Moj osvrt na poslednji deo WOT:
Plusevi : Dinamika radnje. Knjiga je kao brzi, suludi tobogan. O većini Džordanovih knjiga imam utisak da su trebale biti značajno skraćene, a u ovoj imam suprotan-komotno sam mogao pročitati još trista, četristo strana. Bitke su valjano opisane, red reda, red haosa, pa onda sve izmešano, kao i u stvarnim borbama. Čim Metrim Kauton preuzme zapovedništvo od žena, stvari krenu kako treba Smiley. Nekad se čini mi se neki lik u knjizi prosto otme, i iako nije planiran baš za glavnog baju, postane neko ko nosi draž knjige. Mislim da je Met Kauton ispao najbolji/najzanimljiviji lik u serijalu. I bez njega bi teško bio isti. Njegova nesalomljiva čvrstina, ali vedar, zaj*** duh bitange i kockara, potpuno drugačiji od klasičnih,ponekad patetičnih i dosadnih heroja. U Poslednju bitku se valjano strpalo sve Smiley, što leti,puže, hoda, usmerava. Svidelo mi se svojevrsno menjanje lica i identiteta Moridina i Randa na kraju, i lažna sahrana. Rog Valera u koji je dunuo do tada tek sporedni lik. Obračun Lana i Demandreda ,,Nisi slušao. Nisam došao da te pobedim, već da te ubijem.'' Met koji sedi na mrtvom Troloku, jer nema gde. Smiley Pred kraj je pomalo zbrzano, ali dobro. Recimo da je ukupna ocena, ne najveća, ali deo sa bitkom zaslužuje-9.
Minusi : Nedovoljna iskorišćenost pojedinih likova. Neko tako interesentan kao što je Padan Fejn,morao je dobiti više od dve strane u kojima ga je Met sredio zajedno sa Mašadarom/Mordetom? šta je zaposeo. Ali najveća mana mi je sukob Randa i Mračnog. Totalno razočarenje, ali totalno. Ni traga od nekakve epske bitke. Biće/sila/entitet/deo vaseljene/nešto izvan vaseljene, Šare? koji se odaziva na ime Mračni ( nećemo spominjati njegovo pravo ime, da ne prizivamo nesreću Wink) koje je toko svih knjiga tako briljantno plelo mreže zavera i upravljalo umovima ljudi, svelo se na bestelesni glas koji vodi maltene filozofske rasprave sa Random. To mi je najveća mana kraja. Možda je bolje rešenje za glavnog negativca odabrati nekog zlog čarobnjaka/vešca/demona, koji se prosto može personalizovati i nekako učiniti morbidnim, jezivim i moćnim. Ovako se dobio neki sasvim suprotan efekat. Nije me se preterano dojmio ni završetak sukoba Perina i Koljača. Ocena knjige za deo u Šajol Gulu i sukobu Randa i Mračnog-7.
Ukupna ocena knjige-8.
Dodao bih, da je u onim prikazivanjima mogućih budućnosti i postojanja, knjiga možda prešla liniju epske fantastike i dodirnula i sf-nešto poput paralelnih svetova i kvantne fizike. Pominju se prostor, vreme, vaseljena. To mi se sviđa.
Kraj je takav kakav je, iskreno se nadam da će se na ovom stati, i da neće početi posmrtno eksploatisanje svega i svačega iz ovog sveta, i da se neće pisati nastavci. Ne bih voleo to više u knjigama, ali bi me zanimalo kakav bi se filmski serijalmogao napraviti od Džordanovog sveta. To bih gledao. :)Mada bi verovatno serijal trajao dvadesetak godina. Mislim da bi WOT bio i sjan strip serijal.Na kraju da podvučem crtu-kad se saberu sve prednosti i mane, WOT bez sumnje jeste najmonumentalniji serijal epske fantastike. Nešto što je bez sumnje obeležilo žanr, i postavilo standarde za sve koji dolaze. Možda ima bolje napisanih serijala, ali ni u jednom nisam osetio toliku uverljivost, toliku unesenost pisca : Džordan je uistinu voleo svet koji je stvorio, od najsloženijih opisa do najsitnijih detalja. To se oseti čitaoca ne možeš prevariti.Eto toliko od mene. Posle više od deceniju čitanja ovog serijala, i, ako sam dobro sabrao( uz Lagunino deljenje knjiga na dva dela, barem većine)23 pročitane knjige iz istoga! smatrao sam da je prikladno da se od serijalaoprostim malo glomaznijim postom.
Plusevi : Dinamika radnje. Knjiga je kao brzi, suludi tobogan. O većini Džordanovih knjiga imam utisak da su trebale biti značajno skraćene, a u ovoj imam suprotan-komotno sam mogao pročitati još trista, četristo strana. Bitke su valjano opisane, red reda, red haosa, pa onda sve izmešano, kao i u stvarnim borbama. Čim Metrim Kauton preuzme zapovedništvo od žena, stvari krenu kako treba . Nekad se čini mi se neki lik u knjizi prosto otme, i iako nije planiran baš za glavnog baju, postane neko ko nosi draž knjige. Mislim da je Met Kauton ispao najbolji/najzanimljiviji lik u serijalu. I bez njega bi teško bio isti. Njegova nesalomljiva čvrstina, ali vedar, zajebantski duh bitange i kockara, potpuno drugačiji od klasičnih,ponekad patetičnih i dosadnih heroja. U Poslednju bitku se valjano strpalo sve , što leti,puže, hoda, usmerava. Svidelo mi se svojevrsno menjanje lica i identiteta Moridina i Randa na kraju, i lažna sahrana. Rog Valera u koji je dunuo do tada tek sporedni lik. Obračun Lana i Demandreda ,,Nisi slušao. Nisam došao da te pobedim, već da te ubijem.'' Met koji sedi na mrtvom Troloku, jer nema gde. Pred kraj je pomalo zbrzano, ali dobro. Recimo da je ukupna ocena, ne najveća, ali deo sa bitkom zaslužuje-9.Minusi : Nedovoljna iskorišćenost pojedinih likova. Neko tako interesentan kao što je Padan Fejn,morao je dobiti više od dve strane u kojima ga je Met sredio zajedno sa Mašadarom/Mordetom? šta je zaposeo. Ali najveća mana mi je sukob Randa i Mračnog. Totalno razočarenje, ali totalno. Ni traga od nekakve epske bitke. Biće/sila/entitet/deo vaseljene/nešto izvan vaseljene, Šare? koji se odaziva na ime Mračni ( nećemo spominjati njegovo pravo ime, da ne prizivamo nesreću ) koje je toko svih knjiga tako briljantno plelo mreže zavera i upravljalo umovima ljudi, svelo se na bestelesni glas koji vodi maltene filozofske rasprave sa Random. To mi je najveća mana kraja. Možda je bolje rešenje za glavnog negativca odabrati nekog zlog čarobnjaka/vešca/demona, koji se prosto može personalizovati i nekako učiniti morbidnim, jezivim i moćnim. Ovako se dobio neki sasvim suprotan efekat. Nije me se preterano dojmio ni završetak sukoba Perina i Koljača. Ocena knjige za deo u Šajol Gulu i sukobu Randa i Mračnog-7.Ukupna ocena knjige-8. Dodao bih, da je u onim prikazivanjima mogućih budućnosti i postojanja, knjiga možda prešla liniju epske fantastike i dodirnula i sf-nešto poput paralelnih svetova i kvantne fizike. Pominju se prostor, vreme, vaseljena. To mi se sviđa.Kraj je takav kakav je, iskreno se nadam da će se na ovom stati, i da neće početi posmrtno eksploatisanje svega i svačega iz ovog sveta, i da se neće pisati nastavci. Ne bih voleo to više u knjigama, ali bi me zanimalo kakav bi se filmski serijalmogao napraviti od Džordanovog sveta. To bih gledao. :)Mada bi verovatno serijal trajao dvadesetak godina. Mislim da bi WOT bio i sjan strip serijal.Na kraju da podvučem crtu-kad se saberu sve prednosti i mane, WOT bez sumnje jeste najmonumentalniji serijal epske fantastike. Nešto što je bez sumnje obeležilo žanr, i postavilo standarde za sve koji dolaze. Možda ima bolje napisanih serijala, ali ni u jednom nisam osetio toliku uverljivost, toliku unesenost pisca : Džordan je uistinu voleo svet koji je stvorio, od najsloženijih opisa do najsitnijih detalja. To se oseti čitaoca ne možeš prevariti.Eto toliko od mene. Posle više od deceniju čitanja ovog serijala, i, ako sam dobro sabrao( uz Lagunino deljenje knjiga na dva dela, barem većine)23 pročitane knjige iz istoga! smatrao sam da je prikladno da se od serijalaoprostim malo glomaznijim postom. [/font]