Author Topic: Podkasti o stripu  (Read 8293 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
Podkasti o stripu
« on: 26-07-2018, 20:08:41 »
Pošto je tržište zatrpano desetinama milijardi* različitih naslova svake godine, nastalih na različitim jezicima, i poštujući različita narativna pravila, poželjno je uneti malo reda u taj potencijalni uzrok mentalnog kolapsa koji vreba svežeg, naivno optimističkog čitaoca iza prvog ćoška. Podkasti su tu da pomognu, ali izabrati među desetinama (ili stotinama) onaj pravi je samo malo lakši posao - olakšava zadatak onoliko koliko bi vam bilo draže da vas osude na 44 godine zatvora, a ne 14440. Ali, zato je tu ova tema, nadam se, da sistematizuje ono što neki od nas već znaju, i podigne problem na jedan viši, pregledniji nivo.

Godinama sam tražio emisiju koja će zadovoljiti moje kriterijume, naklonosti, i ukuse, i na kraju je moj izbor pao na 11 o'clock comics. David A. Price, Jason Wood, i Vince B. prijateljski ćaskaju jednom nedeljno o svemu vezanom za strip: konvencijama, filmovima, igračkama, ali prvenstveno o samim izdanjima. 90% materijala su američki stripovi, naravno, ali ima i evropskih i japanskih - ili bilo koji drugih - u onoj meri u kojoj ih objave u Americi. Spoj enciklopedijskog znanja, entuzijazma za medij, i otvorenosti za različite pristupe i stilove. Preko 500 epizoda - u trajanju od sat i po do tri - bez pauze tokom ovih godina, i sa intervjuima i epizodama posvećenim "knjigama meseca" (analiza nekog klasičnog dela). Great stuff.

Ima dosta sitnijih, odnosno, konkretnijih, emisija - recimo o Marvelu, o Iks-ljudima, i sl, ali ništa mi nije dovoljno dugo držalo pažnju da bih mogao da preporučim. (Ok, Jay & Miles X-Plain the X-Men, ali to je usko specijalizovano na fanove X-Men-a i srodnih naslova.)

*stilska figura
Dok ima smrti, ima i nade.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
Re: Podkasti o stripu
« Reply #1 on: 26-07-2018, 22:20:07 »
Da dodam i ovo:

link koji sam prethodno dao, za 11 o'clock comics, vodi na sajt koji nema potpuni spisak epizoda, već samo od 2016. Potpuni spisak - kao i same epizode - se može naći ovde. Ali, na sajtu je sve preglednije, omogućena je pretraga, epizode imaju tagove, kao i mnoštvo tabli iz samih stripova i grafičkih romana o kojima pričaju.

Inače, Meho, u ovoj poslednjoj epizodi su dosta pohvalili Image-ov The Weatherman. Samo dve sveske do sada, a ja sam prilično oprezan prema tekućim naslovima, ali izgleda da ima potencijala.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #2 on: 29-07-2018, 15:19:11 »
Ovo sledeće nije podkast, ali može da pomogne na sličan način, kao izvor informacija. Ekvivalent filmskim sajtovima kao što su Rotten Tomatoes ili Metacritic je Comicbook Round Up.

Ne znam kako danas stoje stvari, ali pre desetak godina je bilo preko 200 različitih podkasta o stripu (nisam svestan da li se ovo odnosi samo na engleski jezik ili ne*), što je bilo više od broja podkasta o filmu, recimo.

*velika većina je sigurno bila na engleskom, u svakom slučaju

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #3 on: 10-08-2018, 00:29:23 »
Slušam poslednju epizodu, i dosta govore o FF*, pošto je Marvel našao za shodno da ponovo pokrene serijal koji mu daje najveći identitet. Odnosno, prebacite ovaj poslednji glagol u prošlo vreme: davao. Marvel trenutno i nema neki hvale vredan identitet, ali možda je taj podatak u neverovatnoj korelaciji sa činjenicom da je FF gašen i pokretan više puta? Možda Spajdermen jeste bio najlakši za čitaočevu identifikaciju (i zato najpopularniji, uz Iks-ljude), i jeste daleko čistiji superherojski strip nego FF - koji je hibrid superherojštine, porodične drame, i "istraživača nepoznatog" - ali je bio daleko manje značajan za razvoj Marvelovog univerzuma i (dis)kontinuiteta. Osim toga, FF je imao senzibilitet koji se nije mogao naći u stripovima konkurencije. Ok, danas imamo sve i svašta u američkom stripu, ali znate na koga mislim. Fantastični kvartet zaslužuje svoju posebnu temu na bilo kom forumu o stripu, po mnogim kriterijumima, ali otom potom.

Kad smo kod Spajdermen-a... Nekoliko epizoda unazad, Vince B nije našao ništa dobro u ovom novom, od Spencer-a i Ottley-a. Od svih učesnika podkasta on priča sa najvećim entuzijazmom o bilo čemu. Ako postoji nešto dobro u nekom stripu, siguran sam da će da hvali isti iz te pozitivne perspektive, koliko god ova bila uska. Dakle, prilično negativan nagoveštaj za sam naslov. (Za razliku od toga, na CBR-u kažu da će ovaj "jednako zadovoljiti i stare i nove čitaoce", ali nećemo valjda da prihvatamo masovne medije bukvalno?  ;) )

*Fantastična četvorka, za one koji su rođeni posle 47. Galaktusove posete Zemlji, pa ne znaju drevnu istoriju

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #4 on: 10-08-2018, 04:55:25 »
Nekoliko epizoda unazad, Vince B nije našao ništa dobro u ovom novom, od Spencer-a i Ottley-a. Od svih učesnika podkasta on priča sa najvećim entuzijazmom o bilo čemu. Ako postoji nešto dobro u nekom stripu, siguran sam da će da hvali isti iz te pozitivne perspektive, koliko god ova bila uska. Dakle, prilično negativan nagoveštaj za sam naslov. (Za razliku od toga, na CBR-u kažu da će ovaj "jednako zadovoljiti i stare i nove čitaoce", ali nećemo valjda da prihvatamo masovne medije bukvalno?  ;) )

Hm, meni je prva epizoda bila prilično dobra, a drugu i treću ću tek da čitam. Naravno, ja sam neobojektivan kad je Spajdi u pitanju, ali i većina kritika po internetu je bila dosta pozitivna...

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #5 on: 10-08-2018, 11:21:26 »
Verovatno zavisi od očekivanja. Vince B. je bio jedini od trojice učesnika koji je hvalio kraj Slott-ovog Spajdermena - konkretno, jubilarni #800 - dok su ostali bili umereni, pa mi je ovo bilo upadljivo.

Međutim, postoji nešto u onlajn stripovskoj "kritici" zbog čega sam još uzdržan prema njoj. Gore sam spomenuo da je Comicbook Round Up nalik na Rotten Tomatoes, ali to treba shvatiti vrlo relativno. Ako pogledamo prosečne ocene, videćemo da su ove za stripove mnogo više nego one za filmove - pojava koja se može naći i među videoigračkom kritikom. Bolji materijal? Ne verujem u to. Prosek uvek postoji i formira se u sopstvenom mediju ili grani umetnosti. Nekad davno, časopis Edge je za igru koja je tehnički (ili, možda je pravilnije ovde reći, tehnološki) kompetentna, ali konceptualno, sadržajno, i stilistički nezanimljiva davao ocene 4-6 (na skali 1-10), a IGN je za iste te igre davao 7.5-8 na istoj skali. Ne pričam o pojedinačnom vrednovanju - ili da li ova ili ona igra zaslužuje mnogo više ili manje - nego o generalnom stavu prema vrednostima u videoigračkom iskustvu. I ono što se dešava sa stripovskom kritikom mi je mnogo više nalik na to - slučaj IGN-a, konkretnije - nego na filmske ekvivalente. Čitao sam mnoge prikaze u kojima se preko tehničkih i formalnih aspekata prelazi na brzinu, i kritika se zasniva na "zašto nema više rasne raznolikosti u ovom stripu?". Ok, to može da bude ozbiljno pitanje u određenom kontekstu, ali kad postane glavni problem u svakom kontekstu, onda više nemamo stripovsku kritiku. Moja pokojna baba, totalno neupućena čak i u gradivne elemente medija, kamoli one suptilnije, bi umela da kritikuje na isti način. I to su bolji primeri. Ima onih koji su me doveli do pitanja o samoj inteligenciji ljudske rase.

Naravno, postoje i ljudi koji znaju dovoljno o tehničkim aspektima. Postoje ljudi koji predaju o njima na cenjenim školama i univerzitetima. Ali te ljude čita ili sluša manjina, u koju uglavnom spadaju profesionalci iz industrije stripa i onih srodnih. Nema mnogo srednjeg tla između formalne kritike i hipsterskog "samo je društvena promena kroz stripove vredna pažnje".

Elem, što se tiče Spajdermena, ne znači mi dovoljno da bih se posvetio pitanju, s obzirom da imam gomilu stvari za nadoknaditi. Sećam se da je Vince rekao da Spencer vrlo brzo i olako poništava sva dostignuća Slottovog rada, ali ne znam da li je to dobro ili loše, pa ću bataliti. Ono što me brine mnogo više je što je stav sve trojice učesnika 11 O'Clock Comics (EOC, ubuduće) prema Fantastic Four #1 prilično mlak ili čak gore od toga.

Rekao sam ranije na ovom forumu da me Doctor Strange koji je Mark Waid skoro započeo nije dojmio, ali neki iz pomenute ekipe sa podkasta ga hvale. I to je OK, jer je moj stav pitanje ukusa. Ne sviđa mi se smer u kome Waid ide, jer ne dotiče, po meni, pravi potencijal Strejndža. Ali, da li je priča nevešto ispričana ili tehnički nekompetentna? Naravno da ne. To bi čak bila dobra FF priča, po meni. Stvari sa novim FF su mnogo dublje od prostog ukusa, nažalost.

Glavna zamerka je sledeća: iako svi elementi (donekle) jesu OK i (opet, donekle) jesu na mestu, ova filer epizoda ne da nije zaslužila da bude broj 1 najstarijeg Marvelovog serijala, posle toliko godina čekanja i posle toliko meseci hajpa, nego nije ni blizu zasluge. To je problem njene teme, ali postoji i problem odnosa prema likovima, i u crtačkom i u scenarističkom smislu. Ali, ukazaću i na jednu drugu stvar u samom crtežu, pošto je Vince B. obično onaj koji ga analizira do molekularnog nivoa, budući da predaje ilustraciju. Kadrovi su preveliki za temu. U prevodu, mnogo praznog prostora u njima (i između njih). To je, zapravo, mana koju ja pripisujem modernom superherojskom stripu u celini, ali, s obzirom da je Vince toleriše u većini slučajeva, znači da su ovde stvari stvarno otišle dođavola. (Sara Pichelli je radila na Guardians of the Galaxy, pa je barem teoretski sposobna da pristupi kosmičkoj temi kako dolikuje). Taj problem se može prikazati na sledeći način: ako - izmišljam primer, zamislite da je tako - Džoni Storm zahteva čitav kadar preko stranice da bi prikazao svoju sreću ili tugu povodom svoje ljubavne veze, isto koliko zahteva i Galaktusov prvi (ili bilo koji, svejedno) dolazak na Zemlju, onda imamo problem u skali. Mali, možda, ako je to učinjeno jednom, no, ako se takve stvari rade konstantno u serijalu, onda imamo veliki problem u shvatanju same njegove tematike. Ili bar osoba koja mu tako pristupa i ja govorimo sasvim različitim jezicima i živimo u različitim dimenzijama. Međutim, ako dvoje zaista vole naslov i likove, onda nikad razmimoilaženja nisu toliko velika.

Naravno, još veći problem su našli u nekim delovima Slottovog scenarija, još od prve Suzanine izjave.

Ako Marvel ne ume od ovog da napravi išta valjano, šta to znači? Da su postali bleda kopija DC-ja, kompanije u odnosu na koju su decenijama bili napredni? Možda smo to već znali, ali, ipak... :cry: xfoht xgrim

By the way, the Thing liči na Tanosa iz filma, ili je možda pravilnije reći da Tanos iz filma mnogo više liči na ovog Stvora nego na Tanosa iz stripa. Vizuelno.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #6 on: 21-08-2018, 11:58:00 »

Kako smo pomenuli Chris-a Samnee-a na temi stripova koje čitamo, vredi pomenuti da je on bio čest gost u ranijim epizodama 11 O'Clock Comics.

Ali, evo nečeg drugog. War Rocket Ajax se prvenstveno bavi stripom, iako Chris Sims i Matt Wilson ponekad pričaju o drugim dešavanjima u pop-kulturi, računajući i rvanje. Svaka "normalna" epizoda ima opise nekih novih izdanja i diskusiju o njima. "Normalna" znači da je numerisana, i već imamo dobranu zalihu od preko 400 takvih epizoda. Postoje i specijali, zvani Every Story Ever, na šta ću se vratiti. Mnoge epizode imaju goste a neke su prikazi sa konvencija. (Treba li reći da 11 O'Clock Comics ima isti format?) Ritam objavljivanja je nedeljni.

Every Story Ever je projekat koji je nastao kao deo regularne prezentacije, a kasnije je izdvojen u zasebnu mesečnu epizodu. Slušaoci odaberu do 3 priče u stripu i pošalju Chrisu i Mattu, koji ih smeste na listu svih predloga koje su ikad dobili, odnosno, rangiraju ih po kvalitetu ili bar impresiji koju su ostavile na njih. U slučajevima kada nisu pročitali priču, diskvalifikuju je ili ostave za kasnije. Sve ostalo je uređeno od najboljeg ga najlošijem. Kako mi svi volimo takve liste, makar da bismo pokazali svoje neslaganje i nedostatak ukusa sastavljača iste  xdrinka , staviću je ovde...ups, nemoguće, lista ima skoro 800 naslova  :cry: ! Evo link:

Every Story Ever, trenutna lista

Naravno, ima mnogo superherojštine (superherojike?), malo neameričkih stripova, pravila nisu jednaka - npr. Transmetropolitan je uzet ceo, čitavih 60 epizoda kao jedna stavka, a Kirby-jevi Forever People su računati kao svaka sveska zasebno, njih 11 - ali, ipak, nađite mi na drugom mestu ovakvu listu koja će uskoro obuhvatiti hiljadu naslova ili epizoda... I, Identity Crisis i Holy Terror su već godinama na samom dnu!!! Take that, other lists!  xbaby2

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #7 on: 22-08-2018, 14:52:12 »
Projekat Every Story Ever je pokrenut na početku 2014, i tokom te godine je bio rubrika u okviru standardnih epizoda podkasta War Rocket Ajax. Od početka 2015. dobija sopstvene mesečne epizode i njih je lako naći na sajtu. Što se tiče prve godine, otprilike polovina materijala se može naći ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=ANsDRxZXxcM

Rekoh da je lista suviše dugačka, ali evo prvih 20, i poslednjih 20, za sada:

• SPIDER-MAN: IF THIS BE MY DESTINY/THE FINAL CHAPTER
  • BATMAN: YEAR ONE
  • PLUTO
  • FANTASTIC FOUR #48 - 50: THE COMING OF GALACTUS
  • WATCHMEN
  • ACHEWOOD: THE GREAT OUTDOOR FIGHT
  • ALL STAR SUPERMAN
  • THE LAST DAYS OF SUPERMAN
  • GOTHAM CENTRAL
  • THOR #360 - 362: INTO THE VALLEY OF DEATH
  • HELLBOY: PANCAKES
  • JACK STAFF: EVERYTHING USED TO BE BLACK AND WHITE
  • ASTRO CITY #1/2: THE NEARNESS OF YOU
  • MULTIVERSITY: PAX AMERICANA
  • HELLBOY: THE CORPSE
  • THE MONSTER AT THE END OF THIS BOOK
  • A MATTER OF SOME GRAVITY (Rosa McDuck)
  • TRANSFORMERS VS. GI JOE (Tom Scioli and John Barber)
  • THOR #344: WHATEVER HAPPENED TO BALDER THE BRAVE? (Simonson)
  • GI JOE #21: SILENT INTERLUDE
...

• JUSTICE LEAGUE OF AMERICA: THE TORNADO'S PATH
  • JUSTICE LEAGUE: THE RISE OF ARSENAL
  • SPIDER-MAN/BLACK CAT: THE EVIL THAT MEN DO
  • US WAR MACHINE 2.0
  • BATMAN: THE WIDENING GYRE
  • TROUBLE
  • RAWHIDE KID (Zimmerman and Sevrin)
  • ULTIMATE ADVENTURES
  • JUSTICE LEAGUE: CRY FOR JUSTICE
  • NEMESIS
  • COUNTDOWN TO FINAL CRISIS
  • TITANS: VILLAINS FOR HIRE SPECIAL
  • ULTIMATUM
  • SPIDER-MAN: SINS PAST
  • X-MEN: THE DRACO
  • AVENGERS #200
  • MR. A
  • MARVILLE
  • HOLY TERROR
  • IDENTITY CRISIS
Nemojte zaboraviti da se tu ne nalaze sve priče (story arcs) iz stripova, niti sve koje su Chris i Matt pročitali, već samo one koje su slušaoci do sada "predložili". Neke od ponuđenih, poput B.P.R.D.: Plague of Frogs - koju bih ja kotirao visoko - nisu pročitali, pa su privremeno diskvalifikovane. Ali, to se retko događa sa trajnijim rezultatom. Većinu takvih priča rangiraju u naknadnim epizodama.

Ali zanimljivo je slušati kako je "Morisonova najgora priča (Arkham Asylum) verovatno bolja od najbolje Milarove (nisam siguran koja bi to bila na listi)", iako sam siguran da nisu to zaista i primenili. Zanimljivo je slušati kako neko toliko ne voli dela Stražinskog*. Zanimljivo je kada pričaju o Mileru, čija je jedna priča trenutno na drugom mestu, a druga na drugom mestu od pozadi. Inače, čitava lista je napravljena tako što su na početku određene krajnje tačke, a to su bili Batman: Year One i Identity Crisis, a ostalo je postepeno ubacivano između. Zanimljivo je slušati o stvarima sa kojima se ne slažem ili ne znam gde bih ih stavio. Recimo, dovoljno vole Cosmic Odyssey (Minjola i Starlin, pomenuta na temi o Četvrtom svetu), trenutno na mestu 189, a ja ne bih znao kako da je ocenim, barem ne u numeričkim okvirima. Odlična priča o Zelenoj svetiljci (Džonu Stjuartu), zanimljiva priča čak i o Betmenu, loša priča o Novim bogovima? I uzeti u obzir da Minjolin crtež sa početka karijere nije nešto što se propušta. Od stvari koje sam skorije čitao, The Eternals Gejmana i Romite Mlađeg su stavljeni prilično nisko (mesto 715), sa čime se slažem. Jedna od slabijih Gejmanovih priča. Ne znam kako bi neko ko se prvi put sreće sa temom reagovao na nju, ali 90% pomenutog mitosa je samo prepričavanje starijih stvari, i kada treba da zaista napreduje, serijal staje. Čak i Dreaming Celestial je smišljen ranije. Možda mu ova priča daje novu, pravu, skrivenu interpretaciju? Zašto još uvek spava?  :idea: Neke stvari posle Heroes Reborn su toliko dosadne** da želi da ih prespava.  :lol:  Forever People #4 (The Kingdom of the Damned), sa druge strane, je fascinantna, gotovo savršena priča (mesto 42). Ne na način kako bi danas mnogi očekivali, jer neki elementi su grubi, sirovi, neizbrušeni. Na način na koji su to neki delovi Starog zaveta, u čijoj senci stoji dobar deo zapadne civilizacije, dok su neka suptilna, prefinjena, i izbrušena dela bila samo za cirkulaciju na određenim mestima, u određenim vremenima, i među određenim ljudima, i potom zaboravljena.

*Ne kažem da ih ja volim. Nisam čitao dovoljno njegovih stripovskih radova, ali ono što jesam mi je samo prosečno, kao da je pisano za TV pa slučajno završilo u stripu. A nailazim na njegove hramove po domaćim i svetskim forumima.

**kratki sumnjičavi pogled ka "Građanskom ratu"

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #8 on: 22-08-2018, 18:00:59 »
Heh... godinama, zapravo više od decenije čitam Krisa Simsa, prvo njegov blog, pa ono što je radio za Comics Alliance, pa onda i profi stripove koje sada radi i svo to vreme znam za War Rocket Ajax i nisam do sada seo da preslušam ni jednu epizodu, a na kraju me je Ridiculusovo pisanje ubedilo da to i uradim  :lol: :lol:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #9 on: 22-08-2018, 20:07:14 »
Da, nemoguće je da čovek stigne sve sam sa jednim životom. I ja znam za Krisa Simsa već nekoliko godina, jer sam čitao njegove članke za Comics Alliance, ali sam potpuno smetnuo sa uma da ima podkast, i, tek pre nekoliko meseci, dok sam tražio onaj pravi za mene, sasvim slučajno sam naleteo na War Rocket Ajax i video da je to isti Sims. Svet je ionako mali, a svet stripa još je manji!TM

Šta mi je bitno za procenu podkasta?

1.) Da je kvalitet zvuka dobar i da voditelji (i gosti) pričaju razumljivo.
2.) Da poznaju istoriju stripa, ali i da se trude da razumeju naslov o kome pričaju i da imaju stavove (nebitno da li se slažem sa njima ili ne).
3.) Eventualno, da imaju različite rubrike ili tematske epizode radi raznovrsnosti (gosti, vesti, konvencije...)

Tim redom. Nisam Otac Džejp pa da mogu lako da pratim različite oblike i dijalekte engleskog.  xjap  Takođe, obično prepričavanje događaja iz stripova je nešto što izbegavam.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #10 on: 24-08-2018, 17:52:38 »
Neke od stvari o kojima epizoda #558 podkasta 11 o'Clock Comics govori:

- koje naslovnice su ostavile najdublju impresiju na hostove u njihovom detinjstvu; pričaju više o situacijama i pojedinim serijalima ili crtačima nego o konkretnim primerima, ali Vince B. pominje naslovnicu koju nam je Meho, kolko danas, pokazao: Amazing Spider-Man #135!!!

- da li po crtačkoj veštini, redosled (nekih od) osnivača Image-a ide ovako: Larsen > McFarlane > Liefeld > Silvestri (tehnički dobro, ali bezdušno)?

- da li je Neil Gaiman raznovrsniji pisac od Alana Moora?

- ...što je nastalo iz prikaza kratkog grafičkog romana koji su Gaiman i Rafael Albuquerque radili za Dark Horse po Gaimanovoj sopstvenoj priči, A Study in Emerald;

- o Image-ovom serijalu The New World, koji su radili Aleš Kot i Trodd i Heather Moore; naučnofantastični serijal smešten u post-apokaliptičnu i medijski kontrolisanu post-Ameriku (što me nekako nepogrešivo podsetilo na Chaykinov American Flagg! kao što bi rad na bajkovitom Londonu uvek asocirao na Gaimanove radove);

- o Bendisu i Supermenu, ali tu temu nekako uvek prespavam, gde god i ko god da priča o njoj;

- kratko o nekoliko Image-ovih izdanja; o tome da je The Weatherman još uvek interesantan, i o završetku serijala Royal City Jeff-a Lemire-a;

- šta je Velika dvojka učinila - ili šta bi mogla da učini - da privuče čitaoce, i tu nailazimo na meni drugu po redu najbolju asocijaciju koju sam skoro čuo u strip-fandomu - a znam da će se drug neomeđeni složiti u ovoj proceni! - da Marvel poslednjih godina ima "Crisis of Infinite Characters"!  :|  (Na prvom mestu je alternativni naziv za DC-jev Flashpoint koji su pomenuli u drugom podkastu koji slušam (War Rocket Ajax) i koji glasi: Flashpointless. xkoenig  )

Sledeća epizoda je posvećena izdanju meseca, i to je ovaj put Monstress, vol. 1. Grafički roman koji Gaiman hvali i koji je dobio nekoliko Eisner-a? Hm, videćemo...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11 on: 24-08-2018, 18:06:37 »
Odličan je Monstress, ima na onom drugom topiku o njemu, mislim da je pisao i drug Neomeđeni a i ja sam.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #12 on: 15-09-2018, 17:51:30 »
U najnovijoj epizodi, #562, pričali su o nekim novim izdanjima Dark Horse-a i Image-a. Ima mangi u toj grupi: Gantz i I Am a Hero. Dark Horse objavljuje omnibuse ovih mangi - nekoliko klasičnih trejdova u jednoj knjizi. Gantz je tek počeo da izlazi, i omnibus ima oko 600 strana (3 tradicionalna tankobona). I Am a Hero je kod petog broja i ovi su nešto kraći (400+ strana), jer sadrže po 2 normalna trejda. Ali, Dark Horse je objavio još nešto što mi je privuklo pažnju: Mammon. Luksuzno, tvrdokoričeno izdanje većeg formata, za koje je zaslužan Michael Hague, američki ilustrator fantazijskih knjiga. Nešto od ovog ću probati da nađem i pokažem na nekoj od drugih tema.

Dalje, pričalo se o igri Spiderman za PS4 (a kako ne bi?), i pričalo se o novom servisu zvanom DC Universe. Digitalna platforma za sve stvari sa logoom DC-ja, ali pristupačna samo iz SAD. Nisam probao da pristupim preko nekog proksija, jer kažu da je izbor stripova trenutno vrlo slab, i aplikacija ne funkcioniše dobro sa svakog uređaju, budući da je još u probnoj fazi. S druge strane, imaju veliki izbor serija i filmova, i kvalitet slike i striminga je dobar.

Od Image-ovih izdanja, najviše pažnje su dobili MCMLXXV #1 i Crowded #2. Ovo prvo, što se prevodi na naški kao "1975.", su opisali kao "mythological version of blaxploitation movies of the 70s." Scenarista, Joe Casey, je ljubitelj Kirbija, što se jasno vidi već iz korišćenja određenih "Kirbolikih" stvorenja (ne bih umeo da objasnim šta je to, ali bih umeo da ih prepoznam kad ih vidim) u stripu.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #13 on: 22-09-2018, 12:47:41 »
Koristiću ovu temu i da bih pričao o značajnijim stvarima vezanim uopšteno za strip u medijima informisanja.

A neki od tih medija su prsli bez ikakve sumnje i bez mogućnosti lakog oporavka. Na CBR (Comic Book Resources, nekad davno jedan od boljih sajtova za informacije i vesti o stripu) stoji članak o određenom broju heroja koji su previše moćni za Marvelov fiktivni svemir. Sentry, Hyperion, trt-mrt...OK, ne slažem se, ali razumem kako bi neko mogao da loži neupućene o tim stvarima. Ali, kad su došli do Eternity, moj unutrašnji alarm za detekciju Neopisive gluposti je eksplodirao*. Mislim, koliko "novinar" mora da bude očajan i da nema o čemu da piše kada dobijamo takve budalaštine? A to je bio samo slučajno odabrani članak sa moje strane.

Elem, na 11 O'clock Comics nekoliko novih epizoda. Nisam pomenuo prošli put, ali pre te opisane epizode smo dobili intervju sa Tomom Šiolijem, u vezi mnogo čega, ali prvenstveno njegovog novog zaduženja - GoBotima. Neki zanimljivi komentari o Šiolijevim tehnikama, Kirbiju i njegovim najboljim delima, tržištu igračaka tokom 80-ih i zašto je bilo najkreativnije u istoriji tog hobija. Zanimljiva rasprava o razlici između čitanja epizodnih stripova u obliku pojedinačnih svezaka i čitanja istih u obliku trejdova ili omnibusa. Sasvim drugačije iskustvo. Mada se ne razlikuje od načina kako gledamo TV serije.

Posle toga je bila epizoda u kojoj su pričali o prvom tomu Monstress, ali to je bilo puno spojlera, pa nisam preslušao u celini. Dovoljno je reći da svi vole Monstress.

A posle gore pomenute epizode, dobili smo:
- priču o prvom izdanju novog izdavača AHOY Comics, serijalu koji se zove The Wrong Earth. Pisao Tom Pejer, crtao Džemal Ajgl (Jamal Igle), tuširao Huan Kastro. Grent Morison pisao neki članak u vidu predgovora ili pogovora, zaboravih - nije ni bitno, samo nek on piše  :lol:  . Pogrešna Zemlja je zanimljiva jer predstavlja sukob generacija ili, bolje rečeno, sukob različitih doba superherojskog stripa. Postoji multiverzum, i u njemu različite Zemlje, poput Zemlje alfa i Zemlje omega. Prva je srebrno (ili možda zlatno?) doba stripa, druga je reprezentacija surovih i sumornih 90-ih ("gvozdeno doba"?) Dve verzije istog junaka sa te dve Zemlje menjaju mesta, i možemo samo da naslutimo gde to vodi. To jest, dok ne sednemo i ne pročitamo prvu epizodu. Ali, meni je ovo već u startu vrlo zanimljiv koncept;

- opis novog serijala Cemetery Beach, koji su radili Voren Elis i Džejson Hauard, a izdaje Image (već sam pomenuo drugde). Kažu da je u pitanju verovatno najdopadljiviji Elisov protagonista ikad;

- priču o Osvetnicima Džejsona Arona, gde kažu da je sedma epizoda najbolja (iako je generalni koncept vrlo nategnut, što je čest slučaj kod Arona). Crtala je Sara Pičeli i to je ono "kako je Fantastična četvorka trebalo da izgleda". Radnja se dešava na Zemlji od pre milion godina, i gledamo poreklo Ghost Ridera, koji tada nije jahao motocikle, već mamute.

A jutros izašla najnovija epizoda, u kojoj je intervju sa drugim Tomom, koji se preziva King. Nisam još stigao da preslušam.

*srećom, imam ih mnogo! Niste valjda pomislili...?  :lol:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #14 on: 28-09-2018, 20:17:08 »
Preslušao intervju sa Tomom Kingom pre par dana. Preskakao sam delove, pošto je bilo dosta priče o Betmenu i Mister Miracle-u, koje nisam čitao, a nisu ni završeni, ali sam ipak nešto naučio:

- o konceptu Heroes in Crisis*; King nije birao koji će likovi biti u priči, već je to ostavio DC-jevom uredništvu da odluči;
- King ne voli kada se više crtača menja na priči, i zato se trudi da završi "narativnu celinu" sa istim saradnicima;
- voleo bi da radi sa Chris-om Samnee-om;
- omiljeni crtač svih vremena mu je verovatno Alex Toth;
- Rob Lajfeld naplaćuje davanje potpisa na konvencijama 80 dolara; ne bi me čudilo da to smatra milosrđem;
- 11 O'Clock Comics je najbolja internet emisija o stripu!!! Ovo nije besramna reklama  :roll: , već Kingovo mišljenje!

Jedna zanimljiva pojava koja se često pominje u poslednje vreme je alternativni izvor prihoda za crtače: naručeni rad (commissioned work). Vrlo različit model odnosa sa publikom od objavljenog rada (published work). Da li to znači da postoji šansa da se u bliskoj budućnosti počne sa naručenim stripovima? Za sada se, koliko sam svestan, radi samo o skicama i ilustracijama, ali, ko zna gde nas budućnost vodi? Nalik na vreme kada su plemići od Mocarta naručivali opere! Nemojte ovo brkati sa "work for hire", koji stoji nasuprot "creator-owned". To je vezano sa intelektualnu svojinu, a u ovoj novoj varijanti o kojoj pričam pojedinac plaća da se nešto nacrta SAMO za njega.

*najnoviji DC-jev veliki događaj

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #15 on: 24-10-2018, 12:20:20 »
Od poslednjih nekoliko epizoda 11OC (čiji sadržaj nisam probrao i preneo ovde) izdvojio bih priču o naslovima novog američkog izdavača, Ahoy Comics. Nekoliko epizoda unazad, pričali su o The Wrong Earth, vrlo detaljno, a u trenutno pretposlednjoj, #568, o Captain Ginger, svemirskoj operi o antropomorfizovanim* mačkama , koju je napisao Stuart Moore, a nacrtala June Brigman, nekada davno crtač na Marvelovom naslovu Power Pack. U poslednjoj epizodi, kratko su pomenuli treći naslov od Ahoy-a, High Heaven, i bitno je primetiti da su sva tri naslova žanrovski drugačija. High Heaven je, kako su to rekli, "raw Vertigo", Captain Ginger je space opera nalik na Zvezdane staze, samo sa mačkama, a The Wrong Earth je superherojski strip koji su mogli da izdaju DC ili Marvel.

Jason Wood, najmlađi član emisije, i dalje veoma voli MCMLXXV, posle druge sveske, i čak mu čitav serijal veoma liči na Wagnerov Mage, i po konceptu i po egzekuciji. U poslednjoj epizodi su on i David A. Price pričali o novoj DC-jevoj igranoj seriji, Titans, i utisci su relativno povoljni, ali samo zato što su očekivanja spuštena na apsolutnu nulu. Titani su, praktično, nova priča i, uz to, priča koja bi mogla biti smeštena u alternativni svet (Elseworlds). Osvetljenje i paleta boja su nalik na one iz filma Watchmen, a pozitivna stvar je da nema "fan service-a".

Sva trojica su se složila da novi Fantastic Four nije vredan truda i vremena. Posle čitanja druge epizode, u opisu su upotrebljene reči "trite" i "ridiculous"**, i "it's not really bad, but it reads like an inventory story (Jason Wood)", a posle godina čekanja i najavljivanja, to je razočaravajuće. Slott ne zna šta da radi sa likovima, a Sara Pichelli je bolja nego u prvoj epizodi, ali još uvek ne u najboljoj formi.

Ali zato Vince B. srdačno preporučuje CODU, po njemu trenutno najbolju klasičnu fantaziju u stripu. Izdaje BOOM, crta Matias Bergara, piše Simon Spurrier. Do sada izašlo 6 epizoda, i nastavlja se...

https://youtu.be/EXLfA8fw4Bc

Videćemo. Svakako sam zainteresovan, a i spada u moju zonu komfora.  :lol:

*ovde u smislu "evolutivnog razvoja", a ne samo kao alegorije za ljudska bića, koja su ionako postojala u tom svetu

**hej, to nije mana!!!

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #16 on: 28-10-2018, 14:52:15 »
Ovo mu dođe umesto "vesti iz sveta stripa", uz nekoliko dodataka...

Nekoliko tačaka od interesa iz najnovije epizode 11OC, #570, koja je posvećena "knjizi meseca", iako kraćim delom:

- ta knjiga je zbirka DuckTales: Treasure Trove od IDW-a, a to nije reprint priča Karla Barksa ili Dona Roze, već početak novog serijala, koji su radili Italijani; "nije kao Barks ili Roza" je dovoljna kvalitativna odrednica!
- čitava priča Master Race (svih 8 tabli!) Bernarda Krigsteina će ići na aukciju, i očekuje se tražena suma od bar pola miliona dolara ili više; jedna od najznačajnijih priča 9. umetnosti, iz EC-jevog časopisa Impact, 1955; vidite li, već i iz samog naslova, uticaj na Frenka Milera? Nije slučajnost.
- From Hell: Master Edition od IDW/Top Shelf; u realnosti nije "master" nego je "obojeno" izdanje, i Edi Kempbel lično je izmenio neke detalje svog crteža da bi ovaj postao prijemčljiviji za boje; i sledi neizbežna rasprava o tome koliko je to bilo potrebno;
- od Bendisovih naslova, Action Comics > Superman
- Osvetnici #9 (Jason Aaron) su zabavni*
- Vince B. je još jednom oduševljen jednom mangom, ovaj put Asanovim** Dead Dead Demon's DeDeDeDe Destruction, vol. 2 (Viz Select); to je priča o modernom Tokiju koji živi u neizvesnoj senci vanzemaljskog svemirskog broda, koji samo lebdi iznad, ne pokazujući nikakve znakove aktivnosti ili namere;
- Stranger Things od Dark Horse-a je adaptacija (***) TV serije; i sledi neizbežna rasprava o tome koliko je to potrebno...

Bilo je još zanimljivosti (tipa Dead Kings u izdanju Aftershock-a), ali one će biti bitniji deo narednih epizoda, pa ih ostavljam za te prilike.

*ali i oni boluju od Marvelove politike zamenljivosti crtača (moj komentar)
**ah, stari dobri Inio Asano
***ovde ide zvuk razočarenja...

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #17 on: 01-11-2018, 21:07:44 »
Evo još nekih podkasta, emisija, blogova i slično, na datu temu. Koja glasi stripovi!!!

Sad, slušanje, gledanje ili čitanje svega navedenog bi oduzelo više vremena od čitanja samih stripova, ali ipak, stavljam da bi eventualno neko mogao da probere šta ga zanima.

- Nothing But Comics je (bio) sajt koji je imao dobrih momenata, kao i svoju internet-emisijuTM , ali danas se od tih epizoda mogu naći samo njihovi opisi. Šteta. Onlajn relikvija ili privremeno na odmoru? Zaista ne znam.

- Comic Geek Speak je verovatno najduža emisija sličnog tipa, koja broji preko hiljadu i sedamsto epizoda, ako je verovati numeraciji. (Ali, ako numerišu epizode kao Marvel svoja izdanja, zaboravite ove brojke  :lol: .) Slušao sam ih nekoliko i prilično sam zadovoljan standardima, ali opcija pretraživanja je rudimentarna i čovek jednostavno ne zna šta gde može da nađe u tom moru materijala, pa sam batalio. Imaju i svoj kanal na YouTube-u.

- što se tiče pisane reči, Greg Burgas je imao kolumnu na CBR.com koja se zvala Comics You Should Own, koju je potom prebacio na Atomic Junk Shop. Hoću da kažem, prebacio koncept, a ne same epizode. A taj koncept je vrlo sistematičan, i to čini kolumnu različitom od povremenih solidnih, ali nasumičnih* analiza koje možete naći na (mnogim) drugim mestima. Meni je to jedina posveta stripu tog tipa vrednija od DJ Meho Show  xjap , u svetu pisane reči, zato što više ide u detalje, ali zato nema baš toliko mnogo epizoda, i - takođe bitno - nema mnogo priče o lošim stripovima, zahvaljujući samoj temi. Što se može činiti dobrim na prvi pogled, ali za procenu kritičara je neophodno. Elem, prikazima na CBR-u se može pristupiti, iako ne preko glavne liste, samo me mrzi da stavljam pojedinačne linkove. Lako se dođe pretragom do njih. Jednog od ovih dana nameravam da iščitam nove epizode, sa AJS-a, poput one o Uncanny X-Men #96-143 (čuvena faza Claremont/Byrne/Cockrum), da vidim koliko se slaže sa mojim sećanjima.

Preslušao sam epizodu 11 OC iz aprila ove godine, u kojoj su pričali o Infinity Gauntlet. I moji utisci su sasvim bliski onima iznesenim tamo. Kako kaže Vince B, IG nam je u sećanju ostao kao dobar strip, kamen-temeljac čitavog jednog doba. Pri čitanju danas, utisci su drugačiji. Mislim, ima i danas ljudi koji vole Rukavicu i misle da je odlična - pogotovo posle filma - ali ljudi vole svašta, a ova se ne može dugo braniti sa nekog iole "objektivnijeg" stanovišta. Neki delovi su, iz današnje perspektive, "gotovo sramotni" (embarrassing). Neki, ne svi. Thanos je "petulent" i bedan kao negativac. Što ne bi bio problem da ga sam Starlin nije predstavio mnogo opakije na drugim mestima. Ili u poređenju sa Hickmanovom verzijom, kako kažu ovde. Karakterizacija i postupci su nasilno uklopljeni u viziju koju je Starlin imao, i malo toga ima smisla ili logički razlog. Perez nije u svom najboljem izdanju, budući razapet između ovog i Rata bogova za DC, a Lim nikad nije ni bio među najboljima  :twisted:  (ali ovo mu je jedan od boljih radova). Takođe, Vince B. misli da će Marvelovi filmovi da se baziraju na krajnjem rešenju ovog serijala, koje obuhvata Nebulu (iako je ovde Thanosova unuka, a u filmovima kćerka). Imajte na umu da je to izrečeno pre gledanja ovogodišnjeg filma.

*u smislu odabranih naslova

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #18 on: 10-11-2018, 23:36:18 »
Intervju sa Mišelom Fifeom na War Rocket Ajax. Zaista počinje oko 34:00, ali i pre toga pričaju o nekim stripovima, uključujući Heroes in Crisis. I ovde i na 11 OC nisu sigurni da li je taj serijal dobar ili ne, ali već i to govori nešto, s obzirom na entuzijazam s kojim nekih od tih ljudi gledaju stripove, čak i one najnovije. Na Ajaxu mi je to bilo posebno zanimljivo jer sam znao da će ih HiC podsetiti na Identity Crisis, koji od početka ponosno drži najgore mesto na njihovoj listi stripova i ne ispušta ga.  :lol:

Intervju sa Fifeom je odličan, iako su uglavnom pričali o G.I. Joe, koji Fife radi za IDW.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #19 on: 11-11-2018, 07:21:31 »
Da, Sims je veliki ljubitelj G.I. Joe stripova, epizoda Retronauts u kojoj pričaju o tome je fascinantna. Ja sam krenuo sa hronološkim iščitavanjem Haminog magnum opusa zbog Simsovog entuzijazma.  :lol:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #20 on: 11-11-2018, 09:37:55 »
I ja sam se iznenadio koliko je G.I. Joe bolji od onog kako sam ga zamišljao prema konceptu. Prvo Hama, a onda i ovo što je Šioli radio poslednjih godina, što mi je sigurno jedan od najboljih stripova iz tog doba. A sada potencijalno i Fife.

Sims na Retronautima? Znam za emisiju, ali nikad je nisam slušao. Sims je veliki fan metroidvanija (između ostalih igara), pa ima smisla, ali ne sećam se da je negde pomenuo a da sam ja čuo. Sada si me zainteresovao...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #21 on: 11-11-2018, 12:53:15 »
Sims je deo Retronauts East tima. Pošto Džeremi Periš sada živi kod kuće u Severnoj Karolini i ide jednom u par meseci u Bej Ejriju da snima "normalan" retronauts sa Bobom i ostalom ekipom tamo, onda je rešio da, otkad se bavi samo ovime, okupi ekipu i kod kuće, a koja će pričati o drugim stvarima u odnosu na ono što pričaju kalifornijske epizode. Tako da je Sims deo tog tima, koji čine još sjajni Bendž Edvards i Ben Eldžin i uglavnom je u epizodama sa Edvardsom i Perišom koje se bave ili arkadnim igrama, ili Metroidvanijama (imaju jedno 5-6 epizoda koje su istorijat Metroidvanija) ili, u poslednje vreme, stripovima ili filmovima koji su bitni za pop kulturu i izrodili su i igračke serijale. G.I. Joe epizoda je jedna od njih.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #22 on: 11-11-2018, 22:14:48 »
Ok, potrudiću se da preslušam nešto od onog što me tematski najviše zanima.

Zanimljivo poređenje su napravili na Ajax-u, između G.I. Joe-a i Ostrenderovog Odreda otpisanih.

Elem, još dve stvari u vezi te epizode. Ili tri, ali treća se preliva u nešto drugo i ostaviću je za kraj poruke. Prvo, najava za serijal Self/Made koji izdaje Image, i pojaviće se početkom decembra:

https://youtu.be/0-9DHkxQoDI

Drugo, pitanje jednog slušaoca na kraju, posle intervjua sa Fifeom, je bilo zašto više vole Morisona nego Gejmana, kada obojica imaju sličan odnos prema ulozi narativa u civilizaciji?

E, sad, 11 O'clock Comics, epizoda #572. Prava poslastica novosti i tabli iz stripova.

Kad smo već pomenuli Morisona, da nastavimo u tom duhu. Neki od vas znaju da je on dobio ulogu pisca za Zelenu svetiljku, koja počinje od broja 1. Mnogi bi naivno pomislili da je epizoda koja nosi broj 1 podrazumevano prva, ali izdavači ne razmišljaju uvek tako. Pogotovo u maloj Diznijevoj seoskoj kućici poznatoj kao Marvel. Inače, primećujem da su svi ovi voditelji, iz obe pomenute emisije, Marvelovci po vaspitanju - svi do jednog - ali, kada se radi o trenutno izlazećim naslovima o kojima se priča, uvek su tu Kingov Betmen, Heroes in Crisis, Bendisov Supermen - na dobro (ređe) ili zlo (češće) - i, sada će se Zelena svetiljka sigurno priključiti toj ekipi. A pojavljuju se tu i drugi njihovi naslovi, iako neredovnije. Da, ponekad se priča o Osvetnicima (koje piše Aaron, a crtač nonstop menja identitet, i to - paz'te! - u dobu u kome je identitet Bog*), ili o Dedpulu (kao u ovoj epizodi) ili o Fantastičnoj četvorci, ili Jason Wood daje tužni izveštaj o žalosnom stanju X-naslova (slično našem Mehu) ali izdanja DC-ja zauzimaju daleko više vremena i pažnje. Samo primećujem.

No, po David-u Price-u, Zelena svetiljka vraća čitaoca (ili vodi prvi put, u zavisnosti od godina i iskustva) u doba pre prve Krize, kao da se nastavlja na ono što je radio Denny O'Neil. Nisam upućen jer je to naslov koji jako slabo poznajem, i pisanija Geoffa Johnsa me nikad nisu zanimala. Možda je mislio u smislu duha, ne narativno. Svejedno, sva trojica vole ono što je prva sveska ponudila, iako je drugo čitanje bilo neophodno  :lol:  Za Vince-a je pravi magnet ne Morisonova standardna (ali zabavna) megalomanska apsurdnost, već crtež Liama Sharpa. Video sam mnoge table, i zaista Sharp ima šta da ponudi u domenu fantastičnog. Ali zato su scene koje prikazuju obične ljude, iako ređe, upadljivo vizuelno slabije. I, lično imam drugi problem sa onim što sam video. Steve Oliff, čuveni kolorista je dao svoj doprinos, i sve moguće boje su razbacane okolo. Kao da je hteo da kaže: "Vidi šta sve kompjuteri mogu!" O-u-K-e-j... :? Možda je sve to stvar samo navike, ili ima smisla u kontekstu svih tih vanzemaljskih kultura, pa ću zadržati konačni sud za kasnije. Ali, svakako je i Oliff toliko prisutan na ovom naslovu, da se ne može pričati o ovome, a da se on ne spomene kao jedan od autora.

Naslovnu stranu je radio Frank Quitely, ne Liam Sharp. A ovo drugo što vidite su takođe stvari o kojima se pričalo, sve nova izdanja (u Americi). Zapravo, The Red Hook je izlazio pre par godina u vidu webstripa - čitanje je besplatno, naravno - ali ovo je naslovna strana za Image-ovu kolekciju, koja nije besplatna. Pa, ko želi da ima na papiru ili pomogne Haspielovu kreativnost, slobodan je da tako učini. Inače, to je omaž superherojskom stripu srebrnog doba, sa njegovim naivnim idealizmom, ali sa tvistom. Red Hook, super-lopov, naleti na najvećeg super-junaka tog sveta, koji mu predaje omnipesnicu altruizma i time ga učini sledećim super-junakom. Iako nevoljno. Ta pesnica se bukvalno steže oko srca i ubije vlasnika ako ovaj neće da čini dobra dela.

Nastavlja se prikaz izdanja Ahoy-a, a to su The Wrong Earth #3 i Edgar Allan Poe's Snifter od Terror #1. Ovo drugo je antologija horor priča, rađenih po uzoru na izdanja Warrena iz 60-ih i 70-ih - kao što su Eerie i Creepy - samo lakših po sadržaju. A Pogrešna Zemlja je dobar kandidat za superherojski strip godine, i predstavlja nešto što je Morison eventualno mogao da napiše, jer je u suštini to meta-narativ doveden na ravan "običnog" narativa. (To je i priznato tako što je Morison napisao kratku priču na kraju prve sveske.) Vince B. tvrdi da je to najbolji rad crtača Jamala Igle-a (čije ime on izgovara kao Žamal Ajgl), i u tim stvarima mu verujem.

A Infinity 8 je francuski strip, koji je pisao Lewis Trondheim, a crtali različiti ljudi, ali ne na način kao u američkom mejnstrimu, već je serijal tako strukturiran. Infinity 8 je naziv ogromnog svemirskog broda, zaustavljenog u svom putu, i 8 agenata dobija 8 različitih misija da se to reši. Tako da je serijal podeljen na 8 delova, tj. albuma. Veoma palp, ali i veoma šarmantno.

Pričalo se još o par naslova, između ostalog o Midnight Mystery od Alterne, koja ima nekih problema - verovatno moralno-političke prirode, nisam istraživao - ali njihovi stripovi su jeftini (1.5 dolara), i Vince kaže da su uglavnom dobri. Nisam mogao da nađem naslovnicu brzo i lako, i odustao sam, ali radi se o noiru sa primesama horora i vizuelnom stilizacijom u duhu Darwyna Cooke-a, a autor je jedan čovek, Bernie Gonzalez.

Za kraj, još jedna stvar, i ovde se pojavljuje veza sa War Rocket Ajax. Vince i Jason su gledali polovinu prve sezone The Chilling Adventures of Sabrina, isto kao i Chris Sims sa WRA. To je Netflixova serija, puštena nešto pre Helovina, i kažu da je odlična i iznenađujuće dobra. Praktično nešto najbolje na Netflixu u ovom trenutku. Matt Wilson sa WRA kaže da je to The Haunting of Hill House, ali on nije gledao Sabrinu, pa se ne računa. Elem, i ja sam iznenađen trejlerom... sad ću da ga stavim na odgovarajuću temu.

*važi za većinu pomenutih naslova, zapravo

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #23 on: 18-11-2018, 01:44:12 »
Još neki podkasti:

- Multiversity Comics (nema veze sa Morisonovim meta-serijalom) ima nekoliko tematski različitih podkasta, ali slušao sam samo jedan, Robots from Tomorrow, koji se bavi novim izdanjima (pa makar i starih stripova);
- za iFanboy važi slično; Word Balloon je meni najzanimljivija od njihovih emisija, budući da se radi o intervjuima; Pick of the Week je takođe o novim stripovima, s naglaskom na superherojima;
- View from the Gutters je više nalik na čitalački klub nego na ostale pomenute, posle čega sledi analiza pročitanog, sa nekoliko učesnika, ali bolje zvuči u teoriji nego što jeste u praksi; kada se postavi isto pitanje četvorici ili petorici učesnika panela, potrebno vreme (u okviru fiksnog trajanja epizode) za odgovor se produžava, a ne dobijamo novi sadržaj;

A 11 O'clock Comics donosi novu epizodu, koja je posvećena Stenu Liju. Jedva čekam da je čujem, ali večeras imam druge planove. Još uvek mislim da je ovo najbolja emisija koja nije posvećena jednom autoru ili naslovu, ili odabranoj grupi istih. Savršen spoj starog i novog, nostalgije i vere u budućnost, sa uplivom evropskog i japanskog stripa, i, ponekad, stvarima iz drugih medija usko vezanih za strip (poput TV serija). Ali nikad nisam rekao zašto se zovu tako. Prve emisije su radili tako što su se okupljali jednom nedeljno - virtuelno, naravno - u 11 časova uveče. Kako je dužina epizoda rasla, to vreme je izgubilo na značaju. Sad im je prosek oko 2 i po sata, a nisam slušao emisiju iz poslednjih par godina, otkako imaju poseban sajt, koja traje manje od 100 minuta. Jubilarna epizoda broj 500 traje gotovo 6 sati. Iako je prvih dvadesetak minuta uglavnom prijateljsko ćaskanje, ima i informacija iz sveta stripa, poput najava. I to je jedina emisija koju znam koja nudi table iz stripova o kojima se priča na svojoj stranici. Tagovi su beskorisni, ali većina stvari se može pronaći pretragom. Zapravo, najveća mana (meni) je ta što je David A. Price jako loš govornik i slabo artikuliše svoje misli. S druge strane, on je pametan čovek, a i Vince B. (koji snima emisiju) je jedan od boljih voditelja koje sam ikad slušao, razgovetnog glasa i odlične pripovedačke veštine, a uz to voli da priča, pa nekako prebolim Davidove delove.

A tu je i "knjiga meseca", koja postoji od kada su prešli na sponzorisanje preko Patreona, iako je i ranije bilo tematskih epizoda. Do sada se pričalo o:
- Cosmic Odyssey (iako epizoda nije tagovana kao "knjiga meseca");
- Planetary, vol. 1
- Ronin (Frank Miller)
- Fury Max: My War Gone
- Locke & Key vol.1: Welcome to Lovecraft
- Thor #337-345 (Simonson) - ovo je materijal iz prvog toma novog izdanja, ali korišćene su originalne sveske, ne trejd koji je digitalno kolorisan
- Metabarons vol. 1: Othon
- Astro City vol. 1: Life in the Big City (zapravo, volumen kao serijal, ne tom - iako je samo 6 svezaka u pitanju)
- Nextwave: Agents of H.A.T.E.
- JSA Book One (by Geoff Johns - tako piše, iako u stvarnosti nije samo od njega)
- The Infinity Gauntlet
- Savage Sword of Conan vol. 1 (izdanje Dark Horse-a, ali prikuplja stare Marvelove epizode; odabrane tri priče odatle)
- The Legion vol. 1
- B.P.R.D. Hollow Earth and Other Stories (prvi, uvodni tom serijala)
- Monstress vol. 1: Awakening
- Uzumaki
- DuckTales: Treasure Trove

Tema se bira tako što voditelji ponude 11 izbora i patroni glasaju. Poslednji izbor je bio nesporazum - Džejson Vud je priznao da je predložio ovo specifično izdanje jer je mislio da se radi o nekom reprintu Barksovih ili Rozinih Pačjih priča. I, korisno je napomenuti da nisu sve ove epizode posvećene ovim izdanjima čitavim svojim trajanjem - iako neke jesu.

Ja generalno slušam ovakve emisije samo ako sam čitao strip u pitanju ili me nije briga da li ću ga čitati. Tako da sam neke epizode dobrim delom preskočio, poput onih o Monstress ili The Legion. A ovo drugo...pa, mislim, malo ljudi na svetu može da priča o Sajmonsonovom Toru a da kaže nešto što ja ne znam. I ovo je bio takav slučaj. Obično se u pričama te vrste, kada nisu u pitanju najtvrdokorniji fanovi naslova, provuče neka greška ili glupost - "iz 80-ih? Ne znam što sam mislio da je ovo iz 60-ih?" - ali ovi znaju znanje. Slušao sam previše emisija u kojima mlađani voditelji idu u prošlost i čitaju neke stvari prvi put, ali nemam više vremena za ponovno i ponovno otkrivanje tople vode. (Iako je ponekad zanimljivo slušati kako takve stvari utiču na nekog ko nije bio živ u to doba i nije upijao tadašnje uticaje.) Elem, mislim da je najveći sukob mišljenja bio oko Nextwave, koji se Jasonu jako dopao, a Vinceu nije uopšte. (Ne sećam se gde je David stajao povodom toga.) Naravno, to ima veze sa prirodom humora, kao i činjenicom da, ako vam se taj humor ne sviđa, čitava konstrukcija sazdana na njemu pada u vodu. Ovaj put hladnu. Biće japanskog stripa tu i tamo i o tome se uglavnom brine Vince, ali, u toj oblasti mu nedostaje kontekst i dubina znanja koje ima kada priča o američkom stripu - iako bi nekog neupućenog u te sfere pregled Uzumakija verovatno zainteresovao da istraži dalje.

Osim toga, čuti deo pesme od Snakefinger-a ili Coil na početku neke epizode o stripu nije baš uobičajeno iskustvo.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #24 on: 02-12-2018, 09:27:07 »
War Rocket Ajax je pustio u javnost svoju poslednju specijalnu epizodu Every Story Ever. Ona ide obično na kraju meseca, i traje oko dva sata, koji su sasvim posvećeni toj temi, uglavnom bez lutanja. Nisam je preslušao u celosti, budući da sam zaspao sinoć slušajući (što govori samo o mom stanju, ne o zanimljivosti epizode  ;) ), ali na početku je pomenuto da je dostignut cilj na Patreonu - nekako, jedva - da Matt i Chris počnu da prate neki skorašnji naslov koji slušaoci predlože, i regularno ga diskutuju kako izlazi. Međutim, čekao se početak novog meseca da bi bili sigurni, pošto Patreon u to vreme povlači neku sitnu sumu sa date gomile. I sad vidim da im zapravo fali nekoliko* dolara!  :cry:

Elem, 11 O'clock Comics su pre nekog vremena dostigli svoj cilj na Patreonu - 6 epizoda mesečno. Poslednja je tradicionalno Book of the Month i to je nešto što čitaju sva trojica i diskutuju... sat-dva, u zavisnosti od konkretnog naslova. Ali, posle priče o Stenu Liju i pre te Knjige meseca bile su još dve epizode, u kojima su učestvovali samo David i Vince. Jason je bio "in Yugoslavia" :lol: , na šta sam ja skrenuo pažnju Vince-u da se Jugoslavija raspala pre 25 godina, pa je on u poslednjoj epizodi rekao Jasonu da nije mogao biti u Jugoslaviji kad ova ne postoji. "I completely forgot about it", priznaje Vince.

U te dve epizode se pričalo o tekućim prvim brojevima, a Knjiga meseca je bio prvi tom sakupljenog izdanja The Goon od Erica Powella, zvanog Nothing But Misery... za šta je Vince rekao da je sasvim prigodno ime  xrofl .  I već smo mogli videti kuda ovo vodi. Ne sećam se da su sva trojica bili ikada ovoliko negativni prema ijednoj "knjizi meseca". Da, svi su bili kritični, i čak negativni, prema Cosmic Odyssey, ali o njoj su pričali dosta. O likovima, o scenama, o uslovima prvobitnog objavljivanja, o Minjolinoj veštini i stilu... O The Goon se pričalo nešto manje od pola sata. Iako su se sva trojica složila da je Powellov crtež fenomenalan. Postaviću koju tablu na odgovarajućoj temi u skorijoj budućnosti. I sve to ne iznenađuje u slučaju Jasona, koga horor ne zanima preterano u bilo kom obliku, ali Vince živi za taj žanr, a The Goon sadrži elemente Bernija Rajtsona, EC-jevih izdanja, Sema Rejmija - drugim rečima, svih onih stvari koje Vince ne samo da voli, već obožava. Što se ne odražava dobro po moje interesovanje za The Goon, koliko god se trudio da moj ukus bude nezavisan od bilo čijeg drugog.

Inače, kasnije u toku epizode sledi sjajna Vince-ova rekapitulacija Roma - zapravo prve regularne sveske i prvog godišnjaka. Znate zašto su u Marvelovim zbirkama preskočene neke epizode Hulka i Power Man-a i Iron Fist-a? Ja nisam znao. Zato što se u njima pojavljuje Rom, za koga Marvel više ne drži licencu. Drži je IDW, i, ako ne sklope nikakav dogovor, ili licenca ne promeni vlasnika, nećemo ni videti reizdanje tih epizoda.

Ah, Rom je bio dobar, i ovo me je potaklo da se podsetim.

*u trenutku pisanja ovog posta.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #25 on: 09-12-2018, 17:10:10 »
Najnovija epizoda, #577, bez Vince-a, ali je zato tu bio Sanford Greene. Sjajan intervju. Sjajan. Ako neko nije upućen, on je crtač, poznat po Power Man and Iron Fist-u, i aktuelan po vebstripu 1000 (čita se "One thousand") i Bitter Root-u, za Image.

Vrlo interesantan deo u kome su pričali o portalu Line Webtoon i korejskoj kompaniji koja ga drži, i veličini i popularnosti te platforme - do 2 miliona čitalaca nedeljno za najpopularnije naslove! I tu se, naravno, ušlo u raspravu "digitalno protiv štampanog", i, dok Sanford misli da će digitalno eventualno da pobedi, Jason Wood daje jedno zanimljivo zapažanje. Da parafraziram:

"Imam 60 hiljada (fizičkih) stripova kod kuće, i moja deca mogu da čitaju gotovo sve što požele, iz celokupne istorije medija. Međutim, oni ne čitaju tako. Oni čitaju naslove koje imam na papiru preko kompjutera, na Komiksologiji."

Tema za razmišljanje, svakako. Ne mislim da će štampani medij ikad nestati - nije nestao ni vinil u muzičkoj industriji, a tu je razlika između "analognog" i digitalnog manje bitna - ali naše navike (i primarni nagoni (za kliktanjem)) nisu uvek nešto u čijem smeru je poželjno razvijati civilizaciju. Osim toga, Greene može da živi i od prodaje svojih tabli, dok Nick Dragotta, Sana Takeda, i Howard Porter (u novije vreme) ne mogu, pošto sve prave digitalno, što je na tom tržištu bezvredno.

Inače, ublažavam svoj sud o David-u Price-u, posle gledanja nekih videa koje je postavio na YouTube, samo za patrone. Ume da bude artikulisan, kad želi i kad se "zvezde slože" (ili kakvu god analogiju koristili ovde za nepoznati splet okolnosti). Još uvek je najslabiji govornik, iliti pripovedač, od sve trojice, ali moje mišljenje i ukus su najsličniji njegovom, i volim da ga čujem.

P.S. (Meni) najbolja anegdota iz prethodnih epizoda je kada su pričali o novom naslovu Daniela Warrena Johnsona, Murder Falcon. Pitaju Vince-a zašto tek sada priča o tome, kada mu je sam Johnson poslao završeni primerak još pre nego što je poslao Image-u:

"Ne čitam digitalno. Čekao sam da kupim na papiru.

- Ali, imaš 72 terabajta digitalnih stripova na hard drajvovima!!!!"

xrofl

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #26 on: 19-12-2018, 19:05:33 »
Jason Wood je prijavio da mu je neko poslao Zagora na poklon. Zagora! Tvrdokoričenog, luksuznog, na italijanskom - ako se dobro sećam njegovih reči. I taj neko je imao prezime sa ovih prostora, koje se završava na -ić, iako živi u Americi.

A Vince B. je na Patreonu najavio da prekida sa naručivanjem The Comics Journal-a. Kaže da ima oko 270 brojeva (od 300-i-nešto-malo-preko), ali više neće da ih podržava, zbog odnosa prema ljudima. Šta?!?!?! Nisam upućen o čemu se zapravo radi, ali znam da je dotični časopis (tj. Gary Groth, kao i preminuli Kim Thompson) imao neslavnih trenutaka i da je koristio "estetsku kritiku" kao plašt za lične obračune sa ljudima. Oduvek bilo kod njih. Slučaj Harlan Elison, slučaj Frenk Miler, itd. Ali, ovo je verovatno nešto ozbiljnije, čim se Vince ovoliko naljutio.

Najnovija epizoda je donela priču o manjim izdavačima, i to onim koji nisu aktuelni (kao Ahoy, Alterna, Lionforge...). Pričalo se o kompanijama Skywald, CrossGen, Event, Eclipse, Defiant, Caliber, Continuity, First, Milestone Media, Tekno, Claypool, Comico, Malibu, Kitchen Sink... i još nekima čija sam imena zaboravio (Vince kaže sa se Warren ne računa, da ne bi pričao satima o njima). Nisam čuo za mnoge od ovih, a priznajte da niste ni vi. No, nešto od radova koji su mi poznati, ili su me zainteresovali, ćemo staviti na druge teme.

A u glasanju za Knjigu meseca na Patreonu, učinio sam nešto što bi pre par godina ili čak meseci bilo nezamislivo. Glasao sam za Supermena!  xdrinka The Man of Steel, volume 2, a to su reprinti nekih Birnovih priča, uglavnom. Zapravo, drugi kandidati mi nisu bili mnogo poznati, a želeo sam da čujem kako pričaju o Birnu. Naravno, Planetary vol. 2 je bio očigledna stvar, ali za to uvek ima vremena. I, činilo se do pred kraj da će glatko da pobedi... a onda je Catwoman: Selina's Big Score uzleteo i preleteo Planetary, tako da... nova Knjiga meseca. Ok, taman malo da zaronim u rad Darwyn-a Cooke-a.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #27 on: 01-01-2019, 21:59:14 »
Iako nije direktno o stripu, ovo sledeće je neraskidivo povezano sa njim. Playback je Variety-jev podkast, koji vodi Kris Tapley, i najnovija, stota epizoda donosi razgovor sa Kevinom Feige-jem, koga je Chaykin nazvao trenutno najznačajnijim čovekom u industriji stripa. Nisam uspeo da je počujem na sajtu na kojem je originalno hostovana, pa, da se ne biste patili sa uslovima ili postavkama brauzera, na Stitcheru može sigurno da se čuje bez problema (link). Trajanje oko 50 minuta.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #28 on: 02-01-2019, 19:17:17 »
Što se tiče 11 OC, Darwyn Cooke me je impresionirao, pogotovo svojim noar radovima.

Ali, pošto povremeno preslušavam starije epizode - ima ih još oko 500 koje nisam slušao!  xrotaeye xsqsick xballon - evo jedne ideje koja je dovoljno vredna da se o njoj raspravlja i na javnim tribinama (sa publikom od tri osobe, od kojih jedna spava, druga se samo prigodno sklonila od kiše, a treća je devojka organizatora).

Epizoda #436, iz septembra 2016. Jason Wood nije bio prisutan, ali bila su dva gosta, od kojih je jedan Zack Kruse (čita se Krusi), akademik i čovek koji je pisao vrlo stručne tekstove o američkoj književnosti 20. veka, istovremeno i veliki fan stripa. Trenutno radi na knjizi o Ditku, ako je verovati glasinama (koje sam širi). Posle ove epizode je bio toliko oduševljen iskustvom da je organizovao sopstveni podkast (tj. sa dvojicom prijatelja), koji se zove Pictures Within Pictures. To je sigurno jedna od najvisokoprofilnijih i najstručnijih emisija o američkom stripu koje ćete igde naći.

Elem, negde oko 1:00:00 počinju da pričaju o Murovim pričama o Supermenu, i, konkretno, "For the Man Who Has Everything". I to se grana u raspravu o Supermenu uopšte, i, kasnije, o pitanju da li je Supermen imao kontinuirano bolji kvalitet od Spajdermena. Negde u toku te teme, i priče o Birnovom Supermenu, Vince B. kaže "Ali budimo iskreni - Birnov Superman je u osnovi Kirbijev Jimmy Olsen", i ja sam ostao zapanjen kako mi do sada to nikada nije palo na pamet... a tako je očigledno. (Verovatno zato što nisam mnogo razmišljao o tom stripu.) Čitava humanizacija Supermena - "marvelizacija", kako Krusi to kaže - počinje sa Kirbijem, i preko Birna, a onda i Džurgensa i ekipe koja je došla iz Marvela (Rodžer Stern, Luiz Sajmonson), vodi do 21. veka, i TV ponuda kao što su Smallville i Supergirl. Mada, može se reći da je uklanjanje Superboja imalo i negativni efekat - ne samo po sebi, ali šta ćemo onda sa Legijom superheroja, jednim od najinteresantnijih i najezoteričnijih naslova koje je DC ikada imao? (Naravno, ovo je bilo rešeno drugim sredstvima.)

Čitava priča oko Supermena traje oko pola sata. (I nastavlja se prikazom jednog izdanja Superman Family, ali tu je fokus na drugim stvarima.)

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #29 on: 20-01-2019, 13:54:51 »
Prošla je i rekapitulacija najboljeg iz 2018, što će reći, dodeljivanje Kloskara (O'Closcars) za tu godinu. Bio je prisutan i četvrti diskutant, Jon O'Neal, i to je isti onaj Jonathan O'Neal koji piše za Multiversity Comics. A obelodanjeni su i rezultati onlajn glasanja koje je do skora bilo otvoreno za slušaoce, i to je bilo poput petog učesnika (koji samo koncizno deklamuje rezultate, i toliko od njega).

Neću prenositi sve rezultate, pošto je to dug i mukotrpan posao, a verovatno će ih neko u dogledno vreme ponuditi onlajn - tj. za čitanje, ne samo za slušanje - ali osvrnuću se na neke zanimljivosti.

Prvo, sve je bilo u znaku Toma Kinga, pogotovo glasovi slušalaca. Kada nije on lično, onda je Mister Miracle, ili Batman, ili Mitch Gerads, ili Lee Weeks, ili nešto vezano za pomenute radove. Jedino Vince B. nije pomenuo ništa od toga, a ja njegovo mišljenje najviše volim da čujem, iako se ne slažem uvek. Iznenadio me je izbor za najbolju limitiranu seriju. Publika, naravno, apsolutno na strani Mister Miracle-a, kao i gost i, u blažoj meri, nećkajući se, David. Ali, Vince stavlja Deathbed  :!: :| , a Jason, u iznenadnom "obrtu", imenuje Doctor Star, četvorodelnu seriju u sklopu univerzuma Crnog čekića. Takođe, Jason, koji je iz ekipe najveći prijatelj sa Kingom, kao najboljeg scenaristu stavlja Lemira, uz solidnu argumentaciju da je ovaj pisao 10 naslova prošle godine, a ni jedan jedini nije razočarao. Ipak, i za njega je Mister Miracle konačni strip godine.

"Breakout performance". Ovo mi je bilo posebno drago jer uglavnom znam sve što su pomenuli. Vince je za Jamal-a Igle-a ( :!: u smislu da je uznapredovao na viši nivo sa The Wrong Earth), iako ga zna godinama, David je za Riley-a Rossma ( :!: :!: :!: koga bih i ja izabrao, s ono malo znanja što imam), iako i njega znaju skoro 10 godina, a Jon je za Matiasa Bergaru (  :!: :!: crtač Code, još jedan od mojih favorita). Ne sećam se Jasonovog izbora - verovatno pisac/crtač grafičkog SF romana Upgrade Soul (za Lionforge).

Takođe, za Vince-a je Rossmo crtač (penciller) godine, pošto uz Deathbed ima i Martian Manhunter-a, i radio je na još par stvari poput No Justice i slično.

Dalje, ima Japanaca na par mesta, zahvaljujući Vince-u. Horor strip godine, I Am a Hero. Ovde se 100%+ slažem sa njim, ne samo u smislu konkretnog naslova, već i teze da su japanski stripovi najbolji u tom žanru. Čovek zna znanje. Itovu kolekciju koja obuhvata Frankenštajna je stavio kao antologiju godine. Kao najbolji licencirani strip, Transformers Unicron.

Ali najveće iznaneđenje za sve je bilo kada je Vince odabrao Marvel za izdavača godine, posle mnogo vremena, i uz stalna podsećanja da ga više (uglavnom) ne zanimaju.  :lol:  Immortal Hulk snosi veliki deo krivice za to, ali i No Surrender, mada je i Thor pod Aaronom i del Mundom verovatno najbolji što je bio u poslednjih... koliko, 30 godina?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #30 on: 25-02-2019, 12:45:15 »
Ja o svom omiljenom strip-podkastu još nisam ovde napisao ni reč, a hoću, valja se, nedavno su proslavil desetogodišnjicu i meni uvek donesu sat-sat i po prijatnog slušanja.
Ali o tome drugom prilikom, za sada samo da kažem da između nekoliko podkasta koji se bave Spajdermenom, za sada najnoviju epizodu podkasta Amazing Spider-Talk želim da preporučim svakome ko sa mnom deli ljubav ka klasičnoj spajdermenovštini. Dan Gvozden koji stoji iza ovog podkasta je i inače prilično poznato ime ne samo u Spajdermen fandomu - čovek je novinar koji se bavi popularnom kulturom i verovatni je da ste njegov neki tekst negde već pročitali, a njegov sajt Superior Spider-talk je poslednjih godina bio mesto na kome se iz sve snage pisalo o Spajdermenu, u nekoj vrsti dopune i osveženja onoga što je radila starija ekipa na Crawlspaceu, recimo. Nažalost, sajt je u međuvremenu pivotirao tako da se više ne zasniva na pisanoj reči i akcenat je na podkastu, ali dobro....

Enivej, ovaj podkast ne slušam redovno, meni je prepričavanje stripova koje sam čitao nedovoljno dobro iskorišćenje vremena koga nemam baš previše, ali ova najnovija epizoda je nekih 50 minuta dugačak intervju sa Gerryjem Conwayjem i nekako mi je to obavezna lektira. Conway je jedan od mojih ličnih heroja, autor meni najdražeg superherojskog sadržaja ikad (originalna klon-saga) i sada, u 67-oj godini ekstremno vitalan i zabavan lik koji je koliko pre neki sat na tviteru pisao kako mu je Resident Evil 2 rimejk super ali kad se pojavio Tyrant to ga je namučilo itd. U svakom slučaju, ovaj intervju je posvećen pitanju toga kako je nastalo bronzano doba u američkom stripu, šta ga je karakterisalo, sve iz Conwayjeve perspektive i suvo je slušalačko zlato:

https://superiorspidertalk.com/all-new-amazing-spider-talk-s03-episode-2-the-bronze-age/

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #31 on: 25-02-2019, 16:40:49 »
Preslušaću koliko sada, jer zanima me tema, a nije dugačka epizoda.

Inače, odmoriću malo od tekućih američkih izvora i društvenih medija, jer su poludeli sa politikom i opsesijom Trampom. Ide se dotle da se Tramp izjednačava sa Hitlerom, što je nešto što bih možda očekivao od nadurenih klinaca, a u tom okruženju nema šta pametno da čujem. A ova druga strana preti smrću Donny-ju Catesu. Ludnica. Srećom po mene, ovi sa 11 O'Clock Comics ne ubacuju politiku, uglavnom, a Vince je potpuno apatičan po  tom pitanju, pa imam šta da slušam.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #32 on: 02-03-2019, 13:58:45 »

U najnovijoj epizodi EOC, #592, Knjiga meseca je Dark Nights: Metal, osnovni serijal sa par dodataka. Nikad ga nisam čitao, ali veliki događaji su mi poslednja opcija, kad istrošim sve ostalo, jer mislim da ni Gospod Bog ne bi mogao da uskladi sva ta različita porekla, slojeve istorije, i interpretacije u koherentnu celinu, a kamoli Snajder, Starlin, Aron, pa čak i Sajmonson i Morison, koji imaju smisla za epsko ili grandiozno. Tako da, kad neko kaže "dobar je događaj" ili "jedan od najboljih", to zaista ne znači mnogo. Da, superherojski stripovi mogu bez posledica da uživaju u apsurdnom, ali to zahteva odgovarajući pristup i ton. Događaji zapravo služe racionalizaciji univerzuma (ili multiverzuma), i, kad žele da poseduju i jare i pare, jednostavno se uruše pod sopstvenim nasleđem. Očigledno je da finansijski prolaze dobro, ali prolaze (ili su svojevremeno prolazili) dobro i razni realiti TV programi kojima se ljudi na ovom i sličnim forumima (ako takvi ZAISTA postoje  :lol: :lol:  ) podsmevaju i od kojih dobijaju istu ili sličnu količinu zabave (iliti fun). Ukratko, Jasonu se Metal ne sviđa, Vince-u je umereno dobar, a David je negde između, a ja sam valjda očekivao da će glatko da ga nahvale, sa obzirom na pohvale koje čujem po drugim mestima.

Inače, Meho, čudi me da ti ne slušaš Vince-a, sa obzirom na očigledne sličnosti u ukusima i interesovanjima, počev od muzike (metal, pank, razni vidovi roka, džez, indastrijal) - mada ti slušaš i druge žanrove (elektronika, hip-hop) - do Spajdermena kao omiljenog superheroja, i Džerija Konveja kao omiljenog scenariste Spajdermena, i Rosa Endrjua kao definišućeg crtača.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #33 on: 02-03-2019, 18:51:45 »
U planu je on, ali - neiznenađujuće - ne stižem. Ali reorganizovaću se!

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #34 on: 03-03-2019, 11:18:31 »
Inače, pošto je Daniel Warren Johnson fan tog podkasta i član grupe na Facebook-u (kao i ja), postavio je tamo pitanje u vezi Torove majke (po Marvelu), pošto pokušava da im pošalje predlog za priču, ili možda čitavu priču, ili primer kako bi to izgledalo, ili šta god već, dobili ste ideju. Uputio sam ga na neke stvari - sećam se nekih detalja još iz detinjstva - i videćemo šta će se izroditi iz toga. Ima li bolje kombinacije naslova i crtača? Ili da kažem "strip-umetnika", pošto Johnson uglavnom i piše svoje radove (no, ne znači da bi mu Marvel to dozvolio).

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #35 on: 23-06-2019, 18:10:22 »
Nekoliko stvari koje sam slušao u prethodnih mesec dana ili tako nešto, a koje bi mogle biti od interesa i drugima:

- na War Rocket Ajax - rekli smo već - imaju tematsku seriju koja se zove Every Story Ever, u kojoj ređaju sve sugerisane priče (od strane slušalaca) po kvalitetu. Međutim, novina je da sad imaju i "ogranak", Comics Catch-Up, u kojem diskutuju o nekoj "priči" (grafičkom romanu, mini-serijalu, ili "story arc-u" iz dužeg serijala) koju su pročitali pripremajući se za epizodu. U maju su imali petu epizodu, koja je bila o The Omega Men, iz 2015, od Toma Kinga i Barnaby-ja Bagende. Omega ljudi su prototip mnogih Kingovih priča, i Sims i Wilson misle da je taj naslov najbolji izraz njegovih iskustava na Bliskom istoku (više nego Vavilonski šerif, kojeg nisam čitao, pa ne znam).

A kada smo već kod Toma Kinga... u jednoj epizodi (martovskoj?) Every Story Ever rangiraju Mister Miracle, i stavljaju ga na 4. mesto, što je bilo gotovo senzacionalno, s obzirom da se prvih 50 mesta retko menja. U prevodu, Mister Miracle > Watchmen. Naravno, prethodno opsežno pričaju o njemu - treba li reći, bez prepričavanja radnje? Ja ga još nisam čitao - ali jesam besplatan "isečak" iz prvog broja - jer imam neki svoj tempo na koji ne utiče nikakav hajp. A Mister Miracle je sigurno najhvaljeniji američki strip iz prethodne godine, i, u svakom slučaju siguran sam da za njega važi ono što je Čejkin rekao za Frenka Milera: "Besprekorno je uhvatio zeitgeist." Na dobro ili zlo, videćemo. S obzirom na temu i naglasku na zanatskoj veštini, svakako ne mogu da ga zaobiđem.

S druge strane, u poslednjoj Svakoj priči ikada (tj. za maj) hvataju se i Heroes in Crisis, i Kingu tu uspeva ono što su uspeli još samo Steve Ditko i Frank Miller: da poseduje jednu priču u samom vrhu, i jednu u samom dnu!  :lol: Ovo nije bio lak ni banalan posao, i priča o HiC i njegovim propustima traje gotovo sat vremena. Što se tiče ovog naslova, čak ni ljudi koji su Kingovi prijatelji (kao voditelji 11 O'Clock Comics) nisu mogli da ga brane ovde.

- Wait, What? je podkast koji vode Amerikanac Jeff Lester i Škot Graeme McMillan (ovde zamišljam Oca Džejpa kao potencijalnog slušaoca  :) ) već deset godina. Nekad davno je tu bio i Brian Hibbs, i to je bila ekipa okupljena oko Hibbsove striparnice u San Francisku i njenog pridruženog sajta, Savage Critics. Na tom sajtu je pisalo još nekoliko ljudi, od kojih je John Kane gotovo sigurno bio najveći, budući obdaren izuzetnim smislom za humor, spisateljskim umećem, poznavanjem ne samo stripa nego i drugih medija, i težnjom ka specifičnoj metodologiji koja neće biti poput filmske ili književne kritike, samo preslikana na strip. Njegove misli o Alien: The Illustrated Story od Sajmonsona i Gudvina - posebno ona o "dekompresiji u službi kompresije" - su me navele da pročitam i sve ostalo od njega sa sajta. Smatram da je Čejkinov The Shadow: Blood and Judgment u mnogo čemu sličan, a bolji strip od The Dark Knight Returns, pa zašto onda ne pričam o njemu? Zato što je Kane rekao sve o tom stripu što bih ja mogao da kažem i to bolje.

Elem, ovde na podkastu su sada "samo" Lester i Mcmillan, i njih je uvek gušt slušati. McMillan je jedan od retkih voditelja koji više voli DC od Marvela, što pripisujem njegovim godinama. (Mada je i Chris Sims rođen ranih 80-ih, on je zapravo bio Marvelovac, KAO I SAV POŠTEN SVET!  ;) xdrinka ). U poslednje dve epizode odgovaraju na pitanja slušalaca, i ovde ima stvari o kojima vredi diskutovati. Na primer, priča o Džonu Birnu, u odgovoru na pitanje koje nije postavljeno u pozitivnom smislu. Kada je Birn odlutao? Da li on ikada uradio išta dobro, kao scenarista? Odgovor sledi u epizodi #272, negde oko 01:31:00 (naznačeno je i u beleškama uz epizodu). U nastavku, epizodi #273, odgovaraju na problematiku postojanja kreativnog vrhunca u nečijem radu. Posebno mi je bilo interesantno spominjanje Sala Busceme - o kome smo već pričali na ovim kiberprostorima - u smislu da je njegov vrhunac došao u kasnom periodu karijere, kada je tuširao svoj rad (kasne 80-e i rane 90-e). McMillan prenosi anegdotu (činjenica? glasine?) po kojoj je Sal video Sajmonsonov rad na Toru i pomislio "A, dakle, tako se to radi?! Mogu to i ja!" i onda počeo da to i dokazuje, prvo na samom Toru a onda na Spectacular Spider-Man.

Takođe, McMillan je veliki fan Morisona, i misli da je ovaj dostigao kreativni vrhunac karijere na kraju 20. veka (JLA, Invisibles).

- 11 O'Clock Comics sam propuštao neko vreme i sad nadoknađujem. Istakao bih epizodu #611, od pre oko dve nedelje, koja je tematska i posvećena novinskom stripu. Prvih pet omiljenih primera te forme za svu trojicu voditelja, uz dosta generalne priče o istoriji, ličnim iskustvima, kao i zapažanjima Vinsovog ilustratorskog oka.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #36 on: 07-08-2019, 20:04:37 »
Najnovija epizoda Wait, What? ima deo u kome su žestoko popljuvali Gejmanov rad za Marvel! Posebno The Eternals, sasvim zasluženo, naravno. Loš je to strip, što sam ja davno primetio*, iako ga baš nisam opisao kao "amazingly shitty". Šta ću kad sam blage prirode!  ;)   No, dosta pozitivnih reči o Hikmanovom radu na Power of X i House of X.

Inače, na Ever Story Ever, The Eternals (od Gejmana i Romite Mlađeg) su trenutno na poziciji #887, i sigurno će biti u najgorih 100 priča čim se ukupni broj bude zaokružio na 1000.

*ne mogu da nađem gde, zahvaljujući mojoj "genijalnoj" i nedoslednoj upotrebi i originalnog naslova i sopstvenog prevoda (Večnici)

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #37 on: 13-10-2019, 09:12:32 »
https://youtu.be/Njm7NaREpB8

Čudi me da niko nije postavio ovde... ili ja gledam na pogrešnom delu foruma. Iz beogradskog Doma omladine, od pre nekih mesec dana. Tribina o Betmenu, o istoriji lika i franšize (ne samo u stripu). Učestvovao Meho glavom i brcima.  :)