Star Wars Reads Day se po Prvi Put Obeležava u Srbiji!

baner

U organizaciji kluba Gilda Igrača i HoloNet Serbia portala se 10. oktobra u prostorijama CK13 u Novom Sadu, po prvi put na ovim prostorima obeležava Star Wars Reads Day – godišnja manifestacija koja slavi Star Wars literaturu.

Program će tog dana obuhvatati nekoliko predavanja i tribina, izložbu Star Wars knjiga, stripova, magazina, akcionih i LEGO figura, zatim kosplej, borbe svetlosnim sabljama, radionice i igraonice za najmlađe, šekspirovsko izvođenje najpoznatijih scena iz Star Wars filmova i još dosta toga.

Za više informacija posetite zvaničnu fejsbuk event stranicu.

Najava: BEOKON Powered By Sakurabana

poster beokonVeć neko vreme širimo glasine i tizujemo narod da Sakurabana za novembar sprema nešto BAŠ VELIKO, i evo, konačno je došlo vreme da te planove i obelodanimo. Naime, nakon uspeha sa dosadašnjim konvencijama kao što su pre svega Japanizam i ChibiCon, ali i Potermanija koja se u rekordnom roku nametnula kao jedno od uzbudljivijih gikovskih dešavanja u Beogradu, odlučili smo da nastavimo tim putem – kako u pogledu organizacije novih događaja, tako i kada je reč o proširivanju repertoara i okretanju ka fandomima koji nisu samo japanski. Međutim, događaj koji sada pripremamo ne počinje od nule – naprotiv, nadovezuje se na tradiciju dugu preko 30 godina.
Dame i gospodo, čast nam je da najavimo da će se u Domu omladine Beograda, za vikend 14. i 15. novembra, posle duže pauze ponovo organizovati BeoKon.
 
BeoKon je zamišljen kao mesto za proslavljanje SVIH fandoma – filmova, knjiga, strip serijala, video igara, TV serija, kultnih autora, manje ili više opskurnih subkultura i svega drugog bitnog u svetu naučne, epske i urbane fantastike, odnosno gikovštine kao takve. BeoKon je događaj koji će Beogradu konačno pružiti priliku da pod jednim krovom okupi sve znamenite franšize alternativne pop-kulture (koja se odavno više ne može smatrati toliko „alternativnom“), i koji će, nadamo se, vremenom izrasti u ozbiljnu regionalnu konvenciju zbog koje će mnogi želeti da doputuju u naš grad.
Prvi BeoKon organizovan je ranih 1980-tih, kao čedo Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“. Služio je kao platforma tadašnje gikovske scene u Beogradu i bivšoj Jugoslaviji, i domaćoj publici predstavio je mnoge nove naslove i zanimljive goste. Tokom devedesetih, kao i previše toga u našoj zemlji, i BeoKon je zamro. „Lazar Komarčić“ se u dve'iljaditim potrudio da konvenciju revitalizuje, što je u trenutku kad u Srbiji fandomi tek počinju da se formiraju bio veliki posao, naročito jer je trebalo održati i kvalitet redovnog nedeljnog programa. Sa dolaskom Sakurabane na konvencijsku scenu za BeoKon se u „Komarčiću“ lagano spuštao interes, i festival se od konvencije prešaltao  na formu žanrovskog filmskog festivala, koji se održava u aprilu u Kinoteci.
Sakurabani je stoga posebno zadovoljstvo što joj je povereno da iz pepela podigne prvu domaću konvenciju kao brend. Nastavićemo organizaciju ovog događaja, naravno uz pomoć i saradnju prijatelja iz „Lazara Komarčića“ koji su nam velikodušno prepustili kormilo. Ove godine su uz nas i izdavačke kuće Darkwood i Laguna, odnosno kompanija Computerland, kao nosioci autorskih prava za većinu fandoma koji će biti promovisani na konvenciji.
 
Očekuje vas raznovrstan i uzbudljiv program, kao i – dun dun DUN – krupnokalibarski gosti iz inostranstva, čija imena jedva čekamo da vam saopštimo. Znamo da će mnogi od vas poželeti da dođu samo radi susreta sa njima.

Više informacija uskoro!

21. Festival autorskog filma

21. Festival autorskog filma, tradicionalna gradska manifestacija za ljubitelje filma i publiku koja želi da proširi svoje horizonte, ove godine se održava od 27. novembra do 6. decembra na više bioskopskih lokacija u Beogradu. Kultni filmski festival predstaviće publici zanimljive filmove koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

prikaz

U glavnom programu festivala naći će se ostvarenja sa prestižnih svetskih filmskih festivala. Raznovrstan program, predvodi pobednik 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, debitantsko ostvarenje „Iz daleka”, venecuelanskog režisera Lorenca Vigasa. U fokusu filma je priča o prijateljstvu koje nastaje između  predstavnika više klase Armanda i mladića sa problematičnom prošlošću.

Tradicija predstavljanja novih filmova reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, nastavlja se i ove godine. Prvi u nizu potvrđenih filmova 21. Festivala autorskog filma je vanserijski dokumentarno-igrano-esejistički film „Frankofonija” Aleksandra Sokurova, koji donosi priču o Drugom svetskom ratu i ulasku fašista u Pariz. 

Festival se održava na više lokacija u gradu: Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), Domu kulture Studentski grad i bioskopu „Fontana“.

Ostvarenja koja će biti prikazana na 21. Festivalu autorskog filma drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara, ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka. Prateći program u Dvorani kulturnog centra Beograda je celina „Bande a part” u selekciji Vladimira Perišića. 

Drugu godinu za redom, u okviru 21. Festivala autorskog filma održaće se edukativni program „Balkan Film Connection”, koji vodi reditelj Stefan Arsenijević. Program je namenjen studentima i mladim profesionalcima Jugoistočne Evrope,  sastoji se iz niza radionica, predavanja, diskusija i projekcija, sa fokusom na proširivanje specifičnih praktičnih znanja vezanih za film, uspostavljanje čvršće saradnje mladih filmadžija u regionu i otvaranje ka međunarodnoj sceni.