News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

BGD: "Rasistički grad zaostao u vremenu"

Started by Jelence, June 23, 2010, 02:24:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Toza

Ivan_D

If you dine with the devil bring a long spoon.

Hate mail

Mda. Ivan i Oxy misle da u starosti zive bez penzije (penzija = jedna od posledica, pored savings-a, "radne obaveze" i uvezanog valcera sa radnom snagom/LEGALNOM ekonomijom/drustvom/drzavom. By the way, ja sam moju vec ostvario pre neku godinu; how about you?). Zanimljivo, zanimljivo. Da necete od sina da trazite?
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Ivan_D

Postoje valjda bolji nacini da alociras svoj novac za kasnije nego penzije.
Nisam se ozbiljnije bavio time (kao sto sam se npr bavio raznim osiguranjima), ali cini mi se da je to priblizno isti bad deal. Ako uzmesu u obzir sansu da prevremeno crknes, sansu da te drzava pokrade, da bude vecih socijalnih nemira/ratova, inflacija, poplava, zemljotresa, revolucija itd sto ce zahtevati ravnomerniju podelu dobara/bogatstva, kao i u obzir koliko kosta raspologanje tvojom buducom penzijom u medjuvremenu od strane nekog apartchika/analitika/tzv brokera tokom decenija, cini mi se (mada kazem, nisam se udubljivao) da od svog novca sto je u poslednjih 100 godina uplaceno na ime penzionog fonda, inflation adjusted, nije isplaceno penzionerima vise od 20-30%. Najverovatnije ni toliko.

Toza

Ja sam potpuno uveren da neću doživeti penziju, premda radim (kao konj) već 30 godina.
A i ako je doživim, neću moći s njom da preživim duže od par meseci. Do tada ću verovatno već da potrošim i ovo što sad imam, so....

Hate mail

You think too much.

Ova moja ostvarena penzija je ona obavezna (Social Security pension) za koju uzimaju od plate bez pitanja, bez mog upliva.

O mojim licnim alokacijama vec ti ne bih ni govorio.

Taj tvoj auto-ostrakizam iz mainstream komercijalnih, drustvenih i tokova drzave i konsekventni stagnantni, "dealing in dirt", no-usefull-skills-gaining, net effect time-wasting life style je mnogo veci real risk po tebe in the future (ergo, kad ostaris sa takvim kompletom "assets" & liabilities plus uvezana socijalno-zdravstveno-egzistencijalna problematika) od svih tih udara asteroida koje si naveo.

On je (auto-ostrakizam) veliki, veliki mamac i cak virtuous sto ja znam jer na znatno informisanijem nivou (od tvog/od tebe; plus ima tu i ono o glupim interesovanjima...) isti otklon od sire drustvene zajednice i njenih trappings & hooks, od njenih procesa i procedura, od njenih ways & means i od njenih underpinnings, undertakings and most of its other dynamics najpre osetih ili naslutih vrlo rano a onda i odgajah decenijama pazljivo dok nisam uspeo da se, kako mi izgleda - izmigoljim; donekle.

Svakako pri tom uspevsi da izvucem i da iz novonastale situacije/realnosti za sebe nastavljam da izvlacim visoke rente.

And I had far more insight, again.

You also read too much doom writings (probably in self-exculpatory / point of view-reaffirming remedial attempts).

Bilo kako bilo, ja ti ovo govorim da bih te trgnuo.

Life the way you describe it is downright fucking scary, and will be getting scarier as you go.

Ivan_D

Ivan_D

Out of curiosity, kakve ti to velike rente izvlacis za sebe i koji su prakticni benefiti istih?

Hate mail

Pa recimo da ne moram da se nadam (hoping against all hope) da ce nesto da "...will turn up. Maybe.".

Vise ti ne mogu reci jer si me vec jednom lazno optuzio da se hvalim zaradom ili sta si ono bese rekao.

Pijanista

Ivane, ja kad govorim o pemziji, mislim o privatnoj ustekanoj lovi na racunima mojim i moje hanume. Drzavna ako koliko god da dodje bice bonus.
A motika mi nije plan B. Sad mogu da se preselim u zemlju tipa Ukrajine (Srbija) i da vise ne radim.

Ivan_D

Pijanista

Mi uopste nemamo nesto para za ove uslove, verovatno tvoja platezna moc tamo nije nista manja od nase (missim, kad mi radimo). Mi bi mogli skromno da se penzionisemo u BG, a ovde ni govora

Toza

Ivan_D

Upravo rucao sa jednim momkom sto je sa mnom studirao. Nisam ga video desetak godina i prosle nedelje bio negde da rucku, slucajno ga video i dogovorimo se za danas.
Sjajan tip, Slovak, 34 godine. Jednom smo radili neki projekat u grupama za neki obavezan predmet. Za projekt je bilo predvidjeno 3 meseca, on i ja smo ga smandrljali za 3 sata poslednji dan. Dobili B na kraju, dobili bismo verovatno A da smo isli na konsultacije sa profesorom svake 2 nedelje tokom ta 3 meseca.

Elem, lik radi za HSBC vec desetak godina, za nekih 8K eura mesecno cisto (sto je ovde ogroman novac) plus neki sporadicni bonusi.

Pricao sa njim o penziji i objasnio mu svoju situaiciju i on mi kaze worry not. Za 20-25 godina, gotovo sigurno ce drzava preuzeti sve te penzione fondove i lepo deliti ljudima prema potrebi a ne prema zasluzi. Kaze da je gotovo neodrziv model gde se jedan takav masivan insurance scheme kao sto je penzioni fond, deli po zasluzi.
U Rusiji, kaze on, drzava to vec preuzela, u Poljskoj je proces u toku, u Madjarskoj takodje, samo je pitanje vremena kad ce se isto desiti u CZ i ostalim zemljama Evrope. U Americi su kaze stvari nesto drugacije, ali ce verovatno isto biti i tamo za 20-25 godina. Dakle raspodele ce biti need-based, a ne merit-based.
A ako u tim fondovima ne bude dovoljno, verovatno ce drzave uzimati od ljudi ono sto su ustedeli i deliti onima koje potrebno. Ili na neki fin nacin putem inflacije, ili ako to ne bude bila opcija, onda cistom brute force kao sto je vec vidjeno na Mediteranu.

Hvala ti Hate, jos jednom. A ti Pijanista, kako je prosao treci razgovor? Nadam se da si dobio i prihvatio posao? Ako nisi, bas si djubre od coveka.
You're not good to me at home, spending your savings. I might need those later.  :mrgreen:

Hate mail

Ivan_D

Sad bez sve šale, da se to desavalo pre 100 ili cak pre 50 godina slozio bih se s tobom glede ološizacije.

Sada stvari medjutim stoje drugacije. Zbog neverovatnog tehnoloskog napretka zadnjih 100 godina (a pogotovo zadnjih 20) mali broj najpametnijih/najvrednijih/najzasluznijih (recimo top 2%) doprinosi drustvu u celini disproporcialno mnogo i jednostavno je neodrzivo da dobiju svoj fair share.

Pre 100 godina je neko ko je bio medju top 2% radnika u nekoj fabrici bio svega 2 x produktivniji od prosecnog radnika. Danas je top programer (top 2%) 15-20 x produktivniji od prosecnog programera. A ima oblasti/zanimanja, siguran sam, gde su razlike jos mnogo vece.

Takodje, udeo srece u bogatstvima i stvaranju istih je danas mnogo veci nego pre. Zbog svega toga, i drugih stvari koje nisam naveo, cini mi se da je ta nefer podela stvorenog bogatstva (uzmi vrednom/pametnom/produktivnom - daj lenjom/glupom/neproduktivnom) skoro neminovna.

Hate mail

Hate mail

tempo

jel to oni uvode jugoslovenski model penzionog fonda?
kad sam cuo da triglav nije u crnu goru, tri dana sam plako

Ivan_D

Pijanista

Dobar deo beskucnika u Vankuveru nisu lokalci. Blaga klima a povelik grad su idealni za takve. A nesto se ne secam da sam video kineza beskucnika, indusa ili recimo nekog naseg porekla itd.

Toza

Quote from: Pijanista on July 01, 2014, 07:36:24 PM
Dobar deo beskucnika u Vankuveru nisu lokalci. Blaga klima a povelik grad su idealni za takve. A nesto se ne secam da sam video kineza beskucnika, indusa ili recimo nekog naseg porekla itd.
Još si ti mlad...

tempo

Quote from: Hate mail on June 14, 2014, 04:32:25 PM
Uvek ima naznaka. Kreni od tog Subotica.

ispitao sam stvar i da, ja, mitar subotic i indira radic smo od vasojevica. eto.

tempo

Hate mail

Ja znam da si ti veseljak ali pretpostavljam da se sa ovakvim stvarima ne bi salio.

U svakom slucaju, welcome to the club. Eto.

Ivan_D

Ivan_D

Inace, kaze se "pretpostavljam da se sa ovakvim stvarima ne bi salio."

U svakom slucaju smjehotresno.

tempo

ne salim se. otprilike sam saznao da su subotici dosli iz crne gore u teslić, a moj pradjed iz teslića u dragalovce (to je u blizini stanara i stanova, dva sela koja su vec pomenuta).

Hate mail

Tempo, sad si mi jos blizi srcu. A ti Ivane ne ujedaj kad te niko ne dzara.

A ta dva sela sam ja pominjao; imam (i) tamo neke pripadnike.

Ivan_D

xrofl xrofl xrofl

Nemoguci ste. Ni manji forum, ni vise wannabe Crnogoraca.

tempo

:mrgreen:

meni ovo puno znaci. od sad mogu pareskom govoriti da je nesoj. samo moram jos poraditi na vasojevickim frazama.

Hate mail

Pijanista

Vasojevicke fraze? Evo iz Vankuvera, ja cuo: "Dje si mrcho, jebem ti Goda!"

Hate mail

Pozdravi ih (te tamo u Vankuveru) od Ivana, tempa, mene i ostale (et al.) vasojevicke zgadije (nesto se kao secam i da je pok. Toza od te trse ali cesto slabo i za zive mogu da jamcim a nekmoli za mrtve, tako da...). Eto.

Toza

Krstić (ministar za pare) je, kako se navodi, ukazao da nema mogućnosti za prebijanja međusobnih potraživanja advokata kao poreskih obveznika prema državi i države prema advokatima, ali je rekao je da će sva potraživanja biti isplaćena advokatima, dodaje se.

Hate mail

Pare poletele u 8, letele sat vreme, kruzile do 7 i vratile se nazad u 8?

Toza

Jelence

Mislim da ima jedno 15 godina od kako sam spoznala tuznu istinu o penzionerima: oni koji cekaju da dobiju penziju su najebali i bice na ivici siromastva. U to vreme sam radila obracun takse u jednoj firmi i imala sam klijenata penzionera, onih koji su odlazili u penziju i onih koji su je vec primali.

Sve u svemu - beda! Taj mesecni iznos bio je obracunat po formuli dugovecnosti, nekoj komlikovanoj formuli izvucenoj iz neke ucene guzice (poput onog sveznajuceg gorepomenutog 34 yo Slovaka) a koja je za cilj imala da rastegne life expectancy sto duze e da bi mesecne rate bile sve manje.

Sa tim ciframa za peMziju se radi jedan madjonicarski mambo-dzambo, hokus-pokus. Kao, otplatices kucu, neces imati mortgage, deca ce da odu i da zive svojim zivotom. Sta ce matorim ljudima pare. A dr? A lekovi? Aparati, preparati? Ljudi misle kad ostare samo ce da putuju, dupe iz aviona nece vaditi. Aha...

Penzije koje sam ja obracunavala bile su pravo bedne, 2/3 minimalnog dohoka.

Volela bih da znam u kojoj zemlji penzioneri zive kao bubreg u loju od te drzavne penzije ili one koje dobijaju iz privatnih fondova koji nisu pod njihovom kontrolom.

U nijednoj, meni se cini.

Prema tome meni je potpuno suludo da ocekujem da bude bolje za 20 - 30 godina. Bice isto. Niko se nikad nije zurio da penzionerima da vise nego sto se mora. Niti ce. Ono sto mogu da uradim ja, u se i u svoje kljuse, to je ono sto ce da me lebom 'rani kad pocnem da zaboravljam dal sam dosla il sam posla. Koja drzava, koji fondovi i qrci - palci. Ne verujem nikome.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Hate mail

Pa odes u tzv. Srbiju ili "na" tzv. Ukrajinu i odjednom par tisuca mesecno postane k'o brod.

Pareski do

Quote from: Hate mail on June 10, 2014, 02:29:21 PM
Despot?

Постоји као презиме у Крајинама (и међу Хрватима).

Као лично име je jaко ректо и највероватније је то цинцарски утицај. Први Србин за кога знам с тим именом је Деспот Баџовић.

https://en.wikipedia.org/wiki/Despot_Bad%C5%BEovi%C4%87

Могуће је да је често као име код Цинцара (нисам читао никакве радове о њиховој ономастици), они су ионако јелинизовани а деспот беше племићка титула у Источном римском царству.

Hate mail

Daisy

Quote from: Ivan_D on June 22, 2014, 08:30:56 PM

Quote from: Toza on June 22, 2014, 08:19:37 PM

Ukrajine neće biti do 2019?  :mrgreen:

od!!!

Žirinovski: - Ako se proces raspada nastavi ovim tempom, Ukrajina neće preživeti 2019. godinu, kao nezavisna država.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=09&dd=22&nav_category=78&nav_id=902608
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Ivan_D

Poslednje vesti o Despotu Vranicu su negde od 14 Juna. Ne mogu nista posle toga da nadjem. INI, pomozi.

Nije mi jasno kako je to nestalo iz vesti tako naprasno.

Hate mail

Pa uslo je u institucije sistema (i tu mu se gubi trag).

Ivan_D

Hate mail

Sto rece Miladin Kovacevic, a.k.a. Zulu iz Kulu: "Razumem da ste se iscimali ali ne dajem izjave".

Daisy

Quote from: Ivan_D on October 02, 2014, 07:27:38 PM
Poslednje vesti o Despotu Vranicu su negde od 14 Juna. Ne mogu nista posle toga da nadjem. INI, pomozi.

ne vidim ništa od juna...

očigledno je ušlo u sistem  :mrgreen:
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.