News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Cekam kace VBO ovo da javi, a ona nikako...

Started by Jelence, March 10, 2010, 04:32:40 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jelence

jes' cula draga moja da hoce da uvedu 6 meseci placeno trudnicko tako sto ce 3000 najprofitabilnijih kompanija dodatno da oporezuju 1.6%?

ako to nije komunizam i uravnilovka ja ne znam sta je.

ja ocekivala ti ces ovde da postiras srecnu vest, da poskakujes od srece - kad ono...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

zagor te nej

Trebalo bi da dekretom narede da svaka majka rodi po tri komada, barem.
Mnogo je tu slobodne volje u toj yebachini :)
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Tromotorac

Malo je 6 meseci trudnickog. Treba da uvedu 3 godine po komadu, minimum.

Onda udariti cap na personal income muzjaka, jer oni u proseku zaradjuju vise od zena. Nije fer ni da se njima racuna staz duze - dodaj zakon kojim im se naredjuje sestomesecni sabbatical na svake 2 godine. Ako nece, 30% surtax.
The bums will always loose.

Jelence

Koje ideje imate vas dvojica, svaka cast.
Sreca nasa da niste vlast. :mrgreen:

Tromotorac

Jelence

Ivan_D

Kako mislis da uvedu placeno trudnicko 6 meseci? Pa je l' to kod vas ne postoji?

Ovde zena dobijala 6 meseci valjda 80% svoje plate, a dok mali ne napuni 3 godine dobijamo od drzave oko 300 eura mesecno deciji dodatak. Jos kad se rodio dali nam oko 800 eura.
I to dobija svako, nezavisno od primanja.
E, da, a zeni je placeno socijalno i zdravstveno dok mali ne napuni 3 godine iaoko ne radi. A posle moze da to produzi jos za godinu dana ako podnese zahtev (dobro ste me podsetili - treba to da uradi) ako nece jos da radi.

Normalno je da zena treba da bude sa detetom par godina kad se dete rodi. Ako to drustvo ne moze da obezbedi onda sa tim drustvom nesto nije u redu.
Da bi oni sto zaradjuju najvise mogli da uzivaju u svom bogatstvu, neophodno je da su zadovoljene i najosnovnije potrebe svih ostalih. A maternity leave je najosnovnija potreba bas kao i zdravstveno osiguranje.
If you dine with the devil bring a long spoon.

alan ford

ne kapiram sarkazam, ali se generalno slazem sa Ivanom. Te neke beneficije ne bi trebalo da pokrivaju firme jer je to teret na firme i u zavisnosti od velicine firme moze da bude teg oko vrata (ili nece zaposljavati zene), ali smatrati se razvijenom drzavom a nemati nikakvo trudnicko kao ovde je sramota.

p.s. da se ispravim Klintonova administracija je donela zakon da zena ako hoce moze da uzme 6 nedelja neplaceno bez da strahuje da ce izgubiti posao. Mnoge firme, velike posebno, kao kod moje zene su joj dale 6 nedelja neplaceno, plus je uzela jos 6 nedelja neplaceno (dobila mislim 80% od short term) i na kraju uzela jos 4 nedelje potpuno neplaceno (ukupno 4 meseca) ali beba od 4 meseca ko je decu imao je skoro kao novorodjence i ostvljati je po nekim jaslama je tuga bozija.

alan ford

jednako mislim i o zdravstvenoj zastiti. prosto mislim da je ovo sto USA ima, iako sam licno zadovoljan onime sto ja imam, nedovoljno za dobrobit citave nacije sto je sustina za opstanak nacije pa i mene kao pojedinca.

Tromotorac

Zdravstvena zastita nije osnovno ljudsko pravo. Osnovno ljudsko pravo nemoze biti bazirano time sto se nesto uzima od drugog ljudskog bica. Zdravstvena zastita, koja se finansira oporezivanjem onih koji imaju, dakle moze samo biti izvedeno, sekundarno pravo.

Medjutim vecini vas je ova paradigma strana kao spansko selo. I'm ok with that.

Po mom misljenju pojam drustvenog zdravstvenog osiguranja je neuporedivo nehumaniji nego li privatnog. Zdravstvo jeste servis, a ne pravo. Servis se placa, kupuje. Isto kao zubar, ocni lekar, fizio-terapeut, sportski trener - odlazak kod doktora generalne prakse ili specijaliste jeste servisna tranzakcija.

Ivan_D

Sta je necije osnovno ljudsko pravo je stvar dogovora i po pravilo zavisi od vremena u kom zivimo, bogatstvu drustva, nivou tehnologije itd.
Osnovne ljudske potrebe su nesto mnogo fundamentalnije nego ljudska prava.
Osnovna ljudska potreba novorodjenog deteta je da bude sa majkom kad se rodi.
Pazi kad ne mogu da verujem da je ovo cinjenicno stanje stvari sto pisete. 6 nedelja i to je to? Neverovatno!
Jos mi je neverovatnije da nekom ko je odrastao u Evropi to izgleda sasvim ok. I jos ta vasa smugness pri tom. Kao da ste uhvatili boga za muda.
Vrlo zabrinjavajuce.

Po vama verovatno, osim trudnica, treba ukinuti i zeleznice, parkove, putevi bi trebali da se naplacuju na svakih 10km itd.
Zasto vam recimo ne smetaju parkovi koji podjednako koriste i oni sto nemaju da plate za njihovu izgradnju i odrzavanje i oni koji to debelo placaju?

zagor te nej

Da GET, ali problem sa tom teorijom nastaje kad drustvo reshi da je apsolutno neprihvatljivo ne pomoci bolesnom a nesolventnom sugradjaninu. Obzirom da je pod takvim okolnostima neposedovanje zxravstevnog osiguranja u stvari outsourcing rizika razboljevanja ostatku drustva, jedini nacin  da se to spreci je teranje svih i svakoga da imaju osiguranje.

Ivane, sto se mene tice moze tridnica da ostane kuci 2 godine, ali ja to necu da placam. Ja kuci donesem 50% novca koji zaradim - i od toga jako lepo zivim, ne zalim se, ali, u jednom momentu ti se vise smuche svi ti socijalni programi koje placas. Nije ovo Svedska, niti je zamisljeno da bude Svedska.
Niels Bohr

Ivan_D

Sta ti hoces a sta neces da placas, na srecu, ne zavisi od tebe  :)

Kao sto rekoh placate za puteve koji koriste oni sto ne placaju pa nista, placate za parkove, zeleznice, vojsku, policiju, pa nista. I sad nasle trudnice da vam smetaju.

Ja kuci donesem 100% novca sto zaradim, ali verujem i da donosim samo 50% ne bi mi smetale razne subsidije, socijalni programi itd.  :)

zagor te nej

Puteve i parkove koristimo i moja porodica i ja.
Vojska nam treba , policija nam sluzi svima.
Moja zena nije radila 6 meseci kad se rodio mali, a da to nikog nista nije kostalo.
Nije moja obaveza da izdrzavam tudje porodice, nego moju.
Niels Bohr

Ivan_D

Quote from: zagor te nej on March 10, 2010, 08:16:15 PM
Puteve i parkove koristimo i moja porodica i ja.
Vojska nam treba , policija nam sluzi svima.
Moja zena nije radila 6 meseci kad se rodio mali, a da to nikog nista nije kostalo.
Nije moja obaveza da izdrzavam tudje porodice, nego moju.

Pa koristis i puteve i parkove, policiju, vojsku, zeleznice itd, ali procentualno mnogo manje nego sto placas za sve to. Oni koji manje zaradjuju i oni koji ne zaradjuju nista koriste sve to kao i ti a placaju manje / nista.
A to sve kosta mnogo vise (tj. tvoja overcontribution je daleko veca) nego trudnice, ali eto vama smetaju trudnice, jer je neki populista politicar poceo o tome da prica i vi nalazite to vredno paznje.

slawen

We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

zagor te nej

Ne smetaju meni trudnice, Boze sacuvaj. Meni smeta mentalitet izdrzavanja. Hoces da imas decu? Divno, samo napred, ali tvoja deca su tvoja briga.
Niels Bohr

Tromotorac

Quote from: zagor te nej on March 10, 2010, 08:42:31 PM
Ne smetaju meni trudnice, Boze sacuvaj. Meni smeta mentalitet izdrzavanja. Hoces da imas decu? Divno, samo napred, ali tvoja deca su tvoja briga.

Amen. Kad je mene kostao $990/mesecno daycare za dvogodisnje dete, niko drugi to nije placao, nego ja. Kad vise nisam mogao to da priustim, preselio sam se u grad/drzavu gde me je kostalo $750/mesecno.

Ivane, cemu sluzi plata? Da se placaju racuni, ili za dzeparac?

tarana

vas dvojica postali veci ameri od amera. a?

Ivan_D

ma dobro, ali zasto ste toliko principijelni po pitanju trudnica, a niste principijelni po pitanju parkova i vojske. mene samo to zanima. A za parkove i vojsku placate mnogo vise od tih koji ih koriste isto koliko i vi.

Zasto ne kazes e bas necu da placam X dolara za vojsku, kad onaj sto radi u walmartu ima isto toliko koristi od te vojske kao i ja, a placa za nju 1/5 * X dolara?

Zasto je ok placati za vojsku/park/zeleznicu a nije ok placati da bi necije dete (i tvoje takodje) bilo sa majkom do trece godine?

Tromotorac

Quote from: tarana on March 10, 2010, 09:43:38 PM
vas dvojica postali veci ameri od amera. a?

Ja da sam hteo Socijalizam, selio bih se u EU, Kinu ili Mongoliju. Mada, nije iskljuceno da ce da me ovde opet sustigne.

tarana

ništa nemam protiv, nego mi zanimljivo...
s obzirom da ste odrasli u zemlji gde je zdravstvo bilo besplatno.
i škola besplatna...

Tromotorac

Quote from: Ivan_D on March 10, 2010, 09:44:23 PM
ma dobro, ali zasto ste toliko principijelni po pitanju trudnica, a niste principijelni po pitanju parkova i vojske. mene samo to zanima. A za parkove i vojsku placate mnogo vise od tih koji ih koriste isto koliko i vi.

Zasto ne kazes e bas necu da placam X dolara za vojsku, kad onaj sto radi u walmartu ima isto toliko koristi od te vojske kao i ja, a placa za nju 1/5 * X dolara?

Zasto je ok placati za vojsku/park/zeleznicu a nije ok placati da bi necije dete (i tvoje takodje) bilo sa majkom do trece godine?

A ko ti kaze da se ja slazem sa svim tim porezima? :)

Vidi, lepo ti covek kaze da za neke od tih servisa ubiremo korist - koristimo puteve, policiju, parkove itd. Skoro sam naveo u jednom komentaru sta ja mislim da je u domenu poslova drzave - saobracajna infrastruktura, law enforcment, uniform code regulations, eventualno vodovodno, a na saveznom nivou granice, vojska, zavod za merne jedinice itd...

Sve ostalo je servis, koji moze i uglavnom jeste bolje uradjen u privatnom/corporate aranzmanu umesto drzavnom.  K-12 skolstvo bi bilo mnogo kvalitentije kada bi bilo organizovano po principu visokog skolstva sa nekim trzisnim mehanizmima.  Zdravstveno, ako je sada 'skupo i nehumano', samo sacekajte pa da vidite kako ce tek da bude i skupo i nehumano u drzavnom aranzmanu.

Ivane, lako je tebi da smatras sve te stvari pravima, kad kuci donosis 100% plate. Obicno, kad u demokratskom drustvu namaknes preko 51% stanovnistva da ne placa poreze a izglasava sebi benificije, napravio si recept za samounistenje. Pazi, to je jos 1787. provalio Alexander Tyler, prof. istorije na univerzitetu u Edinburgh-u:

'A democracy is always temporary in nature; it simply cannot exist as a permanent form of government'

'A democracy will continue to exist up until the time that voters discover they can vote themselves generous gifts from the public treasury'

'From that moment on, the majority always vote for the candidates who promise the most benefits from the public treasury, with the result that every democracy will finally collapse due to loose fiscal policy, which is always followed by a dictatorship'

'The average age of the world's greatest civilizations from the beginning of history, has been about 200 years'

Lepo ti covek kaze

Tromotorac

Quote from: tarana on March 10, 2010, 09:54:24 PM
ništa nemam protiv, nego mi zanimljivo...
s obzirom da ste odrasli u zemlji gde je zdravstvo bilo besplatno.
i škola besplatna...

Prvo, to nije bilo besplatno. Moji roditelji su to placali, samo im se nije pokazivalo na LD obracunu.  Ako mislis da nije bilo ucesca, pridodavalo se doktorima itekako. Nista nije bilo dzabe.

Drugo, gde sam ja rekao da mi se to dopadao, ili da sam podrzavao taj drustveni/drzavni sistem?   

Pa valjda time sto sam odrastao u socijalizmu/komunizmu, po defaultu sam desno od prosecnog dobronamernog i povodljivog lokalnog 'urodjenika', jer sam okusio ono drugo. Pa nemogu mene da vodaju, kao sto mogu da lazu i mazu dobronameran svet.

zagor te nej

Quote from: Ivan_D on March 10, 2010, 09:44:23 PM

Zato sto je drustveni ugovor na kom se zasniva americko drustvo drugaciji od onog na kom se zasnivaju skandinavska. Bio - a nadam se da ce i da ostane. Ovo je individualisticko, ne kolektivisticko drustvo, i jedni sto se od tebe ocekuje je da decu ne voshtish i zlostavljas i da ih saljes u skolu. Sta sa njima radis od rodjenja dotle je tvoja stvar. Ako nemas od cega, drustvo ce da im plati medicinsku zastitu i nekakve socijalne beneficije, ali nije LA Stokholm, ni Prag, ni Pariz, nego Amerika.

Da ne ulazimo u to da ce svaka zena sa ikakvim ambicijama da izvrsi profesionalno samoubistvo ako ostane kuci i godinu, a ne tri. To je ovde apsolutno bespovratno gubljenje vremena u karijeri. Kraj.
Znam veoma dobru zenu naseg porekla koja ima izvrsnu poziciju u JPM...cetvoro dece u 40 godina, ni sa jednim nije ostala duze od mesec dana kuci.
A da znas da deci ne da nista ne fali, nego su fenomenalna.
Niels Bohr

alan ford

Quote from: Tromotorac on March 10, 2010, 09:27:55 PM

Amen. Kad je mene kostao $990/mesecno daycare za dvogodisnje dete, niko drugi to nije placao, nego ja. Kad vise nisam mogao to da priustim, preselio sam se u grad/drzavu gde me je kostalo $750/mesecno.

ni ja nisam za izdrzavanje ali sam za to da drzava uzima deo love zaposlenima kako bi omogucila zenama da prvih 6-12 meseci ostanu kod kuce sa bebama.

alan ford

Quote from: zagor te nej on March 10, 2010, 10:13:44 PM
Zato sto je drustveni ugovor na kom se zasniva americko drustvo drugaciji od onog na kom se zasnivaju skandinavska. Bio - a nadam se da ce i da ostane. Ovo je individualisticko, ne kolektivisticko drustvo, i jedni sto se od tebe ocekuje je da decu ne voshtish i zlostavljas i da ih saljes u skolu. Sta sa njima radis od rodjenja dotle je tvoja stvar. Ako nemas od cega, drustvo ce da im plati medicinsku zastitu i nekakve socijalne beneficije, ali nije LA Stokholm, ni Prag, ni Pariz, nego Amerika.

prvo ni skola nije obavezna. mozes decu da poducavas kod kuce, mozes da ih ne saljes u skolu iz ovih, onih ili religioznih razloga mozes da radis sta hoces.
ovo je po meni recept za samounistenje. vremenom cemo imati sve vise nespremnog stanovnistva, neukog, zatucanog, sve vise bolesnih koji ne mogu da priuste skole, sve manju elitu i docicemo do toga da cemo ziveti po getoima kao u Juznoafrickoj republici kako bi se sklonili od ostatka koji bi da nam se napiju krvi.

Quote from: zagor te nej on March 10, 2010, 10:13:44 PM

Da ne ulazimo u to da ce svaka zena sa ikakvim ambicijama da izvrsi profesionalno samoubistvo ako ostane kuci i godinu, a ne tri. To je ovde apsolutno bespovratno gubljenje vremena u karijeri. Kraj.

Ovo za zene je i tacno i nije. Jeste ako su joj ambicije C-level pozicija (CEO, CFO itd) ili nesto vrlo blizu tome. Nije za ostale slucajeve osim ako ne pricamo o pauzama od godinu ili vise po detetu.

vbo man

Quoteako to nije komunizam i uravnilovka ja ne znam sta je.

Pre nego shto prochitam ceo topik da ti kazem...lepim rechima...
Da li si ti normalna?
Pa onaj tvoj konzervativac - Liberal (onaj ushati) hoce da uvede GODINU DANA placeno i da za to plate valjda iskljuchivo velike firme. Pochinje chovek da mi se svidja xremyb...mada ne mogu da vidim to kao ishta drugo no predizbornu kampanju.Dace on velikim firmama mnogo vishe nego shto je ta sica koju ce da da majkama.
Ovde ( a i svuda drugde bez obzira ko je na vlasti) se insistira i dodijava buducim majkama da radjaju jer nece imati ko da radi i uteruje pare u porez u skoroj buducnosti ako se nastavi ovaj trend NE RADJANJA. Ako drushtvo to trazi zar onda nije normalno da i odvoji ovu sicu za majke.
Missim svashta od tebe Jelena.Za razliku od mene i tebe VECINA porodica MORA da ima DVA prihoda da bi prezivela.Mnogi zbog toga odlazu roditeljstvo.
The light at the end of the tunnel is the train.

Tromotorac

Quote from: alan ford on March 11, 2010, 02:17:49 AM
Quote from: Tromotorac on March 10, 2010, 09:27:55 PM

ni ja nisam za izdrzavanje ali sam za to da drzava uzima deo love zaposlenima kako bi omogucila zenama da prvih 6-12 meseci ostanu kod kuce sa bebama.

Da nije lako, i da je major finansijski impact na porodicu, slazem se da jeste. Prosao sam kroz to, kao i svi ovde, pa nema sta da se lazemo.

Drzava je mislim vec prilicno ucinila sa zakonima kojima obezbedjuje maternal, a u poslednje vreme i paternal leave. Ja do sad nisam naisao ni na jednu zenu koja je duze od 3 meseca odsustvovala. Uglavnom oko 2-3 meseca se pocne remote work, pa nekoliko dana u nedelji u office-u, i vrlo brzo back to regular full week.

Iz mog iskustva, posao mi je bio "odmor" od druge smene koja me je cekala kod kuce sa bebom. A to isto vazi i za zene. Cak i ako im C-level karijera nije cilj, nije zdravo izostajati iz posla duze od 3 meseca... izadjes iz kuce, radis malo, medju ljudima si, ide plata...zivot tece. Nije lak, nije fer, ali its real.

vbo man

QuoteKako mislis da uvedu placeno trudnicko 6 meseci? Pa je l' to kod vas ne postoji?
Ne ovde to ne postoji ( osim neshto malo nedelja u nekim drzavnim sluzbama).Ako hocesh decu morash o svom troshku.
QuoteNormalno je da zena treba da bude sa detetom par godina kad se dete rodi.
Ovde su zene ( dobar deo)  sa decom maksimalno 3 meseca. Imaju pravo po zakonu valjda do godinu dana ( a da ne izgube radno mesto) ali NEPLACENO.

QuoteDa bi oni sto zaradjuju najvise mogli da uzivaju u svom bogatstvu, neophodno je da su zadovoljene i najosnovnije potrebe svih ostalih.

Jasno...da bi imao ko sutra da radi za minimalnu nadnicu i i dalje im oplodjava bogatstvo.To bi bar trebalo da im je jasno.To je bre investicija.

Quotene kapiram sarkazam,

Aaaaaa...to je bio sarkazam Jelo? :?:

Quotep.s. da se ispravim Klintonova administracija je donela zakon da zena ako hoce moze da uzme 6 nedelja neplaceno bez da strahuje da ce izgubiti posao. Mnoge firme, velike posebno, kao kod moje zene su joj dale 6 nedelja neplaceno, plus je uzela jos 6 nedelja neplaceno (dobila mislim 80% od short term) i na kraju uzela jos 4 nedelje potpuno neplaceno (ukupno 4 meseca) ali beba od 4 meseca ko je decu imao je skoro kao novorodjence i ostvljati je po nekim jaslama je tuga bozija.

Now you are talking! Dakle ima i gore od Australije...tako sam i mislila da je sluchaj u USI morao biti gori...

Quotejednako mislim i o zdravstvenoj zastiti. prosto mislim da je ovo sto USA ima, iako sam licno zadovoljan onime sto ja imam, nedovoljno za dobrobit citave nacije sto je sustina za opstanak nacije pa i mene kao pojedinca.

O hvalim te Boze da neko ovde moze da vidi i shiru sliku xyxy

QuoteZdravstvena zastita nije osnovno ljudsko pravo.

Nije, ali bi trebalo da bude. Jer to je izvedeno iz PRAVA NA ZIVOT.Ako drushtvo ne moze da ozbededi to kao i pravo na neko osnovno obrazovanje, jebesh to drushtvo. Jedino shto je valjalo u socijalizmu i jesu bila ta dva prava - na zdravstveno i socijalno i na shkolovanje. Skoro sve drugo valja zaboraviti.

QuotePazi kad ne mogu da verujem da je ovo cinjenicno stanje stvari sto pisete. 6 nedelja i to je to? Neverovatno
Zalio si shto ne zivish u NY. Mozda bi manje zalio da si imao shanse da zivish :mrgreen:

Quoteos mi je neverovatnije da nekom ko je odrastao u Evropi to izgleda sasvim ok. I jos ta vasa smugness pri tom. Kao da ste uhvatili boga za muda.
Vrlo zabrinjavajuce.
Thank you God. Chovek je progledao.

Quoteali problem sa tom teorijom nastaje kad drustvo reshi da je apsolutno neprihvatljivo ne pomoci bolesnom a nesolventnom sugradjaninu. Obzirom da je pod takvim okolnostima neposedovanje zxravstevnog osiguranja u stvari outsourcing rizika razboljevanja ostatku drustva, jedini nacin  da se to spreci je teranje svih i svakoga da imaju osiguranje.
:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Ma jok ja predlazem da se pobiju ti koji se razbole a nemaju osiguranje...to je mnogo isplatljivije sa aspekta trzishta ( jebalo vas ono).

Quotevas dvojica postali veci ameri od amera. a?

Ma to vam pricham sve vreme :x Ti "pokshteni" su najgori :evil:

QuoteObicno, kad u demokratskom drustvu namaknes preko 51% stanovnistva da ne placa poreze a izglasava sebi benificije, napravio si recept za samounistenje. Pazi, to je jos 1787. provalio Alexander Tyler, prof. istorije na univerzitetu u Edinburgh-u:

Pa jasno...a izgleda da se USA priblizava ovoj prichi. Plus ti bi sad da birash zashta cesh da placash porez...samo za ono shto TEBI koristi...a za celokupno drushtvo / drzavu u kojoj zivish jebe ti se. Ako drzava ( a posebno kapitalistichka) odluchi da placa majkama porodiljsko to je brajko moj zato shto ta deca drzavi TREBAJU...ne zato shto im zao majki :cry:

QuotePrvo, to nije bilo besplatno. Moji roditelji su to placali, samo im se nije pokazivalo na LD obracunu.  Ako mislis da nije bilo ucesca, pridodavalo se doktorima itekako. Nista nije bilo dzabe.

Nije bilo besplatno...niti ce ovo koje uvode biti besplatno.Ko treba da plati ? Pa onaj koji ce i imati najvishe koristi od toga. Ko ce da radi u Woolwortsu za 12 dolara na sat i ko ce da kupuje njihovu preskupu hranu ako se ne budu radjale bebe u dovoljnom broju?

QuoteDa ne ulazimo u to da ce svaka zena sa ikakvim ambicijama da izvrsi profesionalno samoubistvo ako ostane kuci i godinu, a ne tri. To je ovde apsolutno bespovratno gubljenje vremena u karijeri. Kraj.

Kao da je to jedini razlog da se zivi? Zato i imate armiju onih kao iz Sex and a City omatorelih usedelica . Kad odesh u penziju ili umresh ne dao Bog pre vremena ( jer vidim ne kanish u penziju do smrti) NIKO u kompaniji za koju si radio nece ni primetiti da te nema vec druge nedelje nakon toga.Da ne govorim da ce te se neko uopshte setiti za tri nedelje da si postojao. Tvoje dete hoce...

Quoteovo je po meni recept za samounistenje. vremenom cemo imati sve vise nespremnog stanovnistva, neukog, zatucanog, sve vise bolesnih koji ne mogu da priuste skole, sve manju elitu i docicemo do toga da cemo ziveti po getoima kao u Juznoafrickoj republici kako bi se sklonili od ostatka koji bi da nam se napiju krvi.
...Ovo za zene je i tacno i nije. Jeste ako su joj ambicije C-level pozicija (CEO, CFO itd) ili nesto vrlo blizu tome. Nije za ostale slucajeve osim ako ne pricamo o pauzama od godinu ili vise po detetu.

Aleluja !

vbo man

Poslati dete od tri meseca u day care je ZLOCHIN.
Da ne pominjem da je ovde day care ( i pored svih subvencija drzave) toliko skup da se prosechnoj majci ni sa jednim detetom ne isplati da ide da radi, jer ce da radi za day care.
Ako ima vishe dece tu nema uopshte razmishljanja. Ovde se ljudi rode kad im deca podju u shkolu.Day care ih je koshtao recimo 30 000 hiljada godishnje za dvoje dece a PRIVATNA shkola moze da se nadje za $ 2500 godishnje po detetu ( all included). Da ne pominjem public shkole.
Sad naguravaju decu u shkole od 4 godine da bi eto majke mogle da idu da rade.

slawen

Quote from: Tromotorac on March 10, 2010, 10:05:30 PM
Pazi, to je jos 1787. provalio Alexander Tyler, prof. istorije na univerzitetu u Edinburgh-u:

'A democracy is always temporary in nature; it simply cannot exist as a permanent form of government'

'A democracy will continue to exist up until the time that voters discover they can vote themselves generous gifts from the public treasury'

'From that moment on, the majority always vote for the candidates who promise the most benefits from the public treasury, with the result that every democracy will finally collapse due to loose fiscal policy, which is always followed by a dictatorship'

'The average age of the world's greatest civilizations from the beginning of history, has been about 200 years'

Lepo ti covek kaze
Ово ме је ЕКСТРА заинтригирало. Те речи тражим откад себе.
Одакле је преписано, где може да се нађе цело дело или бар парче одакле је пренето, молићу фино?
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Ivan_D

Quote from: slawen on March 11, 2010, 06:10:42 AM

Ово ме је ЕКСТРА заинтригирало. Те речи тражим откад себе.
Одакле је преписано, где може да се нађе цело дело или бар парче одакле је пренето, молићу фино?

Nemojte mnogo da se lozite ljudi i izbegavajte velike reci i teatralne faze.

Kad je moj otac bio klinac pocele su da se uvode samoposluge (aka supermarketi) po Beogradu. I svi su mislili da nema sanse da to opstane jer ce se mnogo krasti.

Ovo gore me podseca na to malo  :)

Ivan_D

Tacno to sto Alan kaze sam hteo da napisem. Ide se ka segmentaciji drustva i ako se tako nastavi nece biti mnogo interakcije izmedju odredjenih (uglavnom socijalnih) grupa.
Ne znam kako je to dobro.

Ja sam kao mlad bio desno naklonjen, valjda iz prevelike mrznje prema socijalizmu i SSSR. Vremenom covek omeksa i pocne drugacije da gleda na svet.
I kad sam pre glasao u Holandiji, glasao sam za umereno levu partiju (PvdA). Ironija je bila da mi se najvise svideo program jedne umereno desne partije (VVD), i kad sam na internetu radio test - vodic ka glasanju, opet mi je izaslo da je partija najbliza mojim stavovima ta blago desna partija.
Jedini razlog zasto nisam glasao za njih je bio da mi se nije svideo middle management te partije, kao ni simpatizeri  koje sam znao. Arogantni i prezadovoljni sobom. Svi kao da su boga za muda uhvatili.

Elem, neosporavam da mogu da ispadnu sasvim ok deca cija majka radi 70 sati nedeljno od momenta kad napune mesec dana, ali ja to za svoje dete ne bih zeleo.
Posteno da vam kazem, ne mogu da zamislim da bismo malog negde davali malog na celodnevno cuvanje do nedavno (u maju ce mu biti 3), iako sam sam zavrsio u jaslicama sa 8 meseci, sto je opet druga prica.
Niti mogu da zamislim kako bi nam izgledalo domacinstvo da zena mora da radi.
Moja supruga nije ambiciozna i odgovara joj da sedi kod kuce, ide 2 x nedeljno na neki kurz i to je to. Nisu sve zene takve, slazem se, ima ih puno ambicioznijih sto je ok. Ali insistirati na svojoj ambicioznosti preko ledja tek rodjenog deteta je meni bar strano.

Kako neko moze (ko apsolutno ne mora) da ostavlja svoju mesecnu/tromesecnu/sestomesecnu bebu nekom na cuvanje po 10 sati dnevno, ja ne razumem.

Razumem da neki ljudi nemaju izbora i da im trebaju dve plate da bi opstali, ali onda, kad vec ne zaradjuju dosta da izdrzavaju porodicu kako bi hteli, ne treba da se ponasaju kao da su uhvatili boga za muda i pricaju kako je ok da zena pocne da radi cim se dete rodi.

Inace, nema apsolutnih istina. U nekim drustvima je bolje ovako u nekim bolje onako. U nekim periodima zivota je bolje ovako u nekim onako.
Ja jedino ne razumem, uz sav tehnoloski napredak poslednjih 50 godina, kako to da ljudi rade vise i vise?
I zasto neki vi u Americi s prezirom gledate na 32-satnu radnu nedelju u Francuskoj?
Zar nije apsolutno sjajno raditi 32 sata umesto 60 sati? I imati recimo vise vremena za svoje dete umesto kupiti novi auto sa tockovima od 19", speedboat ili nesto drugo above our means, sto nema neku upotrebnu vrednost, osim da pokaze nas socijalni status?

vbo man

Jao Ivane pochinje da mi se svidja kako razmishljash... :oops:
A mislila sam da nemamo bash ni jednu misao istu ;)...kako chovek moze da pogreshi.
Istovremeno sam iz topika u topik pravo shokirana razmishljanjima Zagora i Tromotorca. Ja znam da su oni pametni momci i prosto ne znam da li su i pre 10 godina ovako razmishljali ili je ovo USA napravila od njih. OK tada smo bili fokusirani na Milosevica i diskusija se vodila uglavnom oko njega i sranja u Srbiji, pa smo imali dosta dodirnih tachaka.
Kad je rech o ovim stvarima o kojima sad diskutujemo i ja sam bila neshto vishe udesno tada nego shto sam sada ali se generalno moj stav nije menjao:Razvijeni  kapitalizam DA ( u nedostatku icheg boljeg) ; Divlji zapad (otimachina od strane "elite") NE...

vbo man

O zivotnim vrednostima da ne govorimo...
Ima zena koje uz dosta srece i podrshke porodice mogu da se posvete karijeri i da usput podizu decu ...i da sve ispadne OK. Ali njih je jako malo. Po meni onaj koji karijeru i zgrtanje novca stavlja ispred svoje dece u stvari i ne treba da ima decu.Full stop. Daleko od toga da sam za to da zene chitav zivot ne radi (ko shto je pribogu zapalo mene jer sam vrlo malo radila) ali praviti karijeru zahteva celog choveka...zato pochesto i brakovi zena od karijere ne potraju. Kad kazem karijera mislim na zene koje doguraju do visokih polozaja ne na svaku zena koja prosto radi. Posao kao takav zenama daje odredjenu samostalnost i sigurnost i to je s jedne strane dobro no izgleda da je pochesto loshe shvaceno pa zato imamo ovoliko nenormalno mnogo razvoda.No o tome danas ne treba ni raspravljati jer prosechna zena danas MORA da radi anyway...Prohtevi su se povecali i da ih ispunish teshko je sa jednom platom ( a posebno prosechnom kakvih je najvishe).

zagor te nej

Quote from: vbo man on March 11, 2010, 04:41:22 AM
Poslati dete od tri meseca u day care je ZLOCHIN.
Da ne pominjem da je ovde day care ( i pored svih subvencija drzave) toliko skup da se prosechnoj majci ni sa jednim detetom ne isplati da ide da radi, jer ce da radi za day care.
Ako ima vishe dece tu nema uopshte razmishljanja. Ovde se ljudi rode kad im deca podju u shkolu.Day care ih je koshtao recimo 30 000 hiljada godishnje za dvoje dece a PRIVATNA shkola moze da se nadje za $ 2500 godishnje po detetu ( all included). Da ne pominjem public shkole.
Sad naguravaju decu u shkole od 4 godine da bi eto majke mogle da idu da rade.

Ja sam u SFRJ sa 6 meseci isao u obdaniste.
Niels Bohr

Tromotorac

zagor te nej

Niels Bohr

Tromotorac

Neko gleda da mu placa drzava da sto duze ostane kod kuce, neko gleda da sto pre se vrati na posao. Ima nas raznih.

tarana

ima tu malo i biologije..
svetska zdravstvena preporučuje da dete sisa NAJMANJE 6 meseci..
kako da sisa kad je mati na poslu?

zagor te nej

Ja nisam ni dana...okolnosti. A ima me skoro dva metra :) Malo me jebavaju alergije, kazu da je to mozda povezano. Al ' opet jebavaju i mog sina, a on jeste sisao. Ko zna...
Niels Bohr

zagor te nej

Quote from: Tromotorac on March 11, 2010, 12:56:10 PM
Neko gleda da mu placa drzava da sto duze ostane kod kuce, neko gleda da sto pre se vrati na posao. Ima nas raznih.

Da, da...
Niels Bohr

alan ford

Quote from: Tromotorac on March 10, 2010, 10:10:07 PM
Prvo, to nije bilo besplatno. Moji roditelji su to placali, samo im se nije pokazivalo na LD obracunu.  Ako mislis da nije bilo ucesca, pridodavalo se doktorima itekako. Nista nije bilo dzabe.

Ovo je netacno a evo i zasto: to navodno besplatno skolstvo u SFRJ nije bilo besplatno, ali i placanje je bilo bitno manje od placanja danas u USA. To placanje za skolstvo u SFRJ je slicno onome sto Obama pokusava da sprovede u vezi zdravstvene zastite - dakle da postoji ogroman broj ljudi koji uplacuje kako bi para bilo dosta jer relativno mali broj to koristi, Mozda najbitnije je da ne dolazi do "Adverse selection" kao ni "Moral Hazard".
Uzgred ovde su skole lose. cak ni ove dobre se ne mogu ozbiljnije takmiciti sa nekim svetskim skolama. Ta deca na svim tim testovima i dalje budu na sredini i ispod sredine. Sa druge strane skole po SFRJ su manje vise bile ujednacene, nije bilo da je skola X bolja od skole Y. Osim kod srednjih skola sto je vec stvar smera, izbora, prolaska prijemnog itd.

vbo man

QuoteJa sam u SFRJ sa 6 meseci isao u obdaniste.
I to je bilo nehumano...
Nije samo u pitanju dojenje i fizichki razvoj ( mada je bitno) u pitanju je i duhovni razvoj, bond koji dete pravi sa majkom, osecaj sigurnosti koji razvija. Kad sam bila mlada mislila sam tako kao ti i kad sam sa 3 godine dete odvela u obdanishte " da se socijalizuje/ igra s drugom decom" tetka mi je rekla " dajesh da ti dete podizu placenici".Uopshte tetku nisam tad razumela...ali sad je razumem.
Poshto se kod tebe Zagore a i Tromotorca oseca vidan nedostatak "emphaty" nisam sigurna da mozda bash odatle potiche. Naravno no hard feelings, ne zelim da vas vredjam obojicu ali moram to da primetim.
Takodje imaj u vidu da se kod nas radilo do 3 sata i da je tvoja majka imala josh dobar deo dana da provede sa tobom.Ovde se kuci dolazi u 7 ( ako si imao srece sa saobracajem i ako ti shef nije trazio da ostanesh i odradish josh neshto) .Deca u pola 8 idu na spavanje ( preporuka iz shkole)...Sad ti vidi koliko se bliskosti moze napraviti za pola sata dnevno.

Tromotorac

Quote from: alan ford on March 11, 2010, 02:49:16 PM
Quote from: Tromotorac on March 10, 2010, 10:10:07 PM
Prvo, to nije bilo besplatno. Moji roditelji su to placali, samo im se nije pokazivalo na LD obracunu.  Ako mislis da nije bilo ucesca, pridodavalo se doktorima itekako. Nista nije bilo dzabe.

Uzgred ovde su skole lose. cak ni ove dobre se ne mogu ozbiljnije takmiciti sa nekim svetskim skolama. Ta deca na svim tim testovima i dalje budu na sredini i ispod sredine. Sa druge strane skole po SFRJ su manje vise bile ujednacene, nije bilo da je skola X bolja od skole Y. Osim kod srednjih skola sto je vec stvar smera, izbora, prolaska prijemnog itd.
.

Da li je postojao neki standard kojim su se merile school performance, pa otud postoji priivid da su sve skole bile iste. Kod mene u gimnaziji postojao je disparitet izmedju ucenika koji su dolazili iz razlicitih osnovnih skola. Isto, postojala je razlika izmedju gimnazija - ona u koju sam ja isao bila je dobra, ali moj brat od ujaka koji je pohadjao matematicku gimnaziju u BG je radio teze probleme u drugom razredu, nego mi u trecem. Njegova generacija je imala laksi upis na ETF, kod mene su nekoliko otisli na masinac i arhitekturu i to je to. Ko je probao ETF, otpao je. Otud mislim bilo je razlike izmedju skola, nego se to nikad nije merilo, kao sto se ovde cini.

Inace, ja sam se, sve nakon gimnazije, skolovao o svom trosku. Radio sam sve vreme studija, i dvanaest godina otplacivao college loans.

Tromotorac

A decija interakcija u predskolsko doba je neophodna. Gledao sam u kindergaten (koji je ovde obavezan, prakticno nulti razred) razliku izmedju dece koja su odrasla kod kuce sa bracom/sestrama, i one dece koja su isla u vrtic/childcare od ranih nogu. Ima razlike - ovi drugi su mnogo lakse podneli polazak u skolu, lakse se uklopili i u daljim razredima su uglavnom uspesnija deca. Ima par izuzetaka gde stay at home moms su su stvarno izuzetne osobe pa su im i deca pametna i uspesna.

Sto se tice mog deteta, za prvih pet godina placanja vrtica, kao da smo platili jedan fakultet. Odrali smo se od placanja, nije bilo nikakve socijale/pomoci, ali ne bih nista  menjao. Sad je u skoli od 7 ujutro do 6 uvece, nije lako ni meni a kamoli detetu. Ali to je zivot, i nema kukanja.

zagor te nej

Ja empathy imam za one koji pokusavaju da naprave nesto od sebe, za zrtve okolnosti koje iako  rade sve sto mogu da se iscupaju iz lose situacije u kojoj se nalaze jednostavno ne mogu nda izadju iz zivog blata.
Ostali me uopste ne interesuju.  Ostavljam ih na brigu i sazaljevanje sveCkim liberalima. (uz veliku zelju da sami i plate za svoje grandiozne egalite planove).
Isto kao Gagarin, ja sam sam placao vrtic za svoje dete, $1,000 mesecno 2000te godine (to je bilo bas puno novca tad sto ti je dete mladje vise kosta, kasnije je bilo manje) kad sam bio full time u skoli plus radio 30 sati nedeljno. Takodje smo kupovali health insurance za nas troje. I niti sam sta od koga uzeo, niti sam sta trazio. Nisam imao flat screen TV ni auto od $50k, ali mi je dete bilo u najboljem vrticu u kraju, i imalo savrseno zdravstveno osgiranje,  kad sam ja licno bio u najlosijoj finansijskoj situaciji ovde. Sve se to moze, kad hoces. Ali ima ih krsh sto nece. A mene zivo zaboleshe yaya za njihove probleme.
Niels Bohr

Tromotorac

Tough love je najbolja, najiskrenija i najkonstruktivnija empatija.

alan ford

i ja na zalost svoju decum saljem u obdaniste od 5. meseca. Moja zena radi, voli to sto radi, pa placamo za to astronomske pare (1150 po detetu), i ja sam isao u skolu, placao skolu, radio da to platim, dobijao stipendije a opet mi nije zao para koje mi se oduzimaju kako bi se nekoj talentovanoj deci koja nemaju jednake materijalne, porodicne, kakve god prilike pruzila prilika da nauce, da imaju priliku da nesto od zivota urade.