Završih Sambrove.
Jeremiah je bio u pravu - nije bilo šanse da napravim malo veće pauze između delova/ albuma.
Dosta je rečeno o samom stripu, pa ne bih da ponavljam, jer nemam bitno drugačije mišljenje.
Zadržaću se malo na crtežu. Pročitah na jednom drugom strip forumu omalovažavajuće mišljenje na račun stripa i autora i njegovih crtačkih sposobnosti. Kao, tamo neki karikaturista koji se slabo bavio stripom - ispade da slabo poznaje jezik medija.
Naprotiv. Reč je o izvanrednom crtaču. Jedinu manu vidim u stilizaciji lica i to samo u prvom albumu, gde mi se čini da nije izvedena na najuspeliji način. To je već otklonjeno od drugog dela, gde lica iako stilizovana na isti način postaju trodimenzionalnija i više u skladu sa opštim stilom.
Odlična kompozicija, kadriranje, montaža, (režija i naracija, uopšte), mekoća linija - poteza, emocije likova, nabori, senke - crne površine, scenografija - arhitektura - detalji - već uobičajeno na visokom nivou za fr-belg strip, ali ne zagušuju i ne odvlače pažnju gde ne treba (što se danas često mnogima dešava), sjajna atmosfera, kolor i skoro sve ostalo.
Možda Izler i nije kalibar crtača jednog Buržona (Nošeni vetrom) ali ne zaostaje previše i u svakom slučaju je odličan i pravi perfekcionista.
Posle prvog albuma ja ne bih Sambrove proglašavao remek delom, možda ni posle trećeg, ali sva četiri dobijaju potrebnu zaokruženost - i to je to.
Što se izdanja BP tiče izgleda fenomenalno.
Ne sviđa mi se što u zaglavljima ne navode ko je šta radio, pa da bih video koja je uloga Balaca to moram da tražim po propratnim tekstovima (istu primedbu sam imao i za Sandmana).
Da li je kolor u izdanju BP za nijansu tamniji nego što treba ili je tako i u originalu?