Author Topic: Који су ово стрипови?  (Read 1539 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Који су ово стрипови?
« on: 29-02-2012, 14:50:40 »
Имамо већ сличан топик за филмове, па је ред и за стрипове. Ево дакле прилике да стрипофили демонстрирају своје знање (и слоновско памћење) и кажу ми имена два стрипа која сам некад давно читао, а заборавио сам како се зову (пошто сам их давно читао).

СТРИП БР. 1: Пошто се не сјећам скоро ничег одавде, претпостављам да ће одгонетање назива да буде next to impossible, ал да ипак пробамо. Дакле, из неког разлога у сјећање ми се урезао искључиво натпис на посљедњој слици стрипа, а који каже отприлике "боље је не знати". То "боље је не знати" је чини ми се одговор на питање постављено (од стране наратора) на претходној слици које је нешто типа "да ли је боље знати или не знати шта будућност доноси" или тако нешто, наравно не могу да се сјетим формулације, али на тај фазон је. Сама слика приказује, ако се добро сјећам, некакву пећину за коју је имплицирано (али чини ми се не и експлицитно приказано) да из ње ваљда вреба неко много опако чудовиште или некакво праисконско зло or something.

То је дакле некакав мач и магија стрип, доста конанолик (али сигуран сам да није о Конану) а ако се не варам (тј. ако нисам побркао са неким другим стрипом), ради се о неком релативно обичном лику који негдје покупи некакав убитачно опак растурачки мач. Тај мач, ако се добро сјећам, има доста широку оштрицу, која је при том назубљена, тако да више личи на моторну тестеру него на мач, а успут је и зачаран. Наш херој, до тада ваљда обичан wuss, с тим мачем добија могућност да растура све живо. Ако се добро сјећам, у једном тренутку су му неки разбојници здипили тај мач, али га је касније некако вратио и одјездио у залазак сунца. Ваљда. Ово је стрип који сам читао тамо негдје средином (евентуално крајем) осамдесетих, у некој од домаћих стрип ревија, Стрипотеци или евентуално нечем сличном што је излазило тада.

СТРИП БР. 2: Ово би требало да буде много једноставније за идентификовање. Ради се о некаквом обичном нерду из садашњости (чак носи и наочале, какав wuss!) који не знам како прође кроз некакав просторно-временски портал или нешто слично и задеси се  у релативно стандардној мач и магија земљи у којој рулује нека зла принцеза или можда краљица или чаробница или вјештица или тако нешто. Наш лик се придружује покрету отпора против те гадуре. Сјећам се двије сцене из стрипа: У првој, наш лик посматра поменуту (иначе врло згодну) гадуру како се купа у својој велелепној палати. Друга сцена је много упечатљивија: Гадура је ухватила нашег хероја и одлучила да га ослијепи тако што ће да му забије ужарени врх штапа у очи. Међутим, касније се јуноша појављује здрав ко дрен и сјети јој се фамилије. Како, зашто? Па, осљепљивање није успјело, јер је у том тренутку носио сочива (!). Овај стрип читао сам, мислим, почетком деведесетих, мислим да је био почетак рата или нешто раније.

Alex

• 4
  • 3
Re: Који су ово стрипови?
« Reply #1 on: 29-02-2012, 18:55:33 »
ovo drugo je Frensis Falk, autora Viktora De La Fuentea, Stripoteka 926
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #2 on: 29-02-2012, 19:03:41 »
Хвала!!!

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #3 on: 29-02-2012, 19:21:21 »
Прилично сам сигуран да је и овај први стрип био у Стрипотеци. Само треба да провјерим све бројеве и кад нађем који је, јавићу вам  :lol:

Него, јел имају негдје да се скину ове Стрипотеке?