do besevsti zalivaju.

Mi gledamo ovakve velike plave glazirane saksije vec par godina, ali mi se ne svidja ceeena.... trebaju mi tri komaTa da presadimo palme koje su prerasle sadasnje, ali mi se ne daje $75 po komadu za nesto sto ce da sedi napolju..... auh, de su kinezi kad mi trebaju :)

Hate mail

Gde su Kinezi sa saksijama izradjenim od istrosenih grafitnih sipki iz njihovih trulih nuklearnih reaktora i blago radioaktivne i prilicno heavy metal shljake iz njihovih jos trulijih termoelektrana...  :mrgreen:
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Tromotorac

Trule termoelektrane? Idi u Kaliforniju da vidis sta je trulo...

Hate mail

Koliko se secam od pre par meseci, iz tzv. Kine su stigli oni legendarni "sheetrock" paneli sacinjeni od scrubber taloga iz termoelektrana koji imaju obicaj da bazde a bogami i da truju okolo...
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

E

Kako ja volim ovo mojo kjompirce :)

slawen

Quote from: Tromotorac on May 12, 2010, 11:04:55 PM
Quote from: slawen on February 20, 2010, 08:05:39 AM
Екстра.

Ovo je primecujem neka nova gradacija.  Gde se na skali nalazi "ekstra"?

Izmedju "dobro" i "nije lose"? Hmm, mozda pre iznad "odlicno" a ispod "turbo"?
Tina Ivanović - Extra

amans

urbana

Quote from: amans on May 17, 2010, 03:48:14 AM
i ne dobih ja odgovor  :(

probaj, draga, ono sa mazanjem uljem/mascu. ja bih to prosirila i na spolja.
druga opcija je da mozda izlakiras unutrasnjost saksije?
a treca - da tu promenu boje dozivis kao "karakter" i ostavis je takvu kakva jeste.