Author Topic: "Pošto nemamo temu o vestima..." E, sada imamo!  (Read 48721 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
Re: "Pošto nemamo temu o vestima..." E, sada imamo!
« Reply #200 on: 16-12-2022, 10:24:13 »
Koliko se sećam, Darkwoodovo izdanje je išlo do Gajmenovog Golden Age Miraclemana, i nije davalo parčiće Silver Age Miraclemena koji su bili objavljeni.

Ovo što su sad Gejman i Bakinghem uradili jeste ceo Silver Age Miracleman iz početka.

Nisam siguran da će Gejman raditi i planiranog Dark Age Miraclemana, mislim da se od toga odustalo. Moguće da Meho zna više o tome.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

neomedjeni

• 3
« Reply #201 on: 16-12-2022, 10:44:00 »
Koliko se sećam, Darkwoodovo izdanje je išlo do Gajmenovog Golden Age Miraclemana, i nije davalo parčiće Silver Age Miraclemena koji su bili objavljeni.

Davno sam čitao, sećam se da je Dw izdanje obuhvatilo ceo Murov opus i jednu zaokruženu Gejmenovu celinu koja se sastojala isključivo od kratkih priča. Mislim da je Gejmen započeo poslednji ili pretposlednji ciklus, kako god da se zvao, ali da su izašle samo dve sveske i da je onda, valjda zbog problema sa sporom oko prava, morao da stane.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #202 on: 16-12-2022, 17:34:01 »
Pa ovo je sada završetak te priče. Tek kad se to završi kreću neke eventualne nove priče o Miraclemanu. Ne brinite, druže Neomeđeni.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #204 on: 23-02-2023, 12:19:38 »
Ovo je nekako bilo suđeno:

Jonathan Hickman's Next Big Marvel Project Will Bring Back the Ultimate Universe

Pošto je Hikman zaista i uradio poslednje zanimljive stvari sa UU, pre nego što je dobio ponudu da piše mejnstrim Avendžers, onda je fer da ga on i vrati u postojanje i nastavi tamo gde je stao.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #205 on: 30-03-2023, 18:31:07 »
Well now...

Disney lays off Ike Perlmutter, chair of Marvel Entertainment 

Mislim, čovek ima osamdeset godina i kažu da je odgovoran za neke od najgorih odluka koje je Marvel doneo u posledne tri decenije tako da, ne verujem da ćemo mnogo suza pustiti za Ajkom...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #206 on: 07-05-2023, 05:48:05 »
Novi američki izdavač DSTLRY osnovan je od strane dvojice likova koji su bili na čelu Comixology Originals impronta i u donjem intervjuu obreazlažu nke svoje, hm, revolucionarne ideje vezane za deljenje para (ili učešća u firmi) sa kreatorima ali i sa "collectible" digitalnim stripovima:

https://www.thepopverse.com/dstlry-comics-david-steinberger-chip-mosher-interview-april-2023

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #207 on: 16-06-2023, 19:13:30 »
Pošto forum uglavnom nije radio ovih dana, sa velikim zakašnjenjem javljam da je umro jedan od meni najvažnijih crtača stripa ikad. U devedeset trećoj godini. Kakav laf je bio John Romita!

John Romita Sr., An Icon of Superhero Comics, Has Died 

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #208 on: 22-08-2023, 13:25:46 »
Umro je Dan Green, čovek čije ime nije TOLIKO poznato ljubiteljima američkog stripa, pošto je on uglavnom radio tuševe. Ali radio je sa gomilom velikana - Walter Simonson, John Byrne, obojica Romita, Perez, Giffen, Colan, čak i Kirby. Velika karijera i puno stripova koje je iza sebe ostavio pa nek počiva u miru.

milan

• 4
  • 3
« Reply #209 on: 11-09-2023, 22:22:21 »
JR JR i Dan Green su bili UBITAČNA kombinacija na Uncanny XMenima 90ih....
Dubok naklon i poslednji pozdrav za maestra.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #210 on: 16-09-2023, 12:44:29 »
Možda ste čuli da je Bill Willingham pustio ceo Fables u javno vlasništvo. Cory Doctorow analizira šta ti uopšte znači:

https://pluralistic.net/2023/09/15/fairy-use-tales/

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #211 on: 19-09-2023, 12:09:12 »
Umro je Joe Matt, autor kultnog autobiografskog serijala Peepshow koji je, nakon recimo Pekara i Crumba najviše uticao na generacije strip-autora u Severnoj Americi koje i danas proizvode slične,jelte, brutalnoiskrene autobiografske stripove. Ne navodi se tačan datum kada je Matt umro, ali jeste bilo u toku ovog meseca, pa eto... nek počiva u miru.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #213 on: 27-10-2023, 11:51:37 »
Društvene mreže tvrde ali zvanični sajtovi (dakle, vikipedija) još ne potvrđuju da je umro Steve Erwin (ne Steve Irwin), američki crtač koji je prvo radio Grimjacka, pa onda u DC-ju bio ko-kreator Checkmatea sa Paulom Kupperbergom, pa posle sa Marvom Wolfmanom radio Deathstroke the Terminator, prvi serijal, tokom tri godine. Takođe je nacrtao strip-adaptaciju filma The Batman Returns.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #214 on: 06-12-2023, 12:07:24 »
Tekst na Polygonu o konačnoj smrti Komiksolodžija a koji ukazuje na jednu važnu dimenziju činjenice da je 2023. godina i da nemamo ni jedno  - a kamoli nekoliko konkurentskih - udobno, razumno rešenje za kupovinu i čitanje digitalnih stripova koje bi bilo i dovoljno agnostično u odnosu na izdavače i dovoljno pouzdano da znamo da imamo ikakvu kontrolu nad svojim digitalnim bibliotekama: tržište američkih stripova je suštinski toliko malo da velike korporacije koje bi MOGLE da kreiraju takva rešenja naprosto boli kurac da se time bave. Zato nam ostaje Amazon kao katastrofalna ali praktično jedina "opšta" radnja.

https://www.polygon.com/23984204/comixology-app-gone-amazon-kindle

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #215 on: 06-12-2023, 14:39:17 »
Sa razvojem veštačke inteligencije proizvodnja animiranog sadržaja možda može toliko da se pojednostavi da strip format postaje prevaziđen. Svi treba da pređu na animaciju, i proizvođači i potrošači.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #216 on: 06-12-2023, 14:49:10 »
Ahahahah, jel' ovo neki "Devil's Advocate" doprinos ovoj raspravi?  :D :D :D :D

Mislim... ne misliš ovo STVARNO?

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #217 on: 06-12-2023, 16:14:39 »
Ja sam iz zezanja koristio neki 3D online generator, bukvalno zadaš temu slike, čak i da bude neki nadrealni SF sadržaj, tipa podzemni bunkeri, svetovi u središtu zemlje i on ti sve izgeneriše prilično uspešno. Sve full 3D. Što bizarnija, originalnija ideja i detaljniji opis, rezultat je uspešniji.

U suštini, čovek ostaje scenarista, a AI zamenjuje umetnika/crtača.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #218 on: 06-12-2023, 16:58:37 »
Mislim... ne misliš ovo STVARNO?

Mislim. Medijum je već zamenjen. Stripovi se kupuju sve manje u papiru, a sve više u elektronskoj formi. Elektronska forma omogućuje stvari koje papir nije omogućavao. Ranije je bilo skupo proizvoditi dinamički sadržaj. Nije dovoljno samo scenarista, crtač, i kolorista, nego ti trebaa mnogo crtača, trebaju ti glumci, animatori, montažeri. Ali uskoro će za animaciju opet trebati dvoje-troje, bez specijalnog hardvera, pa će cena koštanja animacije biti ista ceni koštanja stripa. Publika će prelaziti sve više sa stripa na animaciju, i proizvođači stripa će imati sve manje zarade i sve manje razloga da prave strip. I stripa u jednom trenutku više biti neće.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #219 on: 06-12-2023, 18:45:29 »
Naravno, ja se ne slažem ni sa čim što mac kaže, mislim da je fundamentalno u krivu i da povećana dostupnost jedne tehnološki zatevnije forme izražavanja ne predstavlja automatsko gašenje one prethodne (kao što strip nije zamenio slikarstvo, film nije zamenio pozorište, televizija nije zamenila film itd.)

Da bude jasno, čak je i naoko najnedužnija pretpostavka:

Stripovi se kupuju sve manje u papiru, a sve više u elektronskoj formi.

pogrešna.

Sada, kad je Amazon usro stvari sa Comixologyjem nemamo podatke ali na vrhuncu Comixologyjevog rada je odnos bio otprilike osam ili devet prema jedan u korist štampanih stripova. Kieron Gillen, recimo, ističe da je za njegov i McKelviejev WicDiv odnos bio otprilike tri prema jedan u korist štampanih stripova i taj je serijal smatran anomalijom koja abnormalno mnogo prodaje u digitalnoj formi.

Danas se, garantujem, digitalni stripovi prodaju u još nižem procentu u odnosu na papirne, prosto jer je uništen jedan ne savršen ali donekle udoban servis sa agnostičkim odnosom prema izdavačima i rešenjem za čitanje koje je bilo prihvaćeno kao minimalni standard. Umesto njega imamo Amazonov apsolutno nezgrapni hibrid knjiga i stripova kroz Kindle plus pretplatničke servise pojedinačnih izdavača koji su svi odvojeni jedan od drugog, plus digitalne prodavnice drugih izdavača itd. Naravno, vro malo ljudi to kupuje, na kraju krajeva, svaki iole popularniji strip koji je digitalno išao na Substacku dobija papirno izdanje, možda i  jer je to jedini način da se malo zaradi.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #220 on: 07-12-2023, 13:34:59 »
Možda mac misli na novu Netflix animiranu seriju Blue Eye Samurai koja je impresionirala kritičare na Rotten Tomatoes i pokupila ocenu 100%.

Critics are claiming new Netflix show is its best series of the year

https://www.rottentomatoes.com/tv/blue_eye_samurai/s01

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #221 on: 12-12-2023, 13:00:17 »
Umro je Ian Gibson, dugogodišnji crtač britanskog 2000AD (radio na The Ballad of Halo Jones, Judge Dredd, Robo-Hunter):

https://2000ad.com/news/ian-gibson-1946-2023/

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #222 on: 13-12-2023, 10:09:02 »

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #223 on: 13-12-2023, 12:46:00 »
A, ovo nije još uvek "vest" ali jeste interesantno videti da Mark Millar lagano prelazi u full ComicsGate formu, između ostalog podržavajući tezu da je knjiga o tome kako su Gail Simone i Kelly Sue DeKonnick dovele američku strip-indsutriju do propasti "zaista interesantna" i da bi bilo lepo da se snimi dokumentarni film po njoj. Videćemo koliko će Dark Horse, za koje je pre neki dan potpisao ugovor, da se štrecaju oko ovoga...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #224 on: 16-12-2023, 15:37:16 »
Pošto je "američka strip industrija umire!" diskurs ponovo aktuelan, jer nakon solidnog rasta posledjnih pet godina, vidimo pad prodaje u ovoj, pa je na to dodata i teorija zavere da moćni pojedinci u industriji zapravo "pokušavaju da ubiju direktno tržište" (plus Millar muti vodu...), evo jednog razložnog i vrlo dobro argumentovanog pregleda činjenica od strane Hajdi MekDonald, urednice KomiksBita:

Comics aren’t dying, but they are changing – and that’s got people scared

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #225 on: 08-02-2024, 09:22:28 »
Da iskoristimo popularni templejt za šale koji često upotrebljavaju korisnici društvene mreže tviter:

Niko:
Rob Liefeld: Znate, šta, prestajem da radim za Marvel, znam da to niko nije očekivao, evo i ja sam mislioda ću ovo da radim dok mi pero ne iščušaju iz ledene, već od rigor mortisa skvrčene ruke, ali ne vredi NE MOGU VIŠE, DAO SAM VAM SVE, NE BUDITE ALAVI.

Deadpool Creator Rob Liefeld Says Goodbye to Marvel: “I’m a Little Sad” but Retiring on My Own Terms

Da bude jasno, Rob Liefeld APSOLUTNO jedva da je išta radio za Marvel poslednjih deset godina. Nakon što su ga pedalirali iz DC-ja tamo negde 2014. godie (mada, naravno, on to predstavlja tako da je on otišao jer su pokušavali da mu potkrešu kreativna krila), po mom sećanju on je doslovno uradio samo jedan miniserijal (Major X) i nedavno jednu kratku priču za Deadpool antologiju Seven Slaughters. I sad, kao, radi miniserijal o Deadpoolu koji treba da izađe otprilike kad i film.

Naravno, on računa naslovne strane koje su mu dali da crta u "rad za Marvel", što svakako vredi da se pribroji, ali, mislim, da se razumemo, nije to NEKI rad.
Tako da, eto, čovek koji da je jedva išta uradio u Marvelu poslednjih deset godina (a pre toga, jelte, nije radio za Marvel decenijama) se sada pompezno "povlači iz Marvela".

Da ponovim, ja prema Liefeldu imam simpatije i to što ga skoro uvek kritikujem kada ga pomenem, nije ni iz kakve mržnje ili resantimana. Pa tako i ovo. Nek uživa u penziji koju je ODAVNO zaradio.

acakuzma

• 1
« Reply #226 on: 20-03-2024, 13:43:22 »
Nisam video da je neko spominjao, oprastajte ako jeste - Koliko vidim Lokomotiva je uzela prava na Hombre-a.
Verovatno cemo to moci da ocekujemo od njih ove godine.
Imam Fibrin, ali nadam se da ce ga dobro uraditi - zavisi od kvaliteta - mozda ga i kupim.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #227 on: 03-04-2024, 16:39:32 »
Oh tek sam sad video, umro je Mark Bright aka Doc Bright aka M. D. Bright, jedan opasan crtač američkog stripa, možda najpoznatiji po svojim saradnjama sa Priestom, između ostalog na Quantum & Woody

https://www.cbr.com/mark-md-bright-dc-marvel-quantum-woody-obituary/

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #228 on: 27-07-2024, 08:09:37 »
Rezultati ovogodišnje dodele Ajznerovih nagrada:

https://bleedingcool.com/comics/the-results-of-the-2024-eisner-awards-as-they-are-announced/

Puno mi srce da je Daniel Warren Johnson proglašen za najboljeg crtača. Takođe, njegov Transformers je nagrađen kao najbolji tekući serijal. Lepo! Peach Momoko nagrađen kao najbolji crtač naslovnih strana i Hassan Otsmane-Elhaou kao najbolji leterer su prosto potvrde nečeg što svi znaju.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #229 on: 28-07-2024, 06:44:51 »
Ahahaha, Marvel objavio da će u naredna dva Avengers filma (koje režiraju braća Ruso, naravno), negativac biti ne siroti Kang nego, nagađate, Doktor Doom i da će doktora igrati Robert Downey Junior. JEBOTE, koliko su mu para dali da se vrati u zatvor???? Ako nije uzo bar dvesta miliona LUD JE.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #230 on: 07-08-2024, 08:58:31 »
Gerry Conway je poslednjih par godina bio dosta odsutan sa interneta i, naravno, pitao sam se da li ima probleme sa zdravljem. I, evo, upravo je potvrdio da mu je bio dijagnostikovan rak pankreasa (od toga je George Perez umro), da se operisao, imao razne terapije  i da je sada i fizički i mentalno bolje. Evo, treem se malo dok ovo pišem. Gerry je jedan od meni najvažnijih ljudi u strip medijumu ikada i RANO je da ode.

https://gerryconway.substack.com/p/where-ive-been

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #231 on: 10-09-2024, 09:35:32 »
Uh, bre....

Comics Artist John Cassaday, Planetary Co-Creator, Has Died Aged 52

Mlađi od mene, jebemti... RIPčina za majstora.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #232 on: 29-10-2024, 18:06:33 »
French Sci-Fi Comic Anthology ‘Metal Hurlant’ Relaunches With All-Star Creators | Exclusive 

"French" je ovde samo tehnički tačno pošto su ti "creators" koji se pominju američki scenaristi, Fraction, Bendis, Waid...