Dobro, da razjasnimo sve do kraja, može samo da koristi. U redu Soda nije Dexa.
Činjenica je da se Soda prvi put pojavio na forumu da žestoko zaštiti Strip pressing i to ne od mene, od Ghoula čini mi se, ja se još nisam javio. A onda je za moju stranu stripa rekao da bi trebalo da me je sramota da to kačim na net, što je koincidiralo sa mojim pominjanjem Dexe na topicu o Tolkinu, kao samozvanog kritičara. Suviše podudarnosti iz kojih je sledio zaključak ili da je Soda Dexa ili da postuje na njegov nagovor, što se priznaćete svodi na isto.
Pri tome Soda i Dexa koriste slične argumente (a i Marko), kako nešto nije moderno, kao da Klint Istvudu neko zamera što Million Dollar Baby nije režiran moderno, kao da je to glavno merilo. Trebalo bi da bude jasno da svaki stil, bez obzira da li moderan, klasičan, trendovski, sa čistom linijom, stilizovan, sa jasno odvojenim crno belim površinama, sa mnogo linija, sa klasičnim kadriranjem ili kadrovima različitih oblika, fotorealističan, marvelovski, evropski, za cb ili boju i dr. može da bude više ili manje dobar, ako Marko i ekipa forsiraju samo svoj ukus, svi će da počnu da liče na desetorazrednu verziju Mignole i već liče.
Opšte mišljenje kritike i kad su strip i film u pitanju, je da je savremeni strip/film prepun komercijalnog zastranjenja i opšteg pada kvaliteta (prvenstveno Ameri), a kod nas se insistira na nekritičkom praćenju trendova, po principu mali kopiraju velike. Čovek može biti izuzetan poznavalac stripa ili filma (Žika Bogdanović, B. Tirnanić), a da poslednjih godina uopšte ne prati strip/film. Mnogo manje je on na gubitku od onih koji poznaju samo savremenu scenu (takvih kod nas ima puno), a sve prethodno su propustili ili zanemarili, oni ne mogu ni da imaju pravu percepciju i kriterijume.
Elem, da se vratim Sodi. Hajde da pretpostavimo i da ne poznaje Dexu i da nije ništa rekao po njegovom nagovoru - preporuci. Oni su suštinski slični, jer prevelik značaj daju svom sudu, ono što oni kažu je tačno, konačno i još i hrabro, jer imaju smelosti da svakom otvoreno kažu šta misle. Pitam, u čemu se sastoji njihov kredibilitet. Čime su oni dokazali da njihovo mišljenje ima težinu? Šta stoji iza njih, po pitanju stripa, da bi iko pridavao značaj onom što kažu? Meni se čini ništa, a ne sporim da svako može da ih uvažava kao autoritete, ako hoće, njihova stvar. Za mene su oni samo dva glasa od mnogih i procentualno takvog ili manjeg značaja.
Od sad se pridržavam toga da više ne pominjem Sodaboya (ako on ne pominje mene), a ni Dexu, jer on nije na forumu, pa ne može da odgovori.
Što se tiče Zduhaća, nigde ja ne kažem da je to dobar strip. Čovek hvali svoje kad prodaje nešto na pijaci. Ja sam samo izneo činjenicu da se prodao, od štampanog tiraža 300 primeraka se našlo u prodaji, od toga, koliko se sećam oko 250 u Beogradu i skoro sve (sem najviše 20) je prodato. Pri tome u ovih 300 ne računam primerke koji su prodati u mom gradu, a naravno ne ni poklonjene ljudima ili institucijama. Nažalost nisu svi prodati primerci i naplaćeni, ali to je već drugi problem, nemam nameru da nekog jurim za 5 primeraka, većinu je prodao Alan Ford, koji je profesionalan (tamo ima još). Nije prihvatanje bilo kog stripa od publike glavno merilo kvaliteta (možda jedno od merila), ali autor radi strip za publiku, i ona je njemu najznačajnija, a ne Dexina ili Sodina recenzija. Ja sam vrlo objektivan, Zduhać je davno iza mene, to jeste amatersko delo, pogotovo prva polovina, ali eto svideo se nekim ljudima, koji su me i nagovorili da ga objavim i bili su u pravu. Očigledno je koncept ono što se nekima dopalo, a i to
što su tri pričice priče sa glavom i repom (čitaj zapletom, raspletom), za razliku od kvazifilozofskih minijatura Luke Vranića. Inače treća epizoda Zduhaća je objavljena i u makedonskom
izdanju COOL STRIP ART ANTHOLOGY 3 Zlatka Krstevskog.
Drime, možeš da baciš pogled, ali prava stvar će biti ako se ikad objavi nešto novo. Dočekivanje stvari na nož ne može da utiče na mene nikako, ali može na druge. Hoće li neko da stavi na ovaj forum svoju stranu stripa, ilustraciju, skicu i sl, ako očekuje da će ga neki Soda (bilo koji) odmah ispljuvati? A priznaćeš da bi to bilo zanimljivije od beskonačnih rasprava o prevodima.
Jeste strip scena mala da bi bilo sukoba, ali ja ih nisam započeo, a spreman sam da ih završim.
Na kraju da pomenem Sendmena, zbog držanja za temu