Author Topic: Turnir u diskografiji; SRB vs HR vs BIH vs CG  (Read 27885 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
Turnir u diskografiji; SRB vs HR vs BIH vs CG
« on: 03-10-2013, 14:31:56 »

Na ovom forumu mnogo se bitaka vodilo da li Srbi ili Hrvati imaju bolje: fudbalere, košarkaše, odbojšaše, vaterpoliste, filmove, pisce, glumce, missice itd.
  Da vidimo kakvo bi bilo stanje kad bismo poredili diskografije sve 4 republike našeg jezičkog područja.

Sticajem okolnosti (radio sam na radiju) imam sačuvan folder sa informacijama o istoriji diskografije domaće muzike od godine do godine.

Prva domaća ploča snimljena je krajem 20-tih.
  Zapravo Amerikanci su dve pesme Čiča Ilije Stanojevića snimili još 1903. ali domaća tehnika počela je da radi tek s osnivanjem radio Beograda.

Ja inače znam nekih dvadesetak imena izvođača koji u snimali u 20-tim, dok šira publika zna samo Milana Timotića jer ga je Šijan u ,,Maratoncima'' predočio incertom numere ,,Svi vi što maštate o sreći''.
  Timotić inače nije bio dugo omiljen jer je otišao u neprijateljsku Austriju i živeo u Beču tokom rata.
  Šire mase možda znaju i za Sofku Nikolić jer je prva otpevala ,,Cojle Manojle'' u 30-tim i to vrlo specifično.
  Za ostale predratne pevače se ne zna.
  Njima se ni ovde nećemo baviti.

U ratu snimane su samo partizanske i četničke pesme. Posle rata samo partizanske.

Tek u 50-tim godinama počinje proizvodnja singlica. Ipak reč je ili o obradama stranih pesama ili o prepevima starih narodnih i starogradskih pesama.
  Pre 1959. snimale su se pesme koje nisu ostale upamćene, a interesantno je da i Srbi i Hrvati dobijaju svoje prve autentične hitove baš 1959.
  Kod Hrvata je do ,,Samo jednom se ljubi'' - Iva Robića, a kod Srba ,,Čamac na Tisi'' Duška Jakšića i Olivere Marković.

E sad počinjemo sa pregledom nauspešnijih pesama po mojoj (ali i vašoj proceni) od 1959. do danas.

PRAVILO: Diskutujemo samo o godinama koje su prošle u mojoj postavci. Dakle bez preskoka.

Posle 1959. kosntatujem da diskografski trofej za ovu godinu (po meni) ide Srbiji.
  ,,Čamac na Tisi'' mi je autentičnija pesma od ,,Samo jednom se ljubi'', a Olivera Marković i Nada Knežević su doprinele srpskom prvom bodu.
  U BiH se sve do 1964. snimaju samo ploče sa sevdalinkama. Ma koliko lepe, glasaću za autentičnost. 

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
Re: Turnir u diskografiji; SRB vs HR vs BIH vs CG
« Reply #1 on: 03-10-2013, 14:42:27 »
Evo nas već i u 1960. godini.
Pretraživač za tu godinu od domaće muzike pronalazi ove...

Godina 1960. bila je poznata po prvom jugoslovenskom filmu u boji ,,Ljubav i moda'' koji je ujedno i mjuzikl.
Sa ove distance izgleda čudno da su u muzičkom vrhu bilo koje godine glumci.
Ipak tad skoro niko nije imao TV, a ni radio nije bio čest. U bioskop je išao svako tako da su Đuza i Beba Lončar automatski postajali zvezde svake vrste.
   Čak trećina pesama sa liste 1960. su iz filma ,,Ljubav i moda''.

Bila je to godina i kad je Đorđe Marjanović snimio prvu ploču. Izdvojio se naravno ,,Zvižduk u 8''.

U Bosni se snimaju odlične sevdalinke. Dominiraju Himzo i Zaim.
   Ipak hit godine za mene je ,,U nedilju Ane''  Ive Robića.

Što ne znači da je Hrvatska dobila diskografski trofej od mene za 1960.
   Zbog ukupne slike muzičke scene, i 1960. mi je u znaku Srbije. Dakle od mene 2 poen.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #2 on: 03-10-2013, 14:54:54 »
U '61 popularna je bila ,,Mala Šejla''.
Ipak reč je o stranoj obradi, pa kao hit godine određujem ,,17 ti je godina tek'' Ive Robića.

Ovo će biti prva godina za koju procenjujem da je Hrvatska muzički više dala od Srbije
(previše je obrada stranih pesama u SRB bilo),
pa mi je odnos u godinama SRBIJA vs HRVATSKA =  2:1

Ivo Robić Sedamnaestogodišnjoj

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #3 on: 03-10-2013, 14:56:59 »
Zastave su iz pogrešnog vremena. A, uzgred, i ova pesma je isto obrada. Save the last dance for me - The Drifters

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #4 on: 03-10-2013, 15:10:54 »
I to je dakle obrada?
Promače mi.

No šta ćeš. 1960-su takve. Tada se teže dolazilo do originalnih ploča, a ljudi želeli
da pevuše i uz strane hitove na našem jeziku... šta znam.

Ipak bilo je i originalnosti. Bar kod nekih narodnjaka.

Ma koliko neko bio urbanoid, mora se priznati da je Cunetova ,,kafa'' tražena po kafanama i dan danas, a prođe pola veka.
Cune je svakako pomrsio račune Marjanoviću, Loli i Gabi.

Predrag Cune Gojkovic - Kafu mi draga ispeci

Od republika, trofej '62 dobija Srbija.
Bosna i dalje snima samo sevdalinke, a u Crnoj Gori u to doba snima samo jedan čovek.
Možda i nije tako, al' internet memorija drukče ne beleži.  :wink:

Iz mog ugla, turniri za prve četri godine su:
SRBIJA: 3
HRVATSKA: 1

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #5 on: 03-10-2013, 15:35:58 »

Godine '63 prvi put je tonski snimljena stara pesma ,,Još ne sviće rujna zora''.
  Interesantno je da ju je pevao, što se po imenu vidi, pripadnik manjine u CG - Ismet Krcić.

Singlice snimaju Nena, Lola, Zdenka sa Arsenom Dedićem, Tereza, Ivo Robić, ali za mene pesma godine je Marjanovićeva ,,Beograde''.
  Autor te pesme je Đorđev konkurent Dušan Jakšić.
  Ipak Jakšić shvata da ne može da je otpeva kao Đorđe i zato je nesebično daje kolegi.

Đorđe Marjanović - Beograde

Što se odnosa snaga tiče, i dalje dominira Srbija, dok je odnos zabavnjaci vs narodnjaci u smislu popularnosti, nešto u korist zabavnjaka.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #6 on: 03-10-2013, 15:58:45 »

Godine 1964. nastaju prve bosanske singlice koje nisu narodnjaci.
Jedno je ,,Život je sklopio krug'' Sabahudina, a drugi je prvenac ,,Indeksa''.
Ipak obe ploče su neuporedive po popularnosti u odnosu na sevdalinke koje je Sarajevo proizvodilo.

Između Hrvata i Srba je mrtva trka.
Arsen Dedić karijeru započinje na velika vrata.
Ipak ne zaostaje i Dušan Jakšić sa autoparodičnom pesmom ,,Ja sam simpatičan''.

Od brzih pesama za žureve, Karaklajićja je ubola hit ,,Zumba, zumba...''. (reč je o obradi).

ARSEN - Moderato cantable
ARSEN DEDIĆ - Moderato Cantabile

DUŠAN JAKŠIĆ - Ja sam simpatičan
DUŠAN JAKŠIĆ - JA SAM SIMPATIČAN

Odnos snaga po godinama zasad
SRBIJA : HRVATSKA = 4:2

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #7 on: 04-10-2013, 13:37:10 »

Od juče do danas nijedan komentar! 
 Ima li na forumu ikoga da ga bar malo pokreću (makar i negativno) domaće pesme iz 60-tih?

Kad je reč o 1965.  nema dileme koja pesma bila je hit godine i koja se sluša i dan danas.

Bila je tako lijepa Dragan Stojnic

Na našu žalost ni ,,Tako lijepa'' nije autentična.
Reč je o obradi francuske pesme ,,Elle Etait Si Jollie’’.
No, da li je Stojnić kriv što u našoj zemlji tada nije bilo autora koji su stanju da naprave hit dostojan njegovog senzibiliteta?

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #8 on: 04-10-2013, 13:56:19 »
Možda mnoge ne interesuje tema jer se nisu tad ni rodili, ali možda i zato što su ti zastave pogrešne.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #9 on: 04-10-2013, 14:14:57 »
Ma gde ću sad da tražim one komunističke republičke zastave.

Pa ja sam rođen tek 1977. pa me zanima uz koje zvuke su rasli i mladovali moji roditelji i starije generacije.
Ok, ja ću da teram dalje, pa se mnogi možda drugi uključe kasnije. Još par godina pa evo i prvog domaćeg roka...

Godina '66 bila je specifična po prvim uspešnim pokušajima novokomponovanih narodnjaka.
(Cuneta ipak računam u starogradsku muziku)
Sve do te godine, narodni pevači snimali su staru narodnu muziku (U Srbiji i Crnoj Gori - izvorna, a u BIH - sevdalinke).
Međutim u 1966. viđamo i prve nove autorske folk pesme.

Pri pogledu na listu 1966. mnogim urbanoidima dići će se kosa na glavi jer na njenom čelu nije niko drugo do li...

Ali budimo iskreni, sa celog spiska od pre 47 godina, jedina koja je i dan danas ostala popularna i tražena po kafanama je ,,Od izvora dva putića''.
Nazivi ostalih pesama retko kome išta znače danas.

Izuzetak je moža ,,Lutku imam ja koja kaže ne ne ne'', ali i ta pesma popularnija je u izvođenju Vlade Divljana i Gileta nego Senke Veletanlić.
Zdenik ,,Zagreb Zagreb'' verovatno je ostao lokalno poznat zagrepčanima, i to je sve.

Lepa Lukic - Od izvora dva putica - (Tv DM SAT)

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #10 on: 04-10-2013, 14:43:34 »

1967. ba delu je totalna dominacija narodnog i etno melosa.
Pop/rok izvođači: Miki Jevremović, Uragani, Siluete, Džimi Stanić ili Osmeh 220 te godine
po kvalitetu nisu mogli da pariraju tradicionalistima. 

Ovo mi je inače jedna od najlepših domaćih pesama ikad.
Vlaški stil.
DRAGOSLAVA GENČIĆ - USPAVANKA

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #11 on: 04-10-2013, 15:30:13 »

Godina '68 bila je politički nestabilna, ali je muzički bila dosta solidna.
Za razliku od predhodne, ove godine dominiraju zabavnjaci.
Na Eurosongu Jugoslaviju predstavljaju Dubrovački trubaduri, autentina grupa čiji članovi redovno nastupaju odeveni u dubrovačke trgovce iz srednjeg veka.
Tako su nastupili i na Evroviziji 86. mesto).

Odlične albume snimaju i Zdenka Vukčević, Crveni koralji i naravno Đorđe Marjanović.

Za razliku od Beograda i Zagreba, Sarajevo i Titograd ne daju ništa van narodne muzike, da je ostalo zapamtljivo.
Ipak u CG se pojavljuje prvi zabavni bend Montenegro Five.

Dubrovački Trubaduri - Jedan dan (Yugoslavia ESC 1968)

Te godine, domaćoj muzici je najviše dala Hrvatska, ali je za mene Srbija još uvek vodi u godinama sa 6:4.

Agota

• 4
  • 3
« Reply #12 on: 05-10-2013, 22:19:18 »
Eurovision 1963 Yugoslavia - Vice Vukov - Brodovi
Eurovision 1965 - Vice Vukov - Čežnja

Vice Vukov je dva puta predstavljao Jugoslaviju na pesmi Evrovizije. :)

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #13 on: 06-10-2013, 22:29:05 »
O hvala Agota što si se uključila.  ;)
Bojao sam se da mi je propala tema još na prvoj strani.

Inače znam i za ove dve pesme Vice Vukova, ali ih nisam stavio na top liste za njihove godine.
Top liste sastavljam na osnovu 2 kriterijuma

1) Mog ukusa - gde očekujem ispravke od strane drugih i sugesije gde treba da ,,oslušnem bolje''.
2) Procene

Ma kakav ukus bio, kod nekih 80-tih moraće Brena da ide u sam vrh.

Za dve dve pesme Vice Vukova procenjujem da nisu bile prihvaćene u narodu.
Ni danas nema puno pregleda na youtube. Reč je o egzibicijama da se pokaže kako peva, o instistiranju na
poetičnom tekstu, na čiju korist strada melodičnost.
Možda su obe pesme u svojim godinama bile negde na 50. mestu u Jugoslaviji, ali sumnjam da su ispred toga.

Ne potcenjujmo ljubav prema narodnjacima, sevdalinkama i obradama najvećih svetskih hitova (Marjanović, Stojnić, Ivo Robić...)

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #14 on: 07-10-2013, 11:27:11 »
Inače za 1968 imam ispravku.
Zaboravio sam da uvrstim predivnu pesmu ,,Kućerak u Sremu''.
U međuvremenu sam otkrio da je prvi put izvedena '68.
Odmah ide ispred svih te godine.

Vlada Kanic - Kucerak u Sremu / Music Video ©2004

Inače ovaj pevač je iste '68 otišao u Norvešku i ima jedan album na norveškom (2001).

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #15 on: 07-10-2013, 12:13:52 »
Ispravljena verzija za '68 je ova...

A za '69 sledeća...

Dakle već drugi put hitmejker godine - Arsen
ARSEN DEDIĆ - Sve što znaš o meni

Agota

• 4
  • 3
« Reply #16 on: 07-10-2013, 14:30:49 »
Ma kakav ukus bio, kod nekih 80-tih moraće Brena da ide u sam vrh.
Normalno! Mora Brena, mora JANOŠ. :lol:

Većinu pesama sam čula i ranije, ali nisam znala baš sve izvodjače.
Može od ovog da ispadne jedna fina kompilacija.
...evo, sad prvi put slusam Gvozdena Radičevića, ali Toza je Toza.

Interesantan je ovo topik Loni. Teraj dalje...

Pozdrav!
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #17 on: 07-10-2013, 14:58:41 »
Hvala.
Evo ni ja nisam znao do pre 2 meseca da je pesmu ,,Uzmi sve što ti život pruža'' pevao neki tamo Gvozden desetak godina pre Tozovca.
Mnoge pesme su popularnost doživele tek u drugoj verziji.
Recimo melodija ,,Lipe cvatu'' samo s drugim tekstom prvo je izašla kod Bisere Veletanlić. Ništa nije postigla s tobom pesmom, da bi je par godina kasnije Brega uobličio i gurnuo u najveće hitove. Često je to tako.

No idemo dalje...

Došli smo već u 70-te, što znači da upasmo u ZLATNO DOBA domaće muzike (ne mogu da kažem baš YU muzike jer ovde nisu obuhvaćene scene dveju republika sa autentičnim jezicima). U šezdesetima su dominirale obrade, a posle 1990. slede ratovi, pad standarda i pad u svakom smislu.

Za 1970. specifično je da je i Sarajevo konačno, posle sevdalinki, proizvelo i jednu pop grupu, popularnu od Vardara do Triglava.
Reč je o bendu PRO ARTE, čiji je pevač bio Vladimir Savčić Čobi.
,,Lola, o Lola ja znam da nisam milioner'' dokazuje da je i tad bilo sponzoruša (uprkos nedostatku tog izraza).
Na žalost fanova Lepe Lukić, njena rivalka Silvana je potpuno harala folk scenom.
U Srbiji je bum sa albumom romskih pesama napravila Mira Peić. Pesme ,,Evo banke cigane moj'' i ,,Ciganka sam mala'' ranije su postojale samo u Skadarliji,
ali ih je tek Mira Peić uvela na nosače zvuka.

U Hrvatskoj od narodnjaka nepriksonovena je Vera Svoboda, negovateljica slavonskog melosa,
a u hrvatskom popu ubedljivo dominiraju bračni par Arsen i Gabi.

Godinu ranije hit godine je ubo muž, a ove žena.

Snimak gde se vidi mlada Gabi (ali je loš zvuk) - Gabi Novak - Vino i gitare

Snimak gde se ne vidi Gabi, ali je dobar zvuk - Gabi Novak - Vino I Gitare

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #18 on: 07-10-2013, 15:08:08 »
U '61 popularna je bila ,,Mala Šejla''.

Imam singlicu! :!: Ko klinka sam je baš vrtela i glumatala tamo neki tvist.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #19 on: 07-10-2013, 15:33:16 »

A godina 1971.  je, iz mog ugla, prva godina u kojoj je Bosna počela potpuno da parira SRB i HRV.
U šesdesetim se znalo da urban zvuk prave oni u Beogradu i Zagrebu, a Bosanci i Crnogorci kao i neurbani delovi Srbije i Hrvatske, narodnjake.
   U Sarajevu se posle Pro Arte-a, pojavio i Kemal Monteno. Polu Bosanac, polu Italijan, koji je Sarajevu dao pop-šlager notu koji grad pre njega nikad nije imao.
Indeksima ovo nije prvenac, ali tek pesmama sa albumom iz ove godine, uspeli su da skrenu pažnju na sebe.
   Novokomponovani narodnjak koji je najviše pažnju skrenuo na sebe je Hašim Kučuk Hoki.

U Srbiji narodnjaci uzimaju primat. Mladi Tozovac je snimao i ranije, ali tek s Mirjanom biva lansiran u vrh. Značajni su i Aca Matić kao i Vera Ivković.  Na žalost ljubitelja Đorđa Marjanovića, s početkom 70-tih njegovo doba polako prolazi.

U Hrvatskoj osim para - Arsen & Gabi istiću se Slavonac Kićo Slabinac i Dalmatinac - Mišo Kovač. Tu je negde i Tereza.

U CG i dalje nema pop-roka koji koji je upamćen danas, ali zato Šćepanovićka i Bubanja osvajaju prepevima izvornih pesama.

Hašim Kučuk Hoki - Nazdravite drugovi
Hasim Kucuk Hoki - Nazdravite Drugovi(pijem da je zaboravim)

Vice Vukov - Tvoja zemlja
Vice Vukov Tvoja zemlja   

(Možda i lepša od Hokijeve, ali ništa ne može da se meri sa kafanskim hitom).
Ova pesma može da podrazumeva i Jugoslaviju i Hrvatsku i samo neki određeni lokalni kraj.

Predrag Zivkovic Tozovac Mirjana

Između te tri pesme, mrtva trka.

Agota

• 4
  • 3
« Reply #20 on: 07-10-2013, 17:45:26 »
Dragi Loni,gde je Toza tu je i Cune, tako da...

Predrag Cune Gojkovic - Ljubav mi srce mori

Father Jape

• 4
  • 3
« Reply #21 on: 07-10-2013, 18:06:42 »
Loni! Tek sad zavirih na ovde, naslov me nije naročito privlačio. Najbolja tema na Sagiti u poslednjih ko zna koliko!
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #22 on: 07-10-2013, 18:40:34 »
meni je iz šesetpete recimo ova draga. imam negde i singlicu, samo da je iskopam.

DIEGO VARAGIĆ - Krčma na putu za Tenesi (1965)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Agota

• 4
  • 3
« Reply #23 on: 07-10-2013, 19:20:22 »

tomat

• 4
  • 3
« Reply #24 on: 07-10-2013, 20:37:02 »
koje godine je ovo izašlo?

Siluete

po meni, mnogo bolja verzija od originala.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

milan

• 4
  • 3
« Reply #25 on: 07-10-2013, 21:23:37 »
O MLADOSTI!

Poklanjala si al' si krala
I nevjerna si bila ti
Ne, suvise mi nisi dala

[/color]O mladosti, o mladosti,
O mladosti moja

[/color]To skrto sunce sto je palo
Ta ljubav jadna, kratki sni
Za uspomene to je malo
O mladosti, mladosti

[/color]Daj stani na cas, i daj mi snage
Da oprostim se bar od nje
I da mi društvo pjesmu svrsi
I da se casa ispije

[/color]Još prepun nade, što da radim
Na pola puta tek smo mi
A jutros vec su drugi mladi
O mladosti, o mladosti
O mladosti moja

[/color]Pa zbogom, budi bolja s drugim
I daj mu vise njeznosti
Jer to je nista što ja gubim
O mladosti, mladosti

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #26 on: 08-10-2013, 09:43:15 »
Hvala Father Jape!
Agata, hvala za ovu Cunetovu pesmu. Nisam je po naslovu prepoznao, ali naknadno upisati za 1969.

Za ovog Dijega znam, ali mi na listi nije bio u prvih 40.
Prema mojoj proceni narod ipak nije tako dobro prihvatao tako prosto preslikan prevod stranih pesama.
Da je umesto ,,Put za Tenesi'' bio ,,Put za Dubrovnik'' bilo bi prihvaćeno bolje.

Što se tiče obrada Silueta, ista stvar. Ipak će narod pre slušati original.
Siluete imaju čak i obradu koja glasi ,,Ja sanjam grad Masačusets'' - Uklopilo im se u ritmiku da je Masačusets grad.  xjap

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #27 on: 08-10-2013, 10:54:05 »

Za godinu '72 može se reći da je bila u znaku novokomponovane narodne muzike.
Silvana, Beba Selimović i slični izvođači koji su do tad uglavnom snimali tradicionalne izvorne pesme i sevdalinke, počinju da dobijaju ponude
od novih autora.
Cilj je napraviti nešto jednako vredno kao sevdalinka/izvorna pesme, ali da ipak ima autorski pečat.
Već sa prvim pokušajima i Silvana i Beba ubadaju hitove.

Iako na listi dominiraju narodnjaci u prvih nekoliko mesta (Čak se i za pesmu ,,Dok palme njišu grane'' može reći da je dalmatinski narodnjak),
reč je o narodnjacima kojima se ne bi postideo nijedan eminentan muzički poznavalac.
Tako je čak i Petar Janjatović - jedan od najpoznatijih rok kritičara za emisiju ,,Sav taj folk'' rekao da je preslušao narodnjake iz 70-tih i 80-tih 
i nije mogao da veruje koliko je to dobro u odnosu na sve što će nastati kasnije.

Miroslav Ilić konačno je lansiran u vrh ,,Devojkom iz grada'', popularnost utvrđuju Šaban Šaulić i Zoran Kalezić. Ipak na samom vrhu je naravno Silvana.

Od zabavnjaka dobre albume snimaju Indeksi, Mahir Palaš, Miki Jevremović, Mišo Kovač, Pro Arte...

Silvana Armenulić - Srce gori jer te voli
Silvana Armenulić - Srce gori jer te voli

Beba Selimović - U srcu mome samo živiš ti, jedina moja ljubavi...
Beba Selimovic U srcu mome samo zivis ti

Dubrovački trubaduri - Dok palme njišu grane
Dubrovacki trubaduri-Dok palme njisu grane

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #28 on: 08-10-2013, 11:01:55 »
Inače da napomenem da su se narodnjaci onog doba razlikovali od savremenih i po samom bekgraundu.

SILVANA ARMENULIĆ - Jedno od šestoro dece, rođena u jako siromašnoj porodici bez osnovnih stvari za život.
Da bi porodica sa toliko dece (majka nezaposlena domaćica) imala od čega da živi, otac je gurnuo Silvanu (kasnije i njenu mlađu sestru) da peva po kafanama sa samo 16 godina.

JELENA KARLEUŠA - Bogato dete ministra policije, živela na visokoj nozi. Imala novca za ploču i luksuzne spotove već u 17.godini.
CECA - Već od 20. udata za jednog od najbogatijih ljudi u Srbiji. Imala novca za kupovinu najboljih tekstopisaca, kompozitora, aranžera, reditelja spotova...

Mislim da potpuno drugačiji izraz i emociju daju oni koji su se namučili u detinjstvu i doživeli katarzu kroz patnju od ovih drugih, mada naravno siromaštvo i patnja ne mogu sami po sebi dati kvalitet.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #29 on: 08-10-2013, 12:15:32 »

Ako su '71 i '72 bile u znaku Bosne, naredna '73 je potpuno u znaku Srbije.
  Možda i najjača godina za srpsku muziku ikad.
Čak desetak pesama od tad ostale su večno zelene: Sunčana strana ulice (S vremena na vreme), Jefimija (Lutajuća srca), Odiseja (Leo Martin), Ti si žena mog života (Miroslav Radovanović), Šta je s tobom Radovane (Danilo Živković), Pogledaj de mala moja (Braća Bajić) i čak dve sjajne pesme Zorana Gajića (Rastao sam pored Dunava; U Novom Sadu)
   Nezahvalno je proceniti šta je tačno bio hit godine. Reč je u nijansama u kvalitetu, a one su u mom slučaju odlučile da na vrh postavim Radmilu Karaklajić (Ti ćeš mi se vratiti).

Hrvatska muzika svoj vrh dosegnuće nešto kasnije, ali 1973. veliku pažnju skreće autentična, veoma talentovana Josipa Lisac.
Previše urbana i avangardna da bi bila na glavna zvezda svih slojeva jugoslvoenskog društva, ali dovoljno da osvoji publiku željno nečeg novog i neobičnog.

Kao predstavnik za Eurosong odabran je mladi i poprilično anonimni Hercegovac Zdravko Čolić sa pesmom ,,Gori vatra''. Ostvarje prosečan plasman, 15 mesto, ne obećava mnogo i teško da je iko mogao da zamisli da će upravo taj momak u decenijama koje slede, svima pomrsiti račune, plus poosvajati sve suknje iz regiona.

Radmila Karaklajić - Ti ćeš mi se vratiti   
RADMILA KARAKLAJIĆ - TI ĆEŠ MI SE VRATITI(1973)

Mahir Paloš - Spavaj cvijete moj
Mahir Palos - Spavaj cvijete moj

Leo Martin - Odiseja
Leo Martin - Odiseja

Lutajuća srca - Jefimija
Lutajuća srca - Jefimija (1973, spot)

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #30 on: 08-10-2013, 15:30:23 »
  I konačno dođosmo do godine u kojoj se pojavilo Bijelo dugme.
Nastali iz VIS Jutro, sa prvom pevačem Željkom Bebekom, dugmići su već na početku rada skrenuli veliku pažnju javnosti.
  Prvi album je sadržao samo 6 pesama, od kojih su čak tri pesme postali veliki hitovi.

Svoju punu zrelost ostvaruju i Indeksi koji svake godine izbace veći hit od onog iz predhodne.
U okviru bosanskog popa do vrha se penju tada vrlo mladi Jadrnka Stojaković i Kemal Monteno.

Ipak, Bosna i Hercegovina ne bi muzički bila najdominantnija te godine da ne beše Hanke Paldum - nove narodne pevačice sa velikom ambicijom.

Od hrvatskih šlagera najupečatljivija je pesma ,,More'' Meri Cetinić i Stijene (autor je Crnogorac Slobo Kovačević), a upravo ove godine na scenu stupa Oliver Dragojević, nenametljiv Splićanin sa pemom ,,Anđela''. Veliki hit je i ,,Kaži zašto me ostavi'' Džimija Stanića.

U Srbiji najveća ženska zvezda je glumica Olivera Vučo koja u ulozi pevačice bira ime Olivera Katarina. Standardno dobre albume izbacuju Tozovac, Leo Martin i Boba Stefanović dok poziciju kralja tamburaške muzike u severnoj Vojvodini dobija Zvonko Bogdan.
    Inače čak 2 Makedonca dolaze da snimaju na srpskom jeziku. Jedan je Dragan Mijalkovski koji oduševljava publiku hitom ,,Idi idi dušo moja'' i Muharem Serbezovski sa hitom ,,Ramo Ramo druže moj''.

Hanka Paldum - Voljela sam oči zelene
VOLJELA SAM OČI ZELENE ~ Hanka Paldum, Željko Puntijar i Slavonski dukati

Meri Cetinić & More - More
MORE - Meri Cetinić i grupa More

Dragan Mijalkovski - Idi idi dušo moja
Dragan Mijalkovski - Idi, dušo moja (1974)

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #31 on: 08-10-2013, 19:19:06 »
Mnogo me keca ovaj ,,Kućerak u Sremu''.
Pesma ipak nije 1968. nego 1986. godište.  xtwak

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #32 on: 08-10-2013, 20:02:09 »

Meho je ostao bez teksta, pa ja moram da interveniram. Loni, ti si, bre, narodnjak u duši. [/size]Ja, koji spadam u "Stare fosile", za tebe predstavljam oličenje muzičke avangarde. [/size]Nije ni čudo što nam se sve ovo dešava... Mada, kada bolje razmislim, i ovi "moji" se nisu bolje pokazali u Vladi... :)

RADOJKA ŠVERKO - Lisinski '86 - Kud plovi ovaj brod

Mica

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #33 on: 09-10-2013, 11:21:20 »
 :mrgreen:  Šta ću kad sam emotivan.

Ja i nemam omiljeni žanr.
Mislim da je u Srbiji, koja je bila na raskrsnici civilizacija, nepristojno ceniti samo jednu vrstu muzike.
Ne samo nepristojno nego ograničavajuće.

Kao kad bi neko gledao recimo samo horor filmove  :evil: (organičavajuće).

Što se ovih lista tiče ja ih ne radim na osnovu svog ukusa već više kao procenu.
Malo bi bilo bezveze da stavim za neku godinu s početka 1970-tih na čelo liste Elipse ili Siluete, ako im pesme imaju par stotina pregleda na youtube,
a hitovi koje su tad izbacile Sivana i Hanka - maltene milion.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #34 on: 09-10-2013, 12:26:17 »

Ispravljena lista iz 1972. U prošloj proceni prolete mi Kićo.

Krunislav Kićo Slabinac - Zbog jedne divne crne žene
Kico - Zbog jedne divne crne zene

A kad je reč o 1975. ona je potpuno promakla u znaku Bosanaca. Pritom ,,Bijelo dugme'' još uvek nije doseglo maksimum.
Dobre albume ubadaju Indexi, Jadranka Stojaković, Kemal Monteno, Pr Arte, a kod narodnjaka Hanka.

U Hrvatskoj glavne zvezde su Dado Topić, Zlatko Pejaković i Oliver Dragojević.

Srpska scena kao da je ove godine potpuno podbacula u odnosu na Bosance i Hrvate.

Hit godine ubabaju Ambasarodi čije je pevačica tada bila Ismeta Dervoz Krvavec sa patriotskom pesmom ,,Zemljo moja'' - posebno veličanstveno izvođenom
na sletovima za ,,Dan Mladosti''.

Ambasadori - Zemljo moja
Ambasadori - Zemljo moja

Korni grupa - Etida (naknadno ubačena u 1973)
Korni grupa - Etida (1973)

Indexi - Ti si bila u svemu naj, naj naj
Indexi - Ti si mi bila u svemu naj, naj...

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #35 on: 09-10-2013, 13:04:30 »
U godini 1976. nema sumnje da najpopularnija grupa u zemlji postaje ,,Bijelo dugme''.
Njihov album postaje album godine.

Ostali izvođači su ih prestizali, ali samo u pogledu pojedinačnih pesama.
Ipak ,,Bijelo dugme'' ima čak 4 uspešne pesme te godinu, a za skoro nikog drugog ne može se reći da ima i dve.

Zvonko Bogdan se odlučuje da prekine tradiciju snimanja samo starih tamburaških pesama i uzima potpuno novu pesmu
,,Osam tamburaša s Petrovaradina'' koja ppstaje ogroman hit.

- Ove godine na scenu stupa i Bora Đorđević. Karijeru ne započinje kao samostalan već u grupi ,,Suncokret''.
Interesantno je da u ovoj grupi pevaju čak troje mladih koji će kasnije ostvariti veliku popularnost.
Osim Bore, tu su ženski vokali: Bilja Krstić i Gorica Popović koja će, doduše popularnost steći u glumi.

Svoj vrhunac karijere dostiže i Nena Ivošević, a zapažen album snimaju Bisera Veletanlić i Beti Đorđević.

U Hrvatskoj glavne nagrade na splitskom i opatijskom festivalu osvajaju Oliver Dragojević, Zlatko Pejaković i Džo Maričić Maki koji ubada i hit godine.

U Crnoj Gori hara grupa Entuzijasti, čiji je lider Mili Knežević, otac kasnije popularnog pevača Nenada Kneževića Kneza (1990-te).

Džo Maričić Maki - Doviđenja i ne plači
DŽO MARAČIĆ MAKI - DOVIĐENJA (1976.g.)

Suncokret - Tekla voda kalino (prilika da vidite mladog Boru Đorđevića)
Suncokreti - Tekla voda Kalino

Nena Ivošević - Piši mi
NENA IVOŠEVIĆ - PIŠI MI(1976)

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #36 on: 09-10-2013, 21:48:31 »
Što se ovih lista tiče ja ih ne radim na osnovu svog ukusa već više kao procenu.
[/size][/color]
[/size]Aman, čoveče. Ja sam te 1976 imao 15 godina, Kakva ti je to procena da je Džo Maričić Maki bio popularniji od Bijelog Dugmeta. O čemu pričaš?[/color]
[/size]Šta ćeš da zaključiš na osnovu ovako potpuno nesuvislih procena?[/color]
Mica

Agota

• 4
  • 3
« Reply #37 on: 09-10-2013, 22:44:17 »

Top liste sastavljam na osnovu 2 kriterijuma

1) Mog ukusa - gde očekujem ispravke od strane drugih i sugesije gde treba da ,,oslušnem bolje''.
2) Procene

Loni !!!! xremyb

Loni, pusti Micu, meni ne smeta, evo, recimo...meni se povraca na Kemu i Sarajevo ljubavi moja ,ali ako turis na listu Gordanu Stoicevic JA NE MOGU BEZ NJEGA (1979!) mozemo u kafanu!!! xcheers

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #38 on: 09-10-2013, 23:37:35 »
He he, uhvatiste me u kontradiktornosti.
Zapravo ne znam ni sam. Na čas radim na osnovu procene, a kad procena zataji onda mi ne preostaje ništa drugo no da malo uključim i lični ukus, pa onda kombionujem, pa iznegiram sam sebi da sam odokativno procenjivao i odem na youtube da vidim ko ima veći procenat lajkova od dislajkova.

Mićo, pa nigde ne kažem da je Džo Maričić Maki popularniji od Bijelog dugmeta. On to nije čak ni na osnovu liste 1976 jer dugmići imaju čak 4 pesme.
To što mu je jedna pesma za 10+, a dugmičima za devetke i osmice, ne znači da iko može da ubije 4 nečija konja jednom ili dvema pesmama.

Za mene nema dilema kad je reč o 1976. Makijeva pesma ,,Doviđenja'' bolja je od svake pojedinačno dugmetove na albumu iz 1976. Melodijski je jača kao i emotivno. Tekstualno nije, ali po mojoj proceni na tekst ne padaju široke narodne mase nego na emociju.
To što je Makiju to možda poslednja godina u karijeri, a dugmićima tek druga, od petnaestak, je sasvim druga stvar.

Dugme će biti na čelu nešto kasnije, dok će ovi da nestanu, ali otom potom.

Agota, naravno da će biti i Goce Stojićević, nego mi se čini da propustih Ljupkinu ,,Tu tvoju barku malu''.

No čak i da se ne slažemo tim bolje. Tema će da živne.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #39 on: 10-10-2013, 13:30:13 »
Idemo dalje.

Sedamdeset sedma je još jedna godina u nizu ,,bosanskog zlatnog doba''.
Najviše hitova dali su ,,Bijelo dugme'' (4 pesme), Suncokret (3), Kemal Moneno (2), Zlatko Pejaković (2), Džo Maričić Maki (2), Oliver Dragojević (2) i Zdravko Čolić (2 hita).
Indeksi su dali jedan, ali vredan hit - po mojoj proceni najlepša pesma te godine.

Ambasadori menjaju pevačicu, pa im umesto Ismete Dervoz KRvavac dolazi Jasna Gospić. Ipak publika to ne zamera jer Jasna održava staru slavu odlično otpevanom pesmom ,,Dođi u pet do pet''.

Novi Fosili postoje već nekoliko godina, ali dok su imali samo muške članove gotovo da nisu imali većeg uspeha. Zato angađuju Đurđicu Milićević Barlović za prvi album i već postaju zapaženiji. Očigledno im je suđeno da slavu dosegnu tek uveđenjem pevačica.

Pro-ženskim vokalima okreće se i grupa ,,Suncokreti''. Za razliku od prošlog albuma kad je dominirao muški vokal Bora Đorđević, na ovom dominira ženski deo grupe: Snežana Jandrlić, Bilja Krstić i Gorica Popović.  Ističu se pesme ,,Prvi sneg'', ,,Moje bube'' i ,,Balada o lepoj rosi''.
U to doba ,,Suncokret'' je bio najpopularnija grupa u Srbiji, dok ih je u stopu pratila grupa ,,Smak'' sa nešto tvrđim zvukom.

Što se tiče pesama kojima su se u vrh te godine katapultirali Zrdravko Čolić i Neda Ukraden kah kah kah kah kah  :roll:
Naslovi tih pesama kah kah kah kah kah
No, možda zaista nije reč ni o kakvom šlihtanju radi proboja u karijeri.
Čola, Neda (nešto kasnije i Đole), su možda svim srcem obožavali Tileta i ideologiju bratstva i jedinstva, da su im sve druge teme bile trivijalne. 

Od narodnjaka aktuelni su Nedeljko Bilkić i Vera Ivković, a prvi put se pojavio Era Ojdanić. Ovaj pevač danas propagira tradicionalne vrednosti i muževnost. U to doba išao je na tapiranje kose i nosio mini val. 

Na jednom omotu kosa ovakva...

Na drugom ovakva...

Da li je od vetra ili i muškarčine-srbende imaju određene ,,tretmane'', ne znamo, ali je pojavom skrenuo pažnju na sebe.

U zaključku može se reći da je možda bitnije da neko ima više hitova pa makar nijedan ne bio na samom čelu nego samo jedan pa makar bio i u vrhu.
Logika po kome je ,,Bijelo dugme'' i ove, treće godine, bilo najpopularnije je sledeća:
    - najpopularnije tri pesme emituju se na prosečnoj radio stanici 20 puta dnevno,
    - naredne tri - 15 puta dnevno
    - sledećih desetak - oko 10 puta
itd.
   Ako neko ima tri pesme između 10. i 30. mesta, opet je popularniji od nekoga ko ima samo jednu na samom vrhu. Izuzetak je situacija kad neka pesma previše odskoči, ali to se skoro nikad nije desilo.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #40 on: 10-10-2013, 15:41:58 »

Godina '78 iznedrila je mnogo kvalitetnog popa, ali prvenstveno od Hrvata i Bosanaca.
U Srbiji dominantni su narodnjaci, uz izuzetak dve veoma značajne pojave; grupe Rani Mraz i originalnog Olivera Mandića.

BiH: U godini kada je ,,Bijelo dugme'' pauziralo sa izdavanjem novih albuma, kolo je vodio Kemal Monteno. Pesma ,,Nije htjela'' definitivni je hit godine.
Čola svake godine izbacuje album bolji od predhodnog, a pesme vredne pamćenja snimaju i COD i Divlje jagode.
   Pre samo desetak godina, u Bosni su se snimale samo sevdalinke, dok je ove godine dominantan postao rokenrol.
   Bez Silvane Armenulić (poginula 1976) folk scena mnogo gubi. Gubitak Silvane delimično nadonađuje Hanka Paldum, a tu je i Rasim Samardžić.

HRVATSKA: U godini 1978. Hrvatska je ponudila pitom, blag mediteranski melos. Festivali u Splitu i Opatiji postaju sve popularniji, nešto nalik domaćem San Remu. Za razliku od nekih predhodnih godina u kojima su dominirali Slavonci (Kićo Slabinac, Vera Svoboda), zahvaljujući ovom festivalu primat dobijaju Dalmatinci (Oliver, Tereza, Meri Cetinić)...
   Ipak blage znake promene u Hrvatskoj, ka tvrdom zvuku, dokazuju pojave ,,Atomskog skloništa'' i već prisutne grupe ,,Time''. Na granici popa i roka su i Srebrna krila, na čijem je čelu Vlado Kalember. Ova godina može se posmatrati kao prva godina ,,novog vala'' - vremena u kome će rokeri početi da dominiraju.

SRBIJA: Novosađanima i okolini ova godina ostaće bitna jer je izrodila muzičara koji će ostati veliak legenda - Đorđa Balaševića.  Ovog puta ne kao samostalnog već kao člana grupe Rani Mraz.
    Suncokret, najpopularnija srpska pop grupa iz predhodne godine se raspala, a Bilja Krstić, bivša članica te grupe upada i u Rani Mraz i Balaševiću peva prateće vokale.
    Kao i Čola i Neda Ukraden i Balašević karijeru započinje pesmama o Titu.
    Od srpskih narodnjaka pored Šabana, Lepe Lukić, Anđe Govedarović i Živana Mišića, u prvi plan upada Nenad Jovanović, tip koji otvoreno forsira orijtenalni melos. Snima pesme ,,Osman aga'' i ,,Šotu'' koja će postati nezaobilazna na skoro svim svadbama u Srbiji.

CRNA GORA: Ove godine značajan im je samo narodnjak ,,Oj drugovi je l vam žao, rastanak se primakao'' u izvođenju Ismeta Krcića. Branka Šćepanović teže prevazilazi iz lokalne popularnosti, ali joj ipak i uspeva.

Agota

• 4
  • 3
« Reply #41 on: 10-10-2013, 16:01:56 »
Na današnji dan, 1976. poginula je u saobraćajnoj nesreći, u 38. godini, jugoslovenska pevačica, "kraljica sevdalinki", Zilha Bajraktarević, poznatija pod umetničkim imenom Silvana Armenulić.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #42 on: 10-10-2013, 17:31:39 »
Eto. Da nije poginula tad, umrla bi negde, otprilike sad...

Inače, u poslednjoj listi sam pogrešio. Poslednje 3 pesme nisam svrstao, pa su ,,Život je more'' i ,,Oprosti mi Katrin'' ostaše na kraju liste.

Posle sam uradio reviziju, ali sistem nije hteo da mi prihvati izmenu posta ni iz tri pokušaja.
Ovaj forum vrlo baguje.
Sad šta je tu je...

Midoto

• 4
  • 3
« Reply #43 on: 11-10-2013, 00:38:28 »
Eto. Da nije poginula tad, umrla bi negde, otprilike sad...

Ovaj forum vrlo baguje.
Sad šta je tu je...

Loni, ti imaš dar da razgališ čoveka! :)

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #44 on: 11-10-2013, 13:39:42 »

I sedamdeset deveta bila je muzički vrlo plodna.
Od deset najpopularnijih pesama, čak 3 su bile od grupe ,,Bijelo dugme''.
Ipak, to što su harali dugmići, ne znači da su ostali spavali.
  Širom zemlje održavaju se: splitski festival, opatijski festival, beograsko proleće, sarajevski šlager, zagreb fest, (skopje fest, mada Makedonci nisu obuhvaćeni), festival ,,omaldina'' u Subotici, festival narodne muzika ,,Ilidža'' ..., a na njima glavne nagrade osvajaju Gabi Novak, Tereza, Ljiljana Petrović itd.

Interesantno je da na splitskom festivalu pobeđuje Balaševiuć sa grupom Rani mraz i pesmom ,,Panonski mornar''.

HRVATSKA: Konačno rokenrol ! Među prvim rokerima naravno Dado Topić (Flojd, Flojd, Flojd, Flojd, Flojd)... Prate ga Mlazni pogon, Srebrna krila i Josipa Lisac.
Od mekog zvuka tu su Tereza, Darko Domijan i naravno Gabi Novak.
Od narodnjaka Ladarice.

BiH - Osim neprikosnovenih dugmića, značajno za ovu godinu je što se pojavljuje prvi bosanski elektro pop band - Mirzino jato - balkanska Abba.
Glavni hitovi ,,Normalna stvar'' i ,,Apsolutno tvoj''.  Na putu ka vrhu penje se i Sead Memić Vajta. Indeksi kao da su prošli svoj maksimum i počinju da padaju.

SRBIJA - Na ovoj listi vidimo i ,,Rani mraz'' i Đorđa Balaševića. Nije greška. Bend ,,Rani mraz'' raspao se otprilike na polovini godine, pa pesme u prvoj polovini pripadaju grupi, a u drugoj polovini samostalnom Đorđu Balaševiću.
Od 40 najpopularnijih pesama te godine, Balaševićeve su čak 4, što govori o velikom uspehu mladog novosadskog kantautora.
Od rokera zapaženi su i ,,Riblja čorba'' i Slađana Milošević.
Bolji poznavaoci muzike znaju da je ove godine nešto nasnimao i Oliver Mandić. To je tačno, ali zvaničnu ploču nije izdao.
Njegove pesme iz 1979. nisu nigde objavljene.
Tu su još i ,,Zlatni prsti'', a od mekog zvuka Leo Martin.
Od narodnjaka opularnost utvrđuju: Toma Zdravković, Miroslav Ilić, Tozovac, Usnija Redžepova, Dara Ružić i naročito Gordana Stojićević koja izbacuje 2 evergreen-a,
dok Saveta Jovanović prva snima pesmu ,,Odakle si sele''.

CRNA GORA: Najznačajnija je etno pesma ,,Ružo moja rumena''. Vokal grupe ,,Korak'' Danijel Popović razmišlja o samostalnoj karijeri, pa je ovo poslednja godina postojanja te grupe.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #45 on: 17-10-2013, 15:33:17 »

I polako ulazimo u osamdesete, najverovatnije najplodniju deceniju kad je domaća muzika u pitanju.

To je decenija u kojoj je konačno punim plućima zaživeo rokenrol (takozvani novi val ili novi talas).

HRVATSKA: Rokeri sve više uzimaju primat od tradicionalista i šlager pevača. Ove godine značajni su albumi ,,Azre'', grupe ,,Metak'', ,,Prljavog kazališta''.  Kad je reč o nešto mekšem zvuku, pažnju cele Jugoslavije kupe ,,Novi fosili'' uz naravno Terezu, Josipu, Olivera, Zlatka Pejakovića i Gabi Novak koja se ne predaje. Od narodnjaka interesantne su ,,Ladarice''.

BOSNA I HERCEGOVINA: Pored ,,Bijelog dugmeta'' i ,,Mirzinog jata'' kojima su albumi iz 1980. ipak nešto slabiji od predhodnih, u prvi plan isplovio je Zdravko Čolić. Momak iz Hercegovine od koncerata širom cele Jugoslavije pravi čuda i pravu žensku histeriju. Od odlaska iz grupe ,,Ambasadori'' Jasna Gospić tone, dok Vajta posle raspada ,,Teške industrije'' solidno pliva. Od narodnjaka neprikosnovena je Hanka uz relativno nepoznatog pevača do tada Seje Pitića. 

SRBIJA: Ove godine najinteresaniji je nastanak grupe ,,Zana''. Već prve godine ubadaju hit ,,Nastavnice'' i sa pevačicom Zanom Nimani najavljuju blistavu budućnost. Od srpskih rokera najvredniji su: Šarlo Akrobata, Pekinška patka, Cica mace i Bulevar koji uprkos sjajnim albumima ipak dopiru samo do progresivne omladine, ali ne i do mejnstrima. Do srca prosečnog Jugoslovena, nešto uspešnije dospevaju Đorđe Balašević i Laboratorija zvuka sa hitom ,,Skakavac joj zašo u rukavac''.  Od pop pevača održava se Miki Jevremović do kje osveženje Dejan Petković, dok su narodnjaci u Srbiji, verovali ili ne u 1980. bili u defanzivi.

CG: Ove godine nije dala značajan hit. Relativno je značajan album izvornih pesama Branke Šćepanović.

ZAKLJUČAK: Godina u znaku popa i roka.  ,,Bila mi je jedna topla zima'' je izuzetak, hit koji nije okrnjen ni danas.
Mogla bi se napraviti dobra lsita i od duplo više pesama.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #46 on: 17-10-2013, 15:45:31 »
ISPRAVKA: U godini 1967 greškom je izostavljena verovatno najbolja pesma te godien ,,Osmiheh'' grupa 220.

GRUPA 220 - Osmijeh (1967)

Agota

• 4
  • 3
« Reply #47 on: 17-10-2013, 16:43:18 »
LONIIIIIIIIIIIIII, ja te volim na svoj nacin !!!!!!!!!!!!!!

Gabi Novak - On me voli na svoj nacin

...ali, ova live izvedba , da mogu da cujem kako Gabi dise.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #48 on: 18-10-2013, 12:08:33 »
Volim i ja tebe. :)

A da remiziramo i 1981.

HRVATSKA:
Za razliku od prvih nekoliko godina kada su ,,Novi fosili'' bili isključivo muški sastav bez uspeha, angažovanje Đurđice Milićević Barlović pokazalo se kao pun pogodak. Dala je grupi svežinu i na prošlim albumima, ali do vrha se stiglo tek ove 1981. Čak 3 pesme s njihovog albuma postaju veliki hitovi. Od toga Đurđica peva 1 (E moj Saša), Rajko Dujmić 1 (Tonka), dok pesmu ,,Tvoja košulja plava'' izvode zajedno.
   Osim ,,Fosila'' u Hrvatskoj je u okviru mekog zvuka, aktuelna i Meri Cetinić. Ipak tendencija je da rokeri prevazilaze popularnost pop pevača.
Od rokera odličan album izbacuje od ranije poznati Azra i Atomsko sklonište, ali od novih predstavnika novog vala tu su: Haustor, Film, Aerodrom...
  Da ne beše Novih Fosila, moglo bi se reći da je ovo potpuno rokerska godina za Hrvatsku.

BiH:
U Jugoslaviji se retko kad desilo da je pesma - predstavncia na Evroviziji - realno i najpopularnija te godine. Ipak to jeste slučaj sa ,,Lejlom''.
- Nikad te niko neće voljet ko ja - upečatljivo i emotivno pevao je Vajta. Značajna predstavnica bosanskog mekog zvuka je i Jadranka Stojaković sa odličnom pesmom ,,Što te nema'' i neprikosnoveni Zdravko Čolić koji s novim albumom odlično utvrđuje popularnost.
Grupa ,,Pro Arte'' se raspada, pa Čobi pokušava nešto da uradi samostalno. Ipak svestan koliko će to ići snima pesmu ,,Vrijeme pošteno'' u kome kaže ,,I najbolji da me prate, neće biti ko Pro Arte''. Neda Ukraden konačno snima album na kome nema pesama o maršalu.  :mrgreen:
    Kad je reč o ,,Bijelom dugmetu'', ove godine nije izdata ploča s novim pesmama, već samo LIVE varijanta s koncerta. Jedina nova numera, koju izvode na koncertu je ,,Svi marš na ples''.
    Poseban fenomen je pesma iz filma ,,Sjećaš li se Dolly Bell', anonimnog Vlade Klikera koja neočekivano postaje hit.

SRBIJA:
Koliko je Srbija zemlja muzičkih preokreta u kome posle sezone zabavnjaka dolazi do sezone narodnjaka, dokazuje baš 1981.
Te godine najaktuelniji su bili predstavnici folka na čelu sa Tomom Zdravkovićem i Cunetom Gojkovićem.
Tek kad oduzmemo njih uz starogradski hit ,,Stari ribar iz Zemuna'' Radeta Vučkovića i ,,Šta će mi šalvare'' Vere Ivković, možemo da pričamo o
srpskom ,,novom talasu''.
A kad je reč o popu i roku najdominatniji su bili Idoli koji izbacuju čak 4 hita te godine (Zašto su danas devojke ljute, Maljčiki, Malena, Retko te viđam sa devojkama)...
Zatim Šarlo Akrobata s hitovima ,,Niko, niko kao ja'' i ,,Ona se budi'' kao i: Zana (Leto), Via Talas, čija pesma ,,Sama'' dospeva i do špice filma ,,Šećerna vodica'', Riblja čorba (Pekar, lekar, apotekar), Oliver Mandić (Samo nebo zna) i Piloti koji se mudro poigravaju s konkurencijom iz grupe ,,Idoli'' pesmom ,,Ne veruj u Idole''.  :mrgreen:

CRNA GORA:
Posle mnogo godina u kojima je Crna Gora bila apsolutno inferiorna u odnosu na druge republike (bar kad je reč o zabavnoj muzici), konačno se pojavio pevač i to roker koji je izdao album, slušan na prostoru cele Jugoslavije. Reč je o Miladinu Šobiću koji je osvojio srca publike nežnim baladama, pre svega pesmom ,,Kad bi došla Marija''.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #49 on: 18-10-2013, 12:15:09 »
Ako neko ne zna kako je zvučao i izgledao prvi crnogorski roker, evo...

www.youtube.com/watch?v=rhcGroIbHiI

Dosadno mi sam u stanu da slušam ploče i gledam u zrak,
da spremam ispit i vježbam gitaru i jedem sendvič uz tetrapak.
Davimo se među 4 zida, glupo popodne i ja,
a sve bi mnogo ljepše bilo kad bi došla Marija...

Ref:
Marija, Marijaaaa
Kad bi došla Marija...
Tugu odagnala, radost bi mi dala Marija.

Ne znam koji dan za redom, sam sebi sve sam manji drug.
Izvučem neki osmijeh s ledom i vrtim se ukrug.
Molim zidara sa novogradnje preko puta
da mi kratko rukom signal da,
kad stigne gradski autobus, možda siđe Marija...

Ref:
Marija, Marijaaaa,
Kad bi došla Marija... Tudu odagnala, radost bi mi dala Marija...