Problem je u tome što je davni past perfekt blagonaklon odnos prema ovoj vrsti piraterije i to većina ljubitelja stripa tako gleda. Da je ovo izdanje objavljeno pre petnestak godina svi bi bili srećni, jer tada su nam dušmani bombardovali i otimali zemlju, a izdavaštvom se niko nije ozbiljno bavio. Da je ovo izdanje uradila neka ozbiljna izdavačka kuća, ono bi išlo u većem tiražu i verovatno po nižoj ceni, uprkos pravima i materijalima. Isto važi i za Barbarelu. Na stranu što su oba izdanja amaterski dizajnirana, da ne kažem ružna. O prevodu i lekturi/korekturi ne mogu dok ne pročitam, ali obično pirati ne angažuju lektore, već se uzdaju u svoje sveznanje. Barbarela je, recimo, bila viđena za kvalitetan integral (sa četiri umesto dva albuma) u Trag biblioteci i šta sada?
Prvi problem sa takvim piratskim izdanjem je to što ono neće biti ponuđeno bibliotekama. Niti izdavač sme da ih ponudi, niti je tiraž dovoljno veliki. Niti će se ijedan izdavač usuditi da ih radi u boljoj opremi za dug period, jer je deo tržišta zasićen.
Dalje, od legalnih izdavača vlasnici licenca očekuju da prijavljuju piratska izdanja, jer ona prave štetu. I onda se dolazi do nezgodne situacije. Kako je moguće da piratsko izdanje objavljuje neko ko je bio naš bivši prelamač ili dizajner...? A ako je već tako, kako da rešimo taj problem? Gotovo da više nema izdavačke kuće iz sveta koja nije svoijim izdanjima prisutna kod nas, a svi očekuju tavku vrstu kooperativnosti.
Koliko vidim, ovde se najavljuje nekakva ozbilja biblioteka na sličnim osnovama?! Darkwood u biblioteci Jezovnik izbacuje srodne naslove, pa bi bilo vrlo problematično kada bi neko pokušao da piratski objavi naslove koje mi planiramo i već dogovaramo. Nekradamusa nismo planirali, ali nije ni važno. Sutra će "Čudna knjižara" u najavljenoj biblioteci ili neko drugi da radi nekog sledećeg Breću, Osterhelda, Trilja, Prata, Palasiosa, Himeneza, Hernandeza, Munjoza, Sampaja, Kastilja, Manaru, Lopeza, Kastra ili Čaveza... pa ćemo da se "ukrstimo" sa interesima.
Isto važi i za Ukronijin turistički vodič, spremljen za Sajam. Znam bar četiri izdavača koja su to htela ozbiljno da plate vlasnicima licence. A ljudi iz Ukronije nekom koga znam rekoše da ih je najviše u celom procesu koštao prelom (koji je užasan)?!!! I ko će sada to da kupi? Dvesta ljudi najviše. A to je moglo da ide u 3000 primeraka, u sve knjižare i biblioteke, u mnogo kvalitetnijoj opremi, sa lekturom, dobrom pripremom i bez milion tipfelera... Šteta.
Odavno je prošlo vreme kada su nam bili potrebni pirati da bi strip-scena preživela. Sada oni prave veliku štetu i vode nas nazad u voljene devedesete. Svako piratsko izdanje unazađuje izdavače koji plaćaju prava i poreze, samim tim unazađuju i celu izdavačku scenu. U godinama kada imamo po više stotina izdanja i kada se svi takmičimo ko će biti bolji i jeftiniji, sve će biti objavljeno legalno. Piraterija u strip-izdavaštvu je danas parazit i štetočina.
Naravno, ovo sve ne važi ako je Boban kupio prava, ja to ne znam pouzdano, ali bih voleo da se izdavač izjasni. Ali bez obzira na to, sve pomenuto svakako važi za hiljadu drugih "Strip Zona" i sličnih slučaja. To je sve teže trpeti.