News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Ekonomska kriza - znakovi pored puta

Started by vbo man, December 07, 2009, 01:00:01 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

alan ford

inace empoloyment at will znaci da i ti mozes kompaniju da napustis kad god ti cefne, sa ili bez upozorenja ali i kompanija tebe.
Jeste surovo, u smislu da nemas posao na koji mozes da racunas bez obzira na sve, ali zar to nije normalno da je tako?

zagor te nej

Quote from: vbo man on December 21, 2009, 01:09:49 PM
Koliki je taj odmor koji se podrazumeva?
Imate li uopshte ( regulisan) sick leave? Shta se desi kad se chovek razboli? Ili se recimo razboli bash ono ozbiljno pa ne moze da radi vishe? To nije stvar zdravstvenog osiguranja ali se moze imati income protection osiguranje ( no to je bar ovde skupo osiguranje) a to ne placa poslodavac ni ovde a niti igde.Kazesh mogu da nastave da placaju zdravstveno preko te firme ali od chega ?
Ima li tamo uopshte obavezan superannuation koji uplacuje poslodavac ? Ili koji ti morash da uplacujesh? Ili je sve at will?
Stvarno ne znam te detalje...
Ovde kad te otpushtaju postoji redundancy , long service leave , sick leave itd. koji ljudima isplacuju. U zavisnosti koliko si vremena proveo u firmi to obichno ispadne oko jedne godishnje plate koliko sam shvatila.

Nema odmora koji se podrazumeva - vecina ima 2 ili 3 nedelje. Ja imam 4, konkretno, poceo sam na 2, ali sam od tada dobio 3 unapredjenja, i sa svakim bolje beneficije. Sick leave imam 7 dana godisnje, sto ne potrosis prenosis u sledecu godinu. Ja nisam uzeo nijedan dan od kako sam poceo da radim, tako da ima, za ne daj Boze, iahahaj. Posle potrosenog sick leave te placaju drzavni fondovi u koje svi uplacujemo novac.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

vbo man

Naravno da i ovde i ti i kompanija imate mogucnost da prekinete taj radni odnos kad vam se prohte.Ja sam govorila o nekim zashtitama koje su zagarantovane zakonom a koje je Hauard hteo da ukine. Manje vishe vidim da je to slichno.Platish ti u stvari i ovde za sve na ovaj ili onaj nachin. No shta se dogadja ako recimo chovek ne moze da radi vishe uopshte jer ima takvu vrstu bolesti. Postoji li tamo ta tkz. disability pension koju daje drzava? Rekla bih da age pension postoji ( za ljude posle 65) ili se varam.Vidim da unemployment benefit postoji ali da je vremenski ogranichen no ga sad neshto produzavaju zbog ove krize. Ovde on nije ogranichen ( koliko znam) ali se trazi da ozbiljno trazish posao ( za razliku od NZ gde te ni za to ne dave...znaju da posla nema :mrgreen:).Da li bi tvoja zena imala  placeno porodiljsko da nije imala uplaceno to osiguranje za 3 meseca?
Ovde samo u retkim ( uglavnom drzavnim) firmama ima neko malo placeno porodiljsko ostali mogu da ostanu do godinu dana ali bez placanja plate.
Izgleda da je samo Evropa znachajnije drugachija :|
The light at the end of the tunnel is the train.

vbo man

QuotePosle potrosenog sick leave te placaju drzavni fondovi u koje svi uplacujemo novac.
Aha OK ...pa to je onda vrlo slichno...Nije to toliko bash grubo kao shto se pricha ;)

Jelence

Quote from: vbo man on December 21, 2009, 01:56:53 PM
QuoteGde se isplacuje sick leave?
Je je u pravu si postoji sick leave al se ne isplacuje nego ga "treba " da potroshish :mrgreen: . Znaju da isplate godishnji odmor ako ga nisi utroshio...I koliko razumem ( chula od ljudi) poshto postoji otkazni rok ( za njih valjda par nedelja a za tebe obichno mesec dana) onda kad ti uruche shut kartu kazu ti da odma idesh kuci ( samo da pokupish stvari a ponekad ti i donesu stvari da nemash pristup informacijama u tom chasu ako si na vishim mestima) a ostatak otkaznog roka ne morash da dolazish...ne znam zashto im je to praksa ali je humano ;)

A gde si ovo cula?
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Jelence

Quote from: vbo man
Izgleda da je samo Evropa znachajnije drugachija :|

Ako o situaciji u Evropi imas podjednako pouzdane informacije kao ove sto si prezentovala o zemlji u kojoj zivis - ima da nas informises zubi da nam utrnu.  xtwak

vbo man

QuoteA gde si ovo cula?
Chula onako na 4-6 mesta kod ljudi koji su imali prilike da dobiju otkaz. Moj muz je pre godinu i po bio redundant u firmi u kojoj je radio 10 godina. Firma nije bila iz njegove specijalnosti i reshili da zatvore to malo odelenje...Istina posle njega i kolege iz tog odelenja josh 40 ljudi je dobilo otkaze. Za njega je ispalo dobro jer je dobio pare za redundancy a za 7 dana je pocheo da radi u drugoj firmi gde su ga ovi preporuchili i praktichno mu uruchili pismo da ide na intervju.Bili su jako fer ljudi. Ali i njemu se to desilo...pokupi stvari za pola sata i zdravo. Kasnije dodushe kolege ti prave ispracaj i ostale gluposti ako si raspolozen za to al da dolazish na posao da odradish onih mesec dana ne traze.

vbo man

QuoteAko o situaciji u Evropi imas podjednako pouzdane informacije kao ove sto si prezentovala o zemlji u kojoj zivis - ima da nas informises zubi da nam utrnu.
Pa ajde demantuj me...ti si bar dobila otkaz :oops:

Jelence

Ne da sam dobila otkaz nego sam se nadobijala otkaza. Prva firma za koju sam radila je propala pa smo svi popusili, posle sam radila na nekoliko mesta na odredjeno vreme, onda sam se opet zaposlila za stalno pa sam dobila otkaz, pa malo na odredjeno, pa za stalno i onda otkaz... Sa poslednjeg mesta sam otpustena kao redundant.

Sve to ide u rok sluzbe.

Jedno vreme nije bilo zabavno uopste. Previse sam stvari uzimala k srcu i uvek bih mislila kad nadjem posao pa vidim ljude rade po 10-15 godina u jednoj firmi onako preko qrca - kako je to moguce? Jednostavno mi nije bilo jasno kako za ime sveta stvari uopste funkcionisu? Svi su poslodavci bili prezadovoljni samnom a opet sam dobijala otkaz.

Rejection is very hard to take bez obzira na okolnosti.

Hate mail

Za slucaj da me udari auto negde ili si ispalim metak u jetru dok cistim pusku i slicno zbog cega ne bih mogao da radim, moj poslodavac, najveci svetski inter-dealer broker, bi mi isplatio $250,000. Isto u slucaju smrti. No questions asked. To je "ne daj Boze" company-sponsored insurance plan koji oni imaju, zaposleni/dependents nista ne uplacuju za to, sve je firmina cast. Placenoga vejkejsna o da ga jebem valjda imam 3 nedelje ali zato i jedna nedelja personal days, isto placeno. Kad si sick, niko te i ne pita niti belezi... Ja vise uradim za jedno popodne nego sto se njima isplati da plate nekog da belezi 5 godina koliko sam puta "bolovao"...
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Hate mail

Crnci, jasno, ne dobijaju nista od toga.

zagor te nej

Oni dobijaju beneficirani radni staz jer ih muchimo...
Niels Bohr

vbo man

I moj muz ima to isto osiguranje $250 000 za total disability and death...samo on to placa sam , uzimaju mu od obaveznog superannuation-a koji mu poslodavac uplacuje ( valjda 9 % plate). To je neshto povoljnije zato shto je preko tog superannuation fonda ( majku im lopovsku , koje pare su mu izgubili kockajuci se na berzi prpshle godine :x). Mada to osiguranje nije toliko veliki troshak anyway...Ja moje zivotno osiguranje uplacujem sama no logichno samo za smrt $ 250 000 ( to je valjda minimalno shto moze).Nek se bar malko ovajde moji kad odapnem.

Hate mail

Do pre nekoliko meseci, postojala je i 50% participacija Firme u 401(k) planu (a jos ranije bila je 100%, tj. dolar za dolar), medjutim zbog prilika u globalnoj ekonomiji to je ostalo samo za one koji prave ispod $75,000 (citaj: sekretarice, HR, kafe-kuvarice, desktop support, young broker trainees, itd.), dok ostali vise nemaju Firm matching.

Hate mail

Sad gledam, Zagor i ja imamo po 4 nedelje odmora. Pa jos placenog. To ima mozda 3% svih zaposlenih u USA, nagadjam. Svih, ne samo in their 30's, kao nas dvojica. Jesmo mi lepi i pametni itd. ali mnogo zavisi i od industrije, grada, kompanije. Neko ko radi moj ili Zagorov posao u Dubuque ili Fresno (or Boone, Iowa, for that matter) sigurno nema 4 nedelje off. Mozda ima jednu. I to sa 50+ godina u guzici.

Tromotorac

Quote from: Hate mail on December 22, 2009, 02:48:58 AM
Sad gledam, Zagor i ja imamo po 4 nedelje odmora. Pa jos placenog. To ima mozda 3% svih zaposlenih u USA, nagadjam. Svih, ne samo in their 30's, kao nas dvojica. Jesmo mi lepi i pametni itd. ali mnogo zavisi i od industrije, grada, kompanije. Neko ko radi moj ili Zagorov posao u Dubuque ili Fresno (or Boone, Iowa, for that matter) sigurno nema 4 nedelje off. Mozda ima jednu. I to sa 50+ godina u guzici.

Gresis za Dubuque. Provozaj se malo po Iowi, pa onda mi reci sta mislis o njima.
The bums will always loose.

alan ford

ja imam 5+, doduse 4 nedelje placeno, jednu sam 'kupio' (neplaceno) i 3 diskreciona dana.

Hate mail

Nema veze uopste da li sam se ja provozao tuda pa mi se svidela njihova colonial arhitektura vec je sasvim izvesno da izvan LA-SF i NY-Boston-Philly-DC-Chicago konurbacija/polisa plus par ovih banking i technology/research hubova po Floridi i NC nema sanse bre da neko zaradjuje koliko se zaradjuje ovde (ceteris paribus: age, industry, job description) i da ima vise od mozda 2 nedelje paid vacation.

Jelence

Quote from: vbo man on December 22, 2009, 01:24:24 AM
(...) preko tog superannuation fonda ( majku im lopovsku , koje pare su mu izgubili kockajuci se na berzi prpshle godine :x).

Zasto ne izvadite pare u SMSF? (Self Managed Super Fund)

Dokle god je market u qrcu vas super fond ce gubiti pare. Sem ako ne odaberete da sve bude kesh (znaci da se vase pare ne ulazu) a onda cete da gubite zbog inflacije koja je veca od bancine kamate i zbog toga sto super fond naplati svoje troskove zaradili sta ne zaradili.

vbo man

QuoteZasto ne izvadite pare u SMSF? (Self Managed Super Fund)
Pa ne znam...sad je i kasno...pogubishe nam tolke pare :cry:
Ma ja sam protiv tog obaveznog superannuation-a na ovaj neobavezan nachin anyway. Drzava prisiljava poslodavca da tih valjda 9 % od tvoje plate stavlja u taj penzioni fond a onda ti drzava ne garantuje te pare jer su ti fondovi privatni.
U NZ je to vec jednom propalo pa kad su ponovo radili referendum ljudi odbili ( ali chujem da su im sad ipak silom neshto uturili). Daj nam brate nashe pare a mi cemo sami da se snalazimo za penziju ( kroz nekretnine ili shta vec ko hoce). Ma pravo da ti kazem mi smo od tih para vec digli ruke. Il ce da nam ih potroshe fondovi il ce da ih pojede inflacija...jebesh im mater...

Jelence

Quote from: vbo man on December 22, 2009, 11:34:48 PM
QuoteZasto ne izvadite pare u SMSF? (Self Managed Super Fund)
Pa ne znam...sad je i kasno...pogubishe nam tolke pare :cry:
Ma ja sam protiv tog obaveznog superannuation-a na ovaj neobavezan nachin anyway. Drzava prisiljava poslodavca da tih valjda 9 % od tvoje plate stavlja u taj penzioni fond a onda ti drzava ne garantuje te pare jer su ti fondovi privatni.
U NZ je to vec jednom propalo pa kad su ponovo radili referendum ljudi odbili ( ali chujem da su im sad ipak silom neshto uturili). Daj nam brate nashe pare a mi cemo sami da se snalazimo za penziju ( kroz nekretnine ili shta vec ko hoce). Ma pravo da ti kazem mi smo od tih para vec digli ruke. Il ce da nam ih potroshe fondovi il ce da ih pojede inflacija...jebesh im mater...

Kolega je napravio SMSF pre neku godinu, kupio je najjeftiniji stan u Liverpulu (za vise nije imao para) i evo sad je povecao svoj kapital 50%. Znas koliko treba "obicnom" super fondu da se poveca za 50%...

Razlog zasto treba da imas svoju penziju je zato sto da das pare ljudima danas oni bi danas to potrosili. Onda bi sa 70, okekeljeni i za rad nesposobni dosli na teret drzave. Ovako dokle god imas nekakvu penziju drzava nece da zna za tebe.

SMSF kosta (fee ovaj, fee onaj, accountant, auditor, ...) ali bar ne placas agent's fee.

I druga i najvaznija stvar je - kad imas SMSF ti DOBIJES sve svoje pare ODMAH, samo sto ne mozes da ih odmah potrosis. Mozes da ih ulazes i investiras, ali ne ne mozes da ih trosis. Fenomenalno.

vbo man

QuoteMozes da ih ulazes i investiras, ali ne ne mozes da ih trosis. Fenomenalno
U shto je fenomenalno, mani ga. U shta da ulazesh? Na berzu? Pa to je isto ( ili josh gore) kao da si dao u fond...oni bar u fondu mozda neshto naslucuju shta ce biti sa berzom ( i gde da ulazu) a prosechan chovek nema blagog pojma.Ako mogu da ih ulozim u nekretninu to jeste onda dobro...ali sumnjam da mogu...

tarana

Quote from: vbo man on December 23, 2009, 08:04:54 AM
oni bar u fondu mozda neshto naslucuju shta ce biti sa berzom ( i gde da ulazu)

QuoteTo je neshto povoljnije zato shto je preko tog superannuation fonda ( majku im lopovsku , koje pare su mu izgubili kockajuci se na berzi prpshle godine ).

vbo man

Tarana . u prvom naglasak je na MOZDA...kad nije kriza onda ti fondovi budu OK i donose neki profit ( al onda bi MOZDA i moja baba ubola na shta da se kocka a i generalno svi dobijaju neshto, manje vishe).
Drugi stejtment odnosi se na ove dve godine krize kad su nam pogubili pare...ko je imao vishe vishe je izgubio xuzi

tarana

kad bi' dao nekom fondu pare, a verovatnoća za to je nešto ispod nule, svakako bi' uradio uporednu analizu poslovanja u poslednjih 10 godina od više nji....

vbo man

Ma ne pita te dal hocesh da dash u te penzione fondove...morash. Do skoro si morao u fond u kojem je vec tvoja firma a sad mozesh da birash. Al ko je mogao da predvidi ovu krizu...

Jelence

Quote from: vbo man on December 23, 2009, 08:04:54 AM
QuoteMozes da ih ulazes i investiras, ali ne ne mozes da ih trosis. Fenomenalno
U shto je fenomenalno, mani ga. U shta da ulazesh? Na berzu? Pa to je isto ( ili josh gore) kao da si dao u fond...oni bar u fondu mozda neshto naslucuju shta ce biti sa berzom ( i gde da ulazu) a prosechan chovek nema blagog pojma.Ako mogu da ih ulozim u nekretninu to jeste onda dobro...ali sumnjam da mogu...

Yeah, you are probably right...

zagor te nej

Quote from: Hate mail on December 22, 2009, 08:49:15 AM
Nema veze uopste da li sam se ja provozao tuda pa mi se svidela njihova colonial arhitektura vec je sasvim izvesno da izvan LA-SF i NY-Boston-Philly-DC-Chicago konurbacija/polisa plus par ovih banking i technology/research hubova po Floridi i NC nema sanse bre da neko zaradjuje koliko se zaradjuje ovde (ceteris paribus: age, industry, job description) i da ima vise od mozda 2 nedelje paid vacation.

Cena zivota u pet sest metropolitan areas je zaprepascujuce visha, takodje. No cak i sa tim cenim da si better off, kompenzacija je stvarno mnogo veca, to je cinjenica.
Niels Bohr

iDemo

Quote from: tarana on December 23, 2009, 10:41:41 AM
kad bi' dao nekom fondu pare, a verovatnoća za to je nešto ispod nule, svakako bi' uradio uporednu analizu poslovanja u poslednjih 10 godina od više nji....
Ma da, valja se. Posebno iz perspektive one narodne - 'kad te krenu zene ima da padnesh na kartama'. Vazi, navodno, i obrnuto.

zagor te nej

Nego ove floating days nisam racunao, sad me podseti Alan..imam i pet tih dana, tako da mu dodjem na pet nedelja placenog odmora...jos kad bih imao kad da ih potrosim :)  I nama oplacaju zivotno osiguranje, placaju supruzi/muzu takodje..kompanija placa 50c/$ na sve ulozeno u 401K ako nisi highly compensated emlpoyee ($250K+); mene zdravstveno osiguranje kosta za nas troje $100 mesecno, ostalo pokriva kompanija (mislim da je cena nesto oko $1,350 mesecno za plan koji imamo, znam zbog ortaka koji je otisao pa kupuje  nase osiguranje kroz COBRA plan)...dental ne kosta nista, vision ne kosta nista. Za VPs i ostale officers imamo restoran gde serviraju stvarno fantasticnu hranu, kao da jedes u mnogo dobrom restoranu negde u gradu...to nas kosta nesto bez veze, recimo stotinak dolara mesecno..mnogo dobra stvar, ne gubis vreme lunjajuci po gradu i cekajuci na red, sve na dohvat ruke.
Niels Bohr

Hate mail

Plus, posto smo fixed-income industry, firme slede Federal Reserve Bank Holiday Schedule (tj. schedule sa najvise praznika). Kada stock-market radi (stock markets su inace largely irrelevant), mi smo kod kuce. A kada bond market ne radi e onda nista ne radi.

Pijanista

Bond-stock-securities-fixed income....
u jebote, bolje da se drzim osciloskopa i lemilice.

tarana

kladim se da bi taj bond - stok naucio za 2 nedelje a oni osciloskop nikad...
a pijanista?  ;)

Pijanista

Osciloskop je vrlo jednostavna sprava za koristenje, kad znas malo elektronike.

tarana

bond-stok je jos prostiji...ako umes u novce...

Pijanista

U trosenje se razumem. U zaradjivanje malo manje.

Hate mail

Nisam ni ja gadljiv na osciloskop i lemilicu. Dapace. Pa nisam se ja dzabe skolovao (i) za proizvodno zanimanje... Nece da se baci...