Volim i ja tebe.
A da remiziramo i 1981.
HRVATSKA:
Za razliku od prvih nekoliko godina kada su ,,Novi fosili'' bili isključivo muški sastav bez uspeha, angažovanje Đurđice Milićević Barlović pokazalo se kao pun pogodak. Dala je grupi svežinu i na prošlim albumima, ali do vrha se stiglo tek ove 1981. Čak 3 pesme s njihovog albuma postaju veliki hitovi. Od toga Đurđica peva 1 (E moj Saša), Rajko Dujmić 1 (Tonka), dok pesmu ,,Tvoja košulja plava'' izvode zajedno.
Osim ,,Fosila'' u Hrvatskoj je u okviru mekog zvuka, aktuelna i Meri Cetinić. Ipak tendencija je da rokeri prevazilaze popularnost pop pevača.
Od rokera odličan album izbacuje od ranije poznati Azra i Atomsko sklonište, ali od novih predstavnika novog vala tu su: Haustor, Film, Aerodrom...
Da ne beše Novih Fosila, moglo bi se reći da je ovo potpuno rokerska godina za Hrvatsku.
BiH:
U Jugoslaviji se retko kad desilo da je pesma - predstavncia na Evroviziji - realno i najpopularnija te godine. Ipak to jeste slučaj sa ,,Lejlom''.
- Nikad te niko neće voljet ko ja - upečatljivo i emotivno pevao je Vajta. Značajna predstavnica bosanskog mekog zvuka je i Jadranka Stojaković sa odličnom pesmom ,,Što te nema'' i neprikosnoveni Zdravko Čolić koji s novim albumom odlično utvrđuje popularnost.
Grupa ,,Pro Arte'' se raspada, pa Čobi pokušava nešto da uradi samostalno. Ipak svestan koliko će to ići snima pesmu ,,Vrijeme pošteno'' u kome kaže ,,I najbolji da me prate, neće biti ko Pro Arte''. Neda Ukraden konačno snima album na kome nema pesama o maršalu.
Kad je reč o ,,Bijelom dugmetu'', ove godine nije izdata ploča s novim pesmama, već samo LIVE varijanta s koncerta. Jedina nova numera, koju izvode na koncertu je ,,Svi marš na ples''.
Poseban fenomen je pesma iz filma ,,Sjećaš li se Dolly Bell', anonimnog Vlade Klikera koja neočekivano postaje hit.
SRBIJA:
Koliko je Srbija zemlja muzičkih preokreta u kome posle sezone zabavnjaka dolazi do sezone narodnjaka, dokazuje baš 1981.
Te godine najaktuelniji su bili predstavnici folka na čelu sa Tomom Zdravkovićem i Cunetom Gojkovićem.
Tek kad oduzmemo njih uz starogradski hit ,,Stari ribar iz Zemuna'' Radeta Vučkovića i ,,Šta će mi šalvare'' Vere Ivković, možemo da pričamo o
srpskom ,,novom talasu''.
A kad je reč o popu i roku najdominatniji su bili Idoli koji izbacuju čak 4 hita te godine (Zašto su danas devojke ljute, Maljčiki, Malena, Retko te viđam sa devojkama)...
Zatim Šarlo Akrobata s hitovima ,,Niko, niko kao ja'' i ,,Ona se budi'' kao i: Zana (Leto), Via Talas, čija pesma ,,Sama'' dospeva i do špice filma ,,Šećerna vodica'', Riblja čorba (Pekar, lekar, apotekar), Oliver Mandić (Samo nebo zna) i Piloti koji se mudro poigravaju s konkurencijom iz grupe ,,Idoli'' pesmom ,,Ne veruj u Idole''.
CRNA GORA:
Posle mnogo godina u kojima je Crna Gora bila apsolutno inferiorna u odnosu na druge republike (bar kad je reč o zabavnoj muzici), konačno se pojavio pevač i to roker koji je izdao album, slušan na prostoru cele Jugoslavije. Reč je o Miladinu Šobiću koji je osvojio srca publike nežnim baladama, pre svega pesmom ,,Kad bi došla Marija''.