News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Giving too much for the whistle

Started by Jelence, May 25, 2010, 07:19:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jelence

Kad je Bendzmin Frankliln bio 7-godisnji decak video je u prodavnici pistaljku koja mu se mnogo svidela. Otrcao je kuci i doneo sve novcice koje je imao. Stavio je celu gomilu na sto i trazio pistaljku, ni ne pitajuci posto je.

Pistao je po kuci srecan i zadovoljan. Kad su stariji braca i sestre saznali koliko je platio pistaljku poceli su da mu se rugaju. Mali Benjamin je shvatio sta je uradio i poceo je da place.

63 godine kasnije, dok je bio ambasador u Francuskoj (i pisuci svoje memoare), i dalje se secao da ga je vise boleo fakat da je pistaljku preplatio nego sto je uzivao u zeljenoj igracki.

Evo sta je kazo:
"As I grew up (...) I met with many, very many, who gave too much for the whistle. In short, I conceive that a great part of a miseries of mankind are brought upon them by the false estimates they have made of the value of things, and by their giving too much for their whistles."
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Ivan_D

I ti mislis da ima toliko istine u tom iskazu i da je primeljnivo na veliki broj ljudi uopste, te da je bilo vredno deljenja sa nama ovde?
If you dine with the devil bring a long spoon.

Jelence

Nisam puno razmisljala o istini/primeni/whatever (e vi cete bas ovde nesto da primenjujete - aha, kad na qcu izraste nokat. I mean... let's be realistic here).

Meni se samo jako dopala prica...

Jelence

PS. BTW, da li ti znas nekoga iz tvog okruzenja, Ivane, da gives too much for the whistle?
Nekoga?
Ikoga?
Bilo koga?

Tromotorac

Istina, biogradija Bendzamina Franklina jeste jedna od najinteresantnijih prica. Covek je bio genije... kao Bill Gates, George Soros, Rupret Murdoch i (ponestaje mi ekvivalent savremenog politicara) ...?... u jednoj osobi.  Do trideset i neke godine je organizovao publishing biznise/novine/medije u to doba, jel/ da nakon toga nije morao vise da se brine o egzistenciji, vec se bacio na pronalazastvo, politiku, itd.  Gromobran nikad nije patentirao.

A pod stare dane je bio i veliki zenskaros. "Radio" je Pariz, tako da su ovi bez problema finansirali americku revolucijul; neki i giljotinom platili.

Odrekao se od sina. Njegov sin je bio na patriJockoj strani, uz kralja; na kraju i okoncao u Engleskoj. Sin, ne Bendzamin.
The bums will always loose.

Ivan_D

huh Jelence, pa ajde da ti nacrtam. Vrednost necega je proporcionalna utility (koristi je najbliza srpska rec koja mi pada na pamet) koju doticna osoba ima od toga necega, bilo da je u pitanju stvar, servis, zaposljenje, ljubav ili stagod vec.
Za malo dete pistaljka ima sigurno vecu vrednost nego novac (neki apstraktni novac) jer je pistaljka cool stvar i moze da pisti a novac nema nikakvu upotrebnu vrednost - ne mozes s njim da se igras, ne mozes da ga pojedes itd.
Medjutim, kao sto Franklin kaze, ni malo dete nije postedjeno uticaja okoline na njen/njegov izbor. Te zbog podrugljivanja/osude/komentara iste we reevaluate vrednost necega sto smo nabavili/kupili/izgradili itd.

Ja licno mislim da je najveca prevara u modernom kapitalistickom drustvu izvedena prema ljudima koji rintace po korporacijama 60 sati nedeljno za neke relativno ne bogzna kako velike pare. Oni, dakle, po mom misljenju, jako preplacuju nekakvu laznu sigurnost i nekakav lazan prestiz rasturajuci se od posla, a provodeci malo vremena sa decom (ne tvrdim da je provedjenje vremena sa decom najveca sreca na svetu), prijateljima, nemajuci vremena za dangubljenje, sebe itd.

Razlicite stvari/servisi/pojave imaju razlicitu vrednost za razlicite ljude, ali i za iste ljude u razlicitim okolnostima, zivotnom veku i zavise jos od milion drugih faktora.

Sve ovo je, medjutim, jasno vec na prvi pogled, te mislim da Franklinova izjava nije preterano vredna pomena, niti je generalno tacna (da nesreca velikog broja ljudi potice od preplacanja neceg).

Jelence

Aha. OK, sad vidim gde je nesporazum.

Svakako je tumacenje koje si naveo jedno od mogucih tumacenja date price. Ako stavim pricu u drugi kontekst (na pr. poglavlje iz knjige u kojem sam ga nasla) moguce je pricu drugacije protumaciti.

Da li se slazemo so far?

U kontekstu u kojem je prica navedena pare su potpuno zanemarljiva stvar. Ono o cemu se tu zapravo radi je koliko ljudi znaju da pate zbog nepotrebnih stvari.

Decak je preplatio pistaljku. Bio je zadovoljan dok nije saznao da je previse para dao. Kad su ga braca/sestre zezali kako je ispao glup, pistaljka mu nije bila vise toliko draga. (I ovo je dokle nas materijalni gubitak moze pokriti).

Stavise, 63 godine kasnije (lifetime kasnije!) on jos uvek nije got over it. Tu se vec ne govori o parama - sa 7 on je za pistaljku dao puno para, sa 70 dao je puno, puno vise od para.

Na mojoj slici (koju sam nadam se jasno nacrtala) materijalno preplacivanje je nebitno. Benjamin "gave too much for the whistle" u emotivnoj valuti.

Jelence

Eh, da, postojala je takodje mogucnost da nastavi da uziva u svojoj pistaljci, bez obzira sto je preplatio. Mozda je bio mali i nezreo da bude svestan da je odluka na njemu, ali ja svakoga dana srecem odrasle ljude koji nisu svesni da je odluka o tome da budu mizerni u njihovim rukama.

Hate mail

From people like Franklin to guys like president Camacho.  :mrgreen:
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Tromotorac

Hate mail

Giving too much for the "УЗБ кабал":

Pijanista

Zar se ne kaze "Kabao" ili "gajtan"?

P.S. Ja vido racun iz knjizare, pise cirilicom "knjiga bes celer". Pokusacu da nadjem i turim.

Mirabella

Quote from: Pijanista on May 26, 2010, 05:32:02 PM
P.S. Ja vido racun iz knjizare, pise cirilicom "knjiga bes celer".

:mrgreen: Trebalo mi je 2 x da procitam da ukapiram.
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Hate mail

Ivan_D

Pijanista

Ah, zamenik referenta za Srbovanje nikad ne drema. Hvala.  :|

Che2

Srbija - SampiJon Galaksije u Tenisu 2010!

E

To sam ja postavila pre neku godinu :mrgreen: na starom 7K

Pijanista

Hate mail

Svako ima svoje rednecks no samo su srBski primerci isterali sve ostale i postali mainstream, vecina.

Che2

Quote from: Hate mail on May 27, 2010, 04:16:47 PM
Svako ima svoje rednecks no samo su srBski primerci isterali sve ostale i postali mainstream, vecina.

hoces da kazes da su u americi intelektualci vecina?   how yes no...   :mrgreen:

Hate mail

A sto vi glupi seljaci mislite da je appropriate da na sve vase seljacke probleme tipa pecenje paprika na saobracajnim znakovima, tucnjava za hleb, poslovi oko goveda i mnoge druge fantasticne stvari u kojima sam vas uhvatio in flagranti zagrakcete nesto o Americi?

Che2

Quote from: Hate mail on May 27, 2010, 05:11:59 PM
A sto vi glupi seljaci mislite da je appropriate da na sve vase seljacke probleme tipa pecenje paprika na saobracajnim znakovima, tucnjava za hleb, poslovi oko goveda i mnoge druge fantasticne stvari u kojima sam vas uhvatio in flagranti zagrakcete nesto o Americi?

nisam imao namjeru da pljujem po americi. zivim u ovoj zemlji kao i ti, samo sam zelio da ti objasnim da imas i ovakvih i onakvih ljudi bilo gdje.

Ivan_D

Tacno tako. Svuda imas ekipu iz walmarta, ali samo u Srbiji oni vode zemlju.

Che2

Hate mail

Ne znam kako je kod vas u bosni (niti me nesto preterano interesuje) ali otvori si temu ako bas inzistiras.

Che2

brate hatemi, zovni jednu rasnu portorikanku (barem toga ima tu u velikoj jabuci) da te dobro izvakumira... i ne pustaj dok ne propjeva "tako ti je mala moja kad ljubi bosanac", na cirilicu...   vidjeces da ce nakon toga da prestane sve da ti ide na miokliza...     :mrgreen:

Tromotorac

Quote from: Ivan_D on May 27, 2010, 05:28:48 PM

Dakle, ekipa iz walmara su sad rednecks?

Samo da znam gde pripadam.

Ivan_D

Quote from: Tromotorac on May 27, 2010, 06:30:17 PM
Quote from: Ivan_D on May 27, 2010, 05:28:48 PM

Dakle, ekipa iz walmara su sad rednecks?

Samo da znam gde pripadam.

Mozda si propustio topic o ekipi iz walmarta, potrazi po arhivi.
Verovatno je vbo zapocela topic.

Hate mail

Ivan_D

Hate mail

Znas sta, ako postavis kameru da stoji na jednom mestu (ili ako imas 500 nekih saradnika koji po slicnim mestima hvataju slicne slucajeve, kao sto ima ovaj sajt) uhvatices svasta. Eno na primer oni dokoni portiri kojima je non-stop padanje tzv. Srba svih uzrasta na izlazu iz tzv. bolnice u tzv. Leskovcu bilo toliko smesno da su kolaz tih snimaka kamere postavili na YouTube.

Ivan_D

'alo bre bosanac, znam ja to. "Walmart ekipa" se ne odnosi na ljude sto kupuju u Walmartu vec na te i takve sa tog sajta koji su se zadesili u walmartu kad ih je snimilo. :)

Hate mail

OK, OK. Samo mislim da se nas Tromotorac nasao uvredjenim (?) bez razloga.

Hate mail

People of New York.  :mrgreen:

Down, kitty! In an infamous incident from 2003, police were called to a Harlem apartment to remove Ming, a 400-pound Bengal-Siberian tiger being kept as a pet by Antoine Yates.

Credits: John Roca/NYDN Published: 05/13/2010 10:42:33

slawen

Quote from: Tromotorac on May 25, 2010, 05:39:53 PM

Odrekao se od sina. Njegov sin je bio na patriJockoj strani, uz kralja; na kraju i okoncao u Engleskoj. Sin, ne Bendzamin.

"Oн ће мени толико да тражи за пиштаљку...."
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!