Author Topic: Omiljeni kadrovi/table  (Read 81264 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

• 5
  • 3
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #50 on: 12-09-2018, 14:32:06 »
Da, Identity Crisis svakako ima završnicu na koju su se mnogi namrštili, pošteno.

A Annihilation jest eneujednačen jer ga je pravilo previše ljudi. Annihilation Conquest koji je njegov direktna nastavak i kasniji nastavci toga su uredniji jer su Abnett i Lanning najveći deo toga samo držali pod kontrolom.

neomedjeni

• 3
« Reply #51 on: 12-09-2018, 14:35:34 »
Imaću na umu, stvarno. Annihilation mi nije za papir, ali definitivno me je solidno zabavio.

Još nešto što bi moglo da valja?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #52 on: 12-09-2018, 14:51:40 »
Pa... ja bih načelno izbegavao događaje jer su oni generalno slabiji deo ponude. Ali jednom kad budete imali dovoljno kilometraže iza sebe, svakako pročitajte Secret Wars od pre par godina.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #53 on: 12-09-2018, 14:55:51 »
Meni ni jedan veliki "događaj" nikad nije pasovao, ni kod DC-ja ni kod Marvela. Suviše su se ljudi upinjali da spoje nespojivo. Čuo sam (relativno) dobre reči o DC One Million, doduše, ali nisam lično proverio.

Ni Infinity Gauntlet, Marvelov odgovor na Krize, mi se nikad nije dopadao. Pokušali su na silu da ga načine epskim, ali skoro svi likovi u njemu su nepotrebni. Isto bi se moglo učiniti da uzmu samo Tanosa, Nebulu, Vorloka, Srebrnog Letača, Strejndža, entitete kao što su Smrt, Večnost, i Mefisto, i, eventualno, Starfoksa, Gamoru, i Draksa. Čak ni svi od ovih nisu neophodni. Sve se dešava na istom mestu, i lako je zamisliti kako se pola priče odvija u jednoj sobi. Zato više volim neke ranije Starlinove radove, koji su to što jesu, bez nasilja nad ostatkom Marvelovog svemira. Odoh da nađem neke table koje je on lično i crtao...
Dok ima smrti, ima i nade.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #54 on: 12-09-2018, 16:09:23 »
Captain Marvel #28 (1973), Džim Starlin kreditovan za "plot, pencils, colors, script (chapter II)", a otprilike je tek sa ovom epizodom počeo da piše naslov. Evo čuvene table iz poglavlja II:

Ovo se često prikazuje kao primer Starlinovog rada, Kapetana Marvela, ili, uopšteno, superherojskih stripova 70-ih ili bronzanog doba. Ali neko je primetio da, zapravo, više liči na crtež Stiva Ditka nego bilo šta drugo.

A par godina kasnije, rad na Warlock-u:

Prva tabla nema stilske veze sa ostatskom stripa ali je bitna zato što je primer ubacivanja proze u strip. Druga tabla podseća na...Watchmen? Ne samo zbog strukture, već zbog koloriteta. Naravno, ovo je štampano modernim tehnikama, i siguran sam da nije tako izgledalo pre 40 godina, ali Starlin je već u startu "kodirao" svoje likove različitim bojama, i ovakav rezultat je očekivan. U ovom primeru, kolorista je Steve Leialoha, iako je ponekad Starlin sam bojio svoj rad.

U njegovom radu ima toliko "murkokovskih" elemenata da bismo mogli da pokrenemo temu samo o tome.

milan

• 4
  • 3
« Reply #55 on: 12-09-2018, 20:38:14 »
Meni se jako dopao Secret Wars od pre par godina, koji su radili Hikman i Ribic, ALI, ovo treba da se cita posle citanja Hikmanovih Avendzersa i Novih Avendzersa, da bi imalo pravi impakt i da bi se zaista uzivalo u tome. Uz to, Dark Nights Metal je meni fenomenalan ivent u kojem Snajder postaje novi Grant Morison, sa ludackim konceptima i pricom koja ima dobar pocetak, sredinu i kraj.
Ima i nekih dobrih iventova ukoliko volis Iks-Mene, ali samo ako ih pratis...
U principu, uvek je problem sa iventom koliko si upoznat sa univerzumom, sta i koliko pratis, i da li su ti poznate ove ili one stvari... Ukoliko uzmes ivent serijal i krenes da citas, a da ti je malo toga iz proslosti likova ili dogadjaja jasno, to je kao da pokusavas da naucis neki novi jezik za tri dana.

milan

• 4
  • 3
« Reply #56 on: 12-09-2018, 20:40:24 »
Recimo, Secret Invasion od pre jedno desetak godina je po meni imao FANTASTICAN bildap pre samog pocetka iventa u Bendisovim Novim Avendzersima, ali onda kad je poceo postao je jedna podugacka akciona sekvenca sa svim mogucim likovima iz Marvel univerzuma.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #57 on: 12-09-2018, 20:59:18 »
Sve što Milan kaže, može da se potpiše.

A ja bih za večeras okačio nekoliko kadrova iz aktuelnog serijala koga piše i crta Tsutomu Nihei. Niheija ljudi koji makar izdaleka prate mangu poznaju kao osobenog autora koji je nakon Japana postao poznat i na zapadu po svojim radovima poput Biomega, Blame! ili Noise. Naravno, Knights of Sidonia mu je onda obezbedio skoro mejnstrim slavu, pogotovo posle uspele i popularne anime adaptacije. Nihei je u svojim ranijim radovima bio poznat po izuzetno velikom korišćenju tuša da proizvede mračnu i opresivnu atmosferu koja je bila prirodno vezana za sajberpank estetiku što ju je baštinio, kao i po naglašeno kompleksnoj i upečatljivoj arhitekturi (čovek je pre bavljenja mangom i bio zaposlen u građevinskoj industriji).

Aktuelni serijal, Apsoimz je u kontrastu sa starijim radovima mnogo svetliji i čak, ako smem da kažem i vedriji po tonu, mada se ponovo bavi kompleksnim i teškim temama. Jedna stvar koja se svakako nije promenila je to oko za građevinske strukture i naglašeno estetizovana arhitektura tituralnog okruženja u kome se radnja odvija. Evo par za mene izvanrednih kadrova iz prvog broja (od 17 do sada izašlih u Americi za Kodansha Comics) u kojima je arhitektura u glavnoj ulozi i svojim razmerama čini ljudske protagoniste praktično beznačajnim:

Edit: kliknuti za uvećanje jer se u ovoj verziji koju brauzer po difoltu prikazuje rasteri prikazuju nekako preružno pa su i slike neatraktivne.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #58 on: 12-09-2018, 21:35:08 »
Naravno, nisam primetio grešku u kucanju  :oops:   Serijal se zove Aposimz.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #59 on: 12-09-2018, 22:15:19 »
Heh, a ja hteo da postavim table iz Schuitenovih Opskurnih gradova, koje takođe blistaju u prikazu arhitekture. Nažalost, nemam ih u digitalnom obliku, a ne mogu da nađem ove koje mi trebaju.  :cry:

Još uvek se u javnosti provlače neke zablude u vezi japanskog stripa, čak i među fanovima medija. Misli se da su tamo kadrovi škrti detaljima, a to uopšte nije pravilo. Generalno se uprošćavaju samo likovi. Mnogi crtači koriste fotografske pozadine, iako meni nije zanimljivo ako je sve preslikavanje, ako nema bar malo imaginacije. Nihei blista u domenu arhitekture, ali drugi su dobri u nekim drugim stvarima, recimo dizajn kostima, ukrasa, enterijera, itd. Pa videti samo šta radi ova Sana Takeda na Monstress! (Staviću sam ako treba, ali drugi put.)

Ovaj put ću staviti dve table od Toma Šiolija.

Kod njega se verovatno ne divite klasičnoj lepoti crteža, ali uspeh istog (kao i priče u celini, jer to se ne može lako razdvojiti ovde) se može meriti brojem "what the fuck!" momenata po tabli.

American Barbarian:

Poslednji rad mu je bio Transformers vs. G.I.Joe, serijal koji je objavio IDW. I onda je Šioli zamislio film po njemu, i nacrtao adaptaciju tog zamišljenog filma po sopstvenom serijalu, adaptaciju koja je verovatno bolja od svakog pravog filma sa rečju Transformers u nazivu. Ko je tu lud?  xjap

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #60 on: 14-09-2018, 12:39:01 »
Videćemo jednu tablu* iz Monstress, kao što sam obećao. Ali, pre toga, pošto nas Monstress odmah na početku upoznaje sa vešticama (kako god ih tamo zvali), evo drugih veštica, verovatno najodurnijih što sam video u stripu poslednjih godina:

Dave Kendall je slikao epizode koje su izlazile u 2000AD, i koje je Rebellion sakupio i objavio krajem prošle godine kao The Dark Judges: The Fall of Deadworld (Book I), i to, kao što naziv kaže, priča o (vrlo, vrlo) zloj četvorci sudija: Fear, Mortis, Fire, Death. Pisao ih je Kek-W, koji u predgovoru grafičkom romanu opisuje kako je Kendall počeo da ih crta posle jedne noćne more. Prigodno, jer ovo jeste materijal iz noćnih mora. Čitav serijal.

A evo kako izgledaju mnogo privlačnije sestre iz Monstress, koji ima slojeve elegantne tame - nemojmo da nas zavara poređenje sa Dark Judges, prema kojima se može činiti da ništa nije mračno. Za vizuelnu dimenziju je zadužena Sana Takeda, koja, kao što vidimo, sa lakoćom spaja minucioznost sa maštom, i grabi pobedu zabezeknutim Francuzima i Amerikancima ispred nosa i pobedonosno se vraća u Tokio sa medaljom oko vrata!!!  xqueen1

Šalim se , naravno, ali priznaćete valjda da je odlična? Po običaju, namerno sam izbegao table koje mnogo otkrivaju, i ovo je sa samog početka.

*"jedna" se, tokom kačenja slika, pretvorila u "dve"

neomedjeni

• 3
« Reply #61 on: 14-09-2018, 12:49:51 »
Da, odličan strip za koga je drug Meho svojevremeno imao pregršt lepih reči. Za razliku od Unholy Grail, gde sam se osećao u najmanju ruku prevareno, nisam zažalio što sam se ponukan njegovim pohvalama posvetio čitanju Monstres jer sam dobio čak i više nego što je nagovešteno.

Vrlo me je obradovala vest da će uskoro izaći prevod na srpski i s nestrpljenjem čekam da stanem u red za kupovinu.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #62 on: 14-09-2018, 12:53:35 »
Prevareno? Nani??? Pa Džontra je taj strip RAZBIO.

neomedjeni

• 3
« Reply #63 on: 14-09-2018, 13:03:11 »
Šteta što Bun nije. Mislim da ste kada ste čitali Nesveti gral bili u jednom od svojih bolećivijih raspoloženja, druže Meho.

Čolak je vrlo dobar do odličan u većem delu stripa, ali bi morao da poradi na crtanju akcionih scena, jer su iste u Gralu zaista slabo ispale. To ne pišem kao hejter već neko ko ceni njegov talenat i ko se divio njegovom crtežu još u Faktoru 4.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #64 on: 14-09-2018, 13:18:19 »
Poštujem, ali mislim da ste preoštri prema Banu. Ovo je horor varijacija na legendu o Arturu i Svetom gralu, koja dosta elegantno prolazi kroz decenije života više ljudi i meni je to bilo na mestu, plus crtež i kolor su izvrsni (akcione scene ionako tu služe samo kao garnirung). No, naravno, nema smisla da vas ubeđujem da nešto treba da vam se dopadne više nego što jeste.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #65 on: 14-09-2018, 16:25:24 »
Vrlo me je obradovala vest da će uskoro izaći prevod na srpski i s nestrpljenjem čekam da stanem u red za kupovinu.

Prevod, kažete? Lepo. Uvek više volim da čitam na originalnom jeziku, ako ga znam, ali, s druge strane, domaćem izdavaštvu verovatno treba podrška. Ko izdaje?

neomedjeni

• 3
« Reply #66 on: 14-09-2018, 17:48:01 »
Dibidus, mala izdavačka kuća koja radi i knjige i stripove. Specijalizovali su se za Image izdanja, dosad su objavili prvi trejd stripske verzije Američkih bogova i dva trejda Wicked&Divine.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #67 on: 14-09-2018, 19:19:05 »
Aha, treba li očekivati Savage Dragon na srpskom u budućnosti?  :lol: xjestera

American Gods boluju od tipičnog adaptitisa, što će reći ne koriste medij kao što bi trebalo, već samo za reklamiranje ili podražavanje originala. Oni delovi koje su radili Simonson i Colleen Doran ("Dolazak u Ameriku") su mi vizuelno zanimljiviji od glavne priče, ali nisu ni oni u svojim uskim okvirima mogli da se posebno razmašu. Ali Gejmanovo ime verovatno prodaje knjige, njihova prepričavanja, a onda i senke tih prepričavanja.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #68 on: 15-09-2018, 10:54:10 »
Bacimo se na stripovske adaptacije koje su ispale više od toga.

Kako meni nije cilj da prikazujem samo table sa "najboljim" ili najdetaljnijim crtežom, već i one sa bilo kojom karakteristikom koja privlači pažnju, od kompozicije do humora, sledeći primer je idealni kandidat:

Još jedna odlična upotreba onomatopeja, koje takođe bivaju uhvaćene čarolijom okamenjivanja.  :lol:

Svako ko je u detinjstvu završio Nintendovu školu od sredine 80-ih naovamo zna šta je ovo čak i bez čitanja teksta, ali potrebno je formalno upoznavanje. Crtač je Charlie Nozawa, a naslov stripa je Super Mario Adventures. Izlazio je (u Americi) epizodno u časopisu Nintendo Power tokom 1992, i par puta je sakupljen kao grafički roman. I pravi je primer kako treba raditi adaptaciju video-igre, posebno ovog tipa, u kojoj dešavanja nisu vođena nekim čvrstim scenarijom. Priča je nova (pisao je Kentaro Takekuma, Majstor Humorista), ali poznati dizajn je tu i poznato okruženje je tu. I više od toga: neke stvari koje su se ovde pojavile prvi put su kasnije postale standard u igrama i drugim medijima. Luiđijev strah od duhova, ili Groot-ovo izgovaranje sopstvenog imena kao jedini oblik verbalne komunikacije od njega. Rekao sam Groot-ovo?  :x  Mislio sam na Yoshi-ja!!!  ;)

Elem, ovaj naslov je maštovit, duhovit, i uzbudljiv, kako i treba da bude. Izlazio je uporedo sa možda još boljom "adaptacijom", Legendom o Zeldi Šotara Išinomorija, ali za nju nemam primere pri ruci.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #69 on: 17-09-2018, 14:42:19 »
Jedan od omiljenih stripova mog detinjstva:

Epizoda "Demon in a Silvered Glass" je objavljena u domaćem Hororu, ali tek mnogo, mnogo godina kasnije sam saznao da je originalno izašla u časopisu Bizarre Adventures (nema veze sa Đođom!), koji je bio naslednik Marvel Preview. Crtao je John Bolton, reči je oblikovao Doug Moench, a ispisao - lepo su ispale na tablama, što ne pomenuti! - Tom Orzechowski. U ono vreme je ovo bilo suviše "odraslo" za moj dečji um, i ostalo mi je u sećanju kao najmračnija priča o Kulu koju sam ikada čitao, i po atmosferi koju gradi i po crno-belom crtežu punom zlokobnih senki.

Meni se jako dopao Secret Wars od pre par godina, koji su radili Hikman i Ribic, ALI, ovo treba da se cita posle citanja Hikmanovih Avendzersa i Novih Avendzersa, da bi imalo pravi impakt i da bi se zaista uzivalo u tome. Uz to, Dark Nights Metal je meni fenomenalan ivent u kojem Snajder postaje novi Grant Morison, sa ludackim konceptima i pricom koja ima dobar pocetak, sredinu i kraj. Ima i nekih dobrih iventova ukoliko volis Iks-Mene, ali samo ako ih pratis...U principu, uvek je problem sa iventom koliko si upoznat sa univerzumom, sta i koliko pratis, i da li su ti poznate ove ili one stvari... Ukoliko uzmes ivent serijal i krenes da citas, a da ti je malo toga iz proslosti likova ili dogadjaja jasno, to je kao da pokusavas da naucis neki novi jezik za tri dana.

Ljudi upravo Hikmana porede sa Morisonom, budući da su svi njegovi radovi za Marvel konceptualno povezani, i rađeni pod uticajem Kriza beskrajnih Zemalja. Ali nikad nisam našao vremena da čitam sve to...  :cry:

neomedjeni

• 3
« Reply #70 on: 17-09-2018, 15:22:01 »
Demon u srebrnom staklu je u međuvremenu još dvaput objavljen kod nas. U Marketprintovom Konanu Simerijancu, na žalost u nastavcima, i u Makondovom Divljem maču Atlantide 2, na žalost u smanjenom formatu.  :cry:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #71 on: 17-09-2018, 21:07:07 »
Objavio ga je i Dark Horse u antologiji Savage Sword of Kull.

Čitam ovih dana i neke ranije epizode Kula koje je crtala Marie Severin, ponekad uz bratovu pomoć.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #72 on: 19-09-2018, 18:37:29 »
Svakako mi ovo ne spada u omiljene stvari, ali pričali smo o Marku Silvestriju na drugoj temi, pa evo male demonstracije!

Tokom 2014, Greg Burgas je na Comic Book Resources imao dnevnu kolumnu "Godina umetnika". Svakog dana se bavio analizom crteža u nekom stripu, i 5 dana u septembru je posvetio Silvestriju i raznim fazama njegovog rada. Evo linkova za pojedinačne analize: 1, 2, 3, 4, i 5.

Ranija faza: King Conan #13, Web of Spider-Man #22, i Uncanny X-Men #224:

Podsetimo se da je Silvestri dosta crtao Konana rano u svojoj karijeri - kralja Konana, konkretno.

Burgas se bavio Novim Iks-ljudima #154 - što je poslednja Silvestrijeva epizoda iz Morisonovog perioda, a ja sam uzeo primer iz #151, što je njegova prva epizoda. To je bilo 2004, ali pre toga je primer iz 1993, iz vremena kada je Silvestri sa prijateljima i kolegama osnovao kompaniju Image - strip Cyberforce #1 (kasniji, duži serijal, ne stariji, mini-). A posle Novih Iks-ljudi je primer iz 2011, Incredible Hulk #1, koji je pisao Jason Aaron. Kao što Burgas kaže, iako je razlika između Cyberforce-a i Hulka gotovo 20 godina, Silvestrijev stil se nije mnogo izmenio. Izmenila se tehnologija. I, na svakom od ovih primera je drugi tušer, što takođe utiče na ukupni izgled. No, kad sve to uzmemo u obzir, mislim da je Silvestrijev "moderni" stil prekomplikovan i ima suviše nepotrebnih poteza i crtica. Ali, nemojmo zaboraviti ni da se on tokom poslednjih godina uglavnom bavio menadžmentom, a crtanjem samo povremeno.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #73 on: 20-09-2018, 21:35:55 »
Šta ne valja u ovoj gore prikazanoj tabli iz Cyberforce-a (treća otpozadi)? Način na koji "kamera" prati akciju je toliko neintuitivan da zaključujem da Silvestrija nije bilo briga za suptilnije detalje sekvencijalnog pripovedanja. Posmatramo likove iz profila i u 3. i u 4. kadru, ali se strana promenila   :?  Ako sam nešto naučio čitajući japanske stripove, to je da levo ne postaje u sledećem kadru desno bez ikakvog razloga. Pogotovo ne kada crtač želi da naglasi silinu udarca ili inerciju. Evo kako je to radio Frenk Miler, 12 godina ranije, kada to još nije bio sastavni deo vizuelne gramatike u američkom stripu:

(Daredevil #171)

Na kraju sam iskoristio Silvestrija da bih došao do Milera.  :lol:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #74 on: 21-09-2018, 21:19:39 »
U Americi je sredinom 60-ih kompanija Warren pokrenula par crno-belih časopisa, koji su se prigodno zvali Creepy i Eerie. Taj format i nedostatak drugih boja su omogućavali da se izbegne nemilosrdni Comics Code, i zato su ti časopisi dali američkom stripu tog vremena neke od najmračnijih priča.

Ovaj kadar sam prepoznao dok sam listao Eerie #6 (Dark Horse je izdao celokupni katalog tog časopisa u trejdovima zvanim Eerie Archives), bez potrebe da gledam u spisak autora. Kao što bi svako ko je čitao ranog - najranijeg - Doktora Strejndža. Stiv Ditko, nepogrešivo. Kratku priču koja se zove "Deep Ruby" je kompetentno napisao Arči Gudvin, ali ono što je izdvaja iz okolnih je Ditkov crtež. Niko drugi nije crtao u stripu takve apstraktne fantazmagorije, koje plene neobičnošću čak i danas. Ovo je bilo ubrzo posle njegove saradnje sa Stenom Lijem na Spajdermenu i Čudnim pričama (Strange Tales), gde se kalio na sličnom materijalu sa Dormamuom i Mračnom dimenzijom (i Morom i Carstvom snova, još ranije).

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #75 on: 22-09-2018, 17:55:10 »
Velike stvari radite sa ovim topikom, druže R.
Ja nemam vremena ovih dana za neka pisanja, ali imam vremena da kažem da je aktuelni Weapon X serijal kroz razna lutanja sa raznim crtačima, u ovom trenutku (to jest u tekućoj priči) imao sreće da ga crta Yıldıray Çınar. Ovaj sjajni Turčin ima već dosta kilometraže u DC-ju (radio je Teen Titans, Legion of Super Heroes, Fury of Firestorm i svašta drugo) a u Marvelu je crtao samo Taylorov Superior Iron Man. No, na Weapon X je pokazao koliko je dobar u smislu da savršeno prikazuje komediju koju Pak i Van Lente pišu, a akcione scene su mu ludački dinamične i istovremeno obiluju humorom. 

Ove tri table su iz broja 22, idu redom i prikazuju borbu koja nastupa kada Weapon X dolaze da oslobode Monet iz kandži nekog sumnjivog kulta, kada se pokaže da je ista (jedan od najmoćnijih mutanata) zapravo pod umnom kontrolom Mentalloa. Otud Sabretooth koji je u stvari najviše insistirao da je spasu (jer su nedavno imali... emotivnu vezu) prođe ovako kako vidimo na prvoj tabli. Na drugoj je Mystique kako se bori protiv čitave sobe privatnog obezbeđenja menjajući (ob)lik tako da zbunjuje protivnike - sjajno zamišljeno od strane scenarista i perfektno nacrtano od strane Çınara. Treća tabla prikazuje ulazak u borbu ostatka tima. Mislim, da ne znam ništa o ovom stripu, samo pomisao da Omega Red, Domino i Lady Deathstrike upadaju u sobu kroz zatvoren prozor, na motorima, bi me prilično uzbudila:

Sledeće tri table su iz narednog (za sada najnovijeg) broja i na njima se u borbu umešao Deadpool. Pak i Van Lente ga pišu odlično, koristeći činjenicu da je posle završne Dugganove priče na Deadpool serijalu (i onoga što je Bunn radio sa Deadpool Assassin kao i aktuelnog Deadpoola koga piše Skottie Young) legitimno ponovo koristiti Deadpoola kao skoro strejt negativca. Ovde je situacija prosta, iako je Deadpool manje-više ortak za velikim delom aktuelnih članova Weapon X - u Domino solo serijalu je praktično njen najbolji drug - ovde se, za pare, stavio na Mentallovu stranu. Naravno, očekujem da u sledećem broju Deadpool postane član Weapon X, pogotovo jer mu je Sabretooth ovde ponudio novac da pređe u njihov tabor, a ove tri table su urnebesno dinamične i prilično duhovite. Autori koriste činjenicu da su ovo uglavnom likovi koji su devedestih isplivali sa "X-treme" ugđajem Marvelovih stripova, kada se klalo, ubijalo i kasapilo, da humor usmere na prilično crnu stranu. Mislim, na prvoj tabli vidimo probadanje katanom, na drugoj vidimo Monet kojoj fali pola kose jer ju je Deadpool malo pre toga polio napalmom i zapalio a na trećoj sam Deadpool dobija frakturu kičme:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #76 on: 22-09-2018, 19:21:27 »
A meni se jako dopada šta Jason Howard radi na Cemetery Beach. Vizuelna dimenzija stripa je u potpunosti njegov rad - olovka, tuš, boje... sve osim izgleda teksta. Postoji samo jedan veliki kadar (preko obe strane), i taj je potpuno zaslužio svoju veličinu.  :lol:

Ovde se prvi put čitaocu prikazuje spoljašnost kolonije na nekoj (nepoznatoj) planeti. A sledeća tabla ide ranije, i siguran sam da bi mnogi crtači (pogotovo u superherojskom miljeu) kadar u kome otkrivamo lice ženskog saputnika crtali najmanje na pola table, ako ne i više.

Stilizacija ljudskih figura i lica je stvar ukusa, ali čitav strip je nacrtan vrlo ekonomično, i vrlo jasno - što je bitno jer ima dosta akcije.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #77 on: 23-09-2018, 21:06:05 »
Nisam još krenuo to da čitam, znajući Ellisa, prvi broj je samo prolog i pustiću da izađe nekoliko epizoda pre nego što se upustim.

Nego, ako je išta za očekivati, onda je za očekivati da ja na ovaj topik kačim table koje je crtao Ross Andru, radeći Spajdermena sa Gerryjem Conwayjem. Meni je ovo omiljeni period Spajdermena, delom naravno, jer su to epizode koje su kod nas izlazile u Eks Almanahu a ja ih čitao u osetljivom životnom dobu, delom jer su - pa, izvanredne. I Conway i Wein su posle Stana Leeja pisali odličnog Spajdermena i mada se danas često pominju Stern i David kao autori jakih perioda u životu ovog superheroja - ne bez dobrog razloga - za vreme Conwayja i Weina se dogodilo mnogo stvari koje su danas apsolutno ključne za identitet ovog lika i stripa - od smrti Gwen Stacy i Normana Osborna preko uspostavljanja Mary Jane kao THE žene za Spajdermena, pa do celog zamešateljstva sa kloniranjem.

Donje table i jesu iz prve, originalne klon-sage (ne zaboravimo da je još  prošle godine Slott imao čitav događaj vezan za kloniranje) i meni je to u samom vrhu američkog superherojskog stripa. Conway je pisao izvrsnim palp tonom koji je zaoštrio stil koji je (ceo Marvel) nasledio od Leeja, a Andru je crtao... Pa, već sam rekao, iako je Romita Senior za mnoge onaj crtač koji je (posle utemeljujućeg Ditkovog rada) definisao Spajdermena za mejnstrim publiku, Andru koji je posle Romite bio redovan crtač na Amazingu je taj koji je malo smanjio Romitin "Doktor Kilder sa superherojima" sapunski pristup (koji ja neizmerno volim, da ne bude zabune), zadržao izvrsnu čistotu, plemenitu lepotu akcije, a dodao elemente totemskog koji će tri decenije kasnije biti eksploatisani od strane JMS-a. Šakal je, naravno, Andruov dizajn i ono kako je crtan poslednjih godina me nije impresioniralo (pogotovo prošlogodišnji bejt end svič sa Benom Rajlijem), ali ono kako ga je Andru crtao - to je naprosto perverzno. No, pre toga, par tabli iz broja 139. Ovo je meni DEFINICIJA Spajdermena (i zato toliko i volim da igram igre u kojima sam Spajdermen) - moćna, vitka figura koja elegantno primiče nebom Menhetna, zabavljena svojim mislima a opet posvećena čuvanju svog grada. Mnogi su i pre i posle Andrua crtali Spajdermena kao mršavijeg, izduženijeg, i izuvijanog, naglašavajući čudne poze koje su posledica njegove promenjene fiziologije (Ditko, McFarlane, pa i Bagley, naravno), ali Andru je toliko uživao u atletskoj lepoti ovog lika da kod njega toga praktično nije bilo. On je samo malo izdužio figuru u odnosu na Romitin rad i dobili smo... savršenstvo:

Pomenuti totemski elementi u narednom broju: Grizli i Šakal. Ovo nije prvo pojavljivanje Šakala u Amazingu, ali... kakav karakter ova slika emanira! Andru je, kao što vidimo, običavao da epizode započne spleš stranicom i moram da kažem da mi to danas nedostaje:

Dalje, broj 145 i ponovo za mene savršena simbioza Conwayjevog teksta i Andruovog crteža. Kada pomislim na Spajdermena, vidim ovu tablu, a tekst, u srpskom prevodu, i danas znam napamet:

Na prethodnoj tabli se, na dnu, vidi i kako Mac Gargan izlazi iz zatvora i u ovom i sledećem broju, on je glavni negativac. Andruov crtež borbi Spajdermena i Scorpiona je meni i dalje udžbenički primer kako se crta superherojska akcija. Iz ovoga je izraslo sve što danas smatramo dobrim u akcionom stripu - videti mnoge akcione scene koje je napisao Warren Ellis između ostalog, ali i Millera - samo što je Andru svemu davao jedan savršeni tehnički premaz odozgo Videti, recimo, iz broja 146, tablu na kojoj nemamo "kinematski" dekompresovanu akciju gde potezi teku jedan iz drugog, već naprotiv, kinematske rezove, praktično polaroide najvažnijih trenutaka borbe, a ono između njih nije dovoljno bitno da bi se crtalo. Andru "filmski" ugođaj postiže naginjanjem ugla gledanja, i izlascima iz okvira panela, ali sa toliko odmerenosti i ukusa da bih ja neke od današnjih crtača koji ne umeju da nacrtaju normalan panel sa paralelnim ivicama terao da ovo proučavaju svakog dana i vide da sva njihova krivljenja "kamere" i čudni rakursi posle određene tačke prelaze u manirizam i zamaraju. Andru je postigao savršen balans:

Konačno, tri strane koje idu za redom iz broja 147, u kome je glavni protivnik Tarantula. Već sam kačio naslovnu stranu ovog broja na drugi topik a ovo unutra je... opet čisto savršenstvo. Na prvoj tabli imamo izvrsno i ekonomično nacrtanu scenu privremenog gubljenja razuma: Peter Parker je susreo Gwen Stacy iako je ona odavno mrtva i za njega je to, pred svega ostalog što mu se u životu događa, previše, pa ima psihotičnu epizodu usred grada. U njoj ga zatiču policajci koji pokušavaju da samo izvrše svoju dužnost u gradu kojim su počeli da caruju maskirani ludci, a onda na scenu ulazi Tarantula, podlo, s leđa, pokazujući kakav je karakter. Iako deluje da je, fizički spreman i beskrupulozan kakav jeste, on ozbiljna opasnost za Spajdermena, treći panel, spleš stranica nacrtana u "slow motionu" je jedan od najlepših primera dominantnosti pozitivca u superherojskom stripu ikada:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #78 on: 24-09-2018, 10:23:01 »
Sećam se te epizode sa Tarantulom, iz Eksa.

Odličan prikaz. Krupni kadar na kome vidimo Spajdermena dok skače, ali s pogledom odozgo (4. tabla), je praktično ikoničan.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #79 on: 24-09-2018, 10:28:49 »
Da, za mene je to praktično kako ja uvek vidim Spajdermena.  :lol: Plus, ovo su digitalna reizdanja ovih epizoda pa je kolor osvežen, te izgledaju lepo ovako na ekranu. Mi smo to u Eksu imali samo crno-belo ali opet, dobro je to izgledalo. Andru je veliki.

neomedjeni

• 3
« Reply #80 on: 24-09-2018, 15:28:01 »
Kako se nebo baš namrštilo na nas, pomislih da je pravi trenutak da okačimo ovde još par Galovih osunčanih pustinjskih tabli.

A mogu i one s noćnim prizorima, Gal je sve crtao carski.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #81 on: 24-09-2018, 18:37:12 »
A ovo, iako nije tabla u okviru neke epizode, već dodatak na kraju American Flagg Special #1 i reklama za poseban mini-serijal/grafički roman, Time2 (Time square), zaslužuje mesto ovde:

Time2 je džez-fantazija, priča magičnog realizma iz glave i olovke Hauarda Čejkina, objavljena krajem 80-ih, i njegovo najličnije delo, verovatno i najteže za razumevanje. Ali Čejkin je bio pionir u domenu kompozicije, posebno tokom 80-ih, i svakako ću povremeno prikazivati još njegovog rada.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #82 on: 25-09-2018, 20:48:14 »
Hmm, to nisam nikada čitao. Propust koji valja ispraviti.

Nego, moram još jednom da kažem koliko sam impresioniran DC-jem koji evo već 55 brojeva (plus dva godišnjaka) pušta Toma Kinga da piše Betmena onako kako on hoće i to je jedan, pa, s obzirom na to da se radi o velikoj korporaciji i o jednom od njenih najprepoznatljivijih IP-jeva, to je jedan veoma smeo eksperiment. King radi duboke zarone (kako rekoše u prevodu Goust in d šela) u likove, pogotovo u samog Betmena/ Brusa Vejna i većina priča nije o nekakvim čudnim novim pretnjama Gotamu i/ ili planeti već o tome šta je u stvari u srži motivacije Brusa Vejna da bude Betmen, je li Betmen njegovo spasenje ili njegova kletva. Bilo je tu i par priča koje jesu imale konvencionalniji zaplet (već pominjani The War of Jokes and Riddles) i to je takođe bilo briljantno, ali mislim da će se ova era Betmena pamtiti pre svega po tome koliko je King prilježno pristupio vivisekciji Betmenove ličnosti, uranjanjem u njegovu psihologiju i potragom za humanošću unutar kostima i maske koja, takva kakva je, ume da bude i grešna i ranjiva. Snyder se ovim nije bavio a Morrison pre njega jeste imao gestove u ovom smeru ali i njega je mnogo više zanimalo istraživanje mitologije koja je narasla oko Betmena nego arheološka potraga za čovekom zatrpanim ispod te mitologije.

Brojevi 51-53 su jedan od vrhunaca Kingovog rada do sada, klasični tretman priče koja se 90% događa za jednim stolom u sobi u kojoj porota odlučuje o tome je li Mr. Freeze kriv za zločin za koji ga je Betmen priveo policiji. Tvist je u tome što je jedan od porotnika Bruce Wayne koji se iz sve snbage trudi da dovede u pitanje Freezeovu krivicu. Mislim da je sa ovom pričom King napravio jedan od najelegantnijih portreta Brucea Waynea kao ljudskog bića koje istinski krvari kao i svi mi i koje, vrlo efektno, na kraju dana traži istu privilegiju i za Betmena. Neću da smaram, pročitajte sam, King je ovde najbolje ovladao tempom i sadržinom dijaloga, a crtač na ovim epizodama je uvek izvanredni Lee Weeks.

Weeks je rođen da radi noar intonirane stripove a priča koja se događa isključivo 1) noću i 2) u zatvorenim prostorijama duboko u utrobama zgrada, gde ljudi osciluju između ekstremnih, EKSTREMNIH emocija i potrebe da budu najracionalniji što je uopšte moguće jer odlučuju o nečijoj sudbini, takva priča je rođena da je on nacrta. King je, kako rekoh, ovladao tekstom više nego ikada do sada u Betmenu i postigao praktično zen ravnotežu koju je imao na Marvelovom Visionu pa Weeks ima mnogo prostora da priča kroz slike i čak i kada teksta ima srazmerno mnogo, King se trudi da on ne zaklanja crtež kako bi Weeks svojim fantastičnim osvetljenjem i izrazima lica likova ispričao barem isto toliko, a i više od teksta.

Prva tabla je iz prve epizode, i na njoj bez ikakvih reči dobijamo izvrstan uvid u raspoloženje Brucea Waynea dok provodi noć u hotelu u kome, kao član porote mora da bude tokom suđenja. Kontekst bi trebalo da je poznat ako ste pročitali broj 50, ali čak i ako niste, slike govore same za sebe:

Onda tri table zaslepljujuće akcije. Betmen je priveo Mr. Freezea posle teške borbe ali mi borbu vidimo samo u flešbekovima, kroz priče trećih, jelte, lica i crtež reflektuje njihove stavove o tome kako je to moralo izgledati. Na prve dve table vidimo Betmena koji se suprotstavlja očigledno agresivnom Freezeu koji mu, čak, reklo bi se, nanosi bol a Betmen se, ipak, poput heroja, ne da:

Na trećoj vidimo drugu perspektivu, Betmena poput nezaustavljivog predatora, sile prirode, praktično neumoljivog sadiste koji će priznanje iz osumnjičenog izvući pesnicama. Važno je reći da smo već u flešbeku videli da se to zaista i dogodilo, pa je na ovoj tabli bitno samo kako to izgleda iz perspektive nekog ko poznaje traumu i PTSD:

Konačno izvrsna tabla na kojoj Wayne daje svoj pančlajn. Betmen nije bog. Bog vam dušu blagosilja milošću. Betmen udara ljude pesnicom u lice. King je ovim izazvao potpuno besmislenu raspravu na društvenim mrežama oko toga da li je Betmen ateista ili ne, iako je mnogo očigledniji komentar na to kako Betmenova ikonička persona tera ljude (i u našem svetu) da ga smatraju po definiciji nepogrešivim i kako je to na kraju dana opasno za jednu figuru (makar moralnog) autoriteta ali i za društvo koje žudi da ima takve figure. Ukratko, možete Kinga isterati iz Marvela, ali Marvel ne možete tako lako isterati iz Kinga, a Weeks je tu da ovom tekstu da najbolju moguću pozornicu da na njoj zaigra:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #83 on: 26-09-2018, 09:17:11 »
Lepo ovo izgleda.

Ali, nemam nameru da čitam Betmena, za sada. Čak ni Kingovog. Ono što imam nameru da čitam je Mister Miracle. Prvo mora da se završi.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #84 on: 26-09-2018, 09:44:11 »
Mister Miraclea ima mnogo manje, on se valjda završava dvanaestom epizodom (ili sam ja to sanjao?). A Betmen ima 55 epizoda ali se jako brzo čita, King uobičajeno svoje stripove ne opterećuje sa mnogo teksta a uglavnom su crtači jako dobri i to veoma glatko ide.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #85 on: 26-09-2018, 09:45:00 »
Da, 12. epizoda Mister Miracle-a bi trebalo da izađe uskoro.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #86 on: 26-09-2018, 16:48:11 »
Biće vremena i za Betmena. Ali ne još, jer nisam posebno vezan za lika. Volim Gotam i njegovu galeriju ludih likova, i Betmen mi je bolji (kao priča) što je bliži svojim detektivsko-gotskim korenima. Suprotno tome, što je bliži galaktičkim pretnjama, kosmičkim avanturama, i Ligi pravde, sve mi je neuverljiviji.

Junak koji mu je sličan po mnogo čemu je svakako The Shadow.

Senka.

A, dok je izlazio Milerov Povratak Mračnog viteza, Čejkin je pisao i crtao The Shadow.

Takođe mini-serijal u 4 sveske. Takođe za DC. Takođe redefinisanje lika. Takođe palp i noar senzibilitet. Takođe mnogo eksplicitno prikazanog nasilja. Izlazili su u isto vreme (1986.), s tim da Senka ima početnu prednost od nekih 20 dana. Bilo bi lepo napraviti neko dublje poređenje, ali ja nisam trenutno sposoban za tako nešto. Čitav ovaj mini-serijal je naknadno objavljen kao trejd, i skoro ga je izdao i Dynamite - koji sada drži licencu - pod nazivom Blood and Judgment.

Dve odvojene table iz prve epizode, sa primerima nasilja. Ovde neću da pišem o ukupnim umetničkim dometima serijala, ali ću ukazati da ovo nije lako štivo. Jedno čitanje nije dovoljno. Čejkinova Senka nije za plašljive - ne mislim na eksplicitnost (iako i tu važi slično), već na kompleksnost. Poređenje sa Morisonom ne bi odvelo nigde, jer ovo je drugačija vrsta kompleksnosti. (Koja zapravo nastaje iz načina pripovedanja, ali svejedno.) Postmodernističke upadice, asocijacije, i aluzije možete razumeti ili ne, ali od toga vam ne zavisi razumevanje osnovnog "teksta". Ovde ste ubačeni u sred žive, realne scene, i ne biste razumeli šta se događa uopšte, osim ako ne otvorite širom oči, načuljite uši, i učite se strpljenju.

Elem, obratite pažnju na balone i zvučne efekte u prva dva kadra na drugoj tabli. To je lepo vizuelno rešenje za reči koje sagovornik nije čuo. Čejkin je inače obično radio sa čovekom zvanim Ken Bruzenak, koji je, zajedno sa Džonom Vorkmanom i Tomom Orzekovskim, bio jedan od najboljih ispisivača, onih koji su umeli primetno da utiču na krajnji izgled čitavog stripa.

The Dark Knight returned.

But The Shadow knows.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #87 on: 27-09-2018, 14:57:04 »
Ako ovo ne može da ublaži stav druga neomedjenog povodom Džona Romite Džuniora, ništa ne može   :lol: :lol: :

i, kada se okrene list, sledi

Iz Thor-a, volume 2, #4, 1998. Pisao Den Džurgens, tuširao Klaus Dženson. (Hm... koliko "DŽ"-ova u imenima!)

Nisam veliki fan načina na koji je JRJ crtao ljude u ovom periodu, ali ovde je pokazao maštu (pa makar i preuzeo neka grafička rešenja odnekud).

neomedjeni

• 3
« Reply #88 on: 27-09-2018, 15:21:20 »
Da pišemo onda da ništa ne može.  :lol:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #89 on: 27-09-2018, 17:59:30 »

Da pišemo onda da ništa ne može.  :lol:

Dobro, kad smo to apsolvirali, evo malo humora koji probija četvrti zid (u čemu su Japanci uvek bili majstori):

Ovo je, zapravo, iz The Unbelievable Gwenpool #17, Marvelovog serijala koji je crtao par japanskih crtačica poznat kao Gurihiru. Ili možda samo jedna od njih dve. A pošto je tekst...takav kakav je  :lol: , vredi pomenuti da ga je pisao Christopher Hastings.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #90 on: 27-09-2018, 23:12:57 »
Za kraj ovog dana malo Savage Dragon-a. To je naslov koji je Erik Larsen započeo 1993. i traje do dana današnjeg. Zapravo, postojao je i mini-serijal pre ovog tekućeg. Ton se donekle promenio, iako je nivo (ne)ukusa ostao sličan.  :lol:   Ali Larsen radi ono što voli, i - što je posebno bitno - što ume, i nećemo se zamarati sitničarenjem.

Nekoć je serijal bio pun krvi, prosutih utroba ili mozgova, i nasilja. Iz broja 1, 1993:

Danas su tu golotinja i neke druge prosute stvari. Iz broja 230, 2017:

Još uvek smatram Larsena jednim od najtalentovanijih crtača svoje generacije, ne po preciznosti crteža i reprezentacije ljudske figure, ali svakako po imaginaciji i sposobnosti da postavi i realizuje scenu, što mi je jednako bitna stavka u vrednovanju nečijeg rada. Treba li naglašavati da je sve ovo prikazano on takođe pisao i tuširao?

neomedjeni

• 3
« Reply #91 on: 28-09-2018, 07:36:39 »

Dobro, šalio sam se malo, naravno da i u opusu Romite mlađeg ima stvari vrednih zagledanja. Ali generalno, njegov stil mom oku nimalo ne godi i ne mili mi se da čitam stripove na kojima je služio kao crtač. Nadam se da zbog toga neću biti izopšten iz partije.  :lol:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #92 on: 28-09-2018, 09:45:51 »
Opušteno uživajte u zaobilaženju Romite Mlađeg, druže neomedjeni! Ne sećam se da su ga u Partiji ikad smatrali za Kanon. Ne spada ni u moj lični kanon, iako volim neke njegove radove. Međutim, njegov stil se prilično menjao tokom vremena, i Amazing Spider-Man iz ranih 80-ih nije isto što i Eternals 20 i nešto godina kasnije.

Iako zapravo nemam nikakav "kanon", evo liste crtača čije radove overavam bez razmišljanja, složenih najviše prema hronologiji, a ne nekom subjektivnom vrednovanju. Samo američki strip - za Evropljane bih morao da razmislim pošteno (Druillet, Moebius, i Schuiten sigurno).

- Jack Kirby
- Steve Ditko
- Walter Simonson
- Howard Chaykin
- Frank Miller
- Bill Sienkiewicz
- Arthur Adams
- Mike Mignola
- Stan Sakai
- Erik Larsen
- Guy Davis
- Frank Quitely

A blizu su i:

- Carl Barks/Don Rosa
- Jim Steranko
- Marie Severin
- Michael Kaluta
- Bernie Wrightson
- George Perez
- Colleen Doran
- Rafael Albuquerque
- Stuart Immonen
- Tom Scioli
- Sana Takeda

koje poznajem u manjoj meri, ili su (za mene) relativno novi.

Ovo je sve što mogu da se setim u ovom trenutku, ali ne isključujem da sam nekog zaboravio, ako nisam bio u kontaktu sa radom dovoljno dugo ili dovoljno skoro.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #93 on: 28-09-2018, 10:01:30 »
za Evropljane bih morao da razmislim pošteno

Don Rosa

A-HA!!!!!!!!!!!!!!  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Edit: Šalim se, rođen u Kentakiju, mada sam ga ja uvek intimno smatrao za Italijana.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #94 on: 28-09-2018, 10:07:38 »
Pa, dobro, i Quitely je Škot, ali ja ga znam preko stripova radjenih za američko tržište, pa sam se po tome merio.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #95 on: 28-09-2018, 10:10:02 »
Fakat. Plus, toliko Britanaca, Filipinaca, Južnoamerikanaca (Frusin, Risso...) pa i Jugovića danas crta za američke izdavače da se i ja vodim kriterijumom da je "američki" crtač ako tamo dosta objavljuje. Evo, Gera je, recimo danas legitimno američki crtač.  :lol:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #96 on: 28-09-2018, 10:21:34 »
Eto, sad kad si pomenuo Filipince, setio sam se Aleksa Ninja, koji je trebalo da bude na onoj drugoj mojoj listi.  :cry:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #97 on: 28-09-2018, 10:35:43 »
Naravno, i Whilce Portacio!

Šalim se, ali s druge strane Leinil Francis Yu je svakako u jednom periodu mog života bio na takvoj listi.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #98 on: 28-09-2018, 10:41:58 »
Liste su nezahvalna rabota, ali već smo zaključili na nekoj temi da su osnov civilizacije!

Portacia se ne sećam... Mislim, znam da je jedan od osnivača Image-a, ali ne sećam ga se kao crtača.

Alfredo Alcala bi mogao da se tu nađe, ali ja ga više poznajem kao tušera. Iako je i tako dao Konanu snažan pečat.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #99 on: 28-09-2018, 10:49:27 »
Da, i ja Alcalu doživljavam prevashodno kao tušera (koji je blistao na Konanu i, naravno, Hulku) mada je on dosta radio i olovke.

Portacio je meni bio toliko intenzivno odan Imageovom kućnom stilu sa početka Imageovog izdavanja da sam ga ja praktično doživljavao kao parodiju. Wetworks mi je bio impresivan ali istovremeno i bizarno odbojan, kao Rob Liefeld na steroidima. Ili... na još više steroida. Videti na primer:

http://inbeonmag.com/wp-content/uploads/2017/02/a495edfcac82eb347ba17b001675fe59.jpg