News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Buy American

Started by Pijanista, February 18, 2010, 05:40:44 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pijanista

Kineska trgovačka politika
desk - 18. februar 2010. u 05.10

Politika ,,Kupujmo kinesko", koja daje domaćim kompanijama preimućstvo na tržištu, naišla je na proteste Vašingtona i poslovnih grupacija koji ukazuju da će takva praksa sprečiti pristup njihove robe - od softvera do opreme za proizvodnju čiste energije - na ogromno kinesko tržište.

Uzbunu stranih tehnoloških kompanija izazvalo je saopštenje kineske vlade da će prilikom kupovine kompjutera i drugih tehnoloških proizvoda prednost davati tehnologiji razvijenoj u Kini, na čije nabavke ta zemlja troši milijarde dolara godišnje.

Ovaj potez Kine je odraz rastućeg samopouzdanja Pekinga, koji nastoji da kinesku industriju učini nezavisnijom od stranog novca, tržišta i tehnologije koji su tokom tri decenije podsticali kinesku ekonomiju.

Trgovinske grupacije ukazuju da taj plan Kine protivreči praksi slobodne trgovine u okviru Svetske trgovinske organizacije, kao i kineskim obećanjima da će izbegavati protekcionizam koji bi mogao da nanese štetu globalnom oporavku.

Kineska vlada je najveći kineski kupac softvera i gubitak tog tržišta bi mogao naneti štetu kompanijama kao što su ,,Majkrosoft", ,,Intel" i ,,Motorola".

Pojedine strane kompanije bi mogle razmotriti mogućnost povlačenja sa kineskog tržišta ukoliko zaključe da će gubici od prodaje biti preveliki, ukazale su američke i evropske trgovinske grupacije.

Prošle godine, Peking je tokom dijaloga sa Vašingtonom obećao da će robu koju strane kompanije proizvode u Kini tretirati isto kao proizvode kineskih kompanija. Ovi novi propisi o nabavkama će, međutim, ,,isključiti mogućnost za takvo ravnopravno tretiranje", ukazala je portparol američke ambasade u Pekingu, Suzan Stivenson.

Trgovinske grupacije se nadaju da će Kina shvatiti da njen razvoj zavisi od izlaganja kineskih kompanija stranoj tehnologiji i konkurenciji, a ne od zatvaranja kineske ekonomije i isključivanja stranih kompanija. (RTS)

zagor te nej

Mogu ti reci da sam poceo debelo da obracam paznju odakle je roba koju kupujem, posebno big ticket items. Istocnoazijska izvozna politika je u toj meri nekorektna i bezobzirna, i usmerena na to da nijedna zapadna drzava nema ama nijedan manufacturing posao u doglednoj buducnosti, da to barem kod mene igra ulogu u trosenju para, i to debelo. Zeni smo skoro pazarili auto, provozali sve sto je bilo da se provoza, seli, sracunali, i uzeli Ford Edge. Ljudi poceli da prave lepe, kvalitetne i sasvim savremene automobile, nista losije od japanskih, sto da im ne das sansu? Mora nesto da se jede i na mid westu, uostalom.
Kinezi nam potrovase pse zatrovanom hranom, prodaju najzagadjeniju ribu i sea food na planeti za trecinu cene svega sto se gaji/lovi ovde, zatrovano mleko, japanski autobili daju gas sami ali zato i ne koce, a ne radi im ni volan. Mislim, ko ovde koga zajebava?
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Pijanista

Ovde se mislim ne radi o kvalitetu, vec o principu, da Ameri sasvim logicno misle da je "Kupujmo americko" u redu, a "Kupujmo kinesko" nije.
A sud o kvalitetu treba prepustiti trzistu, slazem se.

amans

lepo ja vama rekoh pre tamonekih desetak godina, ako imate sitnu decicu, dajte ih na casove kineskog...a vi mi se smejali  :evil:
We're lost, but we're making good time.