Author Topic: Strip album koji upravo citam  (Read 954758 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jake Chambers

• 5
  • 3
Strip album koji upravo citam
« Reply #100 on: 29-01-2007, 12:46:42 »
Eto vidiš. Umesto da odreaguje sa... ja mislim ovo, ovo i ovo, ja radim tako, tako i tako... "skinite se s' moga"... ne treba samo zaboraviti da mi kupujemo taj strip. I usput, s se piše bez apostrofa. I da, ništa lično, svi mi ističemo samo mišljenje o crtežu na koje apsolutno imamo pravo.
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

dzontra

• 4
  • 2
« Reply #101 on: 29-01-2007, 12:54:42 »
Quote from: "Đejk Ćejmbrs"
Eto vidiš. Umesto da odreaguje sa... ja mislim ovo, ovo i ovo, ja radim tako, tako i tako... "skinite se s' moga"... ne treba samo zaboraviti da mi kupujemo taj strip. I usput, s se piše bez apostrofa. I da, ništa lično, svi mi ističemo samo mišljenje o crtežu na koje apsolutno imamo pravo.

Ma i mislite koliko hocete ,ne mogu ,a i necu da branim......
Samo nek' se pricao o stripu.....o mojoj licnosti ne!!
..svasta lepo za gledati...
http://comicsstuff.blogspot.com/

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #102 on: 29-01-2007, 12:58:26 »
Quote from: "dzontra"

Izvini... ti crtaš strip, zar ne? Niko ne priča: "Ej onaj Čolak je ovo radio tamo, radio tamo, radio ovo ovde, nije radio ono" - samo se govori o crtežu (bar ja i bar onaj aleksov post na koji si ti burno reagovao i na koji sad odreagovah ja), a to je opet javna stvar, sorry. Plus, ne moraš da se spuštaš na nivo nekoga ko te pljuje, svakako ti ispadneš bad guy jer će reći vidi ga kako se ophodi prema fanovima i bla bla.

dzontra

• 4
  • 2
« Reply #103 on: 29-01-2007, 13:28:19 »
Quote from: "dzontra"

Izvini... ti crtaš strip, zar ne? Niko ne priča: "Ej onaj Čolak je ovo radio tamo, radio tamo, radio ovo ovde, nije radio ono" - samo se govori o crtežu (bar ja i bar onaj aleksov post na koji si ti burno reagovao i na koji sad odreagovah ja), a to je opet javna stvar, sorry. Plus, ne moraš da se spuštaš na nivo nekoga ko te pljuje, svakako ti ispadneš bad guy jer će reći vidi ga kako se ophodi prema fanovima i bla bla.

Izvini drug ali moram ti reci da nisi u pravu....ja  se ne secam da sam bilo kada odovorio na silne optuzbe na moj racun,osim onom(kom ni nick necu da spomenem) liku.....zasto ,zato sto seze malo dublje u "ISTORIJU" i zato sto taj njegov postnije bio u fazonu" EJ VIDI KAKO TO JA RADIM" vec u sasvim drugo ali to znamo samo on i ja.
Koristi razne  nadimke i kenje po mojoj tikvi na svim mogucim forumima....a kad je to preslo u nesto sto ima veze sa porodicom,onda imam sva prava sveta da radim kako hocu gde hocu.....
Lako je pisati postove i odgovarati njih ali kada se ljudi sretnu ond stvari izgledaju drugacije.Bice prilike pa cemo se i upoznati pa ces videti ko je tu negativac,,,,,JA SIGURNO NISAM..

A pre smo par mesebi taj isti "statijaznamkojisveistavec"me je zamolio da mu objasnim par stvari kako i sta radim.....ja to ucinih ,kad gle,...kako vraca.....
Da ne gusim vise..
pozdrav
..svasta lepo za gledati...
http://comicsstuff.blogspot.com/

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
« Reply #104 on: 29-01-2007, 14:54:14 »
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #105 on: 29-01-2007, 14:55:54 »
Hahahahahahaahhaahahahhaa... ko je to? Heroes for hire?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #106 on: 29-01-2007, 14:57:25 »
Ne, nextwave 11. I šta menjaš nick svaki dan, jebote?

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #107 on: 29-01-2007, 14:59:27 »
Quote from: "Meho Krljic"
Ne, nextwave 11. I šta menjaš nick svaki dan, jebote?

Jebo tebe. Ovo je malo da podiđem Guli. A ono je bilo da humorujem samog sebe i Kinga. :roll:

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #108 on: 29-01-2007, 15:02:06 »
taniću, nisi čito nextwave??  :?  :shock:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #109 on: 29-01-2007, 15:05:08 »
Quote from: "zakk"
taniću, nisi čito nextwave??  :?  :shock:

Nisam. Ne čitam već dugo ništa... osim Astonishing i evo sad ovog Morrisona (koji me skroz zbunjuje jer nisam čitao prethodne brojeve... ono od šestog d 114. skoro ništa :lol:)... i slatko ti ovo "taniću"  :lol:  :lol:  :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #110 on: 29-01-2007, 15:08:43 »
i slatko ti ovo "taniću"  

Dvoje su se tako smuvali

Kad već podilazimo Guli, da to činimo za sve pare. Oćeš ti narežem te X-men između da ne budeš hendikepiran? :evil:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #111 on: 29-01-2007, 15:10:10 »
Među nama, Nextwave mi je UŽASAN a broj 11 je najbolji dokaz za moju odavno rođenu tezu da nas Warren Ellis MRZI.
Ali, dosta oftopikovanja, gaddemit, ako nemate šta da napišete o strip-albumima koje trenuto čitate, tucite se napolju!!!

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #112 on: 29-01-2007, 15:23:42 »
Meho, znaš da imam SVE X-Mene :P

Ja ću o Morrisonu kasnije.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #113 on: 29-01-2007, 15:29:53 »
Znam, samo nedužno podbadam.  :)  Ja ću kasnije o jednom novom Vertigovom horor stripu. Užasno brljavo nacrtano, pretenciozno postmodernističko smeće ispričano u prvom licu. Kao da su ga za mene pravili :lol:

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #114 on: 29-01-2007, 16:02:12 »
Među nama, Nextwave mi je UŽASAN a broj 11 je najbolji dokaz za moju odavno rođenu tezu da nas Warren Ellis MRZI.
Ali, dosta oftopikovanja, gaddemit, ako nemate šta da napišete o strip-albumima koje trenuto čitate, tucite se napolju!!!

evo, evo...
pffftttt... nextwave...:

ko nije pratio marvel, x-mene i celu tu ujudurmu, nek ne uzima ovo u ruke, jer je ovo teška sprdačina na tu temu. propustićete grdne aluzije i interne fazone. od koji se ovo 97.6% i sastoji.
ovo je - što se da i zaključiti i iz prethodnog - čisti b-movie trash i guilty pleasure: roboti mizantropi, godzile u roze gaćicama, likovi su čudni warrenovi brainfartovi... a tek radnja... kuku :)
mada patim od (trenutno stagnirajućeg) fetiširanja dela warrena ellisa, mogu reći ovoliko: ovo mu nije vrh, nije ni mulj na dnu.
jako je zabavno. to je plus. prilično je plitko. i to je plus  :lol:.
sviđa mi se crtež (stuart immonem + wade von grawbadger (wtf?) + dave mccaig)

oko onog da nas warren mrzi: javlja mi se da se kikoće svaki put kad mu neko grdno plati za nameran isprdak, čak mislim da eksperimentiše dokle može da ide s uvaljivanjem bizarniih idiotija...
ja kažem GO GO GO!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #115 on: 29-01-2007, 16:09:10 »
Takav stav nas je dovde i doveo. Broj jedanaest ima, koliko, pet ili šest splash strana sa scenama borbe koje su parodije na nivou osnovne škole na fight-scene X-men ili Avengers? Činjenica da Ellis uspeva da se provuče sa neverovatno niskim nivoom humora i da pritom nema ni priču a da ga još pri tome na sve strane hvale mi je neverovatna i ozlojeđuje me. Ja imam prilično mnogo vremena za ovog čoveka, čak i da ne računam Transmet, dobar broj stripova koje trenutno radi su mi u vrhu (Fell, Desolation Jones, Newuniversal, čak i Thunderbolts) ali Nextwave nije najgori mulj samo zato što je Ellis svojevremeno radio onaj grozomorni New Excalibur...

milan

• 4
  • 3
« Reply #116 on: 29-01-2007, 16:21:00 »
Pa, ovaj... slazem se sa Mehom.
Mislim, negde smo vec pisali o ovoj temi, na nekom drugom topicu istog ovog foruma, chini mi se... ali, jedna je stvar kada ne volis superherojski zanr, seres po njemu i radis druge stvari, a sasvim druga kada uzmes dobre pare od Marvela i onda bodes prstom u oko svim fanovima superherojskog zanra govoreci im da su mnogo glupi sto to vole.

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #117 on: 29-01-2007, 16:21:35 »
Takav stav nas je dovde i doveo. Broj jedanaest ima, koliko, pet ili šest splash strana sa scenama borbe koje su parodije na nivou osnovne škole na fight-scene X-men ili Avengers? Činjenica da Ellis uspeva da se provuče sa neverovatno niskim nivoom humora i da pritom nema ni priču a da ga još pri tome na sve strane hvale mi je neverovatna i ozlojeđuje me. Ja imam prilično mnogo vremena za ovog čoveka, čak i da ne računam Transmet, dobar broj stripova koje trenutno radi su mi u vrhu (Fell, Desolation Jones, Newuniversal, čak i Thunderbolts) ali Nextwave nije najgori mulj samo zato što je Ellis svojevremeno radio onaj grozomorni New Excalibur...

moraš imati na umu da sam živući trash-magnet. mada cenim i fell i desolation jones, i ne sporim ništa što si rekao, ustvari i slažem se  :!: , ali mojoj debilnoj estetici više godi nextwave.  :wink: nemam ukusa uopšte.

da skrenem temu... dan slott, she-hulk?  :twisted:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #118 on: 29-01-2007, 16:23:49 »
Haha, ma ja bih to zapravo sasvim prihvatio, da je Nextwave elegantna, duhovita satira (videti recimo Mightygodkingove parodije Civil War). Ali nije, Nextwave je strip u kome ima duhovitih momenata, ali je većina humora na nivou džinovskog guštera u ljubičastim gaćama... Od Ellisa iz nekog razloga očekujem malo više highbrow duha, valjda na osnovu drugih stripova gde zna da bude duhovit na suv, ekonomičan način.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #119 on: 29-01-2007, 16:24:48 »
Uhm, poskidao sve Shehulkove, pročitao samo CW tie-inove, simpatično ali ne superzanimljivo... Pozabavićemo se kad dođe vreme...

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #120 on: 29-01-2007, 16:52:39 »
već vidim:
What if... NEXTWAVE wasn't written by Warren Ellis?

:lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #121 on: 29-01-2007, 16:57:35 »
E, taj bih strip platio da vidim!!!!

Bez šale, da Nextwave piše recimo Fabian Nicieza ili Howard Chaykin, to bi bilo, ubeđen sam znatno uspelije. Ellis može da bude ovo ili ono, ali on nije humorista ili satiričar. Ima on dara za britke dijaloge i jake onelinere, ali nije komediograf, definitivno. Njegova snaga su dobro istraženi, ambiciozni stripovi sa gomilom interesantnih koncepata od kojih neki imaju i dublje posledice na radnju, a neki su tu samo razmetanja radi, a Nextwave je ovome sušta suprotnost...

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #122 on: 29-01-2007, 23:08:33 »
Bio sam na putu, teglio stripove i čitao ih po vozovima, čekaonicama i restoranima. Prvo "Tajna istorija" 6 i 7, Žan-pjer pekoa i Igora Kordeja.

Istorija čovečanstva kao hiljadugodišnja borba za vlast Erlina, Aker, Reke i Dija, traži od scenariste Žan-Pjera Pekoa veštinu kabaretskog ekvilibriste. Trudeći se da od istorije čovečanstva načini akcionu priču, on povezuje udaljene i raznorodne dogadjaje, stvarajući velike vremensko-prostorne elipse. Sled anegdota, često istinitih, od kojih je sačinjena fabula priče, povremeno je, uprkos obrazloženjima, toliko nategnut da priča postaje nerazumljiva. Dovitljivost scenariste je za svaku hvalu, ali Pekoovo magijsko i ezoterijsko tumačenje istorije je hladna i veštačka tvorevine bez ikakve duše. Njen najveći problem je nepostojanje junaka. Da bi priču učinio toplijom, Peko na veštački način ubacuje Dimu, Šagala, Tolkina, Vlada Cepeša..... Medjutim, njegovi protagonisti nemaju veći značaj od dekora i služe samo da se opravda početna ideja.

Povinujući se zahtevima izdavača, hrvatski strip majstor Igor Kordej počeo je da crta brže od sopstvene senke. Šesti, a posebno sedmi nastavak izgledaju kao da su skicirani tušem. Pokazatelj prevelike brzine su, za Igora potpuno neprirodne, greške u faktografiji, kao i montaža uradjena bez previše pažnje. Kolor koji je radila Karol Bo potpuno je neprimeren atmosferi, a nepažljiva štampa je sve učinila potpuno ravnim. I pored svih mana, serijal "Tajna istorija" prodao se dobro, u tiražu od 25 hiljada primeraka po albumu (prvi čak u 40 hiljada), tako da se avantura nastavlja u još pet albuma.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #123 on: 30-01-2007, 10:12:04 »
Quote from: "Cornelius"
Povinujući se zahtevima izdavača, hrvatski strip majstor Igor Kordej počeo je da crta brže od sopstvene senke. Šesti, a posebno sedmi nastavak izgledaju kao da su skicirani tušem. Pokazatelj prevelike brzine su, za Igora potpuno neprirodne, greške u faktografiji, kao i montaža uradjena bez previše pažnje. Kolor koji je radila Karol Bo potpuno je neprimeren atmosferi, a nepažljiva štampa je sve učinila potpuno ravnim. I pored svih mana, serijal "Tajna istorija" prodao se dobro, u tiražu od 25 hiljada primeraka po albumu (prvi čak u 40 hiljada), tako da se avantura nastavlja u još pet albuma.

jel se čuo neko sa Kordejem nakon što se vratio u Zagreb? kako mu ide život, vaseljena i sve ostalo?

marlowe

• 4
  • 3
« Reply #124 on: 30-01-2007, 10:29:05 »
Quote from: "zakk"
jel se čuo neko sa Kordejem nakon što se vratio u Zagreb? kako mu ide život, vaseljena i sve ostalo?

u krug?
videh ga na izlozbi njegovih radova u zagrebu, ali je na otvaranju bio jednocifren broj ljudi pa se brzo pokupio. posle sam ga video kako cirka pivo u kaficu ispod. celav.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #125 on: 30-01-2007, 11:39:11 »
Po povratku u Zagreb, Igor ne staje od posla. Kako za Delcourt crta brdo albuma, ima svakog dana brdo posla. Istovremeno, zadovoljan je sto se nasao ponovo medju svojima. Zvuci dobro, pun je planova i srecan je sto ima posla za naredne dve godine.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #126 on: 30-01-2007, 22:48:42 »
Treći album sa puta bio je "Moderna brzina". "Vitesse moderne" (2002) francuskog autora Blutcha vrlo je čudna priča koja se dogadja u fantazmagoričnom Parizu na pozadini muzike Serža Genzbura, Mustakija i Aznavura. Lola, igračica modernog baleta, izlazeći sa probe, sreće Rene, spisateljicu koja hoće da piše o Lolinom životu. Njihova noć i naredni dan uvode ih u onirički svet najneverovatnijih dogadjanja. Dve devojke žive 24 časa poezije, apsurda i nadrealizma.

"Moderna brzina" priča o Lolinim lutanjima i njenom traženju sebe. Autor se služi ličnom simbolikom i introspekcijom koju pričom podiže na univerzalni nivo. "Pokušao sam da ispričam jedan san, što možda i nisam uspeo, jer nikakva priča ne može da dočara utisak sna, mešavine apsurda, iznenadjenja, čudjenja i straha, utiska da smo žrtve neverovatnog, što je suština sna - kaže Blutch. Blutchov grafizam je ekspresionistički - pročišćen, prepun gipkosti, malčice nalik Žan-Klodu Forestu. Montaža je u funkciji ritma pripovesti, a kolor sveden i neupadljiv, ne odvlači pažnju sa crteža. Na kraju albuma Blutch je stavio desetak strana na kojima objašnjava scenarističku i grafičku genezu svojih junaka.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #127 on: 31-01-2007, 00:59:04 »
Evo, ja udario novi blog post, a koji se uklapa u ovu temu:

http://cvecezla.mojblog.co.yu/permalink.aspx?id=81360

Tell me Dark

Tell me Dark je nastajao na prilično čudan način. Prvo je to trebalo da, u prvoj polovini devedesetih bude strip koji bi napisao Karl Edward Wagner, a nacrtao Kent Williams. Wagneru, koliko mogu da razaberem, inače autoru pustolovne sword & sorcery proze je ovo trebalo da bude izlet u novi medij i, moguće žanr, tako da su on i Williams još 1993. napravili koncept za strip (zapravo, Amazon ga na jednoj od svojih strana i vodi kao izdanje iz 1993.). Međutim, Wagner je u međuvremenu umro, pa je konačno skript na osnovu njegovih ideja napisao John Ney Rieber. Williams je strip nacrtao i zatim je, koliko se može utvrditi forenzičkom pretragom Interneta, prvo izdat u Britaniji 1996. a potom 1998. i u Americi, za DCjevu ’zreliju’ podetiketu, Vertigo. A poznato je koliko naklonosti ja osećam spram Vertiga.

Elem, ne bih ovoliko gnjavio sa predistorijom, ali mislim da je u ovom slučaju dosta značajno Tell me Dark postaviti u vreme i kontekst jer će njegove vrline i mane tek onda moći da budu analizirane kako dolikuje. Naime, ovaj originalni grafički roman (i pored podele na poglavlja, ovo nije kolekcija magazinskih epizoda stripa, napisano je i objavljeno kao celina) u sebi ima veoma mnogo karakteristika devedesetih godina. S jedne strane ukus eksperimentisanja sa medijumom, smeli, ekspresivni izleti u larpurlartizam (u pozitivnom smislu ’viška lepote’), tretman tematike neuobičajene za strip, čak i kad pričamo o stripu ’za odrasle’… S druge strane, silovitost osećaja da čitamo isforsirano ’mračnu’ i ’tragičnu’ priču koju njen autor svim sredstvima iz priručnika za stvaranje umetnosti pokušava da iščupa iz kandži trivijalne palp literature, je toliko snažna da čoveku dođe da povremeno iskrivi lice od sramote.

Tell me Dark počinje prologom koji nam nedvosmisleno stavlja do znanja da čitamo storiju u kojoj se večite sile dobra i zla (pre svega zla) shvataju dosta ozbiljno, personifikovane kroz nebeske entitete čiji je potonji pad izvor i ujedno posledica njihovog zla. Napadno visokoparan početak teksta, u sadejstvu sa jednako beskompromisnim crtežom je, zapravo dobra litmus-proba. Čitalac će ili biti upecan sa ove dve strane koje obećavaju bol, krv i prokletstvo i požuriti da glavačke uroni u nastavak pričanja, ili će sa gađenjem baciti strip u najbliži kontejner.

Oni koji se uzdrže od drugog rešenja, prisustvovaće agoniji jednog čoveka. Michael Sands je Amerikanac doleteo u London. Zapravo, Michael Sands je više od toga, on je američka rok-zvezda određene reputacije koju taksista, vozeći ga od aerodroma ka hotelu prepoznaje kao tipa koji se prošlog leta bacio sa mosta u hladne talase Temze i bio jedva spašen sigurne smrti.

Agonija Michaela Sandsa je, pored sve horor atmosfere i palih anđela u prologu ovog stripa, agonija poznata skoro svakom čitaocu: agonija ljubavi. Barbara i Michael su bili zajedno, a zatim više nisu bili zajedno. Barbara je Michaela osvojila time što je bila… drugačija, sve do granice samouništenja, a Michael se, kao i svaki punokrvni vlasnik para testisa na to opasno primio. I učinio sve da je ubedi da će stvari od sada pa do kraja večnosti biti drugačije. Ljubav, rezonuju zaljubljeni ljudi, je sila pred kojom sve ostalo mora da se skloni. Ljubav ume da menja ljude, na bolje, kažu oni, menja čak i žene koje su nas privukle baš tim odbijanjem da veruju u dobro i voljnim valjanjem u blatu i izmetu. Na kraju krajeva, ima li većeg fetiša za prosečnog primata sa zapadne hemisfere od kurve koju svojeručno uspevate da preobratite u anđela?

Kao što se iz priloženog da videti, Tell me Dark tretira tematiku koja je na neki način gotovo večna u literaturi a posebno je česta u noir kinematografiji i prozi. Nema onda mnogo iznenađenja u tome što je jezik koji Rieber koristi prepoznatljivo (neki bi rekli nepodnošljivo) bremenit uobičajenim noir kontemplacijama o propasti, krivici, opservacijama o tmini i beznađu i povremeno gorkim, ciničnim humorom. Već negde na drugoj-trećoj strani možemo da pročitamo: ’probudio se sa ukusom soli na usnama, vrele suze još uvek su se slivale niz njegovo lice’ i do kraja ćemo moći da čitamo slične ’teške’ deskripcije, izmešane sa fatalističkim introspekcijama i citatima francuske poezije. Ovo ume da bude dobra navlaka za čitaoca sklonog takvom pisaniju, ali čak je i meni, koji sam totalno bespomoćno odan noir guslanju, posle par desetina strana bilo jasno da je ovo pisano u vreme kada je ’umetnički’ strip podrazumevao upravo besomučno ređanje monologa i isforsirano mračnjaštvo.

Srećom, Rieber je pored užasno mnogo truda da se dokaže kao ’pravi’ pisac (posle je pisao Kapetana Ameriku i GI Joea, dakle, slutim da mu plan nije baš upalio) ubo i nekoliko istinski dobrih momenata. Pre svega, rascepkana struktura naracije u kojoj se prošlost i sadašnjost mešaju bez najave je ne originalna, ali u ovom slučaju efektna tehnika. Slast i bol prošlosti izmešani sa očajem i patetičnom nadom sadašnjosti su potentna smeša. Drugo Rieberovo tajno oružje su odlični dijalozi i karakterizacija sporednih likova. Dok je Sands izuzetno klišeiziran i gotovo do providnosti papirnat lik (svo njegovo prenemaganje, krivica i žudnja su simpatični ali tako stereotipni), njegov britanski rokenrol pajtaš Ricky je sjajna pojava koja svojim prisustvom ovu priču osvežava i izvodi je iz ravni čiste meditacije o propasti dajući joj malo jednostavne, nepatetične ljudske topline i duhovitosti. To treba ceniti.

Sandsova potraga za Barbarom-koja-više-nije-njegova se odvija na barem dva plana. U ’mističnoj’ ravni ove priče, Barbara je duša koja odlazi na drugu stranu jer nema snage da veruje, jer tuga deluje jače od nade, jer ne može da prihvati da je neko voli kad već sama sebe prezire. Pali anđeli znaju kako da druge u pad odvuku. U ’realističnoj’ ravni pratimo jednu rokenrol tragediju začinjenu BDSM klubovima, namrgođenim ljudima obučenim u fetišističku kožu i nitne, dekadentnim podzemnim orgijama i heroinom. Tell me Dark održava dosta dobru ravnotežu između ova dva plana i klišei koji u oba slučaja izranjaju sa svih strana uspevaju da se u određenoj meri međusobno neutrališu.

Rieber pored svega ovoga povremeno ume da pogodi i efektne promene u tempu stripa, sa ponegde preteranim razvlačenjima, doduše, ali ponegde i vrlo uspelim kontrastima između grozničave akcije i zamrznutog užasa, oniričkih slika košmara (uspomena?) i oniričkih slika ’normalnog’ Londona.

Tu negde treba pomenuti i crtež Kenta Williamsa koji koristi sve moguće tehnike koje će kasnije proslaviti Bena Templesmitha (Silent Hill, 30 Days of Night, Fell). Ipak, Williams ima svoj stil, bilo da su u pitanju razmazane tempere sa jedva prepoznatljivim figurama, bilo da su u pitanju oštri, uglasti crteži čistim tušem. Kao i scenario, crtež u Tell me Dark je produkt autora koji se upinje iz petnih žila da bude ’pravi’ umetnik, i kao i u slučaju scenarija, čitalac će, zavisno od sklonosti biti ili uvučen u svet ove priče ili mu se podsmevati na tome što pokušava suviše jako da bude mračan i ozbiljan.

Ipak, pored sve moje svesti da Tell me Dark pati od podosta problema sa stereotipima i pretencioznošću, ne mogu a da na kažem da me je dosta toga kupilo. Čak i ponešto prostačko razrešenje mi je funkcionisalo, možda ne zato što se uklopilo u jedan od predvidivih krajeva, već pre svega zato što je Rieber pronašao način da, s jedne strane ljubav, ali pre svega prijateljstvo i požrtvovanost prikaže kao istinske vrednosti usred pakla koje na zemlji stvaraju nesrećne, beznadne duše. Nije da se ovo nije dalo očekivati na onaj ili ovaj način, ali ipak stripu na kraju daje dozu otmenosti i horor komponentu elegantno uokviruje tako da je kontrast večitog užasa i trenutne ljudske plemenitosti ispao topao i uverljiv. Za strip koji me je sve vreme držao negde između obožavanja i prezira ovo nije zanemarljiv rezultat.

Jisatsu Circle

A sad nešto sasvim različito. Jisatsu Circle je manga nastala po motivima filma Suicide Club. Unapred ću da prijavim da film, iako ga već duže vreme posedujem još uvek nisam pogledao, ali da to i nema veze: strip je nastao na lični zahtev režisera filma, napisan u grozničavih mesec dana rada i, dok su motivi slični, priča potpuno originalnu priču, sa originalnim likovima i zapletom.

Mange su interesantna stvar, pogotovo kada se bave hororom, njihova jedinstvena kombinacija detinje naivnosti i odrasle dubine zna da bude opčinjujuća. Jisatsu Circle nije izuzetak. Iako je priča koju Usumaru Furuya ovde pripoveda naizgled veoma jednostavna, do granice bolnog klišea, najmanje dve stvari rade u njenu korist. Prva je vrlo svesno poigravanje motivom devojčica srednjoškolskog uzrasta koji je u Japanu ionako izdignut na nivo fetiša u više različitih smislova. Druga je način na koji se priča završava.

Ali, ne žurimo. Jisatsu Circle počinje prizorom masovnog samoubistva nekoliko desetina devojčica koje se, držeći se za ruke bacaju pod točkove tokijskog metroa. Tragedija strahovitih razmera, policija, mediji, roditelji, svi su u šoku. A jedna devojčica preživljava. Pažljivim pripovedanjem priče od te tačke unapred i unazad, saznaćemo mnogo interesantnih i uznemirujućih stvari o njenoj porodici i njoj: alkoholizam, smrt, dezorijentisanost, samopovređivanje, prijateljstvo, prostitucija… Furyja demonstrira zavidnu zrelost što svoju negativnu protagonistkinju prikazuje bez osuđivanja ili patetične, nameštene empatije. Na kraju krajeva, srednjoškolska prostitucija je poznat fenomen u Japanu i u ovom stripu on nije iskorišćen radi prostog šok efekta.

Dubina ovog stripa, i pored sasvim jednostavno, čak naivno pričane priče o samoubilačkom kultu međ srednjoškolkama, razvija se kroz uvođenje prave heroine ovog stripa, najbolje drugarice devojke za koju smo isprva mislili da je glavni lik ove tragedije. Preko nje Furyja ima priliku da se slobodno (a ovaj strip ima 170 strana i, dakle, sasvim dovoljno mesta za ovakva istraživanja) pozabavi ispitivanjem motiva prijateljstva, odanosti, čak i ljubavi u onom jednostavnom, neerotskom smislu. Drugi lik koji stripu daje dodatnu dimenziju je jedan od srednjoškolskih nastavnika koji od prostog, jednodimenzionalnog krokija voajera izrasta u nešto mnogo više. Furyjina karakterizacija nikada ne napušta strogo jednostavni, arhetipski nivo ali je funkcionalna i stripu daje dovoljno osnova kako za blagi trilerski šmek koji uravnotežava težinu socijalne i psihološke drame koju pratimo, tako i za razrešenje koje je više nego dirljivo.

Što se crteža tiče, ’elegantno’ je reč koja mi najpre pada na pamet. Furyja ne kiti svoje scene ’akcije’ nepotrebnim detaljčićima a opet se da primetiti koliko je skoro svaki kadar ovde promišljen: on se ne razmeće napadno filmičnim kadriranjem, a opet su neka rešenja veoma upečatljiva. Pored toga, lepota devojčica (kojih u ovom stripu ima mnogo) je istovremeno i van svake sumnje, i često satirizovana potpunim ispuštanjem da se nacrtaju lica. Kontrast izuzetno ružnog lica nastavnika, kao i jednostavnih a brutalnih prizora samopovređivanja je efektan. Konačno, tokom finala, Furyja prolazi kroz nekoliko simboličkih faza raspleta koje su sve predstavljene različitim crtežom i kombinacija teksta i slike (pogotovo je jedan ’dečiji’ crtež pred sam kraj moćan) ovde uspeva da postigne čistu, nepatvorenu potresnost. Što je za priču koja sadrži podosta klišea japanskog horora prilično vredna stvar.

Kao i Tell me Dark, Jisatsu Circle je priča o gubitku, odanosti, očaju koji čoveka tera da bira da bude gubitnik i podsećanje na snagu prijateljstva. Međutim, uprkos svom ’detinjastijem’ tonu i naivnijoj naraciji, Jisatsu Circle simbolički donosi snažniju, potresniju, čak intelektualno intrigantniju poruku. U Tell me Dark cena krivice je iskupljenje u prilično jasnom odnosu. U Jisatsu Circle stvari nisu tako jasne i ciklus greha, nesigurnosti, ljubavi, očaja i krivice se nastavlja i pored momentalnog iskupljenja. Gorkoslatka završnica i nelagodan filosofski teret.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #128 on: 31-01-2007, 01:37:02 »
uf, opasan rivju :wink:.
salu na stranu, ali cak i oni koji pojma nemaju o stripu (unapred se izvinjavam sto uopste postujem ovde) ce posle ovoga dobiti zelju da odmah nabave oba i krenu sa citanjem. mislim da boban treba da uradi sve sto je u njegovoj moci da te ubedi da postanes PR stripova belog puta...javlja mi se da bi prodaja jako skocila.
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Kastor

• 4
  • 3
« Reply #129 on: 31-01-2007, 01:53:46 »
Evo, ja udario novi blog post, a koji se uklapa u ovu temu:

http://cvecezla.mojblog.co.yu/permalink.aspx?id=81360

Tell me Dark

Ajd', ako imaš, postuj neku tablu iz Tell me Dark

i

koji je ono font na blogu?
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Duh_koji_hoda

• 4
  • 3
« Reply #130 on: 31-01-2007, 04:12:23 »
@ Meho, jel imas Tell me Dark u papiru???

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #131 on: 31-01-2007, 08:12:43 »
Lep prikaz.
Ako bi nekad hteo da ga objaviš imaj u vidu da Karl Edward Wagner nije poznat kao pisac "pustolovne i sword and sorcery proze" već kao prilično bitan lik u svetu horrora - poznatiji po antologijama koje je priređivao nego po pričama i romanima koje je pisao...
Mica

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #132 on: 31-01-2007, 18:03:01 »
E, hvala, Mićo, ja naravno za Karla Edwardsa nisam nikad čuo (ponori mog neznanja su beskonačni) pa sam ovaj zaključak izveo na osnovu gledanja omota njegovih knjiga i naslova istih. Dakle, sad, na osnovu ove informacije editovaću post na blogu.

Kastore, okačiću neku od tabli večeras ili sutra ujutro jer sam sad na poslu, a posle idem da vežbam, pa posle na kocert Dab Sindikejt, dakle, potrajaće.

Duše, nemam papir, samo sken, ali imaš na Amazonu kolko oćeš za naručiti.

Edit: Font na blogu je courier. A, hvala i Liliti na lepim rečima. Siguran sam da bi posao PRa od mene bolje obavila neka slatka plavuša ali polaskan sam.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #133 on: 31-01-2007, 20:07:54 »
Karl Edward Wagner - i gledaj da te Skrobonja ne čuje...

http://www.darkecho.com/darkecho/features/kew.html

Dosta priča koje je Skrobonja ovde objavljivao potiče iz njegovih antologija najboljeg svetskog horrora koje je priredjivao od 1980 pa do smrti...
Mica

Boban

• 3
« Reply #134 on: 31-01-2007, 20:12:32 »
Bavljenje hororom definitivno skracuje zivot.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #135 on: 31-01-2007, 20:37:35 »
Mislim da je kod njega i tonaža imala uticaja...
Mica

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #136 on: 01-02-2007, 00:13:12 »
"Sambrove" nisam čitao ovih dana, nego nešto pred izlazak integrala Belog Puta. Inače, ja taj serijal pratim već 20 godina, od izlaska prvog dela 1986. godine. "Sambrovi" su za mene jedna od najslojevitijih strip saga 20. veka.

"Sambrovi" je pre svega romantična priča o smrtonosnoj ljubavi ispresecanoj porodičnim prokletstvom. Čitalac je ubačen u 19. vek, ne toliko istorijskom rekonstrukcijom, koliko romantikom i tragikom sage. Tri glavna lika u sebi nose arhetipske osobine. Bernar simboliše ljubav, Žili je strast, a Sara je mržnja. Crtež uradjen poglavito crnom i crvenom bojom jasno ukazuje na Ilerove i Balakove oslonce – "Crveno i crno" Stendala i tematiku društvenih sukoba Viktora Igoa. Snaga njihove freske počiva, pre svega, na dubokoj tragediji surove lepote, inače, vrlo retkoj u današnjem stripu. Istovremeno, u pitanju je svet u kome pucaju sve stege, te se protagonisti oslobadjaju zabrana. Medjutim, svaki iskorak iz utvrdjenih moralnih normi samo pothranjuje nadolazeću tragediju. Protagonisti izgaraju na vatri sopstvenih strasti i ponekad je teško proceniti da li oni hrle tražeći svoju sreću ili ubrzavaju sopstveni kraj. Prve table stripa vešto postavljaju ambijent, istovremeno nezdrav i romantičan, u porodici kojom vlada cinizam i zatvorenost.

Pripovedanje poseduje efikasnu jednostavnost, a pored lične drame dvoje ljubavnika, odvija se drama čitave zemlje. Vešt pripovedač, Iler ne prikazuje Revoluciju u pozadini, nego je ona aktivan učesnik ljudske drame. Pored Bernara i Žili, gluvih i slepih za društveno-politička komešanja, pojavljuje se čitavo jato protagonista fino utkanih u dramaturgiju pripovesti.  Razrada likova u sagi uradjena je na više nivoa. Pored lične, ljudske drame, svaki protagonista u sebi nosi odlike jednog društvenog sloja. Takodje, svaki od sambrijanskih likova nosi u sebi odredjenu ideju slobode.

Grafički svet Sambrovih je jedna od najcelovitijih u modernijem strip stvaralaštvu. U potpunoj simbiozi sa scenarističim pristupom, protagonistima, vremenom i opštom atmosferom, Ilerov grafizam ne može da se izoluje iz stripa. Perfekcionista, Iler posvećuje pažnju stavu svakog protagoniste, načinu kretanja, senkama i prosvetljavanjima. Najvažniji vizuelni element postao je kolor, koga je uradio sâm crtač, što je retkost u modernom stripu. Crveno i crno, nijanse sivog i tonovi smedje, predstavljaju ograničenu, ali efikasnu paletu. Struktura vizuelne naracije u potpunosti se oslanja na hromatski izbor, a povezujuća nit je krvavo crvena boja koja se proliva sa table na tablu. Crtež, uprkos realističnosti pristupa, nije zapao u akademizam, nego se oslonio na laku stilizaciju. Linija je gipka, precizna, u službi emocija protagonista, atmosfere krajolika i verodostojnosti enterijera. Gipkim potezom, autor crta odeću i vlati kose kako se sudaraju i mrse, nalik osećanjima protagonista. Svaki kadar radjen je sa puno preciznosti, brige o detaljima i autentičnosti. Istovremeno, on ne zaboravlja ni slikarski pristup, trudeći se da održi ravnotežu ne samo u svakom prizor-polju, nego i na svakoj tabli.

Porodična saga Sambrovih zamišljena je kao veliki roman u maniru 19. veka, pothranjivan drugom knjigom, pseudo-naučnom tezom "Rat očiju". "Sambrovi" nije melodrama, jer nema elemente moralne drame sa uzrocima i posledicama. Protagonisti mogu da ubiju oca i majku, da spavaju sa sestrom i kćerkom, da priznaju ili da izmisle zločine, da veruju u revoluciju ili da izvrše samoubistvo... "Sambrovi" je više tragedija u kojoj niko nema mogućnosti da ukaže na prave odgovore. Iler ni u jednom trenutku ne servira čitaocu sve tajne svojih protagonista. Čitalac mora sâm da nasluti prikriveno i neizgovoreno. Sabijajući vreme dogadjanja u nekoliko dana po albumu, autor nam više omogućava da pronadjemo tragove, nego što nam jasno ukazuje na uzroke i posledice. Četvrti album savršeno zatvara prvi ciklus serijala "Sambrovih".

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #137 on: 01-02-2007, 00:26:13 »
A-u. Au. au. au. Znači... počinjem 119 broj New X-Mena u onoj knjižurini, pročitao sam 114-118 i annual 2001. TRILION stvari, iako sam sve živo čitao o prethodnim pričama, uopšte mi nije jasno. Da li se sekundarna mutacija pominje igde drugde ili se eto sasvim slučajno pojavljuje odjednom izbnebuha u 114? Itd, itd... ali... crtež... joj. U ovo par brojeva imao sam da gledam Franka Quietleyja koji je ok i Ethana Van Scivera, koji je isto ok... i dolazi broj 119 i šta vidim? Igor Kordej. I kad sam počeo da čitam (mada sam već sinoć listao), želudac počne da mi se grči od grubog crteža, ružnih linija,Wolverina koji (još tad već eto, a kasnije neko vreme i u sopstvenom mu serijalu) izgleda kao jebena nindža kornjača... bljak, bljak, bljak. No, na moju sreću Morrison bolje piše nego Majk Keri pa me ružan crtež ne može odbiti kao što je uspeo u istom serijalu (koji se jelte ponovo zove samo X-Men) od 187 beše broja (?) Chris jebeni-mangoljub Bachalo.
Ali dijalozi... jasno vidim da je Joss Whedon uzeo sebi mnogo, mnogo dijaloške slobode upravo pod uticajem Morrisona. Mada... i dalje mi je Whedon bliži, ali dobro... tek sam 6 brojeva pročitao :lol: Ali... Morrison je brutalan.

milan

• 4
  • 3
« Reply #138 on: 01-02-2007, 12:24:35 »
Kvajitli im je tu kasnio pa su Kordeja ubacili da uradi stvari na brzinu... Chitao sam negde da je sam Kordej za jedan od tih brojeva priznao da je katastrofa, ali da je imao svega nekoliko dana da ih uradi - sto se i vidi.
Svejedno, Grant je toliki car u tim brojevima, da se na te ruzne crteze brzo zaboravi.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #139 on: 01-02-2007, 12:54:07 »
Quote from: "milan"
Kvajitli im je tu kasnio pa su Kordeja ubacili da uradi stvari na brzinu... Chitao sam negde da je sam Kordej za jedan od tih brojeva priznao da je katastrofa, ali da je imao svega nekoliko dana da ih uradi - sto se i vidi.
Svejedno, Grant je toliki car u tim brojevima, da se na te ruzne crteze brzo zaboravi.

Baš tako. Izlazili su neko vreme svake dve nedelje pa nisu mogli da postignu. Jebeš ih. Ali poslednji Morisonovi brojevi, oni u budućnosti... to pršti od lepote crteža i BOJA! Silvestri je ge(j)nije... ali o tom potom.

Duh_koji_hoda

• 4
  • 3
« Reply #140 on: 01-02-2007, 12:54:49 »
he, he, dobar potpis...

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #141 on: 01-02-2007, 13:17:13 »
Čiji?

Duh_koji_hoda

• 4
  • 3
« Reply #142 on: 01-02-2007, 13:49:02 »
Milanov

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #143 on: 01-02-2007, 14:14:41 »
A.

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #144 on: 01-02-2007, 19:36:52 »
Sambrovi:
pročitao sinoć. sivo. sivo. sivo. i crveno i crno. pravi mutljag strasti. fenomenalno mi je kako strip uspeva da izazove zvučne efekte: pojavi se guska, ja čujem gakanje (in my head). pohvaljujem izvođače umetničkih radova. vredi svaku paru koju je greymalk dala za to:)

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #145 on: 01-02-2007, 20:36:00 »
Završih pre pola sata trilogiju "Rochecardon" Oliviera Berliona.

U lionskom kvartu Rochecardon pronadjen je leš jednog studenta. Za njim slede i drugi leševi, a zajednička osobina im je da su svi iz istog kraja. Potraga će utvrditi da su imali i zajedničke prijatelje, poznanike, mesta izlaženja i biznise. Trilogija "Rochecardon", inače deo većeg ciklusa "Histoires d'en Ville" francuskog crtača i scenariste Oliviera Berliona govori o ljudima čije se sudbine, sasvim obične, presecaju i sudaraju stvarajući ružnu priču o sitnim kriminalcima, dilerima, kurvama, pijancima, zaljubljenim muškarcima, otresitim ženama, podlim komšijama... Niko od njih nije potpuno dobar ili loš, niti je iko potpuno u pravu.

Scenaristički pristup Berliona u ovoj klasičnoj kriminalističkoj priči vrlo je dobar, te se ima utisak da se priča odvija sama od sebe. Intriga je uradjena vrlo lepo, sa pravilnom merom, karakterizacija likova, uprkos šematizaciji, ima dovoljnu psihološku dubinu, a opšta atmosfera nalikuje pričama Leo Maleta. U prvom albumu Berlion postavlja priču, upoznaje nas sa protagonistima i uvudi nas u srce zapleta. Drugi album ukazuje na nevidljive veze medju protagonistima, što zaplet čini vrlo zanimljivim, a likove vrlo životnim. Treći nastavak, malo usporen, donosi razrešenje misterije. Dobri i prirodni dijalozi.

Berlionov grafizam i intimistički pristup u skladu su sa opštom atmosferom pripovesti. Radjen direktnim kolorom, njegov realistički crtež, odslikava ne samo stvarnost, nego i duhovna stanja protagonista. Ni jedna boja nije čista, ni jedan oblik nema potpuno čvrste obrise. Pravilno odabran ritam montaže, uspešno prati klimakse i antiklimakse kriminalističke priče. Jedina mana bi mogli da budu povremeni padovi u ritmu tokom trećeg nastavka, što albumu oduzima na pripovedačkoj fluidnosti.

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #146 on: 03-02-2007, 19:30:22 »
Paul Jenkins' Sidekick
kjut :)

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #147 on: 03-02-2007, 20:24:43 »
grant morrison - kill your boyfriend
uz Orthelm - Ov. na ripit :)

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #148 on: 03-02-2007, 22:04:23 »
Zače, al si ga spojio, dižem ruke u pozdravu. Orthrelm su carevi a taj Morison je simpatičan. Mada, kako i sam kaže, jebiga, kad sam to pisao još Natural Born Killers nije bio megahit, hehehe.

Nego, taj Sidekick, možeš neđe da mi aplouduješ?

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #149 on: 04-02-2007, 01:19:53 »
Završih "Periode Glaciaire" (Ledeno doba) Nikole de Kresija. Prvobitno, album je naručio pariski muzej Luvr, tražeći da se muzej pojavi u priči. De Kresi je zamislio NF strip, post-katastrofu u kojoj je sve pod snegom i ledom. Jedna ekipa, predvodjena Hulkom, psom-svinjom sa posebnim njuhom za arheološke iskopine, mogućnošću govora i ljudskom inteligencijom, nailazi na ostatke muzeja Luvr i kolekcije. Na osnovu slika, oni skroz pogrešno (ali logično) zamišljaju prošlost. Sve se završava u džumbusu i delirijumu na najneočekivaniji način.

De Kresijevo razmišljanje o ulozi slika i njenom čuvanju, proširuje se i na ulogu istraživača i naučnika, njihovu sujetu i želju za slavom. Grafizam se sastoji od mešavine De Kresijevog jednostavnog crteža i kopističkog rada Denija Deprea. Gurajući scenario ka delirijumu, autor je očuvao vrlo klasičan pristup figurativnoj naraciji, da bi se omogućila jasnost i britkost pripovesti.