News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Skolstvo u SAD

Started by amans, February 21, 2010, 07:34:55 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vbo man

Svi mashtaju o tome da rade posao koji vole, da su cenjeni kao struchnjaci I DA ZARADJUJU DOSTA LOVE ( po mogucstvu shto vishe).
Chime cesh biti ZADOVOLJAN to JESTE individualno.Blaza Demontaza je najbolji demonter i nema sumnje da je time bio zadovoljan. Zashto je imao dva zuba...verovatno bi namontirao ostale zube da mu je to smetalo da bari ribe , shto je njemu vrlo vazno bilo , izlazi iz tvoje priche. Ali da bari ribe KAKVE JE ON ZELEO ochito mu nije smetalo. Naravno da tebi nikako nije trebao biti uzor Blaza Demontaza.Nekim drugima je sigurno bio. Drushtvo je vrlo slojevito...svako trazi svoje mesto u svom miljeu. Na kraju ne mozemo svi biti doktori nauka...Ipak nema razloga da ti kao odrastao ne razumesh "mesto i ulogu Blazinu".Ili da ga osudjujesh.Tvoje mesto i uloga su negde drugde.I to je u redu.
Onaj spisak milijardera dala sam chisto da pokazem da ma koliko je danas shkola bitna ( i sve bitnija) i u velikom biznisu ona nije i osnovni preduslov.
USPEH je danas ( u ovoj socijalnoj klimi koja vlada shirom planete) usko povezan sa PARAMA.Jedan politichar ce radije da primi onog Madjara o kome sam pisala (jer on raspolaze sredstvima za proizvodnju, zaposhljava ljude, placa moguce veci porez) nego jednog profesora - doktora nauka. U Mariot hotelima (i ostalim luksuzima) shirom sveta teshko cete naci nekog doktora nauka ali ovaj moj Madjar  i njegova familija su stalni gosti.Njima se klanjaju...U klavir salama ovih hotela njegova deca su se druzila sa ostalom decom bogatih i napravila dobre (sutra poslovne) kontakte...Tvoja deca ce se druziti sa onima iz lokalnih kafica...
Nema razloga da ne budesh zadovoljan svojim uspehom u svetlu ovoga ...ali nema razloga ni Blaza. Njemu je lakshe jer on je samo na filmu video ove hotele i misli da su oni dekor :mrgreen:
Uspeh a pogotovo novac nisu medjutim razlog za srecu...Inache toliki uspeshni i bogati ne bi posezali za drogom, alkoholom i drugim zavisnostima a ponekad zavrshavali samoubistvom. Sreca je mnogo kompleksnija...
The light at the end of the tunnel is the train.

Hate mail

Eh. Pa ti bre zeno ovde stalno o parama pricas.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

alan ford

Quote from: Tromotorac on March 03, 2010, 03:38:00 AM

E da, ovde su dostupni spiskovi literature za svaki predmet unapred...  o syllabus-u da ne pricam.

da, ovde su profesori duzni da obaveste univerzitetsku knjizaru o udzbenicima koje ce koristiti u dolazecem semestru kako bi se knjizara na vreme snabdela tako da su svi udzbenici obavezno dostupni pre pocetka semestra. Kod nas profesor je dosta cesto iznad svih, pretpostavljam da predaje sta i kako misli da je najbolje ali ga ne zanima da li postoje knjige, kako ce se studenti znaci, odakle ce uciti.

Moj drugar iz zgrade je posle par godina 'studiranja' na PMFu nekako zakupio kopirnicu na Rudarsko Geoloskom fakultetu, batalio skolu i postao prilicno 'uspesan' biznismen jer kopiranju nikad kraja.

vbo man

QuoteEh. Pa ti bre zeno ovde stalno o parama pricas.
Nadam se da se ovo odnosi na Jelenche jer ja o parama nisam htela da pricham...vec o statusu koji one obezbedjuju u danashnjem drushtvu.

Shto se tiche vize i na NZ su mogli samo sa fakultetskom diplomom - na point sistem. To u Australiji medjutim nije bio sluchaj...tek sad kreshu neka zanimanja kao frizer, automehanichar...sa liste trazenih zanimanja.

Jelence

Ja ti rek'o da necu da te diram nedelju dana, al to je pod uslovom da se ti ne kacis. Ako ti nedostajem i dosadno ti bez mene, samo kazi.

Naravno da je mislio na tebe, & for the record, you DO talk about money all the time.

Tu si i mene nadgovorila...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Hate mail

Jelka vise voli da prica o nekim drugim stvarcicama...

slawen

Quote from: alan ford on March 03, 2010, 04:08:58 AM

E da, ovde su dostupni spiskovi literature za svaki predmet unapred...  o syllabus-u da ne pricam.

da, ovde su profesori duzni da obaveste univerzitetsku knjizaru o udzbenicima koje ce koristiti u dolazecem semestru kako bi se knjizara na vreme snabdela tako da su svi udzbenici obavezno dostupni pre pocetka semestra.

Кад сам ја студирао и овде је била обавеза професора да истакне списак наставних тема, и списак свих испитних питања и списак литературе из које можеш то све да научиш. Наравно, професор уопште није био везан каталогом универзитетске или факултетске библиотеке, па је ствар била крајње пишична.

Сећам се кад сам полагао уставно право са друге и као млад студент се зајебем па испит спремим из уџбеника Павла Николића, уместо из чувене Дебеле Црне Књиге Ратка Марковића. Каква кардинална грешка. Као да сам однео штафету другу Титу и онда запевао Боже правде, отприлике тако. Јер уставно право је политичкоправна дисциплина. Муке моје.
То је једини испит на факултету (уз Одбрану 1, са једног другог факултета) који сам пао, и тада сам спознао шта значи списак литературе - то је бескрајна листа којекаквих расправа, дисертација, научних радова и теза, објављиваних по разним стручним часописима или у збиркама са тиражом од плафон 120 примерака, а у чијим дубинама се крију одговори на најподмуклија могућа потпитања којих расрђени професор може да се сети.
Можете мислити колико је времена и труда изискивало проналажење, читање и меморисање свега тога изтеоретисаног и изреченог о овој ненормално широкој и контроверзној области, уз уставе Краљевине Шведске, Сијама и Вајмарске републике, да издвојим само та три од шездесетак страних и десетак-петнаест домаћих које сам морао да знам у прсте (тзв. "посебни" део) јер је пало густо "чешљање" до у најситнија цревца, док после јаче од два сата усменог одговарања није коначно било доста. Најбоље од свега је то што сам испит положио са дрљавом осмицом или деветком, што је сасвим фер оцена обзиром да се данас, много, много година после свега тога сећам исто онолико или тек нешто више него што су моје колеге, садашње судије виших судова знале на испиту, то јест ништа.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

slawen

... а онда, полагање правосудног испита, уставно право испитује Ратко Марковић главом, лагано пролазим док око мена пада снопље, то ми је био почетак правосудног какав ми је требао, после сам добио крила, ушао сам у зону, изводио сам бравуре, испит је трајао од четири поподне па скоро до поноћи, адреналин ме је возио још пет дана.
Младост-лудост.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Jelence

koje je to izdrkavanje...

moja sestra je svojevremno imala istu jednu takvu, sto je cedila suvu drenovinu iz studenata jer joj se moglo. nju je prvi put pitala dva sata i oborila je. pa picka mu materina kojkurac davis dva sata, srusi odma' pa da se razilazimo. sta imas da pricas dva sata sa studentom koji ne zna za prelaznu ocenu?!?!

a secam se ko jude da je bilo... cekala sam je da idemo na rucak. kao sace ona evo izvukla je pitanja, samo da to zbrza pa idemo da jedemo, ja umirala od gladi. kad sam ja videla gde to vodi otisla sam da jedem i vratila se - ona jos odgovara.

i ne samo to, nego ne dobijes ocenu odmah nego kad svi zavrse.

sirota moja sestra taj dan nije ni vecerala.

e pa to nije ispitivanje, to je izdrkavanje. profesor mora da postuje studenta i njegovo vreme. postoje i druge stvari na ovom svetu sem tog predmeta.

joj kad se samo setim tih nekih nabedjenih velicina...

Pijanista

Na ETF-u bila jedna koja na ispitu rtrazi da joj doneses njenu knjigu, ona je potpise (da ne mozes da je prodas, dakle svako kupi novu i plati reket) i onda mozes na ispit. Koje su to mrcine

Hate mail

A naravno da cu se sloziti da tzv. fakultet nije a must za masu stvari, ukljucujuci i postati bilionerom.

Samo isticem slucaj kada je tzv. fakultet presudan - ergo, jedan slucaj u univerzumu razlicitih slucajeva. Ne negiram time sve ostale slucajeve.

Hate mail

Mog brata je neki deda od 70 godina 3 godine za redom u svakom mogucem roku obarao na poslednjem ispitu. Isto tako, 2 sata pa obori. Debil matori. Zalila se deca, zalio se i on ali dzaba: to niko ne sme da opomene a ne da mu naredi. Dobro bre ljudi, jel' vama treba taj inzenjer? Drugo, ima on svoj zivot i svoje prilike koje mu sjebavate tako. Tamo se vreme racuna po orijentalnom "kalendaru": sta je 3 godine medju prijateljima ili, pribogu, brrrrracom? Ionako nema sta i nema gde da se radi (uglavnom). A osobito nista ozbiljno.

MalaKoala

Quote from: slawen on March 03, 2010, 07:28:04 AM
Quote from: alan ford on March 03, 2010, 04:08:58 AM

da, ovde su profesori duzni da obaveste univerzitetsku knjizaru o udzbenicima koje ce koristiti u dolazecem semestru kako bi se knjizara na vreme snabdela tako da su svi udzbenici obavezno dostupni pre pocetka semestra.

Кад сам ја студирао и овде је била обавеза професора да истакне списак наставних тема, и списак свих испитних питања и списак литературе из које можеш то све да научиш. Наравно, професор уопште није био везан каталогом универзитетске или факултетске библиотеке, па је ствар била крајње пишична.

Сећам се кад сам полагао уставно право са друге и као млад студент се зајебем па испит спремим из уџбеника Павла Николића, уместо из чувене Дебеле Црне Књиге Ратка Марковића. Каква кардинална грешка. Као да сам однео штафету другу Титу и онда запевао Боже правде, отприлике тако. Јер уставно право је политичкоправна дисциплина. Муке моје.
То је једини испит на факултету (уз Одбрану 1, са једног другог факултета) који сам пао, и тада сам спознао шта значи списак литературе - то је бескрајна листа којекаквих расправа, дисертација, научних радова и теза, објављиваних по разним стручним часописима или у збиркама са тиражом од плафон 120 примерака, а у чијим дубинама се крију одговори на најподмуклија могућа потпитања којих расрђени професор може да се сети.
Можете мислити колико је времена и труда изискивало проналажење, читање и меморисање свега тога изтеоретисаног и изреченог о овој ненормално широкој и контроверзној области, уз уставе Краљевине Шведске, Сијама и Вајмарске републике, да издвојим само та три од шездесетак страних и десетак-петнаест домаћих које сам морао да знам у прсте (тзв. "посебни" део) јер је пало густо "чешљање" до у најситнија цревца, док после јаче од два сата усменог одговарања није коначно било доста. Најбоље од свега је то што сам испит положио са дрљавом осмицом или деветком, што је сасвим фер оцена обзиром да се данас, много, много година после свега тога сећам исто онолико или тек нешто више него што су моје колеге, садашње судије виших судова знале на испиту, то јест ништа.

tacno znam o cemu pricas. zbog tog Ustavnog sam pocela da mrzim sve sto ima veze sa Pravnim, pravom itd...
e onda je dosla treca (izborna) godina, pa mi je Žika Aleksić malo promenio misljenje.  :)

vbo man

Ja sam spoljnotrgovinsko poslovanje polozila iz drugog puta i sa 8-icom samo zato shto je profesor bio bolestan pa doshao drugi ( ko panja) na zamenu na ispit. Ljudi su trchali da telefonom obaveste chak i one iz unutrashnjosti (koji su mogli brzometno da stignu u Beograd) da dodju na ispit i ako ga nisu prijavili jer je kod ovoga bilo moguce i to da zamolish da polazesh i ako nisi prijavio. Mnogi muchenici kojima je to bio zadnji ispit a godinama nisu mogli da diplomiraju toga dana su diplomirali :|. Inache originalni profesor je imao jednu dodatnu knjizicu uz udzbenik iz koje je vadio chetvrto dopunsko pitanje za sluchaj da si brilijantno znao ona tri iz udzbenika...e tu nije bilo prolaza.Tu knjizicu malo je ko pokushao da prochita...Kod njega bi bukvalno samo jedan student polozio u ispitnom roku...on je valjda to video kao svoj lichni uspeh kao predavach :x. Verovatno da je svaki fakultet morao imati bar jednog ovakvog profesora...po "zakonu" :evil:

Jelence

Nego... Da se vratimo par stranica iza kad smo pricali o tome dal skolu zavrsavati ili jok.

Evo mog omiljenog dela iz filma Majstori Majstori... Obratiti paznju na Zorana Radmilovica  :mrgreen: :|

Majstori, majstori..

Tromotorac

The bums will always loose.

vbo man

Mora neko da plati za ovo ludilo...obichno se i zna ko ce...

Che2

drugovi, za razliku od vas koji ste se skolovali u tzv. istocnoevropskoj / sociJalistickoj zemlji, ja sam vec nakon prve godine gimnazije odluciJo da zavrsim posao na zapadu. oTud vjeroJatno i moja blaga superiJornost na ovom sErbskom site-u.     :mrgreen:
Srbija - SampiJon Galaksije u Tenisu 2010!

Hate mail

Otud (ne odud).

Simpaticno je da je i tebi smesno to sto si lupio.

Superhik

..a ja sam, posle 4 ipo godine faksa odlucio da ostanem na istoku.

How about that?

Che2

superhik, ti si obrazovan covjek i svoj na svome. moja poruka je upucena onom seljaku neopjevanom iz njujorka grada. zna on dobro da mu sRbska diploma tamo vrijedi koliku i ekremu jevricu njegova. a ono malo vecernje skole sto je skucao u americi mu je taman dovoljno da bude tzv. cato ili data entry guy... pajac.

Hate mail

Rece bosanski troker.  xyxy

Che2

data entry clerk = $9 / hr + OT of course... mozda bi bilo i tebi bolje u kamiJonu kad ti bog vec pamet uskratiJo.      :)

Hate mail

Jebote, ako ti je to dream job onda si u vecem problemu nego sto odajes utisak.

Che2

batice, ja sam ti u visem rangu all together... a poslove kao sto je tvoj mi odradjuju iskljucivo sekretarice i iskljucivo zenskog pola.      xjap

Hate mail

Pitaj onu sto te ostenila koji sve rundov ili gara su ti braca.

Pijanista

Che2

indie

sinclair lewis
arrowsmith
'на љуту рану - љуту траву..!'

Monte

Quote from: Pijanista on March 03, 2010, 05:09:02 PM
Na ETF-u bila jedna koja na ispitu rtrazi da joj doneses njenu knjigu, ona je potpise (da ne mozes da je prodas, dakle svako kupi novu i plati reket) i onda mozes na ispit. Koje su to mrcine

Је л' може некако тај смрад именом и презименом да се прозове? Ако је то и тако радила, заиста је заслужила да њом уста овдје испирамо, нас пар што се досад нијесмо стидјели ЕТФ-а.

Monte

На тему стања школства не само у Америци, већ на сјверноамеричком континенту уопште... цио систем је направљен кад је континент био Мека за младе, паметне и школоване из било које земље на планети.