Author Topic: Strip album koji upravo citam  (Read 954757 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alex

• 4
  • 3
Strip album koji upravo citam
« Reply #150 on: 04-02-2007, 21:47:14 »
Tornjevi Boa Morija (10) – Olivije,   Hermann

Desetim nastavkom zaokružena je celina prvobitnog serijala.Tendencija pada kvaliteta serijala prisutna posle 6-og toma (Sigurd – epizoda koja je meni najdraža, zbog posebne atmosfere i jedinog blagog odstupanja od realizma) primetna je i ovde. Pad se ogleda isključivo u scenarističkom pogledu pa zadnjih nekoliko priča deluju rutinski i neinspirisano napisane, dok je crtež visoka konstanta i Hermanova crtačka veština je vrlo često zadivljujuća. Najveći kvalitet - fenomenalna režija u filmskom maniru, koja je u vreme početaka serijala (i Džeremaje pre toga) bila inovativna i uticajna za svoje vreme. Deseti deo nešto je zanimljiviji od prethodnog jer donosi konačno „susret“ Ejmara sa svojim posedom  Boa Mori i jedini mogući (pravi) završetak sage.

Bravo za Marketprint, a kome nije dosta tu je Boa Mori – objavljen treći!

Moderni Ciceron (2) – Ispitivanje,  Malka/Gillon (Stripoteka 1025)

Ono što bi na TV bila uobičajena sudska drama (uobičajena, ali interesantna i dobra ako se radi kako treba) u ovom slučaju je odličan strip jer je priča ispričana kroz crtež jednog od najvećih živih crtača i jedinog pravog dostojnog naslednika Alexa Raymonda – čuvenog Paula Gillona, koji je srećom još uvek aktivan. Iako je prva epizoda (ako se posmatra odvojeno) možda za nijansu jača, jer je Gillon nenadmašan kad su istorijske teme vezane za period pre i oko drugog svetskog rata (setimo se U ime svih mojih – hoće li se to ikada nastaviti u Stripoteci?).

Premda Gillon  u potpunoj opuštenosti crteža dopušta sebi i neke greščice koje ranije nismo sretali kod njega (kod zaokrenutih lica na nekim mestima), može se reći da je to tipično za neke crtače kada zađu u pozne godine, zbog ogromne sigurnosti u sebe i ne-korigovanja. Ovde je to sasvim nebitno, a pomenuta opuštenost, lakoća i „jednostavnost“ kojim on stiže do izvanrednih rezultata su impresivni. Tužno je samo da crtača tog kalibra mlađe generacije skoro da nema, jer se opredeljuju za lakši put, čemu kumuju izdavači.

Priča ne zaostaje previše, konstantno održava pažnju, a posebno je karakteristično to što glavnih junaka (bar do sada) nema. Neko to može uzeti za nedostatak, ali po meni nije, čak je i originalno. Oni od kojih bi se očekivalo da budu glavni akteri – dvojica antagonista u ovom slučaju dati su vrlo površno i jedva se pojavljuju. Zato noseću ulogu preuzimaju epizodisti iz sadašnjosti i prošlosti za koje se privremeno vezujemo, mada su zaplet i samo pripovedanje ono najbitnije.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #151 on: 05-02-2007, 00:18:45 »
Quote from: "Alex"
Tornjevi Boa Morija (10) – Olivije,   Hermann

Desetim nastavkom zaokružena je celina prvobitnog serijala.Tendencija pada kvaliteta serijala prisutna posle 6-og toma.

Činjenica je da se osetio pad u scenarističkom pogledu. Medjutim, drugi ciklus i saradnja sa sinom, odvela je Hermana u novom pravcu, zanimljivijem nego klasičan istorijski strip u koji je ušao drugi deo prvog ciklusa.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #152 on: 05-02-2007, 01:46:19 »
Ja upravo pročitah New X-Men 123... ok, Morison super piše. ALI... kog mog može da napiše sledeće: "Sixteen million of our people died in Genosha. That's sixteen million possible cures for cancer or AIDS gone. Sixteen million potential Shakespeares, Einsteins, Kurt Cobains, lost forever."

Kurt Cobain među Šekspirom i Ajnštajnom?? Wtf?

I da, tu epizodu je crtao Ethan van Sciver, definitivno najbolji među ovom trojicom koja su crtala te brojeve. I nekonzistecija: dve epizode ranije, Emi beše razbijen nos. Epizodu kasnije nije imala flaster na nosu, a sad odjednom ima... blah. I sad slede opet Kordejevi brojevi... :roll:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

jaki Thor

• 2
« Reply #153 on: 05-02-2007, 08:48:43 »
šiver bolji od kvitlija?never!
Neka živi plemeniti Odin!Dok on živi,živjet će
i besmrtni Asgard!Jer njemu pripada svijet, on je naša volja,naš put i naša moć!

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #154 on: 05-02-2007, 12:21:45 »
Quote from: "jaki Thor"
šiver bolji od kvitlija?never!

Sorry, ali kod Kvajetlija Džin izgleda kao devojčica, dok kod Scivera svi izgledaju sasvim normalno. NAJGORI je definitivno Kordej, ali ima i onaj jedan kasnije što je radio samo jednu epizodu... ne mogu da mu se setim imena. A bacivši pogled napred video sam još jednog jako dobrog (to kad dođem do njega...)... i nažalost, Bachalo... tom bih lično odsekao ruke.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #155 on: 06-02-2007, 00:44:42 »
"Tout le monde aime le printemps" (1987) u prevodu "Svi vole proleće", poznatog francuskog scenariste Guya Vidala i crtača Alaina Bignona. Vrlo je zanimljivo kako su iz sasvim obične priče o 43. godini u okupiranoj Francuskoj, oni uspeli da načine solidnu priču. Uprkos stereotipnoj situaciji (život u selu sa okupatorom, lokalnom policijom, potkazivačima, komuncima, ljubavnicima, pijancima...) i stereotipnim likovima (novinar slobodnih nazora, lepa jevrejka, aristokrata u pokretu otpora, lepi nemački oficir sa ožiljkom na licu...) priča poseduje lakoću i zanimljiv zaplet. Čitava tajna je u malom pomaku, u nekoliko nesvakidašnjih detalja vezanih za svaki lik ili situaciju, što priči daje autentičnost. Grafizam Bignona nalikuje Pratovom i Tardijevom, ne toliko po lepoti i gipkosti linije, koliko po pristupu kompoziciji kadrova i odnosu likova i dekora.

Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #156 on: 06-02-2007, 11:10:41 »
Ou. Em. Dži.

Bist koji kaže ženi koja mu je dva broja ranije slomila srce da trenutno nije zainteresovan za veze sa ljudskim bićima i da misli da je možda peder??? Džin koja u bunilu kaže Skotu "ti si mi omiljeni superheroj", a on odgovara "volim i ja tebe"??? Morison je definitivno lud. Naleteo sam na još jednog odličnog (i za sad ipak najboljeg, pre Silvestrija (odnosno pre no što naiđe Silvestrijev crtež), crtača - Fil Džimenez. Ima jedan još blizu tu negde oko 130. broja koji je mnogo, mnogo gori od Kordeja, zaboravih mu ime (to kad dođem do njega). Crtež mu izgleda kao dečija skica...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #157 on: 06-02-2007, 17:58:50 »
OK, ovo što ću sad da napišem nije baš album... Ali ajde, ne budimo dogmatični... Dakle...

Astonishing X-Men (na blogu sam ostavio i dosta slika da razbiju suvoparnost texxxta)

http://cvecezla.mojblog.co.yu/permalink.aspx?id=82195

X-Men stripove čitam isključivo u samoodbrani. Ljudi koji me poznaju sigurno su me čuli da izgovaram ovu rečenicu mnogo puta. Barem ljudi koji znaju moju bezazlenu, za strip zainteresovanu stranu i blagosloveno su nesvesni moje mračne, dekadentne opsesije ženskim stopalima okultnim sadržajima. Ali, izjava, malo proširena stoji: iako sam neka vrsta (kritički nastrojenog) poštovaoca Marvelovih stripova, X-Men čitam samo kad moram. Šta to znači, pitaće neka naivna ali u osnovi dobronamerna duša. To znači da je X-Men franšiza (uvek sam žudeo da ovaj termin iskoristim uz ozbiljan izraz lica… i sada se to i dešava!!!) već četrdeset & kusur godina u samoj osnovi Marvelove imperije i da je čak i za praćenje nekih sasvim drugih stripova iz istog univerzuma makar površno poznavanje X-Men istorije i ključnih ličnosti/ događaja iz iste praktično neophodno. Stvari su bile nešto lakše u šezdesetim godinama kada su Tor, Spajdermen, Avengersi i Fantastična Četvorka bili makar jednako snažni kao i X-Men pa je, i pored dosta redovnih gostovanja, ljubitelj stripova mogao da se koliko-toliko drži sebi dragog serijala a ostale većinu vremena ignoriše. Stvari su se, međutim promenile već sedamdesetih godina kada je X-Men postao naglašenija političko-sociološka metafora, kao i uvođenjem nekih likova za Marvel danas od suštinskog značaja (Storm, Colossus, Nightcrawler,  Wolverine). U osamdesetima, prateći uspeh priča koje je radio Chris Claremont (još uvek slavljen kao najbolji X-skripter ikada), franšiza je praktično metastazirala širom Marvelovog univerzuma, uz uvođenje gomile spinoff naslova, poput Excalibur ili New Mutants.

Osamdesete su u superherojski strip uvele i ideju megacrossovera (odnosno company crossovera – serijala u kome učestvuje veliki broj likova istog izdavača) koji je uskoro dobio i sinonim ’event’ (događaj), podrazumevajući da su u pitanju događaji centralni za čitav univerzum, posle kojih se nešto značajno unutar čitavog univerzuma promenilo. X-Men su tokom devedesetih godina bili u samom srcu svih ovih eventa, definišući smer u kome su u svakom od njih duvali vetrovi promene i diktirajući nove tendencije.

Dobro, malena lekcija iz istorije koja je ionako dostupna svakom ko je čuo za wikipediju. No, valja osvrnuti se na dane prošle kad se razmatraju dani aktuelni, pogotovo ako se sadašnjost može posmatrati iz vizure jake tradicije. A X-Men su nešto najbliže tradiciji što Marvelov univerzum ima: etika, ideologija, promišljanje ličnih i kolektivnih identiteta, kosmička simbolika i porodične vrednosti, sve ove stvari prelamale su se kroz X-naslove tokom četiri decenije postojanja franšize (podsećam da svaki put kada koristim ovu reč to je sa izuzetno ozbiljnim izrazom lica, mrgodnih veđa, čela nabrana od gravidnosti situacije).

Međutim, razlog što meni ovi naslovi nikada nisu bili preterano bliski, pa pisao ih Chris Claremont, Stan Lee, Grant Morrison ili neko deveti je bio uglavnom u tome što sam ja X-sagu (razbijenu poslednje dve i kusur decenije u gomilu pod-saga) uvek doživljavao kao sapunsku operu. Sapunsku operu u trajanju od preko četrdeset godina.

Ozbiljan sam. Spajdermen se mogao tumačiti kao varijacija na sub-čendlerovski noir-pulp sa svojim introspekcijama i insistiranju na ponovljenim ciklusima tragedije. Tor je, naivno ali dosta dosledno pripovedao o Ragnaroku i sumraku bogova insistirajući na palpoidnoj epici. Srebrni Letač i Hulk su bili neka vrsta meditacije o izolovanosti i superiornosti jedinke u odnosu na zajednicu… i njene žudnje da je zajednica prihvati (demonska ili anđeoska žudnja da se bude čovek jer se samo tada poznaju obe strane ljubavi i patnje – samo tada se spoznaje celina). Fantastična Četvorka je ove motive izdigla na nivo porodice. A X-Men… X-Men su bili i ostali sapunica.

Glavni problemi koje ja imam sa X-Men su s jedne strane tipični za sapunice – mnogo likova, beskrajni melodramski zapleti koji gube snagu stalnim ponavljanjem, odsustvo osećaja ikakve konsekventnosti događaja – a istovremeno su  pojačani činjenicom da je ova sapunica smeštena u superherojski milje. U tom smislu, čitanje X-Men povremeno zna da bude nalik čitanju parodije na ove stripove: svi likovi (a ima ih, dao Alah poprilično) su na ovaj ili onaj način bili jedni s drugima, koncept comicbook-death je doveden do apsurda s obzirom da su među glavnim likovima X-Men skoro svi bili barem jednom mrtvi i potom vaskrsli. Zapleti su beskrajne varijacije na temu drugosti i otuđenosti mutanata od ostatka društva koji su šezdesetih godina mogli biti začudni, dok danas imaju sve veći problem da održe ikakav nivo plauzibilnosti: Marvel je u međuvremenu uveo u ovaj univerzum na milione mutanata čime je drugost X-Men dovedena u ozbiljno pitanje. Ovo je uglavnom rešavano političkom tematizacijom problema, što nije dovelo do povećane uverljivosti, naprotiv. Ono što je šezdesetih zvučalo kao dovitljiva metafora danas je otrcani kliše. Uz to, hipertrofija dramatičnosti za mene je ovaj strip učinila gotovo nečitljivim. X-Men su bukvalno obišli sve ćoškove univerzuma, konverzirali s bogovima (na kraju krajeva, Ororo je i sama boginja), dizali se iz mrtvih, skakali između realnosti, posmatrali milionske genocide mutanata, branili zemlju od invazija iz kosmosa… Ovaj strip odavno je postao samo parada widescreen akcionih scena sa desetinama kostimiranih protagonista, filovanih povremenim emotivnim momentima unutar grupe, zarad barem male humanizacije epskog diskursa. Bezuspešno, što se mene tiče, X-Men naprosto nisu usidreni u opipljivoj realnosti a likovi u stripu nisu veći od života, već samo, u najgorem slučaju, grubo istesani stereotipi snabdeveni neukusnim fetišističkim kostimima i sumnjivim onelinerima. Devedesete i uvođenje likova poput Bishopa ili Cablea su samo potvrdile ovakvo stanje stvari.

E, sad, napravih ovoliki uvod zato što on čini sledeći podatak efektnijim: Astonishing X-Men, jedan od najnovijih X-naslova je jedan veoma prijatan strip. U trenutnoj Marvelovoj ponudi on se izdvaja neuobičajeno visokim kvalitetom kako crteža, tako i skripta. U odnosu na najveći deo X-naslova koji sada izlaze (uz izuzetak X-Force Petera Davida), Astonishing X-Men je barem tri ili četiri stepenika iznad.

Priznajem da sam Astonishing uzeo da čitam na nagovor druga Đejka „Nasmejana Kara“ Ćejmbersa. Pre nekoliko nedelja mi je u izuzetno uzbudljivom telefonskom razgovoru skresao u lice da je to ’jedini X-naslov koji valja’, a i konstantno uzdizanje ovog naslova od strane Milana ’Faktor 4’ Konjevića je pripomoglo.

Dakle, Astonishing, treći put među Srbima. Ovaj naslov je već par puta pokretan u devedesetima, ali je najdalje doterao u najnovijoj inkarnaciji (započetoj 2004. godine). Trenutno postoji 19 brojeva i tim koji na serijalu radi će ostati do 24. broja. Verovatno je da ću sa odlaskom tima i ja prestati da pažljivo pratim Astonishing.

Astonishing piše Joss Whedon, čovek u čiji CV spada uglavnom pisanje uspešnih televizijskih serija, poput Firefly (OK, reč ’uspešnih’ ovde treba shvatiti u kritičarskom domenu), Buffy the Vampire Slayer i Angel (spinoff  Buffyja, kao što svi znaju). Dok bih u nekoj drugoj prilici prilično vremena potrošio ismevajući činjenicu da je neko pisao trešine kao što su Bafi i Ejndžel i snobistički isticao da to sa umetnošću nema nikakve veze i da je u pitanju goli zanatlijski kuluk, Whedon je ovim stripom pokazao da je zanat ponekad dovoljan da jednom vrlo starom okruženju udahne dovoljno života da bude sveže, zanimljivo i zabavno. Prevedeno na jednostavniji rečnik: X-Men i jesu u osnovi trešina, kao što sam gore i obrazlagao (i pre nego što budem napadnut od X-fanova, i ostatak savremene mejnstrim produkcije u američkom stripu je svakako velikim delom treš) pa je primetna zanatska elegancija koja se u taj strip uvodi dobrodošlo osveženje i istinski nov kvalitet.

Nije da je Whedon na bilo koji način revolucionisao X-Men premisu. To mu očigledno nije bila namera. Njegov scenario uredno čekira sve one stereotipe X-stripova koje sam gore nabrojao: intergalaktičke zavere u koje su upleteni apsurdno smešni vanzemaljci i tajne vladine agencije čiji se službenici oblače kao fetiš-modeli – prisutne; beskonačno incestuozne veze unutar X-Men tima – prisutne; napadi na X-mansion koji je ostavljaju u ruševinama svakih nedelju dana – prisutni; prepirke među našim herojima koje se završavaju pesničenjem i bacakanjem po scenografiji – prisutne; neprijatelji obučeni poput ludaka, puni mržnje koji naše junake bacaju na kolena pre svega terajući ih da sumnjaju u sebe – naravno; vaskrsavanja i lažna vaskrsavanja, telepatske iluzije, virtuelna okruženja sa tendencijom postvarivanja – sve je tu.

Whedon se, međutim iz ovog okeana klišea izvlači time što je sasvim svestan gde je i zna da je ključ za oživljavanje odavno prežvakanih ideja oštar, ekonomičan dijalog i blagonaklono postmodernističko ironisanje situacija, klišea i likova.

Pomaže i što je tim za ovu priliku sastavljen od srazmerno interesantnih osoba. Već pomenuti problematični likovi iz devedesetih poput Cablea ili Bishopa se ovde ne mogu naći. Gazda X-Mena, Charles Xavier se javlja tek iz prikrajka. Glavnu reč vode Cyclops, Kitty Pryde, Emma Frost, Wolverine, Beast i (vaskrsli) Colossus, što je otprilike jedan od najboljih timova koje ja sa svojim preferencama  mogu da zamislim (ne bi škodili Archangel i Iceman, ali ne treba biti neskroman). Whedonu pisanje ovih junaka ide lako, prirodno i ni ne trudi se preterano da ide u nekakvu duboku razradu već postojećih odnosa. Emma Frost i Cyclops imaju do dekadentnosti komplikovan odnos u kome se lojalnosti, strasti, ljubavi i poverenja stalno stavljaju na probu. Wolverine je karikiran, kao i Colossus, jedan predstavljen kao namrgođeni ispijač piva, drugi kao priglupa ali seksepilna gromada od čoveka. Henry McCoy (Beast) je ispisan sa puno ljubavi i balans između njegovog britkog naučnog uma i bestijalne telesne forme je uverljiv. Kitty Pryde je u neku ruku najozbiljniji lik time što joj se ne može pripisati ni jedan brzi epitet. Njen odnos sa Emmom Frost, negde na razmeđi ledenog, ciničnog podbadanja i otvorene mržnje je najuverliviji momenat u sveukupnoj karakterizaciji. Whedon ima osećaja kada treba da ode u kliše, kada u karikaturu. Utisak je da su sva preterivanja i sve redukcije ovde urađene svesno i u funkciji su brzog, zdravog tempa akcionog stripa koji između scena natrpanim eksplozijama, razobadanim udovima i dovitljivim pošalicama uspeva da bezbolno udene momente (uobičajeno naduvano pretenciozne) ekspozicije i humanističke geštalt-terapije.

Kao Brian Bendis kada bi koristio 20% uobičajene količine reči, Whedon ovaj strip piše na osetljivoj granici frivolne zajebancije na temu superherojskih klišea i ozbiljnog scenarija. Tu su neizbežne reference na Paris Hilton i iPod, tu su eksplozivna razrešenja razmirica unutar tima fizičkim razračunavanjem od koga leti perje i demolira se enterijer škole. Tu su zapanjena lica mutantskih studenata dok gledaju kako im se profesori šibaju po hodnicima. Tu su kataklizmični momenti napada na naše junake (Wolverine: 'Drugari, kad sledeći put budemo rekonstruisali zgradu, najbolje da je napravimo od Lego kockica.') u kojima se sve unutarnje slabosti, sumnje, nepoverenja, strahovi i žudnje eksploatišu a zatim prevazilaze u katarzičnim momentima tehnikolor nasilja.

Whedon nema nikakvu ambiciju da stvari na bilo koji način gura preko uspostavljenih granica, ruši tabue ili provocira čitaoce. Ovo nije Morrison koji je već u drugoj epizodi svog runa na X-Men prikazao Cyclopsa kako ubija iz samilosti. Whedon će se poigrati sa našim očekivanjima (videti Cyclopsovo revolveraško razrešenje trećeg story arca), izmicati nam tepih ispod nogu u najboljoj vodviljskoj tradiciji, ali se i dalje (sledeći istu tradiciju) pobrinuti da, makar na silu stvari vrati u uobičajen status quo, kako bi heroji ostali heroji a mi kupovali strip i idućeg meseca. Ni jedan prljavi trik nije mu stran, od kontrole uma preko oduzimanja nekim od likova njihovih moći, do tuče sa neprijateljima veličine dvadesetospratnice koja ima više humoristički nego 'ozbiljan' šmek, sve je ovde podređeno ideji da se akcioni, superherojski strip treba i mora posmatrati kao imanentno apsurdan, nadrealan, neplauzibilan u uobičajenim dramskim terminima i da se podrazumeva da je to premisa koju čitalac i autori dele. I zato mu dobro ide. Astonishing X-Men nije namrgođena noir drama, niti duboko simbolička egzistencijalna parabola, ovaj strip komunicira najviše sa samim sobom i svojom tradicijom, usvajajući prevashodno poetiku vodvilja/ sapunice. Ta poetika diktira da se u beskrajnoj varijaciji istih motiva koji su odavno prestali da simbolišu nešto drugo i pretvorili se u nužni formalni sastojak pripovedanja (kao što Michelle iz Allo Allo uvek konverzaciju počinje rečima 'Listen very carefully I shall say this only once'), najviše stvaralačkog zanosa može pronaći u pažljivom balansu između dobronamernog ismevanja uz znalački mig i slikanja neverovatnih, opčinjujućih slika većih od života ali sa vrlo malo dubine.  

Međutim, Whedon je samo polovina priče. Kako sam čovek skloniji tekstu nego crtežu, kod mene je prilična retkost da svesno opazim koliko mi kvalitet crteža znači u konzumiraju stripa. Kada se namero pozabavim ovom dimenzijom, onda mogu i da obrazložim zbog čega mi strip vizuelno funkcioniše ili ne funkcioniše. Ali obično to nije tako. Zato je Astonishing X-Men primetan izuzetak jer sam sa svakom pročitanom tablom veoma svestan koliko je doprinos Johna Cassadayja značajan za moj pozitivan stav prema ovom stripu.

Cassaday je možda trenutno najbolji crtač koji radi u domenu akcionog i superherojskog stripa. Naravno, sve je u preferencama, neko voli pseudorealizam Alexa Rossa, nekom su dragi filigranski detalji Franka Quietlyja. Meni je Cassaday drag jer uspeva da bude na sredini između ove dvojice, ne toliko u tehničkom koliko u filosofskom smislu. Da se razumemo, nije to neka skupa filosofija, ovo je strip u kome dobar deo protagonista izgledaju kao manekeni, ali funkcioniše na istom apsurdnom nivou kao i skript. Cassadyjevi likovi su realniji od realnosti, nadahnuti istim polubožanskim duhom kao i Rossovi. Njegova Emma Frost izgleda kao supermodel koji reklamira sjaj za usne i unaokolo se šeta u odeći sa kojom je svakako ne bi pustili u crkvu u koju ja nedeljom idem. Kitty Pryde i Colossus su kao sišli sa naslovnih strana nekog tinejdž magazina, čak je i sam Chuck Xavier realističniji i istovremeno produbljeniji (vizuelno) od onoga kako izgleda u drugim stripovima. Cassadayjev osećaj za detalje je sjajan utoliko što za razliku od drugih crtača čije detaljisanje deuje impresivno ali zna da optereti sliku, ovde ostaje u okvirima precizno odmerene ekonomije efekta i lakoće. Dlačice na Cyclopsovom licu koje ga prikazuju kao još uvek neodraslog dečaka, pokreti koje Hank McCoy čini, tačno na razmeđi čoveka i mačke, dizajn vanzemaljskog negativca ili hrpe metala od koje nastaje najnoviji neprijatelj, Danger, Cassaday je u svim ovim situacijama sjajan. Dosta tu treba zahvaliti i sjajnom koloru koji neobične enterijere (a ima ih, dao Alah dosta) čini istinski stranim u izgledu.

A tek kakve su akcione scene...

Ako ste čitali Planetary Warrena Ellisa onda znate kako su i povremeno trivijalni momenti ovog serijala delovali kao veći od života i oduzimali vam dah zahvaljujući Cassadayjevom trudu. Nije preterano reći da sam se zaljubio u Jakitu Wagner kada se u (beše li?) trećoj epizodi zaletela na one džinovke mrave. Astonishing X-Men je pun ovakvih momenata. Cassadayjev nepogrešiv osećaj za kompoziciju scene, postavljanje kamere i 'borbenu' anatomiju je ono što ga odvaja od većine ostalih kolega. Ako se Greg Land (Ultimate Power) može uzeti za primer sličnog autora Cassadayju, po trudu uloženom u lepotu i 'realističnost' likova i čistoti prizora, onda se jasno vidi razlika: Landov strip je prepun tamnih scena, u kojima se mnogo toga skriva i sugeriše, dok je Cassadayjev sve vreme kao osvetljen reflektorima (čak i u scenama koje se događaju u mraku). Landove scene borbe su kao nekakvi posteri za najavu filma: natrpana tela u 'zanimljivim' pozama i šareniš kostima. Cassadayjeve scene borbe prosto eksplodiraju sa stranice. Ne preterujem kad kažem da me u velikom broju savremenih superherojskih stripova scene borbe zamaraju. Ne zato što su ih nekadašnji crtači moje mladosti nužno radili bolje već samo zato što ih većina crtača danas radi onako kako najbolje ume a to posle decenija čitanja stripova čitaocu više nije dovoljno. Zato me Cassaday toliko fascinira. Njegove akcione scene su fantastično dinamične, tela koja lete kroz vazduh, arhitektura koja se ruši, krv, raznorazni zraci, pesnice, sečiva, istovremeni osećaj volumena i težine koji scenu uspeva da drži u uverljivosti, ali i lakoće svojstvene snovima ili najslađim fantaziranjima. Korišćenje fotošop efekata je, kaoi sve ostalo preterano ali na pravi način. I Cassaday nam svojim crtežom poručuje isto što i Whedon skriptom: ovo nije stvarno, ovo je bolje od stvarnog: brže, duhovitije, atraktivnije i nužno, naravno, mnogo pliće. Ali ovo je akcioni strip i, Alaha mu, ostavićemo vas bez daha žestinom naše akcije.

Nije sve samo u akcionim scenama, naravno, Cassadayjeva arhitektura ima u sebi sasvim zadovoljavajuću estetsku komponentu (neke od najlepših slika X-mansion koje sam ikada video) a, kad čovek pređe preko toga da su mu likovi suviše lepi da bi to ideloški moglo da se opravda, može i da se naslađuje detaljima. Gomila scena u kojima Kitty Pryde druge ljude provlači kroz čvrste predmete, na primer. Pa fantastična tvrdoća i visoki sjaj čeličnog tela Colossusa. Bestijalnost Henryja McCoyja i destruktivna sila Cyclopsovog pogleda. Psionički oklop Hisako Ichiki. Emma Frost koja pored sve svoje nestvarne lepote i manekenskog držanja prolazi kroz uverljive emocije. Da ne pominjemo njene transformacije u dijamantsku formu...

Astonishing X-Men će još pet brojeva raditi ovaj tim. Whedon će, po svemu sudeći nastaviti da piše za Marvel (Runaways serijal) a Cassaday izgleda ostaje samo dok je Whedon tu. Šta će dalje biti sa Astonishingom ne znam, ali teško mi je da poverujem da će novi autori dostići frivolnu kombinaciju jeftine zabave i skupe produkcije na slično zadovoljavajući način. Astonishing X-Men nije istorijski značajan strip. U najboljem slučaju on demonstrira razumevanje istorije i odlučuje da je ispoštuje uz dosta gurkanja u rebra. On je daleko i od revolucije i od neke ozbiljnije evolucije, zadovoljavajući se da status quo našminka jakim bojama. Ali to su veličanstvene boje. Kako stvari stoje u superherojskom stripu u ovom momentu, za mene je to dovoljna preporuka. Ne tražite ovde nove Watchmene ili čak novi Authority. Astonishing X-Men je stara dama u novom ruhu, utegnuta, ispolirana i izfrizirana tako da ne može a da za sobom ne okreće glave i privlači poglede. Volite je svesni njenih godina i staromodne naravi, uživajte u njenoj svežini i ne analizirajte je previše. Onda će i ona vas voleti.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #158 on: 06-02-2007, 18:22:07 »
Uh sunce ti kalajisano duži post u životu čitao nisam...
Sad bih napisao MILION stvari, ali nemam vremena i koncentracije, te će to čekati da se vratim kući večeras.
Samo dve stvari:
Apropo sapunice koja traje četrdeset godina:
http://www.imdb.com/title/tt0058796/
http://www.imdb.com/title/tt0056758/ (ova čak isto godište kao i X-meni :!:)...

I da, ORORO NIJE BOGINJA. Nju su samo smatrali boginjom. I da ne grešimo dušu, i Uncanny X-Men Eda Brubakera nije za baciti. ALi o tom potom.
Svaka čast na tekstu, naterao si me da poželim PONOVO da čitam od prvog broja. :D

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #159 on: 06-02-2007, 19:12:07 »
Trudim se... I nemoj sad tu da mi kvariš tvrdnjama da Ororo nije boginja. El čitaš Black Panther? Vidiš?

marlowe

• 4
  • 3
« Reply #160 on: 06-02-2007, 23:48:42 »
Ovih dana citam stare epizode Modesti Blejz, dok je Holdavej crtao, i apsolutno uzivam. Jeste, citav koncept vec sada deluje prilicno anahrono, i cudno je kako taj svet koji nije toliko daleko izgleda kao neka vec sasvim druga epoha, gde je sve moguce. Ali nije mi naivno, vec na svoj nacin sasvim konzistentno i odrzivo, te skoro bajkovito. Dobro napisano. Kolicina teksta je takodje nemerljivo veca nego sto je to u danasnjim stripovima, a zabrinjava me sto sam to primetio. Crtez je meni fenomenalan, ali koliko tu samo ima linija, koliko preciznosti, truda i rada. Eh.
They don't make 'em like that any more.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #161 on: 06-02-2007, 23:57:27 »
Quote from: "marlowe"
Crtez je meni fenomenalan, ali koliko tu samo ima linija, koliko preciznosti, truda i rada. Eh.

Holdawayova Modesti Blejz je bila moja prva strip ljubav, ne platonska, nego seksualna. Lepa, pametna, opasna i misteriozna. Šta ćeš više od jedne žene?! I onako ja umem da kuvam, perem, peglam i šijem (što je radovalo moju prvu, a sad veseli i drugu ženu). Naravno, kasnije sam Modesti prevario sa drugim strip heroinama, ali ona je ostala nezaboravna.

marlowe

• 4
  • 3
« Reply #162 on: 07-02-2007, 00:04:54 »
Pazi, i danas je jednako neodoljiva.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #163 on: 07-02-2007, 00:08:58 »
Znam, Marlowe. Ja se i danas palim na Modesti.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #164 on: 07-02-2007, 01:31:38 »
Završih album "Rural" (2001) Etienne-a Davodeau-a. Prava novinarska reportaža o trojici mladih francuskih poljoprivrednika koji su započeli proizvodnju bio-mleka na 120 hektara. Sve prirodno, bez hemije, a onda dodje autoput, koji ide u cik-cak jer ga moćnici teraju iz svojih opština. Grade se mostovi, krivuda se, uništavaju se tudje njive i arče se pare od poreza. Davodeau je autor mladje generacije koji je privukao pažnju ne samo angažovanim stripom, nego i neverovatnim osećajem za pripovedanje, nalik Klodu Soteu. Svi izgleda prirodno i obično, a priča se javlja ni iz čega, tačnije iz sukoba ili saradnje karaktera.

Njegova linija je vrlo jednostavna i brza, bez mnogo brige o realnosti. Montaža je takodje jednostavna, što je neophodnost za njegov scenaristički pristup. Izuzetan pripovedač, verovatno medju najboljim francuskim strip autorima, on priču grana na različite načine, održavajući bez prekida jak emotivni naboj i dobronameran humor.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #165 on: 07-02-2007, 11:31:57 »
Quote from: "Meho Krljic"
Trudim se... I nemoj sad tu da mi kvariš tvrdnjama da Ororo nije boginja. El čitaš Black Panther? Vidiš?

Ne čitam. A nemoj me terati da tražim sajt, a ne znam koji je i gde je, na kom tip opljuva tim koji radi BP kako očigledno nemaju pojma ni o novijoj istoriji BPove zemlje, a kamoli o staroj. Sve su izmenjali i izmišljali. Ona nije boginja. Fullstop. A moju priču ću kasnije (večeras) pisati, ako budem imao snage. Joj sinoć je bilo nešto dobro u ovim brojevima (127 i 128 ako se ne varam) NXM što sam čitao... o tom potom.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #166 on: 07-02-2007, 12:30:54 »
Vidim ja da ću morati da te ubeđujem konkretnijim srectvima. Biraj oružje, delijo!!!! ja biram kesicu Čoko-Smokija!!!

milan

• 4
  • 3
« Reply #167 on: 07-02-2007, 13:28:54 »
ja biram kesicu Čoko-Smokija!!!

Coko-Smoki? Pa to ne postoji!

Inache, Astonishing je nenormalno pazljivo radjen strip - u prvom naletu se cita tako lako, a onda, na drugo ili trece citanje shvatis koliko je svaki kadar, svaki izraz lica, svaka replika pazljivo smisljena. (Ovo sam vec negde napisao, ali posto je kratko, ponavljam)

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #168 on: 07-02-2007, 14:20:12 »
Postoji čoko smoki, video sam negde.
Astonishing je najnajnajnaj u svakom pogledu. E da, shvatio sam koliko loš crtež može da popravi ili dobar da pokvari LOŠA BOJA!

DušMan

• 5
  • 3
  • Urbana gradska faca
« Reply #169 on: 07-02-2007, 17:06:16 »
Postoji Choko Smoki, sigurno. Ima ga u svakoj radnji.
Staris, Milane...  :wink:
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #170 on: 07-02-2007, 18:19:07 »
Ne da stari, nego sažaljevam njegovu jadnu decu koja će Čoko-Smoki otkriti tek kad se osamostale i postanu svoji ljudi. Onda će se prema ocu okretati sa ranjenim izrazom na licu i pogledom koji će govoriti 'Zašto, Milane? Šta smo ti skrivili?'

Astonishing, način da se podgrejan leš učini primamljivim. Skidam kapu i Whedonu i fantastičnom Cassadayju.

Duh_koji_hoda

• 4
  • 3
« Reply #171 on: 07-02-2007, 19:23:42 »
Coko smoki, FUJ.....

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
« Reply #172 on: 07-02-2007, 19:56:27 »
podgrejan leš

kristofer voken? gde gde gde?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #173 on: 08-02-2007, 00:55:39 »
Quote from: "zakk"
podgrejan leš

kristofer voken? gde gde gde?

Eno ga u filmu Click.  :lol:  :lol:  :lol:

milan

• 4
  • 3
« Reply #174 on: 08-02-2007, 11:21:38 »

Astonishing, način da se podgrejan leš učini primamljivim. Skidam kapu i Whedonu i fantastičnom Cassadayju.

Ja se, naravno, ne slazem sa tvrdnjom o podgrejanom lesu, posto pratim X-Men franshizu (zakleo sam se da cu narednih pet dana u svakoj recenici bar jednom pomenuti ovu rech) vec toliko godina -
I Brubakerovi Uncanny, i Mike Carey-evi X-Men su odlichni naslovi, a o X-Factor-u Pitera Dejvida da ne pricham.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #175 on: 08-02-2007, 11:52:51 »
Davidu skidam kapu. Čitam ovih dana X-factor i prija mi. Čak toliko da ću možda i da napišem kratak osvrt na to za blog mi.

Što se tiče Majka Kerija, mene je zaista teško naćerati da to čitam. Imam ja to, skidam, ali nikako da se privolim da čitam... Pre neki dan sam nasumice otvorio neku epizodu, video da je crtao Ramos, koga inače volim, ali mi nekako sve delovalo nategnuto, melodramatičnoo, plitkasto.. I nisam odmakao dalje od drugog panela. UXM, s druge strane piše moja simpatija, Ed Brubaker (jutros čitao njegov Batman elseworlds rad i ponovo se setio zašto tog čoveka toliko volim), tako da ću mu pružiti dužnu pažnju, naravno, ali i za to mi je potreban napor... X-Men franšiza  :lol: mi je naprosto preterano... sapunska... Mislim, sve sam već rekao u tekstu o AXM.

Ali se zato nosim ozbiljnom mišlju da udarim po Ultimate X-Men ovih dana. Ipak tu ima mnogo manje epizoda i sveže je, krenulo se od nule... Ti si to, Milane, koliko se sećam, čitao i dosta ga pohvalio jedared?

milan

• 4
  • 3
« Reply #176 on: 08-02-2007, 12:21:00 »
Da, da... Prvo Mark Milar sa 25 epizoda (ili nesto vise), pa kratko Bendis, pa Krajan Kej Von, pa Robert Kirkman!! Meni je to genijalni serijal!

milan

• 4
  • 3
« Reply #177 on: 08-02-2007, 12:28:25 »
Eh, da - da se vratim na topik -
posle nekoliko godina ponovo sam procitao jedan Bonelijev strip i to krosover izmedju Natana Nevera i Martija Misterije - Zarobljenik Buducnosti.
Pisali su Kasteli i... Rosi? (valjda), a crtao je nemampojmako, ali sam imao jedan prijatan (sto bi rekli) hod niz aveniju secanja...
Sve ono sto sam voleo u tim stripovima kada sam bio klinac, i dalje je tu - nekoliko strana istorijskih objasnjenja vezanih za relikviju/misteriju/zaveru koju Marti istrazuje, Java sa mrmljanjem koje samo Marti razume, Ljudi u crnom, neobicni i nemoguci preokreti na samom kraju, i naravno, onaj pistolj sa zracima, Murchadnu, koji samo Marti moze da koristi...
Sa strane Natana Nevera tu su verovatno elementi ovog serijala ali ne mogu da tvrdim, posto sam u zivotu procitao mozda tri epizode ovog SF serijala.
I dakle, iako mi se senzibilitet promenio podosta od osamdesetih kada sam zaista uzivao u Bonelijevim stripovima, iako sam ja nesto stariji nego tada - prijalo mi je podsecanje na junake i avanture koje sam voleo kao klinac.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #178 on: 08-02-2007, 12:45:54 »
Ja Kerija ne mogu i ne mogu. Ne sviđa mi se crtež i ne mogu da čitam to. Plus, ekipa mi nije neka - jebo X-Mene sa Mytique i Sabretoothom... mada, tu je Cable... ali crtež... joj majko :roll:

Milane, svečano ti obećavam da ću te lično ubiti ako IKADA DM i F4 krenu takvim putem, kada je crtež u pitanju.  :lol:  :lol:

milan

• 4
  • 3
« Reply #179 on: 08-02-2007, 12:49:16 »
Quote from: "Đejk Ćejmbrs"

Milane, svečano ti obećavam da ću te lično ubiti ako IKADA DM i F4 krenu takvim putem, kada je crtež u pitanju.  :lol:  :lol:

Kris Bachalo je omiljeni crtach moje supruge - sa'cu da je anlishujem na tebe pa joj ti objasni kako ti se to ne svidja!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #180 on: 08-02-2007, 12:50:02 »
Jel ovo ono što zovu 'Internet Death Threat'?

I, meni je Cable prilično smešan lik, moram da kažem...

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #181 on: 08-02-2007, 12:52:12 »
Meni je SVE iz relacija Grey-Summers-(Nathaniel Essex) veoma drago. Emotivno sam vezan za to.  :lol:

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #182 on: 08-02-2007, 12:53:58 »
Quote from: "milan"

Kris Bachalo je omiljeni crtach moje supruge - sa'cu da je anlishujem na tebe pa joj ti objasni kako ti se to ne svidja!

Veoma rado. Reći ću joj da Rogue i Mystique NE MOGU da izgledaju kao jebene ofarbane japanske gejše (i to još kao SESTRE) i da je JEBENO teško razlikovati Sama Guthriea i Bobbyja Drakea SAMO PO TOME što jedan od njih ima, a drugi nema bradicu. Kao i to da Wolverine NE MOŽE (ovo je u NXM) da izgleda kao nindža kornjača.  :lol:  :lol: I da, da X-Meni nisu manga.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #183 on: 08-02-2007, 12:54:33 »
Mda... Ali nekako je... čizi... bela kosa, nabildovan, pa u onoj tesnoj odeći, pa onaj metal. Pa je sav kao nešto vojnik a ovamo ozbiljan misilac...

Edit: ovo se odnosilo na Cablea, naravno

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #184 on: 08-02-2007, 12:55:33 »
Opa, pazi predrasude!!! Vojnik ne mere biti veliki mislilac?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #185 on: 08-02-2007, 12:56:59 »
Ma koji je bre on vojnik, ne sprdajmo se, bre. Vidiš da sam napisao 'kao nešto vojnik'. On mi je baš težak primer kako su u devedesetima zamišljali da treba da prave superheroje...

Edit: svestan sam ja da ti, kao vojničko dete imaš soft spot za vojnike, al jasno ti je šta sam mislio :lol:

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #186 on: 08-02-2007, 13:35:45 »
Čitao sam nekoliko Cablea kada ga je crtao Kordej, a pisali Tišman i Macan. Meni je Cable nekako pozerski junak, veštačka tvorevina da bude različit od drugih - super junak, a opet običan čovek. To mi sve deluje kao matematički proizvod. Do sada je junak imao osobine a, b, c i d. Ajmo sad da mu oduzmemo b i c, a da mu dodamo m, t i w. Zato mi Cable izgleda kao proizvod.

Lord Grejstok

• 4
  • 2
« Reply #187 on: 08-02-2007, 13:46:22 »
Ma Cable je glupa paljevina koji se slika sa siptarima na naslovnoj strani
(ide reklama u ultimate spajdermenu)
"Луције Варе врати ми моје легије"

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #188 on: 08-02-2007, 14:17:55 »
Quote from: "Lord Grejstok"

LOL!

Ali Kordej... njegov crtež me je odbio od poslednjih brojeva Cablea i Soldier X-a...

milan

• 4
  • 3
« Reply #189 on: 08-02-2007, 14:35:55 »

Veoma rado. Reći ću joj da Rogue i Mystique NE MOGU da izgledaju kao -

Pre nego sto stignes do pola prve recenice - dobices dva shurikena koji ce uhvatiti svetlost televizora podesenog na nista (sto bi reko Gibson) -
doduse, moja zena voli Bachala iz faze Generation X od pre deset godina, ove nove epizode nije ni videla.

Voleo sam Nathana Cable Summersa onoliko!! Pogotovo iz Dzef Loeb faze, iz prve polovine devedesetih!
Macanov Soldier X je bio veoma zanimljiv, medjutim, Kordejev crtez mi je bio dosta odbojan.
A sto se epizode sa Albancima tice - koliko me secanje sluzi, to se desava u Makedoniji i tu niko nije prikazan kao ugnjetena strana... a mozda se i varam, cito sam pre... sest godina.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #190 on: 08-02-2007, 14:41:49 »
A i šta god da JESTE u samom stripu, nije kriv sam Cable :p

milan

• 4
  • 3
« Reply #191 on: 08-02-2007, 14:44:56 »

U kom Ultimate Spidermanu i gde si ga kupio?

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #192 on: 08-02-2007, 14:45:00 »
Quote from: "milan"
A sto se epizode sa Albancima tice - koliko me secanje sluzi, to se desava u Makedoniji i tu niko nije prikazan kao ugnjetena strana... a mozda se i varam, cito sam pre... sest godina.

Makedonija, Šiptari & co, samo su pozadina (u to vreme vrlo komercijalna, jer se dimilo na sve strane). Ni ja ga se ne sećam najbolje, jer sam ga čitao pre pet godina. Macanov scenario je dobar, što nije i neko čudo, jer je Macan dobar scenarista.

Igorov crtež mi se dopao jer je radjen brzo. Tako je Igor morao da se oslobodi onih teških šrafura, nasledja iz 80-ih. Takodje, Igor ranije nije imao gipku i fluidnu liniju kao Gera i Pahek, a brzo crtanje za Marvela omogućilo mu je da dobije na fluidnosti. Kasniji rad mu se potpuno promenio zbog tih brzih faza, tako da mu je grafizam sada mnogo lakši nego svojevremeno.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #193 on: 08-02-2007, 14:59:55 »
Znam samo da sam, kad sam skidao Cablea u uploadovao ga za neke sajtove, i VIDEO da ga je pisao Macan, poslao čoveku mail da mu kažem kako mi je čast biti na istom FORUMU s nekim ko je radio bilo koju od X-franšiza (EVO I MENE!!! :lol:), ali da je crtež grozan. On mi je odgovorio da se vidi onda da sam pravi X-fan :lol:

Lord Grejstok

• 4
  • 2
« Reply #194 on: 08-02-2007, 20:46:06 »

Ultimate spajdermen 26(u izdanju hrvatskog bukglouba), imas ga na kioscima.
Ukraktko ide kratka najava da treba da izadje Cable(sa sve albancima) i Astonising X-Men(iz nekog razloga najavljuju 2 knjigu).
Oba izdanja ce izgleda biti tvrdokoricena.
"Луције Варе врати ми моје легије"

Alex

• 4
  • 3
« Reply #195 on: 08-02-2007, 22:36:25 »
Posle nekoliko dana priprema reših da pročitam ceo Mehin post o X-men. Nije mi uspelo ipak, samo sam pretrčao neke delove, ali bih se osvrnuo na sledeće:

X-men nisu u središtu Marvel univerzuma 40-ak godina - u početku bio je to sasvim sporedan serijal, manje značajan i popularan, nastao kao produkt intelektualne lenjosti i zamora Stena Lija, Kirbija i ekipe - nisu se mučili oko postanka super heroja, kao u svim ostalim stripovima - jednostavno su ih sve proglasili mutantima (prilično glupa ideja), nisu se potrudili ni oko smišljanja kostima, nego su svima prikačili istovetne plavo žute uniforme. Tor, Spajdermen, FF, Hulk i ostali nisu bili jednako popularni sa X-men u 60-im i 70-im već daleko popularniji, ma šta se dana pisalo po internetu, vikipediji itd.

Strip je dobio veću popularnost i značaj tek sa epizodama koje je crtao John Byrne (sa T. Austinom) iako se danas značaj pridaje scenaristi Chrisu Claremontu, zaboravljajući da je Byrne u to vreme revitalizovao na isti način i Osvetnike i Supermena nešto kasnije.

X- men su sapunska opera, kao i svaki grupni superherojski serijal (Novi Titani - primer), to je u njihovoj osnovi - podrazumevano, deo njihove draži i tajne uspeha. U takvim delima odnosi među likovima i njihov razvoj imaju nekog smisla samo ako se posmatraju u ograničenom vremenskom periodu tj nije mnogo smisleno tražiti uzročno posledične i logične veze između događaja iz epizoda iz 68-e, 91-e, 2006e...

Astonishing sam čitao kod nas objavljen prvi serijal i dopao mi se, pa možda nabavim i drugi. Daleko je Cassaday od nekog najboljeg crtača superherojskih stripova, tj daleko je njegov crtež od odličnog. U najboljem slučaju je tek dobar. Kompozicija mu je slaba i nemaštovita, 70% tabli su u tim horizontalnim kadrovima, akcione scene krute, nedinamične, zamrznute - ne dočaravaju pokret, ambijenti - pozadina rutinski zbrzani ili nepostojeći. Korektan je u crtanju (šablonskih) lica i tušu.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #196 on: 08-02-2007, 23:39:41 »
Ummm... ali to je samo tvoje mišljenje :lol:

Šalim se, notirano i prijaviće se gde treba.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #197 on: 08-02-2007, 23:54:17 »
Uh Alexe brate... pa SVIMA je jasno da stripu u početku nije išlo najbolje, čim su morali da prekinu s novim brojevima i izbacivali reprize od 80-i-nekog. Ali ako je ideja s mutantima toliko glupa, zašto je toliko opstala? I Cassaday samo dobar crtač? AAAA.... ali što reče Meho... to je SAMO tvoje mišljenje.

thor

• 2
« Reply #198 on: 09-02-2007, 00:30:53 »

Ultimate spajdermen 26(u izdanju hrvatskog bukglouba), imas ga na kioscima.
Ukraktko ide kratka najava da treba da izadje Cable(sa sve albancima) i Astonising X-Men(iz nekog razloga najavljuju 2 knjigu).Oba izdanja ce izgleda biti tvrdokoricena.

iz razloga jer je LMI izdao prve 3 sveske i ovako se priča nastavlja

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #199 on: 09-02-2007, 00:33:48 »
Rob i Luiz upravo trebaju da se venčaju, medjutim fabrika fajansa u kojoj rade, otpušta ih kao i još stotinak radnika. Luiz brzo prevazilazi početni šok i rešava da nadje drugi, bolji posao. Rob odbija da prihvati situaciju i lagano ulazi u sve crnju depresiju. Budućnost para je u pitanju. "Breakfast after noon" (2002), satirična grafička novela engleskog autora Andija Watsona, uradjena je u maniru filmova Stivena Frirsa, Kena Louča i Majka Lija. Opisujući sitne i naizgled nevažne detalje iz života junaka, Watson nas uvodi u lagano raspadanje odnosa dvoje budućih supružnika. Pravilno stvarajući psihološke portrete, suprostavljajući izbore dvoje mladih, Watson ukazuje na meandre ljudskog ponosa, strasti, inteligencije, ljubavi... Izbegavši srceparajući ton, karikaturu i ravnodušnost, autor upotrebljava englesku ekonomsku krizu da bi ispripovedao sudbine mladog para, njihove planove, mogućnosti i ograničenja.

Brzom i čistom linijom, Watson komponuje redukovane, ali vrlo klasična prizor polja.  Nalik grafizmu Dupuy et Berbérianu, minimalistički crtež se ne zadržava na detaljima. Sve se dešava u prvom planu, skoro bez pozadine. Zanimljiva su tehnička rešenja Watsona za isticanje odredjenog osećanja ili snage trenutka. On ih crta na citavoj tabli, nalik ilustraciji. U zadnjoj trećini albuma, ritam priče i montaža kadrova hotimično postaju nepravilni i haotični, nalik životima junaka. Watsonov album nije nikakava revolucija u stripu, ali je vrlo dobar zbog lepo ispripovedane priče, a pogotovo zbog pravilnog odnosa scenarija (detaljnog, prepunog aluzija i višeznačnosti) i crteža (brzog, škrtog i minimalističkog).