Author Topic: "Pošto nemamo temu o vestima..." E, sada imamo!  (Read 48722 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
"Pošto nemamo temu o vestima..." E, sada imamo!
« on: 15-09-2019, 12:30:20 »
Tako da više nema opravdanja, zaista!  ;)

Pošto smo to formalno rešili, mogu da pokažem na čemu radi Daniel Warren Johnson:

Ovo je on sam otkrio pre neki dan na svojoj stranici u Knjizi licaTM, gde je rekao da je to iz Wonder Woman: Dead Earth, stripu koji će izaći za DC-jevu ediciju Black Label, verovatno u decembru. On i crta i piše, s Mike-om Spicer-om na koloru. Mislio sam da će Johnson dobiti da radi Thora, pošto sam razmenio par reči sa njim na tu temu, i on je tada bio planirao da pošalje Marvelu svoj predlog za jednu priču - ili možda na kraju ipak nije? - i mislim da na svetu ne postoji osoba više odgovarajuća za rad na tom naslovu. No, pričekaćemo i videćemo šta će ispasti od toga.
Dok ima smrti, ima i nade.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
Re: "Pošto nemamo temu o vestima..." E, sada imamo!
« Reply #1 on: 17-09-2019, 19:18:10 »
U španskom gradu Aviles je održan festival stripa, 24. po redu, od 10-14. septembra, i dodeljene su određene nagrade, 19. po redu, koje bira žiri kritičara, i neke se odnose i na scenu van Španije - koja je, kao što znamo, prilično jaka u stripu.

Najbolji strani crtač: Sean Murphy za Batman: White Knight

Najbolji strani scenario: Tom King za Mister Miracle (a u i igri je bio i Lemire sa Crnim čekićem)

Ovo je za prethodnu kalendarsku godinu, pretpostavljam. Još jedna nagrada za Kinga u dugačkom lancu istih.

Za životno delo, od Španaca je nagradu uzeo Abuli. Od stranaca, ponuda imena u nominaciji je bila vrlo jaka: Chaykin, Crumb, Simonson, Talbot, Tardi. I nagradu je uzeo Simonson. On je ogroman na špansko-portugalskom govornom području. Ogroman. (Iako vrlo mali u Srbiji, čini se.)

Dokaz da ovaj post nije plod moje fokusirane mašte je ovde.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #2 on: 23-09-2019, 20:50:16 »
Višestruki dobitnik nagrade Tandara broć (koju dodeljuje stranka kulturno-političke dezorijentacije), Brian Michael BENDIStm, rešio je da vrati Legiju superheroja u aktuelnost, kao što (verovatno) neki od vas znaju. Pre par nedelja se pojavio prvi broj uvodnog mini-serijala, Legion of Super-Heroes: Millenium. Informacije dobijene od vidovnjaka pobeglih (ali da li su, zaista?) iz tajnih bunkera tajnih organizacija opšte poznatih javnosti nagoveštavaju da se "milenijum" u naslovu odnosi na vreme koje će Bendisu biti potrebno da dođe do poente priče koju je hteo da ispriča.

Šalu na stranu, ali komentatori zaista jadikuju da u toj epizodi nema Legije. Legija superheroja je meni uvek bio jedan od najzanimljivijih superherojskih naslova, možda zbog svoje udaljenosti od naše društveno-političke realnosti. (Što ne znači da mora da bude samo forma eskapizma. Hoću da kažem, takvo nabacivanje superherojskih moći i arhetipova po meni bolje funkcioniše u tom okruženju.) Više konceptualno, nego konkretno, ali nisam ni čitao previše tih stripova (a ima ih mnogo). Svi ljudi koje znam a da duže čitaju američke superherojske stripove su (veliki) fanovi, pa su očekivanja bila možda veća nego što je trebalo.

Određen je novi tim koji će raditi na Batman-u: James Tynion IV i Tony Daniel. (link)

Ali, u meni najdražoj vesti, TKO izbacuje u oktobru novi strip, SENTIENT, o veštačkoj inteligenciji na ugroženom svemirskom brodu. Radili su ga Jeff Lemire i Gabriel Walta.

Ah, da, i Tom Scioli javlja na tviteru da je završio Fantastic Four: Grand Design. Čitaćemo u decembru (ili kasnije).

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #3 on: 23-09-2019, 21:05:14 »
James Tynion IV i Tony Daniel su jaka ekipa. Doduše, oni su "klasičari" za razliku od Kinga al ne smeta da malo imamo i klasike. Ja volim Danielov crtež a on je i sasvim solidan pripovedač dok je Tynion IV već u ovoj podeli radio na Detective Comics i to je meni bilo sasvim dobro.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #4 on: 25-09-2019, 10:52:01 »
Newsarama javlja da je IDW ugasio svoju ediciju nezavisnih naslova, Black Crown.

Shelly Bond's BLACK CROWN Imprint at IDW Closes

Sad, nije to neka vest koja će posebno pogoditi stripovsku javnost (ili tajna društva!) ovde - od njihovih naslova, čak i ja sam bio zaista svestan samo Lodger-a bračnog para Lapham, a za ostalo sam samo usputno čuo - ali IDW je poslednjih godina u velikoj finansijskoj krizi. Ne pokušavam da napravim dragulj istraživačkog izveštavanja od ovog posta, pa neću tražiti i nuditi dokaze, ali prilično sam siguran da je ta kompanija često prijavljivala gubitke u skorašnjim tromesečjima, i to gubitke koji nisu mali.

Što je meni uvek velika šteta, jer dok IDW ima svoj udeo u ciničnom prikupljanju novčanih sredstava čitalaca na osnovu popularnosti nekih franšiza, imaju i neka od najboljih izdanja američkog stripa trenutno ili u poslednjih 10 godina. Urednik Scott Dunbier je pokrenuo ediciju Artist's Edition, čija izdanja jesu skupa, ali su najbliža prezentaciji stripa kao respektabilne umetnosti, i to je bio prvi takav poduhvat u američkom izdavaštvu, koji su kasnije sledili mnogi drugi sopstvenim edicijama. Craig Yoe sa svojim radovima na prezentaciji starih horor-stripova je legendaran. Gabriel Rodriguez je ekskluzivno njihov, i na svakom projektu je drugačiji, bio to Locke & Key ili Sword of Ages ili The Island of Doctor Moreau. Simonson na Ragnaroku. Crtač David Wachter, u saradnji sa originalnim autorom Kevinom Eastmanom, radi verovatno rad svog života na Ninđa kornjačama, čiji glavni serijal je stigao do broja 100. Tom Scioli. Čak i Fiffe je uskočio nakratko sa jednim mini-serijalom sa G.I.Joe. Ima tu još dosta kvalitetnih ili poznatih (My Little Pony?) stripova koje nisam pomenuo ili ne znam.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #5 on: 27-09-2019, 18:46:35 »
Evo jedne vesti:

Raina Telgemeier’s Guts is the bestselling BOOK overall in the US this week

Od pet najprodavanijih knjiga u SAD protekle nedelje, dve su zapravo stripovi. Siguran sam da ozbiljniji ljudi od nas užasnuto stežu svoje biserne ogrlice ali meni je ovo baš drago.

milan

• 4
  • 3
« Reply #6 on: 27-09-2019, 19:21:56 »
Ovde smo u stripovima, a ne u filmovima, ali jedna vezana vest - Soni i Marvel su neocekivano postigli sporazum, Spajdermen se vraca u MCU. Sledeci Spajdermen film stize za dve godine, sto je mnogo brze nego sto smo se nadali.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #7 on: 05-10-2019, 08:14:13 »
Vest koja će Ridiculusu biti zanimljiva (možda):

Znali smo da Jason Aaron završava svoj rad na Thoru ali sad znamo da Thora od naredne godine preuzimaju Donny Cates i Nic Klein.

Naslovna strana broja jedan (jer, naravno da se kreće od broja jedan) o strane Olviera Coipela:

milan

• 4
  • 3
« Reply #8 on: 05-10-2019, 08:59:46 »
...A kad smo kod Marvela, nas domaci Velibor Stanojevic Well-Bee crta novi Marvels mini serijal.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #9 on: 05-10-2019, 17:17:07 »
Vest koja će Ridiculusu biti zanimljiva (možda):

Znali smo da Jason Aaron završava svoj rad na Thoru ali sad znamo da Thora od naredne godine preuzimaju Donny Cates i Nic Klein.

Naslovna strana broja jedan (jer, naravno da se kreće od broja jedan) od strane Oliviera Coipela:

Nisam ja neki fan Koapela. Ok je on, sa mnogim dobrim stranama (i nekim lošim), ali nema ništa što bi me raspametilo. Sve u svemu više mi se sviđa kao dizajner (likova i objekata) nego kao pripovedač. Klein je sasvim dobar, ali nisam siguran da je Thor za njega. No, možda se iznenadim...

Ha, vratiše se na stari logo. To su smislili Alex Jay i Simonson, u proleće 1983, po uzoru na Knjigu Kelsa.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #10 on: 13-10-2019, 16:37:46 »
Da se nadovežem na ono što sam rekao na temi o naslovnicama.

5. oktobra je u njujorškom Udruženju ilustratora (Society of Illustrators) održana lepa promocija knjige Masters of Comics, koja je predstavila umetnike čiji spisak mnogo više liči na listu najboljih od većine aktualnih lista sa tom specijalnom namenom. Doduše, opseg interesovanja je malkice širi, i zato ovo i pomenjem na ovoj temi.

Elem, to veče su bili prisutni - uz autora knjige, Britanca Joel-a Meadows-a - neki od crtača i ilustratora kojima je knjiga posvećena, kao što su Walter Simonson i Bill Sienkiewicz. Rafael Albuqueque je trebalo da bude prisutan, prema prvobitnom planu, ali je odustao zbog nedostatka vremena. Takođe, Yuko Shimizu, Dan Panosian, i Dave Johnson su bili tamo (valjda... nemam zapis sa događaja).

E, sada imamo audio-zapis događaja.

Ovo su bili učesnici tribine. Dave Johnson je onaj skroz desno, sa kačketom. Yuko Shimizu je japanska ilustratorka koja živi u Njujorku, ali njeno ime je negde u promociji izmenjeno u Yuko Shimuzu. Veliki je blam da se tu greši u medijima koji se bave visokom kulturom, ali to nije njen blam da nosi. (Bez brige, neće ona da se rokne zbog toga. Blam je njihov. Prokleti kulturni stereotipovi!)

No, gospođ(ic)a (?) Shimizu ne govori perfektno engleski, i učestvovala je najmanje na ovoj tribini. Simonson, Sienkiewicz, i, donekle, Panosian, su poneli najveći deo priče. Johnson nije pričao mnogo, ali je rekao neke bitne stvari u vezi trendova izrade naslovnih strana (stripova) danas. Početak je verovatno najdosadniji deo, dok svako opisuje svoj studio, ali onda se stvari zahuktavaju, i ovo su bila dva sata odlične priče i diskusije - čak i za mene, koji sam već slušao neke od diskutanata.

Sienkiewicz se baš okomio na uticaj koji superherojski filmovi vrše danas na sam strip, i ja ga podržavam 2000%. U tom procesu, kaže on, "comic book images ceased to exist", barem kada pričamo o američkom stripu glavnog toka .

https://soundcloud.com/tripwire-magazine/masters-of-comics-at-the-society-of-illustrators-oct-5-2019

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #11 on: 16-10-2019, 11:16:59 »
Ovo bi moglo biti posebno bitno, ili ne, u zavisnosti od stepena umešanosti dotičnog u produkciju stripova:

Kevin Feige upped to Chief Creative Officer of Marvel

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #12 on: 16-10-2019, 11:37:37 »
Koliko sam ja shvatio, ovo hoće uticati na stripove u smislu veće sinhronizacije kontinuiteta između stripova, filmova, televizije itd. Da li će to biti dobro - ne znamo - ali nije ni netačno da se mnogo dobrih stripova koje čitamo zapravo dešava izvan glavnog kontinuiteta (na primer nedavno pominjani Spider-man Life Story) ili unutar njega ali ga ignorišu (na primer Immortal Hulk)

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #13 on: 16-10-2019, 11:56:09 »
Meni, kao čitaocu, je bitniji kontinuitet unutar jednog naslova nego povezanost sa ostalim. Može biti da sam tu u manjini, ali svejedno. Evo kako ja gledam na to: ako su neke priče napravljene odvojeno, na različitim postavkama, na različitim temeljima, nema te naknadne interpretacije koja će sve to konzistentno uklopiti na višim nivoima "građevine". DC je tu gori od Marvela, kojeg su barem postavili isti ljudi u isto vreme, pa postoje neke neizbežne sličnosti između različitih naslova. S druge strane, ti isti ljudi nisu nikad bili opterećeni zajedničkim kontinuitetom. Marvelov kontinuitet dolazi od "Velikog arhitekte", Roja Tomasa, koji je sigurno postavio osnove za rad Granta Morisona u DC-ju. Ali, opet, nema tog objašnjenja koje će zaista da učini Doktora Strejndža i Gvozdenog čoveka delom istog koherentnog univerzuma. Nema. Nema. Ili, pravilnije rečeno, nema ako hoćemo da sačuvamo originalne postavke i shvatimo zajednički kontinuitet ozbiljno.

Što se tiče Juinga, mislio sam da mu je kontinuitet jača strana, iz ono malo što sam čitao. (A i fanovi se obično ne bune na stripove koje on piše, dok većina drugih scenarista ima gomilu nezadovoljnih anti-fanova koja urla kako se taj lik nikad nije ponašao tako...)

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #14 on: 16-10-2019, 13:02:17 »
Za Juinga, tj. Immortal Hulka hoću da kažem da strip ima svoj unutarnji kontinuitet i ne obazire se preterano na "spoljne" događaje tipa War of the Realms nitiulazi u ozbiljne krosovere itd. a što je onako kako ja želim da bude.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #15 on: 16-10-2019, 13:04:32 »
A, dobro, s tim se i ja slažem.  :|

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #16 on: 02-11-2019, 20:57:58 »
ComicBookDB se zatvara 16. decembra. Ako nije najobuhvatnija baza podataka za (prevashodno američki) strip, svakako je najpreglednija i najlakša za korišćenje i pronalaženje informacija.

Vest je istaknuta na početnoj stranici samog sajta. Da li je to nužno loše ili imaju u vidu neku zamenu, nije jasno. Bili su mi od ogromne pomoći u pronalaženju nekih opskurnih detalja, i hvala im.  xjap

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #17 on: 02-11-2019, 21:35:58 »
 :|
blokirali su prije nekih godinu dana trajno pristup iz eu, da se ne bi nekako oprzili zbog novih zakona o privatnosti. ma udariti jos i glogov kolac.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #18 on: 13-11-2019, 09:48:46 »
Za sada nije vest nego samo kriptično tvitovanje Toma Taylora, ali pošto koristi haštag #DCeased, onda je jasno: dobijamo nastavak DCeased koji će se verovatno zvati Unkillables. Ja sam zadovoljan.

Jerome Drake

• 2
« Reply #19 on: 13-11-2019, 15:44:02 »
Nije DCeased uopšte hrđav, brinuo sam se da neće potegnuti za Batmanom kao vodećim likom ali je sve super ispalo. Tako da, nastavak je dobro došo.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #20 on: 19-11-2019, 21:11:19 »
Umro Tom Lyle, crtač koji je, između ostalog, dizajnirao kostim Scarlet Spidera kreiravši time jedan od ultimativnih simbola devedesetih:

https://www.newsarama.com/47924-tom-lyle-dies.html

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #21 on: 20-11-2019, 11:02:52 »
dizajnirao kostim Scarlet Spidera kreiravši time jedan od ultimativnih simbola devedesetih

Wot?  :o Nani?!  :?

Izgleda da sam bio negde drugde tada!

U svakom slučaju, RIP, Tom Lyle.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #22 on: 20-12-2019, 16:29:42 »
Comicbookdb.com više nije pristupačan. Ali, da bi vesti bile emotivno izbalansirane i ja nezabrinut - a i vi, nadam se - nastavljen je rad na hronologiji Marvelovih naslova na sajtu SuperMegaMonkey! Davno su još bili stali sa 1994-om, a sada se pojavila i 1995-a! Naravno, samo nekoliko naslova, ali bitno da se radi na tome. Za one koji ne znaju: ovaj sajt pruža uvid, opis i ocenu svih Marvelovih izdanja ikada - ili je bar takav naum. Koga zanima takav sadržaj, neka slobodno pogleda ovde.

Ilustracija Bernija Rajtsona koja je postala omot za njegovu ilustrovanu verziju Frankenštajna je prodata na aukciji za 1.2 miliona dolara. Komentar Stiva Biseta je bio da u Americi umetnik može dobro da zaradi tek kad umre. Na jednom mestu sam čuo da je kupac bio Džordž Lukas, ali kako nemam načina da to proverim, prihvatite informaciju kao nešto što lako može da ispari sledećeg trenutka.

Beri Vindzor-Smit je najavio svoje novo izdanje, i to će biti dugo najavljivani Monsters, u formi grafičkog romana, i Sunčev sistem je već u stanju potpunog haosa. Ok, ovo (ipak) nije astronomska prognoza i samo ću još prijaviti da i Tom Šioli ima novi strip, a taj je ništa manje nego biografija Džeka Kirbija. Jack Kirby: The Epic Life of the King of Comics će takođe izaći sledeće godine, a izdavač je mala kompanija Ten Speed Press.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #23 on: 19-01-2020, 20:31:56 »
Diamond je objavio svoje podatke o naručenim stripovima prošle godine, i situacija je izgledala ovako:

- Marvel je imao najveći deo tržišta, oko 40%, u smislu novčane vrednosti (45% u smislu broja naručenih primeraka);
- DC je bio na drugom mestu, sa 29% (novčane vrednosti);
- Image je sledeći, daleko ispod, sa 8%;
- IDW je držao 3,5%, itd.

Budite svesni, stripovi koji su "najviše naručeni" nisu isto što i najprodavaniji, ali te podatke nije lako dobiti, a Diamond svakako više nema veze sa njima. Oni su distributeri i isporučuju robu specijalizovanim prodavnicama, a ne krajnjim kupcima - čitaocima. Drugo, za sakupljene zbirke i originalne grafičke novele treba konsultovati i prodaju u običnim knjižarama, a nju pravi BookScan. Dakle, sve ovde rečeno se odnosi samo na direktno tržište, tj. striparnice i robu koju su oni naručili.

- za najprodavanije stripove, tj. sveske, Marvel vodi sa 7 naslova u prvih 10, od čega je Hickman pisao 3. U najnovijoj epizodi Wait, what? detaljno komentarišu ove liste, i slažem se sa gospodinom McMillanom da najviše iznenađuje Black cat #1 na 4. mestu. Mislim, stvarno? Stvarno? WTF? Osim toga, tu je i Spawn #300, naravno.

- za najprovanije kolekcije... ah, ovo je tek puno iznenađenja. Prvo mesto: Watchmen, "novi" (za mnoge, očigledno) strip Alan-a Moore-a i Dave-a Gibbons-a! HBO je dobro odradio posao pretpostavljam. Sve ostalo su ili zaokružene priče o Batmanu, koje nemaju mnogo veze sa kontinuitetom, ili Image-ova izdanja. The Killing Joke! White Knight. Damned. Tu je i Mister Miracle. U ovu drugu grupu spadaju Saga, Umbrella Academy, Monstress, Die, i poslednja zbirka za The Walking Dead. Izgleda da je ovde Marvel podbacio totalno, kao što kaže McMillan. No, podsećam da je ovo samo lista za Diamondovu distribuciju, bez standardnih knjižara.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #24 on: 19-01-2020, 20:58:47 »
A što je zanimljivo jer je priča koja ide ako čitaš intervjue da Marvel razbija sa kolekcijama a da DC tu deluje kao razbijena vojska. DiDio je pre neki dan rekao da će ozbiljno da protresu strategiju izdavanja kolekcija a što ja pozdravljam jer DC poslednjih par sezona ima neprijatnu naviku da krene sa publikovanjem nekog serijala kolekcija (omnibusa ovoga ili onoga) pa se onda popišmani pre nego što stigne do kraja jer se to ne prodaje u skladu sa projekcijama i onda odustane a vi što ste kupili sad se slikajte...

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #25 on: 20-01-2020, 19:52:46 »
Da, ja sam zaista bio zabrinut za Oriona prošle godine, s obzirom da sam kupio prvu zbirku (objavljenu sredinom 2018.) i morao bih da kupujem omnibus i dupliram deo sadržaja u slučaju da se drugi tom nije pojavio, što sigurno ne ide u prilog mojoj privrženosti kompaniji koja, ako želi da zadrži (a kamoli privuče) mušterije, nikako ne sprovodi dobar biznis. Ali, eto, Alan Moore ih izvlači i u ovo vreme! Kakva ironija!  :lol:

Za par dana izlazi Wonder Woman #750, u prestižnom formatu i na 96 strana, i, ako je verovati izvorima, Riley Rossmo je crtao jednu priču i to fenomenalno!

Drugo, ako neko nije znao, Image nudi na svom sajtu prve brojeve odabranih izdanja za čitanje besplatno. Ja krenuo da čitam Paper Girls, i dobro je to, ali uzorak je mali. (Moj nezadovoljstvo Brianom Vaughanom je nešto potpuno subjektivno i možda više sticaj okolnosti nego išta drugo - za razliku od Millara, Johnsa, Bendisa, itd. - tako da se oko toga nećemo raspravljati, za sada.)

Treće, šta je to, do đavala, sa Marvelom i Galaktusom! Ne čitam mnogo njihovih novijih izdanja (i, kad čujem ovakve stvari, skoro da mi je drago), ali pomenuti gospodin McMillan tvrdi da je, u poslednjih pola godine ili tako nešto, Galaktus ponižen ili poražen tri puta, u tri nezavisne priče, od trojice različitih negativaca. Prvo Dr. Doom u Fantastičnoj četvorci, onda Dormamu u Doctoru Strange-u, a onda u prvoj epizodi novog Thora, novi negativac. Kao da je postao vreća za udaranje i dokazivanje drugih da je njihov veći. Kao što kaže McMillan, "they (Marvel) don't give a shit". Totalni raspad uredničkog sistema, i nema Hickmana koji to može da popravi. Sada imam još više poštovanja za Ala Ewinga, koji je jedan od retkih koji se trude da istraže prošlost likova.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #26 on: 25-01-2020, 15:34:15 »
U februaru se u američkim striparnicama pojavljuje The Green Lantern Season 2 #1 (srećom, osnovni naslov ne sadrži arapske cifre, pa je ovo kolko-tolko čitljivo!) koji su (i dalje) radili Grant Morrison i Liam Sharp. Ne da Morrison Sharpa, izgleda, ne da! Ponovo je u planu 12 epizoda. Da li je to Morrison na kraju potpao pod uticaj televizijskog modela prezentacije?

"Čekaj malo, bre, nismo još čitali ni prvu sezonu!  :cry: " Eh... Nisam je ni ja završio, pa neka vam je to uteha.

Iz pomenute epizode Wait, What?, i u odgovoru na komentar Jeffa Lestera kako Osvetnici  Jasona Aarona koje je Jason Aaron pisao podsećaju na JLA Morrisona i (uglavnom) Portera: Graeme McMillan je pročitao prvih 20 brojeva Osvetnika na Marvel Unlimited, i potom se podsetio JLA, i zaključio da nemaju veze jedno sa drugim. (A ovo sve pišem zato što se Meho takođe podsetio ovog serijala.) Pomenuti JLA je zadovoljan samim sobom - gotovo da nema preklapanja sa drugim naslovima i događajima - i ritam je ubistven. Svaka priča zauzima nekoliko svezaka i tu se završava. I stvari se događaju. Ovi Osvetnici, nasuprot tome, su "najsporiji strip ikada". Ništa se ne razrešava u prvih 20 brojeva - ni jedna jedina nit priče - i ništa se zaista ne događa. Dešavanja se konstantno najavljuju, doduše. Kaže McMillan da ovo nisu loši stripovi, već samo prosečni - osim dela sa She-Hulk, koji je šit - ali nisu slični JLA ni po kom osnovu, čak ni kao kolekcija osnovnih herojskih likova tog sveta.

Nisam čitao, pa nemam mišljenje, ali znam i da je Jason Wood, sa 11 O'Clock Comics, rekao nešto slično. "Ja ne znam šta se ovo dešava sa ovim stripom" su bile njegove reči. Naravno, ovo ima težinu zato što je Wood najveći fan Aarona, i smatra da je Scalped jedan od najboljih stripova ikada, a čak je i Thor bio grandiozan poduhvat. Sad čekamo Mehovu analizu događaja, ali nadam se da ovim nisam nabio negativna očekivanja (ikom drugom osim sam sebi).  :)

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #27 on: 25-01-2020, 17:58:27 »
Ja sam je čitao (The Green Lantern, prvu sezonu) i kao što sam i obećao, objavljujem osvrt ovih dana. Gledao sam da se približno poklopi sa početkom izlaženja druge sezone, pa sam, kako rekoh, u međuvremenu ponovo čitao i stari Morrisonov JLA da bih lakše povukao paralele  :lol:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #28 on: 26-01-2020, 10:00:29 »
Da, svestan sam da si najavio osvrt na The Green Lantern (Sezonu 1), i kad sam rekao da očekujem tvoju analizu događaja, mislio sam na Osvetnike, ovaj novi serijal. Mislim, ipak je to bitan naslov, i ne baš kratak (osim po dešavanjima, bar kako se priča).

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #29 on: 26-01-2020, 11:02:46 »
A CEO metafiktivne alegorijske kompanije Metafiction Inc, Roy Thomas, je dobio svoju zvaničnu bazu podataka! Svi likovi i koncepti koje je smislio (u saradnji sa drugima, uglavnom) na jednom mestu.

Neke stvari su značajne i interesantne, poput adamantiuma ili Ultrona, ali ima i dosta kopija i generičkih likova i likova uzetih iz mitologije i fikcije (Odinovi gavranovi Hugin i Munin, pa egipatski panteon, itd.).

Ali, pošto nema Mladih bogova (Young Gods) u sekciji posvećenoj kreacijama za Marvel, moja teorija da su oni ideja Marka Gruenwalda (i Ralpha Macchia) čini krupan korak ka dostizanju statusa činjenice. Za one koji ne znaju, to su nekadišnji ljudi koje je Gaea, uz pomoć drugih boginja, razvila do nivoa bogova i ponudila kao dokaz Nebesnicima (Celestials) da je Zemlja vredna truda. I života. Potom su oni otišli. To je klimaks one priče iz Thora objavljivane u Stripoteci 80-ih, i nikad završene kod nas. Bolje rečeno, antiklimaks, jer je piscima (Gruenwald i Macchio) bilo bitno da završe Thomasovu priču što pre i pošalju Nebesnike nazad u kosmos. Šta oni bre imaju tu da bacaju senku i mrače NAŠ svet, koji tako pametno koristimo?!? Nazad kućama! Naravno, to je još jedan primer da je neka kompanija uzela površinu Kirbijevog koncepta a u suštini ga je potpuno zaobišla.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #30 on: 29-01-2020, 19:50:19 »
Skot Snajder je upravo na tviteru najavio nešto za šta verujemo da je nastavak Metala  :| :| :|

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #31 on: 14-02-2020, 10:41:47 »
Da nemamo temu o vestima sad ne biste znali šta danas Scott Lobdell radi:

EXCLUSIVE PREVIEW: Wally West Becomes Doctor Manhattan in Flash Forward

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #32 on: 14-02-2020, 15:22:40 »
Da nemamo temu o vestima sad ne biste znali šta danas Scott Lobdell radi:

EXCLUSIVE PREVIEW: Wally West Becomes Doctor Manhattan in Flash Forward

Pazi, da nema teme o vestima, možda, možda, MOŽDA bih uspeo da izbegnem da bacim pogled na ovakve stvari. I to ne samo jer sam alergičan na svaku prostačku upotrebu koncepata iz Četvrtog sveta. Evo bolje dileme od one koju nam marketing nudi:

The finale of Flash Forward is here, and Wally West must make the toughest choice of his life: stay at DC, or leave it - forever, in  s...l...o...w    m......o......o......o......t......i......o......n......n............ nnn...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #33 on: 22-02-2020, 08:05:19 »
Den Didio digo sidro:

DC Co-Publisher Dan DiDio Exits

Abrovi po internetu su svakako da to ima neke veze sa ovim što smo čuli nekidan:

Generation Five – The New Name For DC Comics' 5G

Mada ima i ovo što piše na IGN-u:

IGN spoke to a source with knowledge of the situation who said that DiDio has always been known for being a traditionalist whose primary focus was taking care of the direct comics market, but now the company is moving its focus more towards brands and franchises. A restructuring within the company is a possibility 

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #34 on: 22-02-2020, 09:25:23 »
Da, ovo je dovoljno bitna vest. Došao sam da je prijavim, no, pretekao si me.

Korporacije dolaze da nas spasu! Pobeda je naša!  :lol: :lol: :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #35 on: 22-02-2020, 10:12:41 »
Inače sam iznenađen koliko narod sad odjednom ima negativan stav o Denu. Kao, "New 52" je bila katastrofa, ko mu jebe mater, nek crkne. A, mislim, tu smo ipak dobili: Pereza na Supermenu, Morrisona na Supermenu, Snydera i Capula na Betmenu, Azzarella i Changa na Wonder Womanu, Lemirea na Animal manu, pa malo li je bando razmažena? Plus Earth One od čega je štošta bilo dosta dobro. Slažem se da je bilo i nekih ozbiljnih promašaja (Johnsov JLA, onaj Liefeldov Hawk and Dove abortus itd.) ali jebiga, ajde VI lansirajte 52 serijala odjednom pa da vidimo da to SVE bude perfektno.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #36 on: 22-02-2020, 14:36:04 »
Taj negativan stav traje već neko vreme. Nisam dovoljno upućen u noviju produkciju DC-ja, posebno na širem planu, kao i u priče (ili glasine) o onome što se događa iza kulise da bih imao čvrst stav po tom pitanju. Mislim, projekat New 52 meni nije bio ništa posebno (u realizaciji) - nekoliko dobrih naslova, istina, ali to bismo verovatno dobili iz bilo koja 52 nasumična naslova - i bio je suviše haotičan i nepovezan generalno da bi uspešno zamenio sve ono što je prethodilo. S druge strane, ono što je neposredno prethodilo... ah, srećom, ne znam sve o tome  :cry: , ali znam da su neke stvari bile blagi užas  :cry: :cry: . The Brave and the Bold koje je pisao Straczynski, recimo. Ne mogu da se setim da je DC imao dobar serijal u svojoj glavnotokovskoj ponudi u to vreme, tako da čak i iz današnje perspektive deluje da je velika promena bila opravdana.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #37 on: 22-02-2020, 16:58:43 »
Onaj osećaj kad tvoja dva najomiljenija strip serijala dožive crossover.  8-)

Strip Lokot i Ključ će dobiti krosover sa Sendmenom Nila Gejmena
Izdavačke kuće IDW Publishing i DC Comics su se dogovorile oko novog strip krosovera.

Strip Lokot i Ključ će dobiti krosover sa Sendmenom Nila Gejmena strip blog
Ovog oktobra nas očekuje krosover dva velika strip naslova, Sendmena Nila Gejmena i stripa Lokot i Ključ Džoa Hila.

U promotivnom videu koji kruži društvenim mrežama, izdavačka kuća IDW je službeno najavila novi strip serijal pod nazivom Locke & Key: Hell & Gone, koji će biti krosover sa Sendmenom. Ovaj strip nam dolazi od uobičajenog kreativnog tima koji stoji iza priče Lokota i Ključa, pisca Džoa Hila i umetnika Gabrijela Rodrigeza.

If you think you can unlock the gates of hell and just invite yourself in, you must be dreaming. Coming October 2020: @joe_hill and @GR_comics will debut LOCKE & KEY: HELL & GONE - A SANDMAN UNIVERSE Crossover Event, courtesy of @IDWPublishing and @DCComics.

U videu možemo videti naslovnicu krosovera koja je urađena kao omaž prvom broju stripa ,,Lokot i Ključ: Dobrodosli u Lavkraft” iz 2008. godine. Razlika je što se na naslovnici nalazi čuveni ključ iz Sendmena, ključ koji vodi u pakao iz priče ,,Sendmen: Sezona sumaglica”.

Zanimljivo je da je priča o Lokotu i Ključu doživeo svoju TV ekranizaciju na Netflixu, dok ćemo TV seriju o Sendmenu tek gledati na toj platformi.

Strip Locke & Key: Hell & Gone će izaći u oktobru ove godine.

http://stripblog.in.rs/2020/02/22/strip-lokot-kljuc-sendmen/
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

milan

• 4
  • 3
« Reply #38 on: 23-02-2020, 09:31:22 »
Kad smo vec kod TV serije Lokot i kljuc, mi je gledamo porodicno, ali ja zaspim na svakoj epizodi, bukvalno. Cak mi nije ni problem sto su smanjili horor i od svega napravili tinejdz dramu - posto ja volim tinejdz drame - ali mi je neoprostivo sto su od ovog source materijala napravili ovako dosadnu, nezanimljivu i razvucenu seriju.

milan

• 4
  • 3
« Reply #39 on: 23-02-2020, 09:32:56 »
A sto se Den DiDioa tice.... on je, uz Dzef Dzonsa, bio razlog zasto sam ponovo poceo da citam i pratim DC, redovno, gotovo sve sto izadje, u poslednjih 12, 13, godina. Tako da mislim da ovo moze da bude veliki gubitak za ovog izdavaca, no, videcemo.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #40 on: 23-02-2020, 14:27:18 »
Kad smo vec kod TV serije Lokot i kljuc, mi je gledamo porodicno, ali ja zaspim na svakoj epizodi, bukvalno. Cak mi nije ni problem sto su smanjili horor i od svega napravili tinejdz dramu - posto ja volim tinejdz drame - ali mi je neoprostivo sto su od ovog source materijala napravili ovako dosadnu, nezanimljivu i razvucenu seriju.

Smeće. Nadam se da do kraja dana napišem mali prikaz za topik o serijama.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #41 on: 29-02-2020, 09:24:11 »
Uz uobičajene disklejmere da me događaji i komani krosoveri danas statistički značajno više nerviraju nego što me rajcaju, makar je lepo videti da su X-Men ponovo dovoljno važan brend da se ljetni događaj bazira na njima.

MARVEL's Summer X-MEN Event X OF SWORDS Revealed - C2E2 '20

Howard i Hickman u kokpitu je prilično dobro znamenje, također.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #42 on: 01-03-2020, 09:17:30 »
A u svetlu vesti o otpuštanju Dana DiDia, zaboravili smo da prijavimo da je Mark Waid preuzeo funkciju izdavača za Humanoids. Nije mu to prva izvršna uloga ovog tipa, ali je verovatno najveća. Osim toga, Waid je potpisan kao scenarista za novu priču o Incalu, koja će izaći u We Are Humanoids Featuring the Incal, za Free Comic Book Day.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #43 on: 06-03-2020, 06:50:01 »
Novi strip izdavač, Upshot Comics:

https://www.thewrap.com/a-new-comic-universe-takes-aim-at-marvel-and-dc-with-superheroes-born-pre-coronavirus/

A mysterious plague breaks out in Southern China, quickly infects tens of thousands, and then begins to spread across the world. It kills most of the infected. The Chinese government decides to nuke the entire region, but it’s not enough to stop the virus’ advance. It’s the end of the world. And then the virus just… stops.

Of the survivors, about 5% wake up to find themselves newly imbued with powers and facing a new existential challenge: What will they do with their newfound abilities?

Written months before the coronavirus emerged in Wuhan, China, this is the eerily contemporary beginning of Upshot Comics’ upcoming series, “The Resistance,” the origin of what the company’s executives hope will be a shared universe of superheroes capable of competing head-to-head with entertainment powerhouses Marvel and DC.

Upshot Comics is the main imprint of Artists, Writers and Artisans (AWA), a startup launched a little over one year ago by a cadre of comic book veterans and millions in venture capital from the likes of James Murdoch’s Lupa Systems, a media and entertainment-focused venture capital fund started in 2019.

“When the creative council convened…to discuss the origin of our universe, we agreed that we wanted to tap into the current zeitgeist,” AWA Co-Founder and Chief Creative Officer Axel Alonso told TheWrap. “Long before the coronavirus outbreak, there was widespread concern about the rise of a super-virus. So we tapped into that very real concern.”

Also Read: Major Hollywood, Sports and Tech Events Canceled in Response to Coronavirus - So Far

Of course, there are major differences between the fictional virus, “XV1N1” and the coronavirus. In “The Resistance,” XV1N1 is considerably more lethal than coronavirus and results in the birth of the “Reborns,” a new species of humans with superpowers.

“It’s not just about Gotham City or Metropolis. It’s a global storyline,” creator J. Michael Stracyznski told TheWrap. “A lot of shared universes were contingent on a gimmick or device where everyone has the same uniform or organization. We’re looking at powers in fresh ways that no one’s ever done before, and it will bring people to us.”

AWA’s founders and backers hope that the new stories and fresh characters will draw interest from Hollywood.

“Everyone will tell you the Netflixes, Hulus and Amazons of the world are looking to purchase a ton of content, and there’s a ton of demand,” says Jeff Palker, managing director and partner at Lupa. “Most of the big franchises that have emerged out of film entertainment recently, a lot of them are based on characters from a long time ago — the ’40s, ’50s and ’60s — so this is a prime time to create new stories and characters that resonate with fans.”

Overall, Murdoch plans to invest as much as $1 billion in media and technology companies, according to the Wall Street Journal, via Lupa, and one of his first bets when he launched the fund in 2019 was a $5 million stake in AWA. Lightspeed Venture Partners invested an additional $5 million as part of a $10 million funding round for AWA. The success of these investments is contingent on AWA and its creators putting out a product that’s not just good, but capable of cutting through in a marketplace controlled by giant incumbent players.

Also Read: How DC Comics Superheroes Transformed The CW

“We’re seeing a striking number of these independent comic book startups,” Starlight Runner Entertainment CEO Jeff Gomez, a leading expert in multiplatform brand and story world development, told The Wrap. “The reason that these firms are taking in angel and venture capital today — when it would have been unheard of to back a new comics publisher only a few years ago — is Hollywood’s starvation for intellectual properties.”

Since Marvel and DC are already owned by larger conglomerates, AWA has an opening to sell its characters and IP to competing streaming services such as Netflix, Amazon Prime and Quibi, among others.

“While AWA doesn’t have to compete with Marvel and DC — this is not about grabbing the most market share at a couple of thousand comic book stores — the company does have some pedigree that allows for comparisons by level of the quality of stories and artwork,” Gomez, who has consulted on merchandising and transmedia production for brands including Spider-Man and Star Wars said.

The first real test will come on March 18, with the release of AWA’s core title, “The Resistance,” as well as other series including “Hotell,” “Red Border,” and “Archangel 8.” On the one hand, AWA still has to prove that there is an audience for their stories. And on the other, Gomez cautioned, they also have to prove that they can coordinate a large number of titles and brand themselves “as a coherent creative force.”

The AWA headquarters is a warren of cubicles and small offices on an upper floor of an office building on Broadway in Manhattan. Yet it only takes a few moments of talking with Alonso before you’re inundated with a flurry of illustrations and sketches for the worlds AWA is focused on building.

A veteran of the comic book industry, Alonso is the former chief creative officer at Marvel and helped steward some of the publisher’s biggest titles, such as X-Men, Captain America and Spider-Man. When Bill Jemas, Marvel’s former COO and publisher, approached Alonso about launching a new company with the goal of not only competing with their former employer, but prioritizing the writers, artists and creators in the process, Alonso jumped at the opportunity.

Also Read: Can March Box Office Survive the Coronavirus Scare in the US?

“Basically, I saw a once-in-a-lifetime opportunity,” says Alonso.

As a startup that’s building an entirely new shared universe, with a small executive team, Alonso argues they have an edge on the incumbent players.

“Without the corporate layers, you can be immediate,” he said. “You can react immediately to pop culture and to changes in the zeitgeist. Without the layers of approval, you can take chances, and you have the ability to be adroit and nimble.”

Jemas echoed his sentiments. He says the idea for AWA started from a place of wanting to supply “the kinds of creative that conglomerates like Disney or AT&T can’t or won’t,” and he sees AWA as not just “serving” but “maybe saving the comic book industry.”

When asked about why they believe AWA has a competitive edge over the likes of Disney-owned Marvel and AT&T-owned DC, Alonso, Jemas, Palker and Straczynski all point to two things: The company’s push to tell new, contemporary stories and their ability to attract star creators by offering more favorable terms.

Jemas argues that they’re working from former NBA commissioner David Stern’s playbook and treating “creators like co-owners.”

“Back in the 1980s, for the first time in the history of sports, under David’s guidance,” he said, “the NBA began sharing revenues with players and focusing our efforts in building their public images, with results that are nothing short of spectacular.”

The equivalent in the world of comic books and comic book IP, Jemas and Alonso contend, is guaranteeing that their creators still have a stake in their work.

Whereas the industry has traditionally treated writers and artists on a work-for-hire basis, AWA creators retain a 20% stake in their intellectual property, which can mean potentially massive paydays if the company succeeds in doing deals with streamers. It also means that creators have substantially more creative control of their work, and Alonso takes a particular interest in stories and worlds that he believes would not even be considered at Marvel and DC.

Alonso cites an upcoming title, “Bad Mother,” which follows a suburban soccer mom’s battle against a female mob boss, as the sort of story the major publishers wouldn’t even consider.

“Our protagonist undergoes a transformation in the course of the story,” Alonso said. “Her transformation is more akin to that of what Walter White did in ‘Breaking Bad’ ….I love that book because it’s kind of post-feminist. It’s not commercial, but it’s a wonderful concept for a book.”

The high level of creative control, ability to tell edgier stories and opportunity to create an entirely new, sprawling shared universe, was what ultimately lured Straczynski back into the comic book game after a four-year sabbatical.

Also Read: Los Angeles County Declares Emergency Following 6 New Cases of Coronavirus

Straczynski previously worked on both Marvel and DC titles and created “Sense8” for Netflix and “Babylon 5,” which ran for five seasons in the 1990s and spawned several spin-offs since. Now he is charged with creating the universe and the core heroes which will form the foundation for AWA going forward.

“I wanted to explore — for lack of a better term — the democratization of power,” Straczynski said of “The Resistance.” “If there are 10 million people who get powers, that cuts across social lines, cultural lines, borders, the powerful and the dangerous, and allows us to tell stories of a different nature.”

These stories, he believes, will resonate more with younger generations of readers than the legacy stories from Marvel and DC.

“DC really came to power in the ’40s and ’50s, which were very much an authoritarian period of time after the Second World War,” Straczynski said. By the same token, “Marvel came along in the ’60s, which was very much anti-authoritarian. The X-Men are guys who are on the run from the government.” So in creating “The Resistance,” he looked for a new paradigm.

“There’s an important need in the current millennial generation that when you get any kind of advantage, you follow through on it ethically,” he said, adding that they are looking for fundamentally different heroes and stories. “They’re going to inherit a world of radioactive tin foil and their trajectory of jobs and careers is broken, and they have very little to lose. How would they approach superpowers? Would you use your powers to fight crime or to create beauty and create a world we’ve never seen?”

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #44 on: 06-03-2020, 21:54:16 »
Straczynski i virus dolaze da nas spasu! TOOO!!!   :|  :idea: :cry:

Koliko mi njegovo ime uliva poverenje? Kada bih imao supermoći (pošto sama 'moć' nije dovoljna, očigledno) jedan od kulturnih prioriteta bi mi bio da vlasnika tog imena držim podalje od medija stripa. THOU SHALT NOT WRITE (COMICS) ANY MOOOOOOOOOOOOOORE*!!! (...but you are encouraged to write other stuff, of course...)

Ali zato smo dobili Stuarta Immonena ponovo u stripu posle (kratke) pauze. Plunge je mini-serijal koji je počeo da izlazi prošlog meseca, a koji piše Joe Hill, crta Immonen, a koloriše kralj modernog kolorisanja, Dave Stewart. Izdaje DC u ediciji Hill House Comics, za koju je odgovoran - naravno - Joe Hill.

*poslednje dve reči pročitati sablasnim, proročanskim glasom

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #45 on: 08-03-2020, 22:14:41 »
Gail Simone ima interesantnu teoriju o tome zašto su X-Men (nekad) bili TOLIKO popularniji od svega drugog što je Marvel radio. Ne mora da bude tačna ali Simone je genijalno zanimljiva kad piše, što znaju svi koji čitaju njene stripove i/ ili tviter  :lol: :lol:

https://twitter.com/GailSimone/status/1236363713260580870

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #46 on: 09-03-2020, 01:45:09 »
Slučajno sam već naleteo na te tvitove, verovatno zahvaljujući tome što pominje mange, gde se pojavljuju mnoge trope o kojima govori. I Simone jeste zanimljiva za čitanje, u svakom slučaju, iako po pitanju ovih "teorija" o X-ljudima kasni mnogo godina, možda čak i decenija. Ne da se sećam da je neko upotrebio reč "manga" za taj serijal, ali sve karakteristike su posebno pomenute i obrađene. I, iskreno, ne mogu da se setim kada je taj trend započet u Japanu. Ima toga (srednja škola, tinejdžeri, njihovi odnosi, neverovatne moći) u Devilmanu, ali je tamo broj likova veoma ograničen. Šonen manga generalno je ciljala na mlađu populaciju (barem pre 2000.) i pozornica je češće bila osnovna škola i naglasak je bio na akciji i borbama (ili izazovima - u sportu, recimo). Možda je Slam Dunk uticao na pomenuti trend, ne znam... ali, u svakom slučaju, X-Men su se bavili time znatno pre 1990-i-neke, tako da ne mogu da nađem čvrstu istorijsku vezu. Moguće da sam nešto bitno zaboravio.

Neki lik je u grupi 11 O'Clock Comics na Fejsbuku jadikovao o tome kako preteruju sa svim tim Old Man ovaj i onaj, na šta sam se ja nasmejao i rekao mu "prijatelju, tinejdžeri u glavnim ulogama do sada vode protiv staraca otprilike 1 000 000 000: 1!"  Tinejdžerski mentalitet je osnova X-ljudi, i neko (ne sećam se više ko) je pisao o uticaju seksualnosti - preciznije, otkrivanja seksualnosti - kao ideji-vodilji iza mnogih moći koji X-ljudi poseduju, i posebno Klermontova generacija likova. Naglašena je moć dodira. Kiti Prajd je neuhvatljiva; Kolos je praktično nepovrediv; Rogue se boji kontakta. Čejkin je još davno pričao o Klermontovoj genijalnosti da shvati da u tinejdžerima (faktičkim ili večnim, svejedno) ima silnu potencijalnu publiku. Zastupljena je nemala količina narcizma (što je povezano sa fantazijama o moći, svakako). A, kao što se jasno vidi i u sveže pogledanoj seriji Locke & Key - a u istoimenom stripu još i više - razlika između 6-godišnjeg Bodea i 15-godišnje Kinsey je (između ostalog) i u tome što je on sav o svetu oko njega, a ona je sva o sebi.

Inače, nameravam da napišem nešto o Locke & Key, ali za to će mi biti potrebno više slobodnog vremena.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #47 on: 11-03-2020, 10:22:19 »
Čekaćemo!

U međuvremenu, svi se sećamo da je Jason Todd, drugi Betmenov Robin ubijen jer su čitaoci glasali telefonom da se ubije. Ipak, bile su pripremljene i nacrtane i stranice istog stripa u slučaju da glasanje ima drugi ishod. Sada možemo i da ih vidimo:

https://www.polygon.com/2020/3/10/21168055/batman-robin-jason-todd-die-poll-live-unpublished-pages

Naravno, kao megaštovalac Jima Apara, ekstartičan sam.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #48 on: 11-03-2020, 11:06:29 »
Uzgred, druga, manje uzbudljiva ali ipak nekakva vest je da hj Steve Orlando, do juče DC-jev ekskluzivac prestao da radi za DC i prešao u Marvel. Tamo će prvo raditi Darkhold, a što je serijal o Dr Doomu i meni to nije naročito uzbudljivo, ali vest sama za sebe jeste zanimljiva. Orlando je godinama unazad uzgajan kao DC-jeva "beba", radeći prvo manje pa onda sve veće projekte, dok nije dobio Justice League i Wonder Woman. Orlando je bio bitan i kao jedan od retkih otvoreno LGBTQA++++ autora u trenutnoj ponudi velike dvojke i kao takav svakako služio DC-ju i kao pokazatelj da misle i na tu vrstu manjina, ne samo simbolično i u prolazu nego konkretno i na ljudskom nivou. Da ga DC sad posle dosta ulaganja pušta da ode u Marvel je znak da posle Didiovog odlaska, možda, tamo vlada jedna posve drugačija atmosfera koja će dovesti do novih neočekivanih preokreta...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #49 on: 12-03-2020, 21:57:05 »
Nego, sad je i Tom King najavio (više tizovao) da radi strip u Watchmen univerzumu. Vidim da se u DC-ju to sad tretira kao neka vrsta postdiplomskih studija.  :lol: